|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Ajah, dzięki, napracowałaś się
Z tego wynika, że zasiłek mieszkaniowy jest takim naprawdę dużym ułatwieniem, ale żeby się utrzymać też trzeba kombinować jak się nie chce pracować.
|
#4022 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4023 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4024 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
Tak przy okazji, widziałaś kiedyś zbiórkę pieniędzy na leczenie w Polsce? Bo ja się jeszcze nie spotkałam. edit: ok, przejrzałam teraz kilka zbiórek z Polski, ale wszyscy zbierają pieniądze na leczenie lekami, które nie zostały są w fazie badań lub zostały zarejestrowane jako refundowane dla innej jednostki chorobowej. Każdy chciałby walczyć o każdy dzień życia, ale nie stać nas na płacenie, za leki nie do końca pewne i które w tej konkretnej chorobie nie wydłużą życia lub nie poprawią jakości życia.
Edytowane przez blue3 Czas edycji: 2016-09-04 o 18:00 |
|
|
|
|
#4025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
|
|
#4026 |
|
dead & alive
|
Nie wierzę za bardzo, że ktoś zbiera na jakikolwiek wózek, bo jednego dnia ortopeda/ chirurg wypisuje zapotrzebowanie i w tym samym dniu można odebrać sprzęt. Chyba, że ktoś chce mieć jakiś lepszy to wtedy pewnie musi sam kupić (nie znam się na tym dokładnie, ale tak jak mówiłam, refundacja jest na najtańsze rozwiązania). Rehabilitacja też jest darmowa, ale do iluś godzin w miesiącu, tutaj zgadzam się, że ilość godzin powinni dostosować do schorzenia, a nie dawać "każdemu po równo", bo jednemu wystarczy 10h, żeby dojść do zdrowia, a są chorzy, dla których te 10h to kropla w morzu potrzeb.
|
|
|
|
#4027 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4028 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
http://oretty.blogspot.co.uk/2015/01...on-do.html?m=1
|
|
|
#4029 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
Jeżeli wydają jeden wózek raz na 3 lata, to nie wydadzą kolejnego po 2,5 roku. Oni mają opisaną każdą procedurę i postępują według nich, obowiązuje to zarówno pacjentów jak i personel medyczny, pomaga to w przyjmowaniu jakichś określonych standardów, żeby nie było tak, że Janek ma ciocię w szpitalu, która będzie mu wypisywać zapotrzebowanie na nowy sprzęt co pół roku i zabraknie go dla Basi.
|
|
|
|
|
#4030 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Stąd wielu rodziców/ opiekunów dzieci niepełnosprawnych szuka pomocy prywatnie i potrzebuje na to funduszy. A poszukiwania nie mają związku z widzimisię rodzica, a najlepszą chęcią pomocy swojemu dziecku.
|
|
|
#4031 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4032 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4033 |
|
Naczelna Nastolatka
|
System wydolny? No nie bardzo. Na gastroskopię u mnie czeka się około pół roku. Na rehabilitację kilka miesięcy. Kolejki do gastrologa na NFZ zwalają z nóg.
|
#4034 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Kolejny przykład chorego systemu dotyczy fotelika samochodowego (jeden z wpisów z sierpnia zdaje się). Nie chodziło tu o nowszy, a odpowiedni do potrzeb dziecka. Więc system jest niewydolny- nie bierze tych potrzeb pod uwagę, biurokracja się piętrzy, a nawet, gdy potrzeby są rozpoznane nie ma kasy na ich realizację.
|
|
|
#4035 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4036 | |
|
wańka wstańka
|
Jeśli chodzi o sytuację to wrzucę cytat
Cytat:
|
|
|
#4037 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4038 |
|
Zakorzenienie
|
ale ja nie rozumiem co tu do oburzania się w tym cytacie
chyba logiczne nie masz auta = niepotrzebny Ci fotelik, to ze kobieta korzysta z auta męża to nikogo interesować nie będzie, jak by korzystała z auta np. swoch rodziców to też powinna się oburzać że jej nie chcą dać dofinansowania na fotelik? Jakiś hejt na to ze każą akt urodzenia dziecka przynieść to już w ogóle żenujące - co z tego ze kobieta ma 30 km do urzędu ? raz że to może 20 minut samochodem wiec już nie przesadzajmy że to taka straszna wyprawa a dwa że jak jej daleko to niestety trzeba raz się wybrać i mieć w domu "na zapas"Skoro nie spełnia wymogów formalnych to na co liczy?
21.06.2014r.Edytowane przez viki1988 Czas edycji: 2016-09-05 o 10:50 |
|
|
|
#4039 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Fotelik jest dla dziecka, które jest przewożone samochodem (bez względu na to czy jest to samochód jednego rodzica czy ojca). Odległość do urzędu i utrudnienie załatwiania sprawy ma wielkie znaczenie w sytuacji, gdy dziecko jest aż tak chore jak córka tej matki. Ona nie może wyjść z domu ot tak, musi dostosować swoje plany do kondycji dziecka (danego dnia) zorganizować dla niej opiekę, zorganizować opiekę dla drugiego dziecka itd. I w takiej sytuacji to jest straszna wyprawa.
|
|
|
#4040 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4041 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Rodzina ma samochód, ojciec wozi chore dziecko. Ojciec opiekuje się chorym dzieckiem, które potrzebuje fotelika. Z racji sytuacji życiowej matka jest główną opiekunką dziecka tj. Ojciec pracuje zawodowo. I stąd to matka zajmuje się większością związanych np. z dofinansowaniem. Beneficjentka nie jest matka, a chora dziewczynka, która fotelika potrzebuje. Dla mnie ilość papierologii i kryteria ( jak się okazuje nie do końca jasne) utrudniają cały proces. I to jest realny problem.
|
|
|
#4042 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Remont mieszkania dla osoby która trafiła na wózek w wyniku wypadku np to też nie tania rzecz. Co do rehabilitacji, to podam mały. Miałam chwilowe porażenie nerwu promieniowego. Poszłam do lekarza, dostałam skierowanie na zabiegi magnetyczne i elektromagnetyczne, piękna przychodnia u mnie na NFZ byla. Poczekałam tydzień w kolejce, byłam na może dwóch zabiegach i zamknęli przychodnie, od nowego roku miałabyć prywatnie, tyle ze był wrzesień. Dalej, szukałam jak najbliżej, no niestety sprzętu nie mieli. Musiałam jeździć prywatnie 40 km w jedną stronę, i płacić prywatnie. Już pół biedy z tym że miałam skierowanie, terminu nie było na tamten rok. Tyle dobrze że zabieg kosztował ok 10 zł. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
|
|
#4043 | ||
|
dead & alive
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez blue3 Czas edycji: 2016-09-05 o 11:59 |
||
|
|
|
#4044 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#4045 |
|
dead & alive
|
Byloby znane gdyby przeczytala regulamin dofinansowania, przeciez te kobiety nie wymyslily tego warunku na poczekaniu, zeby utrudnic jej zycie, ale po co czytac regulaminy skoro matce wolno, moze biurwy sie ugna, a jak nie to mozna je obrobic w sieci.
|
|
|
|
#4046 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie chodzi o obrabiarek ie kogokolwiek w sieci , a pokazanie problemów jakie prezentuje system i gdzie mógłby funkcjonować lepiej. Na pewno mógłby działać sprawniej. Mówimy tutaj o dofinansowaniach dla osób chorych, które wymagają często dlugasnych procedur i miliona papierów. I nie, nie każdy umie te dokumenty wypełniać, nie każdy rozumie regulaminy. Tym bardziej obstawianie przy rozbudowanej, często absurdalnej biurokracji jest mało praktyczne. O tym, że system nie daje rady w pewnych miejscach i dlatego pojawiają się zbiórki na różnych portalach itd.
|
|
|
#4047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam do czynienia z chorymi neurologicznymi i ich rodzicami i zastanawiam sie czy niektorzy tu wypisujacy jak to jest dobrze i nie trzeba organizowac zbiorek, bo chory wsio dostanie, czy wiedza na jakim swiecie zyja. I w jakim kraju.
|
|
#4048 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak blue wspomniała paszport to zupełnie inny dokument, skoro w kryteriach jest akt urodzenia to musi być akt urodzenia - ew. poświadczony u notariusza odpis też powinni przyjąć Cytat:
żenujące podejście
|
|
#4049 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Zastanawiające jak łatwo przychodzi ci ocenianie tej matki, przy jednoczesnym mało krytycznym podejściu do systemu.
|
|
|
#4050 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja nie widzę problemu w tym, że raz w życiu ojciec pójdzie do urzędu coś załatwić, a nie matka. Natomiast niedostosowanie wydawanego sprzętu (np. wózków inwalidzkich) do chorych, brak pieniędzy i niedostępność nowoczesnych terapii w kraju to już jest realny problem.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2016-09-05 o 12:34 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:37.

Z tego wynika, że zasiłek mieszkaniowy jest takim naprawdę dużym ułatwieniem, ale żeby się utrzymać też trzeba kombinować jak się nie chce pracować.

chyba logiczne nie masz auta = niepotrzebny Ci fotelik, to ze kobieta korzysta z auta męża to nikogo interesować nie będzie, jak by korzystała z auta np. swoch rodziców to też powinna się oburzać że jej nie chcą dać dofinansowania na fotelik? Jakiś hejt na to ze każą akt urodzenia dziecka przynieść to już w ogóle żenujące - co z tego ze kobieta ma 30 km do urzędu ? raz że to może 20 minut samochodem wiec już nie przesadzajmy że to taka straszna wyprawa a dwa że jak jej daleko to niestety trzeba raz się wybrać i mieć w domu "na zapas"
21.06.2014r.
żenujące podejście