|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 cz. II :)
Coś mi się przypomina, że słodycze mieliśmy ograniczyć.
A tak to przeszło praktycznie samo.
|
#3452 |
|
Zakorzenienie
|
tez moge Hipp polecic kremy olejki itp chusteczek nie!
pampersy z tych rossmana marcel do konca ich uzywal i bylo OK
|
#3453 |
|
Zakorzenienie
|
majka ja tez wyczuje gdzie leży maluch , ale np nie czuję juz tak ruchów jak wcześniej.
|
#3454 |
|
Zakorzenienie
|
Też mam filterek do wody. Ale kupujemy też Żywiec Zdrój. Testowana przez instytut matki i dziecka.
A mam pytanko jeszcze jedno.... coś dziś dużo pytań w głowie mi siedzi. Jak urodziłam córeczkę niestety nie mogłam jej karmić piersią przez nieodpowiedzialna pielęgniarkę w szpitalu Musiałam jednak od pierwszych dni życia karmić małą mlekiem modyfikowanym. Męża siostra wtedy też miała małą dzidzię i proponowała mi ona jak również teściowa przygotowywanie mleka z wody właśnie Zywiec Zdrój. Więc tak robiłam. Przegotowywałam wodę niegazowaną i dopiero robiłam mieszankę. I tak moja mała do 2 go roku życia wszystko miała robione na tej wodzie, również zupki, herbaty itd... Teraz zastanawiam się czy nie jest to głupotą. Jak już wy obecne mamusie robiłyście przy pierwszym dzieciaczku?
|
#3455 |
|
Zakorzenienie
|
Kalwi w życiu bym nie pila ustronianki... Ale powód (zeby nie obrzydzać w porze juz dla niektórych obiadowej) zachowam dla siebie...
|
#3456 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja też tak robiłam z wodą niegazowaną, że i tak przegotowywalam ale chyba do 4 miesiąca
|
|
#3457 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3458 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niby coś tam czujemy, nie raz pisałyście również ,, i to na pewno nie jelita,, ale nie sądzę że byśmy coś czuły konkretnego w 13-15 tygodniu ciąży. Choc już każda z nas na to czeka ![]() ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
no ja mam kochaną byłą teściową , która bardzo przewrażliwiona na punkcie dzieci. W sumie nie przeszkadzało mi to gotowanie mineralnej ale pomyśl co miałam w głowie jak mi wody mineralnej brakło bo np zapomniałam przegotować albo kupić... Zdażyło się raz w środku nocy mąż jechał chyba do tesco 24h hahaha No i przestawienie dziecka na zwykłą wode też było czasochłonne. Tak miałam wkręcone że najpierw 1/3kranówki na 2/3mineralnej przegotowywałam, potem pół mineralnej na pół kranówki przegotowywałam, potem 1/3 mineralnej na 2/3 kranówki przegotowywałam przez kilka dni trwała ta akcja ![]() Jej w sumie właśnie śmieję się sama z siebie ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
![]() :conf used:
|
|
#3459 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
Lecę troszkę nadrobić nie mam osostnio za duzo czasu
|
|
#3460 |
|
Wtajemniczenie
|
majka - To Ci powiem grubo
ja to chyba mało przewrażliwiona jestem podobno przy drugim ma się jeszcze większy luzik teściowa to chyba specjalnie na minę chciała Cię wrąbać
moi chłopcy... Edytowane przez Ambiwalentna29 Czas edycji: 2015-02-17 o 12:23 |
|
|
|
#3461 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hmmmmna szczęście to ,,była,, teściowa
|
|
#3462 |
|
Zakorzenienie
|
Roxanko słonko nie martw się bo tylko się stresujesz, wiesz że to wrózenie z fusów oni nic nie mogą na 100% potwierdzić chyba czytałaś regulamin,
Napewno bedzie wszystko dobrze jesteś młoda wiec skąd miałby by wyjść wady. bardzo mocno trzymam kciuk Co do basenu ja tam chodzę od początku, działa to na mnie relaksująco. ale jacuzzi nie moze byc za ciepłe. bo faktycznie to siedlisko bakteri. ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Ja się wychowałam na mleku modyfikowanym na zwykłej wodzie przegotowanej i żyje ![]() A ja mysle żeby kupić blender, co myslicie o tym z http://allegro.pl/okazja-blender-phi...096827018.html pod wzledem robienia papek dziecku mieszania miksowania zupek?
|
|
#3463 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym tego kopniakami jeszcze może nie nazwała, a raczej smyraniem, ale zwał jak zwał ![]() Tak samo jestem pewna, że to był dzieć. Od dwóch tyg miałam tylko raz rundę smyrnięć bobasa, ale za to teraz czuję jakby mi się przemieszczał w brzuchu, jakby z jednej strony brzucha na drugą. Cos mało ostatnio o jedzeniu ![]() Ciagle siedzę i i podjadam ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
![]() Choruje odświętnie i powiedziałabym, że ma się bardzo dobrze.
|
|
#3464 |
|
Raczkowanie
|
kupke nie zawsze robi rano dzis np przed chwila zrobila ale niby nic nie widze... ona twierdzi że ją piecze nie że swędzi ale ma też to zapalenie dróg moczowych i miała perełke czerwoną wiec pewnie to to ją teraz piecze
|
#3465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja przy 1 dziecku zwyklej przegotowanej uzywalam ale teraz gotujemy ta filtrowana wode i nie ma kamienia.. jest zdrowiej i powiem ci czy sklepowa czy w domu filtrowana obie beda dobre
|
|
#3466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Mysle ze filtowana przegotowana zdrowsza niż mineralka ze sklepu.
|
|
|
#3467 |
|
Zakorzenienie
|
Anevo dziekuje !
Ja nie pisze o jedzeniu bo dzis czekam na obiad od babci... Żurek A na kolacje bedzie tagliatelle z pieczarkami i sałatka pomodorrrrrrooo ![]() Trochę posprzatalam, cos wypralam i leze. Okropnie boli mnie głowa od rana a teraz junior do mnie przyszedł i mowi, ze go tez okrutnie rozbolała (pierwszy raz w życiu mi to mowi)...
|
#3468 |
|
Zakorzenienie
|
może sudocrem'em jej posmaruj. Moją jak czasem swędzi coś tam koło pupki to smaruję raz i przechodzi.
|
#3469 |
|
Zakorzenienie
|
Ojej mnie to dziś brzuch boli . No pewnie zu filtrowania zdrowsza . Ja idę zaraz odebrać młodego potem na fizjoterapie lecimy papa do później
|
#3470 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też dziś narzekam na głowe, wzięłam apap już przeszlo ale też przewietrzam całe mieszkanie, fajne powietrze wlatuje , tak ładnie sloneczko dziś świeci. Też dziś sprzątam nawet więcej siły mam niż zwykle. Zaraz muszę się zaszyć w kuchni. Pelen zlew naczyń ciekawe kto je tam wsadził i obiad jakiś trzeba by upichcić... Dziś schabowy w panierce, ziemniaki młode z koperkiem i sałata ze śmietaną.... mniam ![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
I nie dmucham i nie chucham już tak na nią. Dzięki za podpowiedzi, teraz juz wybiorę przefiltrowaną wodę przegotowaną
|
|
#3471 |
|
Rozeznanie
|
Witam sie i ja w południe
dzisiaj leze cały dzień żeby troche sie zregenerować przez ten brzuch... Roxana bedzie dobrze a co do porodu to mój Tż już mi powiedział że nigdzie nie idzie bo by dalej wymiotował niż patrzy więc wolę nie ryzykować i zabiorę mamę lub siostrę
|
|
|
|
#3472 | |||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Ja z kolei właśnie odebrałam telefon od dr. która robiła moje i tak... prawdopodobieństwo Downa z usg wyszło 1:2500, natomiast po przeliczeniu krwi skoczyło na 1:360 Czyli z niskiego zrobiło się średnie...Mam do wyboru trzy rozwiązania: - zrobić amniopunkcję - jest ryzyko ok. 1% wywołania poronienia, za to daje 100% pewności. I przy moim wyniku byłaby płatna - refundowana jest przy wysokim ryzyku czyli 1:300 i mniej; - zrobić badanie z krwi matki - nieinwazyjne, ale drogie (ok. 2800zł), nie refundowane i dające ok.99,9% pewności; - zrobić usg w 20tc (dokładnie w 20) i jeśli wady wyjdą, to szybciorem amniopunkcję. Jedynie punkcja da 100% pewności, że jest zespół Downa w kariotypie, ale nie jest w stanie określić w jakim nasileniu. Na punkcję się w tej chwili nie zdecyduję, na badanie z krwi nie mam kasy, wiec zostaje czekać... a i tak wyjaśni się po porodzie. Mój wynik na chwilę obecną brzmi 95% na średnie ryzyko wystąpienia zespołu Downa... czyli wiem, że nie wiem ![]() Cytat:
Natomiast po porodzie sam przyznał, ze było to jedno z najważniejszych przeżyć w jego zyciu i przy drugim też koniecznie chce być.Ale zgadzam się, że to musi być w pełni świadoma decyzja mężczyzny i musi mieć świadomość, że w każdej chwili może wyjść z sali i w żaden sposób Cię tym nie urazi czy nie zawiedzie. Cytat:
Sama zresztą też Żywca piję - jakoś kranówka, nawet po przefiltrowaniu mi nie smakuje
|
|||
|
|
|
#3473 |
|
Zakorzenienie
|
tak mnie wczoraj mąż wkurzył na wieczór, że do tej pory mnie brzuch boli
nakładam obiad i nadrabiam zaległości |
|
|
|
#3474 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Średnie ryzyko nic jeszcze nie oznacza, moja znajoma takie miała i zrobiła to drogie badanie i wyszło wszystko ok. ![]() Masz rację, że chcesz zaczekać, bo tak naprawdę po co nam wiedza z amniopunkcji? Jeśli nie jesteśmy zdecydowane na zakończenie ciąży w razie wad, to po co ryzykować poronieniem, tym bardziej,że jest duża szansa,że wszystko będzie dobrze. Cytat:
Jak mnie mój TŻ wkurza to mówię mu,że zaraz urodzę jak będzie się tak dalej zachowywał
Edytowane przez dinusia08 Czas edycji: 2015-02-17 o 13:48 |
||
|
|
|
#3475 |
|
Zadomowienie
|
Hej Kobietki
Przede wszystkim gratuluje wczorajszych wizyt i potwierdzonych płci ![]() fiona gratuluje potwierdzenia wyczekiwanej dziewczynki beaciorq Tobie także wielkie gratulacje prawie pewnego Synka ![]() kasperka super ,że udało sie podsłuchać serducho i mogłaś się uspokoić Jeszcze podejrzysz MaluchaPapusia28 mam nadzieję,że córcia szybko wydobrzeje. Nic tak nie martwi jak chore dziecko. Czlowiek zrobiły wszystko aby ulżyć. Wcześniej nie wstrzymywala się z załatwianiem? dopiero od kilku dni? mms_22 u nas nie ma takiego zwyczaju a przynajmniej ja nie znałam. Po powrocie do domu dostałam piękny bukiet róż i mąż sam przygotował napis "witamy w domu" .Do tego kartka z pięknymi życzeniami. To było bardzo wzruszające .beatrix28 jejku niedobrze,że Synek chory. Masz teraz chyba cieżki czas...Sama też nie za zdrowa i jeszcze Mały. Jeśli brzuch twardnieje to faktycznie warto to skontrolować. roxana_lu domyślam się,że czekanie na informacje jest bardzo stresujące i nie dziwie się emocjom. Wierzę jednak mocno,że wszystko jest dobrze, a lekarz poprostu chce z Tobą omówić te wyniki osobiście. Nie spotkałam się jeszcze z podawaniem wyników przez tel na tyle ile korzystam ze służby zdrowia . Niemniej info,że wysyłają maila jak są wyniki Ok, tez wydaje mi się niepotrzebnym wpędzaniem kobiety w stres. Tak jak Ciebie teraz. gosienka co do strojów to musisz przymierzyć osobiście,czy może być sklep internetowy? ja też zawsze miałam ten problem,że góra musiała być większa niż dół. W zwykłych sieciówkach nie byłam w stanie kupić dla siebie stroju. Jednak są takie sklepy,gdzie można dobrać wszystko osobno,a do tego góra to nie dwa sznurki i płachta. Tylko coś co trzyma stabilnie biust. Poszukaj w firmach np.Panache. Niestety do tanich nie należą,ale są naprawde pożądne (podobnie jak bielizna) i świetnie skrojone(przynajmniej wg mnie )dinusia08 dziękuje za odpowiedz i Twoje spostrzeżenia. Przyznam,że przy pierwszym porodzie praktycznie nie było dyskusji w tym temacie,bo i ja i TZ chcieliśmy. Jeśliby stwierdził,że nie to nie naciskałabym z pewnością. Choć nie powiem,bo byłoby mi z tym źle. Bo z jednej strony poczęcie to miły moment tej całej drogi i przy tym można być,a jak już jest ta mniej przyjemna część to mam przechodzić sama? Nie jestem oczywiście jakąś heterą i nie przywiązałabym Go między swoimi nogami,żeby MUSIAŁ patrzeć . Mój poród skończył się cesarką,przy której TZ także był i....co więcej zajrzał sobie w trakcie,gdy byłam otwarta. Szczerze mówiac jak się o tym dowiedziałam to miałam pewne obawy. Jednak szybko mnie wyprostował i stwierdził,że przecież ja jestem JEGO żoną i NIC co jest ze mną związane Go nigdy nie obrzydzi itp i jak w ogóle mogę tak myśleć. Powiem Ci,że był już ze mną w takich momentach w życiu i widział takie rzeczy,że tym bardziej wierzę mocno w te słowa. Dla mnie to wspólne przeżycie i takim mam nadzieję będzie i drugi poród(tylko musimy zorganizować opiekę nad Starszym Synkiem ).U nas dziś pierwsza NORMALNIE przespana noc od kilku dni. Ani ja,ani Rob nie wstawaliśmy w nocy. Oczywiście do "dobrze" sporo brakuje,ale to niebo,a ziemia. Nawet wyszliśmy się trochę przewietrzyć,ale to akurat był słaby pomysł,bo był tak mrozny wiatr,że zaraz wracaliśmy. Wczoraj rozmawiałam z siostrą (jest w 10tc) i poprostu niebo ,a ziemia z moją ciąża. Ona nie ma w ogóle mdłości nic....ZERO dolegliwości . Normalnie ja chyba dostałam w pakiecie za nas dwie Co do kosmetyków to mieliśmy i te zwykłe(hipp) i apteczne( Emolium,Oilatum), zależnie od potrzeb. Do pupy od początku zielony alantan i był rewelacyjny. Miały nie mial chyba nigdy żadnego odparzenia. Przypomniało mi się,że miałam też świetną maść na bolące brodawki(ktoś polecił) PURELAN. Jest droższa,ale mega wydajna i nie trzeba jej zmywać przed karmieniem. Teraz napewno tez się zaopatrze,bo pewnie bez tego się nie obejdzie .
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#3476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na prenatalnym nie dostałaś skierowania na badanie krwi na zespół Downa??? Ja pomimo tego że nie stwierdzono podwyższonego ryzyka od razu dostałam również skierowanie na badania biochemiczne z surowicy krwi. Lekarz mówił że jeśli wyjdą dobrze dzwonił nie będzie i widzimy się na drugim prenatalnym a jesli cos wyjdzie źle zadzwoni do dwóch tygodni... Minęły już trzy tygodnie więc wszystko ok.
|
|
#3477 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||
|
|
|
#3478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3479 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wystraszył się jak mu powiedziałam , że mnie boli . Powiedział, że do września nie będzie mnie denerwował ![]() kupiłam dzisiaj znowu kilka ubranek
|
||
|
|
|
#3480 |
|
Zadomowienie
|
Ale pedzicie
Roxana, Vea wierzę że wszystko będzie dobrze, tule Was kochane ![]() Mój mąż niestety o ile w pierwszej ciąży wziął sobie do serca nie denerwowanie żony to w tej ma to chyba w nosie ![]() Co so wody to u nas była zwykła przegotowana
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.

ja też tak robiłam z wodą niegazowaną, że i tak przegotowywalam ale chyba do 4 miesiąca

wystraszył się jak mu powiedziałam , że mnie boli . Powiedział, że do września nie będzie mnie denerwował