|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
szkoda tylko,ze u rodzicow wygrywa wtedy milosc do alkoholu albo drogich gadgetow |
|
|
|
|
#3842 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3843 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Telewizor kolorowy mieliśmy dopiero w 1990 lub 91 roku. Nie ze względów finansowych. Takie produkty trzeba było wystać w kolejkach, a moja Mama nie miała na to czasu. Za to jadło się kalmary, bo nikt nie chciał ich wtedy kupować i były bez kolejek. Mając 12 lat już uczyłam się 3 języków, w tym jednego zupełnie sama, nie wierząc czy kiedykolwiek ich użyję. Ciekawe jaki wniosek wysnujesz z tej wypowiedzi? |
|
|
|
|
#3844 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Jak ktoś nie chce dojeżdżać za minimalną, ale ma "inne sposoby" (mąż będzie utrzymywał, albo można spadek po dziadkach przejadać) - to ja nie widzę problemu. Gorzej jak tym innym sposobem jest MOPS i Szlachetna. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3845 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Oj, gdybyż mi tak wypłacali kwotę brutto i nie zabierali tej 1/3 przez 20 lat. Ale nawet w tej sytuacji odkładam na emeryturę i czarną godzinę nie licząc na państwo. |
|
|
|
|
#3846 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do drugiej części to przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź, odnosiła się do tego, że nie każdy może sobie pozwolić na spędzaniu wielu godzin podróżując za najniższą krajową również utrzmując rzeczonych nierobów. |
|
|
|
|
#3847 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3848 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Twoje pisanie o głodnym dziecku nie przystaje do naszej rzeczywistości. Jeśli tak się dzieje to z niewydolności systemu. Daj bułkę (ale raz) i zgłoś przypadek. |
|
|
|
|
#3849 | ||
|
Konto usunięte
|
Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
Cytat:
Oczywiście, że socjal musi być i będzie, ale chyba lepiej, żeby był przekazywany na ludzi, którzy naprawdę tej pomocy potrzebują, osoby w przejściowych problemach albo chorych. Nie wiem w jakiej jesteś sytuacji, czy pracujesz, ale jeżeli tak, to chyba zdajesz sobie sprawę, że gdybyś straciła pracę i potrzebowała wsparcia przez kilka miesięcy, to żaden MOPS by ci prawdopodobnie nie pomógł, jeżeli nie masz gromady dzieci i jesteś zdolna do pracy? Oni takich ludzi nie dostrzegają. Urzędy pracy to też kpina jakaś, więcej szkody niż pożytku, służą tylko do wyciągania ubezpieczenia i oferowania darmowej siły roboczej dla swoich ziomków (patrz: stażyści) i nie wiem czy komukolwiek w Polsce UP znalazł pracę. Naprawdę, nawet socjalem można dobrze dysponować. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-08-30 o 21:49 |
||
|
|
|
#3850 | ||
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
Dwie sytuacje z dziś:1.Sklep spożywczy, dział mięsny -> babcia: poproszę 20deko tej wędliny. Sprzedawczyni mówi, że cały kawałek ma 22 czy może być, bo ona nie zostawi tych 2dkg Babcia oczywiście kręcenie nosem, że nie, że ona w takim razie weźmie inną....2.Inny sklep: stoję w kolejce jako druga, pani przede mną wybiera ciastka na wagę. W tym momencie do marketu wchodzi babcia2 i do ekspedientki "ojoj a po ile te ciastka są??" jednocześnie wciskając się przede mną Bez zbędnych komentarzy postawiłam swój koszyk jej PRZED nosem. Spojrzała z byka i stanęła przed dzieciaki które stały za mną ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3851 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale czy pomyślałaś, z czego będziesz miała emeryturę ( śmieszną może ale zawsze to jakiś pewny dochód) i coś pewnego na starość? I o tym, że siedząc tak w domu nie masz udokumentowanego, oficjalnego doświadczenia zawodowego? Kto Cię zatrudni gdy już nie będziesz piękna i młoda na jakimś sensownym stanowisku? Korki też każdy woli brać u czynnego nauczyciela, najlepiej egzaminatora, który na bieżąco wie, co w trawie piszczy i jest na bieżąco ze stale zmieniającymi się wymaganiami egzaminacyjnymi. Korki nie są tanie, więc każdy woli fachowca. Ta sama sytuacja jest, jeśli pragniesz podjąć pracę "zagranico". Tam się liczy nie tylko wykształcenie ale i doświadczenie zawodowe. A nawet mile widziana jest opinia poprzedniego pracodawcy i jego rekomendacja (oczywiście mówimy o sytuacji, gdy chcesz pracować i robić karierę zawodową a nie zaiwaniać na tygodniówce przy taśmie w fabryce do końca życia, ewentualnie zamienić jedną fabrykę na inną fabrykę). I to jest własnie sens tej pracy na etat. Nawet z opcją spędzania dwóch, trzech godzin dziennie na dojazdach. No pain, no gain.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3852 |
|
Konto usunięte
|
Życie to wybory. Twoja sprawa, że masz z tych korków więcej niż najniższa krajowa tyle tylko, że w ludzie jednak myślą w dłuższej perspektywie i chcą w razie czego mieć prawo do zwolnienia, urlopów itp świadczeń.
Nie wiem o korkach z jakiego przedmiotu piszesz. Jeśli z biologii czy przedmiotu liczącego się na medycynę to w cenie są czynni egzaminatorzy. Podobnie w przypadku matematyki. Z językami jest tylko trochę inaczej, ale w przypadku angielskiego jak ktoś potrzebuje dla siebie, a nie pod egzamin też nie zapłaci niebotycznej kwoty za godzinę zatem, aby opłacić składki samemu trzeba się otyrać. Jeśli mieszkasz za miastem to tym bardziej trudno o ucznia skoro to oni do Ciebie przychodzą (stawka spada w takim przypadku). W zasadzie obowiązują takie stawki jakie biorą studenci. Proszę, abyście znowu nie zrozumieli tego wpisu jako zabraniania, polecania. To są takie refleksje oparte na wątpliwościach, ale każdy robi jak uważa. Trochę poza tematem. Na pewnym forum kulinarnym osoba miała "pretensje", że wcześniej nie pisałam, że od kilku lat nie kupuję kurczaków, bo dałoby to jej do myślenia. Oczywiście, że pisałam i to nie raz. |
|
|
|
#3853 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Tyranie za kiepska kasę, w wymiarze godzinowym, który nie pozostawia wiele czasu na życie poza pracą, i w miejscu nie dającym szans na rozwój jak dla mnie większego sensu.
|
|
|
#3854 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bardzo często zainteresuję się produktem, które kupuje ktoś przede mną i zagadam i wdam się w rozmowę. Czyli babcia nie robiła obchodu po sklepie tylko chciała kupić ciasteczka. Może ma nawyk z dawnych lat kiedy starsi ludzie byli obsługiwani poza kolejnością. Bardzo często robię zakupy pojedynczych produktów (chleb w jednym sklepie, twaróg w innym) i tak stoję z tym jednym produktem do kasy, a przede mną ludzie z wypchanymi wózkami. Na Zachodzie zawsze, ale to zawsze zauważą i sami przepuszczą. Czasem są to matki z dzieckiem na rękach, ale jak widzą tylko butelkę wody mineralnej to sami z siebie przepuszczają. Na pasach dla pieszych jest to samo. |
|
|
|
|
#3855 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Oczywiscie zgadzam sie z Toba, ale ja bym sie tego nie podjęła.
|
|
#3856 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-08-31 o 10:14 |
|
|
|
|
#3857 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ALE Nie lubię takiego jęczenia, marudzenia z którego nic nie wynika, przekonania, ze 'wszyscy to nieroby' i 'jak nie pracujesz to nie żresz', takiego dzikiego kapitalizmu rodem z XIX wieku. Mimo wszystko kraje, gdzie społeczeństwa są bardziej równe są szczęśliwsze i lepsze i dążenie do tego to też jest zadaniem państwa. Oczywiście, że patologie zawsze będą, ale oburzanie się na to, to jak obrażanie sie, że deszcz pada...Przypadki roszczeniowości czy bezczelnosci (typu mamusia przychodzącą do MOPSU po pieniądze, bo jej się nalezy) rzeczywiście dają do myślenia, ale np. wspomniany przypadek kobiety mieszkającej w altanie - czemu to ma służyć? Tak jakby nikomu nigdy nie mogła powinąć się noga, jak czytam niektóre wpisy to bije z niej taka bezwzględność, jakbyśmy się niczego nie nauczyli od czasów Karola Darwina. Czekanie na te opisy rodzin, żeby można się było ponabijać i utwierdzic w z góry powziętym przekonaniu...Teksty o 'naiwności' też niczego nie wnoszą, bo większość ludzi jak czyta o biednym/głodnym/zaniedbanym dziecku to ma odruch współczucia, tak normalnie, po ludzku. Wiadomo, że to jest czasem naiwne i jest wykorzystywane, ale rany boskie - ludzie tak działają. |
|
|
|
|
#3858 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdyby skala i proporcje były zachowane to na pewno nikt nie ciągnąłby tego wątku. Ludzie tak działają- piszesz- i robią tym więcej krzywdy niż dobrego. |
|
|
|
|
#3859 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
I na czym to szczęście polega? Roszczeniowość nie jest małym problemem. To problem poważny, dotyczy nie tylko systemu, ale przede wszystkim mentalności. Czasami jest związana z dzidziczeniem biedy, czasami z wyuczoną bezradnością, a czasami z takim a nie innym leniwym sposobem na życie. Z roszczeniowością nie wygrasz jak nie będziesz o tym mówić. W tym wątku jest mnóstwo marudzenia, ale często nie jest to marudzenie puste. W tym wątku pojawiali się przedstawiciele SzP, którzy podejmowali dyskusje, wizażanki wchodziły w dialog z SzP na FB, wysyłały przedstawicielom wiadomości. Nie po to, by akcję zdołować, ale wskazać problemy, które można (w wielu przypadkach) naprawić szybko, sprawnie. Co do pogrubionego: ludzie, którym się nie chce myśleć nie zadają dodatkowych pytań, tacy, którzy chcą dla sibeie zrobić coś dobrego robiąc paczkę dla jakiejś rodziny. To nie tylko naiwność to jest zwyczajna głupota. Jestem człowiekiem i od dawna nie mam tak durnych odruchów jak dawanie przypadkowej osobie jakieś kasy na jedzenie. Jak ktoś jest głodny to mogę go nakarmić... ale i tak po wcześiejszym zapoznaniu się z jego sytuacją. W akcjach tego typu jak SzP czy organizacjach pomocowych nie powinno być miejsca dla egzaltowanych panienek, które chcą naprawiać świat uprawiając głupie rozdawnictwo. Są ludzie w kryzysie- i im warto pomagać. A pomoc takim osobom często jest trudna m.in. dlatego, ze nie są pod opieką MOPSU, nie sygnalizują biedy wszem i wobec, nie znają systemu i nie wiedzą gdzie się udać, są dumne i proszenie kogoś o pomoc to dla nich skrajne upokorzenie. Więc główną kwestią jest: dotarcie do potrzebujących, drugą kwestią jest solidny wywiad (którego w SzP) brakuje. Czekam na opisy w tym roku, nie po to by się wyśmiewać, a po to by sprawdzić czy coś się zmieni na plus.
|
|
|
#3860 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja naprawde mam nadzieje ze bedzie duzo mniej rodzin z pietnasciorgiem dzieci. W koncu 500+ bylo szeroko komentowane, nawet nastolatki o tym wiedza.
|
#3861 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3862 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
żeby nie było, nie jestem zwolennikiem siedzenia i nic nie robienia i wiem, ze jest cała masa osób, które nie pracują, a dzieci to tylko wymówka. znam też parę osób, które dojeżdżają bardzo długo i skomplikowanie. tylko zawsze te osoby albo mają już odchowane dzieci albo mają starsze dzieci i opiekę od babci i odkładają miesięcznie jakieś sensowne kwoty. albo to w ogóle faceci utrzymujący kobietę i dzieci, ale oni zarabiają sensownie. |
|
|
|
|
#3863 |
|
Konto usunięte
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6478375 1]ej, ale tak szczerze jak ktoś stoi przed wyborem: siedzę w domu z dziećmi, a idę do jakiejkolwiek pracy za 1300zł, gdzie muszę dojeżdżać 2 godziny dziennie w jedną stronę, a bus odjeżdża tak, że 14 godzin jestem poza domem, wydaję na dojazdy 400zł i na opiekunkę 800 (licząc, ze dzieci chodzą do przedszkola) to perspektywa 900zł emerytury za 40 lat (jak dożyje) i ta stówa miesięcznie nie jest zachęcająca. a czasem najbliższa praca to taka, gdzie pracuje się 10 godzin dziennie (16 godzin za domem).
żeby nie było, nie jestem zwolennikiem siedzenia i nic nie robienia i wiem, ze jest cała masa osób, które nie pracują, a dzieci to tylko wymówka. znam też parę osób, które dojeżdżają bardzo długo i skomplikowanie. tylko zawsze te osoby albo mają już odchowane dzieci albo mają starsze dzieci i opiekę od babci i odkładają miesięcznie jakieś sensowne kwoty. albo to w ogóle faceci utrzymujący kobietę i dzieci, ale oni zarabiają sensownie.[/QUOTE] Jeśli ktoś ma małe dzieci i utrzymuje rodzinę mąż to problemu nie widzę aczkolwiek... Znam osobę, której mąż utrzymywał ją, a ona prowadziła dom i wychowywała 3 dzieci. Kiedy miała 40 lat zakochał się i rozwiódł, a ona poszła do pracy do sklepu, płacząc rzewnymi łzami. Dwójka dzieci była już pełnoletnia. Sytuacja sprzed 10 lat. Teraz pewnie już trochę inaczej takie sprawy rozwodowe mogą wyglądać czyli alimenty nie tylko na dzieci, ale i na małżonka. |
|
|
|
#3864 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Natomiast mam prawo komentować i mowić, jak kto ma żyć, jak ktoś żyje z pomocy społecznej, czyli m.in. moich pieniędzy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3865 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3866 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- [1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6478522 1]ale ja mam na myśli kogoś, kto zostaje z dziećmi, bo inaczej dzieci byłyby wychowywane praktycznie przez obcą osobę (14h poza domem, bo praca), a z zarobków tej osoby jakby odliczyć dojazdy i opiekunkę (i to na parę godzin) to praktycznie nic nie zostaje. i ja rozumiem jak w takim układzie komuś nie opłaca się pracować, bo ja sama bym się zastanowiła na co mi te dzieci były jak widzę je tylko jak śpią. wiem, wiem, można było w ciążę nie zachodzić [/QUOTE]Nie popadajmy w przesadę. Jak ma się małe dzieci i możliwość opiekowania się nimi to trzeba zostać w domu. Gotować im zdrowe rzeczy, uczyć, bawić się. |
|
|
|
|
#3867 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6478522 1]ale ja mam na myśli kogoś, kto zostaje z dziećmi, bo inaczej dzieci byłyby wychowywane praktycznie przez obcą osobę (14h poza domem, bo praca), a z zarobków tej osoby jakby odliczyć dojazdy i opiekunkę (i to na parę godzin) to praktycznie nic nie zostaje. i ja rozumiem jak w takim układzie komuś nie opłaca się pracować, bo ja sama bym się zastanowiła na co mi te dzieci były jak widzę je tylko jak śpią. wiem, wiem, można było w ciążę nie zachodzić
[/QUOTE]Niektóre mamy dorabiają w ten sposób jako "domowy żłobek" - opiekują się swoimi dziećmi i przy okazji czyimś - mniejsze ryzyko chorób niż w żłobku, a mniejsze koszty niż opiekunka.
|
#3868 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Odpowiem po kolei:
Ajah, jeśli korki są tymczasowym sposobem na życie a w planach masz jakiś dalszy rozwój zawodowy- jak najbardziej tak. Jednak jeśli ma to być stały sposób na życie to trzeba odprowadzać do kasy państwa ZUSy, Srusy i inne NFZety, więc nie wiem, ile trzeba by było brać za te korki, żeby wyjść na swoje. Na dłuższą metę korki mają sens, jeśli jesteś czynnym nauczycielem i czynnym egzaminatorem maturalnym/masz TEFL lub uprawnienia do przeprowadzania egzaminow państwowych (w przypadku języków obcych). Wtedy możesz już dyktować warunki bo egzaminatorów nie jest wcale tak wielu i w dodatku żeby być egzaminatorem trzeba mieć co najmniej stopień nauczyciela mianowanego. Jeśli nie jesteś egzaminatorem, konkurencja w postaci kompetentnego konkurenta szybko Ci zaszkodzi. Taka brzydka prawda. Nie, w sumie wcale nie przykra, bo w końcu fachowcy są poszukiwani i mają prawo się cenić. Inne posty: dziewczyny, no przecież nikt nie każe matce niemowlaka czy kilkulatka iść do pracy. Jesli ma (załóżmy) trójkę dzieci to ma co miesiąc tego tysiaka i w tym przypadku nawet nie oplaca się pracować (demoralizujący wpływ tego programu, który deprecjonuje wartość i sens pracy jest niezaprzeczalny w tym przypadku). Jest to niedopuszczalne, by najniższa krajowa była tylko nieznacznie wyzsza niż zasiłek na dwoje dzieci i rząd za jakiś czas odczuje skutki tego żałosnego programu. Własciwie nie tyle rząd, bo przecież oni się nie mylą i zachłystują własnym geniuszem a MY- podatnicy i sami beneficjenci 500+.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#3869 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3870 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja tylko chcę zwrócić uwagę na to, ze nie zawsze opłacalne jest jeżdżenie do byle jakiej pracy za marne grosze, byle mieć etat. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:28.

Dwie sytuacje z dziś:
Babcia oczywiście kręcenie nosem, że nie, że ona w takim razie weźmie inną....
Bez zbędnych komentarzy postawiłam swój koszyk jej PRZED nosem. Spojrzała z byka i stanęła przed dzieciaki które stały za mną