|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1081 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Witam!
Pozazdrościłam Wam wyjazdów i pojechaliśmy z tż do Kazimierza Dln, co prawda na jeden dzień tylko, ale odpoczelismy trochę, taka odskocznia od dnia codziennego ![]() Wczoraj byłam u gina i wszystko ładnie się zagoilo i wróciło do normy. Kazał przyjść na kontrolę, bo tak jakby widział zalążek (lekarz użył innego słowa ![]() ![]() Widzę, że temat ćwiczeń się pojawił.. Ja zamierzam ćwiczyć z Chodakowską, ale może w zimie. Teraz nie mam na to czasu i sił. Czasami padam ze zmęczenia i nie wiem jak mogłabym jeszcze ćwiczyć ![]() no i nie wiem co jeszcze miałam pisać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1082 | ||
Zakorzenienie
|
Lilian: jeśli wczoraj nie byłaś u lekarza, czy w Twojej przychodni przyjmuje tylko jeden lekarz? u mnie przyjmują w sumie 3 lekarki, jedna taka młoda, moim zdaniem dobra do standardowych rzeczy, niektóre pomysły ma jak dla mnie z kosmosu oraz 2 doświadczone, w tym jedna bardzo angażująca się... spróbuj odwiedzić innego lekarza - może u Was też można, a jak nie to ja bym na pewno poszła prywatnie... albo jeśli chcesz karmić normalnie, to poradnia laktacyjna... taki niekontrolowany płacz dziecka non stop nie jest normalny... u mnie codziennie 2-3godziny są problemy od kilku tygodni, ale coraz lepiej jest i widzę wyraźnie że to zmiana w układzie pokarmowym... ale jeśli Ty nie widzisz powiązania z niczym, to najlepiej jakby lekarz Was zobaczył, jakiś sensowny... może on wpadnie co dokucza małej - być może nawet jest to coś "zwykłego" tylko nikt nie skojarzył...
Cytat:
Cytat:
z tym że takie maluchy to mi się wydaje że nawet bez wody będą przesypiać coraz dłużej - moje na piersi spały coraz dłużej, aż do przesypiania nocy, to na mm chyba tym bardziej? wydaje mi się że sensowniejsza jest metoda z dosypywaniem kaszki na noc (tylko że to chyba od 4 miesiąca) niż "zagłuszaniem głodu" wodą jak u dorosłego Choć z drugiej strony, jeśli jest rzeczywiście głodne, to wodą się na długo nie oszuka, to po kilku próbach będziesz wiedziała... ja bym głodnego dziecka nie zostawiała - bo raczej chodzi o to żeby się nie budziło bez powodu, a nie żeby nie karmić głodnego... ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- jestem dziś mega zmęczona... wczoraj pokłóciłam się z mężem i poszłam wcześniej spać, żeby z nim nie siedzieć w pokoju, co prawda przyszedł do mnie i się pogodziliśmy, ale już nie wstawałam, więc niby powinnam być wyspana, bo 6h spałam, dużo więcej niż poprzednie dni, a nie mogłam wstać żeby synka ubrać do przedszkola, no i musiał iść z Tatą, bo ja zupełnie nie miałam mocy na ubranie siebie... dziewczyny jak na złość też wstały, więc z powrotu do łóżka nic nie wyszło i teraz zasypiam na siedząco... a dziś o 18 mam korki, do tego jeszcze wieczorem teściowa przyjeżdża i będzie rozpaczać że nic na chrzciny nie gotowe... do tego sukienka na chrzest jest poplamiona ![]() ![]() ![]() ![]() sukienka sobie grzecznie leżała uszykowana, ale dziś sobie pomyślałam że mimo wszystko odświeżę, a tu taki zonk... właśnie się moczy w proszku i odplamiaczu...mam nadzieję że się spierze bo inaczej to chyba się załamię ![]() ![]() ![]() no i w końcu mogłabym opracować ostateczne menu i coś kupić ![]()
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-09-10 o 09:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1083 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ----- Jesteśmy właśnie w drodze do szpitala. Trzymajcie kciuki żeby wszystko tam sprawnie poszło i żeby mnie lekarze nie pytali dlaczego nie karmię piersią bo dalej jestem strasznie wrażliwa na tym punkcie i pewnie znowu będę ryczec dzień i noc ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1084 | ||||||
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() dzień dobry! witam nowe mamusie ![]() dziękuje dziewczyny za rady w sprawie kp zaraz lecę do apteki ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1085 |
Raczkowanie
|
Domi my od 2 tygodni staramy się stosować NHN i powiem szczerze, że córa choćby chwile wcześniej zrobiła siku w pieluchę to na nocniku próbuje jeszcze coś z siebie wycisnąć
![]() ![]() Lillian wiem jak sie musisz czuć, ja raz miałam taką sytuację, że mała płakała 3h to po godzinie musiałam odejść na chwile i choćby walnąć sobie ręką w ścianę..... Iza dzięki za info o kwasie mlekowym ![]() któraś z dziewczyn pisała, nie potrafię teraz znaleść, że nie wolno biegać jak się kp, dlaczego ![]() ![]() ___________________ My po szczepieniu i kontroli, Mała przybrała 600g w miesiąc także minimum osiągnięte ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1086 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny więc ja zacznę o sobie właśnie wróciłam z usg ciąża z podwyższonego ryzyka przeszła na stopień wysokiego ryzyka ale tylko dla tego że będzie synek lekarz chce abym donosiła do lutego 16 mam mieć cesarkę no chyba że akurat będzie miał 14 dyżur ale to okaże w styczniu i muszę zrobić badania na cukier bo mały jest spory 16cm i 120gram a poprzednie usg wskazywały że powinnam urodzić na początku kwietnia czyli by się zgadzało z okresem no ale.....
