Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VII - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-25, 22:33   #451
malena1979
Zadomowienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VII

Cytat:
Napisane przez truskafffka91 Pokaż wiadomość
A kiedy masz zamiar to kupować?

Napisałam do Was z tym pytaniem, bo ma za jakieś 2-3 tygodnie przyjść do mnie kobieta na kontrolę. Z tego co znajome mówiły to jak się nie ma całej wyprawki i dziecko nie ma swojego pomieszczenia to mogą robić problemy. Później raz w miesiącu sprawdzają czy dziecko ma wszytko. Koleżankę sprawdzała w 7,5 MSC ciąży.
O matko, toż to jakieś państwo policyjne
malena1979 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-25, 22:33   #452
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, ale są jakies jeszcze wymogi odnośnie tego czy dziecko ma swoją przestrzeń, czyli swój pokoj (może być malutki). Koleżankę sprawdzali i kazali jej np. ściągnąć te ochraniacze na łozeczko.
Nie, no to u mnie patologia, 4 osoby w jednym pokoju Fakt, że bardzo duży, ale liczy się chyba sztuka Z jednej strony to fajnie, że się o to dba, ale chyba wolałabym, żeby sprawdzali to ciut później, albo nawet jeśli sprawdzają przed, to nie powinni tego brać tak dosłownie. Przecież ktoś może np nie znać płci. Albo czekać z zakupem wózka na ostatnią chwilę, żeby nie tracić gwarancji, tylko czy oni się tam tym przejmują? Stać ich na nowe

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-25, 22:35   #453
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malena1979 Pokaż wiadomość
O matko, toż to jakieś państwo policyjne
A w takiej Mongolii dziecko przywiązuje się na sznurku do nogi łóżka i bawi się zjadajac papier toaletowy i nikt sie nie przejmuje tym, że dzieciak lata z krowami i szura siurdakiem po ich łajnie

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-06-25, 22:38   #454
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Nie, no to u mnie patologia, 4 osoby w jednym pokoju Fakt, że bardzo duży, ale liczy się chyba sztuka Z jednej strony to fajnie, że się o to dba, ale chyba wolałabym, żeby sprawdzali to ciut później, albo nawet jeśli sprawdzają przed, to nie powinni tego brać tak dosłownie. Przecież ktoś może np nie znać płci. Albo czekać z zakupem wózka na ostatnią chwilę, żeby nie tracić gwarancji, tylko czy oni się tam tym przejmują? Stać ich na nowe
Bardzo dużo osób nie zna płci, bo po prostu nie chcą.
Z jednej strony jest to fajne, że sprawdzają, bo osoby, które maja dzieci szybciej dostają mieszkania z gminy, a z drugiej strony taka osobka jak ja? Co mam zamiar się przeprowadzić...

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Ufff... Oni chyba sprawdzają to "wyrywkowo". Bo do jednej kobitki mieli przyjść, a nie przyszli.
truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-25, 22:40   #455
bianeczkaa
Zakorzenienie

O, tak mi przyszło do głowy, że teraz powinnam codziennie zabierać dziecko z jedną suchą bułką i przesiadywać w zusie od rana do zamknięcia, żeby płakało, że jest głodne. I jeszcze ja im powinnam zemdleć. Ciekawe co by zrobili

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Za półtorej godziny zaczynam 8 miesiac Leci

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-06-25, 22:43   #456
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
O, tak mi przyszło do głowy, że teraz powinnam codziennie zabierać dziecko z jedną suchą bułką i przesiadywać w zusie od rana do zamknięcia, żeby płakało, że jest głodne. I jeszcze ja im powinnam zemdleć. Ciekawe co by zrobili

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Za półtorej godziny zaczynam 8 miesiac Leci
Sądzę, że to by nic nie dało.
Ja kiedyś miałam problem z Zusem. W Wawie mi mowili co innego, a u mnie w mieście co innego. I kobieta z ZUS-u w Wawie dzwoniła do ZUS-u w mojej miescinie i nie umiała się z nią dogadać ( a ja godzinę wcześniej dzwoniłam do mojego ZUS-u i też nie mogłam).
Stary 2015-06-25, 22:44   #457
owieczkaa
Zakorzenienie

Czytam jeszcze o wyprawce dla malucha i znalazłam na jednej liście uwaga, uwaga, matę koedukacyjną Chyba jakąś dziewczynkę mojemu Ignasiowi muszę do zabawy załatwić
Stary 2015-06-25, 22:49   #458
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Sądzę, że to by nic nie dało.
Ja kiedyś miałam problem z Zusem. W Wawie mi mowili co innego, a u mnie w mieście co innego. I kobieta z ZUS-u w Wawie dzwoniła do ZUS-u w mojej miescinie i nie umiała się z nią dogadać ( a ja godzinę wcześniej dzwoniłam do mojego ZUS-u i też nie mogłam).
Najlepsze jest to, że to co mi baba tłumaczyła w zusie, nie pokrywa się z tym, co jest w piśmie a przecież miała je prze oczyma A z tymi interpretacjami to wiem. Kiedyś mój mąż miał problem ze skarbowym. Zadzwoniłam aż do swojego i mi wytłumaczyli co i jak. A jak usłyszeli, skad ma tż skarbowy, to tylko się facet zaśmiał, ale co tu się dziwić, jak tam do tej pory jak sięcoś chce to trzeba pisemne podanie składać jak w szkole

---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Czytam jeszcze o wyprawce dla malucha i znalazłam na jednej liście uwaga, uwaga, matę koedukacyjną Chyba jakąś dziewczynkę mojemu Ignasiowi muszę do zabawy załatwić
: hahaha:

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-06-25, 22:52   #459
truskafffka91
Wtajemniczenie

Powiem wam z własnego doświadczenia. Tu wszystko jest prywatne. Każdy kupuje ubezpieczenie w firmie. I w zależności od tego co chce mieć w "pakiecie" za to płaci. System nie jest głupi, ale ... No właśnie... Na początku podobalo mi się takie rozwiazanie, ale... Są tego plusy i minusy. Plusy są np. wiesz, że często chorujesz lub masz jakąś chorobę, chcesz miec w ubezpieczeniu antykoncepcje ( nie placi sie juz za nia w aptece, tak samo za wiekszosc lekow)to ubezpieczenie bierzesz "pod siebie". Rozwiązanie wydaje się rozsądne. Ale jak " wyskoczy " coś np
Jak u mnie , że musiała mieć fizioterapie to stwierdziłam, że płacić nie będę ( bo nie mam tego w ubezpieczeniu. I najgorsze jest to, że podstawowe ubezpieczenie w jakiejś firmie może się różnic od ubezpieczenia podstawowego w innej. U nas starsi ludzie by mieli problemy.
Stary 2015-06-25, 22:53   #460
Małgosia89
Zakorzenienie

Cytat:

Napisałam do Was z tym pytaniem, bo ma za jakieś 2-3 tygodnie przyjść do mnie kobieta na kontrolę. Z tego co znajome mówiły to jak się nie ma całej wyprawki i dziecko nie ma swojego pomieszczenia to mogą robić problemy. Później raz w miesiącu sprawdzają czy dziecko ma wszytko. Koleżankę sprawdzała w 7,5 MSC ciąży.
Jak bedziemy miec wyremontowane mieszkanie, czyli za okolo miesiac

A moge zapytac gdzie to takie kontrole i kto je przeprowadza?

bianeczkaa wspolczuje Ci tej pomylki zus i skarbowke to powinni wysadzic w powietrze...

Nasz mały cud...

Edytowane przez Małgosia89
Czas edycji: 2015-06-25 o 22:56
Małgosia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-25, 22:57   #461
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Eee... To u mnie nie jest, aż tak źle. Uf... Myślałam, że jestem wyrodną matka. Mam tylko ciuszki. I pewnie resztę rzeczy kupimy pod koniec sierpnia, albo gdzieś w połowie.
Ja też mam tylko ciuszki, i to nie wszystkie, i pościel (z tylko jednym prześcieradłem), więc spoko reszta jest w planach.
Stary 2015-06-25, 22:59   #462
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Najlepsze jest to, że to co mi baba tłumaczyła w zusie, nie pokrywa się z tym, co jest w piśmie a przecież miała je prze oczyma A z tymi interpretacjami to wiem. Kiedyś mój mąż miał problem ze skarbowym. Zadzwoniłam aż do swojego i mi wytłumaczyli co i jak. A jak usłyszeli, skad ma tż skarbowy, to tylko się facet zaśmiał, ale co tu się dziwić, jak tam do tej pory jak sięcoś chce to trzeba pisemne podanie składać jak w szkole

---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

: hahaha:
Mnie życie w Nl nauczył, że zawsze, ale to zawsze prosze o nazwisko osoby, z, ktorą rozmawiałam. Bo.kilka razy pani "b" powiedziała mi co innego, niż pani "a", albo pani " c". I zawsze się powołuje na panią z,która rozmawiałam. Narzekać można na wszystko. Ale tu biurokracja....jest wieksza chyba niz w Polsce.
A US to taka instytucja, że każdy się boi. Bo "odkręcenia" czegos się tak łatwo nie da.

Edytowane przez truskafffka91
Czas edycji: 2015-06-25 o 23:01
Stary 2015-06-25, 23:02   #463
fatal21
Wtajemniczenie

Hej mam świetny humorem bo kupilam fure dla Kajetana.wózek memo fyn z limitowanej edycji kupiony 10.08.2014 więc gwarancją spoko.Spacerowka użyta 2 razy.fakt kosztował połowę nowego ale ma jedną ryske na ramię 3mm.cieszę się jak dziecko.teraz szukam fotelik.
Ją polecam na przewijak pokrowiec frotte.marimar do niską dla noworodka wg mnie za silny tzn psika zbyt mocno jest chyba nasiv baby czy jakiś tak od 1 dni życia.
Stary 2015-06-25, 23:05   #464
agu23gda
Wtajemniczenie

Cytat:
Ooo Boosh... wygrałaś tym tekstem Internety już leże w wyrze i czytam was na tel ale jak to przeczytałam to aż mi bąble nosem poszły ze śmiechu

Kolejny przykład na to jak ludzie nieświadomie używają słow nie wiedzac o ich znaczeniu.

Edytowane przez agu23gda
Czas edycji: 2015-06-25 o 23:08
agu23gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-25, 23:06   #465
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Małgosia89 Pokaż wiadomość
Jak bedziemy miec wyremontowane mieszkanie, czyli za okolo miesiac

A moge zapytac gdzie to takie kontrole i kto je przeprowadza?

bianeczkaa wspolczuje Ci tej pomylki zus i skarbowke to powinni wysadzic w powietrze...
Consultatiebureau w Nl. Po porodzie też na konsultację/wizyty przychodzi... 0
Stary 2015-06-25, 23:16   #466
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Tyle się nacytowałam i się poszło p..
Stary 2015-06-25, 23:17   #467
mysza007
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, jak z waszymi wyprawami? Co wam jeszcze brakuje?
Ja tez mam tylko ciuszki, no moze jeszcze 3 kocyki i 2 ręczniczki z kapturkiem resztę zamierzam kupic po następnej wizycie

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-25, 23:21   #468
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
Hej mam świetny humorem bo kupilam fure dla Kajetana.wózek memo fyn z limitowanej edycji kupiony 10.08.2014 więc gwarancją spoko.Spacerowka użyta 2 razy.fakt kosztował połowę nowego ale ma jedną ryske na ramię 3mm.cieszę się jak dziecko.teraz szukam fotelik.
Ją polecam na przewijak pokrowiec frotte.marimar do niską dla noworodka wg mnie za silny tzn psika zbyt mocno jest chyba nasiv baby czy jakiś tak od 1 dni życia.
Mnie też frotte wydaje się być dobry.
Stary 2015-06-25, 23:23   #469
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, ale są jakies jeszcze wymogi odnośnie tego czy dziecko ma swoją przestrzeń, czyli swój pokoj (może być malutki). Koleżankę sprawdzali i kazali jej np. ściągnąć te ochraniacze na łozeczko.
Haha to mi by dziecko chyba zabrali, jak my w kawalerce a czemu ochraniacze kazali ściągnąć, co w nich nagle złego?
Ja rozumiem, że się sprawdza różne rzeczy, ale chyba przesadzają
Cytat:
Ooo a co to może ta mata to z lalką w pakiecie?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-25, 23:32   #470
petel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oczarowana Pokaż wiadomość

ja to się zastanawiam czy w srodowisku porodówkowym mają taki czas w roku,którym zawsze o tej samej porze,nazywają żniwami? że porodówka wtedy przeżywa istny najazd położnic,w czasie którego brakuje dosłownie miejsc a sale porodowe są zajęte 24h
hhmmm?
Tak i właśnie my się na ten czas łapiemy
Maj i wrzesień - wtedy rodzi się najwięcej dzieci (dzieci powakacyjne i poświąteczno-sylwestrowe).

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość

Ja mam w innym banku swoje konto. Fajnie, że jest taka opcja, ciekawe tylko, czy to się bankowi opłaca.

Ja mam sam przewijak i nic nie będę na nim kładła. U mnie w rodzinie tak było i dzieci nigdy nie płakały i nie marzły ani nic. To naprawdę co innego niż goła podłoga. A jak się ubrudzi to wycierasz i czyste, nic nie pierzesz.
Opłaca, opłaca. Obraca przecież Twoimi pieniędzmi. Zresztą, ja tam bym się wcale nie martwiła, czy się bankowi opłaca, czy nie

Co do przewijaka (już nie pamiętam, czy pisałam, czy nie) chcę kłaść na niego te podkłady do przewijania, jak się pobrudzi, to wyrzucę i już.
petel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-25, 23:35   #471
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez petel Pokaż wiadomość
Tak i właśnie my się na ten czas łapiemy
Maj i wrzesień - wtedy rodzi się najwięcej dzieci (dzieci powakacyjne i poświąteczno-sylwestrowe).

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Opłaca, opłaca. Obraca przecież Twoimi pieniędzmi. Zresztą, ja tam bym się wcale nie martwiła, czy się bankowi opłaca, czy nie

Co do przewijaka (już nie pamiętam, czy pisałam, czy nie) chcę kłaść na niego te podkłady do przewijania, jak się pobrudzi, to wyrzucę i już.
Ja się martwię, bo jeśli się wg mnie bankowi nie opłaca, tzn że czegoś nie wiem, nie znam jakiegoś haczyka

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-06-25, 23:36   #472
grita
Rozeznanie

Nie idzie za wami nadążyć Byłam tu popołudniu, a teraz 6 stron do czytania
grita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-25, 23:50   #473
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grita Pokaż wiadomość
Nie idzie za wami nadążyć Byłam tu popołudniu, a teraz 6 stron do czytania
Taaa miałam podobnie

---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ----------

Cytat:
Ja się martwię, bo jeśli się wg mnie bankowi nie opłaca, tzn że czegoś nie wiem, nie znam jakiegoś haczyka

Na kontach oszczędnościowych masz teraz znikome zyski na lokatach tez, ale jak chcesz zacząć regularnie oszczędzać to w sam raz bo te dwie formy oszczędzania nie mogą być płatnymi czyli bank nie może naliczyć ci prowizji za ich prowadzenie
Stary 2015-06-25, 23:57   #474
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Taaa miałam podobnie

---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ----------

Na kontach oszczędnościowych masz teraz znikome zyski na lokatach tez, ale jak chcesz zacząć regularnie oszczędzać to w sam raz bo te dwie formy oszczędzania nie mogą być płatnymi czyli bank nie może naliczyć ci prowizji za ich prowadzenie
Chodzi nam tylko o to, by regularnie przez ileś lat odkładać małą sumę, tak żeby móc wyjąć to po upływie tych lat, np gdy Wiki skończy 18-20 lat. Nie musi to nie wiem jak rosnąć, ale tak odkładać do skarbonki to strach

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-06-26, 00:04   #475
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi nam tylko o to, by regularnie przez ileś lat odkładać małą sumę, tak żeby móc wyjąć to po upływie tych lat, np gdy Wiki skończy 18-20 lat. Nie musi to nie wiem jak rosnąć, ale tak odkładać do skarbonki to strach

To konto oszczędnościowe najlepiej w innym banku niż masz osobiste wtedy te pieniądze cie nie korca i ich nie weźmiesz

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ----------

A dlaczego akurat konto bo za nie banki nie mogą pobierać opłaty za prowadzenie wiec nic nie stracisz a zyskać tez nie zyskasz bo teraz nisko jest wszystko oprocentowane o z takiego konta zawsze można wyciągnąć kasę. Nie blokujesz ich sobie na jakiś konkretny czas ;*
Stary 2015-06-26, 00:06   #476
ridja devojka
Zakorzenienie

Zgadzam się, ja mam konta oszczędnościowe w tym samym banku co normalne konto i niestety często sobie "pożyczamy". Autentycznie wolałabym, żeby taka operacja mnie kosztowała 50zł to bym nie podkradała.
Stary 2015-06-26, 00:07   #477
grita
Rozeznanie

Cytat:
Fakt, jesteśmy dużo bardziej przewrażliwione i to niekoniecznie jest dobre dla dzieci. Ale z drugiej strony, jak któraś wyluzuje i np czegoś nie będzie robić, to zaraz się inne mamy odzywają, że trzeba itp - więc taki luz nie jest łatwy

Zgadzam się, trudno jest czasem wyluzować, jak zewsząd słyszy się dobre rady, opinie jak się powinno pielęgnować i wychowywać dziecko. Ciężko wtedy o wsłuchanie się w swój instynkt, w to co nam pasuje, bo mamy głowę nabitą masą teorii, które czasem nie pasują do nas albo do dziecka. I o frustrację wtedy bardzo łatwo

Cytat:
Napisane przez dirtyblack Pokaż wiadomość
dziewczyny pisalyscie o chustach dla dzieci... Jakie kupilyscie? bo przyznam, ze jak rozmawialyscie to temat mnie nie interesowal, bo bliznikow w chuste nie wloze, ale jednak bede musiala dzieci wniesc po schodkch to wygodniej zostawic wozek, jednego do chusty, drugiego na rece

tez sie dzisiaj zdenerwowalam az brzuch mi sie spial. tesciowa uparla sie, zeby zrobic podjazd po tych kilku schodach. bylismy porozmawiac z zarzadem wspolnoty mieszkaniowej i sie nie da, bo schody sa za waskie i to nie byloby zgodne z przepisami, ale dali nam klucz do pomieszczenia gospodarczego zeby wozek zostawiac. Ja sie ciesze, korytarz waski, wykrecic ciezko, a po takim podjezdzie wozek tez ciezko wepchnac, szczegolnie, ze od samego poczatku to bedzie min 25 kg... i wole juz wniesc gondolki same ablo dzieci na rekach. jak tesciowa uslyszala to ona przyjedzie z prawnikiem, z architektem, plany budowy maja udostepnic i w ogole to juz maja to robic! i awanture mi tu chce robic, a potem to ja bede tu mieszkac jako ta, co nic jej nie pasuje. i mowi, ze nas zbyli bo mlodzi jestesmy...
Oj kurcze, niełatwa sprawa... Rzeczywiście z bliźniaczym wózkiem albo dwójką maluchów o wiele trudniej się poruszać. Może rzeczywiście wygodniej gondolki wnosić pojedynczo, albo jedno dziecko w chustę/nosidło, a drugie na rękach. Albo nawet maluchy w fotelikach znosić, zostawiać je w tym pomieszczeniu na czas spaceru, a potem na górę z powrotem tylko z fotelikami? Tylko że 2 foteliki z dziećmi to też masa dźwigania..

Cytat:
a ja sie właśnie dowiedziałam,że w szpitalu w którym chcę rodzić jest ponoć taki zwyczaj,że jak chcesz rodzić z osobą towarzyszącą to trzeba się zameldować najlepiej na dwa tyg przed tp albo kilka dni przed to...oni się wtedy przygotują.
ku źwa na co się mają przygotowywać. skąd mam wiedzieć kiedy będzie TEN DZIEŃ,może to wypaść na poczatku sierpnia lub w okolicach planowanego tp albo 2 tyg PO terminie. nosz cholera jasna!
i co ma piernik do wiatraka (oprócz tylu samych liter),do czego sie personel musi przygotować? do cucenia chłopa?
Jak jest w waszych szpitalach- partner musi mieć obowiazkowo butki szpitalne i fartuch? bo mój będzie musiał być w nie wyposarzony-inaczej nie wpuszczą na blok.
aaaaaaaaa ja już bym chciała być po porodzie
Przedziwne zwyczaje Do czego oni niby się mają przygotowywać?
U mnie też trzeba fartuch, ale mąż chyba go musiał tylko założyć jak już weszłam na fotel na samo wyparcie córki. A ochraniacze na buty chyba też musiał mieć, ale on wziął sobie klapki, bo chodził ze mną do łazienki pomóc mi pod prysznicem i jakoś tak mu było wygodniej.

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Pokaż wiadomość
Danae
Będzie dobrze nie martw się na zapas!! U mnie w szkole rodzenia baba chwalila szpitale poza moim miastem i ten w którym ona pracuje a reszta beee... Bo tego nie ma i tamtego, że tylko jej szpital robi zewnątrzoponowe i takie tam. Będzie miejsce to będzie gorzej jak straszą, że odsyłają
A mogę wiedzieć, który szpital tak chwaliła? A szpitale poza miastem to które poza Świdnikiem? Kurcze, słyszałam o tym szpitalu same dobre opinie, ale jakoś wolałabym, żeby Młody urodził się u nas, a nie pod Lublinem
Też się boję, że nie będzie miejsc i w stresie trzeba będzie jeździć od szpitala do szpitala

Cytat:
Właśsnie z roboty dzwonił do mnie TŻ i powiedział,że w dniu w którym zacznie się poród a on będzie w pracy na stanowisku to,że nie wypuszczą go bo do połowy września idą urlopy i nie będzie go miał kto zastąpić ;( wyć mi się chce. juz widzę,jak se sama załątwiam transport do szpitala i jak sama rodzę w obcym miejscu.
urwa co za zakłąd pracy. tak 'kolorowo' tylko jak sie z boku patrzy. jak się ktoś nawali i jest nieswieży to dzwoni do kierownika że nawalony i nie przyjdzie choćby się paliło i waliło ( u mnie w klinice gdzie pracuje to samo) ale nie daj BOże jak prawdę powiesz,że coś tam poważnego wypadło...mają to gdzieś i nawet na żądanie nie dadzą. Zaczynam sie od dziś modlić by poród się zaczoł po pracy lub na klika godzin przed a nie W TRAKCIE.

wgl jak to jest,załużmy,że zaczynam mieć skurcze późnym wieczorem,koło drugiej w nocy postanawiamy jechać do szpilata bo skurcze są co 5-6 min,Chłopu ma iść do pracy na 6:00. Czy tego dnia może już skorzystać z urlopu okolicznosciowego bo watpie że na żądanie mu dadzą choć wiem,że nie wolno pracownikowi go odmawiać. (ale wiecie jak to jest w rzeczywistości).
Im blizej TEGO DNIA to ja mam co raz wiecej obaw i powodów do NIEPOKOJU.
Ech, to do Mój ma na sierpień dodatkową pracę, ale na szczęście kierowniczka mu powiedziała, że jak będzie potrzebny to będzie mógł się urwać. Ale już urlopu po porodzie w sierpniu nie weźmie, dopiero we wrześniu będzie mógł.
Mam nadzieję, że jednak do września się trochę jeszcze pozmienia, i może uda się wziąć chociaż wolne na sam poród... A może urodzić parę dni po terminie i akurat będzie już po połowie września

Cytat:
Ja bym mogła rodzić sama w razie " w". Tylko nie podoba mi się to, że będę musiała wracać np. autobusem, bo w szpitalu jest się max. 2-4h i od razu wypuszczają. Po porodzie na obiad i do domu.
O kurcze, powrót autobusem w takich sytuacji to dopiero byłby hardkor Nie wyobrażam sobie tego

Cytat:
A ja mam super przyjaciółkę ale jakoś nie chciałabym z nią rodzić. Zresztą my jesteśmy sobie bliskie emocjonalnie ale nie fizycznie. Nie przytulamy się ani nie całujemy (tak wiecie, na 3 razy po polsku ) więc nie wyobrażam sobie jej na sali porodowej. I akurat boję się tą granicę przekroczyć o wiele bardziej niż z TŻ.

A tak w ogóle to mam pytanie dotyczące przewijaka. Kupuję taki usztywniany na łóżeczko. Sądzicie że kupować do niego takie jakby prześcieradło czy pielucha/podkład zda egzamin?
Ja tam mam zwykły przewijak i nigdy nic na niego nie kładłam. Młoda nigdy nie protestowała, jak tu będzie coś przeszkadzało królewiczowi to kupię Pielucha może się trochę zawijać i marszczyć, już chyba podkład byłby wygodniejszy, bo sztywniejszy trochę.

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Jesli nic sie nie dzieje, to tak.
grita chyba mozna jojoba dla maluchow, lepsze to niz oliwka moim zdaniem
Dzięki Muszę poczytać jeszcze o jego właściwościach i może się skuszę, przy okazji nada się dla małego. Bo palmers zaczyna mi już okropnie śmierdzieć, muszę poszukać czegoś z mniej intensywnym zapachem

Cytat:

Zgadzam się z malena, normalnie państwo policyjne fajnie, że zapewniają mieszkania dla rodzin i że pomagają jak ktoś się gnieździ w klitce, ale brak własnego pomieszczenia dla noworodka to nie koniec świata, nie jest mu to potrzebne do szczęścia i prawidłowego rozwoju

Fatal, gratuluję zakupu wózka! Super, że się udało kupić taki jaki chcieliście!
Stary 2015-06-26, 00:10   #478
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, jak z waszymi wyprawami? Co wam jeszcze brakuje?

Wszystkiego, tzn ubrania i drobiazgi beda po starszej corce, ale ona zimowa, wiec trzeba przejrzec i dokupic, co brakuje. Fotelika i materaca nie mam, rzeczy dla siebie. Na razie tylko chuste kupilam i ta juz jest gotowa
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 00:10   #479
grita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Zgadzam się, ja mam konta oszczędnościowe w tym samym banku co normalne konto i niestety często sobie "pożyczamy". Autentycznie wolałabym, żeby taka operacja mnie kosztowała 50zł to bym nie podkradała.
Haha, mam to samo! Ciężko tak naprawdę zaoszczędzić, bo jakiś nieprzewidziany wydatek znajdzie się zawsze I też ciągle "pożyczam"
Stary 2015-06-26, 00:12   #480
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza007 Pokaż wiadomość
niestety, szczerze mówiąc nie mam zadnej przyjaciółki

Oczarowana tez doskonale wiem co czujesz, wiem co czuje ridja, bo tez biedulka pisała jak u Niej wygląda
Pomyślałam, ze u mnie moze będzie siostra, bo nie pracuje biedna, moze da rade przyjechac. Choc tez nie chce jej naciągac na koszty bo ledwo finansowo daje rade.
Z moją mamą jest tak samo-okropna panikara i samą obecnością wprowadza jakieś dziwne napięcie i nerwową atmosferę. Przy niej po prostu czuje się fatalnie

bianeczko jak sie pracuje to moze się znajdzie jakas kolezanka z pracy, a jak sie jest na bezrobociu to zostanie chyba urzędniczka z PUP

U mnie tez nie wiadomo, czy tz bedzie przy porodzie. Oboje chcemy, ale czas pokaze
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości