|
|
#4081 | |||||
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Dot.: Scent Bar LIII
hm, a mnie to właśnie głównie rozpustne smakują kwaśno.. a na mielonych kawach (niektórych przynajmniej) widziałam że bywa napisane czy większa czy mniejsza kwasowość
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
dziś wypróbuję, bo akurat mam hodowlę
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
|||||
|
|
|
#4082 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4083 |
|
Zakorzenienie
|
macham znad smsa od Kozy ![]() no dobra, już wyjaśniam , w moim życiu od niedawna koegzystują dwie kozy , jedną dobrze znacie (to owo urządzenie grzewcze) druga zaś jest nowa/nowy. To mój wspaniały stomatolog, dr. Koza przelatuję Was z doskoku i przelotem, bo mam Mam na stanie
|
|
#4084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
= większość dzieciaków myśli to samo. Czyli jak jeden rodzic uświadomi swego dida inaczej, to i tak na ostracyzm naraża. U dzieciaków to właśnie odbywa się tak - " jaki inny, jakiś dziwny, co z nim jest nie tak?" Przerabiałam, bo mieliśmy w klasie jednego. Nie wiadomo o czym z nim gadac, kim on jest, co sobie myśli, z obcej planety jakiś. Takie mniej więcej wrażenia. Żal mi go było, skumplowałam się, no i mnie wykluczyli na jakiś czas. Musiałam się odkumplować, żeby nie trzymać z cytuję "odmieńcem". To wszystko jest przecież sprytnie tak włąśnie skonstruowane, żeby czym skorupka za młodu , zanim jeszcze nastąpi samodzielne, krytyczne myślenie, zanim zaczną kontestować sytuację. Potem niektórzy odkrywają że to bujda na resorach, i jako dojrzałe osoby stanowią już o sobie i decydują co kupuję jak i dlaczego. W społeczeństwie zdominowanym przez katolickie nazwijmy to zachowania, obrzędy zrozumiałym dla mnie jest lęk powiedzenia w sumie małemu dziecku - słuchaj Kazik, tak na prawde to Boga nie ma, mówię Ci to ja Mamusia i Tatuś, i miej gdzieś co pomyślą inni. To może i onzaczac z jednej strony odwagę rodzica, ale z drugiej lekkomyslność. Bo już odpowiadamy za drugą osobą. Szczerze, mam z tym spory dylemat co bym zrobiła, na moją korzyść działą czas, bo czasy się szybciej teraz zmieniają. Ale zaiste nie wiem, czy jest jakieś bezbolesne dla dzieciaka rozwiązanie w tej sytuacji. W sensie jeśli rodzice niewierzący. No bo ja póki co odpowiadam tylko za siebie, i tylko moją sprawą jest co ja sobie myślę i robię i można mi tera naskoczyć. Ale kiedyś to będzie rzutować na dziecko i co wtedy lepsze? Dziś tego nie wiem. Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-09-17 o 16:33 |
|
|
|
|
#4085 |
|
grozi wypollizowaniem
|
golden- przyszedł mi do głowy zasłyszany sposób, moze owin go kocykiem do usypiania i takiego zawinietego spróboj odłozyc do łózeczka?
a w nocy jak sie budzi to nic nie pomaga na szybkie ponowne uśniecie? smoczek? głaskanie? ręka na czole? szmatka na głowie lub przy buzi?
|
|
#4086 | |
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Cytat:
edit: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...0-2011.svg.png statystycznie średnio 40% chodzi do kościoła - komunię przyjmuje kilkanaście %
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
Edytowane przez kamena Czas edycji: 2014-09-17 o 17:10 |
|
|
|
|
#4087 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jak śpi to się i tak przebudza co trochę tylko patrzy czy jestem powierci się i kima. a jak wstaje to wstaje na całego. a ja się budzę czy się tylko wierci czy budzi ![]() Cytat:
bez różnicy poza temp. bo za gorąco to nie może być. no i nie jest. zostaje "lubię spać z kimś na jego rękach" ale w takim razie dlaczego w ciągu dnia śpi bez problemu bez pobudek? ![]() mam nadzieję, że już prędzej niż później z tego wyrośnie albo się oduczy, z moją pomocą
|
|
#4088 | |
|
Nindżopesz
|
Yyy, zmieniając temat na perfumeryjny offtop: czy komuś się podoba Nu EDP? Znaczy czy jest nudne, zbyt orientalne, pańciowate? Waham się czy puścić w świat, z jednej strony kręci mnie ten kardamon no i jest wycofane czyli nie odkupię, z drugiej to taki zwykły zapach... Czy nie zwykły...?
Ale dylematy ![]() ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Cytat:
![]() Też się budziłam póki nie zatkłam se uszu stoperami, muahaha <złowieszczy śmiech>. No i duże łóżko polecam. |
|
|
|
|
#4089 | |
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Cytat:
mi się nu edp podoba, a co
|
|
|
|
|
#4090 |
|
Nindżopesz
|
|
|
|
|
#4091 |
|
ʞɐɯǝuɐ
|
o, pamiętam, że nu edp podoba się też osom
lepiej?
|
|
|
|
#4092 |
|
Nindżopesz
|
|
|
|
|
#4093 | |
|
Zakorzenienie
|
Joł baru
Cytat:
Rachelo /po pobieżnym czytaniu może maluszek jest wysoko reaktywny . Można spróbować metody zwanej holender nie pamiętam... cztery coś tam ...polegającej na odtworzeniu warunków w łonie mamy, czyli ma być ciemno, cicho, ciasno... Wyobraźcie sobie że całe życie żyjecie w wodzie a tu nagle wyciąga Ale z drugiej strony dziecko powinno być już gotowe do życia poza łonem mamy... Jednak byćc może czasem ni jest i trzeba stworzyć mi że tak powiem gładki start u nas
|
|
#4094 | |||||
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Win, spóźnione życzenia, żeby wszystko Ci się poukładało jak najlepiej, i bez bólu w stopie, ani kręgosłupie, ani nigdzie, i dużej wygranej w totka i w ogóle wszystkiego najlepszego!
niestety nie mam zielonego pojęcia jak pomóc ![]() Cytat:
![]() W gruncie rzeczy to chyba o to mi najbardziej chodzi - że ZNOWU coś powtarzał latami, po czym bęc i zmiana o 180 stopni. Oraz o to, że to jest przyłączanie się do tego, czego w naszym kraju nienawidzę - że kk się we wszystko wtrąca i narzuca, bo niby ma tylu wyznawców, a większość tych wyznawców ma podejście czysto pogańsko-obrzędowe, jak rodzina H. chociażby, jakim cudem kiedykolwiek ma być inaczej jak wszyscy stadem tam lezą z podkulonym ogonem - po co? Bo ślubik, bo rodzina, bo sratatata. A potem wszyscy narzekają, że kościół się wtrynia - ale to właśnie oni sprawiają, hipokryci. Płacą za śluby, pogrzeby i tym podobne imprezy, a to nie jest tylko ładna oprawa wydarzenia, to jest cały pakiet - oprawa plus legitymizacja narzucania światopoglądu całemu państwu, no bo ludzie potrzebują kościólka widocznie, a jak tak wszyscy potrzebują to przecież nie ma problemu, żeby zasady przez wszystkich "wyznawanej" religii były też prawem w państwie? No przecież, że nie ma Mam też kilka bliskich osób wśród rodziny i znajomych, które są NAPRAWDĘ wierzące, i naprawdę poważnie to traktują, i dla nich takie coś to po prostu swiętokradztwo, niemiło im z tą myślą, paradoksalnie bardziej im leży moje podejście, jasno się opowiadam po pewnej stronie choć pewnie im smutno, że się będę smażyć w piekle, niż kogoś, kto wyciąga łapska po coś co dla nich jest swięte, a dla niego g*** znaczy. Więc czuję się po prostu zdradzona - przez osobę, która podobno miała taki sam pogląd jak ja na te sprawy, a wspólny światopogląd i wartości są dla mnie cholernie ważne w związku, moge mieć znajomych wierzących, niewierzących, pseudokatolików okolicznościowych (tych od ładnej oprawy ślubików, chrzcików i komunii coby did nie odstawał), ale nie mogłabym być z wierzącym facetem (zresztą żaden naprawdę wierzący by nie chciał ze mną być), ani z takim ni w te ni wewte. Smutno mi, ale to jest chyba po prostu kropla, która przelała czarę Cytat:
Cytat:
Jak znasz Escadę Collection to one są prawie identyczne Cytat:
Cytat:
Znaczy tak, tak, puść w świat - do mnie ![]() I fogle to jeszcze chciałam spytać, bo znalazłam w otwartych zakładkach zdjęcie kociaka z obciętymi paluszkami na fejsie - to ktoś stąd wrzucał linka? I po drugie, och, obym tylko takie dylematy miała: który kolor?
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest Edytowane przez dzika truskawa Czas edycji: 2014-09-17 o 19:19 |
|||||
|
|
|
#4095 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Też nie pomagasz Znaczy - zostaje.A kolor 4. |
|
|
|
|
#4096 | ||
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4097 |
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
|
|
#4098 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no tez i do tego mówiłam - wsjo od rodziców. przychodzi dzieciak ze szkoły i mówi mamo tato a bo jasiu nie chodzi z nami na religię i wtedy siedzi na świetlicy i jak on ma fajnie i ja tez chcę. mama tata wtedy krucjatę na rzecz religii przeprowadzają mieszajac jasia z błotem i wmawiając dziecku swemu, że jaś zły niedobry i nie taki, bo chodzić powinien bo tak. idzie dzieciak do szkoły i to samo powtarza kolegom bo ałtorytety w domu tak powiedziały to on się dzieli wiedzą. koniec sznurka jaś jest uznany za dziwadło bo nie chodzi na religię i nikt się z nim już nie kumpluje. a wystarczyło powiedzieć inaczej to co się powiedziało. a do muszek - tylko trzeba im zapewnić miejsce do wzlatywania Cytat:
fiedziałam ![]() Cytat:
czasem zaśnie jak mnie zobaczy lub usłyszy, ale to rzadko. śpię w tym samym pokoju co on. ale najczęściej budzi się trochę i w sekundzie jest płacz i tym płaczem budzi się na całego i tu już nic nie działa muszę bujać aż padnie. czasem pada po minucie, czasem po 2 h chyba zostaje mi przeczekiwać te ryki i nie bujać Cytat:
meakulpa ![]() nom do przodu ale chciałabym rozwiązanie długofalowe i skutkujące conocnie a nawet spanie z nim nie ma takiego pola rażenia ja zatykałam poduszką uszy. wytargał mi włosy i musi leżeć przy mnie inaczej się turla i wierci aż się przyturla do mnie a potem się turla i wierci przez sen. a potem się budzi tak że ten, ja mam spanie ogólnie nie bardzo czy śpimy razem czy nie ![]() dobra, nie będę robić oftopa
|
|
#4099 | ||||||||
|
Panaroja
|
macham i znikam
Cytat:
Cytat:
?Cytat:
Cytat:
ten , kto nie robi tego co my jest obcy i niebezpieczny . mam całe stado w domu z powodu octu jabłkowego nastawionego i fogle Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
2.bez ryku się nie da raczej ![]() Cytat:
usunie się wszystko co owocowe i natychmiast znikają ![]() nie idzie o samą komunię jako taką , gdyby to było bo ja wiem rytualne budowanie szopy na drewno , które wszyscy robią w wieku 9 lat byłoby to samo - idzie o wyłamanie z obyczaju grupy czyli obcość społeczną . Dla prawidłowego rozwoju społecznego niezbędna jest mniejsza czy większa akceptacja w grupie , wiadomo że zawsze jest mniejsza albo większa , każdy jakoś jest odmienny , ale te odmienności są w pewnych granicach tolerowane . W momencie kiedy dziecko do tej pory takie samo jak inne nie przystępuje do rytuału , który obejmuje wszystkich , jest odsuwane przez grupę jako niewtajemniczone , obce , stanowiące element niezaakceptowany przez obyczaj . Jeżeli dziecko jest innowiercą i dzieci o tym od początku wiedzą - jest ok . Ale jeżeli z pozoru wszystko jest normalnie - w momencie przejścia przez rytuał odrzucą , i to niestety taka uroda rozwoju .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
||||||||
|
|
|
#4100 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak, traktowali go gorzej z tego powodu że należał do innej wiary, jakby się trafił taki 8letni ateista to by go chyba podpalili. Autentyk. Bo niewierzący to nie inna wiara tylko kurde belans jakiś diabeł wcielony czy inne barachło. Dzieci tego nie ogarniają takim rozumem jak my. Wiadomo jednak, każdy ma inne doświadczenia. Ja np jako dzieciak już zadawałam niewygodne pytania na religii. Nie wiedziałam że są niewygodne, ale czytałąm dużo historii, o ewolucji ble ble i nijak mi nie pasowało do tych bezedur w salce katech wciskanych. I mnie skarcono, no a że byłam szczyl to się wystrachałam. Dziś jest już inaczej, ale pracowałamw szkołach i słyszałam swoje. Jak pytałam swoich rodziców jako did, to się biedni migali bo też nie wiedzieli co z tym fantem zrobić - odpowiadali coś w stylu wiesz, jest historia i jest wiara, to dwie rózne rzeczy i nie było dyskusji, bo było to niewygodne. Ale wracając do sedna, chciałabym widzieć tych rodziców co małemu wtłaczają Kazik boga nie ma i nie będziesz chodził na religię (nie wiem niestety jak można sie z tego wypisac) i żyj sobie z tym. Radź se. Po prostu takie sprawy są zbyt skomplikowane na tak młody wiek szkolny, a wówczas już jest po sakramencie i klamka zapada Całe zwątpienie, świadome szukanie pojawia sie później, ale później już mózgi trochę wyprane. Tru fajnie napisała niżej - kk jest w systemie, każdym, to są już osobne prawa. Wyjście z tego to moim zdaniem kwestia czasu, pokoleń. Cytat:
Cytat:
I bądź tu mądry ...No i 5 miech to już też nie taki start. Niemniej dzieki. Przekażę. Cytat:
Rozumiem, że już czarę napełniał Przykro mi. ![]() 2. OOoooo dzięęęki czyli czasem logika nie zawodzi 3. 4. Bo pasują Ci wszystkie.
|
||||
|
|
|
#4101 |
|
Nindżopesz
|
Róóób, toć to taki żarcik branżowy stosowany kiedy zaczynamy tu gadać o perfumach
![]() A dida masz faktycznie ruchliwego... Ty w ogóle masz okazję spać?
|
|
|
|
#4102 | |
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tj przekazać tego o co mi chodzi. Ty to wyjasniłaś precyzyjnie.
|
|
|
|
|
#4104 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1 albo 4 te bym próbowała przynajmniej na sobie ![]() Red - sypiam przeważnie od 9 do 10 jak ma drzemkę pierwszą, o ile nie mam czegoś do zrobienia co z nim przytomnym nie jest możliwe do zrobienia oraz niedzielne dopołudnia, kiedy M jest w domu. dlatego to taki problem dla mnie. max 3 h w nocy i jedna na dniu wiem że żart ale zawaliłam i tak Baru ![]() Kam - no takie do końca proste to nie, ale jedne dzieci będą drążyć dlaczego tak, przecież jaś jest normalny i ja go lubię, a drugie się ucieszą, że w sumie mają powód do nielubienia tego jasia, bo chyba i tak nie bardzo go lubią już z innych powodów i kolejny kamyczek do ogródka wrzucą. dzieci są różne, różnie reagują, ale mi chodzi o postawę rodziców. są tacy którzy od małego tłumaczą różne rzeczy, dzieci są przyzwyczajone do zadawania pytań i otrzymywania mądrych wyważonych odpowiedzi, nie naładowanych emocjami, a są i tacy którzy zamiast tłumaczyć włączą tv, albo powiedzą za mały jesteś na takie pytania a po co ci to wiedzieć albo właśnie wytłumaczą tak jak potrafią najlepiej, złą emocją, próbując coś tym ugrać na przyszłość, zamknąć ewentualną drogę do swobodnego myślenia dziecka w tym temacie. mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi. dziecko samo z siebie rzadko kiedy ma siłę woli postawienia się ojcu, matce jeśli ci mówią coś takiego, mówię o małych dzieciach, one nie mają własnego światopoglądu, dopiero go sobie wyrabiają na podstawie tego co miały w domu i co teraz mają w szkole, własne zdanie na tematy różne dopiero się kształtuje więc ciężko im, wielu przynajmniej, myśleć samodzielnie i podważać opinię rodziców w tym a tym temacie. starsze tak, ale młodsze nie. i nauczone że myśli się za nie, wsłuchane w takie niesprawiedliwe oceny, drukują je sobie na długo i potem powielają w innych sytuacjach i swoim zachowaniu. tak myślę przynajmniej.
"Nie jesteś na tym świecie po to aby spełniać moje oczekiwania, ani ja po to aby spełniać Twoje. Jeśli się przez przypadek odnajdziemy, to cudownie. Jeśli nie, to trudno" Edytowane przez golden_eye Czas edycji: 2014-09-17 o 20:42 |
|
|
|
|
#4106 |
|
Nindżopesz
|
I tak od 9 miesięcy?
Tak się da żyć?? Toć piszą o ponurych konsekwencjach, np. o depresji...
|
|
|
|
#4107 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4108 |
|
Nindżopesz
|
Pigułki nasenne i niech TŻ się czasem buja... Żłobek
|
|
|
|
#4109 | ||
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Cytat:
a pogrubionego nie rozumiem, jak did normalnie na religię chodzi to i raczej do komunii pójdzie bo czemu nagle miałoby się rodzicom odwidzieć a jak od początku nie to sama piszesz że będzie ok... tu widzę problem tylko w tym że religia jest w szkołach, bo jak dziecku się zachce z ciekawości czy dla towarzystwa chodzić to mu chyba rodzice nie zabronią, a wtedy może zechcieć też komunię mieć... ale chyba da się to jakoś mądrze ogarnąć, wszak ludzie ogarniają.Cytat:
nie rozumiem też skąd to coniedzielne chodzenie na mszę wszystkich jak leci skoro statystyki kościelne mówią co innego, nawet w najbardziej aktywnych pod tym względem parafiach jest 80% a bywa i 30% - a 30 lat temu dużo więcej nie byłoja mam zupełnie inne doświadczenia, pamiętam co innego, jako dziecko na religię chodziłam i do kościoła też na samym początku czysto mechanicznie bez zastanawiania się, potem chyba z przyzwyczajenia aż do klasy 6 czy też 7 kiedy to świadomie już wyszłam podczas mszy (już nie pamiętam na co to była reakcja) i nie wróciłam u nas normą było to że jedni do kościoła chodzą a inni nie - a niektórzy chodzili bądź też nie chodzili do cerkwi ![]() i raczej chodzenie było z musu, bo rodzice kazali a takim niechodzącym się nawet zazdrościło bo nie musielino dobrze, kwestia czasu, piszesz, pokoleń, ale do cholery jak ma się cokolwiek zmieniać jak wszyscy się boją i nie chcą tym biednym dzieciom zaszkodzić i rosną kolejne takie pokolenia.... ja z całego serca kibicuję moim przyjaciołom, którzy dziecięcia nie ochrzcili, ślubu kościelnego nie biorą (na razie zresztą jeszcze nie mają żadnego) a co gorsza dziecię najprawdopodobniej będzie wegetariańskie - no cudaki i odmieńcy po prostu i zapewne też źli rodzice bo świadomie narażają dziecko na ostracyzm i traumy
|
||
|
|
|
#4110 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Też tak najpierw pomyślałam
![]() No Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Hmm jednak podejrzewam, że ten did coś kombinuje we takim razie ![]() Padam na wszystko a będzie jeszcze gorzej ![]() Tego posta zaczęłam pisać kilka godzin temu, ale nie zdążyłam go dokończyć
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

jestem nudna
, w moim życiu od niedawna koegzystują dwie kozy

bez różnicy poza temp. bo za gorąco to nie może być. no i nie jest. zostaje "lubię spać z kimś na jego rękach" 

meakulpa
a potem się turla i wierci przez sen. a potem się budzi
Tak się da żyć?? Toć piszą o ponurych konsekwencjach, np. o depresji...