|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
Plus to o czym pisalas wczesniej, majac w domu chorego nie ma sie czasu i mozliwosci jezdzic do urzedow pare razy. Dlatego usprawnienie systemu to podstawa. ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
A opieka nad dzieckiem niepelnosprawnym to jest jednak ciezka fizyczna praca, wiec nawet jesli ten ojciec nigdy w zyciu nie byl w urzedzie to ja osobiscie go usprawiedliwiam. On pracuje zawodowo, zajmuje sie tym chorym dzieckiem po prycy i pewnie innymi dziecmi, matka nie pracuje zawodowo, zajmuje sie dzieckiem i innymi dziecmi i zalatwia cala papierologie. Wg mnie podzial uczciwy. Oczywiscie pewnie ten ojciec pojedzie zalatwiac fotelik, bo nie bedzie innego wyjscia, pewnie ita matka pojedzie 30 km po odpis aktu urodzenia dziecka, pewnie sie uszarpia ile wlizie, ale w koncu fotelik dostana. No hura system zadziala ![]() Moj maz na rozpatrzenie wniosku o polska rente czekal 1,5 roku. Ciekawe ile oni poczekaja na fotelik.
|
|
#4052 |
|
wańka wstańka
|
Już nie wspominając o tym, że bywają rodzice samotni z dzieckiem niepełnosprawnym.
Nie ma co się nadmiernie koncentrować na jednym przykładzie. Chodzi o ogólna niewydolność systemu i jego usprawnianie. Sent from my HTC One using Tapatalk
|
|
#4053 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Luba, nie o to chodzi. Po prostu to nie powinien być wielki problem dla nich. Ja bym tego wlasnie "uszarpaniem" nie nazwala. A takie problemy typu potrzebny akt urodzenia to zawsze sie pojawia, nie ma co tego rozdmuchiwac tylko nastepnym razem przygotowac sie do wizyty w urzedzie.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2016-09-05 o 13:45 |
|
|
|
|
#4054 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
Ja troche chorowalam, jestem pod stala kontrola neurologa, urologa i endokrynologa, spokojnie moglabym byc pod opieka jakiejs fundacji i zbierac wasze pieniazki do kieszeni, a potem smiac sie, ze oplacacie moje zakupy, bo jedynym realnym wydatkiem byly srodki opatrunkowe po zabiegach. |
|
|
|
|
#4055 | |
|
Konto usunięte
|
Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
a ton wypowiedzi tej pani usprawiedliwiam bardzo trudną sytuacją i tym, ze ma już dosyć, ale zbyt miłego wrażenia na mnie nie zrobiła. |
|
|
|
|
#4056 |
|
wańka wstańka
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6495816 1]a w czym by mógł funkcjonować lepiej? w tym, ze ktoś składa wniosek o fotelik za 6tys i od razu dostaje kasę, nie posiadając samochodu? przecież jakieś kryteria przyznawania zapomóg muszą ustalać, a przy foteliku samochodowym logicznym jest kryterium posiadania samochodu
a ton wypowiedzi tej pani usprawiedliwiam bardzo trudną sytuacją i tym, ze ma już dosyć, ale zbyt miłego wrażenia na mnie nie zrobiła.[/QUOTE] W przetwarzaniu informacji np. I tym, że wiele spraw możnaby załatwiać drogą mailową czy korespondencyjna bez konieczności jeżdżenia do urzędu i czekania w kolejce. Zauważ ironię tej sytuacji: dziecko jest wozone przez ojca, który jest właścicielem samochodu. Matka ma dostęp do samochodu, to jest to samochód rodzinny. Więc możnaby to załatwić prosto: akt ślubu, potwierdzenie adresu (ojca, matki, akt własności auta) i tyle.
Edytowane przez ajah Czas edycji: 2016-09-05 o 16:45 |
|
|
|
#4057 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to jest naprawde wielki problem dla takich rodzin. Wiesz, Ty moze jestes przyzwyczajona do tego, ze "zawsze trzeba bedzie donsc jakis papier" a ja sie juz od tego odzwyczailam i moze dlatego nie dojdziemy do porozumienia ![]() Cytat:
Zeby zaczac zbierac jakies pieniadze, zeby trafic pod opieke jakiejs fundcji to trzeba sie wykazac jednak czym wiecej niz "bycie pod opieka roznych lekarzy". Bo wybacz, ale co Ty wiesz o zyciu ludzi na wozkach, sparalizowanych, uziemnionych lozkach, o zyciu rodzin takich ludzi? Widze, ze nic, jesli wydaje Ci sie, ze bycie pod opieka paru specjalistow juz by Cie predestynowalo do zbierania forsy na cokolwiek. [1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6495816 1]a w czym by mógł funkcjonować lepiej? w tym, ze ktoś składa wniosek o fotelik za 6tys i od razu dostaje kasę, nie posiadając samochodu? przecież jakieś kryteria przyznawania zapomóg muszą ustalać, a przy foteliku samochodowym logicznym jest kryterium posiadania samochodu a ton wypowiedzi tej pani usprawiedliwiam bardzo trudną sytuacją i tym, ze ma już dosyć, ale zbyt miłego wrażenia na mnie nie zrobiła.[/QUOTE] Przeciez oni maja samochod. Rodzina ma samochod i dziecko, ktore, przypominam jest dzieckiem takze swojego ojca, jezdzi tym autem. I ja Ci powiem zaraz w czym moglby funkcjonowac lepiej. Bo opowiem Ci jak to wyglada u nas. Ja nie musze biegac po ZADNYCH urzedach. Jesli potrzebuje jakiegos sprzetu, to wystarczy mi pojsc po recepte do mojego lekarza. I wszystko juz sie toczy miedzy lekarzem, kasa chorych i ewentualnie naszymi rehabilitantami, ktorzy sa pytani o to, czy my tego sprzetu potrzebujemy. Ja sie tym kompletnie nie zajmuje. Nie wspomne o tym, ze sprzet wybieram z katalogu, zeby bylo konkretnie wiadomo o jaki sprzet chodzi. Oczywiscie w katalogu nie ma np LOKOMATU ale juz pionizator to ja mam w domu o niebo lepszy niz ten, na ktorym obecnie cwiczy w Polsce (w dosc znanej klinice rehabilitacyjnej) moj maz. Ja juz bym nie wymagala oczywiscie tego katalogu, gdybym mieszkala w Polsce ale jezusie slodki, dlaczego nie mozna tego tak zorganizowac, zeby ludziom ulatwic? Dlaczego ja musze tylko pojsc po recepte, a moja kolezanka, ktora mieszka w Polsce i ma meza w podobnym stanie jak moj maz, musi sie zwalniac z pracy, zeby pojsc pozebrac (i tak, pozebrac, nie bede tego brala w cudzyslow) o cokolwiek. A o pionizatorze moze pomarzyc, chyba, ze, wiecie co? Chyba, ze jej sie uda uzbierac, tak, na konto fundacji
|
|
#4058 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#4059 |
|
Zakorzenienie
|
Do tych wszystkich osób które narzekają na opiekę medyczną, odpowiem że to nasza wina, cały czas wołamy o tanie państwo, kombinujemy żeby nie płacić, utrzymujemy święte krowy, bo taki rolnik albo nic nie płaci albo prawie nic, przedsiębiorca płaci od 60% średniej krajowej obojętnie ile zarabia, żyjący z kapitału nie płaci nic, płacą głównie zatrudnieni na etacie. Za te pieniądze jakie wpłacamy na leczenie nie da się zapewnić leczenia na poziomie najbogatszych państw.
Poza tym pamiętajcie że statystycznie większość wydatków na leczenie to ostatnie lata życia, więc fakt ze macie 20-30 lat i to co wpłacacie nie wraca do Was, jest zupełnie normalny, te pieniądze zapewne do Was wrócą jak będziecie na emeryturze, odprowadzać na leczenie będziecie grosze, a będzie trzeba leczyć Wasze serce, nerki, cukrzycę, raka, itd. ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- U Was (widzę że wpisałaś że mieszkasz w Bawarii) wydatki na leczenie to 7,8% a u nas NFZ to 4,2% PKB (PKB w Polsce 12 495, a w Niemczech to 40 997), czyli na obywatela Niemiec przypada statystycznie 2,3 tys. dol. na Polaka 0,5 tys. dol. W Niemczech wydaje się 4 razy więcej, tych dwóch sytuacji nie da się porównywać.
|
#4060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja przede wszystkim o tym pisalam ![]() W sumie uproszczenie procedur = zmniejszenie wydatkow na urzedy i jednoczesnie mozna byloby przekazac te pieniadze na chorych. Owszem, poczatkowo podejrzewam, ze te wydatki musialyby wzrosnac, bo zeby zorganizowac wszytsko tak, zeby byly komputerowe bazy, zeby kazdy chory byl "opisany" od a do z i nie musial z kazdym swistkiem latac sto razy do urzedu. To wymagaloby czasu i nakladow pienieznych. Ale ostatecznie zmniejszyloby wydatki i usprawnilo procedury.
|
|
#4061 |
|
BAN stały
|
Luba czy dobrze zrozumiałam że twoj mąż leczy się w Polsce? Mozna wiedzieć dlaczego nie w Niemczech skoro tam nie ma takich problemów z organizacją leczenia/opieki jak w Polsce?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4062 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast przytoczony przez Ciebie przykład nie świadczy o niczym - poza tym że Pani się obraża że nie spełniając warunków formalnych nie dostała dofinansowania. Cytat:
Cytat:
![]() A jest nawet prostsze rozwiązanie - dokumenty wypełnia ojciec i pisze dla matki pełnomocnictwo do ich złożenia TADAM ! Problem solvedA tak btw. to dużo spraw można załatwić korespondencyjnie
|
|
#4063 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
Sorry, ale dla mnie wypasiony sprzet medyczny jest towarem luksusowym, jak nie mam pieniedzy to biore to co jest/ na co mnie stac, a nie wyciagam rece do innych, bo nie jest tak, ze ludzie sa porzuceni bez wozkow, lekow, operacji ratujacych zycie, oni po prostu chca rzeczy lepszych. Naleza im sie te rzeczy tak samo jak Karinie perfumy Diora pod choinke
|
|
|
|
|
#4064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4065 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
1. Wykonuje go w trybie pilnym w przypadku zagrożenia życia, od ręki 2. W przypadku gdy nie ma zagrożenia życia, zapisuje się w kolejkę i czeka Szpitalowi nie opłacałoby się wykonywać danego zabiegu tylko w przypadku pierwszym, mieć specjalistów, którzy go wykonują i nie wykorzystywać tego, bo to byłaby zwyczajna strata pieniędzy. Jak to sobie wyobrażasz? Idziesz do chirurga, mówisz, że masz kamicę i chcesz usunąć kamienie, a chirurg mówi, że on usuwa tylko w przypadku ataku kolki, bo im pieniądze z NFZu śmierdzą i woli oglądać chmury na niebie niż operować, ale ewentualnie pomoże w przypadku bólu? |
|
|
|
|
#4066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4067 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#4068 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4070 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Dokladnie. I to jest oczywiscie inna skala potrzeb niz perfumy Diora dla karyny.
|
|
#4071 |
|
Zakorzenienie
|
Ma dosyć sporo, mając 4 razy więcej pieniędzy w systemie możesz sobie pozwolić na większa niegospodarność i marnotrawstwo, choćby ułatwić procedury ryzykując więcej wyłudzeń, u nas każdą złotówkę trzeba kilka razy oglądać zanim się ją wyda.
|
#4072 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I owszem, rehabilituje sie tak na codzien w domu, Niemczech, bo tu mieszkamy, tu takze jezdzi na rehabilitacje w klinikach. Ale raz do roku jezdzimy do kliniki w Polsce na circa 2 miesiace (zwykle troche krocej) na rehabilitacje za ktora placimy prywatnie Bo co prawda warunki bytowe sa okropne, obiady niezjadliwe a i jedziemy autem wypchanym wszelkimi potrzebnymi rzeczami, lacznie z oliwka czy zwyklym sudokremem, bo wiadomo, ze w Polsce pacjent musi sobie sam wszystko kupic Ale nie moge nie napisac o tym jak wspanialych mamy fachowcow, rehabilitantow, logopedow, psychologow neurologicznych. My jezdzimy do Polski, bo "czynnik ludzki" brzydko mowiac, jest wspanialy i ja nie mam slow, zeby powiedziec jak wspaniale pracuja rehabilitani neurologiczni i jakie swietne wyniki osiagaja. Ja sobie zawsze zartuje, ze gdyby ci polscy rehabilitanci mieli taki komfort pracy jak niemieccy, to az sie boje jakie rezultaty by osiagali Sa swietnie wyksztalceni ale przede wszystkim kreatywni i podchodza do kazdego pacjenta indywidualnie. Cytat:
blue3 nie wiem nawet jak podsumowac to co tu wypisujesz. Czasem po prostu brakuje slow nieobrazliwych, a tych obrazliwych nie zwyklam uzywac.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2016-09-06 o 09:28 |
||
|
|
|
#4073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najgorsze jest to, ze zapewne sadzisz, ze mądrości prawisz. Moja znajoma dostaje 1300 zł zasiłku opiekuńczego, nie moze iść do pracy, bo nikt sie nie zajmie jej chorym dzieckiem poza nią. Dziecko wymaga rehabilitacji. Przyznana ma godzinę tygodniowo. Akurat jej dziecku to wystarczy, ale sa dzieci, dla których to jest nic. Plus jeszcze koszt samego dojazdu na rehabilitacje, nie wszyscy mieszkają w dużych miastach. Chyba nie ma w tym nic dziwnego, ze ludzia chcą dla siebie czy dzieci rzeczy lepszych, które mogą dać im realne szanse na samodzielność czy choćby poprawę standardu życia. To nie jest roszczeniowość, jak w przypadku niektórych beneficjantow Szlachetnej Paczki, dzieciorobow, ktorym nie chce sie dupy ruszyć do roboty, a wymagania maja z wyższej polki, tylko walka o poprawę życia, czy o zycie w ogóle. Nie wiem, co tu jest trudnego do zrozumienia. Ja regularnie wpłacam pieniądze na stronie siepomaga. Od tych kilkudziesięciu złotych miesięcznie nie zbiednieje, a jak sie dużo ludzi zrzuci, to chociaż ktoś ma szanse na lepsze zycie. W życiu nie pomyślałabym, ze ktoś ma fanaberie, bo zbiera na lepszy wózek czy windę w bloku, zeby wyjsć na zewnętrz kiedy chce. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2016-09-06 o 09:55 |
|
|
|
|
#4074 |
|
dead & alive
|
O zbyt niskim zasilku opiekunczym juz pisalam, wiec nie mam zamiaru odpisywac osobie, ktora czyta jeden post na sto i probuje zrobic z tego guanoburze. Poza tym dziecko ma nie tylko matke o czym na tym watku sie caly czas zapomina.
|
|
|
|
#4075 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
A o ojcu nikt tu nie zapomina: wprost przeciwnie o tym sama pisałam wcześniej.
|
|
|
#4076 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4077 | |
|
Konto usunięte
|
Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
najprościej to było od razu przy rejestracji podać autorkę jako współwłaściciela samochodu i po problemie. albo w ogóle wypełnić wniosek na ojca, właściciela samochodu. a najlepiej by było zacząć od czytania warunków przyznawania czegokolwiek. i tak, uważam, ze każdy człowiek powinien mieć założoną kartę, do której miałby wpisywane choroby, badania, leczenie. i wtedy ta matka (i wiele, wiele innych) nie musiałaby zbierać całej masy zaświadczeń tylko po prostu wszystkie dokumenty już by były, a ona jedynie w razie potrzeby składałaby jeden wniosek i po sprawie, ewentualnie uzupełniałaby dokumentację. ale obawiam się, ze nawet w takiej sytuacji musiałaby być właścicielem/współwłaścicielem samochodu, żeby dostać fotelik samochodowy
|
|
|
|
|
#4078 | ||
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4079 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Stąd wnoszę, że nigdy się już nic nie zmieni na lepsze pod tym względem. Ten kraj jest chory, przeżarty komuną. |
|
|
|
|
#4080 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6506338 6]I wszystko na ten temat. A jak tylko zaczyna się to krytykować, to dostaje się w odwrocie: to też zostań rolnikiem jak zazdrościsz. I mówią to (do mnie) zwykle młodzi ludzie.
Stąd wnoszę, że nigdy się już nic nie zmieni na lepsze pod tym względem. Ten kraj jest chory, przeżarty komuną.[/QUOTE] Jest tak przeżarty, że strach. Wczoraj miałam okazję pogadać z grupą maturzystów (nie, nie żadne rodziny "problematyczne" tym razem), którzy twierdzili, że 500+ to dobrodziejstwo a na moje pytanie: "skąd wziąć na to kasę?" odpowiedzieli, że z uszczelnienia systemu podatkowego, wysiudania Biedronek, Lidlów (bo nie płaca podatkow). No to mówię, że na miejsce tychże wejdą inne sklepy, płacące podatki ale jednocześnie odbije się to na cenach towarów, w dodatku z braku tańszej konkurencji będą mogły dyktować ceny. Dla nich żaden problem- przecież nie trzeba tam kupować. No to gdzie, jak nie ma tańszej konkurencji? Użyli także argumentu Onnej- już teraz dzięki 500+ nie ma ludzi do pracy i pracodawcy będą musieli podnieść zarobki. Aha. Już to widzę. I to mówią ludzie młodzi. Maturzyści. Kolejne pokolenie z przepranymi mózgami. Ja chyba serio nie umiem żyć w tym społeczeństwie bo w tym kraju nigdy nie będzie normalnie. Swoją drogą, ciekawe, czy w tym roku będą gnać młodzież w ramach lekcji obowiązkowo na film o Smoleńsku.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:09.

ale juz pionizator to ja mam w domu o niebo lepszy niz ten, na ktorym obecnie cwiczy w Polsce (w dosc znanej klinice rehabilitacyjnej) moj maz. 

21.06.2014r.
Sa swietnie wyksztalceni ale przede wszystkim kreatywni i podchodza do kazdego pacjenta indywidualnie.