Jak to jest z tymi kopertami? - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-07, 22:39   #691
broadwaydream
Wtajemniczenie

Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
To oznaczenia jakosci wina we Wloszech i Hiszpanii.
AOC to najlepsza jakosc
DOC bardzo dobra
DO dobra
Hiszpanskie i wloskie wina jakosc DOC i DO mozna bez problemu kupic w markecie ponizej 20 PLN.
Taka ciekawostka: jedno z popularniejszych wloskich win Primitivo w Polsce ponizej 20 pln na Malcie w sklepie widzialam za ponad 20 euro.
Popularna w biedronce hiszpanska Pata Negra (DO) 12.99 pln w promocji jest bardzo lubiana w Szwajcarii i ponizej 15 frankow cena nie schodzi.

BTW: najszybsza rada jak sie ktos slabo zna na winach jak na 100% kupic dobre czerwone?
Musi miec minimum (a najlepiej powyzej 13%) i wklesle dno. Wtedy jest pewniak, ze to co najmniej przyzwoite wino. I mozna sie dalej bawic w denominacje czy szczepy.
Dzieki, przydatne informacje (w sezonie weselnym jak teraz i poza )
Stary 2015-06-07, 22:42   #692
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
To oznaczenia jakosci wina we Wloszech i Hiszpanii.
AOC to najlepsza jakosc
DOC bardzo dobra
DO dobra
Hiszpanskie i wloskie wina jakosc DOC i DO mozna bez problemu kupic w markecie ponizej 20 PLN.
Taka ciekawostka: jedno z popularniejszych wloskich win Primitivo w Polsce ponizej 20 pln na Malcie w sklepie widzialam za ponad 20 euro.
Popularna w biedronce hiszpanska Pata Negra (DO) 12.99 pln w promocji jest bardzo lubiana w Szwajcarii i ponizej 15 frankow cena nie schodzi.

BTW: najszybsza rada jak sie ktos slabo zna na winach jak na 100% kupic dobre czerwone?
Musi miec minimum (a najlepiej powyzej 13%) i wklesle dno. Wtedy jest pewniak, ze to co najmniej przyzwoite wino. I mozna sie dalej bawic w denominacje czy szczepy.
A jak sa oznaczone wina ktore moga lezec kilka czy kilkanascie lat?
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 22:43   #693
kasienka129
BAN stały

Dziwi mnie czemu cleopadra wie o darmowych noclegach i mysli ze tam bedzie spac i czemu obsluga przekazuje informacje za plecami organizatorów gosciom. Pytanie czy mlodzi powiedzieli bedziecie spac u krysi a cleo odmowila mowiac ze ma miejscowke liczac na hotel gratis, czy para mloda mowi ze miejsca beda obsadzone w trakcie wesela i ze sie wtedy pomyśli czy u zenka czy u krysi.

Edytowane przez kasienka129
Czas edycji: 2015-06-07 o 22:53
kasienka129 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 22:55   #694
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
Jesli darmowe noclegi w tym hotelu to prawda, to ja sie dziwie. A przyczyn tej sytuacji moglo byc pierdyliard plus jedna. Mogli to rozwiazac inaczej, ale wybrali, co wybrali.
Moim zdaniem cleopadra postawila ich w bardzo niezrecznej sytuacji.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 22:58   #695
kasienka129
BAN stały

Chyba w trakcie rozdawan zaproszen para mloda powinna poinformowac o mozliwosciach noclegu, albo gosc powinien zapytac o to, jesli dojazd na wesele i powrot jest niekomfortowy, zajmuje czas i nie ma drajwera na podwozke itd.
Stary 2015-06-07, 22:58   #696
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
ale w polsce ź to częste zjawisko, hajs na nowa satynowa kiecke, motyle i loki we wlosach i plastikowe paznokcie sie zawsze znajdzie BO TO WESELE, a ksiazka za 40 zl to juz niet, bo bieda.
no ja sama w (bliskiej -niestety bo wstyd) rodzinie mialam taki przypadek ostatnio -na fryzjerke, sukienke,paznokcie,taxi i nocleg w hotelu to bylo ale na koperte juz nie starczylo

nie wiem...ja tam jak mi szkoda dla kogos kasy do koperty (jakas 10woda po kisielu czy kuzynka ktorej 10 lat nie widzialam) to prawde mowiac po prostu nei chodze

Cytat:
Napisane przez vouvray Pokaż wiadomość
Robienie listy przy otwieraniu kopert kto ile dał, taaaa dam
,,X dała tylko 300 zł, mieliśmy jej dać 500, no ale jak ona nam dała 300 to my damy tyle samo''

Tłumaczenie takie, że to ma niby służyć temu, kto ile ma komuś ,,oddać'' na jego ślubie, no ale mnie to nie przekonuje, bo przecież jaki procent z gości będzie brać ślub w ciągu najbliższych dajmy na to 2-3 lat? 5%?
moja mama ma tak samo
ale to dziala bardziej w te strone,ze jesli ktos Ci nie pozalowal to wg mojej mamy sie powinnas odwdziewczyc an na slubie dzieci tej ciotki czy cos
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 22:58   #697
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
A jak sa oznaczone wina ktore moga lezec kilka czy kilkanascie lat?
To juz trzeba patrzec na szczepy winogron z ktorych pochodzi wino i na jego moc.
Ale generalnie maksymalny czas przechowywania popularnych win to ok trzech lat.
Nawet z tych najbardziej nadajacych sie szczepow (Sangiovese, nebbiolo, mourvedre, pinot-noir) wina nie powinny byc przechowywane dluzej niz 10 lat.
No i duzo zalezy od warunkow przechowywania

Edytowane przez 201712071518
Czas edycji: 2015-06-07 o 23:02
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 23:02   #698
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Moim zdaniem cleopadra postawila ich w bardzo niezrecznej sytuacji.
Alez jedno nie wyklucza drugiego.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 23:16   #699
kasienka129
BAN stały

Nie wyobrażam sobie jechać na wesele do drugiego miasta bez konsultacji odnosnie noclegu, nawet jesli sama go oplace. Trudno raczej jechac pociagiem 2h w kiecce, wypic i koczowac o 3 w nocy na powrotne pkp, to raz. Trudno wrocic autem przed switem, po alkoholu wypitym na weselu krotko przed wyjsciem, nawet z noclegiem nie wiem czy powrot po 12 h od wesela bylby mozliwy, bez wykazania stanu. Nieoplacalny bylby transport z wesela i powrot na poprawiny w takiej odleglisci. Albo nie pije jade autem, dosypuam, jem sniadanie wracam, albo jade komunimacja, pije i nocuje (z poprawinami do piniedzialku rano)
Stary 2015-06-07, 23:22   #700
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Można nie iść na poprawiny.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 23:33   #701
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasienka129 Pokaż wiadomość
Nie wyobrażam sobie jechać na wesele do drugiego miasta bez konsultacji odnosnie noclegu, nawet jesli sama go oplace. Trudno raczej jechac pociagiem 2h w kiecce, wypic i koczowac o 3 w nocy na powrotne pkp, to raz. Trudno wrocic autem przed switem, po alkoholu wypitym na weselu krotko przed wyjsciem, nawet z noclegiem nie wiem czy powrot po 12 h od wesela bylby mozliwy, bez wykazania stanu. Nieoplacalny bylby transport z wesela i powrot na poprawiny w takiej odleglisci. Albo nie pije jade autem, dosypuam, jem sniadanie wracam, albo jade komunimacja, pije i nocuje (z poprawinami do piniedzialku rano)
Ja jechalam prawie 500km na wesele,
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 23:36   #702
kasienka129
BAN stały

To tez jest wybor, ale czy mlodzi przewidza mocleg dla uczestnikow poprawin, czy samemu trzeba oplacic Wszystko zalezy od organizacji.
Po 1. jade gotowa, ciuchy na zmiane, nie pije
a) wracam o np 22 bezpieczna godzina bez zasniecia ze zmęczenia
b) spie i wracam w poludnie po drzemce i smiadaniu /sama place lub mlodzi
c) jestem do niedzieli do 21 do konca poprawin lub znow nocuje i wracam w pon.

Jesli wypije wodke do 3 w nocy na weselu,to do kiedy sie utrzyma stan w organizmie?

d) jade komunikacja, nocuje i dopasowuje przejazd z doba hotelowa, hotel oplacam lub mam oplacony
Uwzgledniam tez tu opcje ze jedziemy para i ktos prowadzi

Pisze o godzinnej podrozy bo na 500 km to nie pchalabym sie bez ustawionego noclegu czy jedna, dwie czy trzy noce

Edytowane przez kasienka129
Czas edycji: 2015-06-07 o 23:42
Stary 2015-06-08, 00:00   #703
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
To ja wam się ,,pochwalę'' z czym się spotkałam w moim środowisku.

,,X dała tylko 300 zł, mieliśmy jej dać 500, no ale jak ona nam dała 300 to my damy tyle samo''

Tłumaczenie takie, że to ma niby służyć temu, kto ile ma komuś ,,oddać'' na jego ślubie, no ale mnie to nie przekonuje, bo przecież jaki procent z gości będzie brać ślub w ciągu najbliższych dajmy na to 2-3 lat? 5%?

Bardziej to mi wygląda na głupie komentowanie, czemu ktoś dał tak mało.
Proponowałabym zmienić środowisko, bo kto wie, jeszcze sama zaczniesz liczyć.

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:54 ----------

Cytat:
Wino z DO albo DOC ponizej 20 pln kupisz bez problemu.
A wiekszosc tanich bombonierek z wawela, solidarnosci czy wedla jest paskudna. A lindt, merci, ferrero to juz wiekszy koszt.
Chyba, ze bombonierka z biedry to odpowiednik harlequina z kiosku to ok.
Niestety, ale większość "zwykłych" bombonierek jest niejadalna. Dla mnie zwyczaj "dawanie bombonierek" jest idiotyczny - co ludzie mają zrobić np. ze 100 bombonierkami?! Kwiatami można ozdobić restaurację/salę i zostawić im, jest spokój. Ale 100 bombonierek

Coraz popularniejszy zwyczaj dawanie książek jest naprawdę świetny w porównaniu do znoszenia trupów i wyrobów czekoladopodobnych.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 00:04   #704
Candy_lips
Zakorzenienie

Niezłe dyskusje na Wizażu, od jednego tematu przechodzimy do wielu pobocznych, ale w sumie to lubię, bo sama mam tak, że czasem wręcz niezauważalnie prawie zmieniam łatwo temat, tak jakoś wychodzi i wiele tematów naraz jest Co do bombonierek i czekolad, to dla mnie nie ma co tak analizować. Większość osób lubi słodycze i wiadomo, że jest to w miarę bezpieczny upominek. Chociaż wiadomo, że wszystkiego nie zawsze się przewidzi, niemniej można podpytać co dana osoba lubi jak nie wiemy, ale może to też wyjść trochę sztucznie, jak brak własnego pomysłu. A nie chodzi o świetny pomysł, tylko wiadomo, można samemu kupić, nie trzeba o wszystko też pytać.

Według mnie Wedel itp to już niezła półka, chociaż czekolady Wedla są chyba gorsze niż kiedyś. Niemniej, że złe to też, bym nie powiedziała. Chociaż niektóre ich czekolady teraz średnie, więc ja tam czasem wolę nawet Alpen Gold, chociaż wydaje się, że z niższej półki niż Wedel. Chociaż może nie z niższej, bo chyba z tej samej i też jest znany, tylko może nie tak jak Wedel stąd może być wrażenie, że półka niżej. No, ale Alpen Gold ma moim zdaniem świetne czekolady. U mnie na pewno goście, by trafili idealnie, jakby kupili np czekoladę bąboladę, bo uwielbiam. Niemniej z każdych słodyczy generalnie, bym się cieszyła. A bombonierkę tanio też można kupić owszem. Chociaż fakt, jakbym miała możliwość, to chętnie bym kupiła Raffaelo czy inne, czemu nie.

Oczywiście z wyższej półki (takiej u nas, bo podobno za granicą to nie wyższa półka) to owszem Lindt też pyszne, tak uważam, fakt. Niemniej moim zdaniem nie jest konieczne jego kupować, te tańsze też bywają dobre właśnie jak dla mnie pyszna Alpen Gold - pewnie nie wszystkie rodzaje, ale te co jadłam bardzo lubię.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2015-06-08 o 00:06
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 00:04   #705
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:54 ----------

Niestety, ale większość "zwykłych" bombonierek jest niejadalna. Dla mnie zwyczaj "dawanie bombonierek" jest idiotyczny - co ludzie mają zrobić np. ze 100 bombonierkami?! Kwiatami można ozdobić restaurację/salę i zostawić im, jest spokój. Ale 100 bombonierek

Coraz popularniejszy zwyczaj dawanie książek jest naprawdę świetny w porównaniu do znoszenia trupów i wyrobów czekoladopodobnych.
Zgadza sie.
Zwlaszcza ''dobry'' jest pomysl z bombonierka w taki dzien jak dzisiaj.
Mialam batonika z odrobina czekolady przez kilkanascie minut na dworze w torebce. Czekolada splynela.
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 00:06   #706
Candy_lips
Zakorzenienie

No tak, w upał czekolada to średni pomysł, fakt.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 00:14   #707
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Niezłe dyskusje na Wizażu, od jednego tematu przechodzimy do wielu pobocznych, ale w sumie to lubię, bo sama mam tak, że czasem wręcz niezauważalnie prawie zmieniam łatwo temat, tak jakoś wychodzi i wiele tematów naraz jest Co do bombonierek i czekolad, to dla mnie nie ma co tak analizować.
Nie rozumiem, jesteśmy na Wizażu i piszesz, że nie ma co analizować totalnie pobocznego tematu bombonierek? Koleżanka wyżej dopisała kolejny dobry argument po stronie 'PRZECIW': temperatury. Porozpuszczana czekolada z białym nalotem naprawdę nie jest czymś, co ma ochotę się jeść a nie widzę dużych szans, aby w sobotnie lipcowe popołudnie nie spotkał jej taki los. Ja osobiście dostałabym chyba szału dostając 100 zwykłych bombonierek, jak ktoś lubi, to spoko, ale to nie jest pewniak a ilości hurtowe tego towaru mogą być mocno problematyczne nawet dla miłośników czegokolwiek słodkiego.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 03:16   #708
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
ale w polsce ź to częste zjawisko, hajs na nowa satynowa kiecke, motyle i loki we wlosach i plastikowe paznokcie sie zawsze znajdzie BO TO WESELE, a ksiazka za 40 zl to juz niet, bo bieda.
Chyba umyslowa :P

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Czekolada. I to nie najlepsza, bo nie wiem jaka czekolada kosztuje 3 zł. A mowa jest o bombonierkach.

No wino też można kupić za 4 zł
Ej, amarena w biedrze 4,50

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 07:48   #709
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
To ja wam się ,,pochwalę'' z czym się spotkałam w moim środowisku.

Bardziej to mi wygląda na głupie komentowanie, czemu ktoś dał tak mało.
My się z tym spotkaliśmy po ślubie serio rodzina i znajomi, na szczęście nieliczni potrafili się zapytać " a ile dostaliście od X?" a my na serio nie wiedzieliśmy, kojarzyliśmy od kogo który prezent i ile kasy dostaliśmy łącznie ale ile od kogo szczytem natomiast są osoby co takie rzeczy nie powierzają swojej pamięci, bo to ryzykowne , ale mają specjalny zeszycik gdzie wpisują cyferki
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 08:29   #710
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Może dlatego,iż dużym nietaktem są wierszyki z prośbą o pieniążki i książki/karmę/wino zamiast kwiatów

2 razy się z takimi prośbami spotkałam i właśnie te 2 razy nie byłam nawet na ślubie
To rzeczywiscie musieli być dla Ciebie bliscy ludzie, że przez taką bzdurę nie poszłaś nawet na ślub

Cytat:
Napisane przez cleoparda
Ani chwale ,ani zale,po prostu w kiosku byloby najszybciej.
Sukienkę na wesele też byś kupiła w kiosku, bo najszybciej?

Cytat:
Ja często na ślub kupuję symboliczną różę (symboliczną i nawet nie w kwiaciarni,a na ryneczku dacie wiarę ),a nie wiąchę kwiatów i jak ktoś się prosi o wino/książkę/karmę/coś dla dzieci to jasnym jest,że będzie to wymuszenie na mnie większogo wydatku, no proste
Ojezu, fakt - 10zł zamiast 5zł to koszmarny wydatek!

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
U nas daje się bombonierki + plus koperta. Niektórzy jeszcze kwiatki dają, ale rzadko. Wina nikt nie kupuje, bo to za drogi wydatek. Za 20 zł dobrego wina nie kupicie. Książek też nikt nie daje. Książki, które ja lubię czytać kosztują przeważnie 40 zł. Też nie tani wydatek. Dość, że koperta , sukienka, dodatki naszyjnik itp, buty, fryzjer to spory wydatek to jeszcze bym miała wino kupować Nigdy. Bombonierki dobre kosztują 14 zł . U nas w takich cenach kupują. Na jednym weselu gdzie byłam młodym się kupowało kupon totolotka a na drugim zeszyty , kredki dla dzieci czyli też tanie rzeczy.
A jakie to jest wg Ciebie dobre wino? Moim zdaniem za 20zł spokojnie się wino kupi. Nie oszukujmy się, ale większość ludzi nie jest nie wiadomo jakimi smakoszami wina.

Zwłaszcza, że dla wielu pytanie o 'dobre wino' to odpowiedź z automatu: Carlo Rossi.

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
My się z tym spotkaliśmy po ślubie serio rodzina i znajomi, na szczęście nieliczni potrafili się zapytać " a ile dostaliście od X?" a my na serio nie wiedzieliśmy, kojarzyliśmy od kogo który prezent i ile kasy dostaliśmy łącznie ale ile od kogo szczytem natomiast są osoby co takie rzeczy nie powierzają swojej pamięci, bo to ryzykowne , ale mają specjalny zeszycik gdzie wpisują cyferki
Ja niektóre osoby pamiętam, ile dały, co nie zmienia faktu, że i tak z nikim się takimi informacjami nie dzieliłam, bo to po prostu nieładnie.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 09:19   #711
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość
Bez obaw Ja jestem wrogiem nr 1 tematu talerzykowego

---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
ale to dziala bardziej w te strone,ze jesli ktos Ci nie pozalowal to wg mojej mamy sie powinnas odwdziewczyc an na slubie dzieci tej ciotki czy cos
Gorzej jak wśród gości tylko jedna para planuje ślub za rok, a reszta to dzieci albo ohajtani już. Wtedy taka lista ma inną funkcję niestety

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Też się z takimi pytaniami spotkałam, szczególnie ile dała rodzina z hameryki
vouvray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 09:28   #712
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Rozumiem, że tabelkę w Excelu z jej wszystkimi miesięcznymi wydatkami też posiadasz? No i pytanie - powiedziałaś jej, że jak nie ma kasy to może przyjść bez, czy po prostu dałaś sobie spokój?
Jak wcześniej pisałam - namawiałam, żeby przyszła z kartką z życzeniami, że transport jej załatwię, że mi zależy, żeby była. Ale ile można się prosić...

Miałam kilku gości z samą kartką, a jedna koleżanka dała namalowany przez siebie obraz. Tylko że ja zapraszałam gości, nie sponsorów.

Co do tego, że razem pracujemy - usłyszałam : "wiesz, jak jest u nas z kasą w pracy".
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 10:25   #713
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
To rzeczywiscie musieli być dla Ciebie bliscy ludzie, że przez taką bzdurę nie poszłaś nawet na ślub

Sukienkę na wesele też byś kupiła w kiosku, bo najszybciej?

Ojezu, fakt - 10zł zamiast 5zł to koszmarny wydatek!

A jakie to jest wg Ciebie dobre wino? Moim zdaniem za 20zł spokojnie się wino kupi. Nie oszukujmy się, ale większość ludzi nie jest nie wiadomo jakimi smakoszami wina.

Zwłaszcza, że dla wielu pytanie o 'dobre wino' to odpowiedź z automatu: Carlo Rossi.

Ja niektóre osoby pamiętam, ile dały, co nie zmienia faktu, że i tak z nikim się takimi informacjami nie dzieliłam, bo to po prostu nieładnie.
Trudno iść na sam ślub jak masz do przejechania 500km.
Nie mam w zwyczaju kupować kiecki na każdą imprezę,bo nie za bardzo interesuje mnie czy jakaś ciotka mnie w niej już widziała
A Młodzi byli cwani,bo od każdego z gości prosili o co innego, jednych o wino, innych o inne alkohole i uwaga uwaga z relacji rodziny wiem,że ten alkohol wylądował na stole, nie kupili nic innego Jak to inaczej nazwać jak nie sponsoringiem czyjeś imprezy

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 10:31   #714
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Nie mam w zwyczaju kupować kiecki na każdą imprezę,bo nie za bardzo interesuje mnie czy jakaś ciotka mnie w niej już widziała
A Młodzi byli cwani,bo od każdego z gości prosili o co innego, jednych o wino, innych o inne alkohole i uwaga uwaga z relacji rodziny wiem,że ten alkohol wylądował na stole, nie kupili nic innego Jak to inaczej nazwać jak nie sponsoringiem czyjeś imprezy
Lol. Rekiny byznesu. Wilcy z Wall Street.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 11:30   #715
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, zupełnie inaczej przedstawiłaś to na początku, a teraz.

Teraz twierdzę, że to buractwo oczywiście.

My mieliśmy prośbę o wino/książkę ZAMIAST kwiatów. Nie o dodatkowy prezent, tylko ZAMIAST kwiatków, które i tak byśmy dostali. Nie było rymowanych wierszyków i głupawych tekstów, ot zwykła prośba. I nie, nie stawialiśmy tego na stole
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 12:30   #716
Miss_Bow
Zadomowienie

Jak to jest z tymi kopertami?

Ja mam za rok wesele i tak sobie wlasnie mysle czasami o tych kopertach. Nie chcemy prezentów, bo mieszkamy za granica, a wesele bedzie w PL i nie chcemy pozniej wozić tego ze sobą, a nie wiemy kiedy wrócimy do PL. Ale też nie oczekujemy, że ludzie beda nam dawać wypchane koperty, jak dla mnie najważniejsze bedzie to, że się pojawią i nie musza wcale nic nam dawać. W końcu dlatego ich zapraszamy - by razem świętować i się bawić! I byłoby mi strasznie przykro jak bym się dowiedziała, że ktoś nam bliski odmówił przyjścia, bo nie stać go było na włożenie do koperty...
Nienawidzę tego myślenia: "Trzeba dać tyle by zwróciło się za talerzyk!" To nasza sprawa jak drogi lokal wybraliśmy i nie kalkulujemy ile goście musza dać by się nam zwróciło! Chcemy by się pojawili - z kopertą czy bez! Czasami wzruszające zyczenia i sama obecność są cenniejsze niż wypchana koperta!

PS: Co do wina zamiast kwiatów - czasami ładny bukiecik jest droższy niż butelka wina, nie najdroższego - ale dobrego, bo jak dla mnie cena nie zawsze idzie w parze z jakością...

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk, więc czasami brakuje ogonków i kreseczek

24 września 2016 r.

Edytowane przez Miss_Bow
Czas edycji: 2015-06-08 o 12:34
Miss_Bow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 15:56   #717
Jall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Miss_Bow Pokaż wiadomość
PS: Co do wina zamiast kwiatów - czasami ładny bukiecik jest droższy niż butelka wina, nie najdroższego - ale dobrego, bo jak dla mnie cena nie zawsze idzie w parze z jakością...
Potwierdzam. W moich stronach w zwykłej kwiaciarni za ładny bukiet trzeba zapłacić ok. 50-60 zł - dla mnie kwota astronomiczna jak za kilka liści i badziewną wstążeczkę... Koleżanka znalazła kwiaciarnie, w której podobne bukiety są po 20-30 zł. Teraz wszyscy tam się zaopatrujemy Tak że u nas wino wychodzi taniej. Zresztą w mojej bliskiej rodzinie wszyscy dajemy raczej coś innego niż kwiaty (może oprócz babci, która "ale jak to, bez kwiatów???" i wyłamuje się tylko kiedy na zaproszeniu będzie wyraźnie zaznaczone, że młodzi chcą czegoś innego).

Kamil ma glejaka.
https://www.siepomaga.pl/kamil

11.12 stracił swoją szansę

Edytowane przez Jall
Czas edycji: 2015-06-08 o 15:57
Jall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 16:42   #718
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
a ja mam wrażenie, czytając wizaż, że wesele to sposób zarobku młodych. na podforum ślubnym dziewczyny piszą, w jakim wieku wychodzą za mąż. spore grono to młodzi ludzie, studenci. wątpię, że jest ich stać w 100% odłożyć na wesele i jeszcze się samodzielnie utrzymać. biznes robią dobry jak rodzice wywalają kasę na imprezę, a młodzi zgarniają zawartość kopert.
A co jest złego w tym, że wesele finansuja rodzice ? Jakiś wstyd czy coś?

Moi rodzice i przyszli teściowie finansuja nam wesele w 100% bo chcą, bo im też rodzice finansowali wesele. I dlaczego mają nam nie pomóc? Chcą żebyśmy nasz slub pamiętali do końca życia i jak to nazwałaś zgarnieta kasę z kopert np. Odłożył i mieli na przyszłość.
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 16:52   #719
BiegnijLola
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
A co jest złego w tym, że wesele finansuja rodzice ? Jakiś wstyd czy coś?

Moi rodzice i przyszli teściowie finansuja nam wesele w 100% bo chcą, bo im też rodzice finansowali wesele. I dlaczego mają nam nie pomóc? Chcą żebyśmy nasz slub pamiętali do końca życia i jak to nazwałaś zgarnieta kasę z kopert np. Odłożył i mieli na przyszłość.
Właśnie też tego nie rozumiem. Że jak rodzice finansują wesele to takie zło, szatany i obierki. W regionie z którego pochodzę jest nawet taka tradycja że to rodzice wyprawiają wesele młodym i na zaproszeniach również wpisuje się taki tekst. Także wolnoć tomku w swoim domku: jedni wolą sami sobie wyprawić, innym wyprawią rodzice. Co się komu podoba.

EDIT:
żeby było bez spamu, uważam że 300zł to dobra kwota do koperty dla znajomych/przyjaciół. Rodzinie daję więcej, około 500 zł.

Edytowane przez BiegnijLola
Czas edycji: 2015-06-08 o 16:53
BiegnijLola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 16:55   #720
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Nie tyle to coś złego, co po prostu jest to pewna presja na tych, co nie.mają kasiastych rodziców.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości