Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie? - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-22, 14:27   #751
leuwen
Zadomowienie

Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Naprawdę wierzą?

O kurde
Cóż za przenikliwość u ŚJ występuje. Co do sztuki policzyli. W szoku jestem

Nie wiem czy wierzą czy nie ale w szoku nie powinnaś byc bo oni nie są z tego swiata, jak to któraś z nich napisałą
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 15:02   #752
calkiem-spoko
BAN stały

No, w sumie E.T. też nie był z tego świata
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 16:29   #753
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
No, w sumie E.T. też nie był z tego świata

Nie smiej sie z ET, miał na wielu ludzi ogromny wpływ, i myślę ze gdyby stworzył jakaś odmianę chrzescijaństwa to nie byłby gorszy od ŚJ pod względem liczby wyznawców.
Stary 2008-01-22, 16:39   #754
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
Nie smiej sie z ET, miał na wielu ludzi ogromny wpływ, i myślę ze gdyby stworzył jakaś odmianę chrzescijaństwa to nie byłby gorszy od ŚJ pod względem liczby wyznawców.
Taaa...wyznawano by zasadę "go home" i czekano, aż E.T. zabierze wszystkich w kosmos. Do innego świata, z którego pochodzi.

Niestety, E.T. nie ma swojej Biblii, ale mógłby też jakąś ludzi natchnąć swą mocą, co by książkę napisali i jego wyznawcy by cytatami zapodawali z niej jak przenajprawdziwszą prawdą na prawo i lewo, a co tam.
Stary 2008-01-22, 16:49   #755
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Taaa...wyznawano by zasadę "go home" i czekano, aż E.T. zabierze wszystkich w kosmos. Do innego świata, z którego pochodzi.

Niestety, E.T. nie ma swojej Biblii, ale mógłby też jakąś ludzi natchnąć swą mocą, co by książkę napisali i jego wyznawcy by cytatami zapodawali z niej jak przenajprawdziwszą prawdą na prawo i lewo, a co tam.

ET nie ma biblii bo jeszcze za mało czasu minęło i zyją ludzie którzy wiedza, ale za jakeiś 300, 400 lat, jak nastąpi jakaś awaria w systemie i nikt nie będzie wiedział co było prawdą a co fikcją. Kto wie. moze ET doczeka się wyznawców.
Stary 2008-01-22, 16:58   #756
Poppet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez edit23 Pokaż wiadomość
A cóż oni ci takiego zrobili
Ja rozumiem, że czasem są nachalni, ale to jeszcze nie powód, żeby robić na nich nagonkę.
wykorzystali moją psychicznie chorą ciotkę - wiedząc, że jest chora. Oczywiście może niepotrzebnie generalizuję.

Poza tym link był formą żartu . Taki hihi haha.. nie wyszło.

Poppet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 17:18   #757
ainoh7
Rozeznanie

Cytat:
anioh7, szkoda Twoich słów, bo i tak na wszystko cytacik z Biblii zastępujący samodzielne myślenie się znajdzie.
Zapewne zostali nauczeni odpowiedniej reakcji na wszystko na jakichś kursach organizowanych przez współwyznawców.

Cóż. Chociaż sobie uświadomiłam, na czym polega destruktywne działanie sekt - tak zmanipulują człowieka, że już za Chiny Ludowe nic do niego nie dotrze, żadne racjonalne argumenty, i będzie jak katarynka klepał w kółko to samo (do znudzenia cytaty z Pisma Św). I jeszcze będzie się postrzegać za tego, który wszystko wie o wszystkim najlepiej. Bo jak w Piśmie jest tak napisane, to MUSI być prawda i kUniec. Fakt, z takim podejściem nie da się dyskusji prowadzić. Ale można poobserwować chociaż.
dokładnie całkiem spoko zgadzam sie z Toba całkowicie

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ŚJ to sekta. Może nie ma na celu zarabiania pieniędzy, ale powoduje "pranie mózgów" swoich wyznawców.
.

Cytat:
Napisane przez marika22 Pokaż wiadomość
Cieszę się, że w obecnej sytuacji mogę posiedzieć i poczytać jak się wymieniacie argumentami i nie uczestniczyć w tym i nie wczuwać się jak to niektórzy robi. Ale kiedyś też tak robiłam - niesamowicie broniłam swojej religii, nic do mnie nie docierało.
ainoh7 a Ty byłaś ŚW?? Bo zaciekawiło mnie to, że wiesz, że oni sobie zapisują godzinki, klepiąc w necie o religii.
hmm wiem duzo rzeczy na ten temat. nie byłam ale naprawde wiem duzo

Cytat:
1

2.
No i cóz z tego. W biblii jest wspominane wiele miast które wiadomo że były. Co to ma do rzeczy.

Dla mnie to bzdury, Miasta nie były aż tak ludne z prostej przyczyny, nie były sie w stanie wyzywic. Poziom logistyki i agrokultury stał na zbyt niskim poziomie, pozatym duze skupiska ludzi czesto były dziesiątkowane przez choroby, dopiero rzymianie wprowadzajać akwedukty i kanalizację częsciowo zaradzili problemowi rozprzestrzeniania sie chorób

Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość
1. Czy arka mogła pomieścić wszystkie zwierzęta?

To prawda, że encyklopedie wspominają o milionach gatunków żywych organizmów. Ale Noemu polecono uratować tylko przedstawicieli każdego „rodzaju” zwierząt lądowych i stworzeń latających. Obecnie znamy mnóstwo ich gatunków, jednak zdaniem niektórych badaczy do ich powstania wystarczyłyby 43 „rodzaje” ssaków, 74 „rodzaje” ptaków i 10 „rodzajów” gadów. Arka miała pojemność użytkową ok. 40 000 m3 — wystarczająco dużą, by pomieścić tylu pasażerów.

Autentyczność. Wiarogodność Biblii atakowano z różnych stron, ale nawet w najdrobniejszej mierze nie zdołano podkopać lub osłabić jej pozycji.
dzioewczyno otrwrałas swa ksiazeczke biblia słowo boze.. czy jakis tam tytuł i przepisujesz bez sensu... moze najpierw to przeczytaj co???

Cytat:
Trudno. Nie musisz wierzyć, ale nie wymyślaj bzdurnych argumentów.
Ludzie nas nie lubią bo nie jesteśmy ze świata, co także już dawno mówiła Biblia.
to po co sie do tego swiata mieszasz? siedz sobie z boku i wierz w ta swoja wiare a nie nakłaniaj innych.
a poza tym jak nie jestes ze swiata to moim zdaniem powinniscie sobie załozyc swoj system policyjny, ratowniczy i inny a nie jak was potem cos doswiadczy to prosicie sie ludzie ze swiata....
a jak sie tak uskarzacie na rzady swiatowe to moze załozycie swoje i pokazecie jacyscie lepsi co?

Cytat:
Co dożycia po śmierci, to jak sobie tak czytam co piszesz, to dla mnie osobiście wolałbym nie zmartchwywstać jeśłi miałbym sieobudzić posród ludzi którzy w kółko klepią frazesami z biblii i wszystko jest takie cukierkowe jak na okładkach waszych pism. To już wolę zeby nic nie było po śmierci
leuwen z tym jestem z toba
i ksiązki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186983

: D
ainoh7 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-22, 17:22   #758
Momo
Zakorzenienie

Cytat:

Parę godzin "nie zaglądania" i cóż można tu wyczytać

P.S.Mnie ,to nawet E.T nie nawróci...
O ŚJ ,czy Rydzyku nie wspomnę

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 17:45   #759
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Momo Pokaż wiadomość

Parę godzin "nie zaglądania" i cóż można tu wyczytać

P.S.Mnie ,to nawet E.T nie nawróci...
O ŚJ ,czy Rydzyku nie wspomnę

Nie mów xle o ET bo moze obrażasz czyjeś uczucia zestawiajac go z ojcem dyrektorem
Stary 2008-01-22, 18:11   #760
calkiem-spoko
BAN stały

A swoją drogą, rozwaliły mnie argumenty coldold na temat faktycznego istnienia Arki Noego. Oni naprawdę w to wierzą czy tylko udają? Bo nie umiem uwierzyć, jak można na poważnie w to wierzyć...

To też jest dobre:

Cytat:
Znany amerykański pedagog William Lyon Phelps powiedział kiedyś: „Uważam, że wiedza biblijna bez studiowania na uczelni ma większą wartość niż wyższe studia bez Biblii” (The New Dictionary of Thoughts, s. 46).
Coldold, w takim razie po co w ogóle studiujesz? Biblia starczy w zupełności!

Edytowane przez calkiem-spoko
Czas edycji: 2008-01-22 o 18:15 Powód: dopisek
Stary 2008-01-22, 18:51   #761
Momo
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mów xle o ET bo moze obrażasz czyjeś uczucia zestawiajac go z ojcem dyrektorem
Masz rację
E.T. -wybacz

Awatar - made by Momo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-22, 18:55   #762
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
E.T. -wybacz
W Wielkie Księdze Tajemniczej E.T. jest napisane: Nie będziesz zestawiała imienia E.T. swego z imieniem ojca dyrektora Tadeusza R.

E.T. mówi: GO HOME.

Masz w to wierzyć! Nie przyjmuję odstępstwa od normy! Samodzielne myślenie jest zakazane, zresztą po co myśleć, masz Księgę E.T. z innego świata!
Stary 2008-01-22, 19:02   #763
marika22
Rozeznanie

Red face Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?

ainoh7 a skąd tyle wiesz - he ???

Odkąd nie jestem już w tej religii to patrzę totalnie inaczej na te wszystkie sprawy związane ze ŚJ. Co prawda szanuję ich jako ludzi i bardzo mi brakuje moich dwanych "przyjaciół" z tej religii, ale skoro tak musiało być, że już nie jestem jedną z nich, to cóż... Obecnie jestem w fazie nie wgłębiania się w jakąkolwiek religię.
marika22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 19:06   #764
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
W Wielkie Księdze Tajemniczej E.T. jest napisane: Nie będziesz zestawiała imienia E.T. swego z imieniem ojca dyrektora Tadeusza R.

E.T. mówi: GO HOME.

Masz w to wierzyć! Nie przyjmuję odstępstwa od normy! Samodzielne myślenie jest zakazane, zresztą po co myśleć, masz Księgę E.T. z innego świata!
To już przestaje być śmieszne. Mamy tutaj dyskutować, a nie wyśmiewać się z innych osób czy religii.
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 19:24   #765
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Nie popadaj śmieszność.
Widać lepiej znasz Boga, niż On zna sam siebie

Swoją drogą, straszliwa jest ta wizja Boga wymyślona przez Świadków Jehowy...
Bóg się czymś "brzydzi", Żydzi to "antychryści" i nie mają prawa niczego od Boga oczekiwać...

Ma się rozumieć, że ŚJ zgarnęli zwycięsko całą przeznaczoną dla ludzkości pulę wiedzy, mądrości i łask przeróżnych - i nie może być inaczej...
Bóg nie musi Ci się podporządkowywać i zmieniać zasad dla Ciebie, skoro już to Ci się nie podoba, pewnie Ci się tez nie spodoba np. to: "Zwłoki ich będą leżeć jak trupy pozostawione w miejscu bitwy, wydane na pastwę ptakom padlinożernym"
Niczego nie trzeba wymyślać wszystko jest opisane w Biblii, wystarczy zajrzeć.
Zwyczaje pogan, są obrzydliwością z prostej przyczyny, fałszują prawdę, np. nieśmiertelność duszy, nauka ta zakłada, że dusza ludzka, jest nieśmiertelna, a więc nie można jej w żaden sposób zabić, to jest przedłużanie nauki Szatana z Edenu, już tam chciał ludziom wmówić, że poradzą sobie bez Boga, a ja Ci mówię, że Bóg ma władzę zabić duszę, bo dusza która grzeszy ta umrze.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
- Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy.
coldold jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-22, 20:00   #766
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Starsze niż Biblia

Szukając prawdy o stworzeniu świata staramy się sięgać po najstarsze źródła. Czy Biblia jest najstarszą księgą na świecie?
Jeszcze przed stu pięćdziesięciu laty nasza wiedza na temat cywilizacji Bliskiego Wschodu była znacznie uboższa. W połowie XIX w. archeologowie angielscy odkryli w Niniwie, dawnej stolicy Asyrii, ogromną bibliotekę króla Asurbanipala. Znaleziono tam około 25 tys. glinianych tabliczek z pismem klinowym. Na jednej z nich był fragment dotyczący potopu, który zupełnie przypominał znaną nam opowieść biblijną. Znalezisko wywołało zdumienie. Nagle okazało się, że Biblia, która przez wieki uchodziła za najstarszą księgę świata, wcale taką nie jest.
Odkrycie wspomnianej biblioteki dowiodło, że istniały inne, dużo starsze dzieła literackie. Znaleziono w nich wiele motywów dotychczas znanych tylko z Biblii. Czyżby Biblia powtarzała jedynie to, co inni wymyślili dużo wcześniej? Odpowiedź na to pytanie wymagała wielu lat badań. Spojrzenie na teksty natchnione w kontekście literatury bliskowschodniej pozwoliło docenić pracę autorów biblijnych. Oni nie tylko dobrze znali mitologiczną tradycję swych sąsiadów, lecz potrafili wybierać z niej „cegiełki” na własny użytek. Zapożyczone tradycje starannie oczyszczali z wszelkiego politeizmu, choć nie zawsze im się to w pełni udawało. Ostatecznie, pomimo tematycznego pokrewieństwa tekstów, widoczna jest całkowita odmienność i oryginalność ksiąg biblijnych.
Co w takim razie uważa się za najstarszą księgę, która mówi o stworzeniu?
Najstarszy znany nam w całości tekst to poemat „Atarhasis” (nazwa pochodzi od imienia głównego bohatera). Powstał on w Mezopotamii w XVIII w. przed Chrystusem. Najlepiej zachowany jego tekst pochodzi z XVII w. przed Chrystusem. Znajdziemy w nim opis początków człowieka oraz potopu. Jego treścią jest jednak nie tyle stworzenie świata, co próba odpowiedzi na pytanie: skąd wziął się człowiek i jaki jest cel jego życia? Bohaterami poematu są dwie grupy bogów: starsi, nazywani Anunnaki, i młodsi, Igigi. Przytoczmy może fragment:
„Kiedy bogowie stwarzali człowieka, byli zmuszani do pracy i bardzo się trudzili,
gdy wielcy Anunnaki nakładali na Igigi siedmiokrotne prace.
Wielki był ich trud,
a praca bardzo ciężka i nieskończone ich mozoły”.
Wykorzystywani tak okrutnie, wyczerpani do cna, Igigi zbuntowali się wreszcie przeciw potężnym pobratymcom. Zagrożeni Anunnaki wpadli w panikę, która pogłębiła się jeszcze po daremnych próbach ugłaskania buntowników. W końcu bogu Ea przyszedł do głowy dobry pomysł.
„Ea, otworzywszy usta, zwrócił się do bogów, swoich braci:
Dlaczego mamy ich obwiniać?
Ciężka była ich praca, nieskończone mozoły!”
Jest jednak na to rada. Wystarczy stworzyć człowieka:
„To on będzie dźwigał jarzmo bogów, będzie dźwigał jarzmo Igigi,
to człowiek zostanie obciążony ich pracą”.
Na takie rozwiązanie zgodzili się wszyscy chętnie. Z gliny zmieszanej z ciałem i krwią zabitego boga We stworzono człowieka1.
W Biblii również czytamy, że człowiek ulepiony został z gliny...
W Księdze Rodzaju znajdziemy dwa obrazy stworzenia człowieka. W drugim z nich podane są szczegóły. Czytamy tam: Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą (Rdz 2, 7). Skąd wziął się ten motyw? Otóż wystarczyło podglądnąć pracę zręcznego garncarza: potrafił on wydobyć z gliny bardzo zgrabne formy, najróżniejsze naczynia i figurki. Dlatego przeniesienie tego obrazu na Boga, który lepi z gliny człowieka, wydawało się całkiem oczywiste i dość często pojawiało się jako motyw stworzenia na Bliskim Wschodzie.

Co do reszty z klerem to się zgadzam. Poprostu byli wczesniej od was i zdazyli lepiej ugruntować swoją pozycję, raczej nie macie szns ich dogonić.
Fragmenty bibli powstały jakieś 3500 lat temu. Pierwsza część tego dzieła została spisana kilka stuleci przed ułożeniem najwcześniejszych hymnów wchodzących w skład hinduskich Wed i około tysiąca lat przed narodzinami Buddy, Mahawiry i Konfucjusza. Księgę tę ukończono w roku 98 n.e., ponad 500 lat przed założeniem islamu przez Muhammada.
A któż słyszał oprócz prof. Anny Świderkówna o poeamcie „Atarhasis” ? Gdzie jest odnotowane, pisali w gazetach o tym "wiekopomnym " odkryciu?
Co do kleru, to ja ani żaden Świadek, wierz mi, nie chciał by im dorównać pod żadnym względem
Nadal nie wytłumaczyłeś fenomenu Biblii
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 20:00   #767
ainoh7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marika22 Pokaż wiadomość
ainoh7 a skąd tyle wiesz - he ???
moja bliska rodzina jest w tej wierze a ja akurat swego czasu tez sie tym interesowałam i rózne rzeczy posprawdzałam no i widziałam na własne oczy
i ksiązki

Stary 2008-01-22, 20:08   #768
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edit23 Pokaż wiadomość
Te ostatnie zdania to chyba nie do mnie. Proszę mnie nie uświadamić, bo moja wiedza religijna jest już ugruntowana.
to samo mogłabym napisać w odpowiedzi na Wasze zarzuty, jednak nie poszłam na łatwizne. A skoro Twoja wiedza religijna jest już ugruntowana, o rozumiem, że masz wiedze o swojej religi, a Jezus jest jej częścią i to znaczną, więc powinnaś wiedzieć
Stary 2008-01-22, 20:10   #769
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Starsze niż Biblia

Szukając prawdy o stworzeniu świata staramy się sięgać po najstarsze źródła. Czy Biblia jest najstarszą księgą na świecie?
Jeszcze przed stu pięćdziesięciu laty nasza wiedza na temat cywilizacji Bliskiego Wschodu była znacznie uboższa. W połowie XIX w. archeologowie angielscy odkryli w Niniwie, dawnej stolicy Asyrii, ogromną bibliotekę króla Asurbanipala. Znaleziono tam około 25 tys. glinianych tabliczek z pismem klinowym. Na jednej z nich był fragment dotyczący potopu, który zupełnie przypominał znaną nam opowieść biblijną. Znalezisko wywołało zdumienie. Nagle okazało się, że Biblia, która przez wieki uchodziła za najstarszą księgę świata, wcale taką nie jest.
Odkrycie wspomnianej biblioteki dowiodło, że istniały inne, dużo starsze dzieła literackie. Znaleziono w nich wiele motywów dotychczas znanych tylko z Biblii. Czyżby Biblia powtarzała jedynie to, co inni wymyślili dużo wcześniej? Odpowiedź na to pytanie wymagała wielu lat badań. Spojrzenie na teksty natchnione w kontekście literatury bliskowschodniej pozwoliło docenić pracę autorów biblijnych. Oni nie tylko dobrze znali mitologiczną tradycję swych sąsiadów, lecz potrafili wybierać z niej „cegiełki” na własny użytek. Zapożyczone tradycje starannie oczyszczali z wszelkiego politeizmu, choć nie zawsze im się to w pełni udawało. Ostatecznie, pomimo tematycznego pokrewieństwa tekstów, widoczna jest całkowita odmienność i oryginalność ksiąg biblijnych.
Co w takim razie uważa się za najstarszą księgę, która mówi o stworzeniu?
Najstarszy znany nam w całości tekst to poemat „Atarhasis” (nazwa pochodzi od imienia głównego bohatera). Powstał on w Mezopotamii w XVIII w. przed Chrystusem. Najlepiej zachowany jego tekst pochodzi z XVII w. przed Chrystusem. Znajdziemy w nim opis początków człowieka oraz potopu. Jego treścią jest jednak nie tyle stworzenie świata, co próba odpowiedzi na pytanie: skąd wziął się człowiek i jaki jest cel jego życia? Bohaterami poematu są dwie grupy bogów: starsi, nazywani Anunnaki, i młodsi, Igigi. Przytoczmy może fragment:
„Kiedy bogowie stwarzali człowieka, byli zmuszani do pracy i bardzo się trudzili,
gdy wielcy Anunnaki nakładali na Igigi siedmiokrotne prace.
Wielki był ich trud,
a praca bardzo ciężka i nieskończone ich mozoły”.

Wykorzystywani tak okrutnie, wyczerpani do cna, Igigi zbuntowali się wreszcie przeciw potężnym pobratymcom. Zagrożeni Anunnaki wpadli w panikę, która pogłębiła się jeszcze po daremnych próbach ugłaskania buntowników. W końcu bogu Ea przyszedł do głowy dobry pomysł.
„Ea, otworzywszy usta, zwrócił się do bogów, swoich braci:
Dlaczego mamy ich obwiniać?
Ciężka była ich praca, nieskończone mozoły!”
Jest jednak na to rada. Wystarczy stworzyć człowieka:
„To on będzie dźwigał jarzmo bogów, będzie dźwigał jarzmo Igigi,
to człowiek zostanie obciążony ich pracą”.

Na takie rozwiązanie zgodzili się wszyscy chętnie. Z gliny zmieszanej z ciałem i krwią zabitego boga We stworzono człowieka1.
W Biblii również czytamy, że człowiek ulepiony został z gliny...
W Księdze Rodzaju znajdziemy dwa obrazy stworzenia człowieka. W drugim z nich podane są szczegóły. Czytamy tam: Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą (Rdz 2, 7). Skąd wziął się ten motyw? Otóż wystarczyło podglądnąć pracę zręcznego garncarza: potrafił on wydobyć z gliny bardzo zgrabne formy, najróżniejsze naczynia i figurki. Dlatego przeniesienie tego obrazu na Boga, który lepi z gliny człowieka, wydawało się całkiem oczywiste i dość często pojawiało się jako motyw stworzenia na Bliskim Wschodzie.

Co do reszty z klerem to się zgadzam. Poprostu byli wczesniej od was i zdazyli lepiej ugruntować swoją pozycję, raczej nie macie szns ich dogonić.

"Wklejanie tony tekstu którego nikt nie czyta to najlepszy sposób by ten wątek umarł. Chyba zetego własnie chcesz."
Przypominasz sobie?
Najstarsza część Biblii powstała wcześniej niż wszystkie inne teksty religijne świata. Tora, czyli pięć pierwszych ksiąg biblijnych — Prawo, które pod wpływem natchnienia od Boga spisał Mojżesz — pamięta XV i XVI wiek p.n.e. Dla porównania: hinduska Rygweda (zbiór hymnów) została ukończona około 900 roku p.n.e. i nie rości sobie pretensji do Boskiej inspiracji. Kanon buddyjski, tak zwany Trójkosz, pochodzi z V stulecia p.n.e., Koran, który Bóg jakoby przekazał za pośrednictwem anioła Gabriela, powstał w VII wieku n.e., a Księga Mormona, uchodząca za dar ofiarowany Amerykaninowi Josephowi Smithowi przez anioła imieniem Moroni, jest wytworem XIX wieku. Gdyby część tych ksiąg istotnie została natchniona przez Boga, jak zapewniają niektórzy, to podane w nich wskazówki religijne nie powinny kolidować z naukami Biblii, składającej się przecież z najstarszych natchnionych tekstów.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
Stary 2008-01-22, 20:17   #770
vilandra
Zakorzenienie

Ainoh7 , całkiem-spoko,momo, z tego co zauważyłam nie macie żadnej wiedzy, nie znacie Bibli, historii, nie znacie nawet własnej religi, nie wiecie ile w niej z chrześcijaństwa, ile z pogaństwa i jak ma się jedno do drugiego. Wasze " argumenty" to drwienie z osób, które znają Pismo, taka taktyka, tak? Drwicie z goldold bo zna Biblie? to jest iracjonalne jak na chrześcijanki, którymi jesteście , tak? w kościele uczą, żeby nie wierzyć Bibli, żeby ją negować?
My z goldold odpowiadamy na Wasze pytania, dlaczego nie odpowiecie na nasze? Przecież w końcu to ma być dyskusja.....
Stary 2008-01-22, 20:20   #771
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Bóg nie musi Ci się podporządkowywać i zmieniać zasad dla Ciebie, skoro już to Ci się nie podoba, pewnie Ci się tez nie spodoba np. to: "Zwłoki ich będą leżeć jak trupy pozostawione w miejscu bitwy, wydane na pastwę ptakom padlinożernym"
Niczego nie trzeba wymyślać wszystko jest opisane w Biblii, wystarczy zajrzeć.
Zwyczaje pogan, są obrzydliwością z prostej przyczyny, fałszują prawdę, np. nieśmiertelność duszy, nauka ta zakłada, że dusza ludzka, jest nieśmiertelna, a więc nie można jej w żaden sposób zabić, to jest przedłużanie nauki Szatana z Edenu, już tam chciał ludziom wmówić, że poradzą sobie bez Boga, a ja Ci mówię, że Bóg ma władzę zabić duszę, bo dusza która grzeszy ta umrze.
Szczerze mówiąc, jakoś się nie boję. Może mnie te ptaki zeżrą, ale chociaż będę miała ciekawszy żywot niż nieustające czytanie Biblii, katowanie na klatkach schodowych bliźnich cytatami z niej i fanatyczną wiarę.

A to chyba mnisi tybetańscy dają swoje zwłoki na pokarm dla sępów

Jaka KONKRETNA pogańska nauka mówi o nieśmiertelności duszy? Ups, chyba katolicyzm.

Jakie to szczęście, że jako jedna z nielicznych znasz PRAWDĘ, możesz występować jako adwokat samego Boga...
Stary 2008-01-22, 20:31   #772
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze mówiąc, jakoś się nie boję. Może mnie te ptaki zeżrą, ale chociaż będę miała ciekawszy żywot niż nieustające czytanie Biblii, katowanie na klatkach schodowych bliźnich cytatami z niej i fanatyczną wiarę.

A to chyba mnisi tybetańscy dają swoje zwłoki na pokarm dla sępów

Jaka KONKRETNA pogańska nauka mówi o nieśmiertelności duszy? Ups, chyba katolicyzm.

Jakie to szczęście, że jako jedna z nielicznych znasz PRAWDĘ, możesz występować jako adwokat samego Boga...
Ale nie masz się bać naprawdę, ja żyłam długo w strachu wiem, jakie to destrukcyjne, Bóg mimo wszystko ujmuje osobowością. Tylko nie można w żadną stronę przesadzać, nie można nazywać go Miłością, bo jest też Sprawiedliwością itp.
Katolicyzm to nie jest nauka.
Stary 2008-01-22, 21:16   #773
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
"Wklejanie tony tekstu którego nikt nie czyta to najlepszy sposób by ten wątek umarł. Chyba zetego własnie chcesz."
Przypominasz sobie?
Najstarsza część Biblii powstała wcześniej niż wszystkie inne teksty religijne świata. Tora, czyli pięć pierwszych ksiąg biblijnych — Prawo, które pod wpływem natchnienia od Boga spisał Mojżesz — pamięta XV i XVI wiek p.n.e. Dla porównania: hinduska Rygweda (zbiór hymnów) została ukończona około 900 roku p.n.e. i nie rości sobie pretensji do Boskiej inspiracji. Kanon buddyjski, tak zwany Trójkosz, pochodzi z V stulecia p.n.e., Koran, który Bóg jakoby przekazał za pośrednictwem anioła Gabriela, powstał w VII wieku n.e., a Księga Mormona, uchodząca za dar ofiarowany Amerykaninowi Josephowi Smithowi przez anioła imieniem Moroni, jest wytworem XIX wieku. Gdyby część tych ksiąg istotnie została natchniona przez Boga, jak zapewniają niektórzy, to podane w nich wskazówki religijne nie powinny kolidować z naukami Biblii, składającej się przecież z najstarszych natchnionych tekstów.

a artykuł który przytoczyłem jest bzdurą i napisał go jakis głab z tytułem profesora, i pewnie na dodatek antychryst ;-)

Sama wklejałaś teksty razem zz twoją koleżanką więc posłuzyłęm się tym samym
Stary 2008-01-22, 21:20   #774
ainoh7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
Ainoh7 , całkiem-spoko,momo, z tego co zauważyłam nie macie żadnej wiedzy, nie znacie Bibli, historii, nie znacie nawet własnej religi, nie wiecie ile w niej z chrześcijaństwa, ile z pogaństwa i jak ma się jedno do drugiego. Wasze " argumenty" to drwienie z osób, które znają Pismo, taka taktyka, tak? Drwicie z goldold bo zna Biblie? to jest iracjonalne jak na chrześcijanki, którymi jesteście , tak? w kościele uczą, żeby nie wierzyć Bibli, żeby ją negować?
My z goldold odpowiadamy na Wasze pytania, dlaczego nie odpowiecie na nasze? Przecież w końcu to ma być dyskusja.....
ty takze vilandro nie posiadasz zadnej wiedzy. cytujesz tylko urywkki ze staznicy i innych swoich ksiazeczek , biblie znasz tylko "pod" swoja religie naciagnieta,a nie musisz mi mówic ze nie znam nawet własnej religi bo niestety nie masz nawet pojecia jaka i czy wogole jakakolwiek religie wyznaje...
a goldold zna ale chyba ksiazeczke "całe pismo jest natchnione..." albo biblia słowo boze czy ludzkie" i tyle. spisuje całe akapity z czego popadnie wiec nie mow mi ze ona zna biblie. zna owszem pare wersetow wyrwanych z kontekstu.
a wogole dlaczego tak sie czepiasz tego iz jestem chrzescijanka? a moze nie jestem.. moze nie chodze do koscioła a wiec co z gory zakładasz ze tak mnie uczy kosciół? wiesz dlaczego/ bo tylko wiare katolicka wy umiecie negowac i tyle.... ale porozmawiac z jakims ateista to lepiej sie oddalic nie? o ilez prosciej jest tłuc katolikowi ze choinka jest poganska .. haha

a dalczego ty nie odpowiedziałas na pytanie :
dlaczego swiadkowie zapowiadali koniec swiata na wiek 20? dlaczego tegokonca niema / i dlaczego nawet teraz nie przyznaja sie do błedu??? tylko nie wymawaiaj sie tzw "swiatłami" bo padne zaraz ze smiechu... - czyli raz bog cos wyjawił a potem sobie zaprzeczył i inaczej to wyjawił i jeszcze nazwał to:" nowe swiatło' co?
i ksiązki

Edytowane przez ainoh7
Czas edycji: 2008-01-22 o 21:22 Powód: przecinek
Stary 2008-01-22, 21:27   #775
leuwen
Zadomowienie

Cytat:

Ale Wy też niestety nie odpowiadacie na pytania, albo robicie to zdawkowo, a tam gdzie nie da się czegoś racjonalnie wytłumaczyć mówicie ze ten fakt jest oczywisty sam wsobie. Ja sie na pewno z Wami nie dogadam bo mamy dwie różne tezy. Wy wierzycie w boga i w to co jest w biblii uznajecie za prawdę natomiast ja wrecz przeciwnie ;-)
Stary 2008-01-22, 21:27   #776
Momo
Zakorzenienie

Cytat:
Ja podchodzę nie z drwiną,ale z przymrużeniem oka
Oczywiście,że nie mam na ten temat żadnej wiedzy - nie studiowałam religioznastwa ani też Biblii.
Nie czuję żadnej potrzeby aby się w nią wgłębiać.Owszem lubię sobie coś ciekawego czasami poczytać.Nawet na tym wątku znalazłam wiele interesujących rzeczy
Co dziwne, im więcej dowiaduję się na te tematy ,tym bardziej odpycha mnie to od jakiejkolwiek religii.
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu,że każda religia ,to rodzaj sekty
Takie jest moje osobiste zdanie.

Awatar - made by Momo
Stary 2008-01-22, 21:32   #777
coldold
Zakorzenienie

Dot.: Świadkowie Jehowy - co wy o tym myślicie?

Cytat:
a artykuł który przytoczyłem jest bzdurą i napisał go jakis głab z tytułem profesora, i pewnie na dodatek antychryst ;-)

Sama wklejałaś teksty razem zz twoją koleżanką więc posłuzyłęm się tym samym
No skoro robisz to samo nie wyrzucaj tego innym. Nie znam autora artykułu, ale wiele innych źródeł mówi, że to Biblia jest najstarszą księgą, z resztą czy to takie ważne.

Ainoh nawet nie możesz się posunąć do napisania z dużej litery "Bóg"?
Z ateistą wiele razy rozmawiałam, ale o czym tu rozmawiać skoro sprawa rozchodzi się o wiarę w Boga, tylko na tym można budować dalszą dyskusję. O moją wiedzę proszę pytać mnie i pisać poprawnie mój nick
Nikt nie zapowiadał końca świata, bo niby co znaczy werset "Nikt nie zna dnia ani godziny"? Podaj źródło, konkrety a nie rzucanie słów na wiatr i to jeszcze tak chaotycznych, że czuję jakbym się w wymiocinach babrała.

Cytat:
Ja podchodzę nie z drwiną,ale z przymrużeniem oka
Oczywiście,że nie mam na ten temat żadnej wiedzy - nie studiowałam religioznastwa ani też Biblii.
Nie czuję żadnej potrzeby aby się w nią wgłębiać.Owszem lubię sobie coś ciekawego czasami poczytać.Nawet na tym wątku znalazłam wiele interesujących rzeczy
Co dziwne, im więcej dowiaduję się na te tematy ,tym bardziej odpycha mnie to od jakiejkolwiek religii.
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu,że każda religia ,to rodzaj sekty
Takie jest moje osobiste zdanie.
dlatego właśnie nie powinno się na "te" tematy rozmawiać przez internet bo można wszystko zepsuć. Nie jest to metoda Chrystusowa i tyle.
Stary 2008-01-22, 21:32   #778
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Fragmenty bibli powstały jakieś 3500 lat temu. Pierwsza część tego dzieła została spisana kilka stuleci przed ułożeniem najwcześniejszych hymnów wchodzących w skład hinduskich Wed i około tysiąca lat przed narodzinami Buddy, Mahawiry i Konfucjusza. Księgę tę ukończono w roku 98 n.e., ponad 500 lat przed założeniem islamu przez Muhammada.
A któż słyszał oprócz prof. Anny Świderkówna o poeamcie „Atarhasis” ? Gdzie jest odnotowane, pisali w gazetach o tym "wiekopomnym " odkryciu?
Co do kleru, to ja ani żaden Świadek, wierz mi, nie chciał by im dorównać pod żadnym względem
Nadal nie wytłumaczyłeś fenomenu Biblii

pisałem wczesniej dlaczego stary testament jest dla mnei fenomem, tez uważam ze była jakaś ingerencja z zewnatrz, ale bardziej skłąniam sie do tego że była to inna cywilizacja duzo bardziej technicznie zaawansowana.
Człowiek tamtego okresu widząc samolot z p[enościa uznał by to za cos boskiego bo nie umiałby sobie tego w racjonalny sposób wytłumaczyć. Do tej pory zresztą ludzie widząc w stanach bardziej technicznie zaawansowane samoloty uważaja ze to ufo.

Pod tym względem stary testament jest dla mnie fenomentm. Bo opisy w nim zawarte akie jak spotkanie z bogiem, zagłada pierworodnych, i reszta plag, zniszczenie sodomy, przypomina mi raczej opis z filmu sf. Takie miałem pierwsze wrażenie gdy czytałem stary testament.
Stary 2008-01-22, 21:35   #779
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
No skoro robisz to samo nie wyrzucaj tego innym. Nie znam autora artykułu, ale wiele innych źródeł mówi, że to Biblia jest najstarszą księgą, z resztą czy to takie ważne.

Ainoh nawet nie możesz się posunąć do napisania z dużej litery "Bóg"?
Z ateistą wiele razy rozmawiałam, ale o czym tu rozmawiać skoro sprawa rozchodzi się o wiarę w Boga, tylko na tym można budować dalszą dyskusję. O moją wiedzę proszę pytać mnie i pisać poprawnie mój nick
Nikt nie zapowiadał końca świata, bo niby co znaczy werset "Nikt nie zna dnia ani godziny"? Podaj źródło, konkrety a nie rzucanie słów na wiatr i to jeszcze tak chaotycznych, że czuję jakbym się w wymiocinach babrała.

Mnie sie zdaza robić literówki bo w przeciwieństwie do ciebie nie używam az tak czesto klawiszy ctrlc ctrlv bo piszę to co myślę .
Stary 2008-01-22, 21:36   #780
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Ale Wy też niestety nie odpowiadacie na pytania, albo robicie to zdawkowo, a tam gdzie nie da się czegoś racjonalnie wytłumaczyć mówicie ze ten fakt jest oczywisty sam wsobie. Ja sie na pewno z Wami nie dogadam bo mamy dwie różne tezy. Wy wierzycie w boga i w to co jest w biblii uznajecie za prawdę natomiast ja wrecz przeciwnie ;-)
Ale nie da się wielu rzeczy wyjaśnić, szczególnie tych które się wydarzyły kilka tys. lat wstecz., może gdybym była na miejscu wydarzeń to tak, ale niestety... i chociaż chciałabym znać prawdę absolutną to nie było mi dane.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości