|
|
#691 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?
Cytat:
)
|
|
|
|
#692 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#693 |
|
BAN stały
|
Dziwi mnie czemu cleopadra wie o darmowych noclegach i mysli ze tam bedzie spac i czemu obsluga przekazuje informacje za plecami organizatorów gosciom. Pytanie czy mlodzi powiedzieli bedziecie spac u krysi a cleo odmowila mowiac ze ma miejscowke liczac na hotel gratis, czy para mloda mowi ze miejsca beda obsadzone w trakcie wesela i ze sie wtedy pomyśli czy u zenka czy u krysi.
Edytowane przez kasienka129 Czas edycji: 2015-06-07 o 22:53 |
|
|
|
|
#694 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem cleopadra postawila ich w bardzo niezrecznej sytuacji.
|
|
#695 |
|
BAN stały
|
Chyba w trakcie rozdawan zaproszen para mloda powinna poinformowac o mozliwosciach noclegu, albo gosc powinien zapytac o to, jesli dojazd na wesele i powrot jest niekomfortowy, zajmuje czas i nie ma drajwera na podwozke itd.
|
|
|
|
|
#696 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
-na fryzjerke, sukienke,paznokcie,taxi i nocleg w hotelu to bylo ale na koperte juz nie starczylo![]() nie wiem...ja tam jak mi szkoda dla kogos kasy do koperty (jakas 10woda po kisielu czy kuzynka ktorej 10 lat nie widzialam) to prawde mowiac po prostu nei chodze ![]() Cytat:
![]() ale to dziala bardziej w te strone,ze jesli ktos Ci nie pozalowal to wg mojej mamy sie powinnas odwdziewczyc an na slubie dzieci tej ciotki czy cos
|
||
|
|
|
|
#697 |
|
Konto usunięte
|
To juz trzeba patrzec na szczepy winogron z ktorych pochodzi wino i na jego moc.
Ale generalnie maksymalny czas przechowywania popularnych win to ok trzech lat. Nawet z tych najbardziej nadajacych sie szczepow (Sangiovese, nebbiolo, mourvedre, pinot-noir) wina nie powinny byc przechowywane dluzej niz 10 lat. No i duzo zalezy od warunkow przechowywania Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2015-06-07 o 23:02 |
|
|
|
|
#698 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#699 |
|
BAN stały
|
Nie wyobrażam sobie jechać na wesele do drugiego miasta bez konsultacji odnosnie noclegu, nawet jesli sama go oplace. Trudno raczej jechac pociagiem 2h w kiecce, wypic i koczowac o 3 w nocy na powrotne pkp, to raz. Trudno wrocic autem przed switem, po alkoholu wypitym na weselu krotko przed wyjsciem, nawet z noclegiem nie wiem czy powrot po 12 h od wesela bylby mozliwy, bez wykazania stanu. Nieoplacalny bylby transport z wesela i powrot na poprawiny w takiej odleglisci. Albo nie pije jade autem, dosypuam, jem sniadanie wracam, albo jade komunimacja, pije i nocuje (z poprawinami do piniedzialku rano)
|
|
|
|
|
#700 |
|
Konto usunięte
|
Można nie iść na poprawiny.
|
|
|
|
|
#701 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#702 |
|
BAN stały
|
To tez jest wybor, ale czy mlodzi przewidza mocleg dla uczestnikow poprawin, czy samemu trzeba oplacic Wszystko zalezy od organizacji.
Po 1. jade gotowa, ciuchy na zmiane, nie pije a) wracam o np 22 bezpieczna godzina bez zasniecia ze zmęczenia b) spie i wracam w poludnie po drzemce i smiadaniu /sama place lub mlodzi c) jestem do niedzieli do 21 do konca poprawin lub znow nocuje i wracam w pon. Jesli wypije wodke do 3 w nocy na weselu,to do kiedy sie utrzyma stan w organizmie? d) jade komunikacja, nocuje i dopasowuje przejazd z doba hotelowa, hotel oplacam lub mam oplacony Uwzgledniam tez tu opcje ze jedziemy para i ktos prowadzi Pisze o godzinnej podrozy bo na 500 km to nie pchalabym sie bez ustawionego noclegu czy jedna, dwie czy trzy noce Edytowane przez kasienka129 Czas edycji: 2015-06-07 o 23:42 |
|
|
|
|
#703 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:54 ---------- Cytat:
![]() Coraz popularniejszy zwyczaj dawanie książek jest naprawdę świetny w porównaniu do znoszenia trupów i wyrobów czekoladopodobnych.
|
|
|
#704 |
|
Zakorzenienie
|
Niezłe dyskusje na Wizażu, od jednego tematu przechodzimy do wielu pobocznych, ale w sumie to lubię, bo sama mam tak, że czasem wręcz niezauważalnie prawie zmieniam łatwo temat, tak jakoś wychodzi i wiele tematów naraz jest
Co do bombonierek i czekolad, to dla mnie nie ma co tak analizować. Większość osób lubi słodycze i wiadomo, że jest to w miarę bezpieczny upominek. Chociaż wiadomo, że wszystkiego nie zawsze się przewidzi, niemniej można podpytać co dana osoba lubi jak nie wiemy, ale może to też wyjść trochę sztucznie, jak brak własnego pomysłu. A nie chodzi o świetny pomysł, tylko wiadomo, można samemu kupić, nie trzeba o wszystko też pytać. Według mnie Wedel itp to już niezła półka, chociaż czekolady Wedla są chyba gorsze niż kiedyś. Niemniej, że złe to też, bym nie powiedziała. Chociaż niektóre ich czekolady teraz średnie, więc ja tam czasem wolę nawet Alpen Gold, chociaż wydaje się, że z niższej półki niż Wedel. Chociaż może nie z niższej, bo chyba z tej samej i też jest znany, tylko może nie tak jak Wedel stąd może być wrażenie, że półka niżej. No, ale Alpen Gold ma moim zdaniem świetne czekolady. U mnie na pewno goście, by trafili idealnie, jakby kupili np czekoladę bąboladę, bo uwielbiam. Niemniej z każdych słodyczy generalnie, bym się cieszyła. A bombonierkę tanio też można kupić owszem. Chociaż fakt, jakbym miała możliwość, to chętnie bym kupiła Raffaelo czy inne, czemu nie. Oczywiście z wyższej półki (takiej u nas, bo podobno za granicą to nie wyższa półka) to owszem Lindt też pyszne, tak uważam, fakt. Niemniej moim zdaniem nie jest konieczne jego kupować, te tańsze też bywają dobre właśnie jak dla mnie pyszna Alpen Gold - pewnie nie wszystkie rodzaje, ale te co jadłam bardzo lubię. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2015-06-08 o 00:06 |
|
|
|
|
#705 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zwlaszcza ''dobry'' jest pomysl z bombonierka w taki dzien jak dzisiaj. Mialam batonika z odrobina czekolady przez kilkanascie minut na dworze w torebce. Czekolada splynela. |
|
|
|
|
|
#706 |
|
Zakorzenienie
|
No tak, w upał czekolada to średni pomysł, fakt.
|
|
|
|
|
#707 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Koleżanka wyżej dopisała kolejny dobry argument po stronie 'PRZECIW': temperatury. Porozpuszczana czekolada z białym nalotem naprawdę nie jest czymś, co ma ochotę się jeść a nie widzę dużych szans, aby w sobotnie lipcowe popołudnie nie spotkał jej taki los. Ja osobiście dostałabym chyba szału dostając 100 zwykłych bombonierek, jak ktoś lubi, to spoko, ale to nie jest pewniak a ilości hurtowe tego towaru mogą być mocno problematyczne nawet dla miłośników czegokolwiek słodkiego.
|
|
|
#708 | ||
|
.
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczytem natomiast są osoby co takie rzeczy nie powierzają swojej pamięci, bo to ryzykowne , ale mają specjalny zeszycik gdzie wpisują cyferki
|
|
|
|
|
|
#710 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zwłaszcza, że dla wielu pytanie o 'dobre wino' to odpowiedź z automatu: Carlo Rossi. Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#711 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jestem wrogiem nr 1 tematu talerzykowego ![]() ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam kilku gości z samą kartką, a jedna koleżanka dała namalowany przez siebie obraz. Tylko że ja zapraszałam gości, nie sponsorów. Co do tego, że razem pracujemy - usłyszałam : "wiesz, jak jest u nas z kasą w pracy".
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#713 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Nie mam w zwyczaju kupować kiecki na każdą imprezę,bo nie za bardzo interesuje mnie czy jakaś ciotka mnie w niej już widziała A Młodzi byli cwani,bo od każdego z gości prosili o co innego, jednych o wino, innych o inne alkohole i uwaga uwaga z relacji rodziny wiem,że ten alkohol wylądował na stole, nie kupili nic innego
|
|
|
|
|
|
#714 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz twierdzę, że to buractwo oczywiście. My mieliśmy prośbę o wino/książkę ZAMIAST kwiatów. Nie o dodatkowy prezent, tylko ZAMIAST kwiatków, które i tak byśmy dostali. Nie było rymowanych wierszyków i głupawych tekstów, ot zwykła prośba. I nie, nie stawialiśmy tego na stole
|
|
|
|
|
|
#716 |
|
Zadomowienie
|
Jak to jest z tymi kopertami?
Ja mam za rok wesele i tak sobie wlasnie mysle czasami o tych kopertach. Nie chcemy prezentów, bo mieszkamy za granica, a wesele bedzie w PL i nie chcemy pozniej wozić tego ze sobą, a nie wiemy kiedy wrócimy do PL. Ale też nie oczekujemy, że ludzie beda nam dawać wypchane koperty, jak dla mnie najważniejsze bedzie to, że się pojawią i nie musza wcale nic nam dawać. W końcu dlatego ich zapraszamy - by razem świętować i się bawić! I byłoby mi strasznie przykro jak bym się dowiedziała, że ktoś nam bliski odmówił przyjścia, bo nie stać go było na włożenie do koperty...
Nienawidzę tego myślenia: "Trzeba dać tyle by zwróciło się za talerzyk!" To nasza sprawa jak drogi lokal wybraliśmy i nie kalkulujemy ile goście musza dać by się nam zwróciło! Chcemy by się pojawili - z kopertą czy bez! Czasami wzruszające zyczenia i sama obecność są cenniejsze niż wypchana koperta! ![]() PS: Co do wina zamiast kwiatów - czasami ładny bukiecik jest droższy niż butelka wina, nie najdroższego - ale dobrego, bo jak dla mnie cena nie zawsze idzie w parze z jakością... ![]() Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk, więc czasami brakuje ogonków i kreseczek
"Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi...!" ![]() Edytowane przez Miss_Bow Czas edycji: 2015-06-08 o 12:34 |
|
|
|
|
#717 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak że u nas wino wychodzi taniej. Zresztą w mojej bliskiej rodzinie wszyscy dajemy raczej coś innego niż kwiaty (może oprócz babci, która "ale jak to, bez kwiatów???" i wyłamuje się tylko kiedy na zaproszeniu będzie wyraźnie zaznaczone, że młodzi chcą czegoś innego).
Edytowane przez Jall Czas edycji: 2015-06-08 o 15:57 |
|
|
|
|
|
#718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moi rodzice i przyszli teściowie finansuja nam wesele w 100% bo chcą, bo im też rodzice finansowali wesele. I dlaczego mają nam nie pomóc? Chcą żebyśmy nasz slub pamiętali do końca życia i jak to nazwałaś zgarnieta kasę z kopert np. Odłożył i mieli na przyszłość. |
|
|
|
|
|
#719 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
EDIT: żeby było bez spamu, uważam że 300zł to dobra kwota do koperty dla znajomych/przyjaciół. Rodzinie daję więcej, około 500 zł.
Edytowane przez BiegnijLola Czas edycji: 2015-06-08 o 16:53 |
|
|
|
|
|
#720 |
|
zuy mod
|
Nie tyle to coś złego, co po prostu jest to pewna presja na tych, co nie.mają kasiastych rodziców.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:27.

)

-na fryzjerke, sukienke,paznokcie,taxi i nocleg w hotelu to bylo ale na koperte juz nie starczylo

Ja jestem wrogiem nr 1 tematu talerzykowego