Pas polecam znaleźć dobry tak jak stanik bo właśnie może bardziej irytować i przeszkadzać niż pomagać i ja ja patrze na to aby zaczynał się pod stanikiem a kończył pod spodniami |
![]() ![]() |
![]() |
#1087 |
Raczkowanie
|
Witam po długiej nieobecności. Mam pytanie ma któraś z Was taki bujaczek-huśtawkę? Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1088 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1089 |
Zakorzenienie
|
Witam nowe kolezanki, fajnie ze sie odezwalyscie.
Ja bylam z rana na glukozie i oby nic nie wyszlo. Moja mala tez coraz lepiej w nocy. Jak o 21 zje to pozniej wstaje o 3 i dzis musialam ja obudzic o 6:30 bo szlam na glukoze. Ja po szczepieniu kapalam normalnie nawet nie przyszlo mi do glowy ze moze nie mozna... Ja dzisiaj mam wizyte u gin i sie boje. Widzialam co sie dzieje na dole i nie jestem zadowolona - zobaczymy co powie lekarz bo moze to normalne a ja schizuje Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#1090 |
Rozeznanie
|
oldzia
My tez dzisiaj po szczepieniu ![]() Jak wyszliśmy ze szczepienia to od razu zasnął w wózku. Moze to dzięki temu, ze przy samym szczepieniu był tylko z tata i nie czuł mojego niepokoju. Uciekłam do gabinetu obok pod pretekstem organizowania skierowan i recept dla mnie i dziecia. A tak naprawdę to sie tak złożyło, ze wyszłam załatwiać formalności a jak wróciłam to było po wszystkim. ![]() planuje go kąpać normalnie ale myśle, ze brak kapieli nie zaszkodzi napewno ![]() Mikos ma na nóżkach przyklejone plasterki to w kapieli łatwiej mi bedzie je odkleić. Z niespodzianek: czekała nas zmiana recepty na inna szczepionkę, ta co mieliśmy wypisana mogła by byc niedostępna na kolejne szczepienie. Dobrze ze apteka współpracuje z przychodnia, bo jak bym za 6 tyg dowiedziała sie, ze nie mam czym zaszczepić to bym pewnie zeswirowala ![]() Dzisiaj Mikos kończy 2 M-mce i jednocześnie ma imieniny ( ![]() A i chciałam zapytać to NHN to od ktorego miesiąca stosujecie? cinilla ja codziennie głosuje ![]() Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-09-10 o 11:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#1091 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do ćwiczeń to ja zacznę od cardio czyli rowerek, bieżnia itd. A potem jeśli będę mogła, to zacznę jakieś ćwiczenia siłowe ![]() ![]() ![]() Malwiska kciuki za wizytę u gina ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1092 |
Zakorzenienie
|
DOMI kciuki sie przydadza bo panicznie sie boje
![]() Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#1093 |
Raczkowanie
|
Domi w sumie mogą się zrobić obrzęki a na obrzęki lepiej zimne okłady niż ciepła woda
![]() ![]() Iza NHN wdrażamy od 2 tygodni, uczymy się ![]() Malwiska ![]() Co do ćwiczeń z Chodakowską się nie przekonałam, bardziej ze względu na sposób jej mówienia...taki sam ton w każdej sytuacji, a ja potrzebuję kogoś kto krzyknie ![]() dziewczyny po CC, które zaczynają ćwiczenia ćwiczycie już brzuch? |
![]() ![]() |
![]() |
#1094 |
Zakorzenienie
|
Oldzia my kapalismy normalnie po szczepieniu
Iza ja kiedys czytalam ze trzeba ta metode wprowadzic przed 4-5miesiacem tzn najlepiej wtedy bo dzicko najsilniej pokazuje swoje potrzeby pozniej to troszke zanika a jak zdabedziesz doswiadczenie to bedzie juz latwiej i pozniej. Ja np wiem kiedy bedzie kupa ale siku nie rozpoznaje, musze mu sie przyjrzec jak zmieniam pampersa i robi mi siku jak sie wtedy zachowuje |
![]() ![]() |
![]() |
#1095 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Skoro potrzebujesz by ktoś krzyknął to może boot camp ![]() ![]() Ja po cc jeszcze brzucha nie ćwiczyłam, ale nie oszczędzam się już generalnie. Zapytam lekarza, bo w piątek mam wizytę, czy mogę już te mięśnie ćwiczyć. Podejrzewam, że lekkie ćwiczenia są nawet wskazane ![]() Malwiska będzie dobrze! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1096 |
Raczkowanie
|
Ja miałam cc i na wizycie popologowej lekarz mi powiedział, żebym sobie ćwiczenia na brzuch odpuściła na razie, radził jakiś rowerek albo basen
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1097 |
Zakorzenienie
|
Czytam wlasnie o NHN i was podziwiam, ja przez moment chcialam uzywax wielorazowek ale po pierwszych 2 tyg zycia.mojej corki mysli o wielorazowkach poszly w sina dal, a tu jeszcze sa.mamy co podejmuja sie wiekszych wyzwan. Ja do tej pory nie zawsze wiem czego corka chce, choc ona placze tylko jak jest zmeczona iczasem jak glodna. Placz zmeczenia latwiej mi rozpoznac bo dodtkowo przy dostawieniu do cycka jak poczuje ze cos leci to sie drze hehe a jak dostanie smoka to jest ok.
Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#1098 |
Raczkowanie
|
Agnes ma racje co do rozpoczęcia NHN chociaż przy odpieluchowywaniu mamusie rownież stosują, ale mają trudniej wychwycić sygnały lub ich brak. Mam książkę Kingi Cherek mogę wrzucić jakie ona sygnały wypisuje i możecie sprawdzić na Dzieciątku
![]() Domi dobrze, że mam dużo sody w domu także jakby coś było to zrobię okłady ![]() Malwiska nie chodzi tylko o płacz (choć córka jak zrobi do pieluchy, albo zaczyna robić to płacze ale tak bardziej jakby ktos jej zabawke zabrał... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1099 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny co do ćwiczeń po cc, słyszałam że powinno się odczekać minimum 3 miesiące. Teraz trochę mnie boli kręgosłup, lekarz stwierdził że to przez to że mięśnie brzucha są rozluźnione i powiedział że mogę już zacząć napinać mięśnie brzucha np jak karmię dziecko, czy siedzę przy kompie, ale z ćwiczeń to na razie basen. Z drugiej strony już kilka dni po cc byłam zmuszona na codzień podnosić swojego 12 kilowego synka i wózek i nic się nie stało.
Jestem chyba zacofana bo pierwszy raz słyszę o czymś takim jak NHN ![]() Lillian a może Twoje dzieciątko czegoś nie toleruje w mleczku? Mój Witek miał podobnie, też wiele razy bekał po jedzeniu, był bardzo nagazowany, a teraz po mleku bezlaktozowym to wszystko przeszło. Jakie badania robiliście Agata mam podobną huśtawkę z bright stars, jest fajna bo ma pięciopunktowe pasy bezpieczeństwa. Mój synek średnio lubi w niej siedzieć, ale to już zależy od dziecka. U nas był weekend pełen wrażeń, żeby nie powiedzieć cyrk. Zaliczyliśmy 6 godzinną (w jedną stronę) podróż autem z dwójką maluchów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1100 |
Zakorzenienie
|
Caramel, to mnie zaskoczylas szczerze mówiąc
![]() ![]() ![]() Tydzien temu byłam u gina zapytać o cwiczenia, bo ciagle przy okazji wizyt zapomniałam o tym i generalnie ginekolog powiedziała, ze kiedyś, kiedyś to po cc w szpitalu przychodzili do kobiet fizjoterapeuci pokazywać cwiczenia i juz od pierwszych dni ćwiczyly. Ja dostałam pozwolenie na wszystkie cwiczenia bez żadnego „ale”. Wysłane z iPhone
![]() |
#1101 |
Rozeznanie
|
Ja tez pierwszy raz sie zetknęłam z NHN i w googlach tak na szybko wyskoczyło, ze od 4 mca.. Dlatego pytałam o ten wiek. Nie bardzo mogę sobie wyobrazic wysadzanie takiego szczyla jak mój.
Oldzia to wrzucaj te wskazówki poobserwuje sobie ![]() ![]() Mój gin tez nie widział przeciwwskazań do robienia brzuszków. Z tym ze zalecał ostrożność ze względu na możliwość mocnego zakwaszenie mięśni. Wg mnie każdy organizm regeneruje sie inaczej. Szczególnie jak sie porównuje osobę, która nie była aktywna z osoba uprawiająca jakiś sport. Na opuchnięcia poszczepienne u nas w przychodni altacet Kids polecili, w aptece powiedzieli ze nawet zwykłym można smarować. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1102 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1103 |
Rozeznanie
|
A i jeszcze mi sie przypomniało... W moim przypadku po CC jak byłam pionizowana to jak nie napielam delikatnie brzucha przy wyprostowanej pozycji (co było prawie niemożliwe
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1104 |
Rozeznanie
|
Mamaya co lekarz to inna opinia. A wielu na wyrost każe uważać, zarówno z ćwiczeniami jak i dźwiganiem po cc, u nas nawet położna mówiła żeby odczekać z prowadzeniem auta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1105 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() dobra zmykam na szczepienie jak wroce to bede podczytywac dalej miłego popoludnia ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1106 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1107 |
Rozeznanie
|
Pojechałam na pogotowiu stwierdzili kolke i wysłali do domu w międzyczasie w anilucie ' zasnęła
Pod moim sercem, inne bije serce, Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane, Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukaja do mojego serca, Myślę sobie wtedy: może być wspanialej? Nosze w sobie życie które Bog mi daje ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1108 |
Raczkowanie
|
Ja też zapytam Was o BLW. Przeczytałam o tym na portalu Dzieci są ważne i tak się zastanawiam co Wy o tym myślicie?
![]() Co do lekarzy to mój jest z tych uważających. Gdy robili mi amniopunkcje to po zabiegu kazał mi 2 dni prawie plackiem leżeć, gdy tymczasem w szpitalu na Kopernika w Krakowie usłyszałam, że mam posiedzieć 5 minut i robić to co zwykle. Posłuchałam mojego lekarza. A z innej beczki, wiem że temat się już przewijał, ale nie chce mi się szukać. Jakie maty edukacyjne polecacie? Moja Ola ma półtora miesiąca i może by się już czymś na dłuższą chwilę zainteresowała, bo niestety jest z tych dzieciaczków co to prawie nie śpią w ciągu dnia przez co ja nic nie mogę zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1109 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() My dziś mamy zajęty dzień, bo najpierw 10-13 byliśmy w klubiku dla dzieci i synek z początku się bał, a na koniec płakał, że nie chce wychodzić. A Mała zachwycona, bo i kolory i muzyka, a największym hitem była mata edukacyjna ![]() ![]() A przed chwilą był kurier i przywiózł dla Małej płytę z kołysankami i ręcznik z kapturkiem... to za wypełnienie ankiety o pieluszkach ![]() Czytałam, ale mało pamiętam... Taka jakaś zmęczona jestem, moje starsze dziecko również, ciekawe co by było jakby do przedszkola już chodził ![]()
#1110 |
Raczkowanie
|
"NHN oznacza zaspokajanie potrzeb toaletowych niemowlęcia w momencie ich pojawienia się. Jest to metoda polegająca na nawiązaniu porozumienia z dzieckiem i łagodnym proponowaniu mu nocnika: bez zmuszania, bez kar, bez zawstydzania, bez pośpiechu, bez zdenerwowania"
wszędzie jest mowa o 3/4 miesiącu wydaje mi się ze wzgledu że nie sika co 15min (choc nie wiem, moja córka niestety tak sika ![]() ![]() BLW słyszałam o tym, że dziecko nie dostaje papek przecierów tylko od razu stałe pokarmy i to co chce....nie wiem na jakich dokladnie zasadach sie opiera ![]() Malwiska ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lillian ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:14.