Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. IX - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-21, 12:54   #3361
meneq
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. IX

Cytat:
Napisane przez dirtyblack Pokaż wiadomość
meneq - a dlaczego biustonosz do karmienia Ciebie nie dotyczy tak z ciekawosci?

Dotyczyc dotyczy jak najbardziej, ale co z tego jak Ci podam japonskie marki...
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 12:55   #3362
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Octasept służy do dezynfekcji a nie osuszania. I należy go używać codziennie, żeby kikut się dobrze goił. Nie mówili o tym? To co, macie nic z kikutem nie robić? Przecież z takim podejściem infekcja murowana. .
Z tą infekcją to bez przesady, nasza położna mówiła ze w wielu szpitalach odradzają używanie czegokolwiek poza przemyciem wodą z mydłem i osuszeniem. W końcu nie zawsze był spirytus czy potem octenisept a jakoś ludzie żyli. Najważniejsze to trzymać w suchym i wietrzyć.
Stary 2015-08-21, 13:03   #3363
malaja86
Rozeznanie

Dla mnie teZ kładzenie na brzuchu od początku jest dziwne. No ale co Polożna to inne zwyczaje.
Moja ostatnio powiedziała że nie trzeba podnosić dziecka do odbicia po jedzeniu jeśli karmi się piersią. Dla mnie dziwne i Łucja będzie podnoszona. W tej kwestii zaufam mojej mamie
Stary 2015-08-21, 13:04   #3364
dirtyblack
Raczkowanie

meneq - myslalam, ze to bardziej skomplikowane bedzie ale z tego co pamietam mialysmy podobne zdanie odnosnie biusooszy - miseczka miekka bez fiszbin, zeby nic nie uciskalo

jeszcze odnosnie kolorowych kosmetykow do szpitala - ja nic nie biore. nie maluje sie, chyba ze jest jakas okazja, ewentualnie tylko rzesy. Jak wstawialam zdjecie na fb to tez bez makijazu
dirtyblack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 13:05   #3365
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Z tą infekcją to bez przesady, nasza położna mówiła ze w wielu szpitalach odradzają używanie czegokolwiek poza przemyciem wodą z mydłem i osuszeniem. W końcu nie zawsze był spirytus czy potem octenisept a jakoś ludzie żyli. Najważniejsze to trzymać w suchym i wietrzyć.
Nie będę nikogo przekonywać, najlepiej jak się każdy sam przekona na "własnej" skórze Nam położna odradzała octasept, powiedziała, ze to wymysł i najlepszy jest spirytus czy zwykły alkohol. Kiedyś może i samo mydło wystarczało. Teraz? Szczerze wątpię

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 13:08   #3366
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez didi9 Pokaż wiadomość
Hej, hej witam się ze wszystkimi :
1. Pierzecie coś z wózka?
2. Jakie polecacie staniki do karmienia, bo to jedyna rzecz, której nie mam do szpitala.
3. Czy u Was w szkole rodzenia też mówili o tym, żeby dziecko już po powrocie do domu ze szpitala kłaść na jedno spanie na brzuchu mimo kikuta pępowinowego?
4. Czy polecacie wanienkę z Ikei dla maluszka?
5. Gdzie macie swoje przewijaki? Łazienka czy pokój dzidzi?
6. Jak planujecie nagrzewać pomieszczenie do kapania? Bo wczoraj położna mówiła, że kąpiemy i przewijamy w 24 stopniach a kładziemy dzidziusia spac w 19 i zastanawiam się jak tego dokonać

Aaaaa tak w ogóle to wzięłam udział w konkursie na jednym z mamusiowych blogów i pierwszy raz w życiu wygrałam i to nie byle co, bo laktator lovi prolactis, strasznie się ciesze i czekam na przesyłkę Jeden duży wydatek mam z głowy
1, ja bym nowego nie prala tylko ew przescieradelko.
2. Ja narazie kupuje tanie, miękkie bez fuszbin. Zobaczę jakie będę muala cycki z mlekiem i kupue coś porzadniejszego
3. Nie wiem, dopytam poloznych w szpitalu.
4.ja mam zwykła wannę, co do tych wiader to jakoś mi nie odpowiadają
5.w pokoiku na łóżeczku przy komodzie gdzie będę muwla wsio pod ręką
6kąpać będę na piczatku w pokoju żeby nie latać z dzieckiem po korytarzu.
elcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 13:12   #3367
meryy82
Zakorzenienie

Dzień dobry

Cytat:
Nie wiem jak u was, ale u nas w karetkach pytają gdzie jechać. No chyba, że ktoś jest nieprzytomny
z tego co wiem, to w Poznaniu wiozą do najbliższego który ma dyżur/miejsce

Cytat:
Napisane przez Mediona Pokaż wiadomość
Specjalnie dla ciebie.
dziękuję
i jaki porządeczek, ja na razie ogarnęłam połowę szafy, kącik z łóżeczkiem już też jako tako wygląda, nawet lampkę powiesiłam

Cytat:
Ja to bym się pomalowała nawet do szpitala gdybym miała pewność, że będzie jak i kiedy to zmyć. A spodziewam się że po porodzie albo nie będę mogła/nie miała siły wstać, nie będzie jak ani z kim dziecka zostawić i skończę z oczami pandy, to dopiero będzie śmiech na sali.
dzisiaj rano jak musiałam się ogarnąć, bo szłam do urzędu, to pomyślałam, że do torby spakuję chyba chusteczki do demakijażu.

Cytat:
Napisane przez elcia88 Pokaż wiadomość
Ja zamówiłam na Gemini geratherm non contact bo miał spoko opinue.Moja szwagierka ma dotykowy i nie polecw więc kupilam bezdotykowy.
mi przyjaciółki poleciły dotykowe i nawet 2 które już wcześniej oglądałam, więc pewnie na dniach zamówię

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
wróciłam z psem . Byłam dwie godzinki. No i obczajalam drogę do domu gdyby te wody mi odeszły. No i tak by w miarę nikt nie zauważył ze mam mokra dupe to nie wyjdzie bo tak czy siak musze przejść jedno wielkie skrzyżowanie w centrum
Chyba porostu blisko terminu będę nosić podpaski jakieś najtańsze.

I znów gra ta legia i znów czuje się samotna.
Dziś krew mi z nosa leci juz 2 raz.
Chyba na pocieszenie pójdę kupie sobie chipsy i cole. Zjem smutki.
jak ja bym się coli napiła ale poczekam jeszcze tydzień i jak się dorwę to chyba litr coli wypiję

a co do wód, to znając życie najbardziej się tego obawiamy, a one najczęściej odchodzą w nocy (tak mi się wydaje czytając opisy i z tego co koleżanki opowiadały o swoich porodach, tylko jednej wody odeszły na dworcu pkp )

Cytat:
Napisane przez oczarowana Pokaż wiadomość
Bry
Łe,nikt nie rodzi,co za nudy,to spadam stąd
grzecznie czekam, co by się nie wpychać w kolejkę
choć moje dziecię, to chyba coś kombinuję, bo już kilka razy czułam jak mi majstruje w bożenie i to naprawdę nisko, a brzuch mi tak opadł, że mam wrażenie, że zaraz po podłodze będę nim ciągać.

I jeszcze zaczyna mam humor jak granat bez zatyczki pewnie jak tż-ete wróci z pracy, to się mu oberwie
meryy82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 13:14   #3368
Sandrusia91
Zadomowienie

Cytat:
Hej, hej witam się ze wszystkimi Dokładnie za miesiąc mam termin porodu i zaczynam łapać stracha czy dam radę... Nie odzywam się, bo jakoś mi brak weny, ale podczytuję ciągle i jestem na bieżąco także gratuluję rozpakowanym! Przeraża mnie ostatnio to wszystko, nie mogę się zebrać, żeby ogarnąć pokoik dla Dziudziusia, stoi szafa, komoda i łóżeczko ale jakichkolwiek dekoracji brak. Uprałam i uprasowałam już wszystko oprócz fotelika, bo boję się go rozebrać po waszych historiach. I słuchajcie pierzecie coś z wózka? Mam jedo fyna nowego i nie wiem czy coś trzeba prać czy nie Torby już są spakowane, ostatnio już nawet były z nami na weekendzie u rodziców, ale się nie przydały na szczęście. Mam też kilka pytań do Was
1. Pierzecie coś z wózka? Mam jedo fyna nowego i nie wiem czy coś trzeba prać czy nie, zresztą nawet nie bardzo wiem jak miałabym to wszystko rozebrać...
2. Jakie polecacie staniki do karmienia, bo to jedyna rzecz, której nie mam do szpitala. Mam duży, ciężki biust, bardzo o niego dbałam do tej pory i nie chcę do teraz zaniedbać Oglądałam już milion staników do karmienia, ale nie wiem na co się zdecydować. Szukam czegoś miękkiego, co da ładny kształt w miarę, a nie zrobi z piersi dwa stożki Na później, jak już wszystko się unormuje mam upatrzone staniki z Alles Mama z fiszbiną, ale właśnie czegoś miękkiego bezfiszbinowego, godnego polecenia poszukuję.
3. Czy u Was w szkole rodzenia też mówili o tym, żeby dziecko już po powrocie do domu ze szpitala kłaść na jedno spanie na brzuchu mimo kikuta pępowinowego? Wczoraj nam tak położna powiedziała i byłam bardzo zdziwiona.
4. Czy polecacie wanienkę z Ikei dla maluszka? Chciałam wiadro, ale mnie wszyscy straszą, że dziecko utopię, a poza tym nie wolno podobno moczyć kikuta, więc na samym początku Tummy tub i tak odpada...
5. Gdzie macie swoje przewijaki? Łazienka czy pokój dzidzi? Ja mam miejsce tu i tu i nie wiem na co się zdecydować: przewijak w łazience na pralce, przewijak na łóżeczku czy może półko przewijak - za duży wybór jak dla mnie, poza tym brak doświadczenia i nie wiem co się sprawdzi najlepiej...
6. Jak planujecie nagrzewać pomieszczenie do kapania? Bo wczoraj położna mówiła, że kąpiemy i przewijamy w 24 stopniach a kładziemy dzidziusia spac w 19 i zastanawiam się jak tego dokonać

Aaaaa tak w ogóle to wzięłam udział w konkursie na jednym z mamusiowych blogów i pierwszy raz w życiu wygrałam i to nie byle co, bo laktator lovi prolactis, strasznie się ciesze i czekam na przesyłkę Jeden duży wydatek mam z głowy
ja wybrałam to z wózka z fotelika tez
nigdy nie wiadomo kto dotyka itd. nawet jak jest nowy

stanik to na początek to ja naprawdę polecam ten w ktorym cyce wygladaja jak dwa stozki bo u mnie przy nawale mleka i w ogole i z wkladka to nawet i sutki bolą itd a co dopiero jakby byl usztywniany czy coś.. chyba bym się zaplakala z bólu. . pozniej jak juz sie unormuje to kupie inny w ktorym piersi beda lepiej wyglądać.. bo teraz to nawet nie patrze na to jak wygladaja tylko zeby nie bolały

co do przewijaka to ja nie mam, bo przy Mai użyłam go może z 3 razy wiec tym razem uznalam to za zbedna rzecz

wanienke mam najzwyklejsza

co do kapieli to nie nagrzewam bo jest ciepło pozniej bede to pewnie robic w sypialni albo w lazience

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Mozesz klasc dziecko na brzuszek od samego poczatku, ale na poczatek to raczej na 1-2 minuty ;-) jak sie wzmocnia miesnie, to samo coraz chetniej bedzie na brzuchu lezalo. Zeby rana dobrze sie goila nalezy osuszac kikut, ale nie jest to przeszkoda, zeby zanurzyc w kapieli - najwyzej nieco dluzej potrwa gojenie

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

To jest nawet naukowo dowiedzione ;-)

ja się nie zgodzę z tym co napisałaś

z Mają robiłam też pępek tym oscani coś tam i odpadł nam po 2 tyg przeszło..
teraz położna powiedziała ze najlepiej niczym nie robić i tylko pampersa podwijac i juz nam wisi na włosku a to dopiero 5 dzień wiec myślę ze odpadnie jutro albo za pare dni

a co do kladzenia na brzuszek to mój uwielbia i mała tez i od samego początku dużo na brzuszku leżeli

jeśli dziecko lubi spać czy lezec na brzuszku to może, bez względu na to czy jest kikucik czy nie bo gdyby mu przeszkadzalk czy cos to by nie chcial lezec na brzuszku

JULEK 16.08.2015
http://s10.suwaczek.com/201508161756.png
Sandrusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 13:20   #3369
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaja86 Pokaż wiadomość
Dla mnie teZ kładzenie na brzuchu od początku jest dziwne. No ale co Polożna to inne zwyczaje.
Moja ostatnio powiedziała że nie trzeba podnosić dziecka do odbicia po jedzeniu jeśli karmi się piersią. Dla mnie dziwne i Łucja będzie podnoszona. W tej kwestii zaufam mojej mamie
Jezu, a później się dziwią, że lekarze odradzają chodzenie do szkół rodzenia i wprost wyśmiewają to co jest tam przekazywane. Ale ja już nie do końca wierzę w te "złote rady" położnych. Jak leżałam pierwszy raz, to jedna położna nie potrafiła dobrze pobrać krwi z palca, innego dnia przyszła oddziałowa i upominała babki, żeby nie używały waty przy pobieraniu i różnych zabiegach tylko wacików i że już dawno się tego nie praktykuje. A najgorsze było to, jak leżała moja siostra cioteczna i dostała zatoru w piersiach. Położna nie kazała jej nic z tym robić, że samo przejdzie że ma absolutnie nie odciągać bo będzie miała jeszcze więcej pokarmu i będzie jeszcze gorzej. Kazałam siostrze kupić laktator i odciągać, przystawiać małego, żeby nie dostała zapalenia. Zastój zszedł jej następnego dnia, a tak pewnie by miała zapalenie jak jej matka. Nie wiem, skąd te położne biorą te swoje żenujące teorie na niektóre tematy, ale wstyd by mi było takie brednie rozpowiadać. Baby są niedouczone, a mają wielkie pretensje, że muszę się doszkalać i że młode dziewczyny mają większą wiedzą niż one po 30 latach pracy. Oczywiście nie wszystkie, bo nie ma co generalizować, ale często się zdarza. Moim zdaniem każda z nas ma swój rozum i coś w środku jej podpowie co i jak. Skoro ja sobie dałam radę a nie miałam do czynienia dziećmi to każda da radę. Najtrudniejszy pierwszy raz.

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Cytat:
Napisane przez meryy82 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

z tego co wiem, to w Poznaniu wiozą do najbliższego który ma dyżur/miejsce

dziękuję
i jaki porządeczek, ja na razie ogarnęłam połowę szafy, kącik z łóżeczkiem już też jako tako wygląda, nawet lampkę powiesiłam

dzisiaj rano jak musiałam się ogarnąć, bo szłam do urzędu, to pomyślałam, że do torby spakuję chyba chusteczki do demakijażu.

mi przyjaciółki poleciły dotykowe i nawet 2 które już wcześniej oglądałam, więc pewnie na dniach zamówię

jak ja bym się coli napiła ale poczekam jeszcze tydzień i jak się dorwę to chyba litr coli wypiję

a co do wód, to znając życie najbardziej się tego obawiamy, a one najczęściej odchodzą w nocy (tak mi się wydaje czytając opisy i z tego co koleżanki opowiadały o swoich porodach, tylko jednej wody odeszły na dworcu pkp )

grzecznie czekam, co by się nie wpychać w kolejkę
choć moje dziecię, to chyba coś kombinuję, bo już kilka razy czułam jak mi majstruje w bożenie i to naprawdę nisko, a brzuch mi tak opadł, że mam wrażenie, że zaraz po podłodze będę nim ciągać.

I jeszcze zaczyna mam humor jak granat bez zatyczki pewnie jak tż-ete wróci z pracy, to się mu oberwie
Na szczęście do swojego szpitala mam najbliżej

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-08-21, 13:21   #3370
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie będę nikogo przekonywać, najlepiej jak się każdy sam przekona na "własnej" skórze Nam położna odradzała octasept, powiedziała, ze to wymysł i najlepszy jest spirytus czy zwykły alkohol. Kiedyś może i samo mydło wystarczało. Teraz? Szczerze wątpię
No tak bo przecież sto lat temu warunki higieniczne były znacznie lepsze i woda z mydłem starczała... Nawet w szpitalu jest bardziej sterylne środowisko niż w przeciętnym domu kiedyś.
Stary 2015-08-21, 13:23   #3371
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Pokaż wiadomość
Czesc mamuśki,
Ja czekam na gina. Kupiłam kwiaty na giełdzie muszę zrobić 5 bukietów... Super co?:p

---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:51 ----------

Noc do dupy. Wstawalam z 5 razy. Od 5.30 na nogach...
nie wiem ile razy w nocy wstawałam, bo już tego nie liczę, a nie spałam od 4.00
i co się rozdinak dziwi, że jestem nie wyspana, a jeszcze jak gdzieś dostanę radę by się wyspać na zapas itp. to zastrzelę

Cytat:
Napisane przez czarownica_tea Pokaż wiadomość
Bry

Mi TŻ wczoraj wymasował plecy i spałam jak zabita. Ok 4 wybudziły mnie skurcze ale przeszły.

Grita- my już się śmiejemy z tych pytań "urodziłaś już". Dziś TŻ po spacerze z psem mówi- "tylko jeden sąsiad pytał czy już urodziłaś". Ale jak znam życie zaraz zadzwoni mama i koleżanka
uwielbiam to pytanie, a słyszę je już od jakiegoś czasu, tylko dlatego, że ponoć mam duży brzuszek

Cytat:
O tak, straszne nudy:p
Jak zaczniemy rodzić to nie będziemy miały jak nadrobić.

Ćwiczycie oddychanie? Nam Polożna poleciła ćwiczyć - wdech nosem wydech ustami. Moja Łucja robi się wtedy bardzo aktywna, jak jest u Was
tak staram się codziennie ćwiczyć i oddychanie i mięśnie kegla, takie zadanie domowe ze szkoły rodzenia
to oddychanie mi pomaga jak brzuszek się spina
Stary 2015-08-21, 13:25   #3372
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Jak bardzo się ciesze(zabrzmię teraz jak piz@a) bo wczoraj wyprowadziła sie moja sąsiadka po prawej stronie. Czysta patologia z niej była. Waliła wińsko za wińskiem. A jak uprawiała sex to choby świnie zarzynali.
Tak potrafiła jęczeć czasami 2 godziny.
Teraz zobaczymy kto sie nowy wprowdzi.
Muszę sie dzisiaj doprowadzić do stanu oglądalności. Mam dzisiaj szkołe rodzenia . Juz sie nie moge doczekać.
Tez bym się cieszyła

Cytat:
Napisane przez margaritkaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny co za noc miałam!
Obudziłam się z bólem brzucha, myślałam,że to standardowo od ucisku na pęcherz. Zawsze mija po WC a ten się nasilił.
Ból w krzyżach,bardziej jakby po lewej, promieniujący w przód. Bolesny, konkretny skurcz normalnie. Siedzę na łóżku i jęczę. Mąż się obudził przerażony. Nie byłam w stanie określić co ile skurcze,bo bolał mnie krzyż ciągiem jakieś 1,5. Zaczęło się oczyszczanie w kibelku. Pochodziłam, polałam ciepłą wodą po krzyżu i nic. Póżniej kładłam się i wstawałam. Byłam zdziwiona nasileniem bólu.
Po jakiejś 1,5 h w miarę przeszło i później zasnęłam.

Chyba mój Syn nie doczeka do terminu cc w czwartek. Jak się dziś to powtórzy to jadę do szpitala.
Będzie dobrze
Cytat:
Wow. Ja sie witam w 36tc.
Ja jeszcze nie miałam ani jednego skurczu(chyba) boje sie że nie bede wiedziała ze to są skurcze. i co wtedy.
Ja tez nie wiem jak wygląda skurcz, ale spina mi się brzuch od czasu do czasu.

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy!!!

Chyba że Ty się nadal będziesz przebierać i to częściej, a nie będzie potrzeby przebrania synka... Za to jak Ci się nie spodoba ubranie tż to dasz mu dziecko na ręce żeby mu się odbiło (oczywiście dziecku, nie tż) i już będzie musiał się przebrać. Moja mama jak się ładnie ubrała to mi oddawała brata mówiąc, że eleganckie mamy nie mogą zajmować się dziećmi / albo jest się elegancką, albo mamą (oczywiście z przymrużeniem oka). A ja byłam siostrą w dresie, nawet jak tż do mnie przyjeżdżał niespodziewanie to niestety mnie w drelichach oglądał...

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Twoja mamcia to agentka.
Ja tez w dresach często witałam tż.
Cytat:
A mnie mąż straszy, że mi brzuch opadł, znajoma wczoraj też powoedzialam, że nisko. A ja tam nie widzę żadnych zmian. Ciekawe co powie w środę lekarz. Mam nadzieję, że nie opadł bo ja mam jeszcze miesiąc czasu, a w środę wchodzi nowa ekipa budowlana- plan na dwa dni pracy ale chce to dopilnować.
Więc jakby to powiedzieć " nie rodzę bo mam remont"
Moj sterczy jak sterczał. Ale mówią ze 6 tygodni przed terminem brzuch zaczyna opadać.

Cytat:
Hej, hej witam się ze wszystkimi Dokładnie za miesiąc mam termin porodu i zaczynam łapać stracha czy dam radę... Nie odzywam się, bo jakoś mi brak weny, ale podczytuję ciągle i jestem na bieżąco także gratuluję rozpakowanym! Przeraża mnie ostatnio to wszystko, nie mogę się zebrać, żeby ogarnąć pokoik dla Dziudziusia, stoi szafa, komoda i łóżeczko ale jakichkolwiek dekoracji brak. Uprałam i uprasowałam już wszystko oprócz fotelika, bo boję się go rozebrać po waszych historiach. I słuchajcie pierzecie coś z wózka? Mam jedo fyna nowego i nie wiem czy coś trzeba prać czy nie Torby już są spakowane, ostatnio już nawet były z nami na weekendzie u rodziców, ale się nie przydały na szczęście. Mam też kilka pytań do Was
1. Pierzecie coś z wózka? Mam jedo fyna nowego i nie wiem czy coś trzeba prać czy nie, zresztą nawet nie bardzo wiem jak miałabym to wszystko rozebrać...
2. Jakie polecacie staniki do karmienia, bo to jedyna rzecz, której nie mam do szpitala. Mam duży, ciężki biust, bardzo o niego dbałam do tej pory i nie chcę do teraz zaniedbać rosi: Oglądałam już milion staników do karmienia, ale nie wiem na co się zdecydować. Szukam czegoś miękkiego, co da ładny kształt w miarę, a nie zrobi z piersi dwa stożki : Na później, jak już wszystko się unormuje mam upatrzone staniki z Alles Mama z fiszbiną, ale właśnie czegoś miękkiego bezfiszbinowego, godnego polecenia poszukuję.
3. Czy u Was w szkole rodzenia też mówili o tym, żeby dziecko już po powrocie do domu ze szpitala kłaść na jedno spanie na brzuchu mimo kikuta pępowinowego? Wczoraj nam tak położna powiedziała i byłam bardzo zdziwiona.
4. Czy polecacie wanienkę z Ikei dla maluszka? Chciałam wiadro, ale mnie wszyscy straszą, że dziecko utopię, a poza tym nie wolno podobno moczyć kikuta, więc na samym początku Tummy tub i tak odpada...
5. Gdzie macie swoje przewijaki? Łazienka czy pokój dzidzi? Ja mam miejsce tu i tu i nie wiem na co się zdecydować: przewijak w łazience na pralce, przewijak na łóżeczku czy może półko przewijak - za duży wybór jak dla mnie, poza tym brak doświadczenia i nie wiem co się sprawdzi najlepiej...
6. Jak planujecie nagrzewać pomieszczenie do kapania? Bo wczoraj położna mówiła, że kąpiemy i przewijamy w 24 stopniach a kładziemy dzidziusia spac w 19 i zastanawiam się jak tego dokonać :

Aaaaa tak w ogóle to wzięłam udział w konkursie na jednym z mamusiowych blogów i pierwszy raz w życiu wygrałam i to nie byle co, bo laktator lovi prolactis, strasznie się ciesze i czekam na przesyłkę Jeden duży wydatek mam z głowy :
Gratulacje wygranej
Cytat:
Napisane przez oczarowana Pokaż wiadomość
Czy wy tez tak macie ze organizm odrzuca ciezkie zarcie np. miecho obiadowe w stylu schaboszczak ziemniory itp? Ja od kilku dni mam wstret do takich zestawow. Jem lekko.wlasciwiwie to owoce troszke warzyw jakis jogurt pszenny chlebek. Brzuch mi zmalal i bardziej opadl.Mam czuja ze rozpakuje sie w przeciagu tygodnia.

Wrocilam z moja mamuska i psami z dlugiego spaceru. W lesie ktory mam 20 m od bloku sa trzy losie mama tata i mlode! Uciekalysmy stamtad bo psy wyczuly a mama rano po 7 widziala je z bliska.ludzie zawiadomili o ich obecnosci sluzby lesne.ludzie posrani ze hoho i nikt tam z psami nie lazi.do nocy trzeba zaczekac to wtedy pojda sobie przez dzialki do prawdziwego lasu bo ten jest dla nich za maly i z trzech stron odciety przez RODy a z jednej przez ulice i osiedle. Zamiast losi zaatakowal nad maly jadowity ratlerek! Ja pier dole wylecial komus z dzialek rzucal sie na nasze suki i na nas.no urwa ja nie boje sie pitbuli amstaffow ale takich malych jadowitych gowienek bardzo.
Moj nie, chyba że się najem jak swinia
Cytat:
Napisane przez TusiaeM Pokaż wiadomość
Ja też już dostałąm obowiązkowego smsa od siostry, jeszcze telefon od babci mnie czeka :

margaritkaaa to ładnie już się dzieje

didi9
1. Ja też mam Jedo i nawet nie wiem jakbym miała za bardzo prać, kupiłam prześcieradełka do niego i je wyprałam.
2. Ja na razie kupiłam jakiś okropny miękki za 20 zł aby tylko był na pierwsze dni, a potem kupie coś porządniejszego.
3. Nic takiego nie słyszałam
4. Słyszałam, że te wanienki są fajne i sama chciałam kupić, ale do nich nie ma stelaża. A nad TT sama myślałam.
5. Ja mam w pokoju małej na komodzie, jeśli będzie dla mnie uciążliwe spacerowanie to przełożę na łóżeczko w sypialni.
6. Jeśli będzie potrzeba to będą nagrzewać pokój (bo w nim będę kąpać), a potem ewentualnie zawsze można wywietrzyć?

Wiecie co te kobiety w ciąży to jednak wariatki - obudziłam się dziś rano z delikatnym bólem podbrzusza i cieszyłam się jak głupia, że w końcu coś mnie boli Ale przeszło
Mnie jeszcze nikt nie pyta.

Cytat:
Haha no to by był hardcore. Akurat w pokoju mamy odwrotny problem bo we wszystkich trzech mamy w zasadzie ściany ze szkła a nie okna... Zimą fajnie bo dużo światła ale w te upały miałam grzejniki zamiast okien. No i nie wspomnę jak to wpływa na ustawnosc pokoju a w zasadzie jego brak.

Ja też mam takie myśli bo już mi się to wszystko dłuży... Ale dogadałam się z ortodontką moją która mówi ze z pierwszym synem chodziła 4 tygodnie z rozwarciem na 2 cm, tak ją wkurzały telefony od znajomych i rodziny że kazała mężowi odbierać i rozmawiać a i z usg wychodziła waga u jej synka 4200 a urodził się 3500 także mnie pozytywnie nastawiła.
No widzisz usg zawsze jakiś błąd wprowadza.
Stary 2015-08-21, 13:25   #3373
didi9
Raczkowanie

Cytat:
U mnie było mówione podobnie-osuszać, wietrzyć, odkrywać cały czas, zajrzeć czasem czy się nic złego nie dzieje np. nie ma wydzieliny albo czy nie czerwienieje, jeśli dzieje się coś takiego to wtedy octenisept albo spirytus ale oszczędnie zeby się dziecko go nie nawdychało
didi9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 13:27   #3374
meneq
Zakorzenienie

Cytat:

Tylko sie nie zdziw, bo nie po kazdym karmieniu bedzie sie odbijac. Ja podnosilam tylko jezeli nie zasnela, ale jesli zasnela, to odkladalam. Tak samo jak karmilam na lezaco, po prostu spalysmy dalej
Stary 2015-08-21, 13:28   #3375
didi9
Raczkowanie

Cytat:

Ja byłam u doradcy laktacyjnego na pogadance i nam Pani bardzo doświadczona akurat mówiła, że podnoszenie do odbicia, jeśli da nam to spokój wewnętrzny, to możemy podnosić, ale przy kp nie jest konieczne. Jeśli się karmi tylko kp to mówiła, że często będzie tak że się nawet nie odbije. Ale wiadomo, że dziecku lepiej będzie jak ponosimy pionowo, bo jak sami się najemy i położymy od razu to też się wszystko tam kotłuje
Stary 2015-08-21, 13:29   #3376
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
meneq - myslalam, ze to bardziej skomplikowane bedzie ale z tego co pamietam mialysmy podobne zdanie odnosnie biusooszy - miseczka miekka bez fiszbin, zeby nic nie uciskalo

jeszcze odnosnie kolorowych kosmetykow do szpitala - ja nic nie biore. nie maluje sie, chyba ze jest jakas okazja, ewentualnie tylko rzesy. Jak wstawialam zdjecie na fb to tez bez makijazu

Tak, miekki bez fiszbin. Ba, jesli sie da, to w ogole bez chodze, bo to poprawia krazenie w piersiach
Stary 2015-08-21, 13:30   #3377
didi9
Raczkowanie

Cytat:
Tylko sie nie zdziw, bo nie po kazdym karmieniu bedzie sie odbijac. Ja podnosilam tylko jezeli nie zasnela, ale jesli zasnela, to odkladalam. Tak samo jak karmilam na lezaco, po prostu spalysmy dalej
O to, to, to!
Stary 2015-08-21, 13:31   #3378
meneq
Zakorzenienie

Cytat:

Spirytus jest dobry, bo szybko wyparowuje i dlatego ma wlasciwosci osuszajace. A do przemywania ran wlasnie najlepsza jest woda z mydlem - nie wyjalowia skory i naturalnej flory bakteryjnej
Stary 2015-08-21, 13:32   #3379
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
No tak bo przecież sto lat temu warunki higieniczne były znacznie lepsze i woda z mydłem starczała... Nawet w szpitalu jest bardziej sterylne środowisko niż w przeciętnym domu kiedyś.
Nie, ale zanieczyszczenie i kosmetyki były inne A co do sterylności w szpitalach...........myci e drzwi mopami do podłogi, którym przed chwilą myto podłogę w kiblu, później na sali a na końcu na korytarzu, płukanie szmaty do podłogi rękami po czym dotykanie wózeczków dla dzieci tymi oto łapami i to w środku, wycieranie sedesu, prysznica i zlewu jedną szmatą - sterylnie? serio??? I nie uwierzę, że to tylko w jednym szpitalu tak jest.

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-08-21, 13:33   #3380
didi9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elcia88 Pokaż wiadomość
1, ja bym nowego nie prala tylko ew przescieradelko.
2. Ja narazie kupuje tanie, miękkie bez fuszbin. Zobaczę jakie będę muala cycki z mlekiem i kupue coś porzadniejszego
3. Nie wiem, dopytam poloznych w szpitalu.
4.ja mam zwykła wannę, co do tych wiader to jakoś mi nie odpowiadają
5.w pokoiku na łóżeczku przy komodzie gdzie będę muwla wsio pod ręką
6kąpać będę na piczatku w pokoju żeby nie latać z dzieckiem po korytarzu.

Prześcieradełka już wyprane i uprasowane
Też chce jakieś tanie, miękkie właśnie. Czytałam o babyono właśnie i chyba jeden zakupie, a jak bedzie ok to drugi też, bo dwa to minimum trzeba chyba.

Kurde, nie wiem czy inwestować w półko-przewijak czy kupić zwykły na łóżeczko Na łóżeczko i pralkę kupuje się twardy, tak? A na półko przewijak miękki czy twardy też się nada
Stary 2015-08-21, 13:34   #3381
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loudres Pokaż wiadomość
Wiecie ja chyba nie kupuje biustonosza póki nie urodzę, od zajścia w ciążę z miseczki d zrobiły mi się f/g boje się ze poprostu kupie biustonosz i będzie za chwile nieodpowiedni. A tego miękkiego na tak dużym biuście będzie mi wisiał do pępka. A tego bym nie chciała. .

Jakoś dziś mam złe samopoczucie wszystko mnie drażni wiec siedzimy w parku (ławka twarda jak cholera plecy mnie bola) i wdychamy świeże powietrze i zażywa my słoneczka i cieszymy się ze mąż wraca za tydzień. ! )))
Ja kupiłam dwa za 40zl najzwyklejsze do szpitala.
Później jak mi się laktacja unormuje to kupię droższy
Cytat:
Octasept służy do dezynfekcji a nie osuszania. Jak popsikasz nim, to też trzeba go dokładnie wytrzeć jałowym gazikiem, bo musi tam być sucho, a jak alkohol i co tam jeszcze jest odparuje, to ta woda po prostu zacznie gnić. Należy go używać codziennie, żeby kikut się dobrze goił. Nie mówili o tym? To co, macie nic z kikutem nie robić? Przecież z takim podejściem infekcja murowana. A co do kąpieli, to co z tego, że umyjesz, ubierzesz w jednym pomieszczeniu jak nagle przenosisz rozgrzane dziecko z mokrą główką do innego w którym jest dużo chłodniej To dla starego nie jest przyjemne. To jak wyjść z pod gorącego prysznica w łazience gdzie jest otwarte okno (a pogoda nie rozpieszcza). My myliśmy w tym samym pomieszczeniu co dziecko spało i nic nie grzaliśmy dodatkowo. Po prostu temperatura w ciągu dnia w pokoju była trochę wyższa a w nocy ciut niższa, ale pomieszczenie zmieniało temperaturę stopniowo, naturalnie, a nie tak hop siup. U nas w szpitalu myją w drugiej dobie i co 2 dni.

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Znów mnie złapało złe samopoczucie Czytałam dziecku bajkę i mi normalnie zabrakło tchu, słabo mi się zrobiło. Położyłam się, bo mi sie w głowie kręciło i mi znów serce zaczęło migotać I jeszcze mi siara leci :/
Nam położna mówiła żeby na zmianę używać octasept lub spirytusu ale po kąpieli dobrze wytrzeć.
Cytat:
Dziwne to z tym nie podnoszeniem. Ja będę nosić aby się młodemu odbiło.

Cytat:

Ja wezmę kosmetyki na wyjście a tak to nie zamierzam się malować. Szpital to nie rewia mody.
Stary 2015-08-21, 13:37   #3382
didi9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sandrusia91 Pokaż wiadomość

z Mają robiłam też pępek tym oscani coś tam i odpadł nam po 2 tyg przeszło..
teraz położna powiedziała ze najlepiej niczym nie robić i tylko pampersa podwijac i juz nam wisi na włosku a to dopiero 5 dzień wiec myślę ze odpadnie jutro albo za pare dni

a co do kladzenia na brzuszek to mój uwielbia i mała tez i od samego początku dużo na brzuszku leżeli

jeśli dziecko lubi spać czy lezec na brzuszku to może, bez względu na to czy jest kikucik czy nie bo gdyby mu przeszkadzalk czy cos to by nie chcial lezec na brzuszku
O proszę, może jednak ta moja położna nie była taka zła ze swoimi radami
Stary 2015-08-21, 13:38   #3383
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Spirytus jest dobry, bo szybko wyparowuje i dlatego ma wlasciwosci osuszajace. A do przemywania ran wlasnie najlepsza jest woda z mydlem - nie wyjalowia skory i naturalnej flory bakteryjnej
Pewnie, że mydło jest bardzo dobre, ale czasem lepiej użyć czegoś więcej.

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-08-21, 13:43   #3384
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, ale zanieczyszczenie i kosmetyki były inne A co do sterylności w szpitalach...........myci e drzwi mopami do podłogi, którym przed chwilą myto podłogę w kiblu, później na sali a na końcu na korytarzu, płukanie szmaty do podłogi rękami po czym dotykanie wózeczków dla dzieci tymi oto łapami i to w środku, wycieranie sedesu, prysznica i zlewu jedną szmatą - sterylnie? serio??? I nie uwierzę, że to tylko w jednym szpitalu tak jest.
Nie ma to znaczenia jak się naświetla lampą UV.
Przynajmniej myją, kiedyś się podłogi piaskiem szorowalo a nie jakimś tam mopem. A toalet w ogóle nie było.
A co ma zanieczyszczenie powietrza do zarazków? Z tego co wiem w spalinach i pyle opon krwiożercze bakterie nie żyją.
Stary 2015-08-21, 13:44   #3385
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
U mnie w szpitalu dla dziecka trzeba mieć tylko pampersy i chusteczki mokre. Więc ja nie biorę podkładów, ręczników, kosmetyków itp. Wzięłam ubranka ale to chyba bardziej na wyjście już, pieluchy tetrowe wzięłam ze 3, ale też nie trzeba. Kocyk wzięłam na wszelki wypadek albo jak będziemy wychodzić ze szpitala to ją przykryję tym kocykiem.
u mnie w szpitalu dla dziecka też wszystko dają, tylko koleżanki powiedziały, że te ubranka, które daje szpital są szorstkie i lepiej mieć swoje, więc spakowałam kilka kaftaników.
no i paczkę chusteczek mokrych. Pieluchy daje szpital.

Cytat:
2. Jakie polecacie staniki do karmienia, bo to jedyna rzecz, której nie mam do szpitala. Mam duży, ciężki biust, bardzo o niego dbałam do tej pory i nie chcę do teraz zaniedbać Oglądałam już milion staników do karmienia, ale nie wiem na co się zdecydować. Szukam czegoś miękkiego, co da ładny kształt w miarę, a nie zrobi z piersi dwa stożki Na później, jak już wszystko się unormuje mam upatrzone staniki z Alles Mama z fiszbiną, ale właśnie czegoś miękkiego bezfiszbinowego, godnego polecenia poszukuję.

gratuluję wygranej
z tymi obawami to trochę jak moje, do tego też niby wszystko prawie gotowe, ale jeszcze nie ugładzone itd. i jakoś nie mam weny do tego.
jeszcze większego stracha zaczynam łapać, przez sąsiadów, w bloku na przeciwko urodził się dzieciaczek i mieszkanie obok. I co jakiś czas słyszę jak te maleństwa płaczą/krzyczą. Przeraża mnie to

co do pytań
1. wózek mam używany więc co mogłam to wyprałam.
Z fotelika wyprałam tylko wkładkę. Reszt nie wypinałam, bo nawet nie wiem jak, tylko przejechałam wilgotną szmatką.
2. o stanikach nie mam pojęcia, ja mam raczej mały, mam dwa bawełniane do karmienia i jeden sportowy
3. w szkole rodzenia położne mówiły tylko, by nie kłaść na boczku za nim nie sprawdzi się czy bioderka są ok
4. mam wanienkę z ikea, dużo znajomych mi ją polecało. jest fajna, bo jest lekka, nie leje się do niej dużo wody.
5. w pokoju przy kąciku, zastanawiałam się nad łazienką, ale w nocy nie będę lecieć by dziecię przewijać do łazienki, no chyba, że qupol będzie taki, że pupa będzie się nadawała tylko i wyłącznie pod kran
6. nie mam zamiaru nagrzewać pomieszczeń, na czas kąpania zamkniemy okna i wsio, no chyba, że trafi się nam typ zmarzlaka, to wtedy będziemy kombinować. Ale tak to niech się przyzwyczaja dupka do temperatury pokojowej
Stary 2015-08-21, 13:47   #3386
loudres
Zadomowienie

Cytat:
No ok, ja akurat z pępkiem mam problem i mało wiem jak go pielęgnować bo pierwszego syna odpadł w szpitalu a ze leżał na neonatologii i nie miałam do niego zbytnio dostępu wiec mało co pamiętam z tego okresu. Ale byłam u siostry kiedy pielegnowala kikut i ona używała octanisept i fioletu. . A tu u fiolecie nikt nie wspomina? Czy już się tego nie praktykuje?

Ojoj mój Igor robi mi gilgotki chyba sprawdza temperaturę na zewnątrz i zastanawia się wychodzić czy nie wychodzić. .
loudres jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 13:50   #3387
ridja devojka
Zakorzenienie

Nasza położna zaś mówi żeby nie nagrzewa żadnych pomieszczeń bo to paranoja. Wszyscy mają ciepło w domach i nie na sensu latać z termometrem.

Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
Stary 2015-08-21, 13:51   #3388
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Ja mam dzisiaj jakiś bad day.
Wszystko mnie w☠☠☠☠ia i zaraz ryczę. Nie daj Boże ktoś coś do mnie powie nie tak to odbieram to jak atak.
Normalnie hormony mi buzuja jsk nie wiem co.

Jeszcze mnie mąż wkurzył bo mowie mu ze mamy jeden rozek i przydało by się kupić jeszcze jedne. A ten do mnie z tekstem ze jeden nam wystarczy i mam już nic nie kupować, bo i tak nie będziemy młodego e beciku nosić.
Stary 2015-08-21, 13:51   #3389
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Ja to nawet nie wiem czy mam bezbolesne skurcze czy moja mała w środku się tak spina nie umiem tego rozróżnić.
Byliśmy w urzędzie . Michał przyznał się do dziecka Werka będzie miała jego nazwisko.
Wszystko załatwiła my bardzo miłe panie

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-21, 13:58   #3390
ridja devojka
Zakorzenienie

I mowila żeby kłaść na brzuszku wiele razy w ciągu dnia. Że to dla dziecka zdrowa pozycja i wpływa dobrze na zaparcia i kolki.

---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

Cytat:
Nasza mówiła ze przecież po porodzie dziecko jest kładzione właśnie na nas na brzuchu...
I tez mówiła żeby myć kikuta a potem go wierzyć i odginac pampersy.

I podała patent na odbijanie. Maluszek z przodu nas i przodem do świata. Żeby go tak nie zarzucać na ramię
Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
Ja to nawet nie wiem czy mam bezbolesne skurcze czy moja mała w środku się tak spina nie umiem tego rozróżnić.
Byliśmy w urzędzie . Michał przyznał się do dziecka Werka będzie miała jego nazwisko.
Wszystko załatwiła my bardzo miłe panie
Ja tez czasami nie rozróżniam.
Hehe przyznał się i już się nie wywinie

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości