Sierpniowe mamusie 2015 cz. II :) - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-17, 14:22   #3481
Mravka
Zadomowienie

Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 cz. II :)

Cytat:
Napisane przez majka242007 Pokaż wiadomość
Nie, nie nie. Nie miałam dodatkowych wskazań. Po prostu miałam USG , które lekarz powiedział że jest wykonane poprawnie jeśli potwierdzi wszystko badanie z krwi. tzw test podwójny. Mam to nawet wpisane w wywiadzie lekarskim który od tego lekarza dostałam po usg.
Hmm to wobec tego nie wiem od czego to zależy,że jeden lekarz zleca ,a inny nie. A pobranie też Ci robił ten sam lekarz(w sensie podczas wizyty)czy to już niezależnie?
Przepraszam,że tak dopytuje, ale mnie to ciekawi...
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 14:32   #3482
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
Hmm to wobec tego nie wiem od czego to zależy,że jeden lekarz zleca ,a inny nie. A pobranie też Ci robił ten sam lekarz(w sensie podczas wizyty)czy to już niezależnie?
Przepraszam,że tak dopytuje, ale mnie to ciekawi...
28stycznia miałam USG po wykonaniu badania pan doktor wypisał skierowanie i kazał nazajutrz czyli 29styczeń przyjść do przychodni na pobranie próbki krwi. I tyle, i za darmo...

Dziwie się bardzo bo skoro ja to miała zrobione ,,po prostu,, to dlaczego dziewczyna która ma jakieś wyższe ryzyko wystąpienia choroby u dziecka ma płacić 2800zł

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

vea7 a może zapytaj o skierowanie na biochemiczne badanie z surowicy krwi????
majka242007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 14:33   #3483
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dinusia08 Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o poród rodzinny to mój TŻ chce uczestniczyć, ale ja powiedziałam, że nie zgadzam się i delikatnie przedstawiłam argumenty.

Średnie ryzyko nic jeszcze nie oznacza, moja znajoma takie miała i zrobiła to drogie badanie i wyszło wszystko ok.
Masz rację, że chcesz zaczekać, bo tak naprawdę po co nam wiedza z amniopunkcji? Jeśli nie jesteśmy zdecydowane na zakończenie ciąży w razie wad, to po co ryzykować poronieniem, tym bardziej,że jest duża szansa,że wszystko będzie dobrze.
Wiesz co, jakbyś się miała źle z tym czuć, to rzeczywiście nie ma sensu, ale... no właśnie, Mravka o tym napisała niżej, mój mąż widział mnie w wieeeelu sytuacjach, w których nie wyglądałam "wyjściowo" Ba, przeżyliśmy jelitówkę w mieszkaniu gdzie umywalka i toaleta są od siebie oddalone o 2 metry Tak wiec nic co ludzkie nie jest nam obce Ale ważne jest to, ze oboje do tego podchodzimy tak samo - gdyby którekolwiek myślało/czuło inaczej poród rodzinny nie miałby sensu

Średnie ryzyko oznacza po prostu średnie ryzyko
Na punkcję teraz się nie zdecyduję, na punkcję w 20tc tylko wtedy, kiedy będą widoczne poważne wady - na razie w obrazie usg wszystko jest ok. A po co mi wiedza? Żeby móc się przygotować - dowiedzieć się jak i gdzie szukać pomocy, co robić, żeby jak najlepiej stymulować rozwój dziecka, w co ewentualnie się dodatkowo zaopatrzyć. Akurat przy Zespole Downa im wczesniej zacznie się pracę z maluchem, tym więcej można zrobić, czas jest na wagę złota.
Ale nie zamartwiam się w tej chwili - jak pisałam, prawdopodobieństwo jest tylko prawdopodobieństwem - przy wysokim ryzyku można urodzić zdrowe dziecko i przy bardzo niskim, można mieć pecha i urodzić chore...

Cytat:
dinusia08 dziękuje za odpowiedz i Twoje spostrzeżenia. Przyznam,że przy pierwszym porodzie praktycznie nie było dyskusji w tym temacie,bo i ja i TZ chcieliśmy. Jeśliby stwierdził,że nie to nie naciskałabym z pewnością. Choć nie powiem,bo byłoby mi z tym źle. Bo z jednej strony poczęcie to miły moment tej całej drogi i przy tym można być,a jak już jest ta mniej przyjemna część to mam przechodzić sama? Nie jestem oczywiście jakąś heterą i nie przywiązałabym Go między swoimi nogami,żeby MUSIAŁ patrzeć . Mój poród skończył się cesarką,przy której TZ także był i....co więcej zajrzał sobie w trakcie,gdy byłam otwarta. Szczerze mówiac jak się o tym dowiedziałam to miałam pewne obawy. Jednak szybko mnie wyprostował i stwierdził,że przecież ja jestem JEGO żoną i NIC co jest ze mną związane Go nigdy nie obrzydzi itp i jak w ogóle mogę tak myśleć. Powiem Ci,że był już ze mną w takich momentach w życiu i widział takie rzeczy,że tym bardziej wierzę mocno w te słowa. Dla mnie to wspólne przeżycie i takim mam nadzieję będzie i drugi poród(tylko musimy zorganizować opiekę nad Starszym Synkiem).

U nas dziś pierwsza NORMALNIE przespana noc od kilku dni. Ani ja,ani Rob nie wstawaliśmy w nocy. Oczywiście do "dobrze" sporo brakuje,ale to niebo,a ziemia. Nawet wyszliśmy się trochę przewietrzyć,ale to akurat był słaby pomysł,bo był tak mrozny wiatr,że zaraz wracaliśmy.
Wczoraj rozmawiałam z siostrą (jest w 10tc) i poprostu niebo ,a ziemia z moją ciąża. Ona nie ma w ogóle mdłości nic....ZERO dolegliwości. Normalnie ja chyba dostałam w pakiecie za nas dwie . Choć patrząc na niektóre z Was(np.magdowe) to aż wstyd,abym narzekała...

Ja miałam taką pierwszą - zemdliło mnie ze dwa razy, teraz trochę mniej lajtowo, ale w sumie tragedii nie ma.

Cytat:
Jejku....
A na prenatalnym nie dostałaś skierowania na badanie krwi na zespół Downa???
Ja pomimo tego że nie stwierdzono podwyższonego ryzyka
od razu dostałam również skierowanie na badania biochemiczne z surowicy krwi.
Lekarz mówił że jeśli wyjdą dobrze dzwonił nie będzie i widzimy się na drugim prenatalnym a jesli cos wyjdzie źle zadzwoni do dwóch tygodni... Minęły już trzy tygodnie więc wszystko ok.
Prenatalne genetyczne miałam właśnie teraz - robiłam test podwójny - usg+badanie krwi - czyli to co Ty W nim oznaczane dla zespołu Downa jest Beta HCG oraz białko Pappa.
W razie "w" można zrobić dodatkowe, ale niestety pełnopłatne, w czasie którego w dużym uproszczeniu "destyluje" się DNA dziecka z krwi matki i z niego sprawdza.

Cytat:
ja też mam takie zdanie i także osobiście znam dziewczynę której to ryzyko wyszło chyba nawet wysokie. Urodził się w pełni zdrowy Synek. Oczywiście to każdego indywidualna sprawa jakie ryzyko i czy w takiej sytuacji podejmie.

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Przyznam,że ja także nie dostałam żadnego skierowania na badanie krwi. Poprostu skierowanie na USG i tyle. W poprzedniej ciąży było tak samo i w sumie wśród koleżanek też nie słyszałam,aby któraś dostała "odgórnie". Nie wiem może to kwestia lekarza,albo jakiś dodatkowych wskazań?
Prawdopodobieństwo to na szczęście tylko prawdopodobieństwo - pewność ma się dopiero po porodzie - i to często nie od razu. Ponieważ nie wyszły żadne wady budowy, a prawdopodobieństwo pozostałych chorób jest niskie, na punkcję się nie zdecyduję - a przynajmniej nie na razie.

Kwestia lekarza - ja w poprzedniej robiłam tylko usg. Swoją drogą jestem ciekawa, jakie wyniki z krwi miałabym wtedy, bo prawdopodobieństwo z usg miałam takie samo

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 14:33   #3484
dd1dd
Zakorzenienie

fajnie, że został poruszony temat kosmetyków ale pewnie do sierpnia jeszcze będę pytać bo nie zapamiętam tu wszystkiego
Stary 2015-02-17, 14:36   #3485
majka242007
Zakorzenienie

Zbieram się po małą do przedszkola, zajrzę potem, nie naskrobcie 5 stron

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Prenatalne genetyczne miałam właśnie teraz - robiłam test podwójny - usg+badanie krwi - czyli to co Ty W nim oznaczane dla zespołu Downa jest Beta HCG oraz białko Pappa.
W razie "w" można zrobić dodatkowe, ale niestety pełnopłatne, w czasie którego w dużym uproszczeniu "destyluje" się DNA dziecka z krwi matki i z niego sprawdza.

a no to co innego. Myślałam że za to właśnie badanie krwi kazali ci płacić 2800zł... Zawał...
To w takim razie po wyniku krwi 1:360 to jest raczej ok bo chyba 1:300 to jest podwyższone ryzyko co nie???
majka242007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 14:44   #3486
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Zbieram się po małą do przedszkola, zajrzę potem, nie naskrobcie 5 stron

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

a no to co innego. Myślałam że za to właśnie badanie krwi kazali ci płacić 2800zł... Zawał...
To w takim razie po wyniku krwi 1:360 to jest raczej ok bo chyba 1:300 to jest podwyższone ryzyko co nie???
Powyżej 1:1000 jest niskie, między 1:1000 a 1:300 jest średnie, a poniżej 1:300 wysokie.
U mnie bardziej chodziło o to, że z usg i moich parametrów (wiek, waga, etc...) wyszło niskie 1:2500, które mocno spadło po wynikach z krwi - jeszcze nie mam dokładnych danych - czekam na maila, ale mam za wysokie BetaHCG, a za niskie białko Pappa. Gdyby przy usg wyszło średnie i teraz średnie, to dr powiedziała, że pewnie by nie dzwoniła, ale ze względu na dużą różnicę wykonała telefon

WYMIENIĘ

Stary 2015-02-17, 14:44   #3487
dd1dd
Zakorzenienie

Dziewczyneczki a te niańki elektryczne macie jakieś sprawdzone?
Stary 2015-02-17, 15:01   #3488
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dd1dd Pokaż wiadomość
Dziewczyneczki a te niańki elektryczne macie jakieś sprawdzone?
Ja mam Switela z EcoMode i baaardzo polecam

WYMIENIĘ

Stary 2015-02-17, 15:06   #3489
Papusia28
Raczkowanie

Cytat:
może sudocrem'em jej posmaruj. Moją jak czasem swędzi coś tam koło pupki to smaruję raz i przechodzi.
własnie nie może tego smarować posmarowałam jej przed wizytą u dr i opieprz dostałam mamy takie tabletki co się w wodzie rozpuszcza i woda się różowa robi i w tym ma siedzie 2 razy dziennie po 15 min i do tego syrop
Stary 2015-02-17, 15:14   #3490
Anev0
Zakorzenienie

Kurde z tymi genetycznymi jest naprawdę. A straszą. Ja tez miałam test podwójny.
Wiem jskie macie nerwy tez mnie truje ten żołądek u maluszka.

Ślub

ŻONKA
Anev0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 15:15   #3491
dd1dd
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam Switela z EcoMode i baaardzo polecam

a na co warto zwrócić uwagę w ogóle przy wyborze?
Stary 2015-02-17, 15:25   #3492
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:

Ja z kolei właśnie odebrałam telefon od dr. która robiła moje i tak... prawdopodobieństwo Downa z usg wyszło 1:2500, natomiast po przeliczeniu krwi skoczyło na 1:360 Czyli z niskiego zrobiło się średnie...
Mam do wyboru trzy rozwiązania:
- zrobić amniopunkcję - jest ryzyko ok. 1% wywołania poronienia, za to daje 100% pewności. I przy moim wyniku byłaby płatna - refundowana jest przy wysokim ryzyku czyli 1:300 i mniej;
- zrobić badanie z krwi matki - nieinwazyjne, ale drogie (ok. 2800zł), nie refundowane i dające ok.99,9% pewności;
- zrobić usg w 20tc (dokładnie w 20) i jeśli wady wyjdą, to szybciorem amniopunkcję.
Jedynie punkcja da 100% pewności, że jest zespół Downa w kariotypie, ale nie jest w stanie określić w jakim nasileniu.

Na punkcję się w tej chwili nie zdecyduję, na badanie z krwi nie mam kasy, wiec zostaje czekać... a i tak wyjaśni się po porodzie.
Mój wynik na chwilę obecną brzmi 95% na średnie ryzyko wystąpienia zespołu Downa... czyli wiem, że nie wiem
Cytat:
Wiesz co, jakbyś się miała źle z tym czuć, to rzeczywiście nie ma sensu, ale... no właśnie, Mravka o tym napisała niżej, mój mąż widział mnie w wieeeelu sytuacjach, w których nie wyglądałam "wyjściowo" Ba, przeżyliśmy jelitówkę w mieszkaniu gdzie umywalka i toaleta są od siebie oddalone o 2 metry Tak wiec nic co ludzkie nie jest nam obce Ale ważne jest to, ze oboje do tego podchodzimy tak samo - gdyby którekolwiek myślało/czuło inaczej poród rodzinny nie miałby sensu

Średnie ryzyko oznacza po prostu średnie ryzyko
Na punkcję teraz się nie zdecyduję, na punkcję w 20tc tylko wtedy, kiedy będą widoczne poważne wady - na razie w obrazie usg wszystko jest ok. A po co mi wiedza? Żeby móc się przygotować - dowiedzieć się jak i gdzie szukać pomocy, co robić, żeby jak najlepiej stymulować rozwój dziecka, w co ewentualnie się dodatkowo zaopatrzyć. Akurat przy Zespole Downa im wczesniej zacznie się pracę z maluchem, tym więcej można zrobić, czas jest na wagę złota.
Ale nie zamartwiam się w tej chwili - jak pisałam, prawdopodobieństwo jest tylko prawdopodobieństwem - przy wysokim ryzyku można urodzić zdrowe dziecko i przy bardzo niskim, można mieć pecha i urodzić chore..

Prawdopodobieństwo to na szczęście tylko prawdopodobieństwo - pewność ma się dopiero po porodzie - i to często nie od razu. Ponieważ nie wyszły żadne wady budowy, a prawdopodobieństwo pozostałych chorób jest niskie, na punkcję się nie zdecyduję - a przynajmniej nie na razie.

Kwestia lekarza - ja w poprzedniej robiłam tylko usg. Swoją drogą jestem ciekawa, jakie wyniki z krwi miałabym wtedy, bo prawdopodobieństwo z usg miałam takie samo
Dobrze, że masz takie podejście do tej sprawy Nie czarujmy się, to, że niektórym ryzyko wychodzi niskie, nie znaczy, że go nie ma... Nikt do momentu urodzenia dziecka nie da nam takiej pewności na 101%... Nie wiem czy jedno z drugim ma coś wspólnego, ale wydaje mi się, że jak masz jedno dziecko zdrowe, to prawdopodobieństwo że drugie będzie zdrowe wzrasta

Ja wzięłam się dzisiaj za sprzątanie i teraz mnie brzuch trochę boli

Igorek

mms_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 15:26   #3493
vea7
Zakorzenienie

Cytat:

Czy z monitorem, kamerą czy bez - ja mam bez
Jaki ma zasięg i co piszą o nim ludzie - bo to co sobie deklaruje producent to jedno, a życie życiem.
Jak jest ładowana, czy stacja rodzica może być przenoszona - moja stacje dziecka ma na kabel, ale stacja rodzica może być wyjmowana ze stojaka z kablem i działa na akumulatorze ładnych parę godzin.
U mnie też ważne było to, że akurat ten model nie utrzymuje cały czas połączenia - jak dziecko zapłacze nawiązuje połączenie między stacjami - z jednej strony słyszysz malucha jakieś 2 sekundy później, ale z drugiej promieniowanie jest tylko wtedy, kiedy niania się uaktywnia.
Jeśli chcesz korzystać z kołysanek z niani warto się zorientować czy są nagrane "ciągiem" czy z przerwami - mojej koleżance dziecko w przerwach się wybudzało
Warto jeśli niania ma opcję mówienia ze stacji rodzica - czasami Żukowi wystarczy, że usłyszy mój głos przez nianię i śpi dalej

WYMIENIĘ

Stary 2015-02-17, 15:27   #3494
Acka
Rozeznanie

Cytat:

Hej też mam zamiar kupić no i napewno trzeba zwrócić uwagę czy jest monitoring oddechu.Bo chyba nie we wszystkich jest.A skoro juz kupujemy nianię to warto zeby byla taki.Co prawda śmierc łóżeczkowa słyszłam jest kwestią tego czy matka paliła w ciązy bądz czy zdarzały się w rodzinie takie przypatki..ale ja kupię z monitoringiem
Acka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 15:28   #3495
ankaaa206
Wtajemniczenie

Hej laseczki, u nas dzis dzis dziki dzien, goscie odjechali, byly moje kuzynki z maluchami, istny zlobek :-D

Co do porodu to nie wyobrazam go sobie bez meza, kto by mi plecy masowal, podawal wode, pocieszal? Chociaz i tak skonczylo sie cc to jego pomoc byla nieoceniona

Co do badan, gadalam o tym z ginem i powiedziAl jesli usg wyszlo dobrze to nie poleca robic testow z krwi bo to tylko prawdopodobienstwo ktore i tak nic nie da, ze jesli mam za duzo pieniedzy to moge zrobic amnipunkcje - tylko po co jesli wskazan nie ma lub test Nifty czy jakos tak nieinwazyjny. Dobrze wykonane usg daje 95% pewnosci ze maluch jest zdrowy podobno

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 15:28   #3496
dd1dd
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki ma zasięg i co piszą o nim ludzie - bo to co sobie deklaruje producent to jedno, a życie życiem.
Jak jest ładowana, czy stacja rodzica może być przenoszona - moja stacje dziecka ma na kabel, ale stacja rodzica może być wyjmowana ze stojaka z kablem i działa na akumulatorze ładnych parę godzin.
U mnie też ważne było to, że akurat ten model nie utrzymuje cały czas połączenia - jak dziecko zapłacze nawiązuje połączenie między stacjami - z jednej strony słyszysz malucha jakieś 2 sekundy później, ale z drugiej promieniowanie jest tylko wtedy, kiedy niania się uaktywnia.
Jeśli chcesz korzystać z kołysanek z niani warto się zorientować czy są nagrane "ciągiem" czy z przerwami - mojej koleżance dziecko w przerwach się wybudzało
Warto jeśli niania ma opcję mówienia ze stacji rodzica - czasami Żukowi wystarczy, że usłyszy mój głos przez nianię i śpi dalej
dziękuję Ci bardzo za pomoc
Stary 2015-02-17, 15:29   #3497
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mms_22 Pokaż wiadomość
Dobrze, że masz takie podejście do tej sprawy Nie czarujmy się, to, że niektórym ryzyko wychodzi niskie, nie znaczy, że go nie ma... Nikt do momentu urodzenia dziecka nie da nam takiej pewności na 101%... Nie wiem czy jedno z drugim ma coś wspólnego, ale wydaje mi się, że jak masz jedno dziecko zdrowe, to prawdopodobieństwo że drugie będzie zdrowe wzrasta

Ja wzięłam się dzisiaj za sprzątanie i teraz mnie brzuch trochę boli
100% pewności daje amniopunkcja, ale ona określa czy choroba jest czy jej nie ma, nie ma natomiast możliwości sprawdzenia w jakim stopniu dziecko dotknie. Ludzie z lekkim zespołem Downa mogą zupełnie normalnie i samodzielnie funkcjonować, natomiast tymi z najcięższym trzeba się całe życie zajmować.
Niestety tak to nie działa - działa w drugą, pierwsze dziecko chore zwiększa prawdopodobieństwo choroby również i u drugiego, ale genetyka lubi figle płatać
No nic, poczekam aż dostanę wyniki mailem i najwyżej podzwonię po znajomych lekarzach i podpytam jeszcze co i jak...

WYMIENIĘ

Stary 2015-02-17, 15:29   #3498
Acka
Rozeznanie

Cytat:
Mówienie ze stacji rodzica fajna opcja
Stary 2015-02-17, 15:42   #3499
ankaaa206
Wtajemniczenie

Mi sie wydaje ze na wizazu chyba na lipcowych '13 byla dziewczyna ktorej wszystkie badania byly idealne a dziecko i tak mialo zespol downa, takze to jest loteria

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 15:50   #3500
MsLullaby
Zakorzenienie

Melduje siusiaka ciesze się jak głupia

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 15:54   #3501
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Gratulacje!!! Mamy kolejnego chlopca
kasperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 15:54   #3502
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Cytat:
gratuluję
Stary 2015-02-17, 15:54   #3503
Mravka
Zadomowienie

Cytat:
no i super)) Kolejny mężczyzna na wątku, a dla Ciebie jedyny na Świecie
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-17, 15:57   #3504
Acka
Rozeznanie

Cytat:
Gratulacje! W sierpniu same siurki;P
Stary 2015-02-17, 15:57   #3505
kasperka
Zakorzenienie

Nie mam wogole humoru dzis Obdzwoniłam wszystkie położne, które mnie interesowały i mieszkają też blisko mnie i praktycznie wszystkie mają urlop w sierpniu, jedna sama na macierzyńskim, a 2 nieodebrały

Do tego przyszła mi paczka z h&m m.in z czarnymi woskowanymi spodniami i jestem w szoku!
Wiem, ze te wszystkie spodnie z linii h&m mama dosyć malutkie wypadają, ale wszystkie inne kupiłam w r.36 i super pasują, a woski wzięłam 38, a wyglądają na 32\34

Edytowane przez kasperka
Czas edycji: 2015-02-17 o 16:00 Powód: Blad
Stary 2015-02-17, 16:00   #3506
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

mravka , mslullaby - jednak potwierdza się moja reguła, że jak pierwszy chłopiec to drugi często też także czekam na mojego siurka

---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Acka Pokaż wiadomość
Gratulacje! W sierpniu same siurki;P
na lipcówkach też u mnie w mieście też same siurki słyszę nie wiem skąd będziemy załatwiać dziewczynki
Stary 2015-02-17, 16:01   #3507
dd1dd
Zakorzenienie

Cytat:
gratulacje
Stary 2015-02-17, 16:03   #3508
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ambiwalentna29 Pokaż wiadomość
mravka , mslullaby - jednak potwierdza się moja reguła, że jak pierwszy chłopiec to drugi często też także czekam na mojego siurka

---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ----------

na lipcówkach też u mnie w mieście też same siurki słyszę nie wiem skąd będziemy załatwiać dziewczynki

Wśród moich znajomych też duuużo siurków Moja koleżanka w połowie sierpnia rodzi i dziewczynke będzie miała, więc chyba trzeba " zarezerwować" dla synka
Stary 2015-02-17, 16:03   #3509
dd1dd
Zakorzenienie

Cytat:
faktycznie też patrzyłam i większość chłopców ale za to dziewczynki będą mogły przebierać
Stary 2015-02-17, 16:03   #3510
Acka
Rozeznanie

Cytat:

dziewczyny będą miały raj na ziemi
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości