LIPCÓWKI część 5. - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-05-11, 11:11   #1831
emmos
Zakorzenienie

Dot.: LIPCÓWKI część 5.

Darietta ode mnie również kciuki ✊️✊️

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-05-11, 11:11   #1832
siilmariien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez morelle_ Pokaż wiadomość
Siilmariien udanego wyjazdu!
Dzięki
Wydaje mi się że nie ma sensu prać teraz ubranek 74, a jak już to na pewno bez prasowania
siilmariien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-11, 11:17   #1833
Agg_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez siilmariien Pokaż wiadomość
Ja się zabieram za pakowanie Nie mam pojęcia jakie wziąć kurtki i buty, chyba będziemy musieli mieć cały przekrój: od zimowych, przez przejściowe, po wiosenne! Ciężko przewidzieć pogodę, zwłaszcza że w górach troszkę zimniej może być...
No z tą pogodą to tak w kratkę... Mam nadzieję, że Wam mimo wszystko dopisze! Udanego wypoczynku! Nie ukrywam, że zazdrrrrroszczę

Cytat:
Napisane przez taedio Pokaż wiadomość
Agg to chyba tak optymalnie ja chce większy metraż w przyszłości
O nie. 150-160m2 to wystarczająco jak dla mnie.

Agg_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-11, 11:19   #1834
vadi
*sportaddict*

Darietta
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-11, 11:19   #1835
taedio
MerDer 4ever

Agg chce niewiele więcej :p ale u nas chcemy garaż dwustanowiskowy, przy sypialni garderobę i łazienkę tylko dla nas chcemy 2/3 dzieci także pokój dla każdego, dla męża gabinet.. zbiera sie tego

Stary 2017-05-11, 11:22   #1836
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agg_s Pokaż wiadomość
Taedio, a więc tak :

Nie znalazłam projektu zeskanowego na kompie, ale mam taki swój własny w programie do aranżacji Nie pokazuj tylko mężowi bo wstyd

Na razie kończymy dół: mamy pokój, który będzie wspólną sypialnią póki co, łazienkę, wc, wiatrołap i przedpokój oraz taką duuuużą przestrzeń, która jest salonem z kominkiem, jadalnią i kuchnią.

Na górze nie mam żadnego planu - architekta będzie musiała wszystko skorygować - początkowo miał to być strych nieużytkowy do późniejszego ogarnięcia, ale w trakcie budowy zaczęliśmy stawiać sobie ścianki i układać pokoje i wyszło: przy dużym oknie duża sypialnia, koło prawego słupa jeden pokój, po drugiej stronie słupa pralnia, pomiędzy nimi garderoba i tam gdzieś w tle jeszcze mała łazienka.
Super projekt dołu i bardzo duza przestrzeń.

Cytat:
Napisane przez emmos Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny

Dzięki za odp. ws. żeber. Miałam wczoraj najgorszy wieczór ever. Nie wiedziałam co ze sobą począć Jak chodziłam to brzuch mnie bardzo ciągnął , jak usiadłam to żebra chciały mi wnętrzności na wylot przebić jak się kładłam to zgaga chciała mnie spalić Usnęłam może po 2. Ryczeć mi się chciało, myślałam co będzie za 2 miesiące. Dziś jest ok i mam nadzieję, że tak pozostanie...

Moja psina jak tylko widzi słońce za oknem to chce na taras i monitoruje osiedle cały dzień hehe

Co do okien to ja przez 2 lata miałam tylko rolety w oknach (prawie wszędzie białe), teraz zapragnęłam firan/zasłon i już jedne zakupiłam

Samantha jeśli czujesz się tak jak ja wczoraj to szczerze współczuję

Super zakupy Ja mam ten 3 w 1 prezentuje się fajnie, zobaczymy czy dzieciowi podpasuje. Aha i jak już zamówiłam i złożyłam to zauważyłam, że mam ten model bez daszka, w sumie zamierzam dużo werandować, więc może daszek by się przydał, ale już trudno.

Kciuki. Daj znać jak będziesz coś wiedziała

Nas pewnie te zmiany nie chwycą, ale oby nie doszło do nich wcale.
Współczuje wczorajszego wieczoru, oby juz nie było takich dni. Ja w domu nie mam rolet - mam żaluzje drewniane w białym kolorze i zasłony (większość mam okien balkonowych).

Cytat:
Też uważam, że najlepiej jest pozostawić wybór, bo zawsze jednej mamie będzie bardziej opłacało się wrócić szybko do pracy, a dla innej i rok z dzieckiem to będzie mało. Tata też nie każdy ma możliwość iść na 4 miesiące urlopu
Niby ma to zaktywizować kobiety zawodowo, ale moim zdaniem mogliby np. wprowadzić korzystniejsze obowiązkowe przepisy dotyczące rozkręcania własnej działalności gosp. i tego typu rzeczy, niż zmuszać do krótszego urlopu
Na szczęście nas to teraz nie dotyczy i można spać spokojnie Ale przy kolejnym maluchu może już objąć, chyba że się pospieszymy

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Ja się zabieram za pakowanie Nie mam pojęcia jakie wziąć kurtki i buty, chyba będziemy musieli mieć cały przekrój: od zimowych, przez przejściowe, po wiosenne! Ciężko przewidzieć pogodę, zwłaszcza że w górach troszkę zimniej może być...

To dostosowanie przepisów do dyrektyw UE - masakra. Nie każdy ojciec ma taką pracę, ze moze isc na 4miesiace urlopu - moj TZ na pewno nie. Do tego co z karmieniem piersią przez matkę. No, ale przepisy UE są tak durne, ze nie ma sie co dziwić. U nas w PL jest możliwość podzielenia urlopu na matkę i ojca, koleżanka z tego skorzystała.

Musiałam sie położyć, bo w głowie mi sie zaczęło kręcić. Pewnie to przez sprzątanie lodówki, bo duzo sie schylalam i juz w trakcie sprzatania trochę słabo mi było.
Muszę tez pojechać do centrum na zakupy, bo nie ma co jeść.
Mała! - narobilas smaka na arbuza.

Poranek spędziłam na myśleniu o kąpieli dziecka. Czy kupić wanienkę ze stelażem, czy konsole kąpielową. Jak to wszystko rozwiązać. Powoli coś mi sie klaruje w głowie.

xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-11, 11:23   #1837
minini
Zadomowienie

dzien dobry! nie wstalam dzis ani raz siku w nocy i mimo pełni ksieżyca spalam jak zabita dzis a zazwyczaj sie budze.
za to dostalam jakiegos kataru i kicham takze leże jeszcze pod kołderką i sie wygrzewam.

Anna - dobrze że echo serca prawidłowe - jedno zmartwienie mniej na głowie i fajne duze zakupy! bylam wczoraj w tesco, ale niewiele rzeczy juz zostalo tych przecenionych.

Samanta + 22 kg! nieźle! tylko że u Ciebie sam brzuch jest duży, reszta ciała w normie to bym sie nie martwiła

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Hej

Ale miałam w biedronce atak na arbuza ledwo sie powstrzymałam, żeby sie nie wgryźć w niego w sklepie ... pyszny jest i soczysty... i mam wciąż mega pragnienie, zwłaszcza rano...

Co do wracania do formy to.ja brzuch mialam.z dwa.miesiace taki widoczny, wiec wszelkie sukienki przy ciele były kiepskie... potem jakoś samo zeszło i di wakacji był płaski, urodziłam w marcu... Wiec szczerze obawiam sie lipca i sierpnia, i tego jak będę sie czuła zmuszona odsłanianiem ciała... i no ubolewam, że pewnie nad jeziorko popływać to raczej nie pojedziemy... a mi się już chce opalac!

Co ten.pas ma dawać??

luźne letnie sukienki ukryją w razie czego troche odstajacy brzuszek. ja urodzilam w czerwcu a w sierpniu bylismy w gorach, leżelismy nad rzeką i tam ubralam pierwszy raz stroj kapielowy, co prawda biustonosz musialamnkupic w rozm 42 ale.majtki mialam swoje przedciążowe. nie wyglądałam jak modelka ale źle też bie bylo!

Cytat:
Projekt Komisji Europejskiej, który może odebrać kobietom możliwość rocznej, płatnej opieki nad dzieckiem Państwa członkowskie będą miały 2 lata na wprowadzenie go jeśli zyska poparcie PE i Rady UE.

"Najwięcej kontrowersji może jednak wzbudzić nie urlop opiekuńczy, ale rodzicielski. Projekt przewiduje, że cztery miesiące tego urlopu będzie musiał wykorzystać ojciec dziecka. Inaczej przepadną. Stracą na tym matki, bo dziś mogą korzystać z całego urlopu rodzicielskiego, który łącznie z macierzyńskim daje pełny rok płatnej opieki po porodzie (...).

Do tej pory Polska unikała problemów z dostosowaniem do prawa unijnego, bo rząd twierdził, że urlopem rodzicielskim w rozumieniu dyrektywy jest nasz urlop wychowawczy (i dostosował go do wymogów UE). Po zmianach Bruksela nie da się już nabrać na ten manewr. Nowa dyrektywa zawiera bowiem definicję urlopu rodzicielskiego i zakłada, że ma on być płatny (wychowawczy nie spełnia tego warunku) (...).

Zatem kobieta będzie mogła skorzystać maksymalnie z 20 tygodni macierzyńskiego i swoich czterech miesięcy rodzicielskiego co daje łącznie niecałe 9 miesięcy płatnej opieki."

http://serwisy.gazetaprawna.pl/praca...-od-pracy.html
mnie to juz na szczescie nie obejmie bo 3 dziecka nie planuje
ale gdyby tak w innych kwestiach chcieli sie tak dopasowywać do prawa UE np. jak chodzi o przymus szczepien ktory wg prawa UE daje wybór na co rodzice beda szczepić a nie jak prawo w polsce na wszystko obowiązkowo.

Cytat:
Ale lipa, o kim oni myślą ustalając takie prawo...

U mnie wiosna 🌞👍 słoneczko w końcu! I ide połazić po targu...

super że masz słońce, korzystaj! tylko nie przesadź z chodzeniem!
u nas pochmurno

Cytat:
Taedio, a więc tak :

Nie znalazłam projektu zeskanowego na kompie, ale mam taki swój własny w programie do aranżacji Nie pokazuj tylko mężowi bo wstyd

Na razie kończymy dół: mamy pokój, który będzie wspólną sypialnią póki co, łazienkę, wc, wiatrołap i przedpokój oraz taką duuuużą przestrzeń, która jest salonem z kominkiem, jadalnią i kuchnią.

Na górze nie mam żadnego planu - architekta będzie musiała wszystko skorygować - początkowo miał to być strych nieużytkowy do późniejszego ogarnięcia, ale w trakcie budowy zaczęliśmy stawiać sobie ścianki i układać pokoje i wyszło: przy dużym oknie duża sypialnia, koło prawego słupa jeden pokój, po drugiej stronie słupa pralnia, pomiędzy nimi garderoba i tam gdzieś w tle jeszcze mała łazienka.
noo duzo miejsca macie, a strych wykorzystajcie jak najbardziej!
a ten układ meblowy to tak jak na rysunku bedziesz miala czy to tylko tak pogladowo?

Cytat:
Napisane przez baby2 Pokaż wiadomość
Taeido właśnie czekam na ten reportaż chociaż baby shower zupełnie mnie nie kręci i w życiu bym nie zrobiła, śmieszy mnie taka impreza

Morelle ta druga sukienka mi się mega podoba

Minini dziękuję za radę z czarnuszką , wypróbuję bo kropelki niestety nie działąją

Samantha no właśnie ja też się duszę, katar zatyka nos, czuję się okropnie ale inernistka powiedziała że nic mi nie wolno, też mnie to trochę zdziwiło. Jak będzie bardzo zle to pójdę do alergologa może on mi coś przepisze. Chociaż wczoraj bolało mnie gardło i już sama nie wiem czy to choroba czy alergia

Miłego dnia dla wszystkich, u mnie w końcu słońce no i w końcu w ogrodzie przebija się trawka którą nam posiali 2 tygodnie temu
ciesz sie słońcem
jak bedziesz kupowala czarnuszke to szukaj czystego olejku, bo często są mieszane pół na pół z np. oliwą z oliwek. a wtedy dawkowanie sie nie zgadza i efektu nie bedzie. powodzenia

Cytat:
Mi się nie podoba idea baby shower. Tak samo Halloween.
Juz się mnie pytali czy robie. Odp, że w żyjemy w Polsce. Tutaj jest pepkowe i wszystkich świetych.
pępkowe haha, od razu mi sie przypomina moj mąż ktory wrocił po pępkowym u przyjaciół i zasnął w przedpokoju na pufie...

Cytat:
Agg fajny projekt ile będziemy mieć metrów? uwielbiam otwarte kuchnie i duże przestrzenie

Emmos każdy ma gorszy dzień dzisiaj bedzie lepiej

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

My tez nie obchodzimy halloween. Co do babyshower to niekoniecznie jestem za cała ta ideą ale takie spotkanie z koleżankami bardzo chętnie

dzieci bardzo lubią zabawy i sam zamysł halloween. i nawet nie chodzi juz o ideologie halloween bo z tym też mi nie po drodze ale o całą oprawe - to że można sie przebrać i powygłupiać. ostatnio robilismy lampiony w dyni i malowaliśmy nietoperze ktore rozwiesilismy w pokoju. syn był zachwycony!

a znajoma nauczycielka mowila mi ze do szkół w zeszlym roku przyszlo pismo z ministerstwa że zakazują w szkołaxh obchodzenia halloween! że jestesmy panstwem katolkckim itp itd.
wszystko rozumiem, ale bez przesady!!!

Cytat:
Też uważam, że najlepiej jest pozostawić wybór, bo zawsze jednej mamie będzie bardziej opłacało się wrócić szybko do pracy, a dla innej i rok z dzieckiem to będzie mało. Tata też nie każdy ma możliwość iść na 4 miesiące urlopu
Niby ma to zaktywizować kobiety zawodowo, ale moim zdaniem mogliby np. wprowadzić korzystniejsze obowiązkowe przepisy dotyczące rozkręcania własnej działalności gosp. i tego typu rzeczy, niż zmuszać do krótszego urlopu
Na szczęście nas to teraz nie dotyczy i można spać spokojnie Ale przy kolejnym maluchu może już objąć, chyba że się pospieszymy

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

no w taką pogode to niewiadomo co spakować. chyba właśnie tak jak piszesz - wszystko na każdą pogode!
chociaż zapowiadają od jutra znaczne ocieplenie. gdzie jedziecie?

Cytat:
Agg to chyba tak optymalnie ja chce większy metraż w przyszłości

jeszcze wiekszy metraz niz 2x 90m??? matko jedyna a kto Ci to bedzie sprzątał?

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
Ja w luxmedzie w ogóle nie miałam usg, a na ostatniej wizycie takie szybkie bez pomiarów. Dla mnie to akurat ok, nie jestem zwolennikiem badań jeśli nie ma takiej potrzeby.

ja, dzięki

dziękuję

Dobrze, że na echo wszystko ok, super zakupy dla malucha!

współczuję, oby jak najszybciej przestało
Ja miałam takie badanie u lekarki zastępczej + tego dnia glukozę, po której zrobiło mi się mega słabo. Poczułam wtedy namiastkę porodu i kurcze wiem, że lekko nie będzie.

W ogóle w planie porodu chcę napisać, żeby było jak najmniej badania ginekologicznego. Często lekarze czy położne się wtedy nie cackają i myślą, że jak będą podrażniać szyjkę to ona szybciej zacznie się rozwierać. A w ogóle masaż szyjki to masakra

Kciuki za wizytę!

Wiesz, burdelowa atmosfera może sprzyjać w sypialni, ale masz rację, że dla dziecka już lepiej żeby była inna roleta.

Współczuję rozszczepu. Są też ćwiczenia na domknięcie szczeliny. Taki pas ma też wadę, bo rozleniwia jednak mięsnie kregosłupa...
A tego rozszczepu to i ja się boję, no, ale zobaczymy. Plus jest taki, że wiem co to jest i że mogę działać ćwiczeniami, a wiele kobiet nie ma o tym pojęcia i myślą, że wystaje im brzuch bo np. nie schudły wystarczająco.
Ty to jesteś wyćwiczona i chyba nie grozi ci ten rozszczep miesni, co?
zgadzam sie z tym że ten pas rozleniwia mięśnie i dłużej wracają do stanu sprzed ciąży. wiadomo że po cc to inaczej niz po sn i na początku trudno sie ruszać ale jednak myśle że naturalnie podczas codziennego wysiłku te mięśnie same sie zregenerują szybciej niż uciśniete..
a na czas wyjscia czy wlasnie pod sukienke ubrałabym tylko jakąś bielizne modelującą.
_________________________ __
minini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-11, 11:25   #1838
morelle_
Zakorzenienie

Przeczytałam cały ten artykuł i uważam, że projekt nie jest zły. Tylko wydaje mi się, że 9 mc dziecko jest za małe żeby przestawić się, że nie karmi je mama.
No i z tego co zrozumiałam byłoby to 100% płatne, a nie 80%.
Po drugie 5 dni urlopu zamiast 2 na dziecko to tez zmiana na plus.

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Cytat:
Agg chce niewiele więcej :p ale u nas chcemy garaż dwustanowiskowy, przy sypialni garderobę i łazienkę tylko dla nas chcemy 2/3 dzieci także pokój dla każdego, dla męża gabinet.. zbiera sie tego

To jak u nas

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Cytat:
Dzięki
Wydaje mi się że nie ma sensu prać teraz ubranek 74, a jak już to na pewno bez prasowania
Właśnie sis ma dziś przyjechać i prasować - dlatego myślę
morelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-11, 11:26   #1839
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
No z tą pogodą to tak w kratkę... Mam nadzieję, że Wam mimo wszystko dopisze! Udanego wypoczynku! Nie ukrywam, że zazdrrrrroszczę

O nie. 150-160m2 to wystarczająco jak dla mnie.

Im wiecej metrów tym wiecej sprzątania. Wcześniej mieszkaliśmy w mieszkaniu 60m2, teraz mamy dom 130m2 i dwa razy dłużej zajmuje mi sprzątanie. W ogóle jak bedzie dziecko i wrócę do pracy to na bank kogoś zatrudnimy, bo nie dam rady.

Stary 2017-05-11, 11:28   #1840
morelle_
Zakorzenienie

Minini ja się z tym nie zgadzam. Wszystkich świętych to powinien być dla mnie dzień zadumy. Wyglupiac się mogą w inne dni. Mam nadzieję, że w mojej szkole nie będzie takich zabaw.

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
Im wiecej metrów tym wiecej sprzątania. Wcześniej mieszkaliśmy w mieszkaniu 60m2, teraz mamy dom 130m2 i dwa razy dłużej zajmuje mi sprzątanie. W ogóle jak bedzie dziecko i wrócę do pracy to na bank kogoś zatrudnimy, bo nie dam rady.

Ja też o tym myślałam. Ale zobaczymy najpierw jak nam samym idzie.
Stary 2017-05-11, 11:31   #1841
Agg_s
Wtajemniczenie

Cytat:
No tak, jak takie plany to i metry się przydadzą!

Cytat:
Super projekt dołu i bardzo duza przestrzeń.

Poranek spędziłam na myśleniu o kąpieli dziecka. Czy kupić wanienkę ze stelażem, czy konsole kąpielową. Jak to wszystko rozwiązać. Powoli coś mi sie klaruje w głowie.
Dzięki.

I co tam wymyśliłaś z tą kąpielą? Ja ciągle się nad tą kwestią zastanawiam i nie ukrywam, że nie wiem na co się zdecydować.

Cytat:
Napisane przez minini Pokaż wiadomość
dzien dobry! nie wstalam dzis ani raz siku w nocy i mimo pełni ksieżyca spalam jak zabita dzis a zazwyczaj sie budze.
za to dostalam jakiegos kataru i kicham takze leże jeszcze pod kołderką i sie wygrzewam.

noo duzo miejsca macie, a strych wykorzystajcie jak najbardziej!
a ten układ meblowy to tak jak na rysunku bedziesz miala czy to tylko tak pogladowo?
No właśnie! Pełnia! Ja też zazwyczaj się budzę, a dzisiaj chrapałam jak głupia!

Układ taki podglądowy bo jeszcze żadnych mebli nie mamy wybranych i szczerze mówiąc nie wiem co kupimy. Ale może masz jakieś sugestie?

Stary 2017-05-11, 11:34   #1842
xzora
Zakorzenienie

Siilmariien - ubrania weźcie na każdą pogodę - w górach moze byc rożnie i szkoda, żebyście marzli. Udanego wyjazdu!

Minini - z tym rozszczepem mięśni nie ma reguły kogo dopadnie. Niby sprzyjają temu ćwiczenia na mięśnie proste brzucha. Ja np teraz w ciazy unikałam typowych brzuszków, ale i tak mi brzuch ćwiczył bo całe ciało pracuje.

Stary 2017-05-11, 11:36   #1843
Agg_s
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja w domu rodzinnym miałam 150m2 - z mamą dawałyśmy radę choć czasu i energii trochę nam to zabierało. Teraz na początek będę miała 90 - więc myślę, że jakoś to ogarnę, ale 160m2 to już dla mnie hardcore... Lubię duży metraż, no ale to sprzątanie

Stary 2017-05-11, 11:39   #1844
taedio
MerDer 4ever

Minini my nie obchodzimy halloween, dla mnie ta cała otoczka i zabawy jest ze sobą związane a jestem wychowana inaczej :p w karnawale tez można sie przebierać i bawić :p

Co do pisma z ministerstwa to przesada No ale oni lubią narzucać wiele rzeczy

Sprzątaczka Haha nie wiem ile będziemy mieć docelowo ale tak jak mówiłam w tym bedzie np taki garaz a tam nie zamierzam sprzątać :p

Morelle mnie rozumie

Wiadomo, że im więcej metrów tym więcej sprzątania ale ja lubie przestrzenie i teraz dostaje szału na 54 m2 poza tym - tak jak wyżej pisałam - przy 2/3 dzieci pokoje czy 2 łazienki - zbiera sie. Im dzieci starsze tym więcej pomagaja

Stary 2017-05-11, 11:42   #1845
Mała!
Zakorzenienie

Zazdroszczę Wam tych domow
I trzymam.kciuki
Agss - fajny ten wasz domek

No właśnie o.pasie to.ja same źle opinie słyszałam :/ wiec to średnie rozwiązanie.

Xzora - możesz to.umieścić w planie ale co.muszą to.i tak zrobią. Ja napisze, ze nie chce ręcznego rozwierania szyjki... przy Tymonie.bez mojej zgody mi tak zrobiła przy badaniu, miała szczęście, że jej karku nie straciłam ... serio! I jeszcze do.mnie, no.i.z 3 cm ma.Pani juz 5 fajnie nie ? A ja krzyk w myślach NIE K..WA, NIE FAJNIE!!

Byłam na targu, dwa skurcze miałam, ale.ogólnie ok! prztargalam oczywiscie jak wielbłąd zakupy... kapusty, rzodkiew, pomidory i dwa kilo szpinaku i takie tam...
I co najważniejsze RABARBAR!

Zgadnijcie co będzie z rabarbaru

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-11, 11:43   #1846
xzora
Zakorzenienie

Cytat:

Dzięki.

I co tam wymyśliłaś z tą kąpielą? Ja ciągle się nad tą kwestią zastanawiam i nie ukrywam, że nie wiem na co się zdecydować.

Układ taki podglądowy bo jeszcze żadnych mebli nie mamy wybranych i szczerze mówiąc nie wiem co kupimy. Ale może masz jakieś sugestie?

Poki co wymyśliłam, ze nie kupię konsoli ktora jest jednocześnie przewijakiem i wanienką, chociaż to wlasnie było moje pierwsze zalozenie.
Pomysł odpadł, bo wlasnie muszę miec gdzie rozebrać dziecko a potem je na spokojnie włożyć do wanienki, a potem z wanienki wyjąć i osuszyć.
Ważne jest tez zeby miec pod ręka miejsce na kosmetyki i pieluchy. Do tego w zimie dobrze, zeby miejsce do kąpieli było cieplejsze o te kilka stopni niż miejsce do spania, dlatego myśle zeby ulokować je w łazience, a nie w naszej sypialni.
Podoba mi sie założenie z tego obrazka. Poki co myśle, zeby nie kupować stelaża na przewijak, a wykorzystać do tego pralkę.
A i wanienkę chciałabym większą, zeby dziecko swobodnie przekręcać na brzuszek, boczek (na filmie z kąpielą Paweł Zawitkowski to pokazuje) i zeby na dłużej starczyła.IMG_1494495808.812035.jpg

Stary 2017-05-11, 11:44   #1847
morelle_
Zakorzenienie

Mała! Nie dzwigaj! Ja wynioslam pranie i juz twardy brzuch.

Idę prac te 74 cm. Niech sis coś poprasuje
Stary 2017-05-11, 11:44   #1848
pestycyda
Zakorzenienie

AnnaPaula, ale zakupy! Śliczne!

Morelle, cieszę się że jest lepiej. Nie forsuje się

Silli, nie strasz dyrektywami UE :/ do wszystkiego się muszą mieszać. Oby to nie weszło...

Emmos, ale nocka:/ współczuję serdecznie. Oby dzisiaj było lepiej.

Też nie jestem za noszeniem pasów poporodowych z tych samych powodów o których pisała xzora. Przy bólach kręgosłupa jak mam być szczera też odradzam pasy podtrzymujące chyba że jestes pracownikiem fizycznym i nie masz wyjscia- dźwigasz wiele kg. Ja ćwiczę brzuszek tylko izmoetrycznie teraz już a tak to skupiam się na udach, nogach bo słabiutkie. I rozciąganie.

Moja kuzynka urodziła córeczkę 2,5 kg. Jestem dumna ciocia. Miała rodzić naturalnie ale ktg słabe i okazało się że dziewczyna owinęła się pępowina więc skończyło się CC.

Kupiłam leżaczek Tiny love za 150 zł ❤Po jednym dziecku. Nic nie jest popękane. Tylko wyprać i git no taniej chyba bym nie dostała na olx

Edytowane przez pestycyda
Czas edycji: 2017-05-11 o 11:45
pestycyda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-11, 11:46   #1849
morelle_
Zakorzenienie

Pestycyda! gratuluję!
Stary 2017-05-11, 11:46   #1850
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
I trzymam.kciuki

No właśnie o.pasie to.ja same źle opinie słyszałam :/ wiec to średnie rozwiązanie.

Xzora - możesz to.umieścić w planie ale co.muszą to.i tak zrobią. Ja napisze, ze nie chce ręcznego rozwierania szyjki... przy Tymonie.bez mojej zgody mi tak zrobiła przy badaniu, miała szczęście, że jej karku nie straciłam ... serio! I jeszcze do.mnie, no.i.z 3 cm ma.Pani juz 5 fajnie nie ? A ja krzyk w myślach NIE K..WA, NIE FAJNIE!!

Byłam na targu, dwa skurcze miałam, ale.ogólnie ok! prztargalam oczywiscie jak wielbłąd zakupy... kapusty, rzodkiew, pomidory i dwa kilo szpinaku i takie tam...

O masakra, to ja tez to napiszę z tym rozwieraniem szyjki.

Stary 2017-05-11, 11:54   #1851
taedio
MerDer 4ever

Mała..

My kupujemy wanienkę 105 cm na stelażu bedzie w pokoju dziecka i tam tez będziemy kapać pod ręka i przewijak i ubranka

Pestycyda gratulacje ciociu dobrze, że zrobili cesarkę
Gratki leżaczka

Stary 2017-05-11, 11:55   #1852
morelle_
Zakorzenienie

Zapomniałam wam napisać, że na roczku dostaliśmy nosidelko babybjorn.
Ja nie chciałam, ale mąż stwierdził że będzie nosić. Nie wiedziałam, że to takie drogie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg i-babybjorn-nosidelko-original-cotton-jersey-ciemny-szary-szary.jpg (54,9 KB, 44 załadowań)
Stary 2017-05-11, 11:57   #1853
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Hej

Ale miałam w biedronce atak na arbuza ledwo sie powstrzymałam, żeby sie nie wgryźć w niego w sklepie ... pyszny jest i soczysty... i mam wciąż mega pragnienie, zwłaszcza rano...

Co do wracania do formy to.ja brzuch mialam.z dwa.miesiace taki widoczny, wiec wszelkie sukienki przy ciele były kiepskie... potem jakoś samo zeszło i di wakacji był płaski, urodziłam w marcu... Wiec szczerze obawiam sie lipca i sierpnia, i tego jak będę sie czuła zmuszona odsłanianiem ciała... i no ubolewam, że pewnie nad jeziorko popływać to raczej nie pojedziemy... a mi się już chce opalac!

Co ten.pas ma dawać??

Cytat:
Projekt Komisji Europejskiej, który może odebrać kobietom możliwość rocznej, płatnej opieki nad dzieckiem Państwa członkowskie będą miały 2 lata na wprowadzenie go jeśli zyska poparcie PE i Rady UE.

"Najwięcej kontrowersji może jednak wzbudzić nie urlop opiekuńczy, ale rodzicielski. Projekt przewiduje, że cztery miesiące tego urlopu będzie musiał wykorzystać ojciec dziecka. Inaczej przepadną. Stracą na tym matki, bo dziś mogą korzystać z całego urlopu rodzicielskiego, który łącznie z macierzyńskim daje pełny rok płatnej opieki po porodzie (...).

Do tej pory Polska unikała problemów z dostosowaniem do prawa unijnego, bo rząd twierdził, że urlopem rodzicielskim w rozumieniu dyrektywy jest nasz urlop wychowawczy (i dostosował go do wymogów UE). Po zmianach Bruksela nie da się już nabrać na ten manewr. Nowa dyrektywa zawiera bowiem definicję urlopu rodzicielskiego i zakłada, że ma on być płatny (wychowawczy nie spełnia tego warunku) (...).

Zatem kobieta będzie mogła skorzystać maksymalnie z 20 tygodni macierzyńskiego i swoich czterech miesięcy rodzicielskiego co daje łącznie niecałe 9 miesięcy płatnej opieki."

http://serwisy.gazetaprawna.pl/praca...-od-pracy.html
Cytat:
Napisane przez pestycyda Pokaż wiadomość
AnnaPaula, ale zakupy! Śliczne!

Morelle, cieszę się że jest lepiej. Nie forsuje się

Silli, nie strasz dyrektywami UE :/ do wszystkiego się muszą mieszać. Oby to nie weszło...

Emmos, ale nocka:/ współczuję serdecznie. Oby dzisiaj było lepiej.

Też nie jestem za noszeniem pasów poporodowych z tych samych powodów o których pisała xzora. Przy bólach kręgosłupa jak mam być szczera też odradzam pasy podtrzymujące chyba że jestes pracownikiem fizycznym i nie masz wyjscia- dźwigasz wiele kg. Ja ćwiczę brzuszek tylko izmoetrycznie teraz już a tak to skupiam się na udach, nogach bo słabiutkie. I rozciąganie.

Moja kuzynka urodziła córeczkę 2,5 kg. Jestem dumna ciocia. Miała rodzić naturalnie ale ktg słabe i okazało się że dziewczyna owinęła się pępowina więc skończyło się CC.

Kupiłam leżaczek Tiny love za 150 zł ❤Po jednym dziecku. Nic nie jest popękane. Tylko wyprać i git no taniej chyba bym nie dostała na olx

Z tym pasem podtrzymającym to czasami ciężarowcy używają przy maksach, ale to tylko wtedy, a w codziennych treningach ćwiczą bez.
Gratuluję zostania ciocią i okazyjnego zakupu!
Cytat:
My kupujemy wanienkę 105 cm na stelażu bedzie w pokoju dziecka i tam tez będziemy kapać pod ręka i przewijak i ubranka
Masz już upatrzoną? Wkleisz link?
Stary 2017-05-11, 12:00   #1854
Agg_s
Wtajemniczenie

Cytat:
I trzymam.kciuki

A Ty to chyba klapsa dawno nie dostałaś!! Co to za dźwiganie?! Zwolnij Ty w końcu!! I wcale nie przekupisz nas ciastem z rabarbaru! I tak będziemy na Ciebie krzyczeć!

Cytat:
Poki co wymyśliłam, ze nie kupię konsoli ktora jest jednocześnie przewijakiem i wanienką, chociaż to wlasnie było moje pierwsze zalozenie.
Pomysł odpadł, bo wlasnie muszę miec gdzie rozebrać dziecko a potem je na spokojnie włożyć do wanienki, a potem z wanienki wyjąć i osuszyć.
Ważne jest tez zeby miec pod ręka miejsce na kosmetyki i pieluchy. Do tego w zimie dobrze, zeby miejsce do kąpieli było cieplejsze o te kilka stopni niż miejsce do spania, dlatego myśle zeby ulokować je w łazience, a nie w naszej sypialni.
Podoba mi sie założenie z tego obrazka. Poki co myśle, zeby nie kupować stelaża na przewijak, a wykorzystać do tego pralkę.
A i wanienkę chciałabym większą, zeby dziecko swobodnie przekręcać na brzuszek, boczek (na filmie z kąpielą Paweł Zawitkowski to pokazuje) i zeby na dłużej starczyła.
Ma to wszystko sens. Faktycznie konsola, mimo że jest oszczędnością miejsca to jednak jest nie do końca funkcjonalna. Też zastanawiałam się nad kąpielą w łazience ale akurat, mimo że łazienka jest spora to nieustawna i nie zmieszczę tam nigdzie stojącej wanienki i przewijaka.. Ale rozwiązanie wydaje mi się najlepsze. U mnie pozostaje więc sypialnia.

Cytat:
Cena super!

Stary 2017-05-11, 12:04   #1855
taedio
MerDer 4ever

Cytat:
Masz już upatrzoną? Wkleisz link?
Jednak 102 cm http://www.tomi.pl/tega-wanienka-102...-z-odplyw.html Biała Chyba, że znajdę jeszcze jakąś bez żadnych obrazków i wgłębień na mydło
Stary 2017-05-11, 12:06   #1856
minini
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki
zgadzam sie, a wyprane potem drugi raz bedą przyjemniejsze dla skory malucha.
jani tak trzymam jeszcze wszystko popakowane w worki próżniowe bo w tym remoncie to wszystko zakurzone by bylo.

Cytat:

Dzięki.

a mialabym jesli chcesz to odezwij sie prv. planowalam isc na architekture podyplomowo ale poprzednia ciąża pokrzyżowala mi te plany. skonczylam tylko 2 letnia szkołe z aranżacji przy wydziale architektury.

Cytat:
Minini ja się z tym nie zgadzam. Wszystkich świętych to powinien być dla mnie dzień zadumy. Wyglupiac się mogą w inne dni. Mam nadzieję, że w mojej szkole nie będzie takich zabaw.

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Ja też o tym myślałam. Ale zobaczymy najpierw jak nam samym idzie.
w szkole nie bedzie takich zabaw, już Ci to polski rząd zapewnił w panstwowych szkolach jest oficjalny zakaz

a dziecku nie zamierzam odbierać fajnej zabawy, jak dorośnie bedzie dumał we wszystkich świetych i zachowywał sie jak należy.

Cytat:
Siilmariien - ubrania weźcie na każdą pogodę - w górach moze byc rożnie i szkoda, żebyście marzli. Udanego wyjazdu!

Minini - z tym rozszczepem mięśni nie ma reguły kogo dopadnie. Niby sprzyjają temu ćwiczenia na mięśnie proste brzucha. Ja np teraz w ciazy unikałam typowych brzuszków, ale i tak mi brzuch ćwiczył bo całe ciało pracuje.

heh do głowy by mi nie przyszło robić brzuszki w ciąży! a ogolne cwiczenia raczej pomogą niż zaszkodzą. przecież nie wyłaczymy z funkcjonowania tych mieśni na okres ciąży, tez musza działać.

Cytat:
Minini my nie obchodzimy halloween, dla mnie ta cała otoczka i zabawy jest ze sobą związane a jestem wychowana inaczej :p w karnawale tez można sie przebierać i bawić :p

Co do pisma z ministerstwa to przesada No ale oni lubią narzucać wiele rzeczy

Sprzątaczka Haha nie wiem ile będziemy mieć docelowo ale tak jak mówiłam w tym bedzie np taki garaz a tam nie zamierzam sprzątać :p

Morelle mnie rozumie

Wiadomo, że im więcej metrów tym więcej sprzątania ale ja lubie przestrzenie i teraz dostaje szału na 54 m2 poza tym - tak jak wyżej pisałam - przy 2/3 dzieci pokoje czy 2 łazienki - zbiera sie. Im dzieci starsze tym więcej pomagaja

każdy wychowany inaczej, my nie chodzimy do kościoła na codzien, mimo ze jestemy katolikami. święta czy inne uroczystosci to tak.
a hallowen to dla nas tylko zabawa nie ideologia jak w usa. zanim pojawił sie starszy syn bylo nam obojetne istnienie hallowen

sprzątaczka przydatna przy takiej ilosci metrow kw. mieszkania.
u rodzicow mielismy 120 m i z mamą dzieliłyśmy sie sprzataniem wiec spoko.
teraz oddali polowe domu bratu wiec zostalo im na dwojke i tak sporo przestrzeni.
brat dobudował troche i też teraz ma ok 100m. mysle ze te 100 m to tak optymalnie dla rodziny z dwojka dzieci. nie wliczając garazu oczywiscie.
_________________________ __
minini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-11, 12:12   #1857
taedio
MerDer 4ever

Cytat:
Napisane przez minini Pokaż wiadomość
każdy wychowany inaczej, my nie chodzimy do kościoła na codzien, mimo ze jestemy katolikami. święta czy inne uroczystosci to tak.
a hallowen to dla nas tylko zabawa nie ideologia jak w usa. zanim pojawił sie starszy syn bylo nam obojetne istnienie hallowen

sprzątaczka przydatna przy takiej ilosci metrow kw. mieszkania.
u rodzicow mielismy 120 m i z mamą dzieliłyśmy sie sprzataniem wiec spoko.
teraz oddali polowe domu bratu wiec zostalo im na dwojke i tak sporo przestrzeni.
brat dobudował troche i też teraz ma ok 100m. mysle ze te 100 m to tak optymalnie dla rodziny z dwojka dzieci. nie wliczając garazu oczywiscie.
Ja narazie mam takie zdanie, zobaczymy jak będzie po porodzie

Sprzątaczka pomocna fakt chociaż ja nie mówię o dokładnym sprzątaniu przez nią ale np umycie okien (bo chcemy dużo i dużych ) itp
Z resztą dom będziemy mieć za dłuuuuugi czas więc to takie gadanie

Rodzice mojego Tż mają jakieś 120 m na ich dwójkę i ich dom byłby dla mnie za mały na dole kuchnia z jadalnią i salonem, gabinet teścia i łazienka. U góry sypialnia, mała łazienka z prysznicem i pokój gościnny. Za mało a też ta kuchnia czy salon nie są ogromne
Stary 2017-05-11, 12:12   #1858
emmos
Zakorzenienie

Cytat:

Ja to w ogóle zastanawiam się jak ogarniałam mieszkanie (60m2) jak chodziłam do pracy. Teraz niby jestem cały czas w domu i mam wrażenie, że ciągle mam gdzieś coś do posprzątania. Kurz to mi się zbiera zanim z pomieszczenia wyjdę dosłownie. Na obecną chwilę nie wyobrażam sobie ogarniać domu i dziecka jednocześnie A może jestem za dokładna i to dlatego

Cytat:

Kupiłam leżaczek Tiny love za 150 zł Po jednym dziecku. Nic nie jest popękane. Tylko wyprać i git no taniej chyba bym nie dostała na olx

Gratki Ciociu cena za leżak super

Sill życzę Ci miłego wyjazdu Nie wiem tylko jak z pogodą, bo mój brat też jutro wyjeżdża na tydzień na mazury, a jak on wyjeżdża to zawsze pada Teraz mówi do mnie, nigdzie nie jedz od jutra, bo ja jadę wiec wiadomo, że pogoda będzie do d... Może Ty odczarujesz jego pechowe wyjazdy

Stary 2017-05-11, 12:25   #1859
Jon_Snow
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emmos Pokaż wiadomość
Ja to w ogóle zastanawiam się jak ogarniałam mieszkanie (60m2) jak chodziłam do pracy. Teraz niby jestem cały czas w domu i mam wrażenie, że ciągle mam gdzieś coś do posprzątania. Kurz to mi się zbiera zanim z pomieszczenia wyjdę dosłownie. Na obecną chwilę nie wyobrażam sobie ogarniać domu i dziecka jednocześnie A może jestem za dokładna i to dlatego

U mnie też się tak kurz zbiera

Tż nie wrócił jeszcze do domu z moją drożdżówką i siedzę i jem kalarepkę.
Posprzątałam łazienkę i oczywiście już mnie plecy bolą
Jon_Snow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-11, 12:29   #1860
morelle_
Zakorzenienie

Ja tez stwierdziłam, że przydałoby się poodkurzac. Ale pranie i obiad to juz nadmiar z tą nogą. Wolę nie kusic losu.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości