Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. IX - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-25, 14:22   #4411
Panna Izabela
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. IX

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Odchodząc od ciężkich tematów bratowa zarzuciła mnie linkami do stron z wypiską promocji na artykuły dla dzieci (może by je dodać do pierwszego posta?):
http://promobaby.pl/
http://promocjedladzieci.pl/
http://mlekoipieluszki.pl/
W ogóle to w Super Pharm jest też promocja specjalnie dla mam, z tą kartą Lifestyle...
Cytat:
Napisane przez Rybulka Pokaż wiadomość
Wiem, wiem, tylko wkurza mnie to, że w ogóle nie zdaje sobie sprawy, że jest mi zwyczajnie przykro po tych jej tekstach... Ale i tak jest już o niebo lepiej, bo informację o mojej pierwszej ciąży przyjęła tak: "Eeeee, jeszcze się nie cieszcie, bo możesz poronić!"

Słodkie są dzieciaczki, jak same po pluszaka sięgają i się do niego wtulają, ale na to chyba z rok trza poczekać
Spoko mi moja mama mówiła, żebym się nikomu nie chwaliła ciążą bo różnie może być. Dla mnie teraz to głupota - w obecnej sytuacji musiałabym się nie chwalić ciążą do 9 mc, a przecież nie miałabym jej nawet jak ukryć.

Cytat:
Kiepska noc u mnie, pobudka co chwila z jak juz spałam to śniły mi się szpitale, operacje, porody i w ogóle takie napięcie przez całą noc. Do tego wczoraj mi coś weszło w korzonki i jeszcze trudniej było się przewrócić na drugi bok niż zazwyczaj.

Oczarowana - macie z teściową piekło i na pewno nie jest ona dobrym człowiekiem skoro tak traktuje ludzi. I w tym aspekcie absolutnie jej nie bronię bo naprawdę mogłaby zmienić nastawienie w wielu sprawach (ale to niemożliwe bo pewnie taka już jest i taka zostanie). Ale skoro taka właśnie jest to tym bardziej bym była wdzięczna i zaskoczona tym, że w swojej chciwości znalazła te parę tysięcy na pomoc dla was. Ostatecznie mogła tyle wydać na garnki z telezakupów.

Nie wiem dlaczego zakładasz ze jesteśmy ustawieni - dla twojej informacji wciąż mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu, od rodziców którzy są po 70 (nie są młodzi i rześcy jak zakładałaś) nie dostaliśmy ani nie dostajemy ani grosza na życie, ani na wkład własny czy cokolwiek innego. Sami na to oszczędzamy i może pod koniec roku uda nam się kupić własne M.
To ja się wypowiem jeszcze w tej kwestii. Po 1 to ja i tż mamy chyba najmniejszy dochód tu na wątku, ale mamy własny dom, więc wychodzi na to, że jesteśmy ustawieni Moi rodzice kupili nam dom, bo był praktycznie za bezcen, a my i tak chcemy ich kiedyś spłacić. Moi rodzice mają dużo więcej kasy niż moi teściowie, ale od żadnych nie chcemy brać kasy z różnych przyczyn. Mimo to moi przelewają mi 200zł co miesiąc, obie strony dają nam jakieś mrożonki, jajka, warzywa co jakiś czas. Ale i my rodzicom od czasu do czasu coś kupimy. Nie mam pretensji do moich rodziców, że np utrzymują mojego starszego brata, a mnie nie - ich kasa, ja mam siebie i męża i od nikogo niczego nie oczekuje. Zawsze jest miło, jak w czymś pomogą, ale my często nie chcemy tej pomocy, bo chcemy koniecznie sami bez zawdzięczania wiecznie czegoś komuś..

Cytat:
Napisane przez didi9 Pokaż wiadomość
Hejo

Widzę, że dyskusja rozgorzała na temat pomocy od rodziców. Ja jestem zdania, że jeśli rodzice są w stanie (nie musza sobie odejmowac od ust) i mają chęć pomocy młodym to nie powinno się mieć wyrzutów sumienia, bo teraz są takie czasy, że młodym ludziom naprawdę jest trudno założyć rodzinę tylko i wyłącznie własnymi rękami. Nie mówię, ze jest to niemożliwe, ale bardzo trudne. Co innego postawa oczekująca i oceniająca działania rodziców- w końcu to nie jest ich obowiązek, wiadomo byłoby miło, żeby ktoś pomógł, ale wymaganie tego od kogokolwiek jest wg mnie nie fair. Chociaż wiadomo, że sytuacja kazdego człowieka jest indywidualna i nie powinno się uogólniac .

A teraz sprawy wyprawkowe:
1. czy na półkoprzewijak pasuje zarówno miękki jak i twardy przewijak?
2. czy po porodzie również powinno się przyjmować te witaminki ciazowe? Ja teraz ograniczyłam je i jem co drugi dzień jedną tabletkę z racji dostępności owoców i warzyw, ale bede robiła zamówienie w aptece i zastanawiam się czy zrobic zapas
3. i teraz pytanie z grupy głupkowatych bierzecie suszarkę do włosów do szpitala? czy tam są? wiem, że to dziwny problem, ale moje włosy schną około półtorej godziny samoistnie...
4. czy któraś z Was planuje wynająć swoja położną do porodu? Ja rodze na Karowej i cały czas się biję z myslami, bo to duża kwota, ale z drugiej strony mój pierwszy poród i się stresuję mega, a stała obecność doswiadczonej osoby chyba bardzo by mi pomogła...
5. co planujcie robic ze szczepionkami? u mnie jesli chce się te płatne szczepionki to trzeba samemu pierwszą przywieźć do szpitala, a wczesniej zdobyc na nią receptę i nie wiemy z mężem co robić... ja juz się gubie w tych wszystkich doniesieniach dotyczących szczepionek

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Aaaaa i zapomniałabym: czarownica powodzenia i trzymamy kciuki
1. Pasuje, na łóżeczko tylko nie pasuje miękki.
2. Te co ja mam Pregna Plus są też dla matek karmiących, więc niektóre można, pytanie tylko, czy faktycznie jest potrzeba.
3. Suszarek raczej w szpitalach nie ma, ja się posiłkowałam suchym szamponem.
4. Ja się obyłam bez położnej, ale trafiłam na wszystkie bardzo fajne i miłe.
5. A co do szczepionek to nie pomogę...

Cytat:
Napisane przez oczarowana Pokaż wiadomość
chyba odszedł mi Pan Czop
żeby nie było focić tego szitu nie zamierzałam.

ogólnie od dwóch dób moje dziecię jest mniej aktywne,śpi ponad 12 h potem się wierci a mi się brzuch stawia i tawrdnieje,do tego mam nieregularne skurczybyki-straszaki pewnie.
Ja już chcę urodzić bo mnie to męczy...to CZEKANIE.
bożena ciągnie,kłuje,dzieciak rekami w niej miesza,a jak mam te skurczybyki to zaczynają się one na górze brzucha i stopniowo idą jakby bokiem w doł do podbrzusza. i zauważyłam,że spałabym i spała.
cisza przed burzą u mnie-dosłownie i w przenośni

ciekawe co się teraz dzieje u czarownicy?

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

słuchajcie,jak to jest...Jak trafiam na IP porodówkę z całym swoim osprzętem dla dzieciaka i dla siebie to czy ja z tymi bambetlami idę na salę gdzie będę rodzić? czy te rzeczy w torbach gdzieś indziej zostają? a po porodzie kto mi je przeniesie na salę matek z dziećmi? tż,piguła czy kto?
Uff, będzie bez obrzydliwych zdjęć!!!
A rzeczy ponosi tż i będą wszędzie tam, gdzie Ty
Cytat:
Napisane przez loudres Pokaż wiadomość
Was też tak lupie głowa?

Dzizas nie mam cisnieniomierza ale chciałabym wiedzieć co mi tak mroczno przed oczami.
Ja też nie mam a chyba by się jakiś jednak przydał coś czuję...
Cytat:
Napisane przez agu23gda Pokaż wiadomość
Oczarowana - ja też się wiele razy zastanawiam do czego porównac ten ból i tak jak Ty przed ciążą miałam w hoooy bolesne miesiączki. I tak samo jak Ty - brzuch napier.... i jednocześnie rzyganie i sranie przez pierwsze 2 dni. Bol kregoslupa i glowy. U mnie był ketonal w tabletkach ale nie zawsze dzialal i wtedy jechalam na ip na kozetke na ketonal w żyłe (tak samo z resztą bylo z migrenami) a w pracy na początku kazali chodzić na l4 a pozniej juz nie chcieli zwolnienia tylko żebym zwyczajnie nie przychodzila do pracy bo bylam dla nich tylko problemem.
Aaaale.... podsumowując... jesli tak mialby boleć poród... to wiem, że dam radę... ale jesli jeszcze bardziej... to też widze to czarno. Bo ja wtedy mając okres myslalam, że umieram i że to moja ostatnia droga już a gdzie tu jeszcze mocniej
Nooo z mojego doświadczenia wynika, że boli gorzej niż na okres, a też miałam bolące...

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-25, 14:23   #4412
oczarowana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez didi9 Pokaż wiadomość
Dzięki za podpowiedzi

W takim razie też tak zrobię, że będę prosiła mężula o suszarę moja ukochaną, a do szpitalnej torby spakuje tylko taką turystyczną składaną w razie "w" Jeszcze trochę miejsca w torbie mam to co se bede żałować Słuchajcie a co osoby towarzyszące biora na porodówkę? Jakies ubranie na zmianę trzeba? albo klapki na przykład? jak to jest u was?

I mam zmartwienie z tymi szczepionkami... większość moich znajomych szczepi tymi płatnymi 5w1, bo podobno wtedy aplikuje sie dzieciątku jedna dawke tych szkodliwych konserwantów, a jak każdą to oddzielnie to oczywiście za kazdym razem jest to dodatkowa dawka konserwantów. Dla mnie to bardzo trudna decyzja jest.
U mnie wymóg jest taki,że osoba towarzysząca musi mieć zakupione w szpitalu: ten psychodeliczny fartuszek i jednorazówki te worki na stopy no chyba że ma swoje czyste tenisówki/klapki to może tych nakłądek na obuwie nie mieć. Fartuch mieć musi ale formalnie na czas II fazy-parcia(?) dziwne ale jak każą założyć to się nie będziemy użerać.
Co do szczepionek to ja schizuję tak jak Ty. 5 w 1 ok ale nie zgodzę się na 6 w 1. nic wiecej nie napisze bo nie chce polemik na forum. na pewno nie bedziemy szczepić dziecka szczepionkami dodatkowymi. Wiem,ze w szpitalu od razu szczepią na żółtaczkę i gruźlicę-można nie wyrazic zgody,tzreba mieć pismo specjalne(jak coś to mam druk) ale potem jest problem bo tą szczepionkę mają tylko szpitale-przychodnie nie posiadają jej. Też nie chcaiałam szczepić na gruzlice i zołtaczke ale pomyslałam sobie,ze w szpitalu jest od chooya zarazków i tak bedzie lepiej. Siedze dość głęboko w szczepionkach,w tym szcepić/nie szcepić i prubuje znalesc złoty środek.
W rodzinie bliskiej TŻ jest przypadek że po szcepionce dziecku zmienił się charakter-dosłownie z dnia na dzień i z biegiem czasu okazało się,że chłopiec ma aspargera plus adhd. Do czasu szcepionki był normalnym,pogodnym,spokoj nym chłopcem.

Edytowane przez oczarowana
Czas edycji: 2015-08-25 o 14:24
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-25, 14:23   #4413
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Oczarowana pisaliśmy o telepati z owieczka . Tez porozumiewamy się tak z dziećmi ale strzelać to mi nic nieme strzrla

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-25, 14:24   #4414
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TusiaeM Pokaż wiadomość
Aha, czyli wizyta juz po tp. I pewnie wtedy bedziecie decydować, co dalej.
Jeśli przepływy i parametry małego będą dobre to czekamy. Dopiero w przyszłą sobotę czyli 7 dni po TP z OM na patologię. A tam badania i kilka dni czekania, jak nic się nie będzie działo to wywołanie. Ostatecznie może zejść tak to 10 września.
Stary 2015-08-25, 14:25   #4415
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
ktg mam jutro i badnie przepływów,teraz Młoda wygina śmiało ciało aż ledwo siedzę.

Czy wy też tak macie,że myślowo się porozumiewacie ze swoimi dziećmi w brzuszku? Ja se nie wkręcam ale...zauważyłąm jakis czas temu że jak np. czuję,że w brzuchu cisza od jakiegoś czasu (bo np. odpoczywa sobie albo śpi) to w myślach mówię jej żeby dała mamie znać że wszystko ok-żeby się ruszyła albo kopneła/dotkneła np. w olice pępka czy inną i...po chwili dosteję odpowiedz jaką chciałam! I nie twierdzę,że to za każdym razem dzieje się przypadkowo.
No i kilka raza usłyszałam dziwne pyknięcia z brzucha- nie moje żeby nie było i takie chrupnięcia/przeskakiwania kości jak czasami się wykona ruch nagły w stawie i kość tak strzeli,że az słychać- i to z brzucha nawet TZ słyszał,dziwne
Może was to smieszyc ale oglafalam kiedyś tali program i widzę w tym sporo prawdy że dzieci póki nie mówią mają zdolnosc czytania w myślach rodziców i odczytywania ich emocji. Np była matka z depresja. Mimo że zajmowała się dzieckiem to robiła to mechanicznie i ciągle była przybita. Dziecko w jak zostawalo z nią ciągle ryczalo. Dopiero jak uporala się że swoimi problemami dziecko zaczęlo normalnie się zachowywać.
elcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-25, 14:27   #4416
agu23gda
Wtajemniczenie

Owieczka - ja na ktg chodzę do szkoły rodzenia.
agu23gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-25, 14:29   #4417
oczarowana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elcia88 Pokaż wiadomość
Może was to smieszyc ale oglafalam kiedyś tali program i widzę w tym sporo prawdy że dzieci póki nie mówią mają zdolnosc czytania w myślach rodziców i odczytywania ich emocji. Np była matka z depresja. Mimo że zajmowała się dzieckiem to robiła to mechanicznie i ciągle była przybita. Dziecko w jak zostawalo z nią ciągle ryczalo. Dopiero jak uporala się że swoimi problemami dziecko zaczęlo normalnie się zachowywać.
Ja pójdę dalej w temat i powiem,że dzieci (ponoć do 3 rż.) tak jak zwierzaki-psy,koty mają tak zmysły wyczulone,że potrafią się kontaktować z innym,nieznanym światem/wymiarem.Dużo czytam na ten temat od lat i wierzę w to.Kilka razy sama doswiadczyłam czegoś takiego oraz widziałąm jak moje zwierzeta reagują na COŚ,czego tak na prawdę(nie było?).
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-25, 14:30   #4418
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja pójdę dalej w temat i powiem,że dzieci (ponoć do 3 rż.) tak jak zwierzaki-psy,koty mają tak zmysły wyczulone,że potrafią się kontaktować z innym,nieznanym światem/wymiarem.Dużo czytam na ten temat od lat i wierzę w to.Kilka razy sama doswiadczyłam czegoś takiego oraz widziałąm jak moje zwierzeta reagują na COŚ,czego tak na prawdę(nie było?).
No ja też w to wierzę.
Stary 2015-08-25, 14:44   #4419
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Owieczka - ja na ktg chodzę do szkoły rodzenia.
Ale do tej przy zaspie?
Na to wasze ktg tylko dziewczyny ze szkoły rodzenia chodzą? To by było dziwne jakby nikt inny nie mógł skorzystać i sprzęt stał nieużywany...
Stary 2015-08-25, 14:44   #4420
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Jak mnie boli pipa

wymianki
Stary 2015-08-25, 14:45   #4421
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
Jak mnie boli pipa
Przechodzi ci trochę jak rozruszasz się?
Stary 2015-08-25, 14:50   #4422
agu23gda
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale do tej przy zaspie?
Na to wasze ktg tylko dziewczyny ze szkoły rodzenia chodzą? To by było dziwne jakby nikt inny nie mógł skorzystać i sprzęt stał nieużywany...
Nie do przyszpitalnej tylko tej do ktorej chodzilam. No i tak jak mowisz moga tam chodzic tylko kobiety ktore braly udzial w zajeciach w tej szkole rodzenia. A sprzet raczej wolny nie stoi bo zapisac sie trzeba tydzien do przodu bo potem nie ma miejsc

Edytowane przez agu23gda
Czas edycji: 2015-08-25 o 14:51
Stary 2015-08-25, 14:52   #4423
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
Przechodzi ci trochę jak rozruszasz się?
Idę właśnie z psem to się okaże.

wymianki
Stary 2015-08-25, 14:53   #4424
asia1010
Zadomowienie

Cytat:
Jak mnie boli pipa
Mnie tez.. jak wstaje, chodze
Stary 2015-08-25, 14:57   #4425
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie do przyszpitalnej tylko tej do ktorej chodzilam. No i tak jak mowisz moga tam chodzic tylko kobiety ktore braly udzial w zajeciach w tej szkole rodzenia. A sprzet raczej wolny nie stoi bo zapisac sie trzeba tydzien do przodu bo potem nie ma miejsc
Aaaa juz rozumiem. Nie wiem czemu mi się zdawało ze do szpitala chodzisz...
Stary 2015-08-25, 14:59   #4426
malena1979
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asia1010 Pokaż wiadomość
Mnie tez.. jak wstaje, chodze
Mam to samo dziś. Wyjątkowo mocno.
malena1979 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-25, 15:00   #4427
party_girl7
Zakorzenienie

Byłam w aptece i po bułki ulice niżej, to max moich zdolności teraz... Ledwo się ruszam a tu jeszcze miesiąc do tp:p
Ale u nas deszczowo, mokro, choć aktualnie nie pada. I sobie wyobrazilam że w taką pogodę pewnie najczęściej będę wychodziła na spacerki to już mi się zatęskniło i nie mogę się doczekać aż będę mogła się normalnie ruszać, bez bólu pleców, spojenia, bez tej niezgrabności no i z małym w wózku
Stary 2015-08-25, 15:09   #4428
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę że życie zweryfikuje podejście do klocków itp. Hihi każdy i tak przynosi co chce. Ale z doświadczenia ci powiem ze klocki duplo są super! Moje ulubione, u mnie akurat wersja z bobem budowniczym robiła mega furorę. Teraz klocki tez grają pierwsze skrzypce. Akurat najwięcej te policyjne i zlodziejowe i lego to najlepsza zabawka mojego starszaka obok gier planszowych które też uwielbia. Ja w sumie też. )

Zgadzam sie, ale na rowni z drewnianymi. Z obu rodzajow mozna cuda wyczarowac

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Cytat:
U nas radzą żeby os towarzyszaca miała np klapki kąpielowe żeby ew pomoc przy prysznicu.
Moim zdanuem te 5 w 1 to strasznie duża dawka szepionki dla takuwgo malyszka i jakoś nie jestem do nich przekonana. Wole w mniejszych dawkach. Ale każdy rodzic ma swoje poglądy.

Tez tak mysle, skojarzone szczepionki wg mnie bardzo obciazaja organizm. Ja bede pojedynczo lub jak najmniejsze combo podawac
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-25, 15:10   #4429
agu23gda
Wtajemniczenie

Dziewczyny... ja zaczynam panikowac jesli chodzi o moj urlop macierzynski. Nie wiem jak sie za to zabrac. Pracuje na umowe o prace na 3/4 etatu. Sęk w tym, ze umowe mam do 1 listopada i watpie, ze zostanie ona przedluzona z wiadomych wzgledow. Wiec wtedy wyplacanie kasy przejmie ZUS.
I teraz tak.. dzwonilam do kadr i kobieta mi powiedziala, ze jesli chce 'sam zwykly macierzynski' to mam po porodzie doslac oryginal aktu urodzenia i to wystarczy. A co to jest zwykly macierzynski a co jakis inny dodatkowy? Ona mi tlumaczyla ale ja nie kumam
Stary 2015-08-25, 15:19   #4430
melawen
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny... ja zaczynam panikowac jesli chodzi o moj urlop macierzynski. Nie wiem jak sie za to zabrac. Pracuje na umowe o prace na 3/4 etatu. Sęk w tym, ze umowe mam do 1 listopada i watpie, ze zostanie ona przedluzona z wiadomych wzgledow. Wiec wtedy wyplacanie kasy przejmie ZUS.
I teraz tak.. dzwonilam do kadr i kobieta mi powiedziala, ze jesli chce 'sam zwykly macierzynski' to mam po porodzie doslac oryginal aktu urodzenia i to wystarczy. A co to jest zwykly macierzynski a co jakis inny dodatkowy? Ona mi tlumaczyla ale ja nie kumam
Macierzynski i tak płaci ZUS. Przysługuje Ci 26 tyg podstawowego i tyle samo dodatkowego. Wybierasz czy podstawowy płatny 100% a potem 60 albo od razu decydujesz się na cały,wtedy 80%.
Akt urodzenia i z tego co wiem to formularz ZUSu pracodawcy musisz wypełnić.
melawen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-25, 15:24   #4431
agu23gda
Wtajemniczenie

Czyli jesli od razu zdecyduje sie na caly i 80% to ile tyg bede miala ten urlop?
Stary 2015-08-25, 15:27   #4432
melawen
Rozeznanie

Cytat:
Czyli jesli od razu zdecyduje sie na caly i 80% to ile tyg bede miala ten urlop?
52 tyg. Płatnego w sumie.
To się jakoś dzieli na 20 tyg. Podstawowego,6 tyg. Dodatkowego i 26 tyg. Rodzicielskiego.
Ten podstawowy możesz wykorzystać tylko Ty, nie możesz przekazać ojcu. A i powinnaś do 14 dni od porodu dostarczyć pracodawcy wniosek.
Ten formularz ZUS to możesz i Ty i mąż,bo to w celu dopisania dziecka do ubezpieczenia.
Stary 2015-08-25, 15:31   #4433
agu23gda
Wtajemniczenie

Aha... ok. Troche mi to rozjasnilo bo kompletnie tego nie rozumialam. A jesli zloze u pracodawcy wniosek o tylko ten zwykly.mscierzynski bez dodatkowego i rodzicielskiego i w tym czasie nie zostanie mi przedluzona umowa o prace to jesli sie pozniej bym zdecydowala jeszcze na ten rodzicielski to skladam wniosek do zus czy juz nie bede mogla, bo zus wyplaci tylko to na co zlozylam wniosek majac jeszcze umowe o prace i koniec?
Stary 2015-08-25, 15:33   #4434
Ana0611
Raczkowanie

Hej dziewczyny,

Dzięki za życzenia, ale to jednak był fałszywy alarm (lekarz wysłał nas do szpitala ze względu na zawężone ktg, częste silne skurcze i podejrzenie częściowego odejścia płynu owodniowego).
Zrobili nam 2 razy ktg, skurcze przeszły, Pani doktor zbadała nas na wszelkie sposoby...no niestety mam małego lenia w brzuchu. Powiedziała, że biorąc pod uwagę to że od początku biorę witaminy dla ciężarnych + wit. D to mogę urodzić i po terminie mimo że czop już odszedł i są skurcze.
Jedyne co, to mam oczywiście monitorować małego, czy dalej coś będzie ciec i uważać na siebie a najlepiej leżeć i pachnieć i tak też zamierzam po tym co dziś widziałam i słyszałam (2 poronienia etc )

Agu byłam w Redłowie PCK (najbliższy dla nas szpital) i z tego co posłyszałam to z Klinicznej też wysyłają tam już ciężarne bo u nich brak już miejsc. Od koleżanki wiem że na Zaspie też podobno powoli ciężko o łóżko

Ana0611 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-25, 15:35   #4435
agu23gda
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ana0611 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,

Dzięki za życzenia, ale to jednak był fałszywy alarm (lekarz wysłał nas do szpitala ze względu na zawężone ktg, częste silne skurcze i podejrzenie częściowego odejścia płynu owodniowego).
Zrobili nam 2 razy ktg, skurcze przeszły, Pani doktor zbadała nas na wszelkie sposoby...no niestety mam małego lenia w brzuchu. Powiedziała, że biorąc pod uwagę to że od początku biorę witaminy dla ciężarnych + wit. D to mogę urodzić i po terminie mimo że czop już odszedł i są skurcze.
Jedyne co, to mam oczywiście monitorować małego, czy dalej coś będzie ciec i uważać na siebie a najlepiej leżeć i pachnieć i tak też zamierzam po tym co dziś widziałam i słyszałam (2 poronienia etc )

Agu byłam w Redłowie PCK (najbliższy dla nas szpital) i z tego co posłyszałam to z Klinicznej też wysyłają tam już ciężarne bo u nich brak już miejsc. Od koleżanki wiem że na Zaspie też podobno powoli ciężko o łóżko
Nooo na zaspie slabo o lozko. Lezy tam teraz na polozniczym moja siostra i mowila ze odsylaja tez do innych szpitali
Stary 2015-08-25, 15:41   #4436
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ana0611 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,

To odpoczywaj i nie myśl o poronienuach. Trzymam kciuki
Stary 2015-08-25, 15:51   #4437
melawen
Rozeznanie

Cytat:
Aha... ok. Troche mi to rozjasnilo bo kompletnie tego nie rozumialam. A jesli zloze u pracodawcy wniosek o tylko ten zwykly.mscierzynski bez dodatkowego i rodzicielskiego i w tym czasie nie zostanie mi przedluzona umowa o prace to jesli sie pozniej bym zdecydowala jeszcze na ten rodzicielski to skladam wniosek do zus czy juz nie bede mogla, bo zus wyplaci tylko to na co zlozylam wniosek majac jeszcze umowe o prace i koniec?
Z tego co pamiętam najpóźniej 2 tyg. Przed zakończeniem urlopu.czyli w tym przypadku do 18 tyg. Po porodzie i do 24. Jak od razu będę pisać o 3.wtedy masz jeden wniosek. Ponoć można to nawet złożyć przed porodem.
Stary 2015-08-25, 15:53   #4438
grita
Rozeznanie

Cytat:
A ja miałam iście koszmarna noc. Pies ma biegunkę. O tyle o ile udało mi się zasnąć o 1 e nocy o 2 obudził mnie dyszacy pies pod drzwiami . Później o 3 o 5 i spalysmy wyczerpane do 9 bo znów. Jestem mega zmeczona
Chyba Cię kropcia przyzwyczaja do nocnych, regularnych pobudek Tak to z tymi zwierzakami jest, mam nadzieję że w ciągu dnia mogłaś sobie odespać i odpocząć

Cytat:
Napisane przez malaja86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ja dziś po pobudce czułam się kiepsko. Szlam na badania i myślałam ze nie dojdę. Na szczęście nie czekałam długo. Zanim dojechałam do rodziców myślałam że padnę. Dopiero jakiś czas po jedzeniu poczułam się lepiej.
Jak tam samopoczucie, lepiej już?

Cytat:
ja również uprzedziłam przed rozpieszczaniem bo tego tolerować nie bedziemy a na prezenty zamiast ton zabawek- pampersy bo na to najwiecej kasy bedzie szło. my chcey by nasza mała nie miała ton zabawek a w dodatku jak już zabawki to takie które pobudzaja wyobraznie-zamiast gotowców w stylu klocki Lego z wersji Duplo- klocuszki drewniane,kolorowe,zero maszkar Barbie tylko lale przypominające normalne budowa dziewczynki i najlepiej szmacianki. no i stawiamy na książki-mamy całe mnóstwo ksiażek z naszych lat dziecinnych, nie chcemy również by nasz dzieć wysiadywał przed TV czy nie daj Boże laptopem- a znam ludzi,którzy się chwalili,że ich dwulatek śmiaga z kompem/tabletem za pan brat
Nie rozumiem co jest nie tak z lego duplo? Mega rozwijają motorykę małą u dziecka, wyobraźnię, i cuda można z nich wyczarować, podobnie jak z drewnianych

Cytat:
Tak rozkminiam...bo chce juz tego porodu ale boję się- zupełnie jak stara dziewica co chce a się boi ...trudno opisywać nierodzacej nigdy jeszcze ból porodowy-jak się go czuje,tym bardziej,że każda ma inny próg bólu. MIałam całe życie (za wyjatkiem czasu na tabsy) hardkorowe @ ,doba,dwie wyjęte z zyciorysu,bóle takie,że potrafiłąm wymiotować i jednocześnie mieć biegunkę żrąc do tego listek ibuprofenu. Gdyby mi ktoś dzis powiedział,że będzie boleć gorzej niż przy hardkorach albo tak sama lub słabiej to bym się chyba uspokoiła. A najgorsza jest ta niewiadoma. Urwa,większego bólu niż ten podczas moich @ się panicznie boję. a dokładnie tego,że ból mnie pokona,odbierze racjonale postrzeganie rzeczywistosci,że będę pragneła by mnie ktoś dobił na żywca tępą wykałaczką albo patyczkiem do lodów.
Też zupełnie nie wiem od czego to zależy, kto jak odczuwa bóle miesiączkowe czy porodowe. Miesiączki miałam takie sobie, bez ibupromu wytrzymać się nie dało, ale nie tak hardkorowe jak opisujesz.
Poród wspominam jako bolesny, ale do przeżycia. Może dlatego, że był stosunkowo krótki - 9 godzin, dałam radę bez gazu (wtedy jeszcze nie było zzo u mnie w szpitalu).
Na początku podbrzusze ćmiło mnie jak na okres, nie mogłam sobie znaleźć miejsca, mimo że to była noc musiałam dreptać po sali, bo nie dało się wyleżeć. I z czasem bóle stawały się mocniejsze, trzymały dłużej i przerwy między nimi stawały się krótsze. I obejmowały już nie tylko podbrzusze. ale cały brzuch, jakby ktoś obręcz na nim zaciskał. Chwilową ulgę przynosił ruch, prysznic, masowanie krzyża przez męża. Najgorsza była końcówka gdzie pomiędzy skurczami było koło 3o sek odpoczynku, nie dało się zregenerować, jak przyszły parte to już była dla mnie ulga
Ale nie wiem czy Ci cokolwiek pomoże to co napisałam, bo każda z nas będzie miała inny poród, inaczej odczuwa ból, pewnie ten ból też będzie inaczej nasilony u każdej z nas. Nie zamartwiaj się na zapas, traktuj to jako wyzwanie To, że całe 9 mcy nosiłaś Gaję pod sercem i tyle dałaś jej z siebie daje siłę do tego, żeby przejść przez poród i móc wreszcie ją utulić i ucałować w czółko

Cytat:
Myślę że życie zweryfikuje podejście do klocków itp. Hihi każdy i tak przynosi co chce. Ale z doświadczenia ci powiem ze klocki duplo są super! Moje ulubione, u mnie akurat wersja z bobem budowniczym robiła mega furorę. Teraz klocki tez grają pierwsze skrzypce. Akurat najwięcej te policyjne i zlodziejowe i lego to najlepsza zabawka mojego starszaka obok gier planszowych które też uwielbia. Ja w sumie też. )
Oj zgadzam się U nas furorę robią zestawy ze zwierzątkami, ale policję też mamy

Cytat:
U nas radzą żeby os towarzyszaca miała np klapki kąpielowe żeby ew pomoc przy prysznicu.
Moim zdanuem te 5 w 1 to strasznie duża dawka szepionki dla takuwgo malyszka i jakoś nie jestem do nich przekonana. Wole w mniejszych dawkach. Ale każdy rodzic ma swoje poglądy.
Nie wiem czy wiesz, ale w standardowym kalendarzu szczepień i tak na jednej wizycie dziecko jest szczepione takim kombo, tylko w 3 osobnych szczepionkach.
Jak szczepisz 5w1 to jest o tyle "lepsze", że rzeczywiście mniej konserwantów dostaje dziecko za jednym razem, no i to co mnie przekonuje, to fakt, że w tej wersji krztusiec jest bezpieczniejszy dla dziecka i ta szczepionka daje o wiele mniej powikłań niż szczepienie na krztuśćca bezpłatne na nfz, bo ta jest gorszej jakości.

Didi, co do szczepienia na żółtaczkę w szpitalu, jeśli nie chcesz szczepić euvaxem (a tym szczepią zazwyczaj) tylko wolisz engerixem, to musisz iść do lekarza rodzinnego i poprosić o receptę na tą szczepionkę. Ewentualnie na porodówce pediatra też może wypisać na nią receptę i może mąż pójść ją wykupić o dostarczyć do szpitala. Chociaż słyszałam, że czasem robią z tym problemy.
Ja na żółtaczkę nie szczepię w szpitalu, jedynie najprawdopodobniej na gruźlicę przy wypisie do domu, bo później trudniej jest na nią zaszczepić - w przychodniach nie podają szczepionki na gruźlicę, więc trochę z tym zachodu. A na żółtaczkę szczepię engerixem, wezmę od pediatry na wizycie receptę i zaszczepię po 6-8 tygodniach od urodzenia.
grita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-25, 15:57   #4439
melawen
Rozeznanie

Cytat:
A tu masz przykładowe wnioski
https://mamotoja.pl/wnioski-o-urlopy...4850,r1p1.html
Stary 2015-08-25, 16:01   #4440
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

Ana
Odpoczywaj
Zawsze lepiej sprawdzić i dmuchać na zimne.

Przepraszam nie jestem dziś w humorze. Młody kopie mnie aż po nerki, ból aż do łez...

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości