|
|
#4951 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie grudniowe to babki odlotowe! 2016
Mademoiselle, ale mnie nastraszyłaś z tym ZUS-em :/ Ale skąd masz takie informacje? Nie mogą cofnąć ot tak zasiłku...
Dziewczyny, macie tu link do drugiej części. Tylko zanim tam napiszecie, dobijcie tutaj do tych 5000 ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=917531
|
|
#4952 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te nasze organizmy niezły szok przeżywają w ciąży. ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- A z tym zusem to niby dlaczego mają cofnąć zasiłek? Przecież nie przestajemy być w ciąży tylko dlatego, że nas w domu nie było... chore. To bym już do sądu oddała. |
||
|
|
|
#4953 | |
|
Rozeznanie
|
Hmmm ale to mnie tez dobilas troche tymi kontrolami ZUSu ;/ Przeciez nie da sie zamknac w domu i nie wychodzic czekajac na kontrolera
Zwlaszcza, ze niemoznosc pracy w ciazy czesto polega na tym, ze np wysiedziec sie nie da bo plecy bola. Wnerwia mnie takie cos - pracuje od 10 lat, place regularne skladki i jeszcze mi sie tu ktos bedzie czepial jak w koncu chce z tego choc troche skorzystac Cytat:
Edytowane przez CAR0LKA Czas edycji: 2016-06-26 o 21:27 |
|
|
|
|
#4954 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardziej profilaktycznie się działa, bo kobieta w ciąży potrzebuje odpoczynku, spokoju i dużo świeżego powietrza, a zwłaszcza ruchu, co wyklucza się z siedzeniem w domu.
|
|
|
|
|
#4955 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może dorzucimy tam jeszcze info o klubie?
|
|
|
|
|
#4956 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Oni chcą chyba na sile udowodnić kobietom ze mogą spokojnie pracować a zamiast tego wyłudzają od zusu pieniądze Kłóciłam sie nawet ze znajomą ze chyba ich pogięło ze np nie moge użyć argumentu ze byłam na spacerze! I ze bym poszła do sądu!! Ale usłyszałam ze do sadu zawsze moge isc , moze wygram a może nie, ale wszystko bedzie trwać. Wszystko zalezy od zusu, od ludzi na których trafisz. Szukałam w necie jakis paragrafów na to ale trafiałam na same opowieści o kontrolach i stwierdziłam ze nie bede się schizować
|
||||
|
|
|
#4957 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
też się z taką informacja spotkałam w poprzedniej ciąży. Zwolnienie w ciąży nie wyklucza kontroli z zusu. A jeżeli osoby kontrolowanej nie ma w domu to zus ma prawo zawiesić wypłatę świadczenia. Cytat:
Cytat:
a ja myślałam że to jest związane z niedoborem wapnia w ciąży... Cytat:
|
||||
|
|
|
#4958 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś juz komputer wyłączyłam.Dziękuję za komplementy ![]() Idę spać, dobranoc kobitki
|
|
|
#4959 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;62270391]też się z taką informacja spotkałam w poprzedniej ciąży. Zwolnienie w ciąży nie wyklucza kontroli z zusu. A jeżeli osoby kontrolowanej nie ma w domu to zus ma prawo zawiesić wypłatę świadczenia.
a ja myślałam że to jest związane z niedoborem wapnia w ciąży... Bo zasiłek jest z tytułu chorowania, a nie z tytułu bycia w ciąży. I zawieszenie zasiłku chorobowego w ciąży nie jest takie rzadkie. Dużo dziewczyn na wątkach się dzieli swoimi historiami ile to trwało zanim zus wypłacił zaległości. a do tej pory musisz sobie radzić jak się da. akurat zus ma to głęboko gdzieś czy będziesz miała za co jeść...[/QUOTE] To wiem, w końcu się to nazywa zasiłek chorobowy 😉 Trzeba walczyć o swoje i takie sprawy odwoływać. W końcu chory może chodzić - ma prawo wyjść z domu. Ale potem ma się stawić na kontrolę do zusu i nie powino być problemu. To już jest totalna złośliwość cofać zasiłek ciężarnym i kazać wracać do pracy, dosłownie stwarzanie zagrożenia dla matki i dziecka. ehh ten zus mnie wkurza, tyle lat się płaci składki... |
|
|
|
#4960 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie grudniowe, na II trymestr prawie gotowe! 2016
nie myslmy kochane o tym zusie bo sfiksujemy...,
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4961 |
|
Wtajemniczenie
|
u nas w poznaniu sa kontrole zusu. u mojej koleżanki byli 3 razy. raz jej nie zastali, bo na świstku podała adres zameldowania, a nie zamieszkania-zawiesili jej wypłatę zasiłku, a potem przyszli jeszcze 2 razy. na ten nowy adres juz
mnie i tak mogą nie zastać, bo nie mam domofonu. tzn jest na klatce schodowej, ale nasza właścicielka mieszkania nie założyła nam odbiornika w mieszkaniu. wiec jeśli zus nie bedzie miał szczęścia i otwartej klatki na dole, to i tak sie do mnie nie dobiją
|
#4962 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;62270391]
a ja myślałam że to jest związane z niedoborem wapnia w ciąży... [/QUOTE] Pewnie też, mi o żelazie powiedziała moje dentystka. Mówiła, że w ciąży przez żelazo często się zęby psuj i częściej kazała przychodzić do kontroli ![]() Cytat:
|
|
#4963 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jeżeli mamy w l4 - 2 tzn. że możemy chodzić czyli wychodzić z domu. Jak zus przyjdzie na kontrole i nas nie zastanie to wtedy każe się zgłosić w określonym terminie. Nawet nie raz sami od razu wysyłają informację, że do tego dnia należy się zgłosić. Co innego kiedy mamy 1 - czyli leżymy w domu. Wtedy jak nas nie zastaną to mają prawo wstrzymać od razu zasiłek, chyba, że przyniesiemy zaświadczenie od lekarza, że u niego się było.
Pracowałam parę lat w kadrach i sama musialam zus nasyłać na kontrolę więc trochę tych przypadków przerobiłam 😉 |
|
|
|
#4964 |
|
Rozeznanie
|
Jesli na zwolnieniu nie ma wpisabego ze pacjentka musi lezec to moxna wychodxic z domu, wydajemi sie ze jakies bzdury piszecie.
no wlasnie monika dobrze pisze Edytowane przez aska8999 Czas edycji: 2016-06-26 o 23:18 |
|
|
|
#4965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Dobranoc Mamusie 😊 Jutro dobijemy stary wątek
|
|
|
|
|
#4966 |
|
Konto usunięte
|
Można, ale tylko do lekarza, apteki, bądź po niezbędne zakupy. Jak nie zastana to zwykle wystarczy pisemne uzasadnienie, ze np. było się w sklepie bądź aptece. Natomiast w przypadku zwolnienia leżącego to już w ogóle robi się spory problem. Zresztą warto poczytać w necie.
|
|
|
|
#4967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma ci sie stresowac Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4968 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry !!!
![]() W końcu się dorwałam do laptopa to mogę spokojnie nadrobić bo na tel nie lubię cytować bo tel mi się zacina...Wyprawiłm męża do pracy i wróciłam do łóżka ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
gratulacje ruchów [QUOTE=folinka;62260011] Gratuluję przeprowadzki! To udało Ci się postraszyć myszami i dostać wreszcie meble do kuchni? ![]() niestety nie ;p mieszkamy bez niej ;p ale czajnik mamy i w razie czego mikrofalówkę ;D obiady u tesciowej poki co Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Ja też się pochwalę ruchami mojego maleństwa Wczoraj stałam przed lustrem z podciągniętą bluzką bo smarowałam brzuch i nagle widzę w tym lusterku jak ze środka brzuszka przesuwa mi się na lewo uczucie jakby mi coś przepłynęło, widok cudowny to był 15t4d Ostatnio Wam wklejałam fotkę brzucha, teraz nie mam nawet połowy takiego... chyba miałam jakieś wzdęcia wtedy czy coś ... ogólnie jestem dość szczupła więc pewnie dlatego poczułam tak wczesnie ruchy ![]() No i wczoraj wchodząc na wagę zobaczyłam moje 55kg z przed ciąży
❤ Marcelinka ❤ Edytowane przez xjustyniaaax Czas edycji: 2016-06-27 o 09:26 |
|||||||
|
|
|
#4969 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To musiał być super widok! Ja niestety wciąż czekam na ruchy mojej fasolki, ale tłumaczę sobie, że mam łożysko na przedniej stronie macicy i to ono tłumi te ruchy, byle nie za długo :P No to teraz będziemy tylko zbierać dodatkowe kg moja jeszcze musi się wyrównać, mieszkamy teraz u moich rodziców, bo pojechali na wczasy i ktoś musi pilnować domu to liczę, że uda mi się trochę podtuczyć
|
|
|
|
|
#4970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale musiał być super widok , zazdroszczeee
|
|
|
|
|
#4972 |
|
Blond forever!
|
Dziewczyny, nie było mnie kilka dni, ale czytałam Was regularnie. Miałam taki bardzo mieszany humorzasto czas i nie mogłam jakoś zmobilizować się do napisania. Mam nadzieję, że teraz już będę na bieżąco
![]() Chciałam się odnieść do starych tematów, ale nie będę odgrzewać kotletów ![]() Widzę, na tapecie ruchy dziecka - ja jeszcze nic nie czuję (jutro zaczynam 16t), brzuch mam stosunkowo mały (choć ja widzę sporą różnicę, ale dla otoczenia jest niezauważalna ).Co do pracy - ja chciałam pracować jak najdłużej, ale... z ekonomicznego punktu widzenia nie opłaca mi się, a poza tym mój aktualny wysiłek nie jest również doceniany co podcięło mi tak skrzydła... Idę na wizytę 12.07 (nie do swojej gin, bo jest na urlopie, ale do jej koleżanki, też prywatnie, mam nadzieję, że nie będzie problemu z L4), a mój TŻ ma od 10.07 miesiąc urlopu, więc spędzimy wspólnie ten czas
|
|
#4973 |
|
Zakorzenienie
|
gratuluję ruchów!!! niesamowite uczucie prawda
ja na te 100%-we jeszcze czekam ale już chyba pomału się zaczyna trochę się martwiłam bo szwagierka jest w dwa tygodnie starszej ciąży (pierwszej) i już od kilku dobrych dni czuje ruchy tak konkretnie a to moja trzecia ciąża i coś się maleństwu nie spieszy... no nic, dałam dzidzi czas do końca 17 tygodnia i jakby nic się nie rozkręciło to chyba skoczę do gina żeby chociaż tętna posłuchać, czy wsio ok. Folinka pytałaś mnie w którymś poście o te ruchy z poprzedniej ciąży ale ja nie pamiętam w którym tygodniu za drugim razem je poczułam (mam na pewno gdzieś zapisane ale nie mogę znaleźć). No i mamy wakacje - w piątek synek miał zakończenie przedszkola leniuchowanie dziś było do 9 ja co prawda nadal z łóżka do was piszę ale już chłopaki moje nie śpią tak w ogóle witam się poniedziałkowo u nas dziś trochę chłodu po wczorajszych burzach i takie uffff. Wczoraj w kościele myślałam, że zemdleję, tak mi się słabo z tego gorąca robiło:/
|
|
#4974 |
|
Zakorzenienie
|
mi został tydzień do wizyty nareszcieee
|
|
|
|
#4975 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4976 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4977 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam dziś wizytę.
Pani Migdałek i jak, czujesz ruchy? Pestka, w jakim wieku masz starsze dziecko, które odpieluchowujesz? Blondi, zazdroszczę tak dużo czasu spędzonego z partnerem. |
|
|
|
#4978 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już odliczam godziny
póki co zawsze w pracy a wyjść niestety nie może..według belly mogę robić połówkowe od 13.07
|
#4979 |
|
Zakorzenienie
|
o której dzisiejsza wizyta?
![]() mój tż był teraz w domu na l4, na początku lipca chce iść na urlop |
|
|
|
#4980 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja musze czekac na wizytę do 13 lipca :-(
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.

Zwlaszcza, ze niemoznosc pracy w ciazy czesto polega na tym, ze np wysiedziec sie nie da bo plecy bola. Wnerwia mnie takie cos - pracuje od 10 lat, place regularne skladki i jeszcze mi sie tu ktos bedzie czepial jak w koncu chce z tego choc troche skorzystac
Bardziej profilaktycznie się działa, bo kobieta w ciąży potrzebuje odpoczynku, spokoju i dużo świeżego powietrza, a zwłaszcza ruchu, co wyklucza się z siedzeniem w domu.

Dziś juz komputer wyłączyłam.