|
|
#4891 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016
lucy ja czekam na mame i pewnie napadniemy na lumpki...
![]() rose nie mam pojecia... mowi ze jest jeszcze czas i ze jak sie urodzi to wtedy zaczniemy kupowac.. chyba nie zdaje sobie sprawy z tego wszystkiego.. ja i tak zrobie swoje zakupy tylko poprostu zostawie u rodzicow a on chyba w jakies tam zabobony wierzy...
|
#4892 |
|
Zakorzenienie
|
Przypomina moja Felę, co zmarła w sierpniu. Miała 14 lat ale u nas była rok tylko...kochana psinka
|
|
|
|
#4893 |
|
Mama Land
|
Próbowałam nadrobić wszystkie Wasze wiadomości, jako że będąc u rodziców nie miałam czasu na wizażowanie. Więc się naczytałam kilka stron i oto co mi się śniło
Otóż że wczoraj urodziłam dziecko. Normalne, zdrowe, wyglądające jak urodzone w terminie. 5 miesięcy wcześniej!! Siłami natury, ale nic nie pamiętałam Dodam, że jeszcze nic dla Bachorka nie kupiliśmy, nawet pojedyńczego śpiocha, więc pielęgniarki ubrały dziecko w ubrania pożyczone od innych mam A ja się stresowałam jak my wrócimy do mieszkania, w którym nic nie jest przygotowane, nie ma gdzie to dziecko nawet spać, a przecież z kasą krucho, bo wczoraj Mąż przeszedł na 9-cio dniowe L4 (to akurat zgadza się z rzeczywistością Hahahaha i pamiętam, że chciałam to dziecko nakarmić, a ono leżało na łóżku i spadło. Głową w dół i nawet nie zapłakało Jak już się obudziłam to sobie policzyłam, że musiałabym zajść w ciążę w styczniu, więc to jest TAK SZALENIE NIEMOŻLIWE, że aż musiałam zjeść czekoladowego batonika |
|
|
|
#4894 |
|
Wtajemniczenie
|
Mamusie kwietniowe 2016
tabaska a pytasz o polozna srodowiskowa czy do porodu? Srodowiskowa przychodzi sama z siebie bo musicie najpierw dziecko zapisac do jakies przychodni, stamtad przychodzi. A co do tej podczas ciazy to u mnie jest tak, ze po skonczonym 21 tyg. musza sie do mnie zglosoc same na podstawie karty zalozonej u lekarza (NFZ) ale nie wiem jak jest z prywatnymi.
patryska0804 kupuj ciuszki i sie nie zastanawiaj! A jak maz wierzy w zabobony to jego problem u mnie ja czekalam az w koncu kupilam jedna rzecz i sie posypalo![]() ![]() maz mnie co chwile podpuszcza a ja mam mega radoche z zakupow polecam
Mikołaj <3 01.04.2016 r. ! Najpiękniejszy dzień w życiu ! <3 Edytowane przez kejka90 Czas edycji: 2015-10-30 o 08:02 |
|
|
|
#4895 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, piszecie tyle, że nie nadążam.
A co do praw kobiet i zrozumienia... lekarze boją się cesarek. Nigdy nie wiadomo jak pacjentka może zareagować na znieczulenie, a później po cesarce pojawiają się powikłania. Przy naturalnych porodach wg lekarzy chyba zagrożenie jest mniejsze. Ja akceptuje wybór każdej kobiety, ich sprawa. Prawda jest taka, że mnie osobiście przeraża pierwsza doba po cesarce kiedy leżysz i pionizujesz się przy pielęgniarce a nawet sama...przerażają mnie szwy i wszystko z tym związane, przerażają mnie, bo moja koleżanka pierwszą ciążę skończyła cesarką i przy drugiej ciąży blizna bardzo ją bolała. Poza tym kobiety po cesarce na serio trudniej do siebie dochodzą, nie mówiąc już o często pojawiających się problemach z karmieniem. Osobiście mnie to przeraża i to jest moje osobiste podejście do tematu. Z naturalnym chyba jakoś mniej się boimy, bo podejście świata jest takie, że kobiety rodziły, rodzą i rodzić będą wybierając tę metodę. Poza tym z doświadczenia wiem, że to na serio da się przeżyć z odpowiednim podejściem i nastawieniem. To jednak też jest moje osobiste podejście do tematu. Wypowiadam się, bo staramy się ze sobą szczerze rozmawiać, mówić sobie o wątpliwościach, to jest taka nasza grupa wsparcia, zwłaszcza, że każda z nas jedzie na tym samym wózku. Nie zawsze chcemy mówić najbliższym o naszych myślach a tu jest trochę łatwiej. Wypowiadam się, nie żeby namówić na zmianę zdania...ale na spokojną wymianę informacji, bo każda z nas ma swoje doświadczenia, różne podejście i myśli i to nas wzbogaca. Życzę miłego dnia bo teraz bardzo szybko będę musiała pozbierać się do pracy. |
|
|
|
#4896 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.W pierwszej ciąży jak byłam na zwolnieniu i miałam pozwolenie od gin chodziłam na fitness dla ciężarnych w klubie 2 x w tygodniu. Teraz widzę,że jest w grafiku juz 3 razy na tydzien-super!pewnie tez skorzystam. Po połogu tez chodziłam na takie trochę luźniejsze zajęcia typu brzuch ,biodra,pośladki, joga, taniec brzucha,streching-to co mi podpasowalo w grafiku między jednym wieczornym karmieniem a drugim-mąż dostawał małego w objęcia a ja miałam 1,5 godzinki dla siebie. Nieocenione,jak się cały dzień w pieluchach siedzi. Dla mnie to było ekstra wyjście ,wiec nawet makijaż sobie robilam ![]() ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- Cytat:
. Wrzucić chciałam,ale mam foty na komórce i coś nie mogę przegrać na kompa-nie widzi plików;/---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Hahaha,dobre! ![]() ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- Trochę większy!Toż to olbrzym . Dobrze jej z oczu patrzy,chyba przytulas jest z Buni,prawda?
|
|||||
|
|
|
#4897 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak jak piszecie dziewczyny, każda ma inne podejście, każda inaczej znosi ból, każda innego bólu się boi. Szanuję Wasze zdanie, bo również do niedawna takie miałam. I jak najbardziej jestem za tym, żeby każdy mógł decydować o swoim ciele, bo paranoją jest jak piszecie, że można sobie wybrać znieczulenie do zabiegu chirurgicznego (typu uśpienie bądź miejscówka) a do porodu wielce jest z tym problem. Przy leczeniu zębów też my decydujemy, czy leczyć czy wyrywać. No ale...to się raczej szybko nie zmieni. Wg mnie w Polsce jest zbyt mało możliwości w szpitalach państwowych jeśli chodzi o porody. Standardem powinno być rodzenie w wodzie, na specjalnym siedzącym łóżku, gaz rozweselający czy zzo, których nie ma w mniejszych miastach np. I to mnie bardzo dziwi, bo anestezjolog przy szpitalu być musi jeśli jest chirurgia czy ortopedia, to czemu ginekologi się nie należy? ![]() apropos jeszcze porodu... wiecie co mnie najbardziej przeraża? to, że będę próbować rodzić siłami natury, a okaże się, że trzeba skończyć cesarka Powiem to dobitnie, może niekulturalnie, ale ... przeryta wzdłuż i wszerz
Mikołaj <3 01.04.2016 r. ! Najpiękniejszy dzień w życiu ! <3 Edytowane przez kejka90 Czas edycji: 2015-10-30 o 09:14 |
|
|
|
|
#4898 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrobię te kilka stron jak maz sobie pijdzie
teraz wracam do roboty. Przyszły moje ciuszki juz...14 sztuk ale wszystko jest cuuuuuudne
|
|
|
|
#4899 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja ruchów w ogóle jeszcze nie czułam, kiedyś czułam coś dziwnego ale to pewnie nie to
|
|
|
|
|
#4900 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani gin mi przystawiała ale takie coś innego Cytat:
Cytat:
no zaszalałaś tej nocy ![]() Cytat:
|
|
|
#4901 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
To co dziś kończymy wątek?Co do cesarki to i ja jestem na nie. Mnie najbardziej przeraża wizja długiego pobytu w szpitalu. Potem jak opiekować się dzieckiem z taką raną. Będzie co ma być, ale dobrowolnie to bym jej nie chciała Czytałam relacje dziewczyn, które nie mogły urodzić siłami natury i na końcu zrobili im cięcie. Coś okropnego dla mnie
|
|
|
|
#4902 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
farbowanie Farbuję normalnie, co 2-3 miesiące. Z córka nawet dekoloryzowałam ![]() Dostałam też pozolenie na ćwiczenie, dziś zaczynam ![]() Na L4 siedze jeszcze półtora tyg Wmojej grupie ospa, liszajec zakaźny i szkarlatyna Szefowa sama zadzwoniła,żebym w domu siedziała.Mam napad sprzątania. Wczoraj z mężem wypraliśmy zasłony, kuchna na błysk, pranie pościeli, podłogi...Odchlewianie ze zbędnych rzeczy przed świętami. Mam też pomalowane mieszkanie, także mogę spokojnie poleżeć i popatrzeć na porządek
|
||
|
|
|
#4903 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ale mam mdłości od rana!!! ahhhh
|
|
#4904 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie od wczoraj pobolewa lekko nerka
|
|
|
|
#4905 |
|
Raczkowanie
|
ja też czekam na kuriera, mam nadzieję, ze dojdzie dziś paczka z 5 10 15
|
|
|
|
#4906 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ok to ja teraz troszkę popracuję:P tak by potem mieć chwilę czasu hehhe ![]() I tak tak! zakładamy dziś nowy wątek mam nadzieje !
|
|
|
#4907 |
|
Wtajemniczenie
|
justyna_fli jeszcze apropos grupy krwi, bo mnie to męczy.Kiedyś przy porodzie pobierało się dziecku krew z pępowiny, dlatego może być ona inna niż przy oznaczaniu w późniejszym życiu (u dziecka lub u dorosłego). Bada się podobno przy urodzeniu teraz tylko w przypadku kiedy występuje konflikt serologiczny.
To napisał Polski Czerwony Krzyż "To prawda, grupa krwi dziecka kształtuje się do 2 roku życia i może się tak zdarzyć, że dziecko po urodzeniu ma grupę 0 a w rzeczywistości ma grupę krwi A lub B, które to antygeny zostaną wyrażone dopiero jak dziecko będzie miało co najmniej ukończone 2 lata. Dzieje się tak dlatego ,że małe dziecko może mieć jeszcze przeciwciała matki." Więc chyba miałam rację ![]() Polinezyjka nie mam pojęcia. Nie zmieniłam witamin
Mikołaj <3 01.04.2016 r. ! Najpiękniejszy dzień w życiu ! <3 Edytowane przez kejka90 Czas edycji: 2015-10-30 o 09:58 |
|
|
|
#4908 |
|
Zakorzenienie
|
Matko ale szalejecie z tymi postami
![]() Dziś kiepską noc miałam nie mogłam spać. Nadrobiłam WAS szalejecie dzisiaj z paczkami 5,10,15 proszę o fotosy ładne ![]() Jeśłi chodzi o poród ja mam jeszcze dylemat jak bede w 22 tyg mieć spotkanie z położna to z nia musze porozmawiać no i zobacze co Dr na wizycie powie teraz mamy ustalić ostateczny termin porodu.
|
|
#4909 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
weź mu to wybij z głowy, pogadaj z nim, bo takie ukrywanie się to też bez sensu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
u mnie akurat dziewczyna po naturalnym porodzie strasznie cierpiała, powychodziły jej masakryczne hemoroidy że siedziec nie mogła, i non stop jęczała o szwy . Ja po cesarce pomagałąm jej przy dziecku, bo ona nie mogła się ruszyć, wiec wiesz różnie z tym bywa. Naprawde dziewczyny zakończmy ten temat proszę, bo bez sensu wypowiadać się o czymś o czym nie mamy pojęcia i takie "na serio" mnie urażają osobiście ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#4910 |
|
Wtajemniczenie
|
RoseLady no to lipa bardzo, bo wtedy cierpisz dwukrotnie, co na pewno nie jest dobre ani dla Ciebie ani dla dziecka
Ja tylko ostatnie zdanie napiszę od siebie. Wiem od położnej, że jest coś takiego jak tokofobia. Paniczny lęk przed porodem, który faktycznie opóźnia wszystkie procesy i może stanowić zagrożenie życia mamy i dziecka. Jeśli któraś podejrzewa, że "to" ma to ja bym poszła z tą info do ginekologa i pogadała. On wyśle zapewne do psychiatry albo psychologa i jeśli lęk okaże się faktem a nie zwykłym nazywanym przez ginekologów widzi mi się to na podstawie dokumentu od psychiatry bądź psychologa szpital ma podstawę do wykonania CC.
|
#4911 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Wszystkim
![]() Piękne ciuszki,piękne brzuszki i dzieci w środeczku ![]() CC Ja jestem zwolenniczką porodu naturalnego a miałam cięcia bo musiałam mieć a nie na życzenie. Córkę urodziłam w czwartek,w niedziele do domu,a syna w środe i w sobote wyszłam.Rana w porządku,ładnie sie goiła i normalnie funkcjonowałam. Moja siostra szybki poród naturalny ale cały tydzień w szpitalu bo dziecko antybiotyk. Na to nie ma reguły,po co myśleć teraz jak i tak wszystko okaże sie na porodówce.Nie raz nie ma innego wyjscia. Może kiedyś dojdzie do tego że każda bez oceny innych będzie mogła gzie i jak chce rodzić ![]() Miłego dzionka Wam życze
|
#4912 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby mężczyźni byli w ciąży cesarka byłaby zabiegiem obowiązkowym. A baba jak już rozłożyła nogi to niech cierpi, nie ona pierwsza, nie ostatnia, histeryczka jedna. Jabłka z drzewa grzechu się zachciało to teraz niech w bólach rodzi. Moim zdaniem w ogóle powinniśmy mieć możliwość większego wpływu na wybór sposobu leczenia, jeśli można wybrać kilka dróg. Mnie w planowanej cesarce (ze względów medycznych) przeraża znieczulenie podpajęczynkowe. Miałam raz i ciężko to potem odchorowałam, dwa dni nie mogłam wstać z łóżka. Plus zaczęło mi puszczać na stole operacyjnym, w windzie jak wracałam na salę to już płakałam z bólu. Narkozę też dostałam raz-odpłynęłam w kilka chwil, po powrocie z sali ani rzygania, ani złego samopoczucia ani nic... Do tego przy narkozie rozluźniają mi się wszystkie mięśnie, więc byłoby chyba im prościej ciąć i nie uszkodzić mi czegoś przy okazji. RUCHY Junior się kręci. Na bank. Po jedzeniu, czasem na ciepło reaguje. Wczoraj jak polałam brzuch w czasie kąpieli ciepłą wodą to coś mnie smyrnęło od razu. A potem jak kładliśmy się spać to TŻ położył mi rękę na brzuchu (a ma dłonie-kaloryferki) to też poczułam z jednej strony ciepło, a z drugiej smyrnięcie
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#4914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---pierogi leniwe--- Te są z serem. Dlatego leniwe pierogi, bo zamiast się pieprzyć z lepienie pierogów z farszem na ruskie czy serowym na słodko, walimy od razu masę całą do jednej michy i już
|
|
#4915 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeszcze apropos terpinu porodu. Na jekiej podstawie go wyznaczają?? OM?? Ja mam co chwila inny termin, teraz nobi dziecko starsze o tydzień a tak naprawdę to wiążącą datę powiedzią mi na połówkowym za niecałe 3 tyg. Z OMwychodzi 10 kwietnia, USG 10 Kwietnia z wykresu jaki prowadziłam na ovufriend 17 kwietnia
|
||
|
|
|
#4916 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() oj tak kp i mm, to kolejna odwieczna wojna ale tu równiez uważam,ze na tym poziomie byłoby cięzko dyskutować
|
||
|
|
|
#4917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#4918 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No ale co lekarz ci w karcie zmienia ten termin czy co? |
|
|
|
|
#4919 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Sam większość rzeczy wybiera, myśli o pokoiku i razem wybieramy wszystko. Wkurza mnie tylko, bo zakazuje mi cokolwiek robić. Mam tylko odpoczywać i dbać o siebie, tylko że ja tak nie potrafię ;]Cytat:
Pozostaje mi butla z podtlenkiem i inne niedziałające środki. Tak czy inaczej moim głównym założeniem jest słuchanie się położnej, żeby jak najszybciej urodzić
|
|
#4920 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:50.

a on chyba w jakies tam zabobony wierzy...

A ja się stresowałam jak my wrócimy do mieszkania, w którym nic nie jest przygotowane, nie ma gdzie to dziecko nawet spać, a przecież z kasą krucho, bo wczoraj Mąż przeszedł na 9-cio dniowe L4 (to akurat zgadza się z rzeczywistością 
u mnie ja czekalam az w koncu kupilam jedna rzecz i sie posypalo
a ja mam mega radoche z zakupow
pierogi ruskie jem polane śmietana i posypane cukrem
14t4d czyli 15 tydzień
Powiem to dobitnie, może niekulturalnie, ale ... przeryta wzdłuż i wszerz 

Wmojej grupie ospa, liszajec zakaźny i szkarlatyna