![]() |
#2881 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VI
No ok trudno. Najwyzej wezmę sobie parę dni urlopu jak będzie problem
![]()
#2882 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2883 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2884 | ||||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Gratuluję skończonej łazienki, super ![]() Cytat:
A na tej diecie to jeszcze biedna schudniesz zamiast choć trochę przytyć! Cytat:
Meneq pisała, że swing jest dobry, więc pewnie to zależy od modelu. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2885 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłano z szajsunga, który wie lepiej. ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Teoretycznie nie może. Nie rozumiem. Przestałas po prostu chodzić do pracy? Na nielegalu? ![]() Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
![]() |
#2886 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mnie lekarz powiedział, że może max 3 dni wstecz. Ale to raczej nie chodziło o zwolnienie lekarskie, tylko wpisanie w kartę ciąży, że u niego było, bo to potrzebne, żeby dostać becikowe. Wizyta u lekarza musi być do 10 tc, inaczej nie przysługuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2887 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2888 |
Zakorzenienie
|
Tak. Poszlam od czerwca na zwolnienie ktorego nie mam.
#2889 |
Rozeznanie
|
Hehe, dobra jesteś
![]() A pracodawca się nie dziwi, że poszłaś na zwolnienie bez dostarczenia zwolnienia? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2891 |
Wtajemniczenie
|
U mnie kadry sie same dopominaja o zwolnienie a jal sie dostarczylo chociaz dzien po terminie to dupa. Uwalaly wyplate albo z urlopu dziewczyny oddawaly. Ja zawsze zwolnienie wysylam w ten dzien kiedy je dostaje i to poleconym priorytetem z potwierdzeniem mailowym o odebraniu przez pracodawce. Nie bede ryzykowac jak to takie dziady
#2892 |
Zadomowienie
|
No widzisz, to moze u niej to było to, choć o ile wiem wszelkie badania miała robione regularnie i wielokrotnie zglaszala tę dolegliwość lekarzom i nikt jej nigdy z tym nie powiązał, ale ja poza ciążą z super zelazem i tak cierpię nieraz, ze dosłownie kopię w ścianę.
Edytowane przez malena1979 Czas edycji: 2015-06-10 o 23:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2893 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2894 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2895 | |
Zakorzenienie
|
Pierwszy raz w życiu słyszę o takiej akcji
![]() Kurde, obudziłam się bo znowu mam jakąś wysypke... mam bable jak po pokrzywie na lydkach, ramionach, biodrach, udach... na brzuchu tylko kilka pojedynczych ale te łydki i ramiona to koszmar. Wczoraj w nocy tez czułam ze się drapie i rano miałam bable tylko na ramionach a rano dość szybko zniknęły... ciekawe po czym, co to za alergia. Spać nie mogę tak swędzi ![]() Wysłano z szajsunga, który wie lepiej. ---------- Dopisano o 01:42 ---------- Poprzedni post napisano o 01:39 ---------- Cytat:
Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
![]() |
#2896 | |||
Zakorzenienie
|
Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VI
Cytat:
Nie pomoge, u mnie byla w... bagazniku, tz mial przyniesc jak tylko sie dowie, ze jestem przyjeta a ten gdzies poszedl, pozniej rodzic zaczelam, torbe dostalam dopiero wieczorem jak prace skonczyl. Wszyscy sie z tego smiali ---------- Dopisano o 01:56 ---------- Poprzedni post napisano o 01:48 ---------- Cytat:
Nie bedziesz miec ;-) ja mam miec ze soba legitymacje ubezp, ksiazeczke ciazowa, broszure wydana przez moja klinike i pieczatke. Amen ---------- Dopisano o 01:58 ---------- Poprzedni post napisano o 01:56 ---------- Cytat:
Psuje sie minj electric, ale nie swing. A tutaj przynajmniej wiadomo, ile kto na slub musi dac. Zeby bylo smieszniej polowa tej kwoty sie zwraca, bo panstwo mlodzi daja gosciom prezenty wlasnie w wysokosci polowy wartosci koperty. Skoro wiadomo, kto ile ma dac, to wszystko jest jawne: na kopercie jest nazwisko i kwota napisane |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2897 | ||||||||||||
Zakorzenienie
|
Ja też jeszcze nie byłam bez obcasów, chociaż byłam na niewielu weselach
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Z listą z mojego szpitala nie mam szans na spakowanie się w torbę. Normalnie mam dużą walizkę i w nic mniejszego nie dam rady, pół będzie zajmować mój szlafrok ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Mi by nie było głupio. W moich stronach daje się 300-400, czasem 200. I to jest norma, rodzina daje więcej albo bogaci goście, choć zdarzało się, że Ci bogaci dawali np 300 a biedniejsi 500 czy 600. To chyba bardziej od wieku zależy, jak tak patrzę po kopertach u nas, znajomi moich rodziców i rodzina nie dawali mniej niż 400-500 zł, za to mieliśmy sporo rówieśników i oni już dawali mniej, mimo tego że pracują. My daliśmy siostrze tż 200zł, wtedy tż pracował na czarno i szef mu się spóźniał z wypłatą (niską i tak) i ledwo nas było stać na to wesele, nawet musieliśmy odmówić wieczorów kawalerskiego i panieńskiego. I ja się tego nie wstydzę, że tyle daliśmy bo to były nasze ostatnie pieniądze. A rok później na naszym weselu dali nam 300 zł, mimo że są naprawdę bogaci i nie mam z tym problemu ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#2898 |
Konto usunięte
|
Straszną noc dzisiaj mam. Jeszcze nie udało mi się zasnąć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2899 |
Zakorzenienie
|
Tez takie dwie noce miałam niedawno
![]() ja się przed chwilką obudziłam ![]() ![]()
#2900 |
Rozeznanie
|
Musisz uwzględnic czas na jego dostarczenie. Tym bardziej, że lekarz też wysyła oryginalny druk do ZUS a Twój pracodawca wysyła kopie wraz z rozliczeniem na odpowiednim formularzu... Więc jeśli masz spoko lekarza to pewnie do 5 dni wstecz. Bo masz 7dni ma dostarczenie licząc od dnia następnego od daty widniejacej na L4. A Ty sama w pracy ustalilas, że od tego momentu planujesz iść na L4?
![]()
#2901 |
Zakorzenienie
|
Uscislijmy ze nie ma fajny lekarz nie fajny. Od daty wizyty lekarz moze wypisać maksymalnie 3 dni wstecz (ustawa) chyba ze sfalszuje datę wizyty. Psychiatra moze wypisać dowolna ilosc dni wstecz w uzasadnionym przypadku (choroby przewlekłej). Na dostarczenie zwolnienia jest 7 dni. Potem potrącane sa pieniążki z pensji.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
#2902 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do pokrywania za talerzyk, to nie liczyłam,ze wesele się zwróci. Nam się zwróciła połowa, a uważam, że dużo dostaliśmy,ale wesele tanie nie było. Zwracają się chyba tylko takie bardzo po kosztach, albo duże wiejskie. Nasze było na niecałe 70 osób, a tzw.koszty stałe w weselu są takie same bez względu na liczbę osób. ---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ---------- Teoretycznie bez wypisania urlopu to też sobie na niego nie możesz pójść, wiec się ogarnij, bo jak będą chcieli być wredni Ci mogą narobić problemów po dyscyplinarke włącznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2903 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Reczniki dla dziecka moze jako rozek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2904 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Albo przyjechała do mnie kuzynka na wesele z chłopakiem wynajelam im hotel na 3 doby wesele poprawiny, a dostałam od nich pościel taka chińska z bazarku:/ i teraz jadąc do jechać na wesele mam dać im 600zl? Never ja jeśli nie miałabym kasy nie idę na wesele i koniec. Każdy robi jak uważa, było no wesele koleżanki za granicą nie pojechałam bo dwa tygodnie wcześniej miałam ślub siostry ale prezent jej wysłałam koleżanka na moim ślubie tez nie była, nawet kartki z życzeniami od niej nie dostałam. . I szczerze? Było mi przykro..napisała mi na fb wszystkiego najlepszego, super. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2905 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Rodź tam gdzie Ci serce podpowiada, tylko tak jak mówię licz się z brakiem miejsc bo wrzesień to gorący okres. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2906 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Wyżej pisałam, że jednym znajomymi daliśmy z mężem tylko 200 zł. I to rzeczywiście mało, pewnie się komuś wydawało, że mogliśmy więcej i że nas stać. Ale mało kto wie, że tydzień przed weselem zepsuł nam się samochód i naprawa kosztowała koło tysiaka, do tego doszły nieprzewidziane wydatki w postaci leków męża i po prostu na ten czas nie mieliśmy więcej. A odwoływanie się na 2 dni przed też jest niefajne. Ale wiadomo, każdy robi ja uważa, mnie nie przeszkadza, że dam komuś więcej niż on dał mi. ---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ---------- Cytat:
I na 2 torby chyba jest najlepiej. Tą porodową potem mąż zabiera do domu, a zostaje się w szpitalu z jedną. ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ---------- Współczuję ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2907 | ||
Zakorzenienie
|
Ja zasnęłam po 4, coś musiało wisieć w powietrzu widocznie
![]() Cytat:
![]() ![]() Czasem to wydaje mi się dziwne, takie dawanie po tyle samo, jak tak patrzę, to np moja kuzynka z narzeczonym dała mi 300zł, a ma swoją firmę, którą z obecnym mężem prowadzi, mają swój dom, skończone 30 lat, stabilną sytuację życiową i naprawdę dobrze im się powodzi, a powiedziałabym nawet, że "srają kasą" i się z tym nie kryją. Miałam wesele miesiąc przed nią, a potem dałam jej tyle samo - ja, chociaż jestem na utrzymaniu męża, który nie zarabia nawet 1/6 tego co ona, wynajmujemy mieszkanie, a ja byłam świeżo po studiach. Jeśli działałaby zasada 'dajesz tyle, ile możesz', to przecież mogła mi dać więcej, no nie? Albo moja siostra cioteczna, 6 lat starsza ode mnie, przyszła z partnerem, płaciliśmy im za nocleg, a nie dała nic - ciocia ją dopisała do swojej kartki życzeń, bo ona mieszka z rodzicami (ale zarabia oczywiście). Wy przecież wymieniacie całkiem spore kwoty, my 500zł to dostaliśmy tylko od jednego znajomego, od wszystkich dostawaliśmy mniej - ale dla nas takie kwoty to normalka i jak zobaczyliśmy, że od tego kolegi jest 500zł, to się mega zdziwiliśmy. Ale jak już pisałam, tak jest w moich stronach, 500zł+ jest zarezerwowane dla starszych ludzi typu znajomi rodziców i dla rodziny (ale nie rodzeństwa). Po prostu mało kto daje inaczej ![]() Nie, kocyk/rożek są na innej pozycji ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2908 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
My też nie będziemy w stanie oddać np.1000zl mojej ciotce z Niemiec,damy 500. Ale jak znajoma matki,która zarabia w dziesiątkach tysięcy dala nam bon na 50 zł,to matka stwierdziła, że dobrze, że zapisywała: ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2909 |
Zakorzenienie
|
Dobry! Obudził mnie skurcz w lydce auc
Aakkzzii ty idź do lekarza internisty niech ci wystawienia zwolnienie na kilka dni do wizyty. Dostaliśmy wczoraj wielgasny karton ciuszków od kuzynki. Wanienke i przewijak. Musze dokupić ochraniacz na niego i do wanki stelaż. Ciuszki mam zamiar przebrać i wybrać co mi potrzebne ![]() Co do tematu ślubów. To my np. bratu męża daliśmy 800 zł w kopercie. Miał dostać więcej ale poklocilismy się z nim przed weselem i mieliśmy. W ogóle nie iść, ale rodzice jeszcze wtedy tż coś mu naga dali i poszliśmy tzn. Ja poszłam tylko ze względu na niego. Nie ukrywam ze to było dla mnie najgorsze wesele na jakim byłam bo Tż był na dodatek świadkiem. My dostaliśmy od nich 850 zł. Ja spisałam sobie od każdego kto ile dał. To średnia kwota w kopertach była ok. 400 zł Każdy daje na ile mnie stać. Chyba ze nie mam to nie idę bo też miałam takie odpowiedzi odmowne z strony bliskich. Mówi się trudno.
#2910 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.