|
|
#2851 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część V.
Cytat:
Szczepionki to też taki temat kontrowersyjny, jedni są za tymi na NFZ, drudzy płatne bo mniej zanieczyszczone i jest mniej, ale dziecko może gorzej przechodzić....ja mam w domu dyskusję bo Tż jest za NFZ a ja wolę iść płatnymi nie wiem kto wygra ![]() Cytat:
![]() ![]() Przez tą bezsenność naczytałam się dziś o masażu macicy przy porodzie, naciskaniu brzucha brrrr
|
|
#2852 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo wysłały tż po smoka, bo inaczej ciągle się ponoć darła ![]() Ja byłam nietomna po cc, więc o wszystkim dowiedziałam się po fakcie ..... of kors Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie miałam wpływu na podanie młodej MM, na szczęście źle to nie wpłynęło na karmienie piersią. Cyca pokochała miłością ogromną od początku ![]() Na szczęście albo i nie nigdy więcej butli nie tknęła
|
|||
|
|
|
#2853 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tens może faktycznie Ci pomoże
|
|
#2854 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() U Nas do chrztu z reguły na biało, ewentualnie chłopcy jakieś ciemniejsze spodenki czy coś ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#2855 |
|
Zakorzenienie
|
No to moje wrażenia z sali porodowej i opisu porodu.
Pozytywne zaskoczenie. 1. Sala porodowa - jednoosobowa, z łóżkiem, kanapą, łazienką, pokojem dla ojca, kącikiem noworodka, drabinka, piłką. Do dyspozycji rodzącej, na cały czas porodu. Całkiem przyjaźnie wygląda, mimo tych białych szpitalnych płytek na ścianach. 2. Jedna położna na poród, lub do końca swojej zmiany. 3. Ojciec jest od początku do prawie końca. Jest wypraszany na czas rodzenia łożyska i szycia krocza. Po zszyciu powraca. czas spędza w tym osobnym pokoju lub na korytarzu. 4. Brak znieczulenia zewnątrzoponowego, jedynie gaz rozweselający. Jest wanna w jednej sali, ale zmieniaja się przepisy i personel nie ma odpowiednich uprawnień do odbierania porodu w wodzie. Jak przepisy były mniej rygorystyczne to podobno bywało, ze fajnie rozkręcającą się akcję pobyt w wannie wstrzymywał i wyciszał. Teraz polecają prysznic. Ze znieczuleniem podobno kobieta traci intuicję (wraz z utratą czucia), poród jest kierowany przez położna, na jej wyczucie. 5. Zaczyna się od zapisu ktg (na kanapie). Potem rób co chcesz. Wisi wielki plakat z różnymi pozycjami. 6. Od czasu wejścia na oddział położniczy zakaz jedzenia. Do picia tylko woda, ewentualnie można ssać landrynki. 7. Rodzimy dziecko, trafia na klatę mamy i tak sobie leży 2h (jeśli wszystko ok). Po 2h jest ważone, mierzone i ubierane przez tatę. Nic nie powstrzyma męża przed udziałem w zajęciach o pielęgnacji noworodka. Na samą myśl dumny jak paw. 8. Jak matka jest po cesarce to kanguruje przez 2h ojciec. Na gołą klatę, może być owłosiona (dopytałam) 9. Po tych 2h przejazd na salę położnic. Tych nie widzieliśmy, bo wszystkie zajęte. 10. Dzieci są myte na oddziale rano. Po porodzie nie kąpią. Przy kąpieli może być ojciec. 11. Nie ma obowiązkowej lewatywy (jest na życzenie rodzącej), golenia i nacinania krocza. Bardzo cieszy pacjentka która przyjdzie ogolona na zero (krocze do porodu naturalnego, wzgórek do cesarki). Podobno bardzo to pomaga w utrzymaniu higieny po porodzie. Nacinają (za zgodą) jak widzą, że jest opcja że pęknie, albo już pęka. 12. Na czas jak główka wychodzi i/lub nacięcie krocza smaruje się je żelem znieczulającym. 13. Szycie jest w znieczuleniu. 14. Do porodu przy pierwszym dziecku jedziemy gdy: a)skurcze są co 5-7 min przy pierwszym dziecku (przy drugim co 10) b) w ciągu 2h od odejścia wód (jeśli są przezroczyste lub białawe). To czas na zjedzenie, sprawdzenie torby i dojazd. c) szybciej jeśli wody są zielone d) natychmiast jeśli pojawi się żywo czerwona krew. Może być 5 kropel, ale jeśli to krew to biegusiem na izbę. 15. Trzeba mieć swoją koszulę, zakrywającą pośladki, najlepiej taką, która jesteśmy gotowe wyrzucić. 16. Przy rozwarciu >5cm po każdym skurczu spr jest akcja serca płodu. 17. sala operacyjna do cesarki zaraz po sąsiedzku. 18. Jeśli poród zacznie się ok 36-37 tyg to nie ma zatrzymywania tylko rodzimy. Mamy 6 tyg na spakowanie torby. 19. Przed porodem dostaniemy do wypełnienia/podpisania karty na co się zgadzamy (w stylu nacięcie, oksytocyna itp) 20. dzwonimy po karetkę do porodu. Przyjadą. To tyle z zajęć teoretycznych. Praktyczne będą za 5tyg. Wtedy zobaczymy te pozycje, pozycję na fotelu itp itd. Teraz ćwiczymy oddychanie (muszę się skupić, żeby to dobrze zrobić), kompletujemy to co potrzebne i czekamy. |
|
|
|
#2856 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do bolu porodowego, strachu itp., to powiem Wam, ze miesiac temu rowno sralam w gacie, ale po wczorajszym zaduchu, przy ktorym ledwo zipalam uswiadomilam sobie, ze mam dosc, ze jest coraz ciezej, meczy mnie to czekanie i w sumie to chcialabym miec to juz z glowy. Moja siostra mowi, ze jeszcze ze trzy tyg. i bede sie modlic, zeby mala wyskoczyla zaraz po 37tc, hehe. Moze rzeczywiscie natura tak sobie to wymyslila? Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2857 | |||
|
Zakorzenienie
|
witam
Nadrabiałam forum - wyłączyli prąd Zaczełam myć okna - zaczął padać deszcz ![]() chyba zostaje mi dziś leżeć i pachnieć ![]() Cytat:
, nie jakoś dużo ale mu wystarczyło Cytat:
![]() Cytat:
podczas porodu
|
|
|
#2858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem Ci, że brzmi to wszystko mega pozytywnie!
|
|
#2859 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2860 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Raczej chodziło mi o charakter ![]() Dziewczyny uznały, że temu ja mam większy brzuszek a Wy mniejszy bo wy i Wasze dzieci takie wstydliwe ![]() Na co ja dodałam, że Ty chyba nie jesteś jakaś mega wstydliwa ![]() Lece szkolić ludzi !! Trzymajcie kciuki co bym dała radę gadać i sie nie zapowietrzyła
05.08.2010 Początek "Nas" ![]() <318.07.2011 zaręczyny 31.08.2013 "i że Cię nie opuszczę aż do śmierci" ![]() 12.12.2015 II kreseczki 23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo Edytowane przez Orange_tree1 Czas edycji: 2016-06-02 o 14:21 |
|
|
|
|
#2861 |
|
Zakorzenienie
|
I mam koszulę do porodu, od mamy. Wydaje się być idealna:
krótka rozpinana na całej długości mam jej nie używa z powodu długości i nie będzie za nią płakac. |
|
|
|
#2862 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już się nie mogę doczekać ![]() Cytat:
![]() Super temat
|
|
#2863 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2864 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
za szkoleniaCytat:
za wizytę.Cytat:
Cytat:
|
|
#2865 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2866 |
|
Zakorzenienie
|
Któraś już kupowała staniki do karmienia? Macie coś do polecenia? Chce kupić teraz jakieś dwie taniochy, by cycki po koszuli się niemajtały i by wkładki laktacyjne przytrzymać. Dopiero gdy biust się trochę unormuje zainwestować w jakiś fajny stanik
|
#2867 |
|
Raczkowanie
|
Żono- z tym porodem na wyczucie poloznej to jakas sciema. Prawidlowo podane znieczulenie powinno zejsc na parcie, ktore odbywa sie juz w pelnym czuciu.
Ogolnie podoba mi sie smarowanie zelem na wyjscie glowki, jedna polozna itp. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2868 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do ciotki - moze biedna nie wiedziała co powiedzieć to tak palnęła Ale tak jak pisałam nikt za nią specjalnie nie przepada bo do miłych ludzi to ona nie należy ![]() Cytat:
![]() Jakby któraś jeszcze szukała sukienek na lato to Promod ma takie w które wejdziemy ![]() Kupiłam te dwie: http://www.promod.pl/kobiety/sukienk...200086021.html http://www.promod.pl/kobiety/sukienk...200061021.html A tą przymierzałam ale w jasnym kolorze - fajny, miły i rozciągliwy materiał http://www.promod.pl/kobiety/sukienk...200153899.html Generalnie w sobotę miałam niezłą fazę na zakupy - całe szczęście bo w jeansach już sie gotowałam Cytat:
|
|||
|
|
|
#2869 |
|
Zadomowienie
|
Z tym goleniem nóg ... Moze wam włosy jednak rosną tylko wzrok sie pogorszył???
![]() Wysłane za pomocą magii |
|
|
|
#2870 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Tija, a jeżeli przy przyjęciu do szpitala nie zgodzę się na nacinanie krocza, a potem będzie to musowe to co ?? muszę znowu coś podpisać czy po prostu tną i już ? ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
ale ja chyba też zauważyłam mniejsze owłosienie na nogach ![]() Może tak zostać na zawsze
|
|||
|
|
|
#2871 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Oczywiście dalej możesz nie wyrazić zgody, ale wtedy może faktycznie dojść do niemiłych obrażeń krocza.
|
|
#2872 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wydaje mi sie, ze jesli nie podpiszesz zgody to pekasz po tylek i tyle. Ja zgode podpisze, ale bede prosic o ochrone krocza. Ja sie najbardziej boje: zalozenia wenflonu, naciecia, szycia, cc. Samego porodu sn jakos nie ![]() Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie spotkałam się nigdy z żelem znieczulającym na czas rodzenia się główki. Obawiam się, że on na ból słabo działa, ale daje na pewno większy poślizg
|
|
#2874 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2875 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A tak w temacie KP do poczytania na temat "Przyrost dzieci karmionych mlekiem mamy": http://www.mlekiemmamy.org/przyrost-dzieci-kp/ |
||
|
|
|
#2876 |
|
Raczkowanie
|
Tija- mnie ginka mowila, ze prawidlowo podane schodzi i to zalezy od szybkosci postepowania akcji porodowej-to juz jest w gestii anestezjologa, zeby nie podac za duzo. Mowila, ze po to jest cewnik, zeby w razie czego dolozyc. Wiadomo, ze sa rozne sytuacje i pewnie zdarza sie, ze nie zejdzie, ale generalnie powinna byc podana taka dawka, zeby zeszlo. Duzo z nia o tym gadalam, bo ja liczylam na to, ze moze da sie zrobic tak, ze parcie tez w ZZO
![]() Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2877 | ||||
|
Zadomowienie
|
Byłam u diabetolog. Powiedziała, że na czczo ładnie, ale po posiłkach fatalnie i mam wyeliminować złe produkty, zostać przy tych sprawdzonych i załatwić temat dietą w ciągu następnych 2 tygodni do kolejnej wizyty. Jeśli się nie uda, to zamierza mi dać insulinę. Zaleciła mi też ruch, więc muszę spytać ginekologa o to jakie dokładnie mam możliwości.
![]() Co do wysokiego OB, to lekarka nie miała za bardzo pomysłu i powiedziała, że zleci mi to jeszcze raz na kolejnej wizycie, ale pytała m.in. czy mam wyleczone zęby, więc może wybiorę się na kontrolę do dentysty, bo byłam już jakiś czas temu, na samym początku ciąży. Cytat:
![]() Cytat:
Na SR jedna dziewczyna z najwcześniejszym terminem była tak opuchnięta i wyglądała na tak umęczoną, że bardzo się cieszyłam, że poszłam wcześniej na te zajęcia. ![]() Cytat:
Cytat:
Muszę się lepiej przyjrzeć.
|
||||
|
|
|
#2878 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() lubię promod..choć czasem mają dziwne rzeczy.. Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#2879 |
|
Zadomowienie
|
Uwaga oficjalnie informuje ze zakupiłam śpiworek czy jak sie to ustrojstwo nazywa oraz szumisia. Są to pierwsze zakupy jakie poczyniłam dla syna.
Magiczna bariera przekroczona. Teraz tylko czekam na wypłatę i bede szaleć Wysłane za pomocą magii |
|
|
|
#2880 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To taki anestezjolog musi ciągle być przy pacjentce by odpowiednio dozować. Rozumiem, że Ty jesteś zdecydowana na poród z ZZO? ![]() Cytat:
by udało się bez insuliny!Cytat:
Edytowane przez tija93 Czas edycji: 2016-06-02 o 13:44 |
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:12.

Wierzga cały czas, jest bardzo aktywny, ułożony główką do dołu i często kopie po lewych żebrach
Oszaleję ... Powiedziała, żebym nie rezygnowała szybko z karmienia, nawet jeśli nie będzie wychodzić, bo teraz położne w szpitalach zbyt często ''kładą lachę'' na karmienie i jak nie wychodzi od razu, to wolą dać MM, bo tak im wygodniej ... Poradził mi, że jak będę mieć nawał pokarmu w którejś tam dobie po porodzie, to zmniejszyć o połowę ilość podawanych płynów.
Ominęła mnie przyjemność zakupowa, ale w sumie cieszę się, bo nie lubię wydawać kasy bez potrzeby 
Ci studenci w sąsiednim bloku znowu głośno gadali w nocy (o 3) przy otwartym balkonie, niosło się, musiałam okno zamknąć i się dusić. Kurczę, ja w ich wieku 

<3<3

<3