|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. IX
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moi rodzice kupili nam dom, bo był praktycznie za bezcen, a my i tak chcemy ich kiedyś spłacić. Moi rodzice mają dużo więcej kasy niż moi teściowie, ale od żadnych nie chcemy brać kasy z różnych przyczyn. Mimo to moi przelewają mi 200zł co miesiąc, obie strony dają nam jakieś mrożonki, jajka, warzywa co jakiś czas. Ale i my rodzicom od czasu do czasu coś kupimy. Nie mam pretensji do moich rodziców, że np utrzymują mojego starszego brata, a mnie nie - ich kasa, ja mam siebie i męża i od nikogo niczego nie oczekuje. Zawsze jest miło, jak w czymś pomogą, ale my często nie chcemy tej pomocy, bo chcemy koniecznie sami bez zawdzięczania wiecznie czegoś komuś.. Cytat:
2. Te co ja mam Pregna Plus są też dla matek karmiących, więc niektóre można, pytanie tylko, czy faktycznie jest potrzeba. 3. Suszarek raczej w szpitalach nie ma, ja się posiłkowałam suchym szamponem. 4. Ja się obyłam bez położnej, ale trafiłam na wszystkie bardzo fajne i miłe. 5. A co do szczepionek to nie pomogę... Cytat:
A rzeczy ponosi tż i będą wszędzie tam, gdzie Ty Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4412 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do szczepionek to ja schizuję tak jak Ty. 5 w 1 ok ale nie zgodzę się na 6 w 1. nic wiecej nie napisze bo nie chce polemik na forum. na pewno nie bedziemy szczepić dziecka szczepionkami dodatkowymi. Wiem,ze w szpitalu od razu szczepią na żółtaczkę i gruźlicę-można nie wyrazic zgody,tzreba mieć pismo specjalne(jak coś to mam druk) ale potem jest problem bo tą szczepionkę mają tylko szpitale-przychodnie nie posiadają jej. Też nie chcaiałam szczepić na gruzlice i zołtaczke ale pomyslałam sobie,ze w szpitalu jest od chooya zarazków i tak bedzie lepiej. Siedze dość głęboko w szczepionkach,w tym szcepić/nie szcepić i prubuje znalesc złoty środek. W rodzinie bliskiej TŻ jest przypadek że po szcepionce dziecku zmienił się charakter-dosłownie z dnia na dzień i z biegiem czasu okazało się,że chłopiec ma aspargera plus adhd. Do czasu szcepionki był normalnym,pogodnym,spokoj nym chłopcem. Edytowane przez oczarowana Czas edycji: 2015-08-25 o 14:24 |
|
|
|
|
#4413 |
|
Zakorzenienie
|
Oczarowana pisaliśmy o telepati z owieczka . Tez porozumiewamy się tak z dziećmi
ale strzelać to mi nic nieme strzrla
|
#4414 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli przepływy i parametry małego będą dobre to czekamy. Dopiero w przyszłą sobotę czyli 7 dni po TP z OM na patologię. A tam badania i kilka dni czekania, jak nic się nie będzie działo to wywołanie. Ostatecznie może zejść tak to 10 września.
|
|
|
|
#4415 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4416 |
|
Wtajemniczenie
|
Owieczka - ja na ktg chodzę do szkoły rodzenia.
|
#4417 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4418 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4419 |
|
Zakorzenienie
|
Ale do tej przy zaspie?
Na to wasze ktg tylko dziewczyny ze szkoły rodzenia chodzą? To by było dziwne jakby nikt inny nie mógł skorzystać i sprzęt stał nieużywany... |
|
|
|
#4420 |
|
Zakorzenienie
|
Jak mnie boli pipa
|
#4421 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#4422 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3kwtlrik7q.png Edytowane przez agu23gda Czas edycji: 2015-08-25 o 14:51 |
|
|
|
|
#4423 |
|
Zakorzenienie
|
Idę właśnie z psem to się okaże.
|
#4424 |
|
Zadomowienie
|
|
#4425 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaa juz rozumiem. Nie wiem czemu mi się zdawało ze do szpitala chodzisz...
|
|
|
|
#4426 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4427 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam w aptece i po bułki ulice niżej, to max moich zdolności teraz... Ledwo się ruszam a tu jeszcze miesiąc do tp:p
Ale u nas deszczowo, mokro, choć aktualnie nie pada. I sobie wyobrazilam że w taką pogodę pewnie najczęściej będę wychodziła na spacerki to już mi się zatęskniło i nie mogę się doczekać aż będę mogła się normalnie ruszać, bez bólu pleców, spojenia, bez tej niezgrabności no i z małym w wózku
|
#4428 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam sie, ale na rowni z drewnianymi. Z obu rodzajow mozna cuda wyczarowac ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
Tez tak mysle, skojarzone szczepionki wg mnie bardzo obciazaja organizm. Ja bede pojedynczo lub jak najmniejsze combo podawac |
||
|
|
|
#4429 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny... ja zaczynam panikowac jesli chodzi o moj urlop macierzynski. Nie wiem jak sie za to zabrac. Pracuje na umowe o prace na 3/4 etatu. Sęk w tym, ze umowe mam do 1 listopada i watpie, ze zostanie ona przedluzona z wiadomych wzgledow. Wiec wtedy wyplacanie kasy przejmie ZUS.
I teraz tak.. dzwonilam do kadr i kobieta mi powiedziala, ze jesli chce 'sam zwykly macierzynski' to mam po porodzie doslac oryginal aktu urodzenia i to wystarczy. A co to jest zwykly macierzynski a co jakis inny dodatkowy? Ona mi tlumaczyla ale ja nie kumam
|
#4430 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Akt urodzenia i z tego co wiem to formularz ZUSu pracodawcy musisz wypełnić. |
|
|
|
|
#4431 |
|
Wtajemniczenie
|
Czyli jesli od razu zdecyduje sie na caly i 80% to ile tyg bede miala ten urlop?
|
#4432 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To się jakoś dzieli na 20 tyg. Podstawowego,6 tyg. Dodatkowego i 26 tyg. Rodzicielskiego. Ten podstawowy możesz wykorzystać tylko Ty, nie możesz przekazać ojcu. A i powinnaś do 14 dni od porodu dostarczyć pracodawcy wniosek. Ten formularz ZUS to możesz i Ty i mąż,bo to w celu dopisania dziecka do ubezpieczenia. |
|
|
|
|
#4433 |
|
Wtajemniczenie
|
Aha... ok. Troche mi to rozjasnilo bo kompletnie tego nie rozumialam. A jesli zloze u pracodawcy wniosek o tylko ten zwykly.mscierzynski bez dodatkowego i rodzicielskiego i w tym czasie nie zostanie mi przedluzona umowa o prace to jesli sie pozniej bym zdecydowala jeszcze na ten rodzicielski to skladam wniosek do zus czy juz nie bede mogla, bo zus wyplaci tylko to na co zlozylam wniosek majac jeszcze umowe o prace i koniec?
|
#4434 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,
Dzięki za życzenia, ale to jednak był fałszywy alarm (lekarz wysłał nas do szpitala ze względu na zawężone ktg, częste silne skurcze i podejrzenie częściowego odejścia płynu owodniowego). Zrobili nam 2 razy ktg, skurcze przeszły, Pani doktor zbadała nas na wszelkie sposoby...no niestety mam małego lenia w brzuchu. Powiedziała, że biorąc pod uwagę to że od początku biorę witaminy dla ciężarnych + wit. D to mogę urodzić i po terminie mimo że czop już odszedł i są skurcze. Jedyne co, to mam oczywiście monitorować małego, czy dalej coś będzie ciec i uważać na siebie a najlepiej leżeć i pachnieć i tak też zamierzam po tym co dziś widziałam i słyszałam (2 poronienia etc )Agu byłam w Redłowie PCK (najbliższy dla nas szpital) i z tego co posłyszałam to z Klinicznej też wysyłają tam już ciężarne bo u nich brak już miejsc. Od koleżanki wiem że na Zaspie też podobno powoli ciężko o łóżko
|
#4435 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4436 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4437 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4438 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak to z tymi zwierzakami jest, mam nadzieję że w ciągu dnia mogłaś sobie odespać i odpocząć ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Poród wspominam jako bolesny, ale do przeżycia. Może dlatego, że był stosunkowo krótki - 9 godzin, dałam radę bez gazu (wtedy jeszcze nie było zzo u mnie w szpitalu). Na początku podbrzusze ćmiło mnie jak na okres, nie mogłam sobie znaleźć miejsca, mimo że to była noc musiałam dreptać po sali, bo nie dało się wyleżeć. I z czasem bóle stawały się mocniejsze, trzymały dłużej i przerwy między nimi stawały się krótsze. I obejmowały już nie tylko podbrzusze. ale cały brzuch, jakby ktoś obręcz na nim zaciskał. Chwilową ulgę przynosił ruch, prysznic, masowanie krzyża przez męża. Najgorsza była końcówka gdzie pomiędzy skurczami było koło 3o sek odpoczynku, nie dało się zregenerować, jak przyszły parte to już była dla mnie ulga ![]() Ale nie wiem czy Ci cokolwiek pomoże to co napisałam, bo każda z nas będzie miała inny poród, inaczej odczuwa ból, pewnie ten ból też będzie inaczej nasilony u każdej z nas. Nie zamartwiaj się na zapas, traktuj to jako wyzwanie To, że całe 9 mcy nosiłaś Gaję pod sercem i tyle dałaś jej z siebie daje siłę do tego, żeby przejść przez poród i móc wreszcie ją utulić i ucałować w czółko ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jak szczepisz 5w1 to jest o tyle "lepsze", że rzeczywiście mniej konserwantów dostaje dziecko za jednym razem, no i to co mnie przekonuje, to fakt, że w tej wersji krztusiec jest bezpieczniejszy dla dziecka i ta szczepionka daje o wiele mniej powikłań niż szczepienie na krztuśćca bezpłatne na nfz, bo ta jest gorszej jakości. Didi, co do szczepienia na żółtaczkę w szpitalu, jeśli nie chcesz szczepić euvaxem (a tym szczepią zazwyczaj) tylko wolisz engerixem, to musisz iść do lekarza rodzinnego i poprosić o receptę na tą szczepionkę. Ewentualnie na porodówce pediatra też może wypisać na nią receptę i może mąż pójść ją wykupić o dostarczyć do szpitala. Chociaż słyszałam, że czasem robią z tym problemy. Ja na żółtaczkę nie szczepię w szpitalu, jedynie najprawdopodobniej na gruźlicę przy wypisie do domu, bo później trudniej jest na nią zaszczepić - w przychodniach nie podają szczepionki na gruźlicę, więc trochę z tym zachodu. A na żółtaczkę szczepię engerixem, wezmę od pediatry na wizycie receptę i zaszczepię po 6-8 tygodniach od urodzenia. |
||||||
|
|
|
#4439 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
https://mamotoja.pl/wnioski-o-urlopy...4850,r1p1.html |
|
|
|
|
#4440 |
|
Wtajemniczenie
|
Ana
Odpoczywaj ![]() ![]() Zawsze lepiej sprawdzić i dmuchać na zimne. Przepraszam nie jestem dziś w humorze. Młody kopie mnie aż po nerki, ból aż do łez...
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:42.

Moi rodzice kupili nam dom, bo był praktycznie za bezcen, a my i tak chcemy ich kiedyś spłacić. Moi rodzice mają dużo więcej kasy niż moi teściowie, ale od żadnych nie chcemy brać kasy z różnych przyczyn. Mimo to moi przelewają mi 200zł co miesiąc, obie strony dają nam jakieś mrożonki, jajka, warzywa co jakiś czas. Ale i my rodzicom od czasu do czasu coś kupimy. Nie mam pretensji do moich rodziców, że np utrzymują mojego starszego brata, a mnie nie - ich kasa, ja mam siebie i męża i od nikogo niczego nie oczekuje. Zawsze jest miło, jak w czymś pomogą, ale my często nie chcemy tej pomocy, bo chcemy koniecznie sami bez zawdzięczania wiecznie czegoś komuś..

bierzecie suszarkę do włosów do szpitala? czy tam są? wiem, że to dziwny problem, ale moje włosy schną około półtorej godziny samoistnie... 

formalnie żona swojego męża 14.07.2012