|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1651 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Listopadowe mamy 2016: Pierdołowaty wątek vol. VIII uważam za otwarty
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1652 |
Zakorzenienie
|
http://www.deklaracja-wiary.pl może któraś będzie chciała ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
#1653 |
Zakorzenienie
|
![]() Wczoraj nie mogłam się odezwać bo Teżet zabrał mi komputer na cały dzień ![]() dziś dużo planów na sprzątanie ![]() ![]() Teżet wiesz półki w pokoiku małej ![]() dziewczyny mam pytanie czy robicie/macie zamiar a może któraś z was robiła w pierwszej ciąży masaż krocza ?? ja w sumie nie długo powinnam zacząć, tzn. Teżet będzie robił , czy to coś pomaga ???
#1654 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1655 |
Zadomowienie
|
I faza od regularnych skurczy do pełnego rozwarcia czyli 10 cm
|
![]() ![]() |
![]() |
#1656 |
Zakorzenienie
|
Panna Izabela to może być wina olejka. Po jakim czasie nakladasz podkład po olejku?
---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- My już w szpitalu czekamy na wizytę.
#1657 |
Zakorzenienie
|
I faza - do rozwarcia 10cm
II faza - parcie III faza - urodzenie łożyska z tego co mówili u mnie na sr to początek porodu liczy się od odejścia wód
#1658 |
Zakorzenienie
|
ok rozumiem
![]() ![]() Czy powinnam się denerwować, ze mam nisko brzuch? W sumie od początku moj brzuch bylo nisko, ale teraz czym bardziej jest wiekszy to wydaje sie, ze jest jeszcze nizej. Jeszcze szysze ciagle ze mam tak nisko brzuch i zaczynam sie denerwować, bo nisko brzuch jakos tak kojarzy mi się ze blizajacym porodem. Mała jest ulozona dalej poprzecznie, do tej pory zaczelam sboie tlumaczyc to ze dlatego moj brzuch tak wygląda, no ale nie wiem.... ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- W ogole wczoraj troche dały mi w kość te zakupy, bo cala noc bolalo mnie krocze, biodra itd.... Własnie wstawiłam pranie, posprzątałam w kuchni i czuje jak brzuch mi zaczął ciążyć i uciskać na pęcherz. Musiałam usiąść bo jakoś tak ciężko mi sie zrobiło. Zaraz obiad bede robić. Mamy zaproszenie do tesciowej ale spacer chyba sobie odpuszcze przy takim ciążeniu brzucha dzisiaj... ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- oo dziekii;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#1659 |
Zadomowienie
|
z tym odejściem wód to też średnio. Bo niektórym muszą przebijać pęcherz i właściwie dzieje się to prawie przed samym parciem. A już jednak trochę się można ze skurczami męczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1660 |
Zakorzenienie
|
Witajcie 😊
|
![]() ![]() |
![]() |
#1661 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam w piątek, dziś miałam iść na pobranie krwi i zanieść siuśki ale mi się nie chciało pójde jutro ![]()
![]() |
#1662 |
Zakorzenienie
|
Moja teściowa to jest specjalistą... Ja tu czekam na skan a ona mi pisze ze m depresję. Ona to jest udana.
#1663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przynajmniej tak mówili ![]()
![]() |
#1664 | ||
Wtajemniczenie
|
Blue, Paulinika
![]() Listopadowa, wszystkie pierdołki kupiliście? Dobija mnie że niby kupuje się to i tamto, a na koniec i tak wychodzi, że brakuje skrobaczki do warzyw i miliona innych duperszmajtów. Chyba zrobię jakąś listę... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie radzę sobie ze swoimi problemami ze snem, mała wieczorem zaczyna tańce, wierci mi dziurę w brzuchu do 4-5 rano, jakby sobie torowała drogę do bożeny, wciska tam uparcie łapki czy nóżki. Nawet jak się zwlokę z łóżka o 7, kolejna noc wygląda podobnie, też nie śpię do rana. ![]() Ja piłkę kupiłam na all, dałam chyba coś koło 60 zł z przesyłką, ale mam ją lata, wielokrotnie ją pompowałam i spuszczałam z niej powietrze, nic się z nią nie dzieje. ![]()
![]() |
#1665 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1666 |
Zadomowienie
|
Obiecałam w piątek że napiszę jakieś ciekawostki i porady z warsztatu laktacyjnego tak więc biorę się do wypisania. Oczywiście nie ja jestem autorem tych słów/ciekawostek więc możliwe że Wy macie inne doświadczenia w tej kwestii
![]() Dziecko po porodzie może spać ok. 5-6h i jest to normalne, tak samo jak spadek masy ciała ok. 10% po porodzie. Średnio dziecko je 8-12 karmień na dobę (ale są też mamusie co mają mleczanie do 24 karmień/dobę). Pierwszy pokarm jest tak mały jak łyżeczka wody, ok. 5ml /h tak więc nie musi się lać abyśmy myślały że dziecko je, często kobiety myślą że nie mają pokarmu przez to że tak malutko leci ale to dla dziecka wystarczające. Jeżeli ktoś chce karmić mlekiem modyfikowanym trzeba brać pod uwagę że w pokarmie matki, a tym bardziej pierwszej siarze dziecko dostaje sporą dawkę flory bakteryjnej. Karmiąc piersią dziecko dostaje co chwila tą florę, każdorazowe podanie mleka modyfikowanego niszczy florę bakteryjną do zera. Tak więc jeżeli ktoś ma plan karmić mieszanie KP+modyfikowane a zastanawia się tylko nad modyfikowanym to dla dziecka wsio ryba i tak naturalne mleko zostaje wtedy wyparte przez modyfikowane i niszczy całą florę. Najważniejsze jest 7 dób karmienia aby spróbować karmić tylko i wyłącznie piersią aby dziecko dostało tą florę bo jest to jakby prezent na całe życie aby dziecko tak nie chorowało. Oczywiśćie jeżeli z jakiś powodów dziecko będzie dostawało tylko mleko modyfikowane to nie znaczy że od razu będzie chorować, ale będzie miało mniej w organiźmie przeciwciał które walczą z bakteriami. Nawał - trwa od 2-3 doby - jeżeli piersi bolą to można troszkę ściągać laktatorem ale im więcej ściągniemy tym organizm będzie myślał że dziecko potrzebuje więcej pokarmu i będzie produkował go więcej, tak więc lepiej sprawdza się ogrzewanie piersi przed pokarmem i ochładzanie po pokarmie (np. słynną kapustą). Koło 3 miesiąca piersi mogą nieco klapnąć, wiele matek myśli że nie ma już wtedy pokarmu przez to że one mogą trochę wisieć, nie są takie pełne, ale to tylko złudne wrażenie i należy dalej karmić ![]() W trakcie karmienia piersią można przyjmować różne leki, minister zdrowia opublikował bazę leków która się zwie LAKTACYJNY LEKSYKON LEKÓW i wskazuje on na leki które można brać. Jeżeli jesteśmy chore to też karmimy; co prawda zarazimy dziecko ale równocześnie podamy naszą florę bakteryjną która walczy z zarazkami. Nie karmiąc piersią i tak je zarazimy więc lepiej podawać mleko które automatycznie leczy. Nie istnieje coś takiego jak DIETA KOBIET KARMIĄCYCH, co zostało ostatnio też potwierdzone przez ministra zdrowia; można podczas karmienia jeść WSZYSTKO; nawet wzdymającą fasolę i inne rzeczy - to że dziecko ma kolkę nie swiadczy o tym że matka coś złego zjadła tylko o niedojrzałości układu pokarmowego. Można nawet pić alkohol; jednak trzeba odczekać tak jak przed jazdą samochodem kilka godzin aby alkohol wyparował i wtedy nie karmić; w mleku tak samo jak z krwi alkohol wyparowywuje. Generalnie to co przenika do krwi przenika do pokarmu i raczej nic więcej. Tak więc nawet jak zjemy trujące grzyby to i tak nie zatrujemy pokarmu. Lepiej nie stosować maści do piersi chyba że nic nam nie pomaga. Najlepiej spróbować najpierw smarować brodawki własnym mlekiem. Maści do brodawek zawierają dużo cukru a to z kolei jest pożywką dla bakterii. Wszelkie butelki które są stworzone z myślą o tym że imitują KP są ściemą bo nie istnieje coś takiego. I z całym szacunkiem do medeli która ma duże zasługi w KP; butelka Calma też jest ściemą (a szkoda bo ja kupiłam ![]() Dziecko powinno mieć w buzi całą brodawkę - tutaj taki śmieszny przykład że powinno mieć kąt rozwarty zanim weźmie brodawkę do buzi - tak jak kobiety które chcą zjeść Big Maka - najpierw opieramy dolną wargę dziecka od dołu na brodawce a potem nakładamy górę na górę brodawki ![]() Staniki najlepiej miękkie bez fiszbin kupić najpierw. Mi dzisiaj przyszły dwa i jeden jest beznadziejny a drugi za mały obwód ;/ Muszę odesłać :P Przechowywanie pokarmu - na stronie rodzić po ludzku są aktualizacje tabelek ile czasu można dany pokarm chować. Z reguły jest to koło 72h w lodówce, do 6m-cy w zamrażalce. Rozmrażać mleko z zamrażalki w lodówce, wtedy będzie miało więcej wartości odżywczych i uważać bo mleko mrożone podobno śmierdzi wymiocinami - tym się nie martwić; nie wąchać mleka; mleko jest zespute jeżeli jest kwaśne. No i tyle, jak coś mi się przypomni to dopiszę. Zastanawia mnie jeszcze kwestia budzenia dziecka, w SR położna mówiła że jak dziecko przybiera na wadze to nie trzeba dziecka wybudzać. Z kolei na tych warsztatach mówili że dziecko powinno jeść co 3h i jeżeli śpi to należy je wybudzić. Jakie Wy macie doświadczenia w tej kwestii ? Dzisiaj idę na warsztaty z wizualizacji porodu!! aaaaa! ![]() Edytowane przez doooti Czas edycji: 2016-09-27 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1667 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1668 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do liczenia skurczy przydatne są apki np. contraction timer, zaznaczasz tylko koniec/początek każdego skurczu i nie musisz pilnować zegarka. Cytat:
![]() ![]() ![]() Z tym budzeniem też słyszałam różne opinie, myślę że jak dziecko ładnie przybiera na masie, to nie ma takiej potrzeby, natomiast parodniowego maluszka raczej bym spróbowała wybudzić, miałabym schizę że śpi tak długo bo brakuje mu glukozy. ![]() Pewnie nikt nam nie powie teraz jednoznacznie czy budzić, czy nie, to chyba zależy od konkretnego przypadku...
![]() |
#1669 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Od każdej osoby słyszałam, że rodziła X godzin i mnie to po prostu zastanawia, co takiego liczą jako akcję porodową ![]() generalnie nie ma to najmniejszego znaczenia... takie tam rozkminy w przerwie od gotowania obiadu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1670 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1671 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A w ogóle malowałaś podkładem Kryolan? Fixer słyszałam, że jest ekstra, teraz miałam na sobie i podkład (coś z tv w nazwie) i ciekawa go jestem na dłuższą metę. Cytat:
![]() A z tym porodem 30h to tak się właśnie liczy przecież rodzi się niby do 48h Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1672 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1673 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem niska to może ta piłka z biedry będzie ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1674 |
Wtajemniczenie
|
Dziwna zasada, że poród uznaje się rozpoczęty dopiero od odejścia wód jak wielu kobietom one same nie odchodzą a dopiero je przebijaja podczas już kilku centymetrów rozwarcia.
Moja koleżanka miała przebite przy 7cm dopiero. Przez te 7 cm normalnie rodziła zwijajac się z bolu przy skurczach porodowych ![]() Co do wybudzania to na pewno jeżeli będzie taka potrzeba to będę to robić w szpitalu żeby Mały nie spadł z wagi bo nie wypuszcza do domu. Nam polozna na SR mówiła, że maks 3.5h snu na początku i karmienie. Powyżej 3.5h wybudzac. W ogóle planuje Małego non stop na cycu mieć w szpitalu żeby szybko załapał ssanie piersi. Bardzo mi zależy na KP. Ja nie wyobrażam sobie póki co liczenia tych skurczy itd bo tyle się słyszy, że liczy kobieta w domu, niby regularne i długo, jedzie do szpitala a tam na ktg cisza i żadnego porodu nie ma. Wolałabym odejście wód po prostu albo takich skurczy że wiedziałabym, że to "to". Tak miała koleżanka, że jak przyszły jej w domu skurcze porodowe to od pierwszego wiedziała że to nie zwykły skurcz przepowiadajacy bo całkiem inaczej bolał i szedł od całych pleców. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1675 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1676 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Właśnie położna mi sugerowała, że jak przyjdą właściwe skurcze to będę wiedziała że to jest to. Zobaczymy... ![]()
![]() |
#1677 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jest tak lista lekarzy, którzy podpisali. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jestem ignorantką ale niewiele o tym lekarzu wiem, tyle że w "moim" szpitalu był dyrektorem ileś lat w sumie i że kiedyś dokonywał aborcji a teraz jest przeciwnikiem, tu się zaczyna i kończy moja wiedza ![]() A no chyba że o tą listę chodzi. Tyle że każda z nas ma już chyba swojego lekarza ![]() Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1679 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Regularna czynność skurczowa przynajmniej co 10 min |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naczytal się komentarzy o doktorku, że jakiejś kobiecie po rozwodzie nie chciał cesarkami zrobić, stwierdził że jak się puściła z kimś innym to ma teraz cierpieć, albo o jakiejś że nie powiedział jej ze dziecko ma poważne wady na usg. No i mój się przejmuje, że może jednak cc jakimś cudem bo nie wiadomo na jakiego lekarza trafimy, a może prywatnie itd... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:36.