![]() |
#1171 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Panny Młode 2008 cz.II
Cytat:
Uważam, że ślub powinniście wziąć, ale powinniście się zastanowić co z przyjeciem, może poprostu wystarczy zrobić je mniej huczne przez wzgląd na rodzinę TŻ-ta i pewnie jego samego. Przez 4 miesiące ludzie trochę się otrząsną i to od nich będzie zalezało jak się będą bawić. To jest Wasz ślub - poczatek wspólnego życia ... mozecie tę chwile przełożyć, ale czy ktos Wam da gwarancję, że podobna sytuacja się nie powtórzy? (nie życzę nikomu z Waszych rodzin niczego złego, ale sytuacje są różne) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1172 |
Zakorzenienie
|
Nic się nie stało
![]() ![]() Byłam dziś na mieście. Wstąpiłam do jubilera i znalazłam obrączki z Łazura - klasyczne, z żółtego złota, płaskie, 5 mm za... 680 zł za parę! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem czy uda mi sie przekonac TZta i jego mame, a raczej wlasnie ja ![]() to pewnie nie bedzie latwa rozmowa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
My mamy zwykłe, klasyczne obrączki: 4 mm - nie mam tylko pojęcia gdzie je zmniejszyć. Bardzo okazyjna cena ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1175 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jak czytam o tych "księżach" to normalnie potrafi się człowiekowi krew zagotować ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam pojęcia, skąd takie ceny. Szczęka mi opadła ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co powiecie na to. w jednej parafii w moim miescie Ksiadz zazyczyl sobie za komunie 240zl. jak jakiegos rodzica nie stac to dziecko ma to odpracowac w parafii- pomagac na budowie kosciolu, nosic cegly itp ![]()
![]() |
#1178 |
Zadomowienie
|
ja bym nie przekładała wesela.bo po pierwsze 4 miesiące to nie tak mało,a żałoba po rodzeństwie itd trwa 3 miesiące,a po drugie zastanawiam się czy ten zmarły chciałby abyście sie dołowali z tego powodu..
ja np mam taka sytuację,że mam bardzo chorego dziadka i też nie wiadomo ile jeszcze będzie mu dane...jakis miesiąc temu wyladował w szpitalu i lekarze nie dawali zbytnio szansi wtedy zaczełam rozmowę z mamą,co z weselem,wiecp owiedziala mi ze nic,odbędzie sie tak jak miało być i nikt nie bedzie siedział w czarnyc strojach jak na stypie,takich sytuacji nie da sie przewidziec...U mojej ciotki z kolei tez 2 tygodnie przed zmarła babcia i wesele sie odbyło.MI do ślubu zostało 5 miesięcy,ale też nie wiem jak będzie,ale wesela przekładać nie będziemy Z drugiej strony jest jeszcze pytanie czy wesele finansują rodzice czy wy,bo jesli oni,to tez trzeba wziac pod uwagę ich zdanie...
#1179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W głowie mi się to nie mieści jak można tak pieniądze od ludzi zdzierać. Przecież kościół ma być dla ludzi a nie ludzie dla kościoła ![]() ![]() Co do przekładania ślubu, też bym nie przekładała. Uważam że 4 miesiące to wystarczająca ilość czasu, żeby się z tą sytuacją oswoić. Może narazie odłóżcie ten temat na bok, wróćcie do niego za jakis miesiąc, bo teraz to na pewno emocje biorą górę (co zrozumiałe), ciężko w początkowym okresie żałoby jest spojrzeć trzeźwo na całą sytuację. Daj przyszłej teściowej dojść trochę do siebie i wtedy na spokojnie to przedyskutujcie.
![]() |
#1180 |
Zakorzenienie
|
pozwole sobie wkleic z innego forum:
Proboszcz z parafii zakomunikował rodzicom dzieci idących do Pierwszej Komunii Św., że opłata wynosi równowartość 3- ech dniówek. Jeśli rodziców nie stać na wpłacenie 240 zł (3x80zł), to pociechy mogą to odpracować na terenie parafii, czyli latać z grabiami, nosić materiały budowlane, pomagać na placu budowy nowego koscioła, sprzątać kościół etc. Pytam: Jakim Prawem ?! Czy tego człowieka juz całkiem skręciło? Nie dość, ze dzieciaczki muszą uczyć się kilkudziesieciu pytań do testu egzaminacyjnego z religii, jakby to była jakaś fizyka, to jeszcze maja charować na plebanii??!! Na mszy nie omieszkał ksiadz powiedziec, ze zamiast robić wystawne obiady w restauracjach, to rodzice mogą te pieniażki darować na trwajacą budowę nowego kościoła. Teraz juz wiemy dlaczego wikary jeździ fajnym passate z CB-radiem oraz wygląda jakby nigdy nie był głodny. Przepraszam forumowiczów za tę wylaną żółć, ale jestem katolikiem i przeraża mnie taka niekonsekwencja w zachowaniu księży.
#1181 |
Zakorzenienie
|
Katia wlasnie to rodzice finansuja wesele, wiec musze sie liczyc z ich zdaniem, bardzo bym nie chciala przekladac wesela, bo np. jak przelozymy, to za 4 miesiace w dniu kiedy mial sie odbyc slub moglibysmy stwierdzic, ze jednak 4 miesiace to nie tak malo i mozna bylo nie przekladac, wiec jakos delikatnie bede musiala to obgadac z TZtem i jego mama, ale watpie, czy da sie przekonac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1182 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Oddałabym do tego samego punktu, ale Siostra nie poleca (uszkodzli kawałek w środku w jej obrączce, a drugą zmniejszyli a potem powiększali, bo źle za pierwszym razem zmierzyli) ... boję się żeby ich nie zniszczyli (dla złotnika to bez znaczenia a dla nas te obrączki mają bardzo dużą wartość). |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1183 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() czy nie można czegoś zrobić odnośnie, tych pożal się Boże, księży ![]() ![]() madziczek no to rzeczywiście musisz znaleźć jakiegoś dobrego złotnika lub jubilera, bo szkoda zniszczyć Waszą tak cenną wartość ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1184 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Smutek mamy Twojego TZ jest zrozumialy, ale mysle, ze jak ochlonie to inaczej na to spojrzy... Mysle, ze wujek TZ na pewno nie chcialby, by z tego powodu jego siostrzeniec odwolal slub... Trzymaj sie cieplo... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dam Wam znac, jak juz temat zostanie poruszony, bo na razie do pogrzebu nie bede na ten temat rozmawiac, chyba, ze z TZtem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1186 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() SONDA ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1187 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale chyba rozumiem zamysł księdza (chociaż zupełnie nie popieram) ... po rozmowie z proboszczem w kościele w którym teraz bierzemy ślub. Jak z nim rozmawialiśmy to wspomniałam o Komuni Św. i proboszcz z lekkim przekąsem i smutkiem w głosie powiedział, że to juz nie jest sakrament, tylko konkurs życzeń i przydałoby sie uroczystości przenieść do marketu. I tu się z nim w pełni zgadzam jak patrze jakie prezenty dzieci teraz dostają na Pierwszą Komunię Św. ... i nie ma to nic wspólnego z wiarą, tym wielkim wydarzeniem życiowym/duchowym jakim ona powinna dla nich być. Dzieci traktują ten sakrament jako dzień w którym dostaną masę prezentów i to takich niebyle jakich ... to jest nawet lepsze niż Boże Narodzenie. Ja tego dnia dostałam zegarek od Chrzestnego i medalik od Chrzestnej i jest to dla mnie prawdziwa pamiatka, która nie przeminie, nie popsuje się (zegarka nie używam, ale nadal go mam). A jak to było u Was? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1188 |
Raczkowanie
|
2 i 3
|
![]() ![]() |
![]() |
#1189 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1190 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To niestety prawda... komputer... rower... wypasiona komórka... dzieci głównie to przezywaja... Ja tez dostalam zegarek madziczek, ktory nosilam zreszta do niedawna ![]() ![]() ![]() A jak liczycie? 1 to pierwszy naszyjnik czy 1 to jeszcze suknia? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1191 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1192 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1193 |
Raczkowanie
|
OK, mysle, ze juz wiem jak liczycie
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1194 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1195 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dla mnie sakramenty są bardzo ważne i chciałabym móc je przyjmować bez nerwów, ale jak słyszę coś takiego to... Szkoda gadać. Nie podobają mi się żyłki, dlatego wybrałabym 2 albo 3. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak już poruszamy temat prezentów komunijnych, to u mnie też był standard ![]() A to co się wyrabia teraz to mnie przeraża, mój chrześniak będzie miał komunie za dwa lata i już się śmieje, że chyba muszę fundusz założyć ![]()
![]() |
#1197 |
Wtajemniczenie
|
ja sukni nie liczę
![]() więc mój wybor to zdjęcie biżuterii nr 2 (zdjęcie z kwiatkiem), a z suknią to zdjęcie nr 3 ![]()
![]() |
#1198 |
Rozeznanie
|
Co do sukienki ja mam ecru i będę miała srebrne dodatki, nie widzę w tym nic złego.
generalnie perły mi się podobają,a le do zyłki mam wątpliwość, nie zawsze jest ładna, i wygląda na pokręconą. |
![]() ![]() |
![]() |
#1199 |
Raczkowanie
|
Hehe widze, ze DWÓJKA prowadzi
![]() Co do żyłki to faktycznie.... jeśli pereł jest mało i są lekkie to ta żyłka się zwija i wygląda kiczowato :/ Może faktycznie bez żyłki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1200 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:22.