|
|
#3811 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wymarzony pierścionek, vol V czas zacząć :D
Cytat:
Czy możesz zdradzić jaki to był Bank ten ekspresowy co Wam wszystko w końcu załatwił..... Nam też zależy na czasie, jak się zdecydujemy to wpłacamy zaliczkę i nikt nie będzie czekał w nieskończoność A żeby zaliczka przepadła tez mi się nie uśmiecha ? Czy coś można jeszcze zrobić by mieć pewnośc, że kredyt się otrzyma -poza spełnianiem warunków finansowych ? ![]() Cytat:
U nas to proszą Cię abyś kupił, zwłaszcza w tych większych mieszkaniach nie ma takiego ruchu |
||
|
|
|
#3812 |
|
Zakorzenienie
|
nie pracuje bo w pewnym sensie nie chce. znaczy naprawde musze duzo w ksiazkach siedziec zeby ogarnac nauke. dla mnie to jest ciezkie. w moim miescie ciezko o prace, a nie chce dojezdzac do warszawy ( bo to jest meczace, wychodzi z tego 4 godziny). ze wzgledu na serce jakakolwiek praca fizyczna odpada. na dodatek mam zjazdy w piatki i z tym tez jest problem- kreca nosem. a nie chce wybierac praca czy wyklady (dla mnie wazne, duzo daja)
wiec ogolnie to wszystko sie naklada na siebie, zazebia,. a ja nie jestem w stanie ze wszystkim sobie poradzic czuje ze nie mam silKulbit ja doceniam to ze mam oplacane studia. to duza pomoc. nawet jak sie do TZa wyprowadze to mama chce mi czesne finansowac. z drugiej strony to ciezko powiedziec zebym w domu warunki do nauki miala. bo wierza mi ze jak ojciec jest w pijackim ciagu to nie jest latwo...a nauka to juz ostatnia rzecz o ktorej sie mysli. co do tej dziewczyny i uczelni. to Akademia podlaska, o nizszym poziomie. wiele moich znajomych tam poszlo i ze tak powiem z palcem w d... maja stypendium. a mi oczywiscie matka po ambicji jechala jak studia wybieralam. chcialam isc na turystyke prywatnie albo do technikum na technika farmacji to dawala do zrozumienia ze nie jest zadowolona, ze co bede po tym robic itp i wieczne porownywanie ze tej kolezanki syn to jest tu i tak sie uczy, a corka tej to tak... a ja glupia jej posluchalam...
|
#3813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I cale życie będę szczęśliwa, że miałam szansę liznąć "studenckie życie"... Później 2 lata zjazdów co tydzień, powroty do domu o 20, a rano w pn. na 6:30 do pracy. To uczy woli przetrwania, walki o swoje i wytrwałości - wiem, że muszę i koniec, nie ma zmiłuj Może to wynika z charakteru.Nie ma tu nic do podziwiania - nie miałam innego wyboru - gdybym tego się nie podjęła i nie podołała... nie wiem gdzie teraz bym była, ale wydaje mi się, że każdy w takiej sytuacji bierze tyłek w troki i idzie do przodu ![]() edit: sanetko ja musze to napisać - mój ojciec to alkoholik i tyran - znęcał się głównie psychicznie nad rodziną, nie było sielanki przyjającej nauce, ale ja wiedziałam i nadal wiem, że jesli nie będę pracowała i starała się co sił, to nigdy się z tego nie wydostanę... I wydostałam się. |
|
|
|
|
#3814 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem czy mogę zdradzić nazwę? Raiffeisen -najwyżej skasuje jak będzie trzeba Powiem tak...nie wiem czy bym go polecała, bank do najtańszych nie należy, mamy wysokie oprocentowanie, nawet bardzo, ale z wielu przyczyn, których u was może nie być, poza tym zależało nam bardzo na czasie, bo deweloper czekał w sumie z tymi przejściami około 3 miesięcy...normalnie ma się miesiąc na załatwienie kredytu...Po prostu unikajcie tych banków, o których pisałam. Mają wiele negatywnych opinni na wielu forach Aby mieć pewność, że się otrzyma kredyt to chyba warunki finansowe są najważniejsze. Niektóre banki też wymagają zatrudnienia na czas nieokreślony od 3-6 miesięcy.... |
|
|
|
|
#3815 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
to chyba ja tez pokrwena jestem bo tez miałam ten przedmiot:
|
||
|
|
|
#3816 |
|
Zakorzenienie
|
a jeszcze co do studiowania co sie lubi. jakie ja mialam pojecie idac na te studia. widze nazwy przedmiotow ale duzo mi to nie mowi: ciezkie to czy nie
wybralam to bo wydawalo mi sie ciekawe (Zawsze sie interesowalam anatomia itp wiec mysle zywienie ma z tym cos wspolnego). a tu niespodzianka, chemia,chemia,chemia...mi kro. do wkucia tyle co na dziennych, nikt nie wytlumaczy bo jak jade na zjazd to juz musze umiec i pisze z tego materialu wejsciowki (material do przodu). jeden egzamin sobie odpuscilam teraz (to termin 0 ). na drugi jak to napisali nie ma co sie uczyc bo pytania nie dotycza wykladow, jest zabawa w totolotka. na trzeci wydaje mi sie ze umiem (bo tylko powtarzam material z cwiczen ktorego sie uczylam na biezaco) ale moze mi sie tylko wydaje... ![]() i ta nieszczesna mikro i byc albo nie byc. brakuje mi 7 pkt, do zdobycia 9. a prawda jest taka ze moge wykuc te kilkadziesiat stron na pamiec a facet przyjdzie w zlym humorze i da takie pytania ze nic nie napisze. i do zobaczenia za rok... ogolnie to mam dosc, jeszcze TZ na mnie wczoraj warczal. niech juz sie ta sesja skonczy...
|
#3817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3818 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tam załapałas się Poprostu masz wiedze i masz stypendium! Nie dali ci go przeciez za darmo![]() Cytat:
Nie możesz sie tym tłumaczyc całe zycie, jesteś dorosła i warto bys doceniła co masz, a to co ciegnie cię w dół to nie narzekała tylko coś z tym zrobiła (mówię o ojcu alkoholiku)> Jego nie zmienisz, ale możesz zmienic siebie Ja nie muszę ci wierzyć na słowo.. Oboje moich rodziców to alkoholicy. I co? Mam całe zycie pisać jak to mi było trudno?? Cytat:
|
|
|
#3819 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i wierz mi ze ciezko sie nauczyc technicznych rzeczy (dzialania i obslugi maszyny, robienia posiewow itp) tylko z ksiazki nie widzac tego nigdy wczesniej na oczy ![]() dobra ide sobie, moze cos sie jeszcze naucze. szkoda czasu na pisanie
|
|
#3821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.My walsnie tez się boimy tej zaliczki. Bo zapłacimy zaliczkę a bank moze miec focha i powiedziec nie damy kredytu i zaliczka przepada. Doradca ds kredytów powiedział nam zeby wszystko robic zeby zaliczki nie płacić i umowe przedwstępną spisac na 2 miechy co najmniej. Co do banków...moi znajomi w 3 tygodnie znalezli mieszkanie załatwli kredyt i wprowadzili sie do mieszkania a kredyt brali w MB....tak więc roznie to jest. Nam mówil doradca ze z bankiem to nigdy nie wiadomo. Moze wszystko byc cacy a onbank i tak o pierdołę moze sie doczepic i jest problem. My np mozemy wziąśc kredyt tylko w MB albo GM.
|
|
#3822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O to chodziło, prawda? My mamy studiować wiedzę... takie było założenie.
|
|
|
|
|
#3824 |
|
Zakorzenienie
|
u nas też jest tak,m że Andrzej na wykłądzie mówi co innego a na ćwiczeniach jest znów coś innego ehh
|
#3825 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3826 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Bo to studia a nie zerówka Wykłady+ćwiczenia+lektura
|
|
|
#3827 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Jak gadałam z kobitką na dworcu to było miło, ale jak później zadzwoniła do mojej mamy ze skargą, że pojechałam z chłopakiem, sami i jeszcze pewnie ją oszukałam i nie wychodziliśmy z pokoju pewnie z łóżka też to już ani mi, ani mamie miło nie było . Przyjmę, nie przyjmę i tak się moja mama nasłucha . I nie jest to dla mnie jakiś problem życiowy, w nocy spałam spokojnie , ale domyślam się co może z tego wyniknąć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
. Nie ma z nim żadnych problemów, robi fajne zdjęcia i jest łatwy w obsłudze. Znajomy jest ekspertem w dziedzinie fotografii cyfrowej i zawsze nam mówi "no nikon to nikon" . Mama też ma nikona, jest zachwycona i w ogóle, ale ja na razie za dużo powiedzieć nie mogę bo to już trochę wyższa półka i mama na razie nie pozwala mi go na dwór zabrać (bo pewnie upuszczę albo coś ). Ma jeszcze inną dobą wymówkę "to moje narzędzie pracy!", ale pracuję nad nią . W końcu to ja ma fotografie w szkole ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3828 |
|
Zadomowienie
|
Sanetko rozumiem Twoje rozgoryczenie, moja mama też ma tendencję do porównywania dokonań córek jej znajomych z moimi. Zdarzało jej się też zapomnieć o tym, że choć studiowałam dziennie to po zajęciach leciałam do pracy na 5-6 godzin, ale to jest po prostu taki typ człowieka
Nie przejmuj się. A co do mówienia że jak się tylko studiuje to już w ogóle powinnaś mieć stypendium naukowe i bez problemów zdawać bo masz czas na nauke to też g... prawda. Każdy z nas ma inne predyspozycje do nauki jeden uczy się szybciej ma świetną pamięć a drugi musi zakuwać a i tak połowy nie pamięta. Do tego całkiem inna jest nauka przedmiotów humanistycznych, jeśli do tego jesteś umysłem humanistycznym a inna chemii, mikrobiologii itp. Trzymaj się dziewczyno i nie poddawaj się. P.S. A apropos Akademii Podlaskiej to ogólnie zgadzam się z Tobą, że można z palcem w d... zdawać ja tak przeszłam 5 lat filologii polskiej ale teraz robię filologię angielską i nie mogę powiedzieć tego samego, zakuwanie powolu weszło mi w krew ;P Pozdrawiam |
|
|
|
#3829 |
|
Zakorzenienie
|
a sanetka stiuduje zaocznie o ile pamietam tak?? wiec chyba (jesli by chciala) spokojnie by mogła znaleźć prace w tygodniu. Skoro ludzie na dziennych nawet pracują. |
|
|
|
#3830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2008-01-31 o 13:18 |
|
|
|
|
#3831 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3832 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się sanetko jesteś na tych samych studiach co ja- Technologia Żywności?
Hihi... wydaje mi się , że przez to co przeszłaś (problemy w domu), praca podczas studiów bardzo Cię wzmocniły i zrobiły z Ciebie twardą babkę. Teraz to łączę z tym co napisałaś o swoim zachowaniu w sklepach jak ktoś np. się Tobą nie zajmie, albo jest niekompetentny... Kiedyś napisałam, że jesteś dla mnie guru w tych sprawach- bo chciałabym umieć tak reagować na brak wychowania lub chamstwo. I nadal tak myślę. Ale w wielu postach krytykujesz gdy ktoś nie jest tak samodzielny. |
|
|
|
#3833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwne
|
|
|
#3834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3835 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3836 |
|
Zakorzenienie
|
"Tak" samodzielny? Ja po prostu Pytam dlaczego sanetka nie chce pracować?
Z postów sanetki wynika, że studiuje tylko w weekendy i ma wolny tydzień, często przydało by się jej trochę kasy (czy nie tak?), a najważniejsze, że sytuacja rodzinna źle na nią wpływa - no to dlaczego nie chce pracować? Praca dałaby jej dodatkowe pieniądze, szansę na wyjście z domu od ojca, który jak wszystkie wiemy nie jest aniołem oraz podniosłaby poczucie wartości - zarabiam, jestem samodzielna - to ja. Jasne, chcemy od rodziców wsparcia, ale ja mam wrażenie, że mama Sanetki myśli podobnie jak ja wyżej. edit: Wiem, że często jestem ostra i kategoryczna w swoichj wypowiedziach - tak, mam tego świadomość, jeśli zbyt ostra - przepraszam, mam piekielnie zasadniczy charakter i zdarza mi się dzielić na białe i czarne, mimo świadomości, że szare istnieje. Ale ja jestem typem człowiekoluba - drążę i męczę, bo chcę zrozumieć - moje wypowiedzi odnośnie sanetki nie miały jej krytykowac, tylko poznac jej punkt widzenia, powody, przyczyny, lęki i... pomoc, bo ewidentnie sanetce jest diabelnie ciężko! Ha! nie uważam, że jesteśmy w stanie dać receptę na sukces, ale... tylko przez dyskusje i głęboka analizę poznajemy samych siebie, aby móc się zmieniać
|
|
|
|
#3837 |
|
Zakorzenienie
|
ja też się dziwię Sanetko bo masz czas od poniedziałku do czwartku to nawet na pół etatu możesz parcowac skro potrzebujesz czas na naukę
|
#3838 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W każdym razie wtrącając swoje małe co nie co, to ja także studiowałam zaocznie i od I roku studiów pracowałam na cały etat. Nie wspomnę też że przez dwa lata pracowałam w kasynie czyli na noce- w dzien spałam i uczyłam się a często po pracy tylko przebierałam się i na uczelnię Niczego nie żałuję, może tylko że zbyt szybko wydoroślałam choć nie musiałam wcale.....Ale jakaś potrzeba wewnętrzna usamodzielnienia pchała mnie do przodu ....Z dzisiejszego punktu widzenia niewytłumaczalna ![]() Także myślę Sanetko, że mimo nieciekawej sytuacji z ojcem, mama Twoja zapewnia Ci naprawdę w miarę komfortowe warunki do nauki i zdobywania kwalifikacji ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#3839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#3840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lepiej bym sama tego nie napisała!
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.

a nie polecam dokładnie dwóch mb...i mi....
chociaż deweloper naprawdę robił wszystko, dosyłał wszystkie papiery jakie było trzeba, zmienialiśmy umowę przedwstępną
bo im zapis nie odpowiadał, ale za 3 razem powiedzieliśmy nie i podziękowaliśmy
Ile my nerwów straciliśmy...
W końcu deweloper zaproponował inny bank, który o dziwo załatwił wszystko w 2 tygodnie 
Może to wynika z charakteru.

nie chcesz nie przyjmuj zaproszen, co Cie inni obchodza. przypominasz mi przyjaciolke ktora ma wiecznie takie dylematy w zyciu, denerwujaca jest jak nie wiem
Niczego nie żałuję, może tylko że zbyt szybko wydoroślałam choć nie musiałam wcale.....Ale jakaś potrzeba wewnętrzna usamodzielnienia pchała mnie do przodu ....Z dzisiejszego punktu widzenia niewytłumaczalna