Jeszcze tydzień może dwa, wózek będę pchać i ja! - mamusie styczniowe 2016 cz. IX - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-07, 10:29   #3961
kinga1701
Zakorzenienie

Dot.: Jeszcze tydzień może dwa, wózek będę pchać i ja! - mamusie styczniowe 2016 cz.

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Dziewczyny wszystko ok, cesarka zaplanowana na 11:30 ale mam juz od jakiegoś czasu skurcze takze nie jest wesolo mam nadzoeje ze dotrzymam jeszcze te 2 godziny!
Dodatkowo troche mnie czysci wiec masakra :/

Powodzenia, będzie dobrze.

My łóżko mamy 180 kołdrę w zimę 220x200 a w lato dwie małe osobne.

Mały juz mi je z drugiej piersi, najpierw oproznil pierwsza w 23 min teraz druga je 12 co za głodomor.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 10:31   #3962
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706
Dot.: Jeszcze tydzień może dwa, wózek będę pchać i ja! - mamusie styczniowe 2016 cz.

Casaa - pogadaj z lokatorem w brzuchu co on na to

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Kinga super Czyli wychodzi na to, że najgorsze są pierwsze 2 tygodnie zanim się człowiek wykaraska po porodzie i przyzwyczai do dziecka, a dziecko do cycka
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 10:37   #3963
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Casaa - pogadaj z lokatorem w brzuchu co on na to

Jesli nie chce sie matki wystraszyc to niech siedzi i czeka do terminu :P jeszcze do kosmetyczki musze zadzwonic

W ogole nocke mialam kiepska przez.... Cycki :-/ o 3 wstawalam sie przebrac i zalozyc sportowy stanik bo tak mi zalaly.... Materac mamy do prania bo tez pozalewany

Czy do urlopu macierzynskiego zeby w zakladzie pracy zlozyc to sa jakies specjalne druki, ktore moge pobrac czy to jakies podanie sie pisze?
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 10:45   #3964
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Te podkłady baby ono to dla mnie zupełna porażka, twarde, sztywne, wcale nie są chłonne, po tymi gaciami siatkowymi beznadzieja. Lepsze dla mnie byłyby długie nocne podpaski.
I na świeżo mam taką refleksję - bierzcie sobie dziewczyny mięciutkie i chłonne ręczniki, bo jak się zacznie nawał jeszcze w szpitalu to wytrzeć cyce ręcznikiem to jest wyzwanie...

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 10:46   #3965
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
Te podkłady baby ono to dla mnie zupełna porażka, twarde, sztywne, wcale nie są chłonne, po tymi gaciami siatkowymi beznadzieja. Lepsze dla mnie byłyby długie nocne podpaski.
I na świeżo mam taką refleksję - bierzcie sobie dziewczyny mięciutkie i chłonne ręczniki, bo jak się zacznie nawał jeszcze w szpitalu to wytrzeć cyce ręcznikiem to jest wyzwanie...

No to dobrze, ze dokupilam 2paczki bella mama, bo tez mam babyono...

Dzieki za rady
Stary 2016-01-07, 10:49   #3966
ahnessy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kasiulenkowo Pokaż wiadomość
cześć jestem po obchodzie i będzie kroplowka
powodzenia

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
My mamy 180 i w dodatku 2 kołdry "jedynki" - wygoda przede wszystkim
ja wolę jedną kołdrę TZ przyjemniutko grzeje

Baby ja maluję emalią akrylową dekorala, taka fioletowa puszka z namalowanymi klockami - ona ma atesty bezpieczenstwa dla dzieci i nadaje się nawet do malowania drewnianych zabawek a poza tym szybko schnie i się nie klei więc nie muszę lakierować. Kołyskę malowałam na szara a łóżeczko będzie białe o to ta:
http://www.dekoral.pl/produkty/p/de206-emalia-akrylowa

coraz bardziej mnie przeraza ilość ingerencji w porody na naszym wątku, zawsze myslałam że większość kobiet rodzi naturalnie a tu się okazuje że nawet jesli poród jest sn to czesto na sztucznej oksytocynie
ahnessy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 10:50   #3967
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Ruda - właśnie myślałam zainwestować w nocne podpaski.. Ja zawsze miałam @ mega obfite i te z największą ilością kropelek ledwo dawały radę przez pierwsze 3 dni.. A te nocne są jeszcze większe przynajmniej na tyle duże, że mi nie ucieknie z żadnej strony

Do dziewczyn z rozstępami. Was też one bolą przy dotknięciu? Tych na udach nie czuję, ale te na brzuchu to jak dotknę to takie nieprzyjemne uczucie, a jak Tż przejedzie swoją chropowatą ręką to już w ogóle
Stary 2016-01-07, 10:57   #3968
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
]Kinga super Czyli wychodzi na to, że najgorsze są pierwsze 2 tygodnie zanim się człowiek wykaraska po porodzie i przyzwyczai do dziecka, a dziecko do cycka
Dokładnie, także dziewczyny nie poddawać się. Początki są trudne.

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
Dobre do tego są te małe recznikiczki z Ikea te dla dzieci ja w domu teraz nimi wycieram.

Aha i wczoraj moja pierś sama oblala Szymka :banghead:

Aha i chwałę się balkonami jakie ciocia zrobiła Szymkowi mam jeszcze owieczki na później. Później zrobię zdjęcie to wam pokaże.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1452160659108.jpg (49,7 KB, 32 załadowań)
Stary 2016-01-07, 11:00   #3969
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Cytat:
Napisane przez ahnessy Pokaż wiadomość
powodzenia

coraz bardziej mnie przeraza ilość ingerencji w porody na naszym wątku, zawsze myslałam że większość kobiet rodzi naturalnie a tu się okazuje że nawet jesli poród jest sn to czesto na sztucznej oksytocynie
my póki co pod jedną, bo mi za gorąco pod swoją własną kołdra ma 200x200. Łóżko zaledwie 140, ale sądzę, że wystarczy na początek. Póki co śpimy tylko z kotem:P

mnie też to przeraża. Poród chyba niepozornej...był taki szybki, łatwy i przyjemny, podawane na zmianę zzo i oxy. i jeszcze przebity pęcherz. Nie wiem czy chciałabym się na to godzić. Martwi mnie to, że te ingerencje mogą cokolwiek zaszkodzić dziecku (za dużo oxy, obrzęki i krwiaki na główce od zbyt mocnego parcia np). Przez to trochę zaczęłam się bać porodu. ale staram się myśleć racjonalnie.

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Dobre do tego są te małe recznikiczki z Ikea te dla dzieci ja w domu teraz nimi wycieram.

Aha i wczoraj moja pierś sama oblala Szymka :banghead:

Aha i chwałę się balkonami jakie ciocia zrobiła Szymkowi mam jeszcze owieczki na później. Później zrobię zdjęcie to wam pokaże.
O, może zakupię te ręczniczki. bo mam tylko babyono podkłady, ale też słyszałam, że bella mama lepsze. WIęc wyślę męża po dwie paczuchy. A że on też przejeżdza koło ikei codziennie do pracy, to może namówię go by wszedł mi kupić ręczniki. Chociaż namówić go na to...wyzwanie.

Śliczne te rzeczy

Btw, macie przewijaki?
Stary 2016-01-07, 11:01   #3970
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Kinga ale śliczne

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

Ja mam przewijak taki nakładany na łóżeczko
Stary 2016-01-07, 11:02   #3971
small_
Raczkowanie

Eleo ja mam bóle na @ale bez plamienia

Zuken te skurcze to pewnie ze stresu. (Podobno dla dziecka to lepiej jak są skurcze przed cc)

Do smarowania mamy alantan i mówili żeby po każdej zmianie pieluchy smarować

Łóżko mamy 160, a kołdrę 200×200 wcześniej mieliśmy jedynki i teraz jest zdecydowanie lepiej

Kasiulenkowo

Uaoo co u Ciebie?

Czekamy Na Naszą Małą Księżniczkę
small_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 11:04   #3972
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Dziewczyny wszystko ok, cesarka zaplanowana na 11:30 ale mam juz od jakiegoś czasu skurcze takze nie jest wesolo mam nadzoeje ze dotrzymam jeszcze te 2 godziny!
Dodatkowo troche mnie czysci wiec masakra :/

tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 11:06   #3973
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nebula Pokaż wiadomość

Btw, macie przewijaki?
Tak i nie wyobrażam sobie go nie mieć. U mnie na razie leży na stole, bo na kołysce go nie położę, a później będzie na łóżeczko. I bez podkładów na przewijak tez by było ciężko. Mały często sika przy przewijaniu, więc normalna pielucha cały czas by była mokra, a bez przewijaka to i łóżko zapewne czy gdzie by tam leżał.
Stary 2016-01-07, 11:15   #3974
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ahnessy Pokaż wiadomość

Ja sie nie przytulam jak śpię za to owijam się kołdra i sporo wiercę zanim zasnę wiec opcja jednej kołdry odpada zupełnie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
śliczne baloniki, się kobita musiała narobić....
Cytat:
Napisane przez Nebula Pokaż wiadomość
my póki co pod jedną, bo mi za gorąco pod swoją własną kołdra ma 200x200. Łóżko zaledwie 140, ale sądzę, że wystarczy na początek. Póki co śpimy tylko z kotem:P

mnie też to przeraża. Poród chyba niepozornej...był taki szybki, łatwy i przyjemny, podawane na zmianę zzo i oxy. i jeszcze przebity pęcherz. Nie wiem czy chciałabym się na to godzić. Martwi mnie to, że te ingerencje mogą cokolwiek zaszkodzić dziecku (za dużo oxy, obrzęki i krwiaki na główce od zbyt mocnego parcia np). Przez to trochę zaczęłam się bać porodu. ale staram się myśleć racjonalnie.

Btw, macie przewijaki?
Szczerze mówiąc ja też liczę na jak najmniejszą ingerencję w poród... a z drugiej strony jak będe już 41-42 tc to jakoś dzieciora trzeba wykurzyć jeśli nie będzie chciał sam wyjść, prawda? Mnie chyba najbardziej dziwi podawanie morfiny po cc, tzn. ja rozumiem ze boli ale nie wiem czy to do mleka nie przenika

A przewijak mam , jakiś taki http://www.smyk.com/sensillo-przewij...t-niemowlaka-p tylko z innym rysunkiem

Edit:jeszcze mam takie coś podbite ceratką, zamierzam do przewijania w plenerze używać http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10256613/
Cytat:
Napisane przez small_ Pokaż wiadomość

Uaoo co u Ciebie?
Tez jestem ciekawa co u uaoo

Edytowane przez viki1988
Czas edycji: 2016-01-07 o 11:16
viki1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 11:16   #3975
Casaa
Zakorzenienie

Kinga, sliczne te baloniki

Ja tez mam przewijak

Wyslane z Lumia920.
Stary 2016-01-07, 11:17   #3976
kasia01987
Wtajemniczenie

Ja mam na łóżeczko przewijak

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
kasia01987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 11:19   #3977
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość

Czy do urlopu macierzynskiego zeby w zakladzie pracy zlozyc to sa jakies specjalne druki, ktore moge pobrac czy to jakies podanie sie pisze?

U mnie w pracy jest gotowy formularz wiec moze spytaj sie u siebie? Jak nie to masz duzo wzorów w necie tylko pamietaj ze od nowego roku były zmiany i szukać świeżego.
Stary 2016-01-07, 11:21   #3978
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Ja sie nie przytulam jak śpię za to owijam się kołdra i sporo wiercę zanim zasnę wiec opcja jednej kołdry odpada zupełnie

Szczerze mówiąc ja też liczę na jak najmniejszą ingerencję w poród... a z drugiej strony jak będe już 41-42 tc to jakoś dzieciora trzeba wykurzyć jeśli nie będzie chciał sam wyjść, prawda? Mnie chyba najbardziej dziwi podawanie morfiny po cc, tzn. ja rozumiem ze boli ale nie wiem czy to do mleka nie przenika

A przewijak mam , jakiś taki http://www.smyk.com/sensillo-przewij...t-niemowlaka-p tylko z innym rysunkiem

Edit:jeszcze mam takie coś podbite ceratką, zamierzam do przewijania w plenerze używać http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10256613/

Tez jestem ciekawa co u uaoo
Jeżeli chodzi o spanie, to tez nie lubię się tulić :P Nawet jak mnie stopą ktoś dotyka, to mnie to drażni i się odsuwam ale teraz gdy mi tak gorąco, to jedna kołdra jest lepszym rozwiązaniem. WIęcej miejsca na wiercenie się Po porodzie pewnie wrócę do kokonowania się kołdrą

o, właśnie podobnego szukałam. Bo zależy mi by te boki były jak najbardziej pionowe. Chcę mieć większą powierzchnię na przewijanie, a nie by 50% powierzchni było skośne (jak pompowany przewijak z ikei).

taki plenerowy mam. Szukam właśnie w miarę płaskich na łóżeczko.

jesu, ale mi dziś ciężko oddychać. Chyba zalegnę w łóżku na cały dzień. Mąż w pracy...ja pracować nie mogę...ech. ta ciąża to strata czasu. Nie można by tak jakoś szybciej?
Stary 2016-01-07, 11:22   #3979
tygrysek83
Zadomowienie

U nas poprawa z katarem. Obie córy już ok.

Zaraz ma wpasc położna obejrzeć pupę Laury bo coś zaszkodziło i wyglada słabo.

A ja mam dola i twierdze dzis ze nic mi nie wychodzi.
Stary 2016-01-07, 11:24   #3980
Dotka90
Zakorzenienie

Ja mam przewijak i nie wyobrażam sobie nie mieć.Mam ten Sniglar najtańszy z IKEI + dmuchaną nakładkę i pojemniczki do zawieszania.Polecam bardzo.

Co do laparoskopii i CC, to ja jakoś laparoskopię źle wspominam. Pionizacja to dramat, od razu się porzygałam po wstaniu

Tutaj bolało bardzo, ale jakoś dałam radę. Generalnie wiadomo, że CC będzie bardziej boleć, bo mamy przecięcie powłok brzusznych, a w laparo tego nie ma.

Do tyłka mamy Bepanthen i Linomag, ale używam głównie Bepantenu, ale nie po każdej zmianie pieluchy.

Kinga, bo Ty stosujesz płatki kosmetyczne i wodę do tyłka:
- trzymasz wodę w miseczce gdzieś koło przewijaka? Czy nalewasz przed przewijaniem i przynosisz?
- jak umyjesz tyłek tym gazikiem, to nie śmierdzi pupa kupą?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 11:25   #3981
Casaa
Zakorzenienie

Dziekuje Tygrysku

Wyslane z Lumia920.
Stary 2016-01-07, 11:28   #3982
kinga1701
Zakorzenienie

Tez mam ten podkład do przewijania w plenerze.

Tygeysek co się dzieje
Stary 2016-01-07, 11:31   #3983
kamilka
Zadomowienie

Kasia czasem dzieci złe pierś łapią- niby mówią ze prawidłowo przystawione dziecko ssie bezbolesnie- moj pierwszy syn karmiony był 8 mies i przez cały czas pierwsze 3-4 zassania bolało jak djabli. Aż nogami przebierałam i syczalam z bólu... Cały czas musiałam przez nakładki karmic... Przy drugim dziecku poszło bezbolesnie teraz tylko sporadycznie boli- jak faktycznie zbyt płytko złapie

RUDA jeszcze nie amputuj- przydadzą ci sie jeszcze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 11:34   #3984
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
U nas poprawa z katarem. Obie córy już ok.

Zaraz ma wpasc położna obejrzeć pupę Laury bo coś zaszkodziło i wyglada słabo.

A ja mam dola i twierdze dzis ze nic mi nie wychodzi.
super, że już ok
Każdy ma takie dni kochana, jutro bedzie lepiej

Fryzjerka nie ma miejsc na moją datę klapa
Stary 2016-01-07, 11:35   #3985
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:

Fryzjerka nie ma miejsc na moją datę klapa

Uuuu
Stary 2016-01-07, 11:38   #3986
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Znaczy teoretycznie ma - na 7/8 rano gdzie ja do 15 wysiedzę z głową w powietrzu Muszę szukać gdzieś indziej

Na blogu ostatnie ciuszki
Stary 2016-01-07, 11:42   #3987
Casaa
Zakorzenienie

Moze warto sie jednak przemeczyc jesli dziewczyna jest berdzo dobra

Wyslane z Lumia920.
Stary 2016-01-07, 11:42   #3988
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ja mam przewijak i nie wyobrażam sobie nie mieć.Mam ten Sniglar najtańszy z IKEI + dmuchaną nakładkę i pojemniczki do zawieszania.Polecam bardzo.

Co do laparoskopii i CC, to ja jakoś laparoskopię źle wspominam. Pionizacja to dramat, od razu się porzygałam po wstaniu

Tutaj bolało bardzo, ale jakoś dałam radę. Generalnie wiadomo, że CC będzie bardziej boleć, bo mamy przecięcie powłok brzusznych, a w laparo tego nie ma.

Do tyłka mamy Bepanthen i Linomag, ale używam głównie Bepantenu, ale nie po każdej zmianie pieluchy.

Kinga, bo Ty stosujesz płatki kosmetyczne i wodę do tyłka:
- trzymasz wodę w miseczce gdzieś koło przewijaka? Czy nalewasz przed przewijaniem i przynosisz?
- jak umyjesz tyłek tym gazikiem, to nie śmierdzi pupa kupą?

Ja nie Kinga ale tez wacikow używam. Wodę biorę z kranu bo przewijak mam w łazience. Na wyjaDach mam miseczkę obok. Raz na jakis czas zmienia.
Pupa nie śmierdzi.

Cytat:
Znaczy teoretycznie ma - na 7/8 rano gdzie ja do 15 wysiedzę z głową w powietrzu Muszę szukać gdzieś indziej

Na blogu ostatnie ciuszki

Ja miałam fryzjera na 9 rano a ślub na 16.
Stary 2016-01-07, 11:43   #3989
candyyfloss
Zadomowienie

A jaki macie konkretnie ten Bepanthen? Bo ja tylko kupiłam Babydream na odparzenia i nic więcej.
candyyfloss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 11:43   #3990
Eleo765
Zadomowienie

Ja tez mam przewijak na łóżeczko. Dodatkowo ten pompowany z ikea chce używać po kąpieli.

Casaa, wydaje mi się że każda firma ma swoje druki. Ja poprosilam i właśnie dostałam mailem od kadrowej.

Moje plamienie było jak się okazało tylko nad ranem. Dosłownie kilka brazowych kropelek. Bol krzyza i miesiaczkowy mam nadal, wzięłam nospe. Tylko ze ona nigdy na mnie nie dzialala i te bole to nie są ciagle tylko takie jak skurcze. Zaraz zainstaluje apke do liczenia skurczow na ip nie jadę bo mam przeczucie ze jest za wcześnie, wróciłam z pobrania i leżę. I odczuwam swojego rodzaju ekscytacje

Uoaa, czekamy na wiesci

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości