|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część IV.
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sierść jest wszędzie więc i tak dzidzia będzie miała z tym kontakt ![]() współczuję poranka
|
|
#4053 |
|
Zakorzenienie
|
dziś miałam wizytę u ginekologa. Oczywiście był mega wylewny jak zwykle
zmierzył mi pierwszy raz szyjkę i ma długość 3,5 cm. To dużo czy mało? bo wpisał do karty i powiedział tylko, ze wszystko jest okej ale sama nie wiem. On nigdy mi nic nie mówi kupiłam dziś pieluszki tetrowe i flanelowe, aspirator do noska Frida i jedne body 50/56 do szpitala w promocji za 4zł w kiku coraz więcej już mamy co mnie cieszy
Edytowane przez pati0090 Czas edycji: 2016-05-10 o 20:49 |
|
|
|
#4054 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale te po porodzie to chyba takie olbrzymy są wpisane na tych listach..ale w sumie potem to już zwykłe? Cytat:
![]() ja rano też miałam ciśnienie 100/50 a zawsze mam ok 120/80, także coś wisiało w powietrzuudało się opłacić Cytat:
ja mam listę swoją co mam pakować, ale i tak myślę,że w czerwcu chyba zacznę wrzucać do torby.. Cytat:
---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4055 | |
|
Zadomowienie
|
Dlatego, że ja od zawsze byłam aktywną osobą to mi też ciężko zrozumieć osoby, które bez powodu się oszczędzają. Ale to działa też w drugą stronę i te osoby nie będą rozumieć mnie
![]() Więc ostatecznie nie mój biznes. Jedynie chciałam tylko do całej sytuacji dodać, żeby słuchać się swojego ciała bo ono często wysyła różne sygnały, które łatwo zignorować. Tak miałam kiedy uzależniłam się do biegania - dzień w dzień między 10-20 km (przy ubogiej diecie i hektolitrami kawy) i po pół roku mój organizm padł ze zmęczenia. W zdrowej ciąży można wszystko, biegać skakać, ćwiczyć (nawet podnosić ciężary - ale oczywiście wszystko pod okiem lekarza). Tylko jeśli organizm zacznie wysyłać sygnały, że należy zwolnić to należy zwolnić. Jeśli ktoś czuje, że musi dużo odpoczywać niech odpoczywa. ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
Zostaje mi woda:P Ale serial sobie włączę bo wczoraj zasnęłam przy GoT...TŻ wyszedł do pracy, młoda dziś dostała 7 tomów opowieści z narni więc mam nadzieję na spokojny wieczór
|
|
|
#4056 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam w piątek pierwsze zajęcia w szkole rodzenia
---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- to dobrze bo ten lekarz taki troche leniwy i powiedział to okej od niechcenia prawdę mówiąc |
|
|
|
#4057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() internety podają,że poniżej 2,5cm można mówić o skróconej szyjce, dlatego napisałam,że u Ciebie jest ok,ale tak naprawdę to chyba też chodzi o porównanie wyników z dwóch wizyt u tego samego lekarza, bo to jednak bardzo indywidualna sprawa jak widać tez po przykładzie nas tu na wątku.. |
|
|
|
|
#4058 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4059 |
|
Zakorzenienie
|
koniec lipca chce być spakowana. Tak mi położna doradziła
|
|
|
|
#4060 | ||
|
Rozeznanie
|
Na obiad kotlecik z kurczaka i kasza jęczmienna a na kolację krokiety z barszczem
![]() Cytat:
za wizytęNo właśnie chcę kupić 2 mniejsze i 2 większe ręczniki. Nie mamy za dużo swoich ręczników więc nie miałabym nawet co przeznaczyć dla małej i tak musiałabym kupić. Cytat:
|
||
|
|
|
#4061 |
|
Zadomowienie
|
Mi tez od kilku dni hormony sie dają we znaki. A dzis pokłóciłam sie z TZ z mama i z tata. Czekam na agenta i ide spac. Mała wali mnie chyba piąstkami. To za karę?
|
|
|
|
#4062 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
). Jest wszystkorobiący i super ogarnięty w obowiązkach domowych. <3 Bardziej niż ja czasami.Cytat:
![]() Nie da się chyba tak nigdy nie nakrzyczeć, a dzieci jak dorastają to już rozumieją, że rodzice mogli miewać po prostu gorsze dni. ![]() Cytat:
![]() Ja wszystko okej to okej, super. ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dam pani szansę. Ja sie zacznę pakować jak... Kupię torbę. I zrobię pranie. Ale rzeczy w stylu ręczniki, piżamy i papier toaletowy leżą w jednej szafce. Tak na wypadek pobytu w szpitalu, żebyśmy nie musieli z mężem o tym wszystkim pamiętać. Będzie mu łatwiej jak nie będzie sie zastanawiał nad sztuccami i papierem toaletowym. Dzis dotarły do mnie organizery do torebki, ktore mam zamiar wykorzystać jako kosmetyczki dla siebie i Bobo. |
|
|
|
|
#4064 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cudowny psiak !! Cytat:
się potwierdziło Cytat:
Muszę przyznać, że ja swój brzuch mało obserwuję. Jak to powiedział Piernik ciągle gdzieś biegam i nie mam czasu leżeć i patrzeć ... Taka wyrodna matka trochę ze mnie bo ciągle mam jakieś ważne sprawy które mi przesłaniają obserwacje dzidziusia ![]() Ja rzadko kiedy leżę i wsłuchuję się w siebie. Dziś rano np dałam sobie 20min na leżenie po budziku i wyraźnie czułam ruchy Jaśka tak samo w nocy jak idę sikać, nim zasnę czuję jak się rusza a w ciągu dnia wiecznie gdzieś pędzę... Cytat:
wie, że jak o siebie nie zadba to będzie głodny za to jak mam wolne a on jest w pracy to zawsze ma obiad - no chociaż tu nie jestem zołzą ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
a sama całą ciążę szalała i okna myła jeszcze dzień przed porodem ....Cytat:
Bo ja np na pewno kąpie sie w za ciepłej. Zwykle kąpałam się we wrzątku ale od kiedy jestem w ciąży zmniejszyłam temperaturę zdecydowanie ale zdecydowanie ta woda nie jest letnia tylko ciepła... i mąż mnie czasem ochrzania, że mam lać zimniejszą. Na szkole rodzenia mówili, że 36,6 to idealna a moja jest na bank cieplejsza
|
|
#4065 | |||
|
Zakorzenienie
|
witam
Dziś rowerek z synem zaliczony, musieliśmy uciekać przed burzą .świetne Wasze brzuszki znowuzapomnialamhasla za studniówkęsuperhuman zdrówka dla Ciebie Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zmobilizowałyście mnie do działania myślę o liście rzeczy które muszę kupić/które mam maj szybko przeleci a potem zostaje tylko czerwiec i lipiec. Na 31 lipca muszę być gotowa do rodzenia.
|
|
|
#4066 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4067 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jaka waga ładna!![]() Cytat:
na początku wspólnego mieszkania zaczęłam mu prasować (głupia ja ), ale jak zaczął kręcić nosem, że gdzieś tam zagniecenie to stwierdziłam, że niech sam sobie prasuje i tak jest do dziś Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, bo nie cierpię prasować koszul, a to jednak 5 sztuk tygodniowo plus czasami jakieś w weekendy;/Cytat:
![]() Cytat:
mam nadzieję, że już jest ok?![]() Cytat:
i gratuluję zakupów ![]() Ja też czekam na zamówienie z empiku (z pieluchami flanelowymi, otulaczami itp), ciuszki które odkupiłam od znajomej i zamówienie z gemini w gemini będę musiała zrobić jeszcze jedno zamówienie, ale to już w czerwcu raczej
1.09.2012 (...) i ślubuję Ci... Edytowane przez DobraDusza88 Czas edycji: 2016-05-10 o 21:31 |
|||||
|
|
|
#4068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ma być taka żeby Tobie było przyjemnie, a jednocześnie nie może to być wrzątek. Tak na wyczucie Dziecku na pewno nie zaszkodzić, ono jest dobrze chronione Chodzi o Ciebie i Twoje samopoczucie w danej temperaturze.
|
|
#4069 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zwykle jak wychodzę z wanny mam kolor indianina i nieraz idę jeszcze pod prysznic bo się nadal pocę po kąpieli w wannie
|
|
#4070 |
|
Zakorzenienie
|
dobranoc dziewczyny
Idę poczytać a rano budzę się 25+0
|
#4071 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4072 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dobranoc.
|
||
|
|
|
#4073 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Generalnie było ok a bałam sie, ze nie dam rady bo znowu zdarza mi sie rano wymiotować.... Cytat:
|
|||
|
|
|
#4074 |
|
Rozeznanie
|
Czy macie jakieś typy co do nożyczek i szczotki do włosów tzn jakieś konkretne firmy? Na co zwracać uwagę bo wybór jest duży. I te gaziki jałowe- to do oczu chyba? czy do pępka? to jakie mają być? jaki rozmiar? bo jest multum rozmiarów i rodzajów!
A te podpaski poporodowe to są takie za bawełny czy z takiej siateczki (porównuję ze zwykłymi podpaskami)? Bo ja wole takie podpaski siateczkowe. No i jakieś firmy lepsze są? Bo widziałam takie zwykłe prostokątne i wyprofilowane. I ile wziąć opakowań? Jak szybko można się przerzucić na swoje tradycyjne podpaski i swoje majtki? Ja zawsze mam bardzo skąpe i krótkie okresy ale to chyba po porodzie nie działa w ten sposób ![]() Tantum rosa to 10 saszetek starczy? Czy on jest tylko do mycia krocza po nacięciu? czy bez nacięcia też? czy po cc też bedzie potrzebne? Sorry za tyle pytań. Edytowane przez ziuta. Czas edycji: 2016-05-11 o 00:04 |
|
|
|
#4075 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nie cytuję, bo padam na ryj. Podczytywałam Was cały dzień, ale dopiero teraz mam czas odpisać.
Śniadanie się udało i było pyyyyyszne Aczkolwiek coś mam z kubkami smakowymi, bo zupełnie nieostry hummus mnie palił, a twarożek wydawał mi się przesolony. Koleżanka nic z tych dwóch rzeczy nie potwierdziła. Ostatnio byłam w knajpie z rodzinką i piłam koktajl szpinakowy z kiwi. Wściekłam się, że nasypali mi bazylii, tyle bazylii, że nie da się tego pić! Ofc bazylię czułam tylko ja (i ofc nie była składnikiem koktailu)![]() Co do kanapek-ja staram się tżtowi robić śniadania do pracy. Czasem zapakuję mu obiad, a jeśli nie ma, to robię mu coś na śniadanie. Generalnie to ja zajmuję się jedzeniem. Gdy pracowałam, to śniadań mu nie robiłam, oczywiście, ale teraz mam na to czas (odkąd nie wymiotuję, bo gdy miałam mdłości, to w domu nie robiłam NIC-on gotował, sprzątał, robił pranie i obsługiwał mnie, kiedy czegoś potrzebowałam, choć najczęściej był to święty spokój ). Tż teraz wyremontował chałupę, wysprzątał prawie wszystko łącznie z wyszorowaniem fug (mnie została łazienka, którą sprzątnęłam dziś-mój kręgosłup mnie za to nienawidzi ). Do tego załatwia wszystkie sprawy około życiowe-zakupy, rachunki itp. Uważam, że on daje z siebie, ile może, więc ze swojej strony chcę, żeby chociaż nie jadł gotowców ze Stokrotki, tylko domowe jedzenie. Ja uwielbiam jeść, dla mojego tż to tylko forma zaspokojenia kolejnej potrzeby fizjologicznej, więc on generalnie w ogóle o tym nie myśli-jak jest głodny, to je to, co akurat jest i już. Gdybym nie ogarniała żarcia, to chyba non stop jedlibyśmy tosty Niemniej w niedziele to on robi śniadania (sam to wymyślił) i często budzi mnie zapachem kakao przy łóżku.Co do reszty obowiązków, to stety-niestety, ale sprząta lepiej niż ja (jest dokładniejszy). Prasować obydwoje nienawidzimy i każdy robi to we własnym zakresie. W sumie, jak o tym myślę teraz, to oprócz żarcia mój tż jest całkowicie samoobsługowy (niemniej, nie wymaga ode mnie przygotowywania jedzenia-jak nie zrobię obiadu/śniadania to po prostu nie ma i już-nie komentuje w żaden sposób). Ja chyba jestem pierwsza na forum do tytułu wyrodnej matki-nie oszczędzam się szczególnie (oprócz tego, że szybciej się męczę, więc potrzebuję siłą rzeczy więcej odpoczynku), nie stosuję diety (jem, na co mam ochotę), nie biorę suplementów dla kobiet w ciąży i jem lody z syropem zabajone ![]() O, przywlokłam też ostatnio ciekawostkę dot. alkoholu-ostatnio rozmawiałam z gościem znającym się na trunkach i w ciąży można swobodnie wypić piwo bezalkoholowe tzw. niskoprocentowe (do 0,5%). Te "do pół procent" wynika z naturalnego procesu fermentacji <warzenia takiego piwa>-tak samo, jak w przypadku zjedzenia jabłka, wszak wiadomo, że niektóre produkty spożywcze fermentują nam w żołądku. Ostatnio na grupie fejsbukowej jakaś dziewczyna zapodała wątek alkoholu i inna napisała, że piła w ciąży whisky z colą, ale przez cały dzień. Whisky ma chyba ze 40%. Oniemiałam... Dziękuję za miłe słowa! Brzuszek mam może i skromny, ale daje popalić, niestety-kręgosłup boli, oddycha mi się ciężko. Czasem myślę, że gdybym miała większy, to mała nie uciskałaby mnie tak może, choć ostatnio ginka powiedziała mi, że dziecko ma dużo miejsca i mam odpowiednią ilość wód. Edytowane przez znowuzapomnialamhasla Czas edycji: 2016-05-11 o 01:21 |
|
|
|
#4076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko najwazniejsze i gdyby cos bylo złe to bym leżała byle tylko mu nie zaszkodzić. Ale skoro Bobo ma sie dobrze to ja psychicznie czuję się dużo lepiej mogąc wyjść z domu i isc do pracy. Wprawdzie tylko do końca maja, bo obrzęki robią swoje i zwyczajnie jest mi coraz trudniej. Ale jakoś nie widzę siebie 2.5 miesiąca w domu. Odkładam wszystko na ten czas: pranie, wybór łóżeczka, ostatnie zakupy. A wrzątek w wannie... Musi poczekać. Ciężko było mi sie przestawić na wodę, która nie jest gorąca i po której ja nie jestem czerwona. Zwłaszcza że to była zima i mogłabym leżeć w takiej wodzie godzinę. |
|
|
|
|
#4077 | |
|
Wtajemniczenie
|
Czesc
![]() Ale mi dzis padlo na sen :P Moj pecherz xostal skopana przed 6 i juz chyba nie dam rady spac :P Wiec wykorzystam ten czas na dpacer po lesie! ![]() Cytat:
|
|
#4078 | |||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() te podpachy poporodowe to chyba Bell dziewczyny brały..ile tego w paczce jest? ja bym brała tyle,żeby starczyło na pobyt w szpitalu a potem juz zwykłe.. gdzieś ze dwa opakowania..tantuum rosa-nie wiem..nie wiele Ci pomogłam,ale te artykuły po porodowe dla nas to dla mnie abstrakcja..jeszcze majty siateczkowane weź, najlepiej wielorazowe ze cztery sztuki |
|||
|
|
|
#4079 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny byłam wczoraj pierwszy raz na szkole rodzenia , a jutro już kolejne zajecia mamy 2 razy w tygodniu po 2 godziny w sumie 20 spotkań. Wczoraj omawialiśmy rzeczy do szpitala : dokumenty, rzeczy dla mamy i bobasa. Ogólni nie różnią się jakoś od tego co tu pisałyście . Z takich dodatkowych rzeczy położna powiedziała żeby kupić sobie poporodowe podpaski z firmy tena (z wkładem ekstra chłonnym) niby najlepiej sie spisują na początek ok 10 szt (można je kupić na szt. ok 1,50zł / szt) to na początek resztę te z canpola czy innej firmy jaką tam sobie wybrałyśmy. Ciekawostka dla mnie było to , że jak mamy zamiar w szpitalu do przewijania dzieci używać chusteczek nawilżanych , to mamy do tego używać maści koniecznie BEZ CYNKU jest ich tylko kilka : Linomag , Alantan NIEBIESKI, Bepanthen( reszta maści zawiera w składzie cynk). Stosuje sie takie połączenie gdyż nawilżane chusteczki , maść cynkowa i na to pielucha szybko powodują mocne odparzenia- przynajmniej tak twierdzi ta położna. Jeżeli mamy zamiar myć kuperek normalnie woda i wacikiem to możemy korzystać z dowolnej maści. To chyba na tyle z ciekawostek .
Drogie mamy , które mają w tej tematyce już doświadczenie albo ktoś wam podpowiedział, jestem na etapie zamawiania rzeczy z apteki jeżeli któraś była by tak miła i podzieliła się nazwą lub najlepiej linkami (zamawiać też jak wy chce z geminii) jakie rzeczy dla malucha wybrać chodzi o te sole fizjologiczne , wody morskie waciki jałowe do przemywania oczu, dziąseł, pępka , ewentualnie inne rzeczy które zamawiacie typu te duże waciki do podmywania, jakieś wtaminy - te co trzeba dla dziecka kupić chyba wit K ( tak?? i jeszcze jakaś inna - jakie dawkowanie może macie coś wybranego z takim składem jaki jest wymagany - no zielona w tej kwestii jestem ;( ) , coś co należało by mieć w domu w razie "w" gdyby dziecko w nocy np nagle dostało gorączke czy coś w tym stylu ( jakieś czopki??, syrop czy co ?? ) . Może macie jeszcze inne rzeczy wybrane - ktoś pisał o inhalatorze z nebulizacją - macie jakiś konkretny model ? Jutro na szkole karmienie piersią jak powiedzą nam jakieś ciekawostki to się z wami podzielę informacjami- znaczy o ile będzie to was interesować . Pozdrawiam was wszystkie mocniutko , miłego dzionka
|
|
|
|
#4080 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Wstałam przed 6 rano, przed budzikiem TŻta Plany na dzisiaj - leżing i nic nie robing Cytat:
Gaziki jałowe do oczek i do pępka. Do oczek można na początku się bawić w jałowe, potem można odpuścić i na waciki przerzucić tylko nie mogą one kłaczyć. Weź pierwsze z brzegu nie za duże ![]() Typowe podpaski poporodowe są z bawełny. Nie mają żadnej siateczki i innych wchłaniaczy. To jest ważne, bo można skontrolować ilość krwawienia i jego prawidłowość. Podkłady do szpitala, w domu można się na podpaski przerzucić, ale też nie szaleć i nie kupować jakiś super chemicznych. Wygodniejsze będą wyprofilowane i z klejem do bielizny. Uważam, że z firmy Molimed są spoko - wygląd zdecydowanie podpaskowy tylko, że duża. Proponuję 2 opakowania, jak coś można dokupić. Majtki bawełniane możesz w domu używać, podpaski też. W szpitalu zwracają uwagę na wietrzenie krocza i mogą gonić za bieliznę. No i niestety to nie będzie skąpy okres Też Wam niedługo o połogu napiszę ![]() Tantum Rosa gdy masz szwy założone. Gdy urodzisz bez żadnych obrażeń to nie ma potrzeby. Wtedy wystarczy zwykła pielęgnacja, częsta zmiana wkładek i tyle. Więc myślę, że 10 saszetek styknie. Tantum Rosa działa odkażająco, ściągająco na ranę. Więc najpierw myjemy kroczę, potem tym polewamy. Po tej odpowiedzi okazuję się, że najwięcej mam do powiedzenia o podpaskach
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:10.

trzymam dalej 

w zyciu tak niskiego nie miałam, ja nie wiem co się dzieje 

, były kopniaczki i takie wypychanie w okolicy pępka widoczne gołym okiem a ja tego nie czułam. Orange_tree może Ty też tak masz? 
<3