Mamusie styczniowe 2016, cz. III - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-02, 15:31   #2011
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. III

Nie chwalilam się ale prawdopodobnie przytyłam 0,5 kg zobaczymy we wtorek ile naprawdę przyszło ale tak wskazuje waga w pracy :-D
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 15:32   #2012
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ahnessy Pokaż wiadomość
Logopedia to dobry kierunek choć ciężki, coraz więcej dzieci ma wady wymowy. Ehh ciężko wspominam logopedie na studiach a to tylko 1 semestr był podziwiam
Coś takiego znalazłam:
Opiekun w żłobku i klubie dziecięcym. Wykształcenie, kwalifikacje, doświadczenie. a) Kto może być opiekunem.
Wymagania dla opiekunów w żłobkach i klubach dziecięcych są takie same. Opiekunem w żłobku lub klubie dziecięcym może być osoba posiadająca kwalifikacje: pielęgniarki, położnej, opiekunki dziecięcej, nauczyciela wychowania przedszkolnego, nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej lub pedagoga opiekuńczo-wychowawczego. Ponadto, opiekunem może być także osoba, która posiada co najmniej wykształcenie średnie oraz:
- co najmniej dwuletnie doświadczenie w pracy z dziećmi w wieku do trzech lat lub
- przed zatrudnieniem jako opiekun w żłobku lub w klubie dziecięcym odbyła 280-godzinne szkolenie, z czego co najmniej 80 godzin w formie zajęć praktycznych, polegających na sprawowaniu opieki nad dzieckiem pod kierunkiem w pełni wykwalifikowanego opiekuna.

Ale z logopedą to inna sprawa raczej nie musisz mieć dodatkowych kwalifikacji (moje zdanie) chyba że chcesz być wychowawcą
Ja chcę pracować jako logopeda, tyle że w żłobkach ile godzin uda mi się wyrobić? O ile gdziekolwiek się dostanę... Dlatego chciałam zrobić coś (ale raczej nie studia) żeby móc być tam opiekunem. U nas na kierunku jest "ścieżka edukacyjna" (nie, to nie jest nawet specjalizacja ) Wczesna Interwencja Logopedyczna i chcę wybrać to i później kombinować.
Logopedia jest trudna o tyle że masz zajęcia i z medycyny, i filologii polskiej (fonetyka), plus mnóstwo pedagogiki od strony "teoria o teorii". Przynajmniej na pierwszym roku tak było, niełatwo przez to było niektóre rzeczy zdać. Typowo logopedyczne zaczną się od tego roku, czyli u mnie od następnego

Uaoo takie wrażenie jak Dotka, że Wy do końca rozmawiać ze sobą nie potraficie i oboje macie jakieś niewypowiedziane żale. Terapia małżeńska - to by chyba Wam mogło pomóc

hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 16:33   #2013
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ua00 ale siadlas i wprost powiedzialas co Ci sie nie podoba i czego oczekujesz?
Tak, ale mam wrażenie czasami jakbym mówiła do ściany. Chciałabym porozmawiać tak normalnie. Ale u nas to się odbywa tak, że ja mówię, coś pytam, a on cisza. I jak tu rozmawiać skoro on nic nie mówi, nie odpowiada na pytania.

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość
B]Uaoo [/B]takie wrażenie jak Dotka, że Wy do końca rozmawiać ze sobą nie potraficie i oboje macie jakieś niewypowiedziane żale. Terapia małżeńska - to by chyba Wam mogło pomóc
Ja mówię wszystko co mi na serduchu leży, przynajmniej się staram.
Nam chyba już nic nie pomoże. Kiedyś był całkiem inny.

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Wiem, że marudzę ale pytam już ostatni raz o szkoły :P
Co myślicie o Technik masażysta lub Dietetyka?

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017

Edytowane przez uaoo
Czas edycji: 2015-09-02 o 15:44
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 16:34   #2014
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Cześć Kochane Melduję, iż wróciłam Na wakacjach niestety nie udało mi się złapać wifi więc mam ponad 1000 (!!!) postów do nadrobienia.
Byliśmy dzisiaj rano na wizycie u gin no i mamy chłopca
Jest już całkiem spory - waży 430gram. Wszystko jest w porządku TŻ dumny jak paw
Hej hej super ze udalo Ci sie odpoczac. Gratuluje mocno syneczka:-D

Serduszko malutkie

Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 16:45   #2015
Dotka90
Zakorzenienie

Kinga obiad byl. Zupa ogorkowa spoko. A drugie slabe - ziemniaki, marchewka z kalafiorem i kurczak gotowany w sosie. Taka potrawka. Smakowo ok ale na boga, kilo fileta z kurczaka kosztuje 15zl! Hurtowo na bank taniej. A tu na kazda z nas przypadlo po jakies...50g kurczaka (!).

Ua00 a ja mam wrazenie ze Ty nie chcesz nic zmienic. Ja tez uwazam ze terapia by Wam pomogla, nauczylibyscie sie rozmawiac.

I moim zdaniem to ostatni dzwonek na terapie. Zaraz pojawi sie drugie dziecko i na pewno lepiej nie bedzie...

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 17:17   #2016
Casaa
Zakorzenienie

Hello u mnie troche wieje ale i tak jest piekne slonce

Uaoo, masazysta spoko ale! Jest od metra praktyk, bardzo duzo na rynku jest masazystow, nie wiem w jakiej formie chcialabys pracowac czy dojazd do domu klienta czy gdzies stacjonarnie. Jesli chodzi o ten kierunek moge Ci sporo opowiedziec bo juz to przerabialam.

Dzisiaj zapisalam sie do szkoly rodzenia, zaczynamy od 29.09

Niepozorna gratuluje

Wyslane z Lumia920.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 17:39   #2017
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Na wszystkich kierunkach jest dużo specjalistów tak to niestety będzie i tego się nie da zmienić jak się przyłożysz, potem kursy czy coś i ktoś Cię zacznie polecać to kasa spoko no i nie oszukujmy się na masażystów jest branie bo społeczeństwo się starzeje
Stary 2015-09-02, 17:44   #2018
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Na wszystkich kierunkach jest dużo specjalistów tak to niestety będzie i tego się nie da zmienić jak się przyłożysz, potem kursy czy coś i ktoś Cię zacznie polecać to kasa spoko no i nie oszukujmy się na masażystów jest branie bo społeczeństwo się starzeje

Ok, tylko jest to ciezka fizyczna praca, i trzeba sobie zdawac sprawe z tej kwestii. Ja tego absolutnie nie bede odradzala bo bezbosredni kontakt z drugim czlowiekiem i niesienie pomocy jest bardzo fajna sprawa
Stary 2015-09-02, 17:50   #2019
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

No i masażysta masazyscie nierówny. Oki, technik niech masuje ale relaksująco, np. Kamieniami w spa, a szyją i kręgosłupem gdy boli u starego to już fizjoterapeuta

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 18:00   #2020
Eleo765
Zadomowienie

Dietetyk to wydaje mi się fajny zawód na dzisiejsze czasy wszyscy dookoła się odchudzaja, jest moda na zdrowe odżywianie

Byliśmy na 1 zajęciach w szkole rodzenia, maz miło mnie zaskoczył, bo wyrwał się do robienia notatek było o porodzie, jak poznać, że to juz, krok po kroku co nas czeka w szpitalu itd. Przepisze te notatki męża to się podziele ta polozna sama ma 4 dzieci i 3 rodzaje porodów za sobą, sn, cc i w domu, łAł!

Dotka, coś konkretnego ci lekarz mowil juz czy na razie badają?
Stary 2015-09-02, 18:14   #2021
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
No i masażysta masazyscie nierówny. Oki, technik niech masuje ale relaksująco, np. Kamieniami w spa, a szyją i kręgosłupem gdy boli u starego to już fizjoterapeuta

Z tym sie tak do konca nie zgodze. Technik masazysta przez 2 lata nauki masaz ma doprowadzony do perfekcji (oczywiscie jesli sie przyklada) natomiast fizjoterapeuta po samych studiach jest du..ą, bez umiejetnosci masazu (ok 30h) to jest nic na nauczenie sie tego.... Aleeeee fizjoterapeuta moze isc na kursy doszkalajace typu terapia manualna, uniwersytet osteopatii itp i wtedy ma mega moc w rekach, natomiast maser jest tylko maserem z zablokowana droga do bardzo wymagajacych kursow
Stary 2015-09-02, 19:01   #2022
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Ej było tak gorąco że aż mi miód roztopiło Robiłam sobie herbatę z miodem a tu jak zawsze była stała konsystencja tak dzisiaj płynna mega
Stary 2015-09-02, 19:03   #2023
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eleo765 Pokaż wiadomość
Dietetyk to wydaje mi się fajny zawód na dzisiejsze czasy wszyscy dookoła się odchudzaja, jest moda na zdrowe odżywianie

Byliśmy na 1 zajęciach w szkole rodzenia, maz miło mnie zaskoczył, bo wyrwał się do robienia notatek było o porodzie, jak poznać, że to juz, krok po kroku co nas czeka w szpitalu itd. Przepisze te notatki męża to się podziele ta polozna sama ma 4 dzieci i 3 rodzaje porodów za sobą, sn, cc i w domu, łAł!
Teoretycznie z tym dietetykiem to fakt, ale ja na studia bym nie szła. Znajomy był i dane są kompletnie nieaktualne, co akurat w dietetyce ma wielkie znaczenie.

Gratuluję szkoły rodzenia i takich fajnych zajęć (i tak zaangażowanego męża )

My właśnie wróciliśmy z wózkiem Jest 4 letni, wywoził dwójkę dzieci ale bardzo zadbany, dokładnie opisali mi jak się go używa, jakie minusy ma, pokazali, pojeździłam i wzięliśmy Mnie się nim bardzo wygodnie manewruje, jeździ miękko... Tak się cieszę

Stary 2015-09-02, 19:06   #2024
ahnessy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość

wydaje mi się spoko, wiele osób ma siedzący tryb pracy i życia więc bóle kręgosłupa są częste - mój tata regularnie chodzi do masażysty albo domowników molestuje haha

Niepozorna - gratuluje synka

Ja też jestem po badaniach, dziewczyna na 100% - pani dr powiedziała że na piśmie może mi to dać więc już wierzę, waży 370 g i wszystko z nią w porządku. Bidulce chyba się nie podobało bo wariowała strasznie.
ahnessy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 19:09   #2025
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:

My właśnie wróciliśmy z wózkiem Jest 4 letni, wywoził dwójkę dzieci ale bardzo zadbany, dokładnie opisali mi jak się go używa, jakie minusy ma, pokazali, pojeździłam i wzięliśmy Mnie się nim bardzo wygodnie manewruje, jeździ miękko... Tak się cieszę
Jednak go wzieliscie. Super ze jestescie zadowoleni to najwazniejsze. Pochwal sie jakims zdjeciem

Serduszko malutkie

Stary 2015-09-02, 19:10   #2026
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

O mateczko ale mi napiera na brzuch Piję herbatę z miodem i imbirem i tłucze się jak głupie
Stary 2015-09-02, 19:10   #2027
lune1992
Zadomowienie

Cytat:
Teoretycznie z tym dietetykiem to fakt, ale ja na studia bym nie szła. Znajomy był i dane są kompletnie nieaktualne, co akurat w dietetyce ma wielkie znaczenie.

Ja też kupiłam uzywany, stoi juz w pokoiku Małego i nie mogę sie na niego napatrzec jest taki sliczny

Co do szkoły rodzenia to ja sie nie wybieram bo zameldowana jestem 150km dalej a w Warszawie tylko wynajmujemy mieszkanie więc tu bym musiała płacić za szkołe ;/
lune1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 19:10   #2028
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja też jestem po badaniach, dziewczyna na 100% - pani dr powiedziała że na piśmie może mi to dać więc już wierzę, waży 370 g i wszystko z nią w porządku. Bidulce chyba się nie podobało bo wariowała strasznie.
Zatem gratuluje coreczki w koncu dziewczynki zaczely sie ujawniac. Jakies imie juz macie?

Serduszko malutkie

Stary 2015-09-02, 19:12   #2029
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Super Kolejna dziewczynka!
Stary 2015-09-02, 19:12   #2030
koktajlowa7
Rozeznanie

Cytat:
Przyszedł tż z pracy. Jemy obiad w ciszy. Po chwili rzuca tekstem: 14 września zaczynam urlop, wziąłem dwa tygodnie, a na 3 dni jedziemy odpocząć do Łeby. Boziu, nie ogarniam go.
Czyli wyciągnął ręke bo chce Cię gdzieś zabrać.

Cytat:
Tak, ale mam wrażenie czasami jakbym mówiła do ściany. Chciałabym porozmawiać tak normalnie. Ale u nas to się odbywa tak, że ja mówię, coś pytam, a on cisza. I jak tu rozmawiać skoro on nic nie mówi, nie odpowiada na pytania.

Ja mówię wszystko co mi na serduchu leży, przynajmniej się staram.
Nam chyba już nic nie pomoże. Kiedyś był całkiem inny.

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Musicie nauczyć się ze sobą rozmawiać, a najlepiej to terapia małżeńska tak jak dziewczyny radzą.

Dobre zawody, na topie. Lżejsza dietetyka.

Cytat:

Jaki kupiliście?
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 19:13   #2031
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Jak chcecie dziewczyny i podacie nazwy wozkow to moge Was dopisac do listy wyprawkowej

Serduszko malutkie

Stary 2015-09-02, 19:13   #2032
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

A ja mam ochotę pojechać i umyć mój boski wózek I wtedy porobię wam zdjęcia
Stary 2015-09-02, 19:18   #2033
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Magda rob rob i wstawiaj szybko a jak sie czujesz? Przechodzi Ci troche?

Serduszko malutkie

Stary 2015-09-02, 19:23   #2034
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
Magda rob rob i wstawiaj szybko a jak sie czujesz? Przechodzi Ci troche?
Co ty Mam wrażenie że ładuje mnie jeszcze bardziej Po herbacie tylko dzieć się rozszalał. Syrop z cebuli zrobiłam, będzie na jutro. Zrobię sobie jeszcze dzisiaj mleko z czosnkiem i miodem i kanapkę z czosnkiem. Myślałam jeszcze o cebuli ale nie wiem co z nią
Zaczął mi się mega kaszel, może nie często, ale czuję, że mnie drapie w gardle i później taki brzydki Muszę się wykurować do weekendu bo mamy nauki przedmałżeńskie. Normalnie 3 dni maks. 4 by mi wystarczyło a teraz nie wiem Nie lubię tego w ciąży, że nie mogę nic zaplanować, bo nie znam swojego organizmu. Tak to wiedziałam co i jak i mogłam działać a teraz nie wiem nic
Stary 2015-09-02, 19:31   #2035
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Jednak go wzieliscie. Super ze jestescie zadowoleni to najwazniejsze. Pochwal sie jakims zdjeciem
Zdjęcia porobię jak tż odkopie nasz aparat, bo w jego szafce to ja się boję grzebać, ta ilość kabli
Cytat:
Napisane przez lune1992 Pokaż wiadomość
Ja też kupiłam uzywany, stoi juz w pokoiku Małego i nie mogę sie na niego napatrzec jest taki sliczny
Mój tez mi się podoba, jest duży i fajnie mi się nim jeździ, oby zima nie była zbyt sroga to będziemy się wózkować
Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
Jaki kupiliście?
Jedo Vedi, dokładnie w tych kolorach. Można mnie dopisać do listy wózkowej

Stary 2015-09-02, 19:36   #2036
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Harriet bardzo fajne kolory Mój ma cienkie koła i w sumie nie wiem jak to będzie w zimie i się nie skręcają i nie mam koszyka na dole Muszę też kupić torbę do wózka bo nie mam
Stary 2015-09-02, 19:50   #2037
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Harriet bardzo fajne kolory Mój ma cienkie koła i w sumie nie wiem jak to będzie w zimie i się nie skręcają i nie mam koszyka na dole Muszę też kupić torbę do wózka bo nie mam
A dziękuję Mnie tez się podobają, za taką cenę zwłaszcza
Skoro Twoja mama na takich dała radę to Ty chyba tez powinnaś, nie? Dasz radę Koszyk na dole fajna rzecz, choć u mnie wylądują tam pewnie mniej ruchome rzeczy, jakiś kocyk czy coś, bo mniejsze to jednak mogłyby wypaść (tak myślę).
No i wieeelka gondola. Hubertus powinien się zmieścić

Stary 2015-09-02, 19:54   #2038
candyyfloss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Cześć Kochane Melduję, iż wróciłam Na wakacjach niestety nie udało mi się złapać wifi więc mam ponad 1000 (!!!) postów do nadrobienia.
Byliśmy dzisiaj rano na wizycie u gin no i mamy chłopca
Jest już całkiem spory - waży 430gram. Wszystko jest w porządku TŻ dumny jak paw

Cytat:
Skoro Twoja mama na takich dała radę to Ty chyba tez powinnaś, nie? Dasz radę Koszyk na dole fajna rzecz, choć u mnie wylądują tam pewnie mniej ruchome rzeczy, jakiś kocyk czy coś, bo mniejsze to jednak mogłyby wypaść (tak myślę).
Fajnie, że macie już wózek

Dotka - toż to smaczne śniadanie

Nie udało mi się przełożyć wizyty do gina, więc zadzwoniłam do niego. Kazał kupić maść i jakieś kapsułki dopochwowe. Posmarowałam się maścią i .... jaka ulga. Ufff, nic nie czuję.
candyyfloss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 19:54   #2039
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
no właśnie też tak myślę że skoro mama dała radę to ja też dam A koszyk mogłabym zamontować teoretycznie Ale zainwestuję w torbę i będę zawieszać W sumie małe zakupy też się zmieszczą A później kupimy spacerówkę. Ale jak kupię spacerówkę to nie będę sobie żałować
Stary 2015-09-02, 19:56   #2040
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiscie ze tak i sie z Toba zgodze i nic w tym zlego ze chcialaby odzyskac jakas czesc kasy. Tylko ze ja o nic sie nie prosilam, nawet nie zaczynalam tematu jej ubranek itd. Kiedys rozmawialysmy no i mowie ze musze zaczac robic wyprawke dla malucha. A ona- "ale po co przeciez po malej mam tyle ubranek a jak bedzie dziewczynka to nic nie bedziesz musiala kupowac" no to po takim tekscie moglam sobie co nie co pomyslec...
a to rozumiem, faktycznie zasugerowała Ci tak, że moglaś się spodziewać, że coś Ci sprezentuje...

niepozorna
super, że wakacje udane! i bardzo gratuluję synka

Dotka90 obiad bez większych emocji, ale na szczęscie zjadalny.
A kolacja?

hariett ale ekstra , że macie już wózek! chwal się!

ahnessy super, że wizyta udana

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości