![]() |
#1111 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część VI.
Cytat:
![]() Odpoczywaj, teraz maluch najważniejszy ![]() Po co w ogóle ojciec tż się wtrąca w relacje między Nim a jego byłą ![]() ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
![]() Mam jeszcze jutrzejszy dzień, może coś wymyślę zanim wróci z pracy ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1112 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ja jako mama mega alergika naprawdę odradzam wam stosowanie emolientów od początku. To trochę tak, jakbyście na codzień uzywały sudocremu, potem jak coś zacznie się dziać, to nie ma na co przejść, bo już używacie lekarstwa. Emolienty to już właśnie "lekarstwo" , nie warto od nich zaczynać, tak długo jak nie ma problemów. Poza tym (o czym boleśnie przekonałam się na własnym dziecku) nie wszystkie emolienty są takie super i na wszystko pomagają, większość ma w składzie parafinę, ceny mają z kosmosu. Prawda jest taka, że jak dziecko ma mieć problemy skórne, to emolient go przed tym nie uchroni.
W ogole te emolienty dla wszystkich to coś podobnego do PRu octaniseptu, warto polecać wszystkim, no bo przecież kosztują krocie. Taki zwykły płyn hippa czy babydream, sylveco, coś łagodnego, naturalnego jest lepsze niż "lekarstwowy" emolient. Zjadłam zęby na tym temacie niestety ![]() Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Ziuta, jak wrócisz ze szpitala, to będziesz probować z różnymi ubiorami. Po pierwsze nie wiadomo, czy będzie akurat gorąco, czy chłodniej, po drugie, nie wiadomo, co twoje dziecko będzie wolało (są ciepło i zimnolubne), po trzecie nie wiadomo, czy będzie chudzinką, czy raczej grubciem. Ja w mega upał założyłabym pampersa i moze bodziaka bez rękawów, ale moje będą raczej z tych chudszych, więc dlatego. Trzeba będzie macać kark i ubierać/ zdejmować. A co do smarowania pupy, to ja będę przy każdej zmianie pieluszki maścią robioną z apteki tą z lanoliną. A co do tej mojej wysypki, to wyeliminowałam mydlo i balsam (emolient btw) i jest ok. Nie wiem, czy to też nie ze stresu mi się zrobiło. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#1113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie, przepraszam - dostaliśmy od niej opierdziel o ślub ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1114 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1115 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ale z oknem widze podobnie jak u nas, macie bardzo cieplo latem? Bo zastanawiam sie jak bedzie bardzo cieplo, to okno musze otworzyc, a tez ten caly "chlod i wiatr" pojdzie na Mala, a nie chce by mi ja przewialo. Nie mam opcji inaczej ustawic lozka, jeszcze kombinujemy by okno udalo otwierac sie w druga strone, to by nam troszke pomoglo.
![]() |
#1116 |
Zadomowienie
|
Co do pępka - to wiem, że są różne szkoły itd. Natomiast jak rozmawiałam już tutaj z koleżankami, które nie stosowały niczego i pępek odpadał między 5 a 10 dni to nie widzę, żadnej różnicy między tymi co odpadają w PL.
![]() Ja już to pisałam kiedyś pokazując przypadek Oliwii. Ona mi wiecznie chorowała i jak szłam do lekarza, to wychodziłam z receptą dłuższą niż spis treści w Lalce. Jak tutaj już był mus wprowadzenia antybiotyku (a w ciągu 4 lat Oliwia była tutaj na antybiotyku 2 razy, na początku przyjazdu, gdzie w PL prawie raz na kwartał), to dostała tylko antybiotyk. Oliwia zawsze choruje na to samo i jakimś cudem, choroba trwała tak samo długo tutaj co ta na milionie syropków przepisanych przez pediatrę w PL. Teraz jak się sprawa nie komplikuje faktycznie leczę ją....tadam....PARACETAMO LEM (jeśli bardzo trzeba zbić gorączkę tylko). Oczywiście ja nie zamierzam nikogo przekonywać do żadnej metody, bo każdy będzie słuchać się swojego lekarza/położnej. Ale ja już wiem, że nasze polskie podejście jest już tak bardzo zmedykalizowane, że ciężko przyjąć fakt, że można też inaczej z TAKIM SAMYM skutkiem. Wszak przyrost naturalny jest tutaj większy a dzieci przeżywają więc chyba nie jest tak źle ![]() Jak już pisałam, nie spałam to 4 rano, w zasadzie jak TŻ wstał do pracy to jeszcze sobie ucięliśmy pogawędkę. Później zasnęłam jakimś cudem i obudziałam się koło 8...ale stwierdziłam, że po takiej nocy należy mi się jeszcze sen i wstałam o 10. Jako, że nie mam aktualnie musu wstawania, to zapuściłam sobie ostatni odcinek GOT, a zaraz po nim miałam zamiar wypić herbatkę i zjeść śniadanie a tu dzwonek do drzwi. Moja szawgierka z ferajną...bo akurat byli u lekarza. SUPER....a ja w piżamie, w kuchni stos naczyń....jakby nie mogła napisać godzinę wcześniej że będzie. Ja nie wiem czy to nie specjalnie by pokazać mamusi jaka ze mnie zła pani domu.... Na szczęście już sobie poszli. I całe szczęście, bo nie miałam ochoty na ich wizyty. Zaraz lecę na szkołę rodzenia, dzisiaj o karmieniu piersią. U mnie to ostatni blok zajęć. Muszę się Wam do czegoś przyznać. Mnie tak bardzo stresuje te ostatnie kilka tygodni, że mój puls ma milon pięćset sto dziewięćset. Moja głowa jest gdzieś bardzo daleko. Tak bardzo się boję, że młody wyjdzie tak jak Oliwia, że jestem jednym wielkim kłębkiem nerwów. Plus wróciły ogromne obawy o to, czy jest zdrowy. Wiem, że wyniki amnio były korzystne, ale jest tak dużo innych chorób, które nie wychodzą na tym badaniu, że nie potrafię myśleć o niczym innym. I jeszcze TŻ pracujący teraz po 12h, bez zasięgu w pracy.... Po prostu, czuję się okropnie i chce mi się płakać jak dziecku....
![]() |
#1117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szczerze współczuję. Trzymaj się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1118 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry Mamusie!
![]() Gratuluję kolejnych tygodni! ![]() ![]() Cytat:
o, to ktoś tu jeszcze pracuje? ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() mi też ![]() A wgl to chyba przez tą pogodę czuję się byle jak a może ciśnienie jakieś niehalo bo u nas tak okołoburzowo. Najgorzej że musiałam ciśnieniomierz oddać rodzicom bo mama musi też co dzień sprawdzać i teraz nie sprawdzam... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A co do Twojej sytuacji z rodziną - szkoda na nich Twoich nerwów, zwłaszcza teraz. Cytat:
Do mnie dziś też miała zalecieć szwagierka z teściową i choć akurat je lubię to średnio miałam na to ochotę, bo ja w poniedziałki zawsze się regeneruję po naszych weekendach i do południa (jak nie lepiej) łażę w piżamach a tak to trzeba by było chatę ogarnąć itp itd - na szczęście na odwiedziny zabrakło im już czasu. No ale tak czy siak oni się zapowiadali chociaż, no i rano szwagierka przedzwoniła, że nici z tego. Co do Twoich obaw - nic dziwnego, że je masz, zwłaszcza po tym co przeszłaś z Oliwką. Ale musisz być dobrej myśli bo martwienie się na zapas w niczym nie pomoże. Szkoda, że TŻet taki pracuś i w dodatku nie ma tam zasięgu, to na pewno nie wpływa korzystnie na Twoje samopoczucie. Nie zacytowało mi wszystkich ![]() ![]() ![]() W dodatku miałam ochotę iść z koleżanką na "Zanim się pojawiłeś' ale oczywiście zanim ja się zebrałam to już tego nie grają w kinie ![]()
![]() |
#1119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Teraz każdy zalążek infekcji zwalczamy inhalacją z soli (choc moja córka jej nienawidzi ma uraz po szpitalu, ale jakoś próbujemy ) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1120 | ||||||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zel do mycia Hipp- będę dodawać bezpośrednio do wody Krem na odparzenie Babydream extrasensitive + sudocrem w razie awarii Oliwkę Hipp- do wody albo do masażu Słyszałam że emolienty używać tylko wtedy kiedy pojawi się problem. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Twoja malutka już nie taka malutka ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Superhuman masz fajny kącik dla maluszk- taki przytulny. Pokombinuj z tym fotelem bo naprawde warto ![]() Chyba nadrobiłam. Lecę obiad robić. Bo TŻ zrobił ten obiad w sobotę a wczoraj mieliśmy obiad gratis ![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1121 |
Raczkowanie
|
Hej. Nie udzielam sie, bo niestety fatalnie sie czuje. Wczoraj przytulilam kibelek
![]() Z dobrych wiesci, to zalapalam sie na bezplatna szkole rodzenia. 4 spotkania po 2 godziny. Dodatkowy plus, ze mam tam ze 2 kilometry, wiec blisko. W sobote bylismy na warsztatach z masazu Shantala. Nic ciekawego, wg mnie mozna nauczyc sie tego z yt. Smiesznie bylo, bo kazdy sie przedstawial. Mowie wiec, ze jestem znowuzapomnialamhasla i jestem w 8 miesiacu, a wszyscy na brzuch i :szok: haha ![]() W najblizsza sobote idziemy na chustonoszenie. Dzis 33 tc. Dobrze, ze chlodniej, moze obejdzie sie bez rzygania... Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez znowuzapomnialamhasla Czas edycji: 2016-06-27 o 13:39 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1122 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kasiu to proszę napisz co polecasz do pupci? i do kąpieli? wiem, że stosujesz maści robione, ale pewnie na początek ja ich nie dostanę. A za 3 tyg mój Mały będzie już może z nami a ja do smarowania po kąpieli nie mam nic :/ Kupiłam (nie oznacza, że muszę stosować): oilatum baby do kąpieli bepanthen baby do pupy do codziennego smarowania alantan plus lub Sudocrem na podrażnienia a po kąpieli nie mam nic :/
![]() |
#1123 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1124 |
Raczkowanie
|
Do pupci to najlepiej zasypka i tyle. Mojej siostry dziecko odparzalo sie, dopoki smarowala Sudocremem. Tylek wrazliwy byl i podatny, ze szok. W koncu stwierdzila, ze nie bedzie smarowac na zas i wydelikacac doopy, od tej pory dobrze dosuszala, zasypywala maka ziemniaczana i odparzenia sie skonczyly.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#1125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znam preparatów do pupy w ogóle, bo stosuję tę maść od początku życia Młodego. A do kąpieli fajne są kosmetyki hippa (mleczko myjące z olejkiem migdalowym), babydream rossmanowski ma fajne, sylveco. Generalnie im sklad krotszy, tym lepiej ![]() A do pupy niech dziewczyny radzą, bo ja naprawdę nie znam się. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1126 |
Zadomowienie
|
Ja kupiłam zielony Linomag do pupy.
Potwierdzam, ze sudocrem u nas powodował podrażnienia. Ale czy będę stosować doraźnie czy cały czas jeszcze nie wiem. To zależy czy znajdę takie pieluszki które nie beda podrażniać tyłeczka ![]() Wysłane z aplikacji Zaczarowana Szkocja
![]() |
#1127 |
Zakorzenienie
|
Ja zamawiam do kapieli płyn Hipp a do pupy Linomag zielony i Bepanthen (który też będę stosowała na brodawki, po 1 porodzie bardzo mi pomógł ).
|
![]() ![]() |
![]() |
#1128 |
Zakorzenienie
|
Ja na brodawki mam purelan, czysta lanolina.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#1129 |
Rozeznanie
|
Cześć Mamusie
![]() Te które mnie jeszcze pamiętają, przepraszam ze sie nie udzielam ,w ten sposób trafiłam na listę zaginionych mamusiek,trudno zaaglądam kiedy moge ,ostatnio nic tylko ciągle leże na patologii 5 dni i wychodze i tak w kółko,niestety nerka mi prawa wysiada mam wodonercze 3 stopnia,jutro jade na kontrole do urologa i usg w sprawie decyzjii czy będa mi robić przetoke czy jeszcze poczekamy,a tak sie cieszyłam juz na wyjazd na wakacje lipca ,może pojedziemy ale to wszystko zależec bedzie od samopoczucia mojego ehhh .Dziś mam wizyte u ginekologa ciekawa jestem jak ój maluszek już wazy ostatnio w 31t0d ważył 2000 gram dośc sporo,dziś mija równe 3 tygodnie jestem mega ciekawa. Upały mnie dobijają ,boli mnie często głowa i mam niskie ciśnienie. Widze ze rozmawiacie o środkach na pupcie dla dzieciaczków,ja kupiłam Bepanthen,ale będę równieżzasypywała mąką ziemniaczaną to ajlepszy sosób na ochrone pupci przed odparzeniem,przy pierwszym synku stosowała linomag,też jest dobry i sudokrem ale nie byłam z niego zadowolona wiec teraz nie bede go wcale uzywała. Wole ogólnie umyc pupcie pod bierzącą wodą takiego nieowlaczka w zzlewie ,tak sie nauczyłam patrząc jak robią to mamy we włoszech zamiast sotosować nadmiernie chusteczki nawilżające dla niemowląt,któe tak na prawde nie są rewelacyjnym środkiem do mycia pupki u dzieci , ale to moje zdanie. Postaram sie dzisiaj Was nadrobić w tym nowym wątku buziaki dla każdej z osobna i miłego dnia. ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1130 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kiepsko, że krwawienie z nosa powróciło. ![]() Też tak nie mogę za bardzo stać przy garach, teraz załatwiły mnie dwie patelnie kotletów (i tak przysiadałam, bo po co na nie cały czas zerkać :P). Cytat:
![]() Cytat:
![]() Współczuję tych dolegliwości. ![]() Cytat:
I niefajnie jakby się skóra przyzwyczaiła i nie było na co przejść, bo potem to co, chyba sterydy, a skóra po sterydach już nie jest taka sama. Cytat:
![]() Staraj się nie martwić (łatwo pisać, wiadomo ![]() ![]() Kiepsko jest jak się siedzi w domu, zacznie rozmyślać o różnych możliwych problemach i za bardzo nawet nie ma jak skontaktować się z zapracowanym TŻ - znam to. :/ Trzymaj się. ![]() Cytat:
No i fajnie z tą bezpłatną szkołą rodzenia. ![]() Skoro masażu można się nauczyć z YT, to zerknę sobie co to. ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nawet jak na mnie to szalony pomysł ![]()
05.08.2010 Początek "Nas" ![]() ![]() 18.07.2011 zaręczyny ![]() 31.08.2013 "i że Cię nie opuszczę aż do śmierci" ![]() ![]() ![]() 12.12.2015 II kreseczki ![]() 23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1132 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Olejek z migdałów jeśli chcesz to taki normalny, nie ma specjalnego dla dzieci. Cytat:
![]() Superhuman pokoik meega ![]() ![]() Ja dzisiaj cały dzień myję jedno okno, właśnie w pokoiku Bartusia. Tak mi schodzi bo robię przerwy na wizaż oczywiście ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1133 |
Wtajemniczenie
|
To ostatnie moje pytanie i kończę jedzenie w tym temacie. Co w takim razie po kąpieli? Wiem, że należy balsamowac nóżki, buzię, rączki, brzuszek... Czy znowu mylę się i wystarczy tylko pupcia?
Ps.żałuję ze nie zrezygnowałam ze sr może moja wiedza byłaby trochę bardziej poszerzona. :'(
#1134 | |||||
Raczkowanie
|
hej dziewczyny!!'
Cytat:
Cytat:
Daj później znać czego ciekawego dowiedziałaś się o kp ![]() A jak tam, Tżetowi udało się rzucić palenie? mój nadal popala, ale twierdzi że rzuci do narodzin Tosi. No ja myślę ![]() Cytat:
![]() Współczuję baaardzo zgagi. Tez niedawno pisałam, że męczyła mnie w nocy i właśnie myślę że zawiniła pizza. ![]() Cytat:
![]() Swoją drogą, podziwiam że jeszcze dajesz radę pracować. Ja bym już dawno wymiękła.. ![]() ![]() Cytat:
Rozważam wybór innej porodówki niż miejscowa, podczytuję też opinie. Daj znać po dzisiejszym rozeznaniu jak to wygląda u Ciebie ![]() ziuta. a może wystarczy że przyjmiesz zaproszenie? ![]() Superhuman śliczniasty pokoik
![]() |
#1135 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
rozumiem Twój stres/emocje..znaczy rozumiem w tym sensie,że też się martwię/rozmyślam..z jednej rzeczy wychodzę na prostą to pojawia się kolejna..mam na myśli chociażby tą cholerną opryszczkę i to jak wpłynie na dziecko..tylko z drugiej strony pojawia się myśl "jaki ja mam na to teraz wpływ?".. Cytat:
![]() spirytus na patyczek do ucha i wokół..chyba ![]() Cytat:
![]() właśnie jak na Ciebie to nie aż tak bardzo szalony ![]() ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Cytat:
Cytat:
czyli może jednak pizza mnie tak dobiła.. stopniowo przechodzi, może po obiedzie zjem migdały .. o właśnie ziuta ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1136 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Powodzenia na dzisiejszej wizycie i kontroli jutro! ![]() Cytat:
Mam nadzieję, że jak już zdecydujesz gdzie rodzić, to będziesz spokojniejsza. ![]() ![]() Drzemki załatwiam w ciągu dnia jak tylko jest czas, dziś już jestem po jednej, padłam jak mucha na kanapie, zwłaszcza że miałam wysoki cukier, a to zdecydowanie ułatwia zasypianie. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1137 |
Zakorzenienie
|
Pierniku, nie chodzi o poród czy ciążę, ja ten stan tym razem biorę "jak jest" w porównaniu do poprzedniej. Chodzi o synka, te upały to istna gehenna, noce okropne, przepłakane i przedrapane z ranami tak głębokimi, że można palec włożyć. Kiedy on nie śpi, płacze, a my go tulimy, walczymy ze świądem, to ja się drapię i wszystko mnie swędzi. Kiedy on ma spokojną noc, ja śpię jak on i nic nie czuję. Szczerze to nie mam czasu się martwić o ciążę mając teraz takie z nim problemy. Czasem sama się łapię na tym, że jest np 13 a ja nie wiem, czy czulam ruchy, bo byłam zbyt synem zajęta. Moje największe zmartwienie, to standardowo wylądowanie w szpitalu i rozstanie z nim. On teraz zaczął do nas przychodzić w nocy, woła mnie, wyciąga dłonie, nie zaśnie dopóki nie złapie mnie za rękę. Nie wiem, co to będzie. Mam nadzieję, że pójdę tylko na poród.
Wasze stany i emocje są całkiem normalne, pamiętam, że tez się tak czułam w poprzedniej. Miałam wręcz schizę, że umrę przy porodzie, że nie wrócę do domu jak już pójdę do szpitala, śniły mi się takie koszmary najgorsze, jakieś choroby jak rozszczep wargi itd. Takie głupoty. To całkiem normalne na tym etapie ciąży. Hormony, zmęczenie, oczekiwanie to niezła mieszanka wybuchowa. Jeszcze kilka tygodni i zacznie się u nas chóralne "mam dość tej ciąży, niech on /ona/ one ![]() ![]() Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#1138 |
Zakorzenienie
|
Własnie rozmawiałam z koleżanką z pracy, która urodziła SN syna, 4400 i 60 cm, a dzień przed porodem USG pokazało 3600
![]() Powiedziała, że poród to była masakra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie się o pół kilo pomyliło, z tym, że przeszacowało. Nie ma się co dziwić, że masakra, to ogromne dziecko przecież! Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1140 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Cytat:
![]() Dużo zdrówka życzę ![]() Spory chłopak rosnie ![]() ---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- Cytat:
![]() Fajnie jest trafić na dobrego pediatrę, którego obdarzy się zaufaniem i który "pozna" nasze dziecko i wie czego się po Nim spodziewać. Choć wiem, że to nie jest łatwe.... Cytat:
![]() Ja w 1 ciązy jakiś schiz nie miałam, teraz bardziej boję się, że coś się stanie, że nie wrócę , że dwoje dzieci zostanie bez matki. Paranoja ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:54.