|
|
#1171 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Panny Młode 2008 cz.II
Cytat:
Uważam, że ślub powinniście wziąć, ale powinniście się zastanowić co z przyjeciem, może poprostu wystarczy zrobić je mniej huczne przez wzgląd na rodzinę TŻ-ta i pewnie jego samego. Przez 4 miesiące ludzie trochę się otrząsną i to od nich będzie zalezało jak się będą bawić. To jest Wasz ślub - poczatek wspólnego życia ... mozecie tę chwile przełożyć, ale czy ktos Wam da gwarancję, że podobna sytuacja się nie powtórzy? (nie życzę nikomu z Waszych rodzin niczego złego, ale sytuacje są różne) |
|
|
|
|
#1172 |
|
Zakorzenienie
|
Nic się nie stało
Cieszę się, że wszystko Wam się układa. Coraz bardziej dziwią mnie te opowieści o księżach i ich biurokracji/pazerności Byłam dziś na mieście. Wstąpiłam do jubilera i znalazłam obrączki z Łazura - klasyczne, z żółtego złota, płaskie, 5 mm za... 680 zł za parę! Odwiedziłam też KRUKA. Mają dużo pięknej biżuterii. Z tych dwóch kompletów, które wklejałam parę postów wyżej, widziałam ten droższy: śliczny, delikatny. Nim sie jednak zdecyduję, poproszę moją siostrę, żeby pomogła mi wybrać
|
|
|
|
#1173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem czy uda mi sie przekonac TZta i jego mame, a raczej wlasnie ja ![]() to pewnie nie bedzie latwa rozmowa
|
|
|
|
|
#1174 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
My mamy zwykłe, klasyczne obrączki: 4 mm - nie mam tylko pojęcia gdzie je zmniejszyć. Bardzo okazyjna cena To jakaś promocja czy oni tam maja takie ceny?
|
|
|
|
|
#1175 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak czytam o tych "księżach" to normalnie potrafi się człowiekowi krew zagotować
|
|
|
#1176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam pojęcia, skąd takie ceny. Szczęka mi opadła 4 mm były gdzieś za ok. 450 zł za parę (może ciut więcej). Jubiler jest na głównej ulicy w Gliwicach. Aż dwa razy pytałam, czy podana cena jest za parę Grawer gratis, więc chyba się skuszę
|
|
|
|
|
#1177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co powiecie na to. w jednej parafii w moim miescie Ksiadz zazyczyl sobie za komunie 240zl. jak jakiegos rodzica nie stac to dziecko ma to odpracowac w parafii- pomagac na budowie kosciolu, nosic cegly itp
|
|
#1178 |
|
Zadomowienie
|
ja bym nie przekładała wesela.bo po pierwsze 4 miesiące to nie tak mało,a żałoba po rodzeństwie itd trwa 3 miesiące,a po drugie zastanawiam się czy ten zmarły chciałby abyście sie dołowali z tego powodu..
ja np mam taka sytuację,że mam bardzo chorego dziadka i też nie wiadomo ile jeszcze będzie mu dane...jakis miesiąc temu wyladował w szpitalu i lekarze nie dawali zbytnio szansi wtedy zaczełam rozmowę z mamą,co z weselem,wiecp owiedziala mi ze nic,odbędzie sie tak jak miało być i nikt nie bedzie siedział w czarnyc strojach jak na stypie,takich sytuacji nie da sie przewidziec...U mojej ciotki z kolei tez 2 tygodnie przed zmarła babcia i wesele sie odbyło.MI do ślubu zostało 5 miesięcy,ale też nie wiem jak będzie,ale wesela przekładać nie będziemy Z drugiej strony jest jeszcze pytanie czy wesele finansują rodzice czy wy,bo jesli oni,to tez trzeba wziac pod uwagę ich zdanie...
|
#1179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W głowie mi się to nie mieści jak można tak pieniądze od ludzi zdzierać. Przecież kościół ma być dla ludzi a nie ludzie dla kościoła ![]() Co do przekładania ślubu, też bym nie przekładała. Uważam że 4 miesiące to wystarczająca ilość czasu, żeby się z tą sytuacją oswoić. Może narazie odłóżcie ten temat na bok, wróćcie do niego za jakis miesiąc, bo teraz to na pewno emocje biorą górę (co zrozumiałe), ciężko w początkowym okresie żałoby jest spojrzeć trzeźwo na całą sytuację. Daj przyszłej teściowej dojść trochę do siebie i wtedy na spokojnie to przedyskutujcie.
|
|
#1180 |
|
Zakorzenienie
|
pozwole sobie wkleic z innego forum:
Proboszcz z parafii zakomunikował rodzicom dzieci idących do Pierwszej Komunii Św., że opłata wynosi równowartość 3- ech dniówek. Jeśli rodziców nie stać na wpłacenie 240 zł (3x80zł), to pociechy mogą to odpracować na terenie parafii, czyli latać z grabiami, nosić materiały budowlane, pomagać na placu budowy nowego koscioła, sprzątać kościół etc. Pytam: Jakim Prawem ?! Czy tego człowieka juz całkiem skręciło? Nie dość, ze dzieciaczki muszą uczyć się kilkudziesieciu pytań do testu egzaminacyjnego z religii, jakby to była jakaś fizyka, to jeszcze maja charować na plebanii??!! Na mszy nie omieszkał ksiadz powiedziec, ze zamiast robić wystawne obiady w restauracjach, to rodzice mogą te pieniażki darować na trwajacą budowę nowego kościoła. Teraz juz wiemy dlaczego wikary jeździ fajnym passate z CB-radiem oraz wygląda jakby nigdy nie był głodny. Przepraszam forumowiczów za tę wylaną żółć, ale jestem katolikiem i przeraża mnie taka niekonsekwencja w zachowaniu księży.
|
#1181 |
|
Zakorzenienie
|
Katia wlasnie to rodzice finansuja wesele, wiec musze sie liczyc z ich zdaniem, bardzo bym nie chciala przekladac wesela, bo np. jak przelozymy, to za 4 miesiace w dniu kiedy mial sie odbyc slub moglibysmy stwierdzic, ze jednak 4 miesiace to nie tak malo i mozna bylo nie przekladac, wiec jakos delikatnie bede musiala to obgadac z TZtem i jego mama, ale watpie, czy da sie przekonac
|
|
|
|
#1182 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Oddałabym do tego samego punktu, ale Siostra nie poleca (uszkodzli kawałek w środku w jej obrączce, a drugą zmniejszyli a potem powiększali, bo źle za pierwszym razem zmierzyli) ... boję się żeby ich nie zniszczyli (dla złotnika to bez znaczenia a dla nas te obrączki mają bardzo dużą wartość). |
||
|
|
|
#1183 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to jest jakaś kpina... czy nie można czegoś zrobić odnośnie, tych pożal się Boże, księży nie znam się na tym, ale jakbym miała podobną sytuację, to napewno trzeba by było coś z tym zrobić ![]() madziczek no to rzeczywiście musisz znaleźć jakiegoś dobrego złotnika lub jubilera, bo szkoda zniszczyć Waszą tak cenną wartość
|
|
|
#1184 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
wiec wszystko moze sie zdarzyc... to jest straszne i przykre, ale nie mamy na wiele rzeczy wplywu...Smutek mamy Twojego TZ jest zrozumialy, ale mysle, ze jak ochlonie to inaczej na to spojrzy... Mysle, ze wujek TZ na pewno nie chcialby, by z tego powodu jego siostrzeniec odwolal slub... Trzymaj sie cieplo... |
||
|
|
|
#1185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dam Wam znac, jak juz temat zostanie poruszony, bo na razie do pogrzebu nie bede na ten temat rozmawiac, chyba, ze z TZtem |
|
|
|
|
#1186 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a my czekamy na odp...SONDA Girls! Które perły najbardziej Waszym zdaniem beda pasowac do tej sukni:
|
|
|
|
|
#1187 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale chyba rozumiem zamysł księdza (chociaż zupełnie nie popieram) ... po rozmowie z proboszczem w kościele w którym teraz bierzemy ślub. Jak z nim rozmawialiśmy to wspomniałam o Komuni Św. i proboszcz z lekkim przekąsem i smutkiem w głosie powiedział, że to juz nie jest sakrament, tylko konkurs życzeń i przydałoby sie uroczystości przenieść do marketu. I tu się z nim w pełni zgadzam jak patrze jakie prezenty dzieci teraz dostają na Pierwszą Komunię Św. ... i nie ma to nic wspólnego z wiarą, tym wielkim wydarzeniem życiowym/duchowym jakim ona powinna dla nich być. Dzieci traktują ten sakrament jako dzień w którym dostaną masę prezentów i to takich niebyle jakich ... to jest nawet lepsze niż Boże Narodzenie. Ja tego dnia dostałam zegarek od Chrzestnego i medalik od Chrzestnej i jest to dla mnie prawdziwa pamiatka, która nie przeminie, nie popsuje się (zegarka nie używam, ale nadal go mam). A jak to było u Was? |
|
|
|
|
#1188 |
|
Raczkowanie
|
2 i 3
|
|
|
|
#1189 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1190 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To niestety prawda... komputer... rower... wypasiona komórka... dzieci głównie to przezywaja... Ja tez dostalam zegarek madziczek, ktory nosilam zreszta do niedawna tyle lat mi sluzyl i wciaz swietnie chodzi... Niestety nie wypada mi go juz nosic. Oczywiscie medalik tez dostalam!!! Ale w ciagu ostatnich lat zupelnie wydzwiek tej uroczystosci sie zmienil... Wtedy byly inne czasy A jak liczycie? 1 to pierwszy naszyjnik czy 1 to jeszcze suknia? chce sie upewnic
|
|
|
|
|
#1191 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1192 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1193 |
|
Raczkowanie
|
OK, mysle, ze juz wiem jak liczycie
|
|
|
|
#1194 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1195 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dla mnie sakramenty są bardzo ważne i chciałabym móc je przyjmować bez nerwów, ale jak słyszę coś takiego to... Szkoda gadać. Nie podobają mi się żyłki, dlatego wybrałabym 2 albo 3. |
|
|
|
|
#1196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak już poruszamy temat prezentów komunijnych, to u mnie też był standard Czyli zegarek i złoty łańcuszek z krzyżykiem.A to co się wyrabia teraz to mnie przeraża, mój chrześniak będzie miał komunie za dwa lata i już się śmieje, że chyba muszę fundusz założyć A tak na poważnie to stwierdziłam, że nie będę przesadzać i robić tak jak niektórzy, że aż się zadłużają, żeby tylko nikt nie powiedział że za tani prezent... A o zgrozo wiele dorosłych osób ma takie podejście. Mój chrześniak dostanie coś wartościowego na pewno (niekoniecznie materialnie) i takiego, żeby stanowiło pamiątkę. całym moim szczęściem jest to, że ta część rodziny wywodzi się ze wsi i tam też mieszka, i nie mają dużych wymagań... Ale nawet jeśli byłoby inaczej, nie zmieniłabym zdania co do prezentów
|
|
#1197 |
|
Wtajemniczenie
|
ja sukni nie liczę
![]() więc mój wybor to zdjęcie biżuterii nr 2 (zdjęcie z kwiatkiem), a z suknią to zdjęcie nr 3
|
|
#1198 |
|
Rozeznanie
|
Co do sukienki ja mam ecru i będę miała srebrne dodatki, nie widzę w tym nic złego.
generalnie perły mi się podobają,a le do zyłki mam wątpliwość, nie zawsze jest ładna, i wygląda na pokręconą. |
|
|
|
#1199 |
|
Raczkowanie
|
Hehe widze, ze DWÓJKA prowadzi
![]() Co do żyłki to faktycznie.... jeśli pereł jest mało i są lekkie to ta żyłka się zwija i wygląda kiczowato :/ Może faktycznie bez żyłki?
|
|
|
|
#1200 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Rany to za dwa miesiace
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.

Cieszę się, że wszystko Wam się układa. Coraz bardziej dziwią mnie te opowieści o księżach i ich biurokracji/pazerności
Odwiedziłam też KRUKA. Mają dużo pięknej biżuterii. Z tych dwóch kompletów, które wklejałam parę postów wyżej, widziałam ten droższy: śliczny, delikatny. Nim sie jednak zdecyduję, poproszę moją siostrę, żeby pomogła mi wybrać