Lutówki 2017 ❤ cz. V - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-12-11, 14:43   #3781
justkonev
Zakorzenienie

Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. V

To teraz czeka mnie rozkmina jakie majtki kupić

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 14:44   #3782
minula
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Cały weekend poleguje i odpoczywam tż zajmuję się maluchem.
Zamówiłam kocyk muslinowy i zastanawian się nad minky jeszcze.
W wtorek mam kontrolne ktg i tak 2 razy w tygodniu...
Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Laski, mam głupie pytanie Czy jeśli będę mieć planowane cc to potrzebuje majek siateczkowych (czy jak one się tam nazywają), czy podkłady mogę założyć na zwykłe majtki?
Ja miałam nie planowane więc sioteczkowe miałam, ale u mnie w szpitalu nikt nie zwracał uwagi jakie masz majtki krwawienie może jest troszkę mniejsze niż przy sn.

minula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 15:12   #3783
Fantazja_
Zakorzenienie

Wiem, że jest niedziela, czas odpoczynku, ale wzięłam się za prasowanie ubranek...oj muszę zacząć zakupy ubrankowe - mało mało

Cytat:
Napisane przez anolta Pokaż wiadomość
Fantazja, współczuję :-( Strata pieska jest okropna :-(
Cytat:
Napisane przez kiciulec Pokaż wiadomość
Nie bardzo umiem cytowac na telefonie kilka postow ale chcialam po wiedziec tylko ze przykro mi z powodu pieska 😔
nie jest to mój piesek, ale przebywał u nas nieraz ehhhhh przykre

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
Dziś akurat nam to tłumaczyli na SR - potrzebujesz, i to tych wysokich. Macica będzie się obkurczać jak po normalnym porodzie sn (tylko bardziej boleśnie i będziesz na prochach) więc z krwawieniami będzie tak samo. Zwracali tylko uwagę by kupować majki o jak najwyższym stanie z powodu blizny.

Ja przed ciążą też myślałam - tylko cc a teraz - tylko sn Jak to życie zmienia światopogląd....

miałam identycznie, przed tylko cc, teraz sn

Cytat:
To teraz czeka mnie rozkmina jakie majtki kupić

lubisz ostatnio buszować po sklepach to ogarniesz temat
Fantazja_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 15:30   #3784
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ila26 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja rozumiem te dolegliwości typu ogromne pęknięcia, szycia po porodzie naturalnym. I powiem szczerze, że gdybym nie miała możliwości wyboru szpitala tj. w Warszawie (a mam dużą rodzinę i mam dziewczyny, które rodziły w lokalnych szpitalach w małych miastach), byłabym przerażona.

Wiem, że to wielka różnica. Moje kuzynki nawet nie wiedziały, że jest opcja porodu inna niż fotel i na plecach. Dlatego tutaj się trochę wymądrzam, ale bardzo ufam szpitalowi, który wybrałam.

Btw. Mam nadzieję, że w ogóle się do niego dostanę (szpital św. Zofii).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Życzę ci żeby się udało dostać do szpitala którego chcesz. Co do pogrubionego, u swoich koleżanek podobnie obserwuję.

Cytat:
Napisane przez paulinka009 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny dawno się nie udzielałam z powodu braku czasu. Jestem na bieżąco ale tak pędzicie że trudno się wbić. Tym razem udało mi sie trochę zacytować zaczynam 7 miesiąc narazie wszystko dobrze ból w kroczu jakby mniejszy czuje się świetnie więc oby tak dalej. Jestem 9kg do przodu. Wczoraj kupiliśmy łóżeczko bo była promocja. Pinio basic I jak tu któraś pisała mega ciężkie też się nie spodziewaliśmy mojemu mężowi brat pomagał wnieść. Tak więc już mało nam zostało ale to juz w styczniu na spokojnie. Kupiłam też fajna koszule do porodu za 30zł ale będzie za mała muszę wymienić na M jednak koszula koszuli nie równa.
Taki malutki się wydaje ten wózek kolor super.

O to to ja mam to samo. Test glukozy pielęgniarki pozwoliły mi przeleżeć Tak się zestresowalam. Ale na poród sn nastawiam się bojowo muszę to przeżyć i koniec. O znieczuleniu nawet nie myślę bo spowalnia akcje porodowa. Wiadomo co będzie i tak nikt nie wie... znając moje szczęście pewnie skończy się cc.

Ja ostatnio staram się wpychac jak jest możliwość tak jak wczoraj w Agata meble. Kolejka była mega. Ale w biedronce nie ma szans bo kasy obstawione naszczescie zazwyczaj kolejki są znosne.

A na koniec Komoda Milenki wszystko posortowane. Najgorsze jest to że dużo dostałam a mam ochotę dalej kupować i muszę się powstrzymywać wszytko to rozmiar 56,62 i mała część większych ubranek. Zimowe pajace i kombinezony wiszą w szafie bo brakło mi miejsca :/

A i jeszcze fota tego co zafundowali mi na ostatnim pobraniu krwi. Mały siniak owszem Ale takiego krwiaka Nie mialam nigdy.
Też mam tak w malmie poukładane, Michałowe i Nelkowe

Cytat:
Napisane przez patiuszka Pokaż wiadomość
Może dobrze, że chcą ostrzec... Ja sama nie wiem, czy te trudne porody SN to rzadkość, czy są bardzo częste
Nie rozmawiałam z wieloma koleżankami o porodach, ale z tych kilku osób, które znam, to każda, której nie nacięto, pękła po odbyt lub nawet jedna w głąb odbytu...
Więc skoro i tak mam być szyta, to wolę na brzuchu.
Z drugiej strony przed paru laty nie było popularne uelastycznianie skóry olejkami i masażami, żeby uniknąć pęknięć...

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Właśnie ja się obawiam tylko tego "wcześniej"
Uwielbiam jak te co urodziły lubią straszyć, w wielu szpitalach położne uważają, że ochrona krocza polega tylko na nicnierobieniu. Ważna jest pozycja do porodu, parcie (nie jak najmocniej jak się główka wyłania powinno się nawet przestać przeć) i pomoc położnej. Często się też zdarza że mimo nacięcia również się pęka, tak jak nacięty materiał, łatwiej rozerwać...
Trochę do poczytania, i niektóre mity o nacięciu http://www.rodzicpoludzku.pl/Porod/N...o-uniknac.html

Cytat:
Laski, mam głupie pytanie Czy jeśli będę mieć planowane cc to potrzebuje majek siateczkowych (czy jak one się tam nazywają), czy podkłady mogę założyć na zwykłe majtki?
Ja miałam tylko takie wysokie, żeby blizny nie podrażniać.
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 15:50   #3785
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patiuszka Pokaż wiadomość
Może dobrze, że chcą ostrzec... Ja sama nie wiem, czy te trudne porody SN to rzadkość, czy są bardzo częste
Nie rozmawiałam z wieloma koleżankami o porodach, ale z tych kilku osób, które znam, to każda, której nie nacięto, pękła po odbyt lub nawet jedna w głąb odbytu...
Więc skoro i tak mam być szyta, to wolę na brzuchu.
Z drugiej strony przed paru laty nie było popularne uelastycznianie skóry olejkami i masażami, żeby uniknąć pęknięć...

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Właśnie ja się obawiam tylko tego "wcześniej"
Ja tez uważam ze jak mam byc szyta to juz wole na brzuchu. Wiadomo, ze to nie tylko brzuch, ale wolę bliznę w tym miejscu niz na dole.

Cytat:
Dziś akurat nam to tłumaczyli na SR - potrzebujesz, i to tych wysokich. Macica będzie się obkurczać jak po normalnym porodzie sn (tylko bardziej boleśnie i będziesz na prochach) więc z krwawieniami będzie tak samo. Zwracali tylko uwagę by kupować majki o jak najwyższym stanie z powodu blizny.

Ja przed ciążą też myślałam - tylko cc a teraz - tylko sn Jak to życie zmienia światopogląd....
Ja swojego światopoglądu nie zmieniam

Cytat:
Napisane przez minula Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Cały weekend poleguje i odpoczywam tż zajmuję się maluchem.
Zamówiłam kocyk muslinowy i zastanawian się nad minky jeszcze.
W wtorek mam kontrolne ktg i tak 2 razy w tygodniu...

Ja miałam nie planowane więc sioteczkowe miałam, ale u mnie w szpitalu nikt nie zwracał uwagi jakie masz majtki krwawienie może jest troszkę mniejsze niż przy sn.

Ja bym kocyka minky nie brała. Nie lubie sztucznych materiałów, zwłaszcza u dziecka, a tam sam poliester. Żadna przyjemność spac pod czyms takim.
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 16:00   #3786
minula
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Ja tez uważam ze jak mam byc szyta to juz wole na brzuchu. Wiadomo, ze to nie tylko brzuch, ale wolę bliznę w tym miejscu niz na dole.

Ja bym kocyka minky nie brała. Nie lubie sztucznych materiałów, zwłaszcza u dziecka, a tam sam poliester. Żadna przyjemność spac pod czyms takim.
Takie wrażenie miałam co do minky, ale wszyscy tak zachwalaja, więc zaczęłam się zastanawiać

minula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 16:06   #3787
malawrednioszka
Zakorzenienie

Halo halo !! Witam sie prawie juz po weekendzie przepraszam za moja nieaktywnosc, ale mialam aktywny weekend
Justi objadlas sie dobrego na wigilii klasowej ?
Ja Ci wypisze skierowanie na cc !
Nie popieram palenia w ciazy, tak samo picia alkoholu Przeciez my jestesmy odpowiedzialne za te male istotki ! nie wyobrazam sobie tego !

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
malawrednioszka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-12-11, 16:22   #3788
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Takie wrażenie miałam co do minky, ale wszyscy tak zachwalaja, więc zaczęłam się zastanawiać

Nic nie kupuje z minky, mimo tego ze jest tak zachwalany.
Stary 2016-12-11, 16:34   #3789
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:

Ani ja
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 17:47   #3790
paulinka009
Zadomowienie

Cytat:

Ja też nie kupuje raz że drogie dwa że modne a trzy w ogóle mi sie nie podoba ten materiał. Nie wiem dlaczego ludzie tak się zachwycają

paulinka009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 17:59   #3791
malawrednioszka
Zakorzenienie

eeee a te minky to co to ?

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
malawrednioszka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-11, 18:10   #3792
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
o rany dziś bezsenność mnie umęczyła. równo o 2 obudziłam się na siku i zasnęłam dopiero o 4:30. a potem o 7 znów koniec spania. ehhh

Lilotka, miałam przekłute uszy. piszę w czasie przeszłym, bo dawno kolczyków nie nosilam i na pewno już dziurki zarosły. Przestałam nosić z innego lęku. Kiedyś jeszcze na studiach w tramwaju zostałam napadnięta. Myślalam, że gość mnie dusi. On zrywał mi z szyi piękny łańcuszek, który dostałam od rodziców po maturze. Potem miałam lęk żeby mi jakiś inny gałgan uszu nie oberwał przy kradzieży kolczyków i przestałam nosić.
OmG 😲😖 Zszokowana jestem! Co za chamstwo i bezczelność! Współczuję Ci tego przeżycia... 🙁

25/40
it's a boy.

Paulina
Lilotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 18:11   #3793
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malawrednioszka Pokaż wiadomość
eeee a te minky to co to ?

https://www.lamillou.com/shop/kocyki...n-lion-caramel
Stary 2016-12-11, 18:18   #3794
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
w tym szpitalu co leżałam porodówka i patologia ciąży są na osobnym piętrze i w osobnym skrzydle, dlatego tak pomyślałam zresztą czytałam statystyki z których wynika, że ok 40% ciężarnych pali, w mojej naiwności i wierze w ludzi ciężko mi uwierzyć, że to prawda, ale pewnie tak, nie ma co wybielać

dobra zmykam, w końcu po ponad miesiącu wzięło mnie na wizytę w kościele, a potem się spotykam z koleżankami
Na dziesięć moich znajomych w ciąży cztery paliło więc statystyki nie kłamią. Każda z nich wpierala, że lekarz nie pozwolił rzucić 😵 jak słyszę takie bzdury to mam ochotę dać komuś w łeb. 😬

25/40
it's a boy.

Paulina
Stary 2016-12-11, 18:23   #3795
anolta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lilotka Pokaż wiadomość
Na dziesięć moich znajomych w ciąży cztery paliło więc statystyki nie kłamią. Każda z nich wpierala, że lekarz nie pozwolił rzucić 😵 jak słyszę takie bzdury to mam ochotę dać komuś w łeb. 😬

25/40
it's a boy.
Dokładnie, najgorsza bzdura jaką słyszałam 😐 2 koleżanki też się tak usprawiedliwialy, yhhh.

2017 - synek
anolta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 18:25   #3796
ferimori
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lilotka Pokaż wiadomość

25/40
it's a boy.
Jak można świadomie zatruwać swoje dziecko?! Przyznaje, palilam nałogowo, ale gdy podjęliśmy decyzję o poczęciu - wraz z rzuceniem tabletek anty rzucilam też fajki. Nie było to dla mnie wyrzeczenie bo wiedziałam że pragnę zajść w ciążę. Ponad to odczekalismy pół roku aby organizm się choć w małym stopniu oczyścił i dopiero zaczęliśmy świadome próby. Nawet przez myśl mi nie przeszło że można byłoby zrobić inaczej. Nawet w momencie tzw wpadki rzucilabym odrazu...

ferimori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 18:38   #3797
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ila26 Pokaż wiadomość
A propos CC:
Jakby mi ktoś powiedział przed ciążą, że będę chciała rodzić naturalnie, to mogłabym się zakładać, że nie ma takiej opcji. Dziwiłam się jak moje kuzynki rodziły naturalnie i nie walczyły o cc.

Pózniej poznałam tajniki cc - cewnik, rurka w brzuchu (do ściągania ropy??) itp. i jakoś mi przeszło. Moja kuzynka, która miała pierwszy poród naturalny była zachwycona drugą cesarką, ale jest najdrobniejszą dziewczyną jaką znam więc nie wiem jak w ogóle ktoś wcześniej mógł wyrazić zgodę na poród naturalny. Wspomina, że z takim zabiegowych rzeczy, to najgorsze było wyrywanie tej rurki z brzucha. No i minus taki, że jej synek po cc miał przecięty policzek.

Teraz jestem za naturalnym porodem bez znieczuleń, ale za to z dała od łóżka. Siłą mnie tam nie wciągnął.
W ogóle wydaje mi się, że chwila bólu i pózniej żadnych dolegliwości jak po cc. Przy czym zaznaczam, że w sumie nigdy nie miałam nic złamanego, a tabletkę na ból brzucha podczas okresu brałam raz na rok.
Czyli nawet nie wiem co to ból i pewnie się zdziwię.

Mój narzeczony mówi, że ja nawet pewnie nie krzyknę, bo na co dzień nawet nie umiem krzyczeć.

Może będzie metamorfoza.

Ja żadnej rurki do ropy nie miałam. 😒 Jedynie cewnik przez kilkanaście godzin. Co do porodu sn... chwila bólu czasami trwa kilkadziesiat godzin. 😉 Po cc też jest ból, ale zupełnie inny. Szczerze to po pierwszym porodzie, który zaczął się naturalnie a skończył cc zrezygnowałam z kolejnych dzieci na 17 lat a próg bólu mam naprawdę wysoki. Nie ma co porównywać tych dwóch porodów każdy jest inny i każdy niesie ze sobą ryzyko powikłań.

25/40
it's a boy.

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Cytat:
Napisane przez anolta Pokaż wiadomość
Zaraz ucieramy choinkę 😍 Jakoś wolę się nią cieszyć w grudniu, bo w styczniu to nie to samo 😊

My ubieramy w wigilię rano. 🎄

25/40
it's a boy.

Paulina
Stary 2016-12-11, 18:39   #3798
GAgnieszka89
Raczkowanie

Cytat:

Ja byłam szyta "tam na dole" i to wcale nie jest takie straszne. Nie czułam jak szyli. Później też nic nie bolalo.. jedynie jak już się goilo to przeszkadzały mi te szwy.. Ale jak polozna sciagnela to była mega ulga
Ja akurat nie jestem zwolenniczką cc... Miałam porod naturalny i nie był latwy. Ale jednak cc to operacja.. rozcinanie powłoki brzusznej, macicy... Ale każdy ma swoje zdanie.

A co do kocykow minki na je uwielbiam.. sama uszylalam dla maluszka. Nie jestem za tym żeby dawać go np do czapek Ale kocyk czemu nie. Moim zdaniem to jest porównywalne do polaru.
Mały będzie spał pod pościelą bawelniana w nocy. Kocyk tylko na dzień bardziej do chwilowego okrycia. 1481481496059.jpg1481481509355.jpg1481481519506.jpg1481481531043.jpg

To niektóre rzeczy jakie szylam z minky

Edytowane przez GAgnieszka89
Czas edycji: 2016-12-11 o 18:41
GAgnieszka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 18:47   #3799
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dynaa Pokaż wiadomość
Co do kas pierwszenstwa to w Anglii nikt nie zwraca uwagi na to, ze jestem w ciazy. Tu mowia, ze ciaza to nie choroba.. Ostatnio bardzo dlugo stalam w autobusie bo byly korki i nawet nikt nie zapytal czy chce usiasc.

Dorwalam paprykarz szczecinski. 💣😎 nie moge sie doczekac kanapki.

W autobusach i metrze są specjalne miejsca przeznaczone dla kobiet w ciąży z małymi dziećmi oraz wózkiem i osób starszych, jeśli podejdziesz i powiesz ze jestes w ciąży wpuszcza Cię bez problemu. W kasie metra możesz dostać taka plakietke, znaczek, że jesteś w ciąży wtedy ustępują prawie wszędzie.

25/40
it's a boy.

Paulina
Stary 2016-12-11, 18:48   #3800
GAgnieszka89
Raczkowanie

Dziewczyny napiszecie jakie macie foteliki dla maluszków na początek? Jestesmy w trakcie szukania dlatego pytam
Wczoraj kupiliśmy wozek. Coletto florino carbon. Nie wiem jak się sprawdzi bo szczerze powiem nie czytałam opinii.. Ale spodobał nam się. Fajnie się prowadzi... Może któraś z Was spotkała się z takim i może się wypowiedzieć??

Stary 2016-12-11, 18:48   #3801
GAgnieszka89
Raczkowanie

1481482120124.jpg

Stary 2016-12-11, 18:53   #3802
Opiumalfa
Zakorzenienie

My mamy Maxi Cosi Pebble Plus.
Stary 2016-12-11, 18:57   #3803
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Siateczkowe.

25/40
it's a boy.

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Cytat:

Krwawienia po cc są dużo mniejsze u mnie po cc krwawienie trwało około 9 dni.

25/40
it's a boy.

Paulina
Stary 2016-12-11, 19:00   #3804
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinka009 Pokaż wiadomość
Ja też nie kupuje raz że drogie dwa że modne a trzy w ogóle mi sie nie podoba ten materiał. Nie wiem dlaczego ludzie tak się zachwycają
Ja tez nie rozumiem zachwytu. Owszem jest milutki, ale chcialabym miec jak najwiecej naturalnych rzeczy, bo sama sobie takie kupuje.

Cytat:
Napisane przez GAgnieszka89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny napiszecie jakie macie foteliki dla maluszków na początek? Jestesmy w trakcie szukania dlatego pytam
Wczoraj kupiliśmy wozek. Coletto florino carbon. Nie wiem jak się sprawdzi bo szczerze powiem nie czytałam opinii.. Ale spodobał nam się. Fajnie się prowadzi... Może któraś z Was spotkała się z takim i może się wypowiedzieć??

Ja mam Maxi Cosi Cabriofix
Stary 2016-12-11, 19:04   #3805
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Fajny wózek. 🤗

25/40
it's a boy.

Paulina
Stary 2016-12-11, 19:16   #3806
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:

My kupiliśmy Maxi Cosi Cabriofix

zuzkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 19:17   #3807
ila26
Raczkowanie

Cytat:

Ja zamówiłam Cybex Cloud Q i czeeeek cierpliwie. Plus śpiworek Lodger Mini Bunker.

Cytat:
Ja tez nie rozumiem zachwytu. Owszem jest milutki, ale chcialabym miec jak najwiecej naturalnych rzeczy, bo sama sobie takie kupuje.

Ja mam Maxi Cosi Cabriofix

Ja jestem w szoku, że La Millou z tymi pstrokatymi wzorami i polarem Minky ma takie wzięcie. Też nie jestem przekonana, nie podoba mi się ani sam wygląd, ani kolory, ani materiał minky. Nie przekonuje mnie też to, że w każdym wózku widzę te kocyki.
Ale oczywiście co kto lubi.

ila26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 19:21   #3808
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiciulec Pokaż wiadomość
U mnie na ktg zero skurczy. Jutro badania kontrolne i moze do domu.
trzymam kciuki aby było ok i żeby Cię wypuścili
Cytat:
ja też nie
Stary 2016-12-11, 19:30   #3809
Fantazja_
Zakorzenienie

Cytat:

My mamy maxi cosi pebble
Fantazja_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 19:35   #3810
GAgnieszka89
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny. Wiekszosc z Was ma maxi cosi i chyba takiego będziemy szukać

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości