A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-30, 18:51   #2971
karyna
BAN stały

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

ja nie czytam;] nawet lektur:P
pozdrawiam!;*
karyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-30, 18:56   #2972
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Ja akurat uwielbiam czytac. Pochlaniam wrecz ksiazki!
A co do lektur to ich akurat wyjatkowo nigdy nie czytalam. Moze jakies pojedyncze tytuly tylko.
Po prostu nie lubie zmuszania na sile do jakiegos tytulu. Mnie np. ksiazki Zeromskiego czy Sienkiewicza zupelnie nie interesuja.
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-30, 19:06   #2973
elianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karyna Pokaż wiadomość
pozdrawiam!;*

no to masz się czym chwalić. Zwłaszcza tutaj
Stary 2008-04-30, 19:21   #2974
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Dziękuje za link, w piątek kupie i wyślę kartkę.
No to super! Ja zaangażowałam jeszcze rodzinkę i przy okazji wizyty na poczcie wysłałam ich dzieło.
Przy okazji, polecam książkę "Mały policjant, czyli MAM MARZENIE". U mnie już leży na półce i czeka na chwilę wolnego czasu. Czytałam tylko fragmenty, a i tak się wzruszyłam.

Autorką książki jest jego matka, która po dziesięciu latach od śmierci syna zdobyła się na opisanie tej historii. Wydawałoby się, że trudno o bardziej smutny temat, a jednak w przesłaniu płynącym z książki jest wiele siły i nadziei. Po pierwsze dlatego, że ostatnie trzy lata chłopca nie upłynęły pod znakiem choroby, w każdym razie nie przesłoniła mu ona radości życia, zainteresowania światem, chęci poznawania. Jego matka starała się, żeby mógł żyć jak najciekawiej i najbarwniej. Na koniec przy pomocy zaprzyjaźnionych osób sprawiła, że spełniło się jego marzenie o zostaniu policjantem.

I tak ośmioletni Chris Grecious został najmłodszym i jedynym honorowym policjantem stanu Arizona. Uszyto mu na miarę mundur, dostał dyplom, a jego dorośli koledzy-policjanci wprowadzili go w tajniki swojej pracy.

Historia małego Chrisa i jego spełnionego marzenia doprowadziła do powstania fundacji Make-A-Wish, która działa już na całym świecie, spełniając przy pomocy wolontariuszy i ludzi dobrej woli marzenia ciężko chorych dzieci. W Polsce misję spełniania marzeń chorych dzieci prowadzi Fundacja Mam Marzenie.

Cytat:
pozdrawiam!;*
W takim razie nic dziwnego, że tak ci z tym dobrze. Po prostu nie wiesz co tracisz.

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
A co do lektur to ich akurat wyjatkowo nigdy nie czytalam. Moze jakies pojedyncze tytuly tylko.
Po prostu nie lubie zmuszania na sile do jakiegos tytulu. Mnie np. ksiazki Zeromskiego czy Sienkiewicza zupelnie nie interesuja.
Ja również nie przepadam za lekturami. Czasem próbuję, ale rzadko coś z tego wychodzi. Po prostu jest tyle innych książek, do których ciągnie mnie bardziej..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mp.jpg (54,8 KB, 1 załadowań)
Stary 2008-04-30, 19:24   #2975
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Ooo Scarlett tak nie może być!!!! dawaj zdjęcie książek z KKKK
nie włażą mi żadne, a wasze nie dają się powiększać - od zawsze tak jest

Cytat:
Napisane przez protka Pokaż wiadomość
A ja już mam Po wypłacie jestem. Miały być w lipcu, ale...
a ja chyba poczekam do czerwca z moimi.... niespodziewane wydatki niestety...

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7399915]
Aniu, śliczny avek i piękna fryzurka. [/quote]

zgadzam się

Cytat:
pozdrawiam!;*
to żaden powód do dumy

Cytat:
Mnie np. ksiazki Zeromskiego czy Sienkiewicza zupelnie nie interesuja.
skoro nie czytałaś, to co możesz wiedzieć na ich temat???

Cytat:
Napisane przez elianka Pokaż wiadomość
no to masz się czym chwalić. Zwłaszcza tutaj
no właśnie

a ja dziś nabyłam kolejne 4 książeczki, bo była jakaś wyprzedaż w kiosku w centrum handlowym
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-30, 19:27   #2976
emememsik

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
No wiesz, nie trzeba przeczytać całej książki, żeby stwierdzić czy nas ona interesuje czy nie. Zwłaszcza, jeśli omawia się ją potem na lekcjach i czyta fragmenty. Ma się wtedy jednak o niej jakieś ogólne pojęcie.
Stary 2008-04-30, 20:34   #2977
basilissa
Rozeznanie

Cytat:
pozdrawiam!;*
Czyli naszych wypowiedzi na forum też

Cytat:
Nie rozumiem - nigdy czy jednak tak. Sama sobie przeczysz.
Stary 2008-04-30, 20:38   #2978
OliFka1
Rozeznanie

Ja czytałam książki nie przywiazując zbytniej wagi czy są lekturą czy nie, nierzadko okazywało się że omawiałam je później w szkole. Oczywiście są wyjątki do których musiałam się troszkę zmusić jak "Nad Niemnem" czy "Lalka"(najgorzej zniosłam "Bieniowskiego" Słowackiego, a za Conrada nie wzięłam się wcale) ale np. trylogię przeczytałam z kilkuletnim wyprzedzeniem i byłam zachwycona

Zrobiłście mi smaka na "Filary ziemi", niedobre!

elianka, czekamy na zbliżenie półek

PS. Moje koty dziękują za komplementy
I want a perfect soul..

...this life is more ordinary
OliFka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-30, 21:25   #2979
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
pozdrawiam!;*
to chyba nie jest powód do dumy? :/

PS elianko ładna kolekcja po okładkach odnalazłam kilka znajomych tytułów. Wspominałaś już czy liczyłaś i ile wyszło tych książek?
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-30, 21:29   #2980
amber2046
Zakorzenienie

Był u mnie kurier z Melina i przyniósł mi 1/6 zamówienia do tego powinno być płatne przy odbiorze a na paczce była informacja, że jednak przelewem. Myślałam że to pierwsza cześć i kurier zaraz wróci z resztą, a on wsiadł do auta i odjechał. W paczce brak faktury, zero informacji co z resztą zamówienie. Miało status przygotowanego do wysyłki a nie jak powinno zrealizowanego. Dwie godziny po wizycie kuriera dostałam maila ze wszystko do mnie wysłali, nie ma to jak refleks.

Jestem na nich zła bo nie pytali sie mnie czy chce dostawać przesyłki w częściach. Do tego to jest bardzo duże zamówienie, na sporą kwotę i większość tytułów nie jest dla mnie. Rozmowa na skypie nic nie dała, napisze maila do działu reklamacje. Boję sie że wszystkie paczki mają jeden numer nadania i pokwitowanie odbioru jednej potraktują to jakbym odebrała całość.

Czy miałyście kiedyś taką sytuację? Co radzicie mi zrobić?

Dziś mam beznadziejny dzień od rana aż po wieczór.

Crucify Your Mind

Edytowane przez amber2046
Czas edycji: 2008-04-30 o 21:55
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-30, 21:38   #2981
gasta18
Wtajemniczenie

Heh Amber to rzeczywiście nie łądnie z Tobą postąpili...

Dziewczyny wzięłam dzisiaj wypłatę która mi przechowa, żebym nie wydała jej na ksiązki?
Stary 2008-04-30, 21:43   #2982
Ondine
Rozeznanie

Cytat:
pozdrawiam!;*
Uważasz ,że to cie wyróżnia? Na pewno negatywnie, bo żaden to powód do dumy. Żałosne to i tyle. A Ty przypadkiem wątków nie pomyliłaś?
Hawa, jak możesz pisać,ze nie lubisz Żeromskiego czy Sieńkiewicza,skoro niczego nie czytałaś tych autorów? Założyłaś odgórnie,że skoro lektura to nieciekawe? Błąd.
Elianko, fajnie już sobie poukładałaś na regałach. Troche Ci zazdroszczę,że masz jeszcze tyle miejsca.
OliFko , my dobre - zachęcamy do ciekawych książek. Skuś sie na "Filary ziemi"

Edytowane przez Ondine
Czas edycji: 2008-04-30 o 21:59 Powód: literówka
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-30, 21:49   #2983
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:

Czytalam chociazby "Syzyfowe prace" ale zrezygnowalam po kilkudziesieciu stronach. Tak samo bylo z "Wierna rzeka" czy tez Trylogia.
Probowalam, nie wyszlo. Poza tym czy trzeba zjesc caly tort aby dojsc do wniosku ze nie smakuje? Czasem wystarczy tylko kawalek...Tak samo z ksiazkami!
Jedynie "W pustyni i w puszczy" przeczytalam cale, bardzo mi sie podobalo.
Stary 2008-04-30, 22:14   #2984
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Czytalam chociazby "Syzyfowe prace" ale zrezygnowalam po kilkudziesieciu stronach.

Też akurat mi się nie podobały, ale przeczytałam, bo była to lektura, a jestem osobą obowiązkową

Tak samo bylo z "Wierna rzeka" czy tez Trylogia.

Trylogia ma nieco przydługie kawałki, ale nie spotkałam osoby, która ją przeczytała w całości i twierdzi, że się nie podobała.

Moim zdaniem dzieł takich jak Trylogia, Quo vadis czy Pan Tadeusz będąc Polką po prostu nie wypada.

Probowalam, nie wyszlo. Poza tym czy trzeba zjesc caly tort aby dojsc do wniosku ze nie smakuje? Czasem wystarczy tylko kawalek...Tak samo z ksiazkami!

Ja się z tym nie zgadzam, ale to raczej dyskusja jak w wątku czy zawsze kończycie książki

Jedynie "W pustyni i w puszczy" przeczytalam cale, bardzo mi sie podobalo.

w tym się akurat zgadzamy
.
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-30, 22:25   #2985
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:
.
Ja akurat nie potrafie sie meczyc nad ksiazka, ktora mi sie nie podoba.
A tak niestety bylo z tymi dzielami Sienkiewicza, Zeromskiego czy chocby Mickiewicza ("Dziady"), ktore trzeba bylo poznac w szkole.
Nie kazdy jest stworzony do czytania klasyki i zachwycania sie nia. Nie pakujmy sie w
zbiorowe pianie , typu "Słowacki wielkim poetą był". Nie kazdemu te dziela musza sie podobac.
Zdecydowanie bardziej wolalam poczytac Kapuscinskiego, Tokarczuk czy Lema. Czy ksiazki z tematyki obozowej, wojennej. To mnie zawsze interesowalo ;-) I te ksiazki czytalam bo chcialam a nie dlatego, ze "kazali".

A propos tego co napisalas- " Moim zdaniem dzieł takich jak Trylogia, Quo vadis czy Pan Tadeusz będąc Polką po prostu nie wypada."
Racja, czlowiek ktory chce sie nazywac inteligentnym powienien znac chocby troche kanon literatury, ale jesli ksiazka mu sie nie podoba tp co ma zrobic? Meczyc sie aby dojsc do konca a potem sie chwalic i snobowac, ze "przeczytalem Trylogie od deski do deski"? No i co z tego, ze przeczytalem? Moze raczej odwalilem, bo "trzeba to znac" ?

Stary 2008-04-30, 22:33   #2986
emememsik

scarlett26, ja też jestem osobą obowiązkową, ale książki są dla mnie świętością i nie mam zamiaru zmuszać się do czytania czegokolwiek.

Naprawdę wolę mieć o jakiejś lekturze ogólne pojęcie, niż przeczytać i czuć niesmak. Tak było z dwoma lekturami. Rzucałam książką o ścianę, wściekałam się, dochodziłam do wniosku, że autor musiał być nieźle pijany albo na haju. Bardzo się zraziłam i postanowiłam, że nie będę więcej zwracać uwagę na to, że ktoś każe mi coś przeczytać, jeśli widzę, że nie sprawi mi to przyjemności a wręcz przeciwnie.

EDIT: Aa, co do literatury obozowej. Muszę przyznać, że postawiłam sobie za punkt honoru przeczytać wszystko z tej tematyki, co jest wpisane na listę lektur, bo wydawało mi się, że to niejako obowiązek wobec tych ludzi, którzy to przeżyli.
Nie udało mi się jednak, po prostu nie dałam rady. Odpuściłam, bo nie mogłam znieść takiej dawki na raz. Może kiedyś powrócę do tych książek..
To trochę tak jak z Oświęcimiem.. Należy znać historię i wiedzieć, co tam się działo, ale nikt nie ma obowiązku tam jechać i oglądać tego wszystkiego na własne oczy.
Stary 2008-04-30, 22:43   #2987
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość

Naprawdę wolę mieć o jakiejś lekturze ogólne pojęcie, niż przeczytać i czuć niesmak. Tak było z dwoma lekturami. Rzucałam książką o ścianę, wściekałam się, dochodziłam do wniosku, że autor musiał być nieźle pijany albo na haju. Bardzo się zraziłam i postanowiłam, że nie będę więcej zwracać uwagę na to, że ktoś każe mi coś przeczytać, jeśli widzę, że nie sprawi mi to przyjemności a wręcz przeciwnie.

EDIT: Aa, co do literatury obozowej. Muszę przyznać, że postawiłam sobie za punkt honoru przeczytać wszystko z tej tematyki, co jest wpisane na listę lektur, bo wydawało mi się, że to niejako obowiązek wobec tych ludzi, którzy to przeżyli.
Nie udało mi się jednak, po prostu nie dałam rady. Odpuściłam, bo nie mogłam znieść takiej dawki na raz. Może kiedyś powrócę do tych książek..
To trochę tak jak z Oświęcimiem.. Należy znać historię i wiedzieć, co tam się działo, ale nikt nie ma obowiązku tam jechać i oglądać tego wszystkiego na własne oczy.
Ja czytalam literature obozowa, gdyz interesuje mnie czlowiek w sytuacji ekstremalnej. Ale uwierz mi, ze zamykalam taka ksiazke i musialam odczekac pare minut, aby wrocic do codziennosci, do zycia...Oddychalam z ulga, ze zyje teraz a nie w czasie wojny...I wszystko co robie , cala wspolczesnosc zaczelo wydawac mi sie tak beznadziejne i mialkie...Lodowka pelna, ubrania w szafie, wolnosc a tam ludzie tak cierpieli, tak zostali upodleni przez drugiego czlowieka.
Jak pisala Nalkowska "Ludzie ludziom zgotowali ten los"...
Stary 2008-04-30, 22:49   #2988
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
Tego do końca nie wie nikt. Mamy go od września, wtedy mógł mieć miesiąc-dwa. Brat jechał na giełdę z małymi kotkami swojej dziewcznyny, wrócił z jednym kotem mniej i jednym psem więcej (bo takie smutne oczy miał).

Pamiętam, że tata mojej koleżanki, jeszcze za czasów głębokiej podstawówki, pojechał kupić żonie pierścionek z okazji którejś tam rocznicy ślubu, a wrócił do domu... z pekińczykiem (z podobnego powodu, dla którego Twój brat wrócił z Bigli

Cytat:
Ana jakie śliczne zdjęcie! Nie mogę się wręcz oderwać od Twoich hipnotyzujących oczu. Jesteś naprawdę piękną i wyrazistą kobietą!
Cytat:
Ana, wyglądasz ślicznie - piękna wiosenna przemiana.
Cytat:
Zgadzam się w 100% ! Śliczna dziewczyna z naszej Any.
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7399915]Aniu, śliczny avek i piękna fryzurka. [/quote]

Dziewczyny kochane, ślicznie Wam dziękuję

Cytat:
Ana, na odwyk.
Właśnie od maja będę próbować (Aczkolwiek w jego skuteczność nie wierzę

Cytat:
To jest przewaga małych piesków. Z dużym to ogromna odpowiedzialność i trochę czasem jak z odbezpieczonym granatem, już nie mówiąc o kosztach utrzymania, nie każdego miłośnika piesków stać na utrzymanie dużego psa.
A z dużych ras podobają mi się właśnie husky, wilczury, labradory i golden retriwery.
Oprócz wspomnianych przez Ciebie ras szalenie podoba mi się jeszcze Tosa Inu - gigantyczne psy o łagodnym usposobieniu labradora (W załączniku zdjęcie wyszperane w sieci

Elianko, proszę jaka biblioteka Super!

Cytat:
Dziewczyny ja znikam na parę dni, tzw. pauza wakacyjna.
Wracam 5 maja.
Wszystkim Wam życzę udanego i słonecznego weekendu majowego! hihihi......
Ada, udanego wypoczynku! I do zobaczenia wkrótce na forum

Cytat:
Znam osobę, która ma ponad 20 tys. własnych książek. To musi być widok..

To wobec tego moje marzenia o kilku tysiącach są dość skromne Protko, czy wobec tego na pewno kwalifikuję się na odwyk?

Cytat:
pozdrawiam!;*
Zatem skąd zainteresowanie uczestnictwem w wątku na temat, na który nie masz zielonego pojęcia?

Cytat:
U mnie wyglądało to troszkę inaczej, gdyż miałam cudną polonistkę, która choć swoim autorytetem musiała wymóc na nas czytanie lektur, to robiła to w tak uroczy sposób, że aż się chciało czytać Dzięki temu przeczytałam 99% omawianych lektur szkolnych i, choć niektóre mnie do siebie nie przekonały, jak np. proza Sienkiewicza, to robiłam to nie w poczuciu wykonywania kary, a chęci poszerzenia wiedzy Poza tym mam taką przekorną naturę, że zanim coś skrytykuję to lubię to poznać, bo kiedy dyskusje robią się gorętsze to zawsze padają argumenty ad personam, a niewiedza w zakresie w jakim się dyskutuje, tylko daje adwersarzom dodatkowy argument do ręki

Odebrałam dzisiaj z kiosku trzeci tom kocich kryminałów. Skonfundowała mnie informacja z tyłu okładki: Tom 4. Kot, który nie polubił czerwieni już od czwartku 30 kwietnia w kioskach! A ja się pytam, jakim cudem?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg normal_beria%20i%20jas%20kopia%20m.jpg (27,7 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 7-zoom.jpg (135,1 KB, 6 załadowań)
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-30, 22:56   #2989
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja czytalam literature obozowa, gdyz interesuje mnie czlowiek w sytuacji ekstremalnej.
Zabrzmiało to dość perwersyjnie, bo człowiek w sytuacji ekstremalnej to Robinson Crusoe sam na wyspie, a nie ludzie, których okoliczności zmusiły do prowadzenia takiego a nie innego życia, i którzy nie są postaciami fikcyjnymi, a rzeczywistymi osobami. Podstawowym wymiarem literatury obozowej jest zobrazowanie ich cierpienia, zdefiniowanie zła i zaprzeczenie rousseau'owskiej wizji dobrego z natury człowieka; a nie ukazