Lutówki 2017 ❤ - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-07-10, 08:26   #2221
mariea
Zakorzenienie

Dot.: Lutówki 2017 ❤

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Na.lewym nie można żeby na serce nie cisnąć...Ale to nawet bez.ciazy... Z tego co ja wiem... Tzn nie że nie można co zdrowiej na prawym...
nie dogodzisz...
o raju. a skąd masz taką informację, że źle spać na lewym
tu mam cytat z bloga położnej:
"Lekarz i położna zwykle zalecają spać na lewym boku. Powód jest prosty. Po prawej stronie kręgosłupa znajduje się żyła główna dolna, która odpowiada za odprowadzanie krwi do serca. Jednak w prawidłowo rozwijającej się ciąży nie ma żadnych przeciwwskazań do spania na prawym boku. Leżenie na prawym boku lub na plecach może powodować ucisk macicy na żyłę główną dolną. Powoduje to do zmniejszenie ilości krwi wracającej do serca. Krew wtedy zostaje w dolnej części ciała, zmniejsza się rzut serca co prowadzi do omdleń, a dalej do niedotlenienia dziecka. Jeżeli nie masz takich objawów jak kołatanie serca, mroczki przed oczami, to możesz odpoczywać leżąc na prawym boku. Jeśli jednak pojawiają się objawy niedotlenienia zmień pozycję i połóż się na lewym boku. Wtedy wszystko wróci do normy."

Niedługo się okaże, że najidealniej by było lewitować nad łóżkiem
Miłej niedzieli dziewczyny
Stary 2016-07-10, 09:17   #2222
MartaMagda
Zakorzenienie

Mariea, lewitowac to mnie ubawilas
Pozdrawiam z lozka, gdzie wcinam chrupki...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-07-10, 09:47   #2223
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olinekwroc Pokaż wiadomość
Ja po ostatniej wizycie miałam zmianę - na 14.02
Już zmieniam

Cytat:
Napisane przez ValancyStirling Pokaż wiadomość
Widzę że same niespodzianki po wizytach na wątku hehe a to ja już się zaczęłam schizować, że bliźniaki Krysilla -gratulacje

Ja widziałam wreszcie nasze maleństwo, ma całe 16mm i słyszałam bicie serducha.
justkonev- poproszę o zmiane TP 17.02.2017
Ciąża sporo młodsza niż przypuszczałam więc i mdłości pewnie chwilkę jeszcze ze mną pobędą....
Już zmieniam kochana

Witam się z wami w tą piękną niedziele Wczoraj miałam najgorszy dzień (jeśli chodzi o samopoczucie i mdłości) od początku ciąży, ale skończyło się tylko na strachu i stresie, rzyganka nie było Ale i tak było okropnie, bo od rana łaziliśmy po sklepie z architekt, później imieniny babci Tż (grill ) a później przyszli do nas znajomi. Dzień był STRASZNY i dobrze, że już się skończył
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-10, 09:55   #2224
sQuaara
Zakorzenienie

Justkonev oby dziś było lepiej
Mariea leżenie na stronie serca nie jest poleca e tak ogólnie..nie że w ciąży... Może w ciąży jest dobrze.. Trzeba się obracać i minimalizować ryzyko

Ok już doczytałam.. Sory.. Musiało mi się coś pomylić.. Mówił mi to brat a teraz skojarzyłam że on ma wadę serca i to on ma nie spać na lewym
To można na lewym.. Jest ok a najlepiej tak jak nam najwygodniej )

Edytowane przez sQuaara
Czas edycji: 2016-07-10 o 09:58
sQuaara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-10, 10:11   #2225
anolta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alla83 Pokaż wiadomość
Baaardzo

Bo naprawdę było jej ciężko. Przyjechała z pl...miała 9 lat zero angielskiego ... skończyła 2 klasę w Polsce...tu inny system...od razu trafiła do klasy 5.

Taki skok...jakby była z września to by poszła wtedy do 4 a że była z lipca to od razu do 5tej. Czyli była do tego prawie najmłodsza w klasie. Tu w jednej klasie są dzieci z dwóch roczników. Najstarsze dziecko w jej klasie to urodzone we wrześniu 2001 .... ona jest z lipca 2002..a najmłodsze dziecko z tej samej klasy to 31.08.2002....dzieci urodzone 1.09.2002...idą do niższej klasy.

Czyli tak bez języka...najmłodsza w klasie... I przeskok o 3 klasy do przodu...oj ciężko było

Pierwszy rok to praktycznie nauka angielskiego ...drugi rok musieliśmy zmienić miejsce zamieszkania i znowu zmiana szkoły w uk.... znowu nowe koleżanki.... a język w powijakach

Skoczyła 6 klasę i poszła do High School.... no i tam zaczęła zdobywać dyplomy i być najlepsza w klasie. W 7 klasie została wyróżniona za postęp w chemii i fizyce... w 8 klasie została wyróżniona za całokształt za całą 8 klasę...był dyplom wręczany i nagrody.

Wyobrażacie sobie...dziecko, które przyjechało bez języka...po trzech latach ma takie osiągnięcia

A ta druga moja miss...to tylko tańczyć lubi póki co ....tańczy i tańczy i tańczy...rozciąga się całymi dniami co 10 sekund mostek..
Gwiazda ...stanie na rękach....ona nie może normalnie chodzić.....jak gdzieś się pojawia to gwiazda jedna druga trzecia....

Takie mam dwie superstars w domu...każda inna ale każda star w innym wymiarze

O wow, wspaniałe dziewczynki! Jesteś super mamą 😊 miałam też roczną przygodę z emigracja i zauważyłam że polskie dzieci dają sobie znakomicie radę.

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ----------

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
ja od kilku nocy nie mogę sobie znaleźć miejsca w łóżku
jeszcze się naczytałam żeby nie spać na prawym boku, nie wiem czy to prawda czy jakaś głupota...
mi dziś bardzo kiepsko, mam kolejny kryzys ale wymiotowałam 2x tylko rano. niestety potem leżałam z mdłościami prawie cały dzień. czuje cały przewód pokarmowy. podobno ciąża jest "mocna" jak się wymiotuje i męczą mdłości. nie mam pojęcia czy to prawda, ale przynajmniej znalazłam sobie jakieś pocieszenie, które pomaga mi znieść tę mękę.
jeszcze się wkurzyłam, bo ugotowałam zupę, doprawiłam ją obficie kurkumą, a potem przeczytałam, że kurkuma działa silnie poronnie no i zupy oczywiście nie tknęłam także jestem zła jak osa.
gotuje sobie fasolkę szparagową. mam nadzieję, że uda mi się ja zjeść
Dziewczyny co wy z tymi przyprawami? Najpierw bazylia, rozmaryn, teraz kurkuma. Jakies bzdury kompletne. Głupi internet.

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ----------

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Mariea, łącze się z tobą w bólu u mnie jak nie mdlości to wymioty. Już miałam półtora tygodnia spokoju i znowu się zaczęło. Najgorsze, że tego nie można przewidzieć i tak się męczę. Martwię się że minie pierwszy trymestr, a ja dalej będę się źle czuła. I też śpią na bociana, bo inaczej boli mnie żołądek.

Ja tez tak w 1 ciąży myślałam 😊 ale przyszedł 12-13 tydzień i ustalo jak ręka odjal. I tego się trzymam 😅

2017 - synek
anolta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-10, 10:14   #2226
MartaMagda
Zakorzenienie

Z przyprawami to nie bzdury, trzeba tylko pamiętać, aby jeść je w małych ilościach i nie codziennie

Stary 2016-07-10, 10:14   #2227
anolta
Zakorzenienie

Cytat:
ehhh mnie mama słabo pocieszyła, bo wymiotowała aż do 5 miesiąca... powiedziała, że tak jak nagle się zaczęło tak nagle przeszło. ale ostro ją wymęczyło. zastanawiam się czy to rodzinne
ja też mam lepsze i gorsze dni, dziś niestety ten gorszy.
właśnie szamie malinki mniam
Ja jak mnie tak męczy, to się staram nie narzekać, tylko się cieszyć, ze to znaczy że duża ilość hormonu ciazowego i ze wszystko jest ok. Mi pomaga 😊

2017 - synek
Stary 2016-07-10, 10:16   #2228
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anolta Pokaż wiadomość
Ja jak mnie tak męczy, to się staram nie narzekać, tylko się cieszyć, ze to znaczy że duża ilość hormonu ciazowego i ze wszystko jest ok. Mi pomaga 😊

To masz fajnie mi jak wiszę głową w sedesie to już nie pomaga, ja chce, żeby to się skończyło i żebym mogła jeść bez stresu i cieszyć się ciąża.

Stary 2016-07-10, 10:33   #2229
anolta
Zakorzenienie

Cytat:
To masz fajnie mi jak wiszę głową w sedesie to już nie pomaga, ja chce, żeby to się skończyło i żebym mogła jeść bez stresu i cieszyć się ciąża.

Hehe 😅 ostatnio jak córeczka ( 2 i pol roku) była świadkiem moich odwiedzin w toalecie to stwierdziła, ze jadłam za dużo lodów i dlatego jestem chora.

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Cytat:
Z przyprawami to nie bzdury, trzeba tylko pamiętać, aby jeść je w małych ilościach i nie codziennie

Ja zawsze dużo przyprawialam i będę i uważam to dalej za bzdurę ☺ a co mają powiedzieć ciężarne w Indiach? 😀

2017 - synek
Stary 2016-07-10, 10:38   #2230
MartaMagda
Zakorzenienie

Indie to bardzo biedny kraj, więc bym raczej się do nich nie porównywala, nawet w kwestii jedzenia. Ja przez mój żołądek i tak mało przypraw używam, więc tak czy siak powinnam uważać.

Stary 2016-07-10, 11:02   #2231
sQuaara
Zakorzenienie

Dla mnie dużo przypraw to faktycznie do co drugiej potrawy w dużych ilościach...łyżka na zupę raz na miesiąc to dużo za mało żeby nasze silne macice poruszyć
Stary 2016-07-10, 11:27   #2232
mariea
Zakorzenienie

ja akurat ostro wrzuciłam tej kurkumy. ciężko mi ocenić, ale równowartość ze 6 łyżek (mam bzika na punkcie kurkumy) zawsze wszędzie czytam, że to przyprawa życia, jedna z najzdrowszych na świecie. jak się okazuje w czasie ciąży niebezpieczna. czy to prawda? może tak, może nie. może zależy. ale nie chcę testować na sobie. pewnie jakbym tylko łyżeczkę na garnek wrzuciła to bym zjadła. bo faktycznie w małych ilościach używam i tymianku i rozmarynu i jest ok.
Stary 2016-07-10, 11:33   #2233
sQuaara
Zakorzenienie

A to rozmarynu też nie można? Bo o tymianku czytałam...
Ja w zasadzie tylko algi odstawiąam z takich innych rzeczy niż surowe mięso,alkohol...
A uwielbiam napój aloesowy... Ehs...
Stary 2016-07-10, 11:38   #2234
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
A to rozmarynu też nie można? Bo o tymianku czytałam...
Ja w zasadzie tylko algi odstawiąam z takich innych rzeczy niż surowe mięso,alkohol...
A uwielbiam napój aloesowy... Ehs...
Cytuję: "Jeśli jesteś w stanie błogosławionym, zrezygnuj z przyjmowania soku z aloesu, a także leków z jego wyciągiem. Pobudza on macicę do skurczów, co może wywołać poronienie lub przedwczesny poród."
Osobiście nie pijam nigdy soków z aloesu, więc z własnego doświadczenia nic nie powiem
rozmarynu, cząbru, tymianku nie można w dużych ilościach w ciąży. ja mam taką mieszankę przyprawową i tymianku mam tam 5 %, cząbru 2%, używam czasem i wszystko jest ok
wiem, że szałwii w ogóle nie można. ale to nie jest chyba na tyle popularne, żeby dla kogoś rezygnacja z szałwii stanowiła problem

Edytowane przez mariea
Czas edycji: 2016-07-10 o 11:39
mariea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-10, 11:47   #2235
sQuaara
Zakorzenienie

No aloes z bólem serca odłożyłam...A dzień przed testowaniem kupiłam duży (1,5 albo 2 litry) napoju i musiałam szybko komuś polać bo bym się męczyła...
Ej a można buzię płukać szałwia? Bo moje rany na podniebieniu jak były tak są... I planuje to stosować bo już jest tak źle że nie mogę jeść....
Wczoraj zamowilam makaron z kurczakiem i pieczarkami to całego kurczaka zostawiłam kupię i będę płukać... A Opryszczka też nie schodzi.. Dramat...
Stary 2016-07-10, 11:48   #2236
MartaMagda
Zakorzenienie

Ja piję napój aloesowy, ale w nim jest 15% pulpy z aloesu, co ja i tak rozcieńczaniam wodą, bo mi za słodko Na pewno nie pilabym soku z aloesu, które są dostępne w aptekach czy sklepach bio, ale sam napój jest raczej niegroźny

Stary 2016-07-10, 11:50   #2237
sQuaara
Zakorzenienie

Doczytałam...płukać buzię można.. tak samo pastylki z szałwia można )

W ogóle zaczęłam dziś 10 tydzień i belly mówi że zagrożenie ciąży na koniec tego tygodnia bardzo spadnie
Stary 2016-07-10, 11:54   #2238
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
No aloes z bólem serca odłożyłam...A dzień przed testowaniem kupiłam duży (1,5 albo 2 litry) napoju i musiałam szybko komuś polać bo bym się męczyła...
Ej a można buzię płukać szałwia? Bo moje rany na podniebieniu jak były tak są... I planuje to stosować bo już jest tak źle że nie mogę jeść....
Wczoraj zamowilam makaron z kurczakiem i pieczarkami to całego kurczaka zostawiłam kupię i będę płukać... A Opryszczka też nie schodzi.. Dramat...
ja nie mogę nawet spojrzeć na mięso. nawet jak to piszę to mi wymioty podjeżdżają do gardła a nie mogę wymiotować, bo dopiero femibion połknęłam...
na mój rozum, to płukać jamę ustną chyba można, najważniejsze to się nie zakrztusić i nie połknąć
ale się ostra ta opryszczka do Ciebie przyczepiła. w takim razie może idź gdzieś do gina jak nie chce schodzić, a stan się zaostrza, bo masz też zmiany w jakie ustnej. może lekarz powinien ocenić czy w takim razie lek przeciwwirusowy nie jest konieczny?

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:

W ogóle zaczęłam dziś 10 tydzień i belly mówi że zagrożenie ciąży na koniec tego tygodnia bardzo spadnie
czytałam nawet że nie tyle 10 tydzień. podobno zagrożenie poronieniem spada do 3% w chwili, gdy lekarz stwierdzi na usg prawidłową czynność serca (ma to miejsce najczęściej właśnie między 8-11 tygodniem)
Stary 2016-07-10, 11:58   #2239
sQuaara
Zakorzenienie

Nie zmienia się...od początku tsk było... Ale jak jem to sobie podrażniam to w buzi.. Parę godzin myślę o jest siper, idę coś zjeść i znów dramat... Jutro mam szkolenie z pracy 3sni pod wawa, wracam do domu w czw i już wieczorem mam gina jakiegoś (do przepisania skierowania daj Boże a jak nie to mój drugi gin będzie...) to go podpytam... Ale inna tez kwestia że u mnie Hascovir czy zovirax to też minimum tydzień, 10 dni walki...A to od śródy więc e połowie walki jestem.. Generalnie słabo mi się rany goją...

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

A prawidłowa czynność serca to na usg pewnie wychodzi to za tydzień ) akurat )
Ale wiadomo..w 1 trymestrze ryzyko największe..jeszcze 3tugodbie i będę spokojniejsza..i może zacznie brzuszek się pojawiać
Stary 2016-07-10, 12:05   #2240
MartaMagda
Zakorzenienie

Ja już czekam na brzuszek Wolę taki objaw niż wymioty i mdłości

Stary 2016-07-10, 12:10   #2241
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już czekam na brzuszek Wolę taki objaw niż wymioty i mdłości

ja mam wybrzuszony już lekko dół brzucha. widzę to wyraźnie i TŻ też w przyszłym tygodniu jadę do rodziców, jakis czas mnie nie widzieli, więc na pewno ocenią obiektywnie czy tak jest, czy tylko mi się wydaje

w ogóle to jestem zapisana na 2 sierpnia na usg to na koniec 1 trymestru i chyba nie wytrzymam do tej wizyty widzę, że mój gin ma jeszcze 2 miejsca na 19 lipca, to chyba się zapiszę, usg mnie niestety tylko na kilka dni uspokaja
Stary 2016-07-10, 12:32   #2242
MartaMagda
Zakorzenienie

Ja już czekam prawie miesiąc na kolejne USG i chyba jajo zniosę jeszcze 1,5 tygodnia do wizyty u gina, i 2 tygodnie do prenatalnego. Zaczynam się tymi prenatalnymi trochę stresowac...

Stary 2016-07-10, 12:34   #2243
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już czekam prawie miesiąc na kolejne USG i chyba jajo zniosę jeszcze 1,5 tygodnia do wizyty u gina, i 2 tygodnie do prenatalnego. Zaczynam się tymi prenatalnymi trochę stresowac...

a pappe robisz czy samo usg, już się zastanowiłaś?
ja na 90% będę też pappe robić
Stary 2016-07-10, 12:37   #2244
MartaMagda
Zakorzenienie

Robię oba w pakiecie, prywatnie zaplace za to w promocji 320 zł. W sumie nie nie wiem, co mam myśleć o tym badaniu i jaki wynik powinien mnie uspokoić. Najważniejsze dla mnie jest USG, a pappa to uzupełnienie.

Stary 2016-07-10, 13:32   #2245
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
a pappe robisz czy samo usg, już się zastanowiłaś?
ja na 90% będę też pappe robić
Ja zdecydowałam usg i jak będą jakieś nieprawidłowości albo wątpliwości to zrobię pappe...
Ja za tydzień wizyta a za jakieś 2-3 genetyczne )

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Cytat:

Prenatalne jest każde usg... Ty mówisz o genetycznym
Stary 2016-07-10, 13:35   #2246
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez pater86 Pokaż wiadomość
Hej też macie szalone sny? Ja wczoraj całą noc zabijałam zombi a tą noc to takie łóżkowe ekscesy mi się śniły, że film by można było nakręcić normalnie czekam na kolejną nic z niecierpliwością
Mi jakieś potwory się ostatnio siły, to było straszne...
Cytat:
Napisane przez Krysilla Pokaż wiadomość
Chyba tak. Będę osiemnastego wiedzieć na pewno

Podobno tak. No starsze ma 2.01 cm a te tutaj na razie widac pecherzyk, żółtko i zalążek. Zobaczymy dalej.

Powiedziałam mężowi że już się z nim nie kocham, bo zaraz trojaczki będą

Gratuluję Wiem co czujesz,najlepiej teraz o tym nie myśleć, bo to jest za wielki szok Przynajmniej nie będę sama w bliźniaczej ciąży
Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Zastanawia mnie jeszcze przypadek Krysi. Skoro ma różnicę 2 tygodni, to to nie będą bliźniaki, tylko dwójka całkowicie różniących się dzieciaczków? Tak jakby to było rodzeństwo urodzone w innych terminach?
U mnie będzie podobieństwo rodzeństwa, jestem w ciąży dwukosmówkowej, tak jak u Krysilli są 2 pęcherzyki, jeden młodszy o 4 dni.

Dziewczyny prawda jest taka, że bliźniaki mogą się jeszcze pojawić w naszym wątku, nawet w 12 tyg
Stary 2016-07-10, 13:37   #2247
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny prawda jest taka, że bliźniaki mogą się jeszcze pojawić w naszym wątku, nawet w 12 tyg
ale prawdopodobieństwo tego jest chyba dosyć niskie?
Stary 2016-07-10, 13:43   #2248
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Wczoraj wróciliśmy, droga do domu była koszmarem, zbrechtałam się w aucie, na szczęście w worek
Jutro mam wizytę, gdyby nie ta wizyta, to chyba do 12 tyg zostałabym nad morzem, bo czułam się tam świetnie
Stary 2016-07-10, 13:45   #2249
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zdecydowałam usg i jak będą jakieś nieprawidłowości albo wątpliwości to zrobię pappe...
Ja za tydzień wizyta a za jakieś 2-3 genetyczne )

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Prenatalne jest każde usg... Ty mówisz o genetycznym
No właśnie jestem ciekawa tej nomenklatury, bo ostatecznie skierowanie mam na badanie prenatalne, a USG mam na każdej zwykłej wizycie

Stary 2016-07-10, 13:45   #2250
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
ale prawdopodobieństwo tego jest chyba dosyć niskie?
U mnie prawdopodobieństwo bliźniaków było bardzo małe, wiec w nic już nie wierze
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości