Mamusie lutowe - część II - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-11, 16:52   #3181
Aninis
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lutowe - część II

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
Ja miałam wrażenie, że przy moim porodzie pól miasta urodziło, na szczęście rodziłam na osobnej sali i mi zamykali drzwi cobym innych nie słyszała

W esculapie nie przekonuje mnie:
wyczytane ze strony rodzić po ludzku
- ktg na leżąco
- najprawdopodobniej brak jakichkolwiek przyborów pomagających przy porodzie SN (z komentarzy na rodzic po ludzku, trzeba by sprawdzić, choć jak karzą leżeć pod ktg to i tak się nie skorzysta)
- brak 2h kontaktu skóra do skóry

z opowieści mam z czasów NFZ:
- szybkie wyproszenie osób towarzyszących po porodzie (okolo pół h)
- przestrzeganie godzin odwiedzin przez osoby towarzyszące (1h do południa, 2h po południu)
- rodzenie tylko na leżąco na łóżku porodowym i wizja cc jak się pani nie uwinie

Przy czym wszystko to było kiedyś za czasów refundacji NFZ, więc mieli dużo więcej rodzących. Może teraz jak mają mniej porodów jest szansa na większe odstępstwa jeśli te reguły nadal tam panują.
Właśnie ten brak kontaktu przez 2 godziny nie bardzo mi się podoba.
I faktycznie z opinii, które czytałam, to nie ma co liczyć na jakieś przybory - jedynie chodzić po korytarzu

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Ja mam Tako Acoustic i kocham.

W Wapienicy jest przedstawiciel Tako i od razu u nich się załątwia jak są jakieś usterki wózka- ogród wózków dziecięcych czy coś w tym stylu.
Ja wyczaiłam jakiś sklep z wózkami w Skoczowie, w którym mają wózki Tako. Ale Wapienica raz, że bliżej, a zawsze to i lepiej bezpośrednio od przedstawiciela... tak więc dzięki za cynk, muszę obczaić ten sklep.

Cytat:

Aninis
no cóż, może takie suche porównania ze strony gdzierodzić CI w czymś pomogą, jednak często niewiele mają wspólnego z prawdą

Ja wprawdzie nie rodziłam sn, ale akcja zaczęła mi się w dniu cc i aż do momentu wywiezienia na salę operacyjną ciągle byłam pod ktg.
Mój mąż nie był na sali, ale czekał pod nią i w momencie wywiezienia młodej był z nią ciągle- jak ważyli ją i badali, przy szczepieniu. Przy wszystkim był przy czym mógł. Potem mu ją dali pod opiekę, kangurowali się przy mnie i był cały dzień (poza przerwą na obiad), a kiedy go nie było to pielegniarki ją przejmowały. Przy czym wiadomo- ja po cc, to miałam leżeć.
Minus- nie ma doradcy laktacyjnego, ale są bardzo pomocne położne i mi pomagały przystawić i rozkręcić laktację.

Do jakiego gin chodzisz?Pewnie pracującego w Eskulapie?
Właśnie tego się obawiam, że co innego można wyczytać, a co innego na żywo się dzieje w tych placówkach Ale ja już jestem takim typem, że lubię mieć wszystko poukładane w główce, więc musiałam dla swojego świętego spokoju zrobić takie porównanie.
Suma sumarum będę chciała przejechać się do Eskulapu i na Wyspiańskiego, żeby zobaczyć na własne oczy jak to wygląda i wypytać o to i owo.
Trochę mnie wystraszyły częstotliwości pomiarów KTG w państwowych, ale jak widzę, Ty rodziłaś na Wyspiańskiego i byłaś podpięta cały czas... więc nie ma reguły.

Do gina chodzę do Beskidzkiego Centrum Medycznego, bo mam kartę z Lux Medu i chciałam w ramach niej chodzić, żeby zaoszczędzić na badaniach i wizytach (do wizyty dopłacam 15 zł i do usg też 15 zł -taki mam pakiet jakiś dziwny). Lekarz to dr.Ponimasz. Jak na razie odbieram go pozytywnie. Taki wyluzowany typ i spokojnie odpowiada na wszystkie moje pytania.

Cytat:
Napisane przez MamaKarolci28 Pokaż wiadomość
Średnio wierze w te zabobony o zakupie wyprawki przed narodzinami. Uważam to za czysty przypadek jeśli cos by sie stało. Ja juz msm wszystko skapletoeane, od butelek co mam różowe dla chłopca ( bo miała byc córa ) po artykuły higieniczne dla mnie itd. Przysiadłam i pozamawialam wszystko przez internet, wiedząc co czego i ile w poprzedniej ciazy wyszło i było niezbędne. Chce zaoszczędzić latania po sklepach mężowi który i tak bedzie miał córę pod opieka. Poza tym nie lubię robić czegoś w ostatniej chwili .
Ja też nie wierzę i nie mam zamiaru czekać do końca ciąży z zakupami. Ale chciałabym najpierw znać płeć, zanim zacznę kupować. Myślę, że najlepiej będzie mi wybrać się na zakupy po świętach w grudniu, bo wtedy jest dużo luzu w sklepach.

Edytowane przez Aninis
Czas edycji: 2015-10-11 o 17:07
Aninis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-11, 17:21   #3182
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Znam 3 osoby, które urodziły tam sn, a wybrały ze względu na znieczulenie. Wszystkie 3 mówiły, że jak już przyszło co do czego to i tak im kazano wejść na łóżko. Wszystkie miały podobne doświadczenia odnośnie odwiedzin, ale to akurat były takie osoby, którym to odpowiadało. I tak jak mówię, to było kilka lat temu, więc zwyczaje mogły ulec zmianie.

W wojewódzkim z odwiedzinami tak samo było, ale pierwszego dnia pionizowali mnie przed obchodem i położna powiedziała, że mogę dzwonić po męża jak chce żeby mi pomógł pod prysznic zajść. Musiał wyjść z sali na czas obchodu, nikt nie miał żadnych pretensji.
A o której godzinie miałaś cc?
Ja miałam raniutko, więc to o tyle komfort,że właśnie mogli mnie pionizowac po południu. Bo wiem,ze jak ktoś ma późno cc, to najczęściej czekają i dopiero po nocy pionizują.

Cytat:
Napisane przez Aninis Pokaż wiadomość
Właśnie ten brak kontaktu przez 2 godziny nie bardzo mi się podoba.
I faktycznie z opinii, które czytałam, to nie ma co liczyć na jakieś przybory - jedynie chodzić po korytarzu

Ja wyczaiłam jakiś sklep z wózkami w Skoczowie, w którym mają wózki Tako. Ale Wapienica raz, że bliżej, a zawsze to i lepiej bezpośrednio od przedstawiciela... tak więc dzięki za cynk, muszę obczaić ten sklep.

Właśnie tego się obawiam, że co innego można wyczytać, a co innego na żywo się dzieje w tych placówkach Ale ja już jestem takim typem, że lubię mieć wszystko poukładane w główce, więc musiałam dla swojego świętego spokoju zrobić takie porównanie.
Suma sumarum będę chciała przejechać się do Eskulapu i na Wyspiańskiego, żeby zobaczyć na własne oczy jak to wygląda i wypytać o to i owo.
Trochę mnie wystraszyły częstotliwości pomiarów KTG w państwowych, ale jak widzę, Ty rodziłaś na Wyspiańskiego i byłaś podpięta cały czas... więc nie ma reguły.

Do gina chodzę do Beskidzkiego Centrum Medycznego, bo mam kartę z Lux Medu i chciałam w ramach niej chodzić, żeby zaoszczędzić na badaniach i wizytach (do wizyty dopłacam 15 zł i do usg też 15 zł -taki mam pakiet jakiś dziwny). Lekarz to dr.Ponimasz. Jak na razie odbieram go pozytywnie. Taki wyluzowany typ i spokojnie odpowiada na wszystkie moje pytania.

No mówię Ci, naprawdę polecam- nam się przebiła dętka od opony to mąż pojechał i mu dali za darmo. Ogólnie u nich wszystko załatwisz bezpośrednio, a jak kupisz w jakimś sklepie to to są pośrednicy i wszystko idzie dłużej.Nie wiem jak ceny, za mój wózek płaciłam podobnie jak byłoby w sklepie, ale to nie było najważniejsze
Mój Tako pomimo tego co przeszedł świetnie się trzyma, wszyscy mowią,ze wygląda niemal jak nówka I materiały też niezniszczalne
Ja akurat mam żwir, kamienie, błoto- mieszkam pod lasem, pod górką. I u mnie wielkie koła mojego Acoustica zdecydowanie dają radę. Plus fajne amortyzatory

Co do szpitala, to możemy pisać i pisać, ty będziesz czytać i czytać. Wybierzesz coś w końcu, ale tak naprawdę czas pokaże jak to wszystko będzie wyglądać. Kieruj się tym, co dla Ciebie jest najważniejsze.
Dla mnie warunki "lokalowe" były najmniej ważne, liczyła się atmosfera na oddziale, życzliwość personelu. Nie jestem żadną pancią, która chce pomocy we wszystkim- o nie, radziłam sobie sama z czym mogłam. A nawet jeśli prosiłam o pomoc to z uśmiechem i pielęgniarki takie podejscie odwzajemniały. Samo cc i wszystko po nim wspominam rewelacyjnie.
Moja koleżanka, która miała cc na Wysp. tydzień temu również jest zachwycona.
Dlatego ja, pomimo,że nie ma jednoosobowych sal, doradcy laktacyjnego itp. nigdy nie poszłabym do innego szpitala

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Aninis no i po świętach będą wyprzedaże

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-11, 17:30   #3183
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
A o której godzinie miałaś cc?
Ja miałam raniutko, więc to o tyle komfort,że właśnie mogli mnie pionizowac po południu. Bo wiem,ze jak ktoś ma późno cc, to najczęściej czekają i dopiero po nocy pionizują.
Wieczorem o 19 na stole wylądowałam. Wiem, że nad ranem przyszła położna mnie spionizować, ale odpuściła bo obie spałyśmy (chwała jej za to). Spionizowali mnie przed obchodem, na tyle wcześnie, że zdążyłam się ogarnąć ;-)
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-11, 18:24   #3184
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Czesc dziewczynki

fajnie miec gosci ale fajnie też jak juz sobie pojada

to było udane spotkanie Wczoraj pojechalismy do Koln obczaic Katedre i ten słynny most z milionem kłódek zakochanych

fajne miejsce

narobiłam sie troche w kuchni - ale wszystko smakowało i chyba przez tydzien bede teraz to konczyc jesc

ale co tam, mam gotowe obiady do pracy przynajmniej

pozniej poczytam co tam ciekawego naskrobałyscie

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-11, 18:34   #3185
agaczilla21
Zakorzenienie

Jestem 😊 jedni goście pojechali po obiedzie, drudzy kolo 17. Dzieci śpią a my odpoczywamy 😊
agaczilla21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-11, 19:13   #3186
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
No mówię Ci, naprawdę polecam- nam się przebiła dętka od opony to mąż pojechał i mu dali za darmo. Ogólnie u nich wszystko załatwisz bezpośrednio, a jak kupisz w jakimś sklepie to to są pośrednicy i wszystko idzie dłużej.Nie wiem jak ceny, za mój wózek płaciłam podobnie jak byłoby w sklepie, ale to nie było najważniejsze
Mój Tako pomimo tego co przeszedł świetnie się trzyma, wszyscy mowią,ze wygląda niemal jak nówka I materiały też niezniszczalne
Ja akurat mam żwir, kamienie, błoto- mieszkam pod lasem, pod górką. I u mnie wielkie koła mojego Acoustica zdecydowanie dają radę. Plus fajne amortyzatory

Co do szpitala, to możemy pisać i pisać, ty będziesz czytać i czytać. Wybierzesz coś w końcu, ale tak naprawdę czas pokaże jak to wszystko będzie wyglądać. Kieruj się tym, co dla Ciebie jest najważniejsze.
Dla mnie warunki "lokalowe" były najmniej ważne, liczyła się atmosfera na oddziale, życzliwość personelu. Nie jestem żadną pancią, która chce pomocy we wszystkim- o nie, radziłam sobie sama z czym mogłam. A nawet jeśli prosiłam o pomoc to z uśmiechem i pielęgniarki takie podejscie odwzajemniały. Samo cc i wszystko po nim wspominam rewelacyjnie.
Moja koleżanka, która miała cc na Wysp. tydzień temu również jest zachwycona.
Dlatego ja, pomimo,że nie ma jednoosobowych sal, doradcy laktacyjnego itp. nigdy nie poszłabym do innego szpitala

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Aninis no i po świętach będą wyprzedaże
Kolega też właśnie chwalił tą wytrzymałość Tako
Poza tym, że raz gumę złapał, to wózek jak nówka.

Mi też nie zależy tak bardzo na sali 2-osobowej. Myślałam, że we wszystkich państwowych są wielkie sale kilkunastoosobowe.
Jeżeli są pokoje nawet 4 osobowe, to spoko. W końcu jak wszystko będzie dobrze, to po 2-3 dniach do domku.
Najważniejsze jest to, żeby była dobra opieka podczas porodu.

No właśnie po świętach są zawsze mega obniżki
Aninis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-11, 22:50   #3187
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elena_22 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
nie wiem, czy mnie jeszcze pamiętacie, nie odzywałam się tyle czasu, bo nagle zostaliśmy bez komputera i internetu i nijak nie mogłam się z Wami skontaktować. Teraz wracam do XXI wieku .
Melduję, że u mnie ok, miałam przelotne problemy, jakieś plamienia,z powodu których leżałam zapobiegawczo w szpitalu ale jest dobrze z maluchem, rozwija się książkowo. Jestem teraz w 22 tygodniu ciąży, i spodziewam się synka, czyli będzie parka .
Nie liczę nawet, że Was nadrobię, ale postaram się być na bieżąco

---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Aha, nie wiem, która z Was uzupełnia listę na pierwszej stronie- bardzo proszę o dopisanie płci- synek, imię nie ustalone (3 typy: Dominik, Daniel, Maciek). Z góry dziękuję
Widziałam, że pisałyście o wyborze szpitala do porodu, ja będę rodzić w tym gdzie jest mój lekarz, zresztą wyboru nie mam, bo u nas jest jeden szpital.
zaraz uzupełniei witamy z powrotem

Cytat:
No to na pocieszenie dodam,że mam jeszcze kilka koleżanek, które czuły się lepiej po drugim cc. A ze mną na sali leżała żona gina z tego szpitala co rodziłam i to było jej trzecie cc i już w ogóle mówiła,że cud miód

Ech ja to nawet nie mam opcji rodzić sn, z chęcią bym się przekonała co u mnie byłoby lepsze, no ale...

Ja o Żywcu słyszałam same negatywne opinie, więc pomimo gazu nie zdecydowałabym się

Na Wyspiańskiego też straszny ścisk na ginekologii:/

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Trzeba ogarnąć jakąś listę wyprawkową i wkleić ją do pierwszego posta. Bez kitu, ja muszę mieć wszystko czarno na białym to będę wiedzieć, czego mi brakuje. Tak z głowy to nie ogarnę
ale sie naprodukowałyście i cesarkach u mnie tez nie jest dane rodzic naturalnie... ale kto wie może bedzie malutka i jakos wyjdzie sama

jestem za wyprawka w punktach tylko ktos musi ja ogarnac
najlepiej jakas mamuska doswiadczona juz

Cytat:
Średnio wierze w te zabobony o zakupie wyprawki przed narodzinami. Uważam to za czysty przypadek jeśli cos by sie stało. Ja juz msm wszystko skapletoeane, od butelek co mam różowe dla chłopca ( bo miała byc córa ) po artykuły higieniczne dla mnie itd. Przysiadłam i pozamawialam wszystko przez internet, wiedząc co czego i ile w poprzedniej ciazy wyszło i było niezbędne. Chce zaoszczędzić latania po sklepach mężowi który i tak bedzie miał córę pod opieka. Poza tym nie lubię robić czegoś w ostatniej chwili .
tez uważam ze jak cos sie dzieje to nie z powodu ze ktos juz cos kupil kropce czy kropkowi

Polska wygrała - fajnie
dopiero sie ocknelam ze mecz był

robiłam 4 godziny zadania z niemieckiego

ide spac bo jutro do roboty trzeba wstac z rana
kolorowych snów dziewczynki

Mia i Tosia <3

Stary 2015-10-11, 23:33   #3188
Miniaczek86
Raczkowanie

Te masaże lub balonik przed porodem ..... Uuuu masakra. Ja nic takiego nierobilam wczesniej a córa wyszła po 3 parciu bez pęknięć
Miniaczek86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 07:38   #3189
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Dziewczyny no nie wierze ze jestem dzisiaj pierwsza ?? :brzyda l:

Gdzie sa te wszystkie ranne ptaszki ?

Kurcze, u mnie dzisiaj taka pizgawica ze hej, tylko 4 stopnie jest

a ja nie mam kurtki zimowej bo w żadną sie nie mieszcze
a w tamtym roku kupiłam dwie takie fajne puchówki

Miłego dnia dziewczynki!

Mia i Tosia <3

Stary 2015-10-12, 07:52   #3190
butterfly20
Zakorzenienie

Tusia dzisiaj wstała o 7, masakra...

I uwaga! Za oknem śnieg!

QUOTE=Czarnooka_Paula;530 73773]zaraz uzupełniei witamy z powrotem

ale sie naprodukowałyście i cesarkach u mnie tez nie jest dane rodzic naturalnie... ale kto wie może bedzie malutka i jakos wyjdzie sama

jestem za wyprawka w punktach tylko ktos musi ja ogarnac
najlepiej jakas mamuska doswiadczona juz

tez uważam ze jak cos sie dzieje to nie z powodu ze ktos juz cos kupil kropce czy kropkowi

Polska wygrała - fajnie
dopiero sie ocknelam ze mecz był

robiłam 4 godziny zadania z niemieckiego

ide spac bo jutro do roboty trzeba wstac z rana
kolorowych snów dziewczynki [/QUOTE]

masz wąską miednicę?

oj no nie byłabym aż tak pracowita na innych wątkach można znaleźć gotowe listy

Stary 2015-10-12, 07:56   #3191
ja :)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarnooka_Paula Pokaż wiadomość

Miłego dnia dziewczynki!

Ja juz jestem w kolejce w diagnostyce jedna osoba tylko przede mna chyba pierwszy śnieg zniechęcił wszystkich do badań dzisiaj bo zazwyczaj w poniedziałek jest straszny tłok.
Zaraz do pracy.

Sent from my iPhone using Tapatalk

---------- Dopisano o 07:56 ---------- Poprzedni post napisano o 07:55 ----------

Dzien dobry i miłego dnia!

ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 08:11   #3192
amb86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja :) Pokaż wiadomość
Ja juz jestem w kolejce w diagnostyce jedna osoba tylko przede mna chyba pierwszy śnieg zniechęcił wszystkich do badań dzisiaj bo zazwyczaj w poniedziałek jest straszny tłok.
Zaraz do pracy.

---------- Dopisano o 07:56 ---------- Poprzedni post napisano o 07:55 ----------

Dzien dobry i miłego dnia!

Ja też siedzę, wypiłam już glukozę:p
amb86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 08:30   #3193
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miniaczek86 Pokaż wiadomość
Te masaże lub balonik przed porodem ..... Uuuu masakra. Ja nic takiego nierobilam wczesniej a córa wyszła po 3 parciu bez pęknięć
szczęściara ;-)

Cytat:
Napisane przez Czarnooka_Paula Pokaż wiadomość

Miłego dnia dziewczynki!
4 stopnie, szczęściara -1 do 0 i pada mokry śnieg
Stary 2015-10-12, 08:37   #3194
ja :)
Zakorzenienie

Cytat:
szczęściara ;-)

4 stopnie, szczęściara -1 do 0 i pada mokry śnieg
U nas zero i snieg ale fajnie, ze pada. Pola jest wniebowzieta
Ale to podobno chwilowe, w pryszlym tyg ma byc znowu po 12-13 stopni.

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Cytat:
Napisane przez amb86 Pokaż wiadomość
Ja też siedzę, wypiłam już glukozę:p
I jak bylo? Dla mnei ona nie jest w sumie taka zla
Ja glukoze pewnie za niecaly miesiac bede robic.
Dzis była morfologia i tsh na szybko
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 09:11   #3195
amb86
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Aaha.. dla mnie tez ujdzie w tlumie
amb86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 10:04   #3196
agaczilla21
Zakorzenienie

Ale mnie chłop wczoraj wnerwił...najpierw mi mówi żebym rozłożyła narożnik w salonie to sobie poleżymy...no to myślałam że chociaż mnie przytuli, pocałuje albo coś...to najpierw jadł kolacje, potem na necie w telu, potem laptop a potem sie mecz zaczął...jak strzelili gola to tak się zadarł że Mikołaj się z płaczem obudził...no sz kur*a czy on nie wie że ma dzieci i one śpią o tej porze...wkurzona poszłam do sypialni i już od wtedy Mikołaj spał ze mną...potem znów Lilka się obudziła bo jojczał jak naszym strzelili...kur*a z tymi chłopami....

Wczoraj jak szłam z koscioła to koło domu za bramą kilka grzybów znalazłam więc suszę w piekarniku
agaczilla21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 10:56   #3197
for_you_for_me
Raczkowanie

justynka333
Ja mieszkam 50 km od Kielc więc mam kawałek drogi, ale szpital w moim mieście ma kiepskie opinie więc zdecydowałam się jednak na Kielce. Też słyszałam negatywne opinie o Prostej więc ja wybierałam między Czarnowem a Kościuszki, koniec końców stanęło na Kościuszki, bo tam pracuje mój lekarz prowadzący no i tam robiłam też badania prenatalne. Szukam opinii o położonych z tego szpitala bo poważnie rozważam wykupienie jej usług do porodu.

Któraś z dziewczyn pisała o puchnięciu. Ja mam wyniki książkowe, przybieram w normie, aktualnie ważę 61 kg przy wzroście 163 ( 23 tydzień) ciśnienie niskie 120/70 a też mi puchną nogi jak np dłużej siedzę. Wystarczy jednak, że trochę pochodzę i to mija.

Edytowane przez for_you_for_me
Czas edycji: 2015-10-12 o 10:57
for_you_for_me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 11:14   #3198
esor
Mamusia Luty 2016

Dzień dobry dziewczynki!

Chyba mogę do Was pomału, nieśmiało wracać. Nadrabiać nie ma nawet sensu, bo tyle naskrobałyście przez te 2.5 tygodnia

Dzisiaj jak już pisała ja w Krakowie śnieeeeg!

Co do wyprawki to ja znalazłam jakąś listę gdzieś i wdrukowałam Mam też taką aplikację na iPhone "moja ciąża" i tam też jest wyprawka, to jak skompletuję tą wydrukowaną to ewentualnie tą z aplikacji porównam, bo widziałam, że ona już taka bardzo szczegółowa jest typu, że wziąc dowód osobisty itp.

Amb86 jak tam glukoza, faktycznie tyle godzin to trwało?

Ale super wczoraj był wieczór dzięki meczowi Taka niespodzianka!!! Zrobiliśmy sobie z MĘŻEM () super żarełko, on pił piwo, ja różne bezalkoholowe pyszności i kibicowaliśmy
W ogóle to jest tak cudownie, że masakra Oby tak na zawsze Po tym jak ostatnio Wam narzekałam na zmęczenie to wrzuciłam na luz, rozpakowywanie idzie 3x dłużej, ale mam więcej sił i dużo lepszy humor

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Co do masażu krocza to ja zacznę to robić napewno myślę jak się uporam do końca z mieszkaniem czyli za jakieś 2 tygodnie Póki co czasem jak sobie przypomnę to napinam i puszczam mięśnie Kegla.

Balonika nie mam zamiaru robić

Ja myślę, że będzie co ma być. Takie ćwiczenia napewno coś tam dają, ale ogromna część to to, na co nie mamy tak naprawdę wpływu. Dlatego tym aż tak się nie martwię tzn martwię, ale dużo bardziej mi zamartwia głowę personel szpitalu, w którym będę rodzić. Jeszcze mam nie wybrany, ale bardzo się boję, że trafię na złe traktowanie... A co gorsza błędne traktowanie, które mogą zagrozić dzidziusiowi i mi.

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 11:23   #3199
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:

ja też w tym tygodniu muszę zrobić tsh, morfologię i mocz:/

Jejuu od wczoraj mi non stop niedobrze

Stary 2015-10-12, 11:24   #3200
Caramel 85
Rozeznanie

Cytat:
Tak mówisz ? Ale czemu nie byłaś zadowolona ? Bo ja juz jestem zdecydowana na kupno nawigatora najnowszego , ja duzo chodzę na spacery latem potrafiłam po 3 h byc w ruchu , spacerować bo lubię sama chodzić , mała tez lubi w wózku, A czytałam ze jest taki niezawodny przy dwójce , tylko nie podobają mi sie te cocony dzieci jak w koszu sa
Na początku byłam zadowolona z phil&teds, chociaż wkładanie i wyjmowanie dziecka z kokonu było średnio wygodne. Vibe zupełnie się nie sprawdził w wersji spacerowej (z mniejszym siedziskiem założonym na dole) cały czas zaczepiałam o nie nogami podczas spaceru. Wózek ciężko się prowadził jedną ręką, więc jak Andrzej chciał pochodzić na nóżkach za rączkę, to drugą rękę miałam zmaltretowaną od pchania wózka. W modelu Vibe obie te wady były poprawione i myślałam że trafiłam na idealny podwójny wózek. Niestety do czasu. Kiedy Witek skończył 7 miesięcy to przestały mu się podobać spacery na "dolnym pokładzie. Wydzierał się na każdym spacerze, poza tym wkładanie do dolnego siedziska było niewygodne . Teraz mamy Mountain Buggy Duet i jest super! Prowadzi się leciutko, dzieciaki są zadowolone że siedzą obok siebie nawet nie sądziłam że to będzie dla nich takie ważne. No i naprawdę jest wąski, węższy od phil&teds i wszędzie się mieści. Jedyna wada, to to że składa się do większych rozmiarów niż phil &teds. Ale wiesz jak to mówią, u każdego sprawdzi się coś innego, więc jak uważasz że phil&teds będzie dla was dobry, to spróbuj, a nuż. Te wózki dość łatwo się sprzedają używane, ja oba sprzedałam za taką samą cenę, za jaką kupiłam.

Cytat:
No to na pocieszenie dodam,że mam jeszcze kilka koleżanek, które czuły się lepiej po drugim cc. A ze mną na sali leżała żona gina z tego szpitala co rodziłam i to było jej trzecie cc i już w ogóle mówiła,że cud miód
Cytat:
Koleżanka z poprzedniego wątku rodziła drugie przez cc w czerwcu i tez mówiła ze przeszła znacznie lepiej niz pierwsza także badz dobrej mysli
Nawet nie wiecie jak mi to poprawiło humor, bo cc już mi się po nocach śni w koszmarach :/

Cytat:
Napisane przez Aninis Pokaż wiadomość
A zerkałaś na wózki firmy Tako?
Ja chyba 3 dni spędziłam na czytaniu opinii wózków z różnych firm i te z Tako mają mnóstwo pozytywnych opinii. Dodatkowo kolega z pracy bardzo sobie chwalił jego wytrzymałość (ma 2 córki - różnica 2 lat i ta młodsza miała wózek po starszej).
Tako nie brałam pod uwagę, bo nie miałam możliwości zobaczyć na żywo żadnego ich podwójnego wózka.
Caramel 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 11:27   #3201
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Witamy
U nas sypie śnieg!!!
Wczoraj coś zakupiliśmy :P zrobi ę fotki i się pochwalę
Co do wyprawki to ja posiłkuję się listą http://www.maluchy.pl/porada/192 .
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 11:36   #3202
esor
Mamusia Luty 2016

W ogóle dziewczyny ja ciągle nie czuję kopniaków! I zaczynam się martwić

Wg OM dzisiaj 21 tyg+0 dni, wg USG jakoś 20 tyg+2 dni i owszem czuję coraz mocniej ruchy w brzuchu, jakby coś mi tam wirowało, na pewno raz-dwa dziennie i daję 99.999% że to nie żołądek ani nic, ale takich stricte kopów to nic, zero

To normalne?

Motyl u mnie też od kilku dni mdłości. I do tego latanie siku co pół godziny, albo i lepiej.

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
Stary 2015-10-12, 11:45   #3203
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynka333 Pokaż wiadomość
Witamy
U nas sypie śnieg!!!
Całkiem przyzwoita ta lista, bo nie jest nadmiernie przesadzona w stylu:
2 kocyki bawełnianie, 1 grubszy kocy, 1 letni kocyk...
Odpuściłabym z niej zasypkę, a zamiast gruszki kupiła fride lub sopelek. Patyczków do uszu dla niemowląt też nie używałam, w razie czego można dokupić.
Stary 2015-10-12, 11:48   #3204
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość
W ogóle dziewczyny ja ciągle nie czuję kopniaków! I zaczynam się martwić

Wg OM dzisiaj 21 tyg+0 dni, wg USG jakoś 20 tyg+2 dni i owszem czuję coraz mocniej ruchy w brzuchu, jakby coś mi tam wirowało, na pewno raz-dwa dziennie i daję 99.999% że to nie żołądek ani nic, ale takich stricte kopów to nic, zero

To normalne?

Motyl u mnie też od kilku dni mdłości. I do tego latanie siku co pół godziny, albo i lepiej.

Pewnie,że to normalne Jak się niepokoić to posłuchaj sobie czasem malutkiej

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Cytat:
Witamy
U nas sypie śnieg!!!
myślę,że można ją wrzucić na pierwszą stronę

Wiecie co?Pojechałam tylko zawieźć młodą do przedszkola i po bułki, 15 minut mnie nie było a w tym czasie wpadła kontrola z ZUSu. Trzeba mieć szczęście no nie?
Przez to wszystko zaczynam szukać drugiego fotelika, żeby u dziadków w aucie zamontować i oni będą z nią też jeździć do przedszkola.
Ech te kontrole...

Edytowane przez butterfly20
Czas edycji: 2015-10-12 o 11:52
Stary 2015-10-12, 11:56   #3205
Basieku1
Raczkowanie

esor u mnie jutro początek 24t i też nie czuję nic, oprócz "pływania" w brzuchu czekam na te kopniaki i czekam i nic

mnie jutro czekam morfologia i mocz :/

butterfly20 też mam obawy przed kontrolą ZUSu, bo w L4 podaję miejsce zameldowania, a nie zamieszkania ... Moja koleżanka z pracy też tak robiła, i ponoć jak masz chodzące to mniej się czepiają, bo przecież możesz wyjść np. do apteki czy lekarza
Basieku1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 12:08   #3206
esor
Mamusia Luty 2016

Cytat:
Pewnie,że to normalne Jak się niepokoić to posłuchaj sobie czasem malutkiej

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

myślę,że można ją wrzucić na pierwszą stronę

Wiecie co?Pojechałam tylko zawieźć młodą do przedszkola i po bułki, 15 minut mnie nie było a w tym czasie wpadła kontrola z ZUSu. Trzeba mieć szczęście no nie?
Przez to wszystko zaczynam szukać drugiego fotelika, żeby u dziadków w aucie zamontować i oni będą z nią też jeździć do przedszkola.
Ech te kontrole...

ŻARTUJESZ?

I co teraz? Zostawili Ci karteczkę pod drzwiami, czy co?

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
Stary 2015-10-12, 12:09   #3207
for_you_for_me
Raczkowanie

a te kontrole to tak wyrywkowo czy jak?
butterfly20 jak długo już jesteś na zwolnieniu? Pytam bo ciekawa jestem po jakim czasie przychodzą... Ja jestem dopiero 6 dzień na zwolnieniu i jest to moje pierwsze zwolnienie w tym roku. Czy ZUZ np wie w którym jestem tygodniu, czy tylko, że w ciąży i tyle?
for_you_for_me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 12:12   #3208
esor
Mamusia Luty 2016

Cytat:
Napisane przez Basieku1 Pokaż wiadomość
esor u mnie jutro początek 24t i też nie czuję nic, oprócz "pływania" w brzuchu czekam na te kopniaki i czekam i nic

mnie jutro czekam morfologia i mocz :/

butterfly20 też mam obawy przed kontrolą ZUSu, bo w L4 podaję miejsce zameldowania, a nie zamieszkania ... Moja koleżanka z pracy też tak robiła, i ponoć jak masz chodzące to mniej się czepiają, bo przecież możesz wyjść np. do apteki czy lekarza
To czekamy razem Chociaż Ty widzę ciąża 10 dni "starsza" od mojej to pewnie pierwsza poczujesz Tak sobie mysle, ze to moze tez ulozenie dzidzi? Dwa dni temu dalabym glowe, ze widzialam, ze moj brzuch ma lekko wybrzuszenie po prawej stronie, tak jakby tam byla glowka, to moze kopie, ale jakby od strony kregoslupa, a nie zewnetrzenj czesci brzuszka i dlatego nie czuje?

Wczoraj czulam cos co moglo byc TYM , ale moglo tez byc jakims peknietym babelkiem gazu czy cos

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
Stary 2015-10-12, 12:13   #3209
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Esor ja raz po dość intensywnym dniu jak byliśmy w górach też nie czułam. Wyczytałam że to normalne. U mnie już przez mój brzuchol nawet mąż wyczuwa kopniaczki
A to co dotychczas kupiliśmy dla dzieciaczka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zdj?Öcie 1.JPG (113,8 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdj?Öcie 2.JPG (125,7 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdj?Öcie 3.JPG (159,9 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdj?Öcie 4.JPG (158,1 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdj?Öcie 5.JPG (143,2 KB, 22 załadowań)
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-12, 12:15   #3210
esor
Mamusia Luty 2016

Cytat:
Napisane przez for_you_for_me Pokaż wiadomość
a te kontrole to tak wyrywkowo czy jak?
butterfly20 jak długo już jesteś na zwolnieniu? Pytam bo ciekawa jestem po jakim czasie przychodzą... Ja jestem dopiero 6 dzień na zwolnieniu i jest to moje pierwsze zwolnienie w tym roku. Czy ZUZ np wie w którym jestem tygodniu, czy tylko, że w ciąży i tyle?

ZUS interesujesz jak ZUS zaczyna Ci placic zamiast pracodawcy czyli chyba po miesiacu (?) albo po 2 tyg, nie pamietam, ale napewno nie 6 dzien.

I tak, sa wyrywkowo.
Ja jestem juz 3ci miesiac na zwolnieniu i CHYBA nic. Chyba, bo nie mam klucza do skrzynki na poczte

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Esor ja raz po dość intensywnym dniu jak byliśmy w górach też nie czułam. Wyczytałam że to normalne. U mnie już przez mój brzuchol nawet mąż wyczuwa kopniaczki
A to co dotychczas kupiliśmy dla dzieciaczka

Jakie cudowności

My na slub zamiast kwiatow poprosilismyo drobiazgi dla niemowlaka i dostalismy tez pare fajnych rzeczy Pochwale sie jak bedzie chwila

A TŻ ma urodziny w czwartek to oprocz planowanego whiskey kupilam skarpetki dla małej z napisem I LOVE DAD

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości