![]() |
#1561 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013, część XX !
Insolito ja wierzę, ze będzie dobrze
![]() ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- TZ mi raz opowiadał, że w jego szefa rodzinie był chłopiec który w wieku 3 lat nie mówił. Tylko jakieś tak, nie, pa, czyli mniej więcej, a nawet mniej, niż jak mój Dawid teraz. Było raz tak, że ten TZta szef był ze swoją rodziną tam w domu u tego chłopca i bodajże pies coś wyrobił. I ten chłopiec do tego psa: "Zobaczysz, Pani Ci pokaże!" Wszyscy: ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1562 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1563 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio mi zwial. Wolam, prosze, ale w koncu mowie: Kubus chcesz zostac? ja ide. Powiedzial mi "papa" i pomachal. Takze... ![]() Chyba nie... ![]() Cytat:
A jak my cos robimy to przeciez "norma" jest. Moj mi to tak tlumaczyl kiedys. Ze jak go nie doceniam gdy cos zrobi, nie zauwazam to jemu sie nastepnym razem nie chce tego robic i to olewa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moj w domu NIC nie robil (t.pozwolila sobie wejsc za glowe i za 4 doroslych koni zap ieprzala), a teraz wiecznie oczekuje pochwal. reszte nadrobie pozniej, bo zaraz TZ wraca z Kuba ![]() Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2014-12-18 o 19:25 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1564 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam nadzieję że w razie co nie przeoczą ![]() ![]() Mam nadzieję, żę znajdziecie kompromis z Tż ![]() A Tobie jeszcze nie gratulowałam, więc robię to teraz ![]() ![]() Ja Piotrka odstawiłam jak miała niespełna 20 miesięcy, później opiszę jak to było u nas Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja i Tż też późno zaczęliśmy mówić, Tż chrześniak w wieku ok, 2.5 roku w ciągu miesiąca z zasobu kilku słów zaczał nawijać wszystko, całymi zdaniami A łazienkę pokazywałaś? ![]() Ja też w to wierzę ![]() Dziękuję dziewuszki za wsparcie, bardzo dużo mi to dało ![]() ![]() ![]() Ja wiem, że raczej ciężkiej postaci autyzmu to on niema, ale coś mnie tam jednak gniecie w środku ![]()
![]() |
#1565 | |||
Zakorzenienie
|
Tak myslałam właśnie
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Debrah, to może mi choć troszkę poradzisz w tej kwestii? ![]() Pola rozróżnia, jak się jej powie tak albo nie, ale sama tego nie mówi, ani głową nie kiwa. Jedyne "słowa", jakie mówi: - tatata (czyli papa) - mamamam/niamniam (czyli mniam mniam) - tu/ku (albo tak sama sobie mówi, bez żadnego znaczenia, albo mówi tak na jakieś zamki/guziki, czy jak wchodzi gdzieś) - a a! (hau hau) dopiero ostatnio zaczęła odpowiadać tak, jak ją zapytam: jak robi piesek? wcześniej musiała usłyszeć psa, albo ja musiałam szczekać, żeby ona odpowiedziała TYLE. Nie mówi mama, tata, baba, nic oprócz tych wyżej. Reszta - po swojemu: tipitipitipi, taptaptap, ptuptuptp, przez telefon czesto aaaoo aaooo. Takie zlepki liter tylko. Jak mówię np. że idziemy się kąpać, albo spać, albo pić, to ZAZWYCZAJ biegnie do pokoju/łazienki, wie o co chodzi; ale czasami wygląda to tak jakby nie rozumiała. Jeśli czegoś chce, ciągnie za rękę, prowadzi i pokazuje. Kontakt z innymi osobami: jest wstydliwa na początku. Jak chodzimy na zakupy, to kto do niej zagada, niby najpierw zawstydzona, a potem podaje rękę, robi papa, gada po swojemu. Zobaczy jakieś dziecko, zainteresuje się zazwyczaj, pośmieje, dotknie. Ale potem raczej nic. Praktycznie zawsze woli bawić się sama. Dwa tyg. temu pierwszy raz zdarzyło się, że jak byliśmy u t., to goniła się z Adasiem (4 l.), uciekał jej, potem ona jemu, widać było, że się cieszy, no coś niezwykłego po prostu. Tak to jest tak, że dzieci się bawią razem, a ona gdzieś na boczku sama. Od paru tygodni nie wiem co się stało, ale strasznie nerwowo na wszystko reaguje. Słyszy rano w kuchni babcię i dziadka, biegnie do nich. I klops - wystarczy, że na nią spojrzą, a co dopiero się odezwą - krzyk, ryk, płacz i zatykanie uszu ![]() ![]() Jeśli chodzi o kontakt wzrokowy, z nim nie ma problemu. Nawet jak sie wstydzi, to i tak zerka na kogoś, a potem to już z górki. Jak jestem czymś zajęta, to podchodzi, wtyka głowę pod moją twarz i patrzy z uśmiechem prosto w oczy, żeby si,ę z nią bawić ![]() Lubi sie przytulac raczej. Nie wiem, z jednej strony wydaje się, że jest ok, bo z jednego końca domu, w naszym pokoju, potrafi usłyszeć piosenkę w radiu w kuchni (a ja nie słyszę) i leci tańczyć; a z drugiej strony to jednak boję się, że może mieć coś ze słuchem, nie że nie słyszy całkiem, tylko jakiś niedosłuch jednego czy coś ![]()
Cuause I know I don't understand, just how your love your doing no one else can... Edytowane przez hje Czas edycji: 2014-12-18 o 16:43 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1566 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I czekam na relacje z odstawiania, wydawało mi się że Piotruś był młodszy ale skoro to było tak niedawno to Twoje spostrzeżenia będą dla mnie bardzo cenne ![]() I trzymam kciuki za kolejną wizytę, na pewno się tylko uspokoisz po niej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1567 |
Zakorzenienie
|
![]() ja wreszcie po pracy. Za 2 h Daria idzie spać ![]() ![]() Jutro jedziemy na kontrolę z nereczką ![]()
![]() |
#1568 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1569 |
Zakorzenienie
|
Majulmi ano jasno sprawe postawil. Ale ok. I tak dopoki Tz nie dorosnie
do posiadania rodziny to nie zdecyduje sie a drugie dziecko. . Silver kciuki!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#1570 |
Raczkowanie
|
Dla mam głównie chłopców, właśnie odkryłam dzięki fb super stronę z samochodami, są i rolnicze i tiry, lawety, chyba wszystko
![]() ![]() http://www.siku.com.pl/Pojazdy+rolnicze_g91186.htm |
![]() ![]() |
![]() |
#1571 |
Zakorzenienie
|
Hje przykro mi ze masz tak samo... Wiem jak to zzera od środka. .
|
![]() ![]() |
![]() |
#1572 |
Zakorzenienie
|
Aha, z piotrusiem komunikacja poszla bardzo do przodu, od kiedy wlasnie odpowiada tak/nie, z tymze u niego to kiwanie glowka
![]() ![]() ![]() Sent from my Lumia 625 using Tapatalk
#1573 |
Zakorzenienie
|
Kurde, Amelka mi ostatnio odsypia po tym żłobku;/ od 17 spi
![]() |
#1574 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie chce się bawić w poradnictwo przez kabel bo jestem mocno niedouczona i będę jeszcze długo ![]() ![]() Wiecie co, dziwnie mi, piszą do mnie osoby niepełnosprawne z pytaniami... już 3. Z fejsa bo widziały mnie na tablicy fundacji |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1575 |
Rozeznanie
|
Cześć,
Rozłożyło mnie na dobre - kaszlę, kicham i mam gorączkę. Mycha póki co jakoś się trzyma: kichnie dwa razy, zakaszle i leci dalej. Oby się nie rozchorowała ![]() Mimo to jeździłam do pracy w tym tygodniu, bo przynajmniej tam mogłam zalec na fotelu, schować się za kompem, w kocyku i robić swoje. Nie bez znaczenia jest to, że nikt w tym czasie po mnie nie skakał i nie kazał mi się gonić - a tak byłoby z Młodą w domu. Jestem w miarę na bieżąco, choć nie wszystko pamiętam, bo czytałam z telefonu: Silver - kciuki za kontrolę jutro Meneq - Julia świadomie mówi "tak" oraz "nie", jeśli zmienia zdanie, to też świadomie Lady, Hope, Hje, Ifwka - przytulam w problemach z tz-tami. Sporo z tego, o czym piszecie, sama przerabiałam, niestety ![]() Deli - absolutnie boska Amelka ![]() Marsi - stówka dla Leosia. Uściskaj Młodego rozrabiakę ode mnie ![]() Iffonka - cudne chłopaki! ![]() Uciekam. Buziaki i miłego wieczoru! |
![]() ![]() |
![]() |
#1576 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Miałam dzisiaj Wigilię w pracy, najadłam się tylu pyszności ![]() W niewyjasnionych i niezrozumiałych dla mnie okolicznościach zostałam wykreślona z dyżurów w przerwie świątecznej. W związku z tym idę jutro do pracy, a potem dopiero 5 stycznia! ![]() ![]() Dziewczyny mogę mieć pytanie techniczne? Czemu czasem piszecie, że piszecie na biało? Rozumiem, że to jakieś prywatne sprawy, ale o to tylko chodzi? Bo przecież każdy kto chce, to i tak przeczyta. Wytłumaczcie ciemnocie (czyli mi ![]() ![]() Blancia dzisiaj w żłobku robiła samodzielnie bombki. ![]() ![]() Nawet sobie nie wyobrażacie jaki mam logistyczny problem z wożeniem Małej do żłobka w tym tygodniu. No masakra jakaś bez samochodu. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49384342]WIesz, są dzieci, które naturalnie chwytają od razu dobrze pisadlo - Agatka na przykład ![]() Nowe słowa mamy! popo - pociąg ![]() pupa ja bubu - buty[/QUOTE] Właśnie Mała pięknie trzyma i tak się skupia nad tym. Nagram Wam filmik może jutro. Jestem oczarowana takim skupieniem ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49384690]Fewciu, na pracę ręki: jak Debrah - ciasto (nawet masa solna, zrobicie sobie np. jedzenie do zabawy), targanie papieru, robienie z gazet kulek, przesypywanie wszystkiego (łyżką, łyżeczką, kubeczkiem, nabieranie sypkich rzeczy różnymi przedmiotami), rysowanie, malowanie, lepienie ciastoliny, cięcie nożyczkami (razem z tobą, potrzebne będą nożyczki o duuużych okach), stęplowanie, podnoszenie palcem wskazującym i kciukiem drobnych rzeczy (guziki, watka), zabawa mozaikami.[/QUOTE] Dziękuję!!! ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1577 |
Zakorzenienie
|
Ami zaczęła jeść połączenia - dziś na śniadanie zjadła kanapkę z wędliną , a na obiad kanapkę z kiełbasą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1578 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1579 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle tylko, ze przemalowalismy sciany w sypialni, a podloga/drzwi/listwy zostaly takie, jakie byly, bo fajnie sie komponuja z obecnymi kolorami. Takze nie pomoge. I rozumiem klopot, bo ja tez sednio uzdolniona jestem jesli o to chodzi. Ehh co do klopotow z TZ - u nas tez slaaaabo. I to od dluzszego czasu. Wszystko jest takie hmmm bez emocji. Czuje, ze stajemy sie sobie obojetni, kazde z nas ma osobne zycia, inne sposoby na spedzanie wolnego czasu. Do tego dochodza jakies zale z przeszlosci i problem gotowy. Pewnie, rozwiazaniem jest rozmowa (TZ ma z tym gigaaantyczny problem), obustronne staranie sie, itp. Tylko ze my oboje nie wiemy czy chcemy... Przykre. Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2014-12-18 o 20:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1580 |
Zakorzenienie
|
Napisał dlugiego posta i mi zezarlo jeszcze raz
MaJumi z odstawieniem wygladalo tak ze zbieralam sie 3 tyg i nie moglam ale to ja nie byłam gotowa, w ostatnim czasie zaniklo mi mleko wiec Julo ssal wiecej zeby cos poleciało w ogóle, tlumaczylam dluzszy czas ze uu musza odpoczac ale bez reakcji a w zeszla niedziele podjęliśmy decyzje zakleilam sutki plastrami i tlumaczylam ze uu sa zmeczone chore w dzien bylo ok zagladal kilka razy , w nocy lulal go tzno 5 rano zazadal mamy i uu i tu byl placz moze z 10 min i juz nie usnol ale zajelismy sie czym innym i przez kilka dni w dzien zagldal czy mam plasterki robil cacy cacy calowal i mowil dziekuje a w nocy raz, od soboty zajrzal raz w niedziele i raz w poniedziałek , teraz w dzien mowi mama cycusie ma i bez zagladania sie obywa wiec chyba jestesmy odstawieni , bylo mi bardzo ciezko nawet myslalam o karmieniu dwojki ale udalo sie bez problemow, jak nakleilam plasterki pierwszy raz to plakalam wiec to ja miałam większy problem , trzymam kciuki zeby u Was tez bylo bez problemow Lady jakbym czytala o mnie i tz w ostatnich dniach , przytulam mocno Insolito zgodze sie z dziewczynami ja austystycznych zachowan nie widze jedynie opóźnienie mowy a do kwietnia napewno spotkania z logopeda ustalicie lub nie beda potrzebne
#1581 |
Zakorzenienie
|
Współczuję Wam bardzo problemów z Tżtami
![]() na prawdę mnóstwo da się wypracować i wygadać.. u nas kryzysowo było jak razem pracowaliśmy, jeszcze przed ciążą bo przynosiliśmy pracę i stres do domu i to nie służyło faktycznie. Teraz mimo wielu problemów innej natury to na prawdę trzymamy się razem i tego samego życzę i Wam. A jeśli robi się coraz i coraz gorzej - może na prawdę warto iść do kogoś po pomoc? |
![]() ![]() |
![]() |
#1582 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1583 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tak/nie - Kuba rozroznia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1584 | |||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Insolito, czy ty możesz małego nagrać, filmik jakiś, taki... w zabawie, w zachowaniu? albo kilka filmików, po kilka minut? Pamiętaj, że ja w tym siedzę - z opisu ciężko mi coś wnioskować, natomiast patrząc na film jeśli rzucą mi się jakieś schematyzmy okołoautystyczne, to bym ci od razu zwróciła na to uwagę. Bardzo wazne - pamiętaj, ogólnie jest coś takiego jak Całościowe Zaburzenia Rozwoju (CZR), czyli taki worek, do którego wrzuca się autyzm, Zespół Aspergera, autyzm atypowy, wczesnodziecięcy, spektrum autyzmu (czyli... jest COŚ na rzeczy, ani to czysty autyzm, ani Asperger, jakiś rys autystyczny tylko), dziecięce zaburzenia dezintegracyjne, zespół Retta i jeszcze jeden, nie pamiętam nazwy. I teraz - warto robić diagnozę, bo pamiętaj - im wcześniej terapię zaczniesz, tym większe szanse na a) lepsze wyprowadzenie dziecka, b) szybsze wyprowadzenie dziecka. Kolejna rzecz - wszelkie zaburzenia chorobowe diagnozuje WYŁĄCZNIE neurolog w tym wypadku. Nie psycholog, neurologopeda czy pedagog, pamiętaj. Tylko lekarz ma prawo diagnozować. Neurologopeda to nie lekarz - to logopeda o wąskiej specjalizacji. Neurologopeda zwróci uwagę na specyficzne zachowania (jeśli oczywiście występują), to samo psycholog czy pedagog specjalny i muszą ci o tym powiedzieć, pokierować do lekarza. Nastepna rzecz - pracuję z koleżanką, któa kończy neurologopedię i pracuje z maluchami, chcesz namiar? mi Agatkę badała logopedycznie, Olka się zna, no i... sama ma 2latkę ![]() Siemianowice to są. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Miesiąc temu - MIESIĄC! przeżyłam szok, bo dowiedziałam się, że chłopiec jeden od nas, obecnie 3 klasa, ma autyzm... NIC nie widać, kompletnie, w ogóle bardzo fajny dzieciak, bardzo ładny, wypracowany musi być genialnie bo nie byłam w stanie się zorientować. Tyle, że akurat koleżanka orzeczenie miała w ręku, stąd wiem. W piątek go mialam na warsztatach z masy solnej - wciąż nadziwić się nie mogę. Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1585 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1586 |
Zakorzenienie
|
Szaja, serio? ostatnio w jakiejs ksiazce czytalam mhmmm
cel : piękne ujędrnione ciało waga: 48, 60cm w brzucholu. Edytowane przez Delicjanka Czas edycji: 2014-12-18 o 19:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#1587 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj TZ W ZYCIU by nie poszedl do specjalisty. W mysl zasady, ze on nie bedzie obcemu zwierzal sie ze swego zycia. A juz bronboze sluchal jego rad. (taki typ...) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1588 |
Zakorzenienie
|
SZAJA, czyli "darować sobie" na razie innych, i do neurologa uderzać na początek???
|
![]() ![]() |
![]() |
#1589 |
Konto usunięte
|
Hje, nie, u was pisalam w kontekście, że boisz się czy Pola słyszy - idź sprawdzić i tyle.
Dziewczyny, pamiętacie, jak martwiłam się, że D. nie rusza się? z perspektywy czasu - głupia byłam, bo dopiero gdy 6mcy miała to poszłam do neurologa, a powinnam dużo wcześniej i dużo wcześniej na rehabilitację. |
![]() ![]() |
![]() |
#1590 |
Zakorzenienie
|
Debrah ogolnie rozeszlo sie o zmiane trybu dnia ja staram sie pilnowac w miare stalych godzin a przynajmniej tego ze obiad jest po drzemce itd wiadomo na wyjezdzie nie zawsze sie da ale nie widze powodu zeby wszystko na glowie stawiać bo ona ma teraz Gorącą zupe to nic ze Julo je obiad za 2 godziny a przed chwila zjadl cale jablko itd itd w sobote po calej imprezie urdzinowo imieninowej poszlismy do znajomych i wracalismy po godzinie bo plakal zaczela go lulac po swojemu i sie rozbudzil i plakal bo ona jest super babcia i zrobi wszystko lepiej niz my i nerwy zlapalam tlumaczy czlowiek co i jak ma byc ale nie rozumie, ale nie bede was zanudzac a tesc trafil w moj slaby punkt caly weekend wygladal tak ze pierwsze slowa po otwarciu oczu bylo do chlopakow na górę bawic autami posadzenie Jula na kolanach bo nie ma krzeselka i nie ma jak go uziemic i nakarmienie graniczylo z cudem wiec w niedziele przy obiedzie wlaczylam piosenki na tablecie zeby zjadl a tesc zaczol uwagami sypac ze tak go nauczylam itd mialam do wyboru piosenke lub jechac z glodnym dzieckiem 200 km nie wytrzymalam ale grzeczna bylam , przez to wieczór niedzielny przeplakalam
I jeszcze czemu t płakała tu nie rozumiem moze wy pomożecie konczymy urzadzac pokoj Jula chcialam mu kupic w ikei stolik i wpadlismy na pomysl zeby t kupila na urodziny, ktore robimy w 2dzien swiat bo zabawek mam sporo dom zagracony strasznie wiec kupila i stal juz gotowy ale od mikolaja dostal prezent od t i szfagierki puzle ksiazki i ubranka wiec dla mnie dużo a mial byc mikolaj symboliczny a na urodziny wieksze prezenty Pakujemy sie w niedziele a ona z tym stolikiem zeby zabrac i mowie ze przeciez na urodziny, wywlokla przed dom tz pakuje walizki i mowie ze mial byc na urodziny przecież i nie zabral , przyznam szczerze ze chcialabym bardzo juz go miec ale w pokoju nie ma centymetra wolnego miejsca dzis odebralismy regal na ksiazki wiec nie ma go gdzie postawic jak ogarniemy po wekendzie dom to zrobimy miejsce i co tz wraca w niedziele bo do sklepu wyszedl ze dzwonil do domu i babcia plakala o ten stolik bo wynosila własnoręcznie a ja nie chcialam zabrać noz ku... nic takiego nie powiedzialam tylko zapytalam ze na urodziny mial byc i moja wina
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:42.