|
|
#1651 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.3
Madzia, mam nadzieję, że już dobrze i nerka nie boli!
|
|
#1653 |
|
Zakorzenienie
|
Oja, gratulacje. Ale się rozpędziłyście. Mam nadzieje, ze wszystko ok.
|
|
|
|
#1654 |
|
Zakorzenienie
|
Cc miala. Maly mial problemy z oddychaniem ale jest podobno juz lepiej
|
|
|
|
#1655 |
|
Wtajemniczenie
|
No proszę, gratulacje dla koleżanki! Oby z maluszkiem było jak najlepiej!
|
|
#1656 |
|
Zakorzenienie
|
Misia pedzicie na marcowkach
![]() U mnie lepiej, obudziłam się niedawno dolegliwości bólowych brak uff ulzylo mi Miłego dnia dziewczyny Ja powoli wstaję z łóżka widzę, że za oknem pięknie świeci słońce
|
#1657 |
|
Rozeznanie
|
Madzia super ze lepiej
![]() Elaine, to ze dzieci sa za granica to nie ma nic wspolnego z rozpoczeciem mowienia, i tak na poczatku dzieci sa z rodzicami jesli to obydwoje polacy, to mowia do dziecka po polsku, jesli mieszane malzenstwa mowia w jednym jezyku np tylko w angielskim. W ie do przedszkola dziecko idzie w wieku 3,5 lat gdzie teoretycznie juz powinno umiec cos mowic, i dopiero tutaj najczesciej zderza sie z obcym jezykiem. Ja mieszkam z siostra meza, ktora ma dwoch synow 6 i 4 lata. Obydwaj pozno zaczeli gadac bo prawda wyglada tak ze ona i jej maz malo co do nich gadali woleli poscic bajki czy dac komorke czy tableta. Do tej pory tak jest. Ten mlodszy przez to ma niewyrazna mowe cos tam sobie gada ale nie mozna go zrozumiec, tersz jest w przedszkolu i uczy sie angielskich slow i mu sie wszystko miesza i wychodzi jeden wielki belkot. Ma skierowanie do logopedy. Inny przyklad mojej kolezanki, jej synek ma ponad dwa latka, ona ciagle do niego gada i gada. Czyta mu ksiazeczki, a bajki oglada max godzinne dziennie. Chlopczyk wyraznie mowi i sklada proste zdania. Nie oceniam nikogo, kazdy poswieca dziecku uwagi tyle ile moze, bo i praca i obowiazki domowe, ale chyba najgorsze jest pozostawienie dziecka przed tv z komorka czy tabletem w dloni, a potem mowieniem ze wina otoczenia, ze ttakie czasy, ze jeszcze ma czas na mowienie, ze to chlopiec i poznoej gadaja itd. To jest moje zdanie i wiem ze jestem surowa w ocenie, bo sa wyjatki ze niektore dzieci i w wieku 5 lat nie chca mowic a rodzice od poczatku sie starali, ale to sporadyczne przypadki. Ja mowie co obserwuje w moim otoczeniu i jak to widze. Moge jeszcze mnozyc wiele przypadkow, ale wierzcie mi mowienie do dziecka i czytanie mu ksiazeczek naprawde procentuje, czy to w rozwoju jego mowy, czy pielegnowaniu bliskosci.
|
#1658 |
|
Zadomowienie
|
Zgadzam się
|
|
|
|
#1659 |
|
Zakorzenienie
|
od wczoraj jakos dziwnie brzuch mnie boli w pachwinach i okolicach pępka :/ mam nadzieje, ze to sie wszystko rozciaga
|
|
|
|
#1660 |
|
Wtajemniczenie
|
Justyna, ładnie napisane. Zgadzam się w 100%!
|
|
#1661 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dziś zaczynam 21 tc
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Staram się nie świrować, jutro połówkowe ale martwię się że zamiast coraz więcej tych ruchów czuć to ja czuje jakby coraz mniej... :confus ed: Jem słodycze i leże - nic, po słabej kawie leże i też nic. Gdyby nie to połówkowe jutro i wizyta którą miałam w tą środę, t0 już pewnie bym po ścianach chodziła.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Widzę, że marcowym maluchom spieszno na świat. Gratulacje dla koleżanki. PS justynan masz świętą rację . Dużo zależy od czasu jaki się dziecku poświęca.
Ubi tu, ibi ego 08.08.2015 Edytowane przez chudziaszek11 Czas edycji: 2016-02-07 o 12:22 |
|||||||||
|
|
|
#1662 |
|
Zakorzenienie
|
ja tak samo od piątku prawie wgl ruchów nie czuje, mniej niz wczesniej :/
ale tlumacze sobie ze dzidzia ma jeszcze duzo miejsca i mam lozysko z przodu .. |
|
|
|
#1663 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny też miałam ostatnio taki tydzień, że praktycznie ruchów nie czułam. Już zaczynałam się martwić, a tu nagle z dnia na dzień jak zaczęła mnie kopać, to się zaczęłam zastanawiać czy to normalne, że ma tyle energii
|
|
#1664 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jak brzuszki? Mi się wydaj,e że mój codziennie rośnie i rośnie. od początku ciąży mam 5 kg na plusie i z jednej strony dziwie się że tylko tyle - bo jem jak oszalała a z drugiej strony czuje się jak słoń... Wczoraj byłam w końcu kupić nowe staniki bo stare od dłuższego czasu już mnie uwierały. I tak z biustu C/D przed ciążą zmieściłam się dopiero w miseczkę F
|
|
#1665 |
|
Zadomowienie
|
Ciaza=brzuszek i piersi co tu ukrywać?
Ja po Oli wróciłam dopiero po 2l do wagi sprzed ciąży. Ale ciało juz nie jest takie samo. Jestem z tym pogodzona tak się zdarza Mam córkę to mój największy prezent zycia Edytowane przez olinka012 Czas edycji: 2016-02-07 o 13:37 |
|
|
|
#1666 |
|
Zadomowienie
|
Nie było mnie od wtorku, bo byłam u mamy i miałam chyba ze 30 stron do nadrobienia :P
I tak: Co do pomocy po porodzie - my z mężem chcieliśmy być sami. Sami sobie to wszystko układać itd i to była bardzo dobra decyzja. Pierwszy tydzień mąż był ze mną, w następnym chodził do pracy na 5-6 godzin. Polecam za to (któraś już o tym pisała) przygotować wcześniej sobie trochę obiadów pomrożonych. My sami przygotowaliśmy trochę, trochę teściowa, trochę moja mama i w sumie prawie przez 2 tygodnie kwestię obiadów mieliśmy z głowy. Bardzo polecam takie rozwiązanie. A my to z mężem się nawet wtedy trochę nudziliśmy, bo nasza Iga większość czasu przez pierwszy miesiąc życia spała. Co do wyjścia z dzieckiem na dwór - ja rodziłam w zimie i wyszłam z młodą jakoś tydzień po tym jak wróciłyśmy do domu, wcześniej ją ze 2 razy werandowałam. Teraz poród będzie jak będzie ciepło więc pewnie zaraz jak będę w stanie. Jeśli chodzi o mowę - Igula ma już ponad 2 latka, a mówi mało, może ze 30-40 słów. Chodzę z nią do logopedy (byłam już u dwóch do trzeciego jestem umówiona), ale szczerze, nic konkretnego mi nie powiedzieli. Od urodzenia dużo do niej mówimy, baaaardzo dużo czytamy, do tego chodzi do żłobka, generalnie niby wszystko robimy jak należy. Dopiero teraz zaczyna powtarzać za nami słowa. Nie robię tragedii z tego, ale kontroluję rozwój sytuacji żeby czegoś nie zaniedbać. Jeszcze wcześniej wiem, że była dyskusja na temat fotelików do auta. Ja wychodzę z założenia, że bezpieczeństwo jest najważniejsze. Używany - ok, ale tylko z pewnego źródła i nie stare (podobno do 5 lat od produkcji materiały z których są zrobione foteliki dają odpowiednie zabezpieczenie). I nie zgadzam się, że nie warto płacić, bo dziecko w nim jeździ tylko kilka miesięcy - po pierwsze różnie może być. Moja jeździła w pierwszym foteliku do 1 m-ca życia. A poza tym w przeciągu tych kilku miesięcy nawet też może zdarzyć się wypadek...
06.12.2013 - Iga 20.06.2016 - Olek Edytowane przez Kociak85 Czas edycji: 2016-02-07 o 14:17 |
|
|
|
#1667 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny, ja też raz częściej czuje ruchy, raz wogole, mam nadzieje, że to początek i dlatego tak jest. Czy jak lezycie w lozku i obracacie się z jednego boku na drugi to czujecie dyskomfort. Ja mam problem jak się obracam i mam wrażenie że mnie coś tam uciska i bili 😭
|
|
|
|
#1668 |
|
Zadomowienie
|
Nie mam tak ale boli mnie kręgosłup. A pamiętaj motylku ze ty masz x2
![]() Moja znajoma urodziła w listopadzie bliźniaki miały...po 3kg! )))
|
|
|
|
#1669 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czuję dyskomfort jak szybko się przekrece z boku na bok. To samo jak za szybko z łóżka wstaję.
|
#1670 |
|
Zakorzenienie
|
Ja akurat jak z lozka wstaje za szybko, to mam mroczki, ale i tak zawsze się zapomnę, żeby wszystko robic wolniej
![]() Ale ładna pogoda dzis byla😍! 11st i słoneczko ! Tyle ze jak szlam, to strasznie zaczęło mnie w podbrzuszu bolec z jednej strony, jakby w miejscu jajnika. Na szczęście zaczelam iść spokojniej i po jakichś 10min przeszlo
|
|
|
|
#1671 |
|
Zadomowienie
|
Ja powoli czuje się jak slonik
|
|
|
|
#1672 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś przeszłam wałami i polami jakieś 15 km i czuje się ekstra
![]() Wiosna w powietrzu.Gratki udanych wizyt ![]() Nie pocytuje Was bo chyba bym dwa dni pisała:P Co tam wieczorkiem porabiacie? |
|
|
|
#1673 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w razie czego staram się jednak ubranka kupować w rozmiarze 62, 56 tylko pojedyncze kupię. Mam na razie tylko dwa pajacyki 56 bo były na wyprzedaży takie sliczne, że nie moglam sie oprzeć. W ogole z tymi ubrankami to jest tak, ze te z oznaczeniem noworodek maja rozm 50, a ja na blogach czytałam, żeby kupować 56 albo 62. A te 62 maja oznaczenie 0-3 msc, ale jak tak patrze to w sumie nie sa jakieś ogromne... dziwne to wszystko ![]() Cytat:
Cytat:
rodzice są na szczęście daleko i pierwszych gości mam plan zaprosić 3-4 tygodnie po porodzie. Myślę, ze przy pierwszym dziecku potrzeba nam tego czasu, żeby sie jakoś nauczyć, obyć z dzieckiem, wypracowac troche schemat dnia czy coś. Mam nadzieje, że jakoś tak się to uda zgrać, żeby maż mógł szybko dostać urlop i dwa tygodnie ze mną posiedzieć. a też wydaje mi się że dla malutkiego dziecka sporym szokiem jest urodzić się, nowy świat, mama tata, dom, to wszystko jest takie nowe - myślę, ze trzeba mu czasu, zeby sie trochę obyło z nowym srodowiskiem, a nie od razu miliony odwiedzających
|
|||
|
|
|
#1674 |
|
Zadomowienie
|
U mnie wszyscy chcieli wpadać po tygodniu. Masakra
|
|
|
|
#1675 |
|
Zakorzenienie
|
Kanwa niestety zadna wiosna, chwilowy front, ma zima jeszcze wrócić
Paulina gm rozmiar rozmiarowi nie równy. Moja córa urodziła się 3500kg i 59cm i 56 nawet nie założyłam, chyba ze z h&m, a tak to od razu 62 nosiła i potem też byl dosyć szybko przeskok na 68.
|
|
|
|
#1676 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1677 |
|
Zakorzenienie
|
No ja akurat jak mialam okazje na jakiejś przecenie wziac, to brałam ale w razie co, zawsze możesz potem dokupić Ale serio pamiętam jak segregowalam ubranka przed porodem w komodzie, to rozmiar rozmiarowi nierówny trzeba patrzeć czasem "na oko" i porównywać 😉
|
|
|
|
#1678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jejku ja już głupieję z tymi rozmiarami.Kupuje narazie 56-62 ale mam w planie też większe rozmiary. Może jutro dowiem się co mój dzidziuś ma pomiędzy nogami.Tak bym chciała. |
|
|
|
|
#1679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale teraz się wstrzymam, bo koleżanka chce mi pożyczyć karton ubranek, więc będę musiała zobaczyć co tam będę miała Najbardziej zakochałam się w sukienuniach ![]() ![]()
19.05.2016 Kingusia Edytowane przez agusiia69 Czas edycji: 2016-02-07 o 18:29 |
|
|
|
|
#1680 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja kupuję na 62 od razu (synek miał 3990 przy urodzeniu). A kaftanik zapinany na napy kupiłam aż na 74 bo Rafciowi służył taki od urodzenia (podwijałam rękawki) i aż do pół roku. Tak samo rosną z dzieckiem getry (uważam, że nie warto inwestować w takie spodenki- półśpiochy, bo dziecko wyrasta w sekundzie i ściąga je z siebie-wykopuje nóżkami). Zgadzam się, że czas poświęcony dziecku procentuje. Ważne jest żeby nie tylko mówić do dziecka, ale też słuchać co ono ma do powiedzenia i reagować na to co próbuje wyrazić. Typu jak chce pić, to ma wyrazić prośbę w jakikolwiek sposób, a nie że uprzedza się wszystkie potrzeby (dziecko nie ma motywacji do mowy). Takie proste ćwiczenia komunikacyjne to już od 9 miesięcy życia dziecka tak stopniowo. Pytamy się dzisiaj synka, czy chce mieć braciszka Leona czy Gabriela. A on na to: Gabrysiela! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:56.

Ja powoli wstaję z łóżka widzę, że za oknem pięknie świeci słońce 

:confus ed: Jem słodycze i leże - nic, po słabej kawie leże i też nic. Gdyby nie to połówkowe jutro i wizyta którą miałam w tą środę, t0 już pewnie bym po ścianach chodziła.
wzięłam nospe i teraz nie mogę zasnąć powoli mniej boli, ale mam obawy taki nagły silny ból. Niech to będzie tylko chwilowe bo urologa mam 18.02 więc jeszcze chwila