Sierpniowe mamusie 2015 - część 3 :) - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-04, 11:26   #1831
kasperka
Zakorzenienie

Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 - część 3 :)

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Puzzle czy skip-hop fajne, ale Żukowi było na początku na nich za twardo. Natce dokupiliśmy na Gwiazdkę megamate z FP, właśnie, żeby na puzzle kłaść, ale marudziła, więc na razie mata na narożniku. Księżniczka lubi mieć miękko

A po co masz podawać wodę?

No wlasnie nie wiem po co
Pytam, bo dziewczyny pisza, ze podaja wiec sama nie wiem
Co to za megamata z FP??? Nie znam jej

Fajnie, że jesteś
kasperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 11:33   #1832
ja1003
Zadomowienie

.
Cytat:
Napisane przez asienka_182 Pokaż wiadomość
My nie śpimy od 6:40 czyli widzę że tak jak większość

Roxi super że Julka w nocy ladnie spala

Majka oby Adasiowi przeszlo całkowicie

Tak wogole to weszłyśmy w pampersy "3" i Zuzka wchodzi powoli w r 68
A myśmy wstali 9.40 Tylko moje Maleństwo poszło spać przed 24 (tzn, zasnął 18.45, ale po pół godzinie już się bawił) i obudził się tylko raz na jedzenie
My siedzimy w 4 i już nie pamiętam kiedy Michał miał coś ubrane z rozmiaru 68

Haha, Majka, ale mieliście przygodę Biedny Adaś, pewnie nie wiedział co się dzieje
Co do ściągania skórki to mąż pytał lekarki i powiedziała, że mu wszystko ładnie schodzi więc na razie mam nic z tym nie robić.

mms - mój mąż, odkąd zaczęliśmy rozszerzać dietę Michała nie przebrał, a i nie muszę specjalnie sprawdzać kiedy Go przebrać bo z odległości czuć

Roxana - mąż się obrazi, ale jak był mały to też miał taki problem. W końcu jakiś chirurg powiedział, że daje mu, nie pamiętam czy pół roku czy rok, i jak nie zejdzie to pod nóż - zeszło ale jest teraz na tym punkcie w stosunku do Michała strasznie przewrażliwiony.

mms - co do dnia babci/dziadka my kupimy jakieś czekoladki i tyle. Wiesz, żeby tradycji stało się za dość. Moich dziadków już nie ma u męża została tylko babcia to jej kupimy jakieś witaminy. Ja byłam w ciąży, a w zeszłym roku na dzień matki dostałam prezent, jak to mój mąż ujął, po konsultacji z synem

A co do ochraniaczy, ja też mam do połowy łóżeczka. Mojego syna ogólnie jego łoże gryzie, jedynie nie w nocy, jak Go przeniosę, a przez sen w łózeczku raczej nie gimnastykuje się więc na razie nie myślałam o innych ochraniaczach.
ja1003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 11:33   #1833
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

kasperka ja nie daję wody

vea moj też sie budził raz jak nakarmiłam o 23 to się budził o 4. Niestety też mu sie cos pomylło i teraz z 3 ,4 razy pobudki i spi ze mną bo mąż wychodzi do salonu myślała,że będzie coraz lepiej i niedlugo do swojego pokoju pojdzie a tu coraz gorzej
Stary 2016-01-04, 11:45   #1834
Jess922
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasperka Pokaż wiadomość
Maximilian zasnął
Ale co się natupał, napiszczał, rowerkiem pojeździł to jego

Cytat:
Nie można mieć wszystkiego

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

Podajesz Alankowi wodę???
Ja chce podawac wode, zeby sie oswajal z kubkiem ale nie jest to konieczne.

Cytat:
Napisane przez majka242007 Pokaż wiadomość
:-*
My mamy 4+ bo inaczej wszystko góra wylatuje.

Ja mam wysoki ochraniacz. I też na połowę. Kupiłam z pościelą. Teraz jest ciut za długi, chowam za materaz by nie wystawał ponad łóżeczko. Wiec jak obnize to będzie akurat fajny wysoki dosyć.

---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ----------

Opowiem Wam co nam się wczoraj przydarzyło w kąpieli. Wlozylismy Adama do wanienki, wkladamy ją do wanny na taki podest dodatkowo zeby wyzej było. Wyjątkowo bo juz się kąpie w wannie ale akurat pranie sie robiło a pralka wylewa do wanny. Nalalam dosyć sporo wody. Wymylam malego, Tz stwierdził żeby go na brzuszek położyć zeby sobie pofikal. Ale że za dużo wody to Tz wyciągnął korek by troche upuscic a ja w tym czasie go obrocilam. No i... Wciaglo mu pitolka Tz nagle tam dotyka, mowi co jest, woda nie wylatuje... A tam zatkane Adama przyrodzeniem ;-) Usmialismy sie tak ze hoho ;-)
O matko ! Biedny Adam
Cytat:
A już jak o ptaszkach mowa... Odciagacie juz skórkę? ja ostatnio zauważyłam na samym czubeczku taki minimalny kawałeczek skorki białej. Takiej wiecie, jak by odpadnietej ale i tak przylegajacej. Podczes mycia mu to ściągam. I od tego momentu tak mu przy myciu lekko naciagam... choć to za wiele powiedziane, odslaniam sobie jakby tą dziurkę zeby dobrze umyć, ale nie ciagne w dół bo się boję. Różnicy nie widzę wcale. Więc nie wiem..
Ja naciagam przy kapieli,
Cytat:
Napisane przez Ambiwalentna29 Pokaż wiadomość
aaa i dziewczyny chciałam sie Was zapytac czy tez macie jeszcze kłopoty z bączkami? szczegolnie w nocy? Myslałam,że to minie ale mija 4 miesiac Borys był na mm i tylko jako noworodekowi musiałam mu pomagać ..
Klopotow z bakami nie mamy

Cytat:
Napisane przez mms_22 Pokaż wiadomość
no to pewnie to ta mastka... z tego co czytałam, to nic groźnego, tylko trzeba to delikatnie ściągać jak się pojawi

a z innej beczki.... czy kupki Waszych Maluchów też tak brzydko pachną? żeby nie napisać śmierdzą
u nas to jest masakra mąż się śmieje, że to jest broń chemiczna i współczuje ludziom w sortowni śmieci
a przecież ja nic takiego nie jem, żeby aż tak śmierdziały...
Oooj tak. Ostatnio musialam wietrzyc pokoj
Cytat:
Napisane przez moniska139 Pokaż wiadomość
Auto pod naszą bramą leży dachem do dołu. W środku były trzy kobiety jedna w ciąży. Na szczęście im się nic nie stało. A na drodze pełno błota pośniegowego choć nie pada od wczoraj mieszkam przy drodze krajowej...
Oo kurde. Dobrze, ze nic im sie nie stalo.

Cytat:
Napisane przez Nicole`_ Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Jak tam w Nowym Roku? Piękne to były Święta, prawda? Szkoda, że tak szybko te dni zleciały. Córa była zachwycona wszystkimi choinkami, lampeczkami...

U nas wszystko w porządku, rozszerzamy dietę od tygodnia. Młoda dostała już brokuła, a wczoraj pierwszy dzień marchewkę. Oprócz tego jest na piersi, do picia dostaje albo wodę albo herbatkę koperkową. Ząbka jeszcze u nas nie ma. Co tam jeszcze... potrafi się skubana przemieszczać w jakiś magiczny sposób - nie dużo, ale jednak... tak się obraca, kombinuje, że zawsze sięgnie sobie zabawkę która była poza zasięgiem jej łapek Kupiliśmy dużą matę skip hop i właśnie po niej tak potrafi kombinować i się "turlać"

Mam nadzieję, że mrozy trochę zelżeją, bo chcę od soboty teraz zacząć chodzić z nią na basen.. no ale nie jak jest -15
Hej my zaczynamy regularne zajecia na basenie od 10

U nas nocka koszmar!! Co 1-1,5h pobudka. Obstawiam, ze bylo mu za cieplo, bo nie skrecilismy grzejnika. Teraz zasnal sam na drzemke i spi juz 30min

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-01-04, 11:48   #1835
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
No wlasnie nie wiem po co
Pytam, bo dziewczyny pisza, ze podaja wiec sama nie wiem
Co to za megamata z FP??? Nie znam jej

Fajnie, że jesteś

A przypomnij mi, Małe na cycu czy mm?
No bo generalnie tak: jeśli na piersi, to nie ma potrzeby dopajania, jak chce pić, to cycek No chyba, że są mega upały i ciągle by na piersi wisiało, to wtedy woda jak najbardziej.
Jeśli mm, to rzeczywiście można dopajać, kiedy chce pić, żeby za dużo mm nie podać.
Jeśli rozszerzasz dietę, a dzieciowi chce się pić, zawsze można słoja trochę wodą rozcieńczyć. No i przede wszystkim pilnować wilgotności w mieszkaniu - na zewnątrz mróz, w domu grzeje kaloryfer, powietrze się wysusza, to i pić się chce

Megamata

Cytat:
kasperka ja nie daję wody

vea moj też sie budził raz jak nakarmiłam o 23 to się budził o 4. Niestety też mu sie cos pomylło i teraz z 3 ,4 razy pobudki i spi ze mną bo mąż wychodzi do salonu myślała,że będzie coraz lepiej i niedlugo do swojego pokoju pojdzie a tu coraz gorzej
Mała położona około 20, budziła się ok.3, a potem między 6 a 7.
Teraz pada ok. 19, pierwsze karmienie o 23, potem gdzieś w nocy raz albo dwa razy i kolejne o 7.
Też się boję jak to będzie dalej, bo w nowym mieszkaniu będzie w pokoju z Jankiem...

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 12:32   #1836
natalia1011
Zadomowienie

Cytat:
A już jak o ptaszkach mowa... Odciagacie juz skórkę? ja ostatnio zauważyłam na samym czubeczku taki minimalny kawałeczek skorki białej. Takiej wiecie, jak by odpadnietej ale i tak przylegajacej. Podczes mycia mu to ściągam. I od tego momentu tak mu przy myciu lekko naciagam... choć to za wiele powiedziane, odslaniam sobie jakby tą dziurkę zeby dobrze umyć, ale nie ciagne w dół bo się boję. Różnicy nie widzę wcale. Więc nie wiem..
My, a raczej TŻ robi podobnie, nie naciąga, tylko tak leciutko odchyla żeby wymyć tam dalikatnie.

Cytat:
aaa i dziewczyny chciałam sie Was zapytac czy tez macie jeszcze kłopoty z bączkami? szczegolnie w nocy? Myslałam,że to minie ale mija 4 miesiac Borys był na mm i tylko jako noworodekowi musiałam mu pomagać ..
no u nas po nocy są małe problemy, ale nie takie jak wcześniej, po prostu mam wrażenie, że przez noc zbiera mu się tych gazów i większa spina jest jak je puszcza, ale nie ma tragedii.

Cytat:

fajne!
u nas z ochraniaczami na razie nie ma problemu, bo jest problem ze spaniem w łóżeczku
no to racja, nie wiem czy u nas koniec skoku czy obniżenie wysokości pomogło, bo teraz już trochę śpi w łóżeczku swoim, chyba, że go po nocnym karmieniu nie odłożę ;-)

Cytat:
Napisane przez moniska139 Pokaż wiadomość
Ja co roku biorę w takim okresie. Zawsze to wit D i kwasy omega.
Masakra... auto splaszczone jak puszka konserwy. Zazwyczaj o tej porze jestem sama w domu. Disney był jeszcze teść i szwagier. Wyjeli je z auta. Nie wiem z kąd wzięli nóż by pasy przeciąć. Trzy straże policja i karetka z lekarzem. Straszne jest to co powiem, ale tesknikniam za ta adrenalina.
o masakra, ja i tak podziwiam teścia i szwagra, ja sie obawiam że bym zamarła z przerażenia. Chociaż nigdy w takiej sytuacji nie byłam i mam nadzieje, że nie będę.
Cytat:
Dzień dobry Dziewczynki
Przede wszystkim, spóźnione, więc hurtem

Wszystkiego co dobre i miłe w Nowym Roku!
Żebyśmy cały rok były piękne jak na Wigilii i tak samo najedzone, żeby nasze dzieci przypominały aniołki z choinek, a Panowie fajerwerki na nowy rok
Żeby nam było ciepło i miło, mimo mrozów na zewnątrz, marzenia się spełniły, coby miejsce na kolejne zrobić i żeby ten rok był lepszy od poprzedniego, ale gorszy od wszystkich, które jeszcze nadejdą

Zniknęłam, bo Bartek by w domu, Żuk był w domu, więc na nic czasu poza Stworami nie było
Stwór nr 1 czyli Janek nadal bunt dwulatka przerabia, a do tego jeszcze małpiego rozumu dostawał, bo tata 24h był dostępny, więc huśtawka nastrojów gotowa Od totalnej euforii po mega awantury....

Stwór nr 2 czyli Natka generalnie nieźle, generalnie bezproblemowo, poza tym, że coś jej się poprzestawiało i je w nocy 3-4 razy Więc praktycznie śpi z nami, bo jak ją do karmienia biorę, to zasypiam zanim skończy Poza tym rozpiszczała i rozgadała się, no i próbuje "robaczkować" czyli pupa do góry, nóżkami się odpycha i pewnie by popełzła, gdyby nie zapominała, że ma ręce Aha i od trzech dni "szczeka", bo kaszlem tego nie nazwę... ma trochę kataru, osłuchowo czysto, tylko cherla... Za to byliśmy między świętami a nowym rokiem na basenie i baaardzo jej się podobało - jeśli wydobrzeje, to od środy już regularne zajęcia

Stwór nr 3 czyli Kolega Małżonek w Wigilie przemówił ludzkim głosem... i tak mu zostało

No i Stwór nr 4 czyli ja Żyję, dzisiaj nawet całkiem nieźle, bo Janek wrócił do przedszkola, czyli udało się nam pospać z Natką do 10 Święta przeżyłam, w Sylwestra nawet z mężem trochę w domu potańczyłam, w Nowy Rok kaca nie miałam Poza tym kupiłam sobie kostium kąpielowy, w którym mogę karmić i maskuje pociążowy brzuch, ale wyglądam jakbym się z dżungli urwała Aaa... no i buty górskie...cudooowne Ciepłe i wygodne jak kapcie

Poza tym mieszkaniowo nadal w krzakach, ale co raz rzadszych - najpóźniej 14 stycznia odbieramy mieszkanie, a ponieważ spooora awantura była ostatnio, pewnie w końcu uda się je odebrać. Dogadaliśmy się z budowlańcami, że odczepimy się od krzywych ścian, ale w zamian cała elektrykę nam przerobią. Zaczynamy wybierać lampy, chociaż w kolejce jeszcze kafle Tak czy tak zaczynam wierzyć, że moje urodziny już na nowym

Się rozpisałam... no nic, spróbuję trochę ponadrabiać, a przynajmniej na bieżąco w miarę być
Tęskniłyśmy Mój Dawid też tak dupkę śmiesznie podnosi do góry, ale obracać się nie chce tylko na boki, ale ma przecież jeszcze czas

Gdzie na basen się zapisaliście?

zaręczyny 14.07.2011 r.

ślub 30.08.2014 r.

"uparcie i skrycie, och życie kocham cie nad życie!"

http://s1.suwaczek.com/20140830580113.png
natalia1011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 12:40   #1837
Jess922
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalia1011 Pokaż wiadomość
My, a raczej TŻ robi podobnie, nie naciąga, tylko tak leciutko odchyla żeby wymyć tam dalikatnie.

no u nas po nocy są małe problemy, ale nie takie jak wcześniej, po prostu mam wrażenie, że przez noc zbiera mu się tych gazów i większa spina jest jak je puszcza, ale nie ma tragedii.

no to racja, nie wiem czy u nas koniec skoku czy obniżenie wysokości pomogło, bo teraz już trochę śpi w łóżeczku swoim, chyba, że go po nocnym karmieniu nie odłożę ;-)

o masakra, ja i tak podziwiam teścia i szwagra, ja sie obawiam że bym zamarła z przerażenia. Chociaż nigdy w takiej sytuacji nie byłam i mam nadzieje, że nie będę.

Tęskniłyśmy Mój Dawid też tak dupkę śmiesznie podnosi do góry, ale obracać się nie chce tylko na boki, ale ma przecież jeszcze czas

Gdzie na basen się zapisaliście?
my na zajecia z instruktorem plywania, ktory trwa 10tygodni. na koniec kursu robione sa zdjecia i filmiki pod woda

Stary 2016-01-04, 12:50   #1838
asienka_182
Rozeznanie

Gosia a orientujesz sie czy jesli ja nie studiuje i jestem pod ubezpieczeniem męża a nie w urzędzie pracy to czy mi się to należy ? Wiecie moze ?
asienka_182 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 13:01   #1839
Kasiaaaa23
Rozeznanie

KurcZe, nie mogę się ostatni wbić, czytam na bieżąco, ale zawsze coś, że nie ma czasu odpisać
Jesteśmy w trakcie urządzania mieszkanka, pochłania to masę czasu, wczoraj byliśmy u moich rodziców, tak minęła niedziela.
Nie mogę przy moim dziecku nic zrobić, cały czas chce być na rękach, a każda próba odłożenia go kończy się płaczem, chyba oszaleję Obiad gotuję z nim na rękach, a jest co dźwigać
W czwartek jedziemy na szczepienie, już się boję....
Czytałam coś o testach ciążowych, my też już jeden robiliśmy, ale strachu się najadłam
Kasiaaaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 13:14   #1840
kasperka
Zakorzenienie

Sierpniowe mamusie 2015 - część 3 :)

Cytat:

A przypomnij mi, Małe na cycu czy mm?
No bo generalnie tak: jeśli na piersi, to nie ma potrzeby dopajania, jak chce pić, to cycek No chyba, że są mega upały i ciągle by na piersi wisiało, to wtedy woda jak najbardziej.
Jeśli mm, to rzeczywiście można dopajać, kiedy chce pić, żeby za dużo mm nie podać.
Jeśli rozszerzasz dietę, a dzieciowi chce się pić, zawsze można słoja trochę wodą rozcieńczyć. No i przede wszystkim pilnować wilgotności w mieszkaniu - na zewnątrz mróz, w domu grzeje kaloryfer, powietrze się wysusza, to i pić się chce

Megamata

Mała położona około 20, budziła się ok.3, a potem między 6 a 7.
Teraz pada ok. 19, pierwsze karmienie o 23, potem gdzieś w nocy raz albo dwa razy i kolejne o 7.
Też się boję jak to będzie dalej, bo w nowym mieszkaniu będzie w pokoju z Jankiem...

Obecnie moj mały nie chce butli, a ja nie wiem dlaczego
Przez te jego nocne wiszenie na cycu mam piersi jak kamienie i jak lekko pociągnie to dosłownie tryska mlekiem
Może mu wystarczy teraz i jest najedzony
Mam taką nadzieję

Edytowane przez kasperka
Czas edycji: 2016-01-04 o 13:16
Stary 2016-01-04, 13:24   #1841
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakrecona_mufinka Pokaż wiadomość
Nam 3 pediatrow kazalo lekko odciagac. Robię to po kąpieli bardzo delikatnie. Moja ciocia nie sciagala synkowi i miał zabieg, a ile płaczu i cierpienia przy tym było :/ Widzę, że wy nie odciagacie skórki, jak będę na kolejnej wizycie u naszego pediatry to jeszcze dla pewności się zapytam.
daj znać

Cytat:
Obecnie moj mały nie chce butli, a ja nie wiem dlaczego
Przez te jego nocne wiszenie na cycu mam piersi jak kamienie i jak lekko pociągnie to dosłownie tryska mlekiem
Może mu wystarczy teraz i jest najedzony
Mam taką nadzieję
dziecko nie da sobie krzywdy zrobić i gdy będzie głodne na pewno Cię o tym poinformuje... Więc zapewne się najada.

Edytowane przez majka242007
Czas edycji: 2016-01-04 o 13:26
majka242007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 13:34   #1842
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
daj znać

dziecko nie da sobie krzywdy zrobić i gdy będzie głodne na pewno Cię o tym poinformuje... Więc zapewne się najada.

Masz rację
Panikuję niepotrzebnie :P
Stary 2016-01-04, 13:38   #1843
Nicole`_
Zakorzenienie

Cytat:

Pokaż którą matę kupiłaś
Też się czaję na nią

Dziewczyny, czy ja też powinnam już małemu podawać wodę do picia ???
Kupiłam tę: http://www.coocoo.pl/product-pol-824...een-Brown.html

plus to:
http://www.coocoo.pl/product-pol-586...t-komplet.html

I tak się wahałam, brać czy nie... ale nie żałuję ani trochę - mała zaczęła tak się obracać z plecków i na brzuch i odwrotnie że jestem w szoku. Jednak ani na kocyku ani na łóżku jej to nie szło, ciągle coś się zapadało albo ślizgało, a te pianki są super! Leży na brzuchu dużo chętniej (zawsze był bunt) i przez to też dłużej sporo potrafi tak wytrzymać. A nawet jak zdarzy jej się główką rypnąć to mata amortyzuje bo nawet nie piśnie, zero wrażeń. Także ja polecam! No i mówię, jakimś magicznym cudem się przemieszcza, tu się turlnie tu obróci i już

Dupkę też zaczęła podnosić, jak to vea napisała - robaczkuje

A co do wody - ja na początku nic nie podawałam poza piersią, jakaś taka byłam mocno spięta jeśli chodzi o pewne wytyczne. Od miesiąca może 1,5 już zluzowałam. Dałam Małej na próbę wodę to się wessała, pije chętnie, a moja jest taka że przy cycu nie wisi Także zaczęła dostawać codziennie i zauważyłam że np łatwiej jest jej się wypróżnić. Widać woda pomagała. Od 2 tygodni dostaje herbatkę koperkową. I tak wiem - na piersi nie trzeba dopajać, ale ja uważam, że wszystko trzeba dostosować do dziecka, a nie ślepo brnąć w ustalone "zasady". Jak czujesz, że synuś potrzebuje się napić to daj mu wody i sprawdź. Nie będzie chciał - nie będzie pił
Stary 2016-01-04, 13:56   #1844
Mirabelka_90
Zadomowienie

Cytat:

plus to:

I tak się wahałam, brać czy nie... ale nie żałuję ani trochę - mała zaczęła tak się obracać z plecków i na brzuch i odwrotnie że jestem w szoku. Jednak ani na kocyku ani na łóżku jej to nie szło, ciągle coś się zapadało albo ślizgało, a te pianki są super! Leży na brzuchu dużo chętniej (zawsze był bunt) i przez to też dłużej sporo potrafi tak wytrzymać. A nawet jak zdarzy jej się główką rypnąć to mata amortyzuje bo nawet nie piśnie, zero wrażeń. Także ja polecam! No i mówię, jakimś magicznym cudem się przemieszcza, tu się turlnie tu obróci i już

A co do wody - ja na początku nic nie podawałam poza piersią, jakaś taka byłam mocno spięta jeśli chodzi o pewne wytyczne. Od miesiąca może 1,5 już zluzowałam. Dałam Małej na próbę wodę to się wessała, pije chętnie, a moja jest taka że przy cycu nie wisi Także zaczęła dostawać codziennie i zauważyłam że np łatwiej jest jej się wypróżnić. Widać woda pomagała. Od 2 tygodni dostaje herbatkę koperkową. I tak wiem - na piersi nie trzeba dopajać, ale ja uważam, że wszystko trzeba dostosować do dziecka, a nie ślepo brnąć w ustalone "zasady". Jak czujesz, że synuś potrzebuje się napić to daj mu wody i sprawdź. Nie będzie chciał - nie będzie pił
Tez wlasnie jestesmy na etapie poszukiwania maty. Warto?
A Wy jajie maty kupujecie? Tez ta?
Mirabelka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 14:03   #1845
ladybird1395
( ͡° ͜ʖ ͡°)

GG do ladybird1395

Cytat:
Napisane przez goooosienka Pokaż wiadomość
Nie, jest około 6 stron z czego jedna do wypełnienia, podstawowe dane plus imię nazwisko, pesel, data urodzenia dziecka, dalej jest tekst, na każdej stronie daje się podpis, czas wypełnienia jakieś 4 minuty.

Potem się to składa, potrzeba do tego tylko akt urodzenia dziecka i swój dowód osobisty, dodatkowo pisze się oświadczenie że nie pracuje się, nie dostaje macierzyskiego i wypełnia karteczkę z numerem konta bankowego. Całość około 15 minut. Zaświadczenie składa się w miejscu ZAMIESZKANIA a nie ZAMELDOWANIA.

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Ja miałam 3 strony ;p

Cytat:
Napisane przez asienka_182 Pokaż wiadomość
Gosia a orientujesz sie czy jesli ja nie studiuje i jestem pod ubezpieczeniem męża a nie w urzędzie pracy to czy mi się to należy ? Wiecie moze ?
Należy się

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Cytat:

Ja Zosi podaję od jakiegoś czasu soki ( tak z 3/4 z wodą). Najpierw bo przez większość dnia była na mm. Teraz cały czas daję, bo widzę, że jej smakuje no i jej układ pokarmowy bardzo je polubił ;p. Przed sokami robiła kupy nawet raz na tydzień, a teraz codziennie lub co dwa dni max.
ladybird1395 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 14:03   #1846
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

jess masz racje może mu faktycznie za ciepło. U swojego też podejrzewam za wysoką temperaturę w sypailni no ale ja nie zjade ponizej 19 C bo zamarzne a tyle teraz ma

Tymek to najlepeije wiecie kiedy spał? w sylwestra!! bylismy u znajomych 4 parki i 8 dzieci już pominę jak wyglądął na koncu pokoj dziewczynki W każdym razie Tymek spał u nich w domu gdze było chyba z 15 stopni jak go nakarmiłam o 21 to spał bez żadnej pobudki do 3 rano!! zero poruszenia się nawet ( wtedy sie wybudził bo musiałam go wyjąć a tak to chyba by spał dalej ) niesttey do 15 stopni to ja nie mam zamiaru dojśc w domu

p.s macie na swoich telefonach ściągnietą tę aplikacje babyniania? Ja nie mam elektronicznej niani bo mi jest niepotrzebna ale faktycznie jak u kogos to można ten telefon zastosować moja kumpela jest as bo kiedys poszła na imprezę i zostawiła teściowej. Pozniej jak mały płakał to odebrala telefon i słuchała czy teściowa go uspokojaja albo w jaki sposob

Edytowane przez Ambiwalentna29
Czas edycji: 2016-01-04 o 14:06
Ambiwalentna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 14:07   #1847
mms_22
Zakorzenienie

aja już nie wiem co robić... Małego chyba rozkłada... tzn rano było spoko, śmiał się i wg...
ale jak poszedł spać, o 8.40 tak spał do 12... wstał, zjadł trochę i leżał tak po prostu... nic Go nie interesuje dziś, nic go nie bawi... poleżał z godzinę i znów zasnął... i jakieś 20min temu nagle zaczął łapać powietrze tak, jakby się dusił... wzęłam go od razu na kolana, główka niżej i zaczęłam oklepywać po plecach, dopiero wtedy złapał powietrze... masakra jakaś poleżał chwilę na rękach i znów śpi...
cały czas Mu charczy w nosku i już powoli tracę pewność, że to przez ulewanie... byłam już z nim u 3 lekarzy i żaden mi nie powiedział co Mu jest... i jestem w dup.e, bo tam gdzie chodzę prywatnie już nie ma miejsc... zapisałam Go dopiero na jutro do jakiegoś faceta pediatry, który ma najlepszą opinię w naszym mieście... zabulę u niego nie mało pewnie, ale trudno... moze on mi powie co jest mojemu dziecku....
a dzisiaj ide z nim do przychodni, niech mi go chociaz zbada...

Igorek

mms_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 14:08   #1848
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:

plus to:

Ooo dziekuje !
Super te dodatki do maty

Sprobuje malemu tez wode podac, bo budzenie sie co godzine musi miec chyba jakas przyczyne
Stary 2016-01-04, 14:14   #1849
Kasiaaaa23
Rozeznanie

Cytat:
aja już nie wiem co robić... Małego chyba rozkłada... tzn rano było spoko, śmiał się i wg...
ale jak poszedł spać, o 8.40 tak spał do 12... wstał, zjadł trochę i leżał tak po prostu... nic Go nie interesuje dziś, nic go nie bawi... poleżał z godzinę i znów zasnął... i jakieś 20min temu nagle zaczął łapać powietrze tak, jakby się dusił... wzęłam go od razu na kolana, główka niżej i zaczęłam oklepywać po plecach, dopiero wtedy złapał powietrze... masakra jakaś poleżał chwilę na rękach i znów śpi...
cały czas Mu charczy w nosku i już powoli tracę pewność, że to przez ulewanie... byłam już z nim u 3 lekarzy i żaden mi nie powiedział co Mu jest... i jestem w dup.e, bo tam gdzie chodzę prywatnie już nie ma miejsc... zapisałam Go dopiero na jutro do jakiegoś faceta pediatry, który ma najlepszą opinię w naszym mieście... zabulę u niego nie mało pewnie, ale trudno... moze on mi powie co jest mojemu dziecku....
a dzisiaj ide z nim do przychodni, niech mi go chociaz zbada...
To rzeczywiście dziwne, czasami trzeba pochodzić po tych lekarzach żeby ktos w końcu powiedział co jest... z tym łapaniem powietrza to rzeczywiście niepokojące.. daj znać co powiedzą w przychodni dziś

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Cytat:
jess masz racje może mu faktycznie za ciepło. U swojego też podejrzewam za wysoką temperaturę w sypailni no ale ja nie zjade ponizej 19 C bo zamarzne a tyle teraz ma

Tymek to najlepeije wiecie kiedy spał? w sylwestra!! bylismy u znajomych 4 parki i 8 dzieci już pominę jak wyglądął na koncu pokoj dziewczynki W każdym razie Tymek spał u nich w domu gdze było chyba z 15 stopni jak go nakarmiłam o 21 to spał bez żadnej pobudki do 3 rano!! zero poruszenia się nawet ( wtedy sie wybudził bo musiałam go wyjąć a tak to chyba by spał dalej ) niesttey do 15 stopni to ja nie mam zamiaru dojśc w domu

p.s macie na swoich telefonach ściągnietą tę aplikacje babyniania? Ja nie mam elektronicznej niani bo mi jest niepotrzebna ale faktycznie jak u kogos to można ten telefon zastosować moja kumpela jest as bo kiedys poszła na imprezę i zostawiła teściowej. Pozniej jak mały płakał to odebrala telefon i słuchała czy teściowa go uspokojaja albo w jaki sposob

A jak dokładnie działa ta babyniania?
Stary 2016-01-04, 14:16   #1850
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiaaaa23 Pokaż wiadomość
To rzeczywiście dziwne, czasami trzeba pochodzić po tych lekarzach żeby ktos w końcu powiedział co jest... z tym łapaniem powietrza to rzeczywiście niepokojące.. daj znać co powiedzą w przychodni dziś

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

ja jestem zdania, ze lepiej trzymać się jednego lekarza, no ale jakoś nie mogę natrafić na "konkretnego"... cała nadzieja jeszcze w tym pediatrze... zobaczymy jutro co powie, ale jak trzeba bedzie, to bede tylko do niego chodzila...
wiesz, Mały nie ma ani gorączki, ani nie kaszle... tylko ten zapchany nosek z niewiadomych przyczyn... a ja jestem wyczulona na to po tych przejściach jakie mieliśmy

Igorek

mms_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 14:23   #1851
majka242007
Zakorzenienie

Mms to łapanie powietrza faktycznie niepokojące. Wiesz, póki co zmieniać możesz lekarzy jak rękawiczki a w końcu trafisz na,, tego jedynego,,. Ja również przy Mai tak,, poszukiwalam,, i znalazłam. Niestety prywatnie. I pediatra i inni ktorzy byli nam swego czasu potrzebni. Teraz to wykorzystuje przy Adasiu. Jak coś się dzieje lekarka jest góra w 2 godziny.
majka242007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 14:23   #1852
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Cytat:

musisz na smartfonie pobrac aplikację ( zapomniałam nazwy ale jak przyjdzie mąż to napisze dokładnie bo to on akurat pobrał na swoj tel) Jak zostawiasz dziecko w innym pokoju a ono spi to kładziesz obok telefon i jak zapłacze to dzwoni do Ciebie, nawet możesz odebrac i posłuchać czy płacze czy tylko sobie gada super sprawa u nas na pewno latem sie sprawdzi jak będziemy siedzieć na trawce a młody np domu na drzemce
Stary 2016-01-04, 14:24   #1853
Nicole`_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirabelka_90 Pokaż wiadomość
Tez wlasnie jestesmy na etapie poszukiwania maty. Warto?
A Wy jajie maty kupujecie? Tez ta?
Moim zdaniem warto taką matę kupić, nie mówię, że konkretnie tę, ale taka piankowa koniecznie. Kocyk ani taka mata edukacyjna na panelach się jednak nie sprawdza przy nauce turlania, raczkowania... widzę to teraz wyraźnie.
Stary 2016-01-04, 14:41   #1854
Jess922
Zakorzenienie

Bardzo mi sie te maty podobaja, ale nie mamy na nia miejsca w mieszkaniu taki glupi uklad, a nie mozemy z niego nic wyrzucic

Stary 2016-01-04, 14:42   #1855
magdowe
Zadomowienie

Ja też kupuję ta matę szarą
magdowe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 15:02   #1856
ja1003
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magdowe Pokaż wiadomość
my też sie nad nia zastanawiamy.

Michał nie chce jeść pociągnie kilka razy i koniec. I tak już drugi dzień...

Jaki ze mnie jest borok. Jest 15, a ja zdążyłam rozwalić palec, uderzyć się w kolano, które teraz jest w rozmiarze XXXL, spalić rękę, poparzyć dłoń i ugryź się w język

Dziewczyny trzymajcie kciuki, moja mama dzisiaj robi markery nowotworowe
ja1003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-04, 15:09   #1857
Kasiaaaa23
Rozeznanie

Cytat:
musisz na smartfonie pobrac aplikację ( zapomniałam nazwy ale jak przyjdzie mąż to napisze dokładnie bo to on akurat pobrał na swoj tel) Jak zostawiasz dziecko w innym pokoju a ono spi to kładziesz obok telefon i jak zapłacze to dzwoni do Ciebie, nawet możesz odebrac i posłuchać czy płacze czy tylko sobie gada super sprawa u nas na pewno latem sie sprawdzi jak będziemy siedzieć na trawce a młody np domu na drzemce
Koniecznie podaj nazwę tej aplikacji, fajna sprawa

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Cytat:
Napisane przez ja1003 Pokaż wiadomość
my też sie nad nia zastanawiamy.

Michał nie chce jeść pociągnie kilka razy i koniec. I tak już drugi dzień...

Jaki ze mnie jest borok. Jest 15, a ja zdążyłam rozwalić palec, uderzyć się w kolano, które teraz jest w rozmiarze XXXL, spalić rękę, poparzyć dłoń i ugryź się w język

Trzymam kciuki, mam nadzieję, że będzie dobrze
Stary 2016-01-04, 15:10   #1858
Nicole`_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jess922 Pokaż wiadomość
Bardzo mi sie te maty podobaja, ale nie mamy na nia miejsca w mieszkaniu taki glupi uklad, a nie mozemy z niego nic wyrzucic
U nas też teraz kiepsko z miejscem (wielka choinka plus suszarka z praniem non stop w salonie), ale ta mata ma tę zaletę, że możesz te puzzle ułożyć w dowolny kształt - może nie macie miejsca na wielki kwadratowy plac, ale na jakiś podłużny już bardziej?

Ja naszą póki co położyłam w najdalszym miejscu salonu i jak gdzieś tam muszę się dostać to po prostu wchodzę na matę jak na dywan. Choinka zniknie to będzie ciut lepiej.

Cytat:
Zastanawiałam się nad szaro żółtą, ale ostatecznie wzięłam zieloną, bo mężowi jakoś bardziej się podobała

Cytat:
Napisane przez ja1003 Pokaż wiadomość
Bardzo mocno trzymam kciuki...
Stary 2016-01-04, 15:10   #1859
Kasiaaaa23
Rozeznanie

Cytat:
Super ta mata, muszę tż namówić na tę szarą, chyba mnie zabije, tyle ostatnio wydaję, że masakra A muszę się też do douglasa wybrać, bo pokończyły mi się pewne rzeczy
Stary 2016-01-04, 15:11   #1860
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Koniecznie podaj nazwę tej aplikacji, fajna sprawa

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Trzymam kciuki, mam nadzieję, że będzie dobrze
Babysitter

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości