Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-14, 16:02   #3931
meneq
Zakorzenienie

Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V

Cytat:
Napisane przez grita Pokaż wiadomość
Stachurek, fajnie Nie przyszłoby mi to do głowy w życiu Mnie jeszcze się baaardzo podoba jedno imię, na które każdy prycha, że to krzywda dla dziecka, mąż też się pukał w czoło, a ja jestem zakochana w tym imieniu dla chłopca. Józef, Józio, Józinek No, ale cóż, mój mąż mimo że też bardzo lubi tradycyjne imiona, to akurat to mu nie leży.
Jeszcze trochę czasu mamy, ewentualnie jak się synek urodzi to na niego popatrzymy i coś wybierzemy, co mu będzie pasowało
U was już jest jakiś pomysł na imię dla córeczki?

Melania mi się też nie podoba, Nel o tyle, że to zdrobnienie od Kornelii, ale to jest fajne. Sama bym chyba tak córki nie nazwała, ale imię ładne

Właśnie wsuwam pierożki ruskie od mojej mamy, pyycha

U mnie w rodzinie jest duzo bardzo ciekawych zdrobnien ;-)
Kupilismy slownik przydatny przy nadawaniu imion i kombinujemy. Na razie podobaly nam sie imiona Nina i Niina (tz o dziwo chcial imie, ktore istnialoby w Pl), ale nie potrafilismy dobrac znakow z fajnym znaczeniem, wiec odpadlo. Teraz szukamy imienia, ktore mialoby w sobie element letni i ciekawe znaczenie. Na razie jestesmy w morskich klimatach, tu nam sie podoba znaczeniowo znak na "zagiel", ale czyta sie go "ho" i mnie sie to srednio podoba. Stworzyc samemu imie, to dopiero jest sztuka. Tu nawet sa specjalisci, ktorzy pomagaja przy wyborze ;-) ale pewnie i tak, jak przy starszej corce w ostatnim momencie zdecydujemy

Edytowane przez meneq
Czas edycji: 2015-05-14 o 16:04
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 16:12   #3932
grita
Rozeznanie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
U mnie w rodzinie jest duzo bardzo ciekawych zdrobnien ;-)
Kupilismy slownik przydatny przy nadawaniu imion i kombinujemy. Na razie podobaly nam sie imiona Nina i Niina (tz o dziwo chcial imie, ktore istnialoby w Pl), ale nie potrafilismy dobrac znakow z fajnym znaczeniem, wiec odpadlo. Teraz szukamy imienia, ktore mialoby w sobie element letni i ciekawe znaczenie. Na razie jestesmy w morskich klimatach, tu nam sie podoba znaczeniowo znak na "zagiel", ale czyta sie go "ho" i mnie sie to srednio podoba. Stworzyc samemu imie, to dopiero jest sztuka. Tu nawet sa specjalisci, ktorzy pomagaja przy wyborze ;-) ale pewnie i tak, jak przy starszej corce w ostatnim momencie zdecydujemy
O kurcze, u was wybór imienia jest dopiero skomplikowany Nie dość, że musi podobać się samo imię, to i znaki trzeba dobrać, żeby miały odpowiednie znaczenie. Naprawdę sztuka
Nie dziwię się, że niektórzy potrzebują porady specjalisty
A możesz kiedyś wkleić jak wygląda imię starszej córki po jp?
grita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 16:14   #3933
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malena1979 Pokaż wiadomość
Czyli jednak uleglaś? My właśnie wybierając Leosia zamiast Ignasia mieliśmy na względzie ten fakt, że dla nastolatka też musi być "opcja" imienia.
Uleglam bo mojej rodzinie tez się podoba... jak będzie kolejny chłopak to będzie Leo
Stary 2015-05-14, 16:16   #3934
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
Aaakkkaazzi miałam Ci pisać o tym szpitalu.może nie jest pięknie jak na żelaznej ale opieka ok

no i chyba przy nim pozostanę

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 16:19   #3935
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarownica_tea Pokaż wiadomość

Oczarowana- w medycynie nikt Cie nie moze zmusić do niczego. Jeśli podpisujesz w historii choroby zgodę na przyjęcie i procedury to i tak (prawnie ) przed każda musza uzyskać Twoja zgodę.
Teoretycznie tak, ale sama czasami widzę historie choroby ze szpitali, gdzie jest podpis pacjenta, że zapoznał się z regulaminem... no sorry, ale jak 80 latek, który ledwo widzi i niezbyt już czai miał się zapoznać? Boli go, przywożą go na izbę a on czyta regulamin? To jest tak, jak podpisywanie się pod procedurami w pracy. Jakbym miała je wszystkie przeczytać, to by mi brakło czasu na pracę.

Cytat:
Napisane przez mama_izka Pokaż wiadomość

Słuchajcie, a co Wy sądzicie o przekłuwaniu uszu niemowlętom?
Wczoraj rozmawiałam z tą moją koleżanką. Też będzie mieć córeczkę.
I wg niej najlepiej to zrobić do 7 msc bo potem gorzej boli, dziecko płacze, nie daje sobie zrobić itp. Później dotyka. A taki maluch to nawet nie wie że ma. :-\

Czy ma któraś z Was kogoś wśród znajomych/ rodziny kto się dializuje?
Dla mnie pomysł idiotyczny. Nie umiem znaleźć ani jednego argumentu za tym, by przebijać maluchom uszy.

Ja pracuję na stacji dializ, co chciałaś wiedzieć?

Cytat:
Napisane przez malaja86 Pokaż wiadomość

Byłam u położnej drugi raz. W ramach NFZ. Ale jest troche dziwna. Muszę zebrać o ńiej opinie.
Cytat:
Napisane przez meryy82 Pokaż wiadomość

Przypomniałaś mi, że mam się umówić do położnej ja mam polecaną położoną więc mam nadzieję, że będzie ok.
Dziewczyny o co chodzi z położną? Trzeba iść na jakąś wizytę do położnej osobno?

Cytat:
Napisane przez AaaMarta Pokaż wiadomość
Bardzo mi sie podoba imię Ignacy. Znam jednego i wszyscy mówią do niego Igor, więc problem z brakiem wersji dla nastolatka rozwiązany
Można też do niego mówić po prostu po imieniu

U nas już chyba stanęło na Milenie. Lubię słowiańskie imiona, dla chłopca chcieliśmy Milan, więc mamy jego żeńską wersję Poza tym lubię te imiona z etymologią od mil, są takie pozytywne
Stary 2015-05-14, 16:22   #3936
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
O kurcze, u was wybór imienia jest dopiero skomplikowany Nie dość, że musi podobać się samo imię, to i znaki trzeba dobrać, żeby miały odpowiednie znaczenie. Naprawdę sztuka
Nie dziwię się, że niektórzy potrzebują porady specjalisty
A możesz kiedyś wkleić jak wygląda imię starszej córki po jp?

Malo tego, musi odpowiednio wspolgrac z nazwiskiem zarowno graficznie, dzwiekowo i fajnie byloby nie powtarzac znakow. Do tego sa jeszcze wrozby zwiazane z iloscia kresek (my akurat ten aspekt olewamy). No i fajnie byloby dac znaki niezbyt skomplikowane, zeby dziecko wczesnie bylo w stanie zapisac, nie bylo problemow z podaniem imienia przez telefon, no i jednoznacznie mozna bylo przeczytac i jeszcze plec okreslic. W naszym przypadku jeszcze w rachube wchodzi latwosc wymowienia przez polska rodzine. A wyobor jest nieskonczony, tylko my sami sobie mozemy granice narzucic. Naprawde to jest trudne.
Stary 2015-05-14, 16:25   #3937
misiskuku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez truskafffka91 Pokaż wiadomość
Jak wam się podoba imię Aniela ?
Mnie się bardzo podoba, TŻ'towi też
Stary 2015-05-14, 16:26   #3938
meneq
Zakorzenienie

grita ImageUploadedByWizaz Forum1431613495.694637.jpg
Tak zapisujemy. Czyta sie jae, ale tak samo czytane imie mozna zapisac nawet na kilkadziesiat sposobow
Stary 2015-05-14, 16:28   #3939
mama_izka
Raczkowanie

Ridja, moja mama od tygodnia się dializuje z tym że otrzewnowo. Dziś wyszła ze szpitala ze "szkolenia" i ma robić sama Ale martwię się ze sobie nie poradzi, złapie zaraz jakieś zapalenie. Pewnie wiesz, czy dużo osób przechodzi z otrzewnowych na Hemo? Strasznie się broni jak może przed hemodializami.

Moj poprzedni post się nie dodał chyba, albo apka coś warjuje
mama_izka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 16:31   #3940
grita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
grita Załącznik 5979662
Tak zapisujemy. Czyta sie jae, ale tak samo czytane imie mozna zapisac nawet na kilkadziesiat sposobow
Dzięki
Fajnie wygląda Z pierwszym znakiem córka poradzi sobie bez problemu, za to drugi chyba opanuje trochę później
Ciężko to jakoś ogarnąć, że jedno imię czy słowo można zapisać na różne sposoby i znaczy to wtedy coś innego..

Kurcze, Młoda mi już śpi 2,5 godz, idę ją chyba zaraz budzić, bo potem będzie wariować do późnej nocy.. Ale pogoda pochmurna i senna, to się jej dziwię, że się dobrze śpi
Stary 2015-05-14, 16:32   #3941
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

mój nowy łup z olx za darmo :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20150514_155956.jpg (127,6 KB, 41 załadowań)

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 16:34   #3942
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Ridja, moja mama od tygodnia się dializuje z tym że otrzewnowo. Dziś wyszła ze szpitala ze "szkolenia" i ma robić sama Ale martwię się ze sobie nie poradzi, złapie zaraz jakieś zapalenie. Pewnie wiesz, czy dużo osób przechodzi z otrzewnowych na Hemo? Strasznie się broni jak może przed hemodializami.

Moj poprzedni post się nie dodał chyba, albo apka coś warjuje
Jeśli lekarze uznali, że sobie poradzi, to myślę, że tak będzie. Ta selekcja osób do DO jest dość ważna - chodzi o to, że taka osoba musi być sprawna, kumata, czysta i w miarę zdrowa, jakkolwiek to brzmi. Jeśli są przeciwwskazania to lepiej wziąć na HD, bo wtedy się ma pacjenta na oku. Na pewno będzie miała wątpliwości ale u nas pacjenci DO dzwonią i przyjeżdżają, jak im np. nie działa sprzęt lub mają mętny płyn itp itd. Mają okresowo badania. Częściej niż HD są kwalifikowani do przeszczepów. Część przechodzi na HD, ale nigdy to nie jest szybko. Zwykle to są osoby już mocno schorowane ogólnie, po zapaleniach otrzewnej itp. Nie martw się, pacjent dializowany otrzewnowo z każdym problemem dzwoni na stację!
Stary 2015-05-14, 16:37   #3943
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki
Fajnie wygląda Z pierwszym znakiem córka poradzi sobie bez problemu, za to drugi chyba opanuje trochę później
Ciężko to jakoś ogarnąć, że jedno imię czy słowo można zapisać na różne sposoby i znaczy to wtedy coś innego..

Kurcze, Młoda mi już śpi 2,5 godz, idę ją chyba zaraz budzić, bo potem będzie wariować do późnej nocy.. Ale pogoda pochmurna i senna, to się jej dziwię, że się dobrze śpi

Wbrew pozorom drugi tez jest bardzo prosty. Wydaje mi sie, ze w pierwszej klasie bedzie wprowadzony. Z tym zapisem i czytaniem jest tak jak np. z polskim slowem "zamek" czy para "moze" i "morze" tylko na wiele wiele wieksza skale
Stary 2015-05-14, 16:39   #3944
Mediona
Zadomowienie

Cytat:
Mojemu TŻ się bardzo podoba.

Jeszcze jest Rebeka, Aurelia, Melania, Nel.

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

A nie chcemy kolejnej Oliwki, Nikoli, Julii, Amelii...
Aurelia. Takie imie będzie miała moja córeczka. Dokładne Aurelia Anastazja.
19.09.2015 Mała Mi.
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21309
Mediona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 16:41   #3945
grita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
Hehe, bez wątpienia otrzymujesz tytuł najskuteczniejszej poszukiwaczki okazji na wątku
Fajne ubranka
Stary 2015-05-14, 16:42   #3946
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misiskuku Pokaż wiadomość
Mnie się bardzo podoba, TŻ'towi też
A Ty będziesz miała córeczkę?

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Aaa już widzę i jakie imie?
truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 16:48   #3947
misiskuku
Zadomowienie

Cytat:
A Ty będziesz miała córeczkę?

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Aaa już widzę i jakie imie?
Ja się napaliłam na Alicję, Tż próbuje przeforsować Ninę albo Łucję (ale jak to zdrobnić) jak przeglądaliśmy księgę imion Aniela też nam się spodobała

Na razie mówię Hermenegilda ale chciałabym już ostatecznie podjąć decyzję..
Stary 2015-05-14, 16:51   #3948
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja się napaliłam na Alicję, Tż próbuje przeforsować Ninę albo Łucję (ale jak to zdrobnić) jak przeglądaliśmy księgę imion Aniela też nam się spodobała

Hehe, nam też podobala się Alicja i Łucja (ale znaczenie imienia nas zniechęciło). No i właśnie to zdrobnienie imienia Łucja.

Jeszcze Hanna (Hania), ale dużo tych Hanek jest.

Widzę, że mamy podobne upodobania do do imion
Stary 2015-05-14, 16:53   #3949
mama_izka
Raczkowanie

Moja mama jest strasznie uparta i właśnie jak coś się dzieje nadzieje nie dzwoni od razu gdzie trzeba. Np w styczniu źle się czuła, mimo uwag lekarza ze w takich sytuacjach ma dzwonić do niego, mimo naszych próśb miała nadzieję że jej przejdzie. Doszło do tego ze jak pojechaliśmy do nich z tż to nie miała siły wstać. Zadzwonilismy do jej lekarza i kazał przyjeżdżać. miała dreszcze i musieliśmy ja ubrać i wynieść bo w ciągu godziny prawie przestała kontaktować. Wylądowała na oddziale z urosepsa. Dlatego boję się ze gdy znów coś się będzie działo to będzie to samo. A może zaraz przejdzie... muszę się sama douczyc żeby chociaż trochę wiedzieć co się może ewentualnie dziać i co może oznaczać.
mama_izka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 16:55   #3950
misiskuku
Zadomowienie

Cytat:
Hehe, nam też podobala się Alicja i Łucja (ale znaczenie imienia nas zniechęciło). No i właśnie to zdrobnienie imienia Łucja.

naprawdę
bo u nas też Hania się przewinęła
Stary 2015-05-14, 16:57   #3951
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
naprawdę
bo u nas też Hania się przewinęła
Jak będziesz miała jakieś "nowości" co do imienia to napisz hihi

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Mediona Pokaż wiadomość
Ładnie
Stary 2015-05-14, 16:59   #3952
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:

Też chciałam Hanię, ale mężowi się nie podoba a poza tym strasznie popularne ostatnio (nawet nie miałam pojęcia).

Cytat:
Moja mama jest strasznie uparta i właśnie jak coś się dzieje nadzieje nie dzwoni od razu gdzie trzeba. Np w styczniu źle się czuła, mimo uwag lekarza ze w takich sytuacjach ma dzwonić do niego, mimo naszych próśb miała nadzieję że jej przejdzie. Doszło do tego ze jak pojechaliśmy do nich z tż to nie miała siły wstać. Zadzwonilismy do jej lekarza i kazał przyjeżdżać. miała dreszcze i musieliśmy ja ubrać i wynieść bo w ciągu godziny prawie przestała kontaktować. Wylądowała na oddziale z urosepsa. Dlatego boję się ze gdy znów coś się będzie działo to będzie to samo. A może zaraz przejdzie... muszę się sama douczyc żeby chociaż trochę wiedzieć co się może ewentualnie dziać i co może oznaczać.
No albo się wystraszy, i będzie współpracować, albo ją wezmą na hemo jak uznają, że współpraca jest ciężka. Widzę, że pacjenci często na początku mają taki bunt, chcieliby, żeby ich życie się w ogóle nie zmieniło i udają, że wszystko jest jak było - no ale nie jest. Z czasem zaczynają współpracować
Stary 2015-05-14, 17:02   #3953
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Jesteś królową olx, bez kitu

Odebrałam wyniki krwi i moczu, są bardzo w porządku, lekkie nadkażenie w moczu ale miałam tego świadomość więc wyniki tylko potwierdziły to, co czułam "tam na dole".
Stary 2015-05-14, 17:49   #3954
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie wiem, jak ja przegladam to nic nie widze :P Tychyba cały dzień siedzisz na tym olx :P

Cytat:
Napisane przez Mediona Pokaż wiadomość
Bardzo ładnie

Cytat:

Ninuś Ninia

Jak ja się dzisiaj źle czuję Najpierw zrobiło mi się słabo w ciuszku a teraz jechałam samochodem i tak niedobrze się poczułam, że myślałam, że pawia puszczę i nie dojadę. Kupiłam wodę,ale inną, tzn dwie kupiłam, bo w Tesco nie było takiej, to kupiłam podobnego coś a w Leclerku kupiłam jeszcze inną też w kartonie i 10 zł tańszą a taka sama jak ten żuber. Może to od tej wody? Ona ma działanie na zaparcia, a kupe taką od razu po wejściu uwaliłam, że świat mały.

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 17:57   #3955
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
kurcze jestes miszczu, ja co pare dni patrze ale u mnie to jedynie np czapeczka za darmo gdzie nawet sie nie opłaca po to jechać, albo jakieś poplamione 2 body, u Ciebie same ładne rzeczy w wielopaku, podziwiam i zazdroszczę!!!
Stary 2015-05-14, 18:21   #3956
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
kurcze jestes miszczu, ja co pare dni patrze ale u mnie to jedynie np czapeczka za darmo gdzie nawet sie nie opłaca po to jechać, albo jakieś poplamione 2 body, u Ciebie same ładne rzeczy w wielopaku, podziwiam i zazdroszczę!!!
Bo ona wszystko sama wyłapie i dla nas nic już nie zostaje

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 18:27   #3957
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Bo ona wszystko sama wyłapie i dla nas nic już nie zostaje
nie no ja nie wiem czy to kwestia Warszawy że tych ogłoszeń jest więcej czy po prostu dobrego oka i refleksu
Stary 2015-05-14, 18:34   #3958
ridja devojka
Zakorzenienie

Ja tez na tym olx nic nie umiem znaleźć.

Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
Stary 2015-05-14, 18:39   #3959
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
nie no ja nie wiem czy to kwestia Warszawy że tych ogłoszeń jest więcej czy po prostu dobrego oka i refleksu

Ogłoszeń jest więcej, ale więcej też jest ludzi.

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Ja tez na tym olx nic nie umiem znaleźć.

Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
Ja mam tak samo.

Ciuchlandy są fajne, ale co z tego skoro ja nie umiem nic sensownego tam znaleźć?
Idę do sklepu i od razu mam kilka rozmiarów.
Stary 2015-05-14, 18:52   #3960
Mediona
Zadomowienie

No po połówkowym numer 2. Dzidzia zdrowa 22 cm. Dziś pokazała troche twarzy ale zaraz zakryla rączką. Położna powiedziala ze to na pewno dziewczynka tylko jakas wstydliwa.No napewno nie po mnie. Po tatusiu. On taki domownik, zdjęć nie lubi. No to i córcia sie chowa. Dalej siedzi na samym dole. Normalnie po bożenie mi jeździla tym usg. Teraz wszystko mnie boli. Godzine w gabinecie siedzialam. Masakra. Wazne ze Aurelka zdrowa.

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Akazi wymiatasz chylę czoła przed toba. Byle tak dakej
19.09.2015 Mała Mi.
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21309
Mediona jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości