|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 cz. II :)
Cytat:
,że jeden lekarz zleca ,a inny nie. A pobranie też Ci robił ten sam lekarz(w sensie podczas wizyty)czy to już niezależnie?Przepraszam,że tak dopytuje, ale mnie to ciekawi...
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#3482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwie się bardzo bo skoro ja to miała zrobione ,,po prostu,, to dlaczego dziewczyna która ma jakieś wyższe ryzyko wystąpienia choroby u dziecka ma płacić 2800zł ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- vea7 a może zapytaj o skierowanie na biochemiczne badanie z surowicy krwi????
|
|
#3483 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ba, przeżyliśmy jelitówkę w mieszkaniu gdzie umywalka i toaleta są od siebie oddalone o 2 metry Tak wiec nic co ludzkie nie jest nam obce Ale ważne jest to, ze oboje do tego podchodzimy tak samo - gdyby którekolwiek myślało/czuło inaczej poród rodzinny nie miałby sensu Średnie ryzyko oznacza po prostu średnie ryzyko ![]() Na punkcję teraz się nie zdecyduję, na punkcję w 20tc tylko wtedy, kiedy będą widoczne poważne wady - na razie w obrazie usg wszystko jest ok. A po co mi wiedza? Żeby móc się przygotować - dowiedzieć się jak i gdzie szukać pomocy, co robić, żeby jak najlepiej stymulować rozwój dziecka, w co ewentualnie się dodatkowo zaopatrzyć. Akurat przy Zespole Downa im wczesniej zacznie się pracę z maluchem, tym więcej można zrobić, czas jest na wagę złota. Ale nie zamartwiam się w tej chwili - jak pisałam, prawdopodobieństwo jest tylko prawdopodobieństwem - przy wysokim ryzyku można urodzić zdrowe dziecko i przy bardzo niskim, można mieć pecha i urodzić chore... Cytat:
Ja miałam taką pierwszą - zemdliło mnie ze dwa razy, teraz trochę mniej lajtowo, ale w sumie tragedii nie ma. Cytat:
W nim oznaczane dla zespołu Downa jest Beta HCG oraz białko Pappa.W razie "w" można zrobić dodatkowe, ale niestety pełnopłatne, w czasie którego w dużym uproszczeniu "destyluje" się DNA dziecka z krwi matki i z niego sprawdza. Cytat:
Kwestia lekarza - ja w poprzedniej robiłam tylko usg. Swoją drogą jestem ciekawa, jakie wyniki z krwi miałabym wtedy, bo prawdopodobieństwo z usg miałam takie samo
|
||||
|
|
|
#3485 | |
|
Zakorzenienie
|
Zbieram się po małą do przedszkola, zajrzę potem, nie naskrobcie 5 stron
![]() ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Cytat:
a no to co innego. Myślałam że za to właśnie badanie krwi kazali ci płacić 2800zł... Zawał... To w takim razie po wyniku krwi 1:360 to jest raczej ok bo chyba 1:300 to jest podwyższone ryzyko co nie???
|
|
#3486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie bardziej chodziło o to, że z usg i moich parametrów (wiek, waga, etc...) wyszło niskie 1:2500, które mocno spadło po wynikach z krwi - jeszcze nie mam dokładnych danych - czekam na maila, ale mam za wysokie BetaHCG, a za niskie białko Pappa. Gdyby przy usg wyszło średnie i teraz średnie, to dr powiedziała, że pewnie by nie dzwoniła, ale ze względu na dużą różnicę wykonała telefon
|
|
|
|
|
#3488 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam Switela z EcoMode i baaardzo polecam
|
|
|
|
#3489 |
|
Raczkowanie
|
własnie nie może tego smarować posmarowałam jej przed wizytą u dr i opieprz dostałam mamy takie tabletki co się w wodzie rozpuszcza i woda się różowa robi i w tym ma siedzie 2 razy dziennie po 15 min i do tego syrop
|
#3490 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde z tymi genetycznymi jest naprawdę. A straszą. Ja tez miałam test podwójny.
Wiem jskie macie nerwy tez mnie truje ten żołądek u maluszka.
|
|
#3492 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja wzięłam się dzisiaj za sprzątanie i teraz mnie brzuch trochę boli
|
|
#3493 |
|
Zakorzenienie
|
Czy z monitorem, kamerą czy bez - ja mam bez
![]() Jaki ma zasięg i co piszą o nim ludzie - bo to co sobie deklaruje producent to jedno, a życie życiem. Jak jest ładowana, czy stacja rodzica może być przenoszona - moja stacje dziecka ma na kabel, ale stacja rodzica może być wyjmowana ze stojaka z kablem i działa na akumulatorze ładnych parę godzin. U mnie też ważne było to, że akurat ten model nie utrzymuje cały czas połączenia - jak dziecko zapłacze nawiązuje połączenie między stacjami - z jednej strony słyszysz malucha jakieś 2 sekundy później, ale z drugiej promieniowanie jest tylko wtedy, kiedy niania się uaktywnia. Jeśli chcesz korzystać z kołysanek z niani warto się zorientować czy są nagrane "ciągiem" czy z przerwami - mojej koleżance dziecko w przerwach się wybudzało ![]() Warto jeśli niania ma opcję mówienia ze stacji rodzica - czasami Żukowi wystarczy, że usłyszy mój głos przez nianię i śpi dalej
|
|
|
|
#3494 |
|
Rozeznanie
|
Hej
też mam zamiar kupić no i napewno trzeba zwrócić uwagę czy jest monitoring oddechu.Bo chyba nie we wszystkich jest.A skoro juz kupujemy nianię to warto zeby byla taki.Co prawda śmierc łóżeczkowa słyszłam jest kwestią tego czy matka paliła w ciązy bądz czy zdarzały się w rodzinie takie przypatki..ale ja kupię z monitoringiem
|
|
|
|
#3495 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej laseczki, u nas dzis dzis dziki dzien, goscie odjechali, byly moje kuzynki z maluchami, istny zlobek :-D
Co do porodu to nie wyobrazam go sobie bez meza, kto by mi plecy masowal, podawal wode, pocieszal? Chociaz i tak skonczylo sie cc to jego pomoc byla nieoceniona Co do badan, gadalam o tym z ginem i powiedziAl jesli usg wyszlo dobrze to nie poleca robic testow z krwi bo to tylko prawdopodobienstwo ktore i tak nic nie da, ze jesli mam za duzo pieniedzy to moge zrobic amnipunkcje - tylko po co jesli wskazan nie ma lub test Nifty czy jakos tak nieinwazyjny. Dobrze wykonane usg daje 95% pewnosci ze maluch jest zdrowy podobno |
|
|
|
#3496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#3497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety tak to nie działa - działa w drugą, pierwsze dziecko chore zwiększa prawdopodobieństwo choroby również i u drugiego, ale genetyka lubi figle płatać ![]() No nic, poczekam aż dostanę wyniki mailem i najwyżej podzwonię po znajomych lekarzach i podpytam jeszcze co i jak... |
|
|
|
|
#3498 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
fajna opcja
|
|
|
|
|
#3499 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi sie wydaje ze na wizazu chyba na lipcowych '13 byla dziewczyna ktorej wszystkie badania byly idealne a dziecko i tak mialo zespol downa, takze to jest loteria
|
|
|
|
#3500 |
|
Zakorzenienie
|
Melduje siusiaka
|
#3501 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3502 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#3503 |
|
Zadomowienie
|
)) Kolejny mężczyzna na wątku, a dla Ciebie jedyny na Świecie
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#3504 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3505 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam wogole humoru dzis
Obdzwoniłam wszystkie położne, które mnie interesowały i mieszkają też blisko mnie i praktycznie wszystkie mają urlop w sierpniu, jedna sama na macierzyńskim, a 2 nieodebrały Do tego przyszła mi paczka z h&m m.in z czarnymi woskowanymi spodniami i jestem w szoku! Wiem, ze te wszystkie spodnie z linii h&m mama dosyć malutkie wypadają, ale wszystkie inne kupiłam w r.36 i super pasują, a woski wzięłam 38, a wyglądają na 32\34 Edytowane przez kasperka Czas edycji: 2015-02-17 o 16:00 Powód: Blad |
|
|
|
#3506 |
|
Wtajemniczenie
|
mravka , mslullaby - jednak potwierdza się moja reguła, że jak pierwszy chłopiec to drugi często też
także czekam na mojego siurka![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- na lipcówkach też u mnie w mieście też same siurki słyszę nie wiem skąd będziemy załatwiać dziewczynki
|
#3508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wśród moich znajomych też duuużo siurków Moja koleżanka w połowie sierpnia rodzi i dziewczynke będzie miała, więc chyba trzeba " zarezerwować" dla synka
|
|
|
|
|
#3509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale za to dziewczynki będą mogły przebierać
|
|
|
|
|
#3510 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.

,że jeden lekarz zleca ,a inny nie. A pobranie też Ci robił ten sam lekarz(w sensie podczas wizyty)czy to już niezależnie?
Ba, przeżyliśmy jelitówkę w mieszkaniu gdzie umywalka i toaleta są od siebie oddalone o 2 metry
. Mój poród skończył się cesarką,przy której TZ także był i....co więcej zajrzał sobie w trakcie,gdy byłam otwarta. Szczerze mówiac jak się o tym dowiedziałam to miałam pewne obawy. Jednak szybko mnie wyprostował i stwierdził,że przecież ja jestem JEGO żoną i NIC co jest ze mną związane Go nigdy nie obrzydzi itp i jak w ogóle mogę tak myśleć. Powiem Ci,że był już ze mną w takich momentach w życiu i widział takie rzeczy,że tym bardziej wierzę mocno w te słowa. Dla mnie to wspólne przeżycie i takim mam nadzieję będzie i drugi poród(tylko musimy zorganizować opiekę nad Starszym Synkiem

Czyli z niskiego zrobiło się średnie...
Mamy kolejnego chlopca