|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6771235 6]Ten domek na działce to prawdziwy dom na prawdziwej działce budowlanej czy... ROD?[/QUOTE]
Jak dla mnie rod.
|
#4682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale te wszystkie kobiety w ciazy "rezygnujące" z pracy z dziwnych powodów, pani rezygnująca z pracy, zeby zając sie wnuczka, której jeszcze nie ma na świecie, dorośli mężczyźni zarabiający po 100 zł miesięcznie, młode chłopaki siedzące nie wiadomo po co bez pracy w biednym domu od miesięcy bezskutecznie poszukujący zatrudnienia, odziedziczone zadłużenia... No i dosłownie wszędzie w tych rodzinach jest wielka milosc, uwielbiają spędzanie wspólnie czasu, starają sie jak mogą, maja piękne marzenia jak bezrobotny pan Daniel o domu z ogródkiem. Jakoś ogólnie kupy to sie nie trzyma. ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Z tym mieszkaniem na działkach tez powinno sie zrobić porządek. To nie sa miejsca przeznaczone do zamieszkania. |
|
|
|
|
#4683 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4684 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Przecież wiadomo, że ta wielka miłość i jednorożce srające tęczą, to bzdura. Coś pisać w tych formularzach trzeba. Abstrahując od idei tej całej szlacheckiej paczki, to ten ich formularz jest straszny. Kto to w ogóle wymyślił? Piękno rodziny, dobre sobie.
I ci wolontariusze muszą potem takie kiczowate teksty pisać.
|
#4685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
offtopując, obejrzalam dzis czwartkowe kuchenne rewolucje, kobieta dostala skądś kupe kasy, dlatego postanowili z mezem kupic kawal zaniedbanego terenu z wielkim przeciekającym basenem, bo obok basenu był bar. Wszystko w dramatycznym stanie. Ale sie napatoczylo a oni chcieli cos z pieniedzmi zrobic. To zrobili. O i tak..
|
|
#4686 |
|
Konto usunięte
|
Ale nawet te idiotyczne teksty mogliby przynajmniej pisać po polsku.
Gdzieś mi się rzuciło, że podobno proces dodawania tych wypocin jest trójstopniowy, czyli przynajmniej teoretycznie ktoś to kontroluje. |
|
|
|
#4687 |
|
Zakorzenienie
|
Mama niech uważa, bo do pracy może nie wrócić, jak zdecydują się zasilić szeregi swojej trzódki dziewiątą pocieszką.
|
|
#4688 |
|
Zakorzenienie
|
Podczytuje od piątku, ale szybko piszecie i nie nadążam
Przejżałam kilka opisów z Warszawy, pensje jak na warszawski rynek pracy mocno zaniżone w opisach. Co do tej 14-latki, która mieszkała u dalszej rodziny, bo nie było miejsca - może jestem pesymistką, ale coś mi się wydaje, że po prostu dziewczyna była w rodzinie zastępczej u krewnych, a teraz rodzice sobie o niej przypomnieli bo "pińcet plus". |
|
|
|
#4689 |
|
Naczelna Nastolatka
|
650 zł na głowę.... Ile taki dzieciak potrzebuje jedzenia i ile zużyje mydła, na bóstwa wszelakie, że 650 zł na głowę to MAŁO.
|
#4690 | |
|
Zakorzenienie
|
Ale to niemożliwe by czynsz+woda+prąd+gaz =567zł. A gdzie inne rachunki. Moim zdaniem coś się nie klei w ustaleniu czym są te koszty co widzę też w opisach z mojego miasta. Np.:
Cytat:
Zresztą widzę w moim mieście przyzwoite rodziny: np. samotna matka z córką, pracująca, spłacająca kredyt który jej został po mężu który odszedł. Chcą pralkę, zeszyty, buty na zimę. Dla córki jakąś masę plastyczną, dla siebie książkę z pozytywnym przesłaniem. Albo druga rodzina, znowu samotna matka z 2 dzieci, kobieta się poparzyła i od roku nie pracuje tylko się leczy. Pierze ręcznie bo nie mają pralki. Śpi z młodszym dzieckiem na zepsutym łóżku. Chcą pralkę, pościel, zimowe buty. Upominki - kosmetyki dla mamy, dla dzieci zabawka z pozytywką, klocki. Są też takie typu pan Janusz nie umie znaleźć pracy od roku (nie wierzę w moim mieście by facet nie umiał przez rok znaleźć pracy).
|
|
#4691 |
|
Zakorzenienie
|
Zagadka stulecia. Z czego żyli przed 500+?
|
#4692 |
|
Konto usunięte
|
No wiadomo ze te rodziny to zadna pieknosc i milosc tylko zwyczajna patologia.
Nie mozna nazwac takich rodzin inaczej jesli jednoczesnie maja milion dzieci i nikt albo prawie nikt nie pracuje. Do tego jeszcze przewijajacy sie alkoholizm. Sami siebie skazuna na biede. Jak dla mnie jak chca sobie zyc w szopie to niech zyja ale powinni sie trzymac zdala od publicznych pieniedzy. Chociaz to jest swoja droga straszne. Kiedys bylo mi zal dzieci z takich rodzin. Teraz jakos mam do nich stosunek obojetny bo wiem ze jakakolwiek pomoc tak naprawde jeszcze poglebia ten problem. I pomoc dzieciom to jednoczesnie pomoc dla tych nierobow a tego nie jestem w stanie przelknac:\ Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od osoby pracującej w MOPsie słyszę, ze jest coraz gorzej. Ludzie zrobili sie naprawdę bardzo roszczeniowi. Pracownik MOPsu ma nierzadko mniejszy dochód niż jego klient. Następne pokolenia sa coraz gorsze. Jest obawa, ze wzrośnie przestępczość wśród tej warstwy społecznej, bo jak jest kasy mało, a potrzeby i aspiracje duże, to wiadomo, jak to sie kończy. Problemem jest tez to, ze w Polsce poza dużymi miastami nie ma w zasadzie klasy średniej, bo osoba zarabiająca dwa tysiące to nie jest żadna klasa średnia, a takie mamy pensje w naszym kraju i tymi ludźmi, pracującymi uczciwie i nie robiącymi sobie dzieci na potęgę nikt sie nie interesuje. Osoba zarabiająca 2400 jest za bogata, zeby dostać pięćset plus od pierwszego dziecka. Bezrobotny Sebix dostanie na osemke pocieszek cztery tysiące. To gdzie tu jakakolwiek sprawiedlowość społeczna? Państwo daje, niczego nie wymaga. U nas sie nie wspiera ludzi poprzez łatwy dostęp do żłobków, przedszkoli, bony edukacyjne....cokolwiek, co mobilizowałoby ludzi do pracy. Czytałam pare razy o sytuacjach na Mamie z klasa, kiedy pracującym rodzicom nie udało sie zapisać dziecka do państwowego przedszkola, przecież to jest skandal, to dla kogo te przedszkola sa? A jakie z takich pensji beda emerytury, kiedy rozpieprza sie taka kasę na patologie: Naprawdę strach sie bać, jak to sie wszystko skończy. Bogaci i zamożni dadzą sobie radę, zeby utrzymać patole w jakichs ryzach, trzeba będzie dawać im zasiłki, świadczenia i szlachetne paczuszki, najbardziej po dupie dostaną ludzie uczciwie pracujący i mało zarabiający.
|
|
|
|
|
#4694 |
|
Zakorzenienie
|
Można. W przypadku opisywanej pani była mowa o pracy na etacie - jeśli było jej naprawdę ciężko, jest pełnopłatne L4... Ktoś musiał mocno podkoloryzować rzeczywistość. Inna sprawa, że same ciężarne nie znają swoich praw.
Popieram. Znajomi kupili taki "domeczek" w "idealnym" stanie na całoroczne mieszkanie. Ba, nawet planowali gromadkę dzieci (tutaj wyjatkowo to zaznaczę, bo niekiedy dzieci przytrafiają się z zaskoczenia). Warunki średnie, dla noworodka wręcz tragiczne - nie da się im tego przetłumaczyć. Wcale mnie nie zdziwi, jeśli trafią do następnej edycji SzP.
|
#4695 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pomijając już poziom głupoty level hard and above. |
|
|
|
|
#4696 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4697 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do ustalania kosztów, to zgodnie z wytycznymi SzP (bazuję na informacjach z lat 2013-2014) od dochodu odliczało się czynsz, prąd, gaz, ogrzewanie i leki na przewlekłe choroby. Raty, długi, rachunki za telefon i tv, utrzymanie samochodu itp. nie powinny być odliczane, ale można było o tym pisać na zasadzie: Państwo Kowalscy mają 400 zł na osobę po opłaceniu rachunków, ale dodatkowo spłacają kredyt... |
|
|
|
|
#4698 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc jeśli nie odlicza się rat i długów to takie 500 na osobę może równie dobrze oznaczać 200 na osobę.
|
|
#4700 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie tez to zaskakuje, kobiety w moim wieku lub niewiele starsze, a juz tyle dzieci maja.
Znam jedna rodzine wielodzietna, w której rzeczywiście panowała taka sielską atmosfera jaka rzekomo panuje w rodzinach z Paczki. Mieszkają w dużym mieście, rodzice maja wyższe wykształcenie, mama zajmuje sie dziecmi (i to zajmuje, a nie udaje, ze to robi), ojciec ma bardzo dobra prace. Dzieci zadbane, oprane, ładnie ubrane, chodzą do dobrych szkół itd. Wtedy wierze w to piękno rodziny. Ale w życiu nie uwierzę w piękno wielodzietnej rodziny żyjącej z zasiłków. Ciekawa jestem czy ci wolontariusze, którzy przecież widza te rodziny na żywo, faktycznie to piękno dostrzegli czy od zupełnie od rzeczy takie farmazony piszą. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2016-11-19 o 21:53 |
|
|
|
#4701 |
|
Zakorzenienie
|
No takie kwoty, to juz lekka przesada. Przeciez dwie dorosle osoby by sie wyzywily za tyle.
|
|
|
|
#4702 |
|
Zakorzenienie
|
Nie przesadzajmy w drugą strone.
|
#4703 |
|
Zakorzenienie
|
Pani Anna (32 l.) samotnie wychowuje trójkę synów: Mateusza (6 l.), Arka (5 l.) oraz Bartka (2 l.) Razem z nimi mieszka mama pani Anny, pani Maria (77 l.).
Pani Anna skupia się przede wszystkim nad opieką nad synami, z tego też względu nie może podjąć pracy. Jej partner zostawił ją i dzieci, ponieważ zmuszony był opuścić kraj, by uciec przed swoimi wierzycielami. Utrzymuje nikły kontakt z rodziną, płaci alimenty, ale nie zamierza wracać. Pani Anna więc ze wszystkim mierzy się sama. Rodzina utrzymuje się z zasiłków, renty pani Marii, świadczenia Rodzina 500+ oraz alimentów. Po odliczeniu kosztów utrzymania, dochód na jednego członka wynosi 540 zł. Od tej kwoty trzeba odliczyć jeszcze ratę kredytu zaciągnietego na kupno samochodu. Pani Anna daleko dowozi Mateusza do szkoły. Pani Anna stara się bardzo, aby jej dzieciom nic nie brakowało. Podkreśla cały czas, że najważniejsze, że chłopcy są zdrowi i pogodni. Są bardzo żywiołowi i nie można ich spuścić na chwilę z oczu. Bardzo kochają zwierzęta i świetnie się nimi opiekują. Podczas rozmowy z wolontariuszami przynieśli nawet oswojonego zająca, który przybłąkał się kiedyś do ich gospodarstwa i tak już został. Pani Anna w przyszłości chciałaby podjąć pracę w gastronomii, gdyż bardzo lubi piec ciasta i gotować. Wśród najważniejszych potrzeb pani Anna wymienia dwa okna, które musi wymienić, aby móc się starać o dofinansowanie w projekcie o wymianę pieca. Obecne okna są stare i nieszczelne, więc montaż pieca gazowego będzie niemożliwy. Rodzina będzie również wdzięczna za żywność i środki czystości I po co tak wzmianka o zającu.. Dobrze że nie oswoili i nie przygarnęli dziecka jak to miało miejsce w ubiegłorocznej edycji
|
#4704 |
|
Zakorzenienie
|
A gdzie w tym widzisz przesade? Nie mam na mysli zadnych rarytasow, tylko normalne jedzenie.
|
|
|
|
#4705 |
|
Konto usunięte
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;67713926]
Chociaz to jest swoja droga straszne. Kiedys bylo mi zal dzieci z takich rodzin. Teraz jakos mam do nich stosunek obojetny bo wiem ze jakakolwiek pomoc tak naprawde jeszcze poglebia ten problem. Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] |
|
|
|
#4706 |
|
Zakorzenienie
|
Pani Zofia (37 l.) i pan Wojciech (47 l.) wychowują razem siedmioro dzieci: Romka (9 l.), Martę (7 l.), Mateusza (5 l.), Piotrka (4 l.), Jaśka (3 l.), Joasię (1 rok) i Maję (3 tygodnie).
Sytuacja rodziny była lepsza, kiedy pan Wojtek więcej pracował. Wcześniej był bardziej dyspozycyjny i mógł ze swoim bratem pracować na budowach. Od kiedy najstarsze dzieci zaczęły chodzić do szkoły, musi je wozić i przywozić, gdyż mają daleko, przez co ma dużo mniej czasu. Dodatkowo zaczęły się problemy zdrowotne pana Wojtka i niestety teraz chwyta się tylko prac dorywczych, które nie kolidują z pracą na gosdpodarstwie. Pani Zosia nie może na razie podjąć pracy, ponieważ zajmuje się domem i dziećmi, a w szczególności nowo narodzoną Mają. Trudne są też warunki mieszkaniowe rodziny - 9 osób ma do dyspozycji tylko jeden pokój, kuchnię i łazienkę. Rodzina utrzymuje się z dochodów z gospodarstwa, zasiłków oraz świadczeń. Po odjęciu kosztów utrzymania, na jednego członka rodziny przypada 340 zł miesięcznie. Rodzina jest bardzo uśmiechnięta i żywiołowa. Chłopaki lubią spędzać czas na dworze grając w piłkę. Marta z Joasią, jak na dziewczynki przystało, to miłośniczki lalek i bajek o księżniczkach. Pani Zosia w przyszłości chciałaby zdać prawo jazdy, aby jej mąż mógł podjąć pracę na stałe. Pan Wojtek z kolei lubi majsterkować i wszystkie prace budowlane w domu robi sam. W rodzinie czuć wzajemną miłość, wsparcie i oddanie. Wśród najważniejszych potrzeb rodzina wymienia żywność oraz środki czystości. Będą również wdzięczni za bojler do łazienki, gdyż dotychczasowy odmówił posłuszeństwa, więc rodzina nie ma ciepłej wody do codziennej toalety. Pan Wojtek byłby bardziej dyspozycyjny i jakby nie spłodził ochoczo 7 rumianych-gdzie Ci ludzie mają rozum płodząc się w takiej ilości mając do dyspozycji 1 pokój Teraz rozumiem co oznacza piękno rodziny wg ks.Stryczka- to po prostu brak używania grzesznych gumek, ot co...
|
#4707 |
|
Zakorzenienie
|
325zl na jedzenie to jest mało.
|
#4708 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Z innej beczki - przełożyłby mi ktoś z polskiego na nasze nowe hasło "koniec ery dorobkiewiczów"? https://www.facebook.com/szlachetna....PAGES_TIMELINE To od dorabiania sobie? To jakaś hańba? czy coś mi umyka i już się pieklę dla zasady? OMG, te komentarze tam też są niezłe. Pani Agnieszka - "Wszyscy możemy być paczką. W życie warto dawać, nie tylko brać." yeeee, kto jeszcze chce być paczką?
Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 Czas edycji: 2016-11-19 o 22:22 |
|
|
|
|
#4709 |
|
dead & alive
|
|
|
|
|
#4710 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Odliczam oczywiście moje fanaberie typu wino, drogie sery... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:15.

Przejżałam kilka opisów z Warszawy, pensje jak na warszawski rynek pracy mocno zaniżone w opisach. 

Naprawdę strach sie bać, jak to sie wszystko skończy. Bogaci i zamożni dadzą sobie radę, zeby utrzymać patole w jakichs ryzach, trzeba będzie dawać im zasiłki, świadczenia i szlachetne paczuszki, najbardziej po dupie dostaną ludzie uczciwie pracujący i mało zarabiający.