|
|
#1591 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013, część XX !
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------------------- Dziewczyny wiecie co, parę dni temu zaginęła u nas młoda dziewczyna, w biały dzień szła na zakupy i nie doszła na nie. Rozpoczęły się poszukiwania, fundacja Itaka itp. Dzisiaj się okazało, że dziewczyna została odnaleziona.... bez narządów wewnętrznych. Musiał to zrobić ktoś kto się na tym zna. Przecież zwykły człowiek nie jest w stanie wyciąć nerki czy płuca czy wątroby. Trzeba się na tym znać! mało tego, dzisiaj doszło do porwania kolejnej dziewczyny, a trzecia zdołała uciec. Wszystko dzieje się w biały dzień , w centrum miasta. Dziewczyny ja normalnie się boję o swoje życie. Przecież tyle razy chodzę gdzieś sama.... swoją drogą to straszna znieczulica panuje na świecie, nikt tym porwanym dziewczynom nie pomógł Zobaczcie jak kwitnie czarny rynek narządów To okropne!
|
|||
|
|
|
#1592 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49397387]tak, mówi "taaaa" i kiwa głową do tego, na NIE kręci przecząco
ale to teraz uważać trzeba, co się mówi i robi ![]() Lady, ale to tak jak ty, przez treningi, bieganie - też ciągle jesteś zabiegana, zalatana. Jak on w ogóle na to twoje sportowanie patrzy? Bo to nie tak, że od tego się zaczęły problemy u was? Insolito, czy ty możesz małego nagrać, filmik jakiś, taki... w zabawie, w zachowaniu? albo kilka filmików, po kilka minut? Pamiętaj, że ja w tym siedzę - z opisu ciężko mi coś wnioskować, natomiast patrząc na film jeśli rzucą mi się jakieś schematyzmy okołoautystyczne, to bym ci od razu zwróciła na to uwagę. Bardzo wazne - pamiętaj, ogólnie jest coś takiego jak Całościowe Zaburzenia Rozwoju (CZR), czyli taki worek, do którego wrzuca się autyzm, Zespół Aspergera, autyzm atypowy, wczesnodziecięcy, spektrum autyzmu (czyli... jest COŚ na rzeczy, ani to czysty autyzm, ani Asperger, jakiś rys autystyczny tylko), dziecięce zaburzenia dezintegracyjne, zespół Retta i jeszcze jeden, nie pamiętam nazwy. I teraz - warto robić diagnozę, bo pamiętaj - im wcześniej terapię zaczniesz, tym większe szanse na a) lepsze wyprowadzenie dziecka, b) szybsze wyprowadzenie dziecka. Kolejna rzecz - wszelkie zaburzenia chorobowe diagnozuje WYŁĄCZNIE neurolog w tym wypadku. Nie psycholog, neurologopeda czy pedagog, pamiętaj. Tylko lekarz ma prawo diagnozować. Neurologopeda to nie lekarz - to logopeda o wąskiej specjalizacji. Neurologopeda zwróci uwagę na specyficzne zachowania (jeśli oczywiście występują), to samo psycholog czy pedagog specjalny i muszą ci o tym powiedzieć, pokierować do lekarza. Nastepna rzecz - pracuję z koleżanką, któa kończy neurologopedię i pracuje z maluchami, chcesz namiar? mi Agatkę badała logopedycznie, Olka się zna, no i... sama ma 2latkę grudniową. Siemianowice to są. Debrah, no właśnie nie. Poradnie diagnozują jedynie takie rzeczy jak upośledzenie umysłowe, dysleksję, dysgrafię i inne dys - ale to nie jest jako choroba traktowane, a pewien... stan. Lady, i tu również prośba - pokaż filmiki. Serio - wiesz... jeśli coś cię niepokoi (a mi się rzuciło w oczy, że kilka razy pisałaś o tym) to nie zamiataj pod dywan, tylko leć sprawdzić. bzdury ![]() Miesiąc temu - MIESIĄC! przeżyłam szok, bo dowiedziałam się, że chłopiec jeden od nas, obecnie 3 klasa, ma autyzm... NIC nie widać, kompletnie, w ogóle bardzo fajny dzieciak, bardzo ładny, wypracowany musi być genialnie bo nie byłam w stanie się zorientować. Tyle, że akurat koleżanka orzeczenie miała w ręku, stąd wiem. W piątek go mialam na warsztatach z masy solnej - wciąż nadziwić się nie mogę. Hej, i znów - jeśli do tego stopnia coś widzisz i cię to niepokoi - czemu nie sprawdzisz? tympanometria trwa momencik (takie podstawowe badanie słuchu), jest całkowicie bezbolesna. Brawo smacznego![/QUOTE]Dzięki Szaja za doinformowanie - czyli klasycznie oni odsyłają dalej? że sam psycholog diagnozy nie zrobi to ja wiem, ale jakoś myślałam, że nie jest aż tak jak piszesz. Duuużo się od ciebie uczę, pisz nam, bo ja lubię to czytać, czuję się mądrzejsza od razu, mocno mnie to interesuje wszystko. A wiesz, ja mam w wąskim dość zakresie na studiach niestety ( jak wszystko, cała robota po studiach..)Cytat:
stoi przed tobą otworem:dNie wyobrażam sobie jak ty na wiosce bez konta żyłaś Co do Poli - powtórzę za Szają - idźcie Cytat:
Co do mowy - ja rozumiem wasze stresy, bo Amelka co prawda gada jak nakręcona (dzisiaj na pytanie " chcesz banana?" padło " nie chcę, nie jem, nie dziękuję, głodna nie jestem, zajęta! układam!" (padłam!)) ale z jedzeniem mieliśmy nerwa rok czasu - ja wiem jak to wykańcza - nadal pewnie trochę od normy odstajemy, ale już jest niebo a ziemia. Bardzo dobrze was rozumiem. |
||
|
|
|
#1593 |
|
Zakorzenienie
|
Debrah, wiem, brat tak zakładał i mnie to zachęciło. Tylko tz się boi
|
|
|
|
#1594 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49397517]Hje, nie, u was pisalam w kontekście, że boisz się czy Pola słyszy - idź sprawdzić i tyle.
Dziewczyny, pamiętacie, jak martwiłam się, że D. nie rusza się? z perspektywy czasu - głupia byłam, bo dopiero gdy 6mcy miała to poszłam do neurologa, a powinnam dużo wcześniej i dużo wcześniej na rehabilitację.[/QUOTE] U nas tak samo No i pozarlam sie z TZ ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
#1595 |
|
Zakorzenienie
|
Lady : podbijam pytanie Szaji, też mi się takie coś w głowie otworzyło
|
|
|
|
#1596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- hje, co Ty? ![]() Ale czego TZ sie boi? |
|
|
|
|
#1597 |
|
Zakorzenienie
|
Że będę wydawać w pisdu kasy na allegro
|
|
|
|
#1598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super |
|
|
|
|
#1599 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1600 |
|
Zakorzenienie
|
Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2014-12-18 o 21:44 |
|
|
|
#1601 |
|
Zakorzenienie
|
hje padlam :-D
|
|
|
|
#1602 |
|
Zakorzenienie
|
pomalowalam paznokiety na jutrzejsza Wigilie, teraz schna wiec zaczynam nadrabianie
![]() i jak zwykle od doopy strony ![]() no ale fakt - mocny argument, nie ma co!
|
|
|
|
#1603 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1604 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
krotka pilka ![]() zartujesz chyba? ok? ja bym lepiej nie namalowala! mam nadzieje ze ta pomoc to polegala na tym ze A. miala umoczony palec (?) a pani tym palcem jezdzila po kartce?! bo jak mi napiszesz ze amelka to sama praktycznie zrobila to sie zalamie ![]() Cytat:
Cytat:
a mozesz zdradzic co to za pytania? w sensie dot. typowo fundacji/akcji czy raczej pytania typu "jak zyc"? Cytat:
u nas tez jednak te zawszone dyzury! ja mam od razu w poniedzialek.co do pytania technicznego - nie pomoge. ja dalej nie opanowalam wielocytowania |
|||||
|
|
|
#1605 |
|
Konto usunięte
|
BO jednak jak ktoś obcy wchodzi to dokładnie nie czyta, więc białe nie rzuca się od razu w oczy
|
|
|
|
#1606 |
|
Zakorzenienie
|
Pstryniu ktora wlasnie odp wielocytatami, nie opanowala wielocytowania
|
|
|
|
#1607 | ||
|
Zakorzenienie
|
http://fakty.interia.pl/galerie/swia...131451#1616526
a Wy tu po jednym i juz wymiekacie Cytat:
Cytat:
az mnie ciarki przeszly. normlnie az mam gesia skorke! widzialam wlasnie na fb, koleznka z pracy udostepnila zdjecie zaginionej kobiety, wlasnie z S. ![]() ja tv nie ogladam, jedynie internet ew. radio w aucie ale nic o tym nie slyszalam. przeciez powinni trabic o tym od rana do wieczora co by ostrzec ludzi! przeciez to za chwile moze sie dziac w kazym innym miejscu! Boze, przeciez to strach wyjsc na ulice! zatrzyma sie samochod, wciagna cie do srodka i po czlowieku! ![]() a jakby zagadac i przeprowadzic to badanie w innym pokoju/pomieszczeniu, jesli daloby rade oczywiscie... |
||
|
|
|
#1608 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie też mi coś nie pasowało
|
|
|
|
#1609 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zresztą u nas na Wigilii nie je się pierogów. Ani barszczu. Ale super tez się zastanawiałam ostatnio co się dzieje z Yellow ![]() Cytat:
i może też zrzutę zrobimy bo na remont tyle kasy pójdzie że na łóżko już raczej nie starczy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#1610 | |
|
Zakorzenienie
|
o, przepraszam!!!!!!!!!!!
ja dalej lece kopiuj-wklej! ![]() Cytat:
przewspanialy! |
|
|
|
|
#1611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nigdy nie sądziłam, że ktoś mnie może chcieć o takie kwestie pytać/prosić o poradę we własnej sprawie, czuję się jak konsultant z czasopisma dla nastolatków;Pbiało. W ogóle szokuje mnie trochę to wszystko, bo ja siebie jakoś specjalnie nie rozróżniam na "niepełnosprawny czy nie" 90% rzeczy robię dokładnie tak samo jak wszyscy... i w ogóle się nad tym nie zastanawiałam. |
|
|
|
|
#1613 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ma już od dawna maskatkę Kubusia. Zasypia z nim ZAWSZE! Ostatnio w biedrze kupiłam jej puzzle z Kubusiem i ten album na zdjęcia też ![]() A na Kubusia Puchatka Daria mówi "Kuba" Cytat:
Cytat:
Super! Ja kocham kręgle ![]() Cytat:
widzę że u Was kłótnie z powodu świąt. U nas nie ma tego problemu. Rok jesteśmy u moich rodziców, a rok u t. I tak na zmianę. W tamtym roku byliśmy z t. na Wigilii więc w tym roku do moich idziemy. I problem z głowy
|
|
#1614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najwidocznie te osoby wstydza sie rozmawiac na takie, w sumie oczywiste, tematy albo tez rodzina/przyjaciele nie chca, nie potrafia, wstydza sie o tym rozmawiac i mamy co mamy ![]() tak czy siak - to tylko potwierdza ze twoje wpisy, blog i ta cala akcja jest jak najbardziej potrzebna! |
|
|
|
|
#1615 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Hania dzisiaj urządziła sobie drzemkę od 14 do 17.30
i spała by dalej gdybym Jej nie obudziła. ale śpi już także nie tak źle;p a jak Tż wrócił pojechałam z sąsiadką na zakupy;p fajnie tak się samemu wyrwac czasem. ale co kupiłam. Hani dwie sukieneczki sobie nic![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
|
|
#1616 |
|
Zakorzenienie
|
Silver, my tak samo robimy ze świętami, i w tym roku idziemy do t.
|
|
|
|
#1617 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiem tylko tyle, ODPOCZYWAJ!!!! Kto jak kto, ale Ty najbardziej zasługujesz na odpoczynek kochana ![]() Cytat:
![]() .. łoooo
Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. Edytowane przez s i l v e r Czas edycji: 2014-12-18 o 23:16 |
||
|
|
|
#1618 |
|
Zakorzenienie
|
Było ciepłe lato, choć czasem padało, dużo wina się piło i mało się spało...
|
|
|
|
#1619 |
|
Zakorzenienie
|
Fewciu gdzie ty znalazłaś info ze ta kobieta została odnaleziona ? I w ogóle o tym wszystkim?
|
|
|
|
#1620 |
|
Zakorzenienie
|
Debrah, jak coś się dzieje w Twoim mieście, to o tym mogą nigdzie nie mówić/pisac, a się słyszy, bo to przecież blisko..
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:56.

Na cały dzień tylko tyle widzę moją córcię 

mogę czegoś nie wiedzieć , uspokoić za bardzo i ktoś odlozy wizytę u speca przez to bo się zasugeruje 

grudniową.
od razu, mocno mnie to interesuje wszystko. A wiesz, ja mam w wąskim dość zakresie na studiach niestety ( jak wszystko, cała robota po studiach..)
. I wybieramy się do kogoś innego, po Nowym Roku, tylko teraz tak napisałam. Dziękuję 

W sumie funkcja jak zwykła miska ale dzięki tym otworkom wygodniej było nosić no i ładniej wychodziło na zdjęciach jak było gdzieś w tle 

ja mam od razu w poniedzialek.
Duzo z tym zabawy? Na wigilii bedzie 9 osob wlacznie z nami i mala. Ile wam czasu zajelo lepienie? Uzywalyscie takiej plastikowej foremki do lepienia?

nigdy nie sądziłam, że ktoś mnie może chcieć o takie kwestie pytać/prosić o poradę we własnej sprawie, czuję się jak konsultant z czasopisma dla nastolatków;P