|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI
seba spi od 10;20
|
|
|
|
#3062 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Majusia miała szkarlatynę. Wbrew pozorom nie jest to rzadka choroba. To jest angina z wysypką. Wysoka gorączka, czerwona skóra na twarzy, ból gardła i nalot na języku. Szybko z tego wyszła.
Teraz gorzej choruje, bo ma zapalenie oskrzeli i dostawała zastrzyki teraz leczymy sie antybiotykiem doustnym.
|
|
|
|
#3063 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
gdyby jeszcze to spanie razem skutkowało przespaną całą noc to bym się raczej nie miała czego czepić... w tym przypadku nie wiadomo o co jej chodzi skoro się budzi :/ owszem moze i chce niekiedy mleko ale jedząc go około 21 jak wczoraj póxniej o 24 to o 4 nad ranem nie bede jej znowu dawać boja wiem że ona da rade i wytrezyma choćby do 8... nie głodze je ona je bardzooo dużo w ciągu dnia je ze mną obiad jak tż wraca to ejszcze z nim dojada to coś po drodze dostanie więc głodna byc nie powinna.. jest nas 6 w domu jakby nie patrzeć od urodzenia wiec myśle że ilośc osób to nie to... poza tym ona od urodzenia przespała mi może z 3 noce żeby spała ciągiem 6 godzin... ostatni raz to chyba w zeszłe święta wielkanocne kurcze no zabawy to myśle że ma dużo bo moja mama mało co nawet może zrobić jak z nią jest i się musi z nią bawić bo inaczej wyje ja jak wracam też znią siadam oglądamy książeczki przytulamy wyglupiamy.. siostra moja tż poświęca jej czasu i szwagier no nie wiem...nic nie moge wymyśleć... może w sumie to efekt tv.. tak..tv.. bo nawet jeśli ja mam wyłączony telewizor cały dzień to nie ma opcji utrzymania jej w jednym pokoju przez cały dzień a w salonie mój tata ma non top telewizor włączony i nie przemówisz żeby wyłączył bo co by robił? a że miekszamy wszyscy razem to jej nie zamkne w pokoju bo będzie wyć że chce do baby która siedzi w kuchni która jest połączona z salonem ja ją odganiam od tv czy zasłaniam no ale nie zawsze się da.
|
|
#3064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdybyś poprosiła tate o jeden dzień albo dwa eksperymentu? Może zgodziłby się żeby sprawdzić... Powiedz mu ze czytalas artykuł o wpływie na układ nerwowy telewizji i chciałam sprawdzić bo juz wszystko wyrpbowalas.... I zobaczysz .. Jak się okaże ze to TV to będziesz kombinowac... Może się cos uda wtedy...
|
|
|
#3065 | |||
|
Zadomowienie
|
U nas dalej choróbsko. Byliśmy wczoraj u lekarki, bo mimo skończonego antybiotyku dalej było źle. Tak więc, Szymek dalej chory, zapalenie krtani i gardła (znowu:/), dostał kolejny antybiotyk i inne leki, a ja zwolnienie na niego do 16 lutego. W pracy pewnie się "ucieszą" :/
Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, ale wczoraj po podaniu leków na wieczór moje dziecko po raz pierwszy przespało caaaaałą noc bez żadnej pobudki Cytat:
Dobrze, że antybiotyk trafiony.Cytat:
Cytat:
Drugie ponoć łatwiej się wychowuje, a trzecie wychowuje się samo ![]() Pszczółko śliczna na kołyska!!!!! Lula dawaj fotę, bo nas ciekawość zżera
|
|||
|
|
|
#3066 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tż tez jest przeszkodą w tym więc cieżko będzie ale spróbujemy dzięki
|
|
#3067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Weź tez pod uwagę ze oprócz takiego snu to wpływa na rozwój dziecka więc myślę ze dość łatwo będzie rodzinie wytłumaczyć. Ahh i argumenty ze inni tak robią... Czasem są trafione, ale nie każde dziecko tak samo jest wrażliwe na bodźce. Jak się okaże ze zacznie wam przesypiac noce albo lepiej spać to jednocześnie to oznacza ze takie TV może zaburzać rozwój układu nerwowego (dowodem jest nocne odreagowywanie) a tego żaden rodzic nie chce....
|
|
|
#3068 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kurcze widze że tu dobre noce mieliście moja na złośc budziła sie kilka razy z wykiem nie wiadomo o co pomimo spnia ze mną noa le to już chyba taki jej urok
|
|
#3069 |
|
Zakorzenienie
|
Bartuś zwymiotowal na spacerze i właśnie śpi mi na rekach. Chyba popołudniu pojedziemy na pogotowie
|
#3070 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jedźcie na pogotowie bo to juz nie ma żartów a troche to już trwa jakby nie patrzeć...
|
|
#3071 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Heja
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
i oby Hania się nie zaraziła ![]() Cytat:
Tv nie ogląda, chociaż zdarzy się mu zerknąć wtedy gdy mój siostrzeniec przyjedzie rano, i wtedy gdy ojciec nie zdąży zamknąć za sobą drzwi (Angelikada mój ojciec też ciągle ogląda tv, ale wie, że zrobię mu jazde jak Filipowi włączy, więc w końcu naprawił drzwi do swojego pokoju i się zamyka lub idzie na dół i tam zrobił sobie pokój do oglądania). Ja nigdy nie włączam mu tv, tż przełknął to bez problemu, nawet meczy nie ogląda. Zabawy u nas są. Z ludźmi różnie, bo ogólnie mam dużą rodzine, zna twarze, jedna czy druga siostra przyjedzie z dzieciakami. Stawiam najbardziej na smoczek. Chociaż spanie od urodzenia takie jest. |
||||
|
|
|
#3072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3073 | ||||
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() przyszło zamowienie z arosa, nie wiem za co sie zabrac do czytania w pierwszej kolejnosci ![]() Cytat:
![]() znasz jakiś przepis na drożdżówkę bez jajek mam ogromną ochote a chciałabym zeby nadawała sie dla całej rodziny![]() Cytat:
![]() Cytat:
biedna Marysia, duzo zdrowiaCytat:
zdrowa dla Julkapiękna angelikada, boja jak ja was dobrze rozumiem... ![]() u nas, mimo spania razem , milion pobudek, a tak naprawde całonocne krecenie sie. wiem ze kiedy azs sie zaostrza to normalne ze nie moze spac, bo wszystko swedzi, ale tak jest zawsze.... angelikada powodzenia w eksperymenie, super jesli uda ci sie odkryc przyczynę ![]() boja u nas tez mimo analizy calego dnia i harmonogramu nie potrafie zlokalizowac przyczyn. tv nie oglądamy, przestawiamy sie teraz na jedna drzemke i jedynym plusem jest szybsze padniecie wieczorem (na maks 1,5h do pierwszej pobudki...)
|
|
#3074 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętam jak wstawiałas kiedyś zdjęcie,śliczna
---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Pszczółka cudowna kolyska,mega !
|
#3075 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
spanie leona jest jak wymarzone![]() Cytat:
|
|
#3076 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Ja wczoraj byłam u ginki z Olą i baba w rejestracji była chora, też mam nadzieję, że się Ola nie zaraziłaCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Także teraz liczę naprawdę na to, że dzieć będzie jadł i spał. I może nawet że nas alergia ominie, choć na to szanse słabe ![]() U nas też Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Idź z nim do lekarza faktycznieCo do spania i tv to u nas jest włączony z godzinę dziennie czasem przy Oli, ale ona w sumie nie patrzy na niego wcale właściwie i nie zauważyłam, żeby gorzej wtedy spała niż w dni, kiedy wcale nie włączamy, ale to pewnie zależy od dziecka. Za to zauważyłam niestety, że jak Ola nie ma drzemki w dzień w ogóle, a ostatnio coraz częściej nie ma, bo nie daje się położyć, to zasypia wprawdzie ok 19:00 już, ale za to co pół godziny jest ryk i to taki rozpaczliwy, przerażona jest, cała się trzęsie i trudno ją uspokoić. Wczoraj po 3 takich pobudkach włączyliśmy jej szum i dopiero zasnęła porządnie
|
|
#3077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jak mu posmaruję Dentinoxem to różnicy żadnej nie ma... No głupieję już i tyle ![]() A tu się zgodzę, brak drzemki w dzień równa się histeria w nocy Rusałko, no fajne, w sumie polecam A w tą niedziele idziemy do Centrum Twórczości Dziecka na przedstawienie - dam zna jak się spodobało ![]() pszczoua, miałam pisac, ale mi zjadło - piękna kołyska Lulla, oj Biedak... może rzeczywiście idź. |
|
|
|
|
#3078 |
|
Rozeznanie
|
Ja też polecam delicol. Dla nas najlepszy.
|
|
|
|
#3079 |
|
Zakorzenienie
|
A i Vea zapomniałam napisać, że dzięki za recenzję tych warsztatów w teatrze lalek. Chciałam też z Olą iść, ale jak się zdecydowałam w końcu, to nie było już miejsc, a teraz mam rozkminę, czy kolejny czyli 8 marca to jest dobry termin
|
#3080 |
|
Zakorzenienie
|
znalzłam przepis
![]() jak tz wroci bedziemy testowac http://wegannerd.blogspot.com/2014/1...czekolada.html
|
#3081 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ehhh---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Cytat:
chociaz jak mówie cieżko to widze no ale spróbujemy i przytulam Cie mocno bo dobrze się na wzajem rozumiemy
|
|
#3082 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3083 |
|
Wtajemniczenie
|
chwila nieuwagi....
|
|
|
|
#3084 |
|
Raczkowanie
|
Oj żeby to było takie proste z tym spaniem to wszystkie maluchy by pewnie ładnie nam tu sypiały. Ja swego czasu włosy z głowy rwałam, żeby ustalić co się dzieje. Dlaczego nie śpi tyle, dlaczego budzi się z rykiem, dlaczego czasem jest taka histeria że pół godziny uspokoić nie mogę, ja matka? a potem przez kolejne pół godziny próbuję go ponownie w sen wprowadzić i nic... W pewnym momencie przestałam się już tym tak zamartwiać, bo bym osiwiała. TV, ilość snu w dzień, ilość jedzenia, ilość wrażeń w ciągu dnia - wszystko analizowałam i co? I nic. Syn zaczął lepiej spać jak trochę dorósł. Pewnie jak dojrzał układ nerwowy...i pewnie trochę poznanie też, bo może samodzielność powoduje że jest mniej strachu i łatwiej sobie dziecko radzi ogólnie? Nie wiem... Kiedyś wydawało mi się, że to nigdy się nie stanie, że w końcu całą noc prześpimy. Teraz zdarza się to coraz częściej. I już mnie nawet nie dziwi, a kiedyś było niewyobrażalne. Może to też od wrażliwości dziecka zależy, jedno bardziej tęskni, drugie przeżywa więcej to co się działo w dzień... myślę,że książkę można o tym napisać. Można oczywiście próbować różnych metod, ale nigdy nie masz wpływu na wszystko. Wyłączysz zupełnie TV, to będą rosły zęby, albo będzie się śniło, że ktoś smoczek zabiera ...Jedyną regularność jaką widzę, to to, że jak trafią się jedna, dwie gorsze noce pod rząd... to kolejna na bank jest już przespana. Chyba synek jest po prostu tak wtedy zmęczony, że ani zęby, ani złe sny nie są go w stanie z tego snu wyrwać.
|
|
|
|
#3085 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3086 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tez kładę Ole jakoś po 20 i śpi przeważnie do 7 wiec to chyba nie jest za wcześnie Piękna
|
|
#3087 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
boziu seba wyciagnał z szafki kapsułki do prania vizir a adi to ugryzł i przyznał mi sie po jakichś 20-30 min bo go jezyk piekł....i z płaczem do mnie a ja głupia nic nie zauważyłam... Edytowane przez ewacia85 Czas edycji: 2015-02-10 o 14:24 |
|
|
|
|
#3088 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale ostrzegam, że w tej sali jest trochę duszno. Ja chciałam iśc, bo będą związane z ruchem, ale raz, ze pracuję wtedy (w sumie Bartek mógłby pójś sam), a dwa, że w piątek idziemy na przedstawienie i chyba za dużo by w jednym tygodniu dla Żuka było. Cytat:
|
||
|
|
|
#3089 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewacia ![]() ---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Cytat:
|
|
#3090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:48.

dopóki nie pójdzie do szkoły to w spaniu z dzieckiem nie widzę nic strasznego... Są kultury w których dzieci śpią od urodzenia bardzo długo z rodzicami i nikt lozeczek nie używa... To my mamy tendencje do tego żeby zamknąć za szczebelkami najlepiej w osobnym pokoju.
[/RIGHT]

ciekawe, kiedy Hania się rozłoży...
A jedna ze trzecie to juz w ogole bezobslugowe 

rosi: ciekawe, kiedy Hania się rozłoży... 

budzi sie w nocy co 2 godz i nie zaśnie tylko ryczy dopóki butli nie dostanie...jesli nie dam ,u butli to jest po spaniu...dzisiaj zaczał dzien o 4;30 ale przetrzymałam go jeszcze do 5;30....szkoda mi adriana bo mimo ze wychodze z sebciem do kuchni to i tak adi sie budzi po 6 bo radosne okrzyki sebcia jednak słychac i jego wołanie adi adiiiiiiiiii
ale ja go kłade ok 19;30 i ok 20 już spi wiec nie wydaje mi sie to wczesnie jak na takiego bąbla. jeśli kładłabym o później ok 21 to do książek i sprawdzianów zasiadałabym pewnie po 22 wiec masakra jak dla mnie.
potem bostonka u mojej sis i na koniec wszystkie dzieci miały ospe.... a siostrzenica miała jeszcez ostatnio podejzenie różyczki ale jednak okazało się ż eto zapalenie ślinianek