|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Ale mi ciśnienie podskoczyło dwa dni temu. Dziś znowu.
1 sytuacja: słucham wiadomości lokalnych w radiu; temat: 500+. Wypowiadają się urzędnicy, a potem mamusia, przytoczę mniej więcej jej słowa: Mam 8 dzieci, ale 500+ biorę tylko na 3, bo reszta już dorosła. Jeszcze tylko przez rok, ale może uda mi się dłużej, bo dochód i tak mi nie wzrośnie. Bardzo się cieszę z programu 500+, bo dzięki temu jest mi łatwiej zorganizować wyprawkę do szkoły. Mój syn chodzi do 4 klasy szkoły muzycznej i tam nie trzyma kupowac podręczników (wypożycza się), więc za oszczędzone pieniądze zabrałam go do Legolandu, bo to było jego marzenie. 1. no tak, bo po co starać się o lepsza pracę, podnosić swoje kwalifikacje itp. 2. - 3. Czy to przypadkiem nie jest K***** w Danii?! Dziś: na grupie FB dla studentów mojej uczelni dziewczyna napisała post, że szuka wolontariuszy do SzP. Napisałam, że to jakaś kpina, że po 500+ w ogóle ta akcja jest potrzebna i przytoczyłąm wypowiedz tej pani. Sama byłam kiedyś taką wolontariuszka; napisałam, że mam nadzieje, ze tym razem nikt się nie zgłosi. No i faktycznie ludzie raczej popierali mnie niż SzP. |
|
|
|
#3932 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Legoland jest np. pod Londynem. I co z tego, że jej dochód nie wzrośnie ?
|
|
|
#3933 |
|
Konto usunięte
|
Z jej całej wypowiedzi wynikało, że ona nie chce, aby jej dochód wzrósł, bo przestanie dostawać 500+, więc nie opłaca jej się szukać lepszej pracy.
Ja naprawdę myślałam, że ideą 500+ jest to, aby dziecko nie chodziło w podartych ciuchach, miało na zeszyty, książki itp. Ja rozumiem, że dziecku należą się wakacje, ale w życiu nie było stać mojej mamy żeby wysłać mnie za granicę, a tutaj nagle rodziny, które sa taaaakie biedne to nie zadowolą się koloniami czy obozem za 1000 zł, nie pomyślą o tym żeby kase odłożyć, bo pracę zawsze mogą stracić no i kto powiedział, że ten program 500+ będzie już na zawsze? Potem będzie płacz. Ja popieram pomoc, ale nie w takiej formie jak jest teraz. ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Nie wiem czy się dobrze wyraziłam. Chodzi mi o to, że myślałam, że 500+ ma wyrównać poziom życia tych najbiedniejszych, tak aby mogli żyć po prostu normalnie. Moim zdaniem mało którą wielodzietną rodzinę stać na wakacje w Danii czy w Anglii na tydzień. Oni zaczęli przeganiać ludzi z większym doświadczeniem zawodowym, wykształceniem itp. |
|
|
|
#3934 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
a dodatek pokrywa cześć kosztów zajęć dodatkowych ( za które dotychczas płaciła sama).Rozumiem, że można się nie zgadzać z tą formą pomocy ( też mi ta forma nie pasuje), ale mieć pretensje do matki, że wydaje tę kasę na dziecko ? To lekka przesada.
|
|
|
#3935 |
|
Konto usunięte
|
Nie mam pretensji, że wydaje kasę na dziecko. Po prostu jestem w szoku, że stać taką "biedną" rodzinę na tygodniowe wakacje dla 5 osób w takim miejscu.
Niektóre rodziny dostają w ramach 500+ bony na produkty żywnościowe, ubrania, książki itp. no i moim zdaniem takie coś ma większy sens. |
|
|
|
#3936 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3937 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Możliwe, że odpowiednio ogarnęła finanse. Koszt takiej wyprawy nie musi być strasznie wysoki.
|
|
|
#3938 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3939 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3940 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Ostatnio kupowałam bilet Polska- Londyn zapłaciłam 8 funtów. Swego czasu za jeden bilet do Legolandu zapłaciłam 15 funtów. Nie wspominając o znizkach na noclegi itd., które się pojawiają w samym Legolandzie. Koszt może być niższy niż wakacje w Polsce.
|
|
|
#3941 |
|
dead & alive
|
No ale nawet jeżeli sfinansowała wyjazd z 500+ to o co chodzi? Dostaje dodatek na 3 dzieci, więc wyjeżdża (prawdopodobnie) 3 dzieci i 2 rodziców. Nie przepija tego, nie wydaje na fryzjera, kosmetyczkę, nie kupuje dla siebie nowego iphone'a. Jest sto gorszych możliwości rozwalenia tych pieniędzy niż zabranie jednorazowo dzieci na wakacje.
|
|
|
|
#3942 |
|
Konto usunięte
|
Nie przytaczałam całej wypowiedzi. Dobra olać te wakacje. Ale stwierdzenie, że nie będzie się szukała lepszej pracy, bo się nie opłaca. Cudownie po prostu i przy okazji idealny przykład dla dzieci.
|
|
|
|
#3943 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Bo widzę tylko, że dochód jej nie wzrośnie. Jedno z drugim nie jest tożsame.
|
|
|
#3944 |
|
Konto usunięte
|
Tak jak pisałam - nie przytoczyłam jej całej wypowiedzi + dochodzi ton jakim to mówiła. Można było wywnioskować, że nie ma zamiaru robić nic w kierunku polepszenia swojej sytuacji zawodowej.
|
|
|
|
#3945 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W końcu twoim zdaniem te pieniądze to tylko na zgrzebne ubranka i szare zeszyciki, ewentualnie zaskórniaki na konto, bo przecież zaraz mamusię wyleją z pracy. Bo przecież uważacie, że macie prawo mówić tym ludziom jak mają żyć (otóż nie, nie macie, a tylko tak wam się wydaje). Kiedyś dobrze o tym napisał Szczepan Twardoch i myślę, że ty (i nie tylko ty z tego wątku) odnajdziesz siebie szczególnie w ostatnim zdaniu: "Straszne skutki rozdawnictwa państwowych pieniędzy. Hołota nie chce pracować za 3 złote za godzinę. Woli narobić bachorów a za krwawicę ludzi przedsiębiorczych marnowaną w 500+ kupować alkohol i samochody, albo większe telewizory. I na dodatek pewnie wódkę, a nie wyrafinowane wina. Zamiast skromnie, jak przystało biedakom, wydawać w biedrze (w Biedzie, hehe, nie to co my w Almie) na suchy chleb i skromne, szare i zgrzebne ubranka dla dzieci.(...) Polski ludowy nacjonalizm brzydzi mnie tak samo jak polskie inteligenckie, postszlachecko-liberalne, wielkomiejskie fumy(...) |
|
|
|
|
#3946 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;64851351]Lo bosz, a jakie to ma znaczenie? Napisalam o co mi chodzi, a to, czy sie to nazwie wdztem, czy edukacja seksualna to juz mi zwisa.
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Wdz moim zdaniem bardZiej trafne. Nazwa "wychowanie seksualne" jedt troche ograniczająca.
|
#3947 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Wyboldowane: wiesz, to by był problem zważywszy, że w klasie masz 30 osób o różnych zainteresowaniach utworzyć taką podstawę programową, by zadowoliła wszystkich. POza tym- wiedza o świcie, w którym dziecko żyje jest jednak potrzebna, żeby dziecko mogło się intelektualnie rozwijać. Kto stoi w miejscu ten się cofa, niestety. Kupię Ci muchołówkę na urodziny
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3948 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3949 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3950 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3951 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
500+ to jest zapomoga? Jeśli wybierasz Bory Tucholskie- to jest to twoja sprawa. Ktoś wybiera Legoland, by spełnić marzenie dziecka- też jego sprawa. Zwłaszcza, że koszt może być porównywalny, jak i istnieje prawdopdobieństwo, ze takie (jak i inne wakacje się nie powtórzą za szybko.
|
|
|
#3952 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Tylko potem niech nie jęczy, że dziecko marznie, bo nie został kupiony opał i chodzi brudno bo nie zostały kupione środki czystości i że ściany w pokoju dziecka są brudne i odrapane bo nie została kupiona farba i cekol bo akurat rodzice spełniali marzenia dziecka. Bardzo fajnie jest spełniać marzenia dziecka i ja to popieram czterema rudymi łapami. Pod warunkiem, że najpierw zostają zaspokojone podstawowe potrzeby tegoż dziecka.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3953 |
|
BAN stały
|
A czym innym jest 500+ jak nie zapomogą?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3954 | ||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Chwilami mam wrażenie, że analiza cudzych wydatków/ wyborów życiowych sięga granic absurdu. Nie ma tu mowy o rozwalaniu kasy na dziecko na zachcianki własne, rozwalaniu kasy na żywność na zbędne fanaberie- a na zabranie dziecka na wakacje/ wyjazd. Dzięki temu, że ktoś dostał kasę 500+ ![]() Czyli analogicznie wspomniana przez mnie znajoma, która pracuje, której mąż pracuje nie powinna zabrać dzieci na wakacje, bo dostaje 500+, co lekko odciąża jej budżet ? ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Cytat:
500+ to dodatek rodzinny wg mnie.
|
|
|
#3955 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sama nie popieram jakoś bardzo tej akcji 500 +, ale jeśli dzięki temu jakaś rodzina miałaby pojechać raz na rok na krótkie wakacje do Danii czy gdzieś indziej to tylko im na zdrowie. Przynajmniej dzieci zobaczą trochę świata. Szukanie dziury w całym i komentarze , że ktoś nie powinien jeździć za granicę, bo samemu się jeździ do Borow Tucholskich są trochę nie na miejscu.
|
|||
|
|
|
#3956 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3957 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Nie ma natomiast nic złego w wyjeździe gdziekolwiek, jeśli podstawowe potrzeby rodziny są zapewnione, choć nie za pomocą kolejnych zasiłków docelowych.
|
|
|
|
#3958 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3959 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja uważam że lepiej jak pojechali do tego Legolandu czy gdziekolwiek niżeli mają przechlać czy przepalić 500+. Jest takie coś no i nic już na to nie poradzimy, trzeba czekać aż się kasa skonczy i tyle.
|
|
#3960 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Dyskutowałyśmy w wątku o 500+ czym mogłaby być mądra, strategiczna pomoc. Bo jeden rodzic skorzysta z tego 500 mądrze ale w tym samym czasie pięciu zawodowo bezrobotnych tę kasę rozpirzy na fanaberie dzieci przy jednoczesnym dalszym braku zaspokojenia potrzeb dzieci.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:39.

a dodatek pokrywa cześć kosztów zajęć dodatkowych ( za które dotychczas płaciła sama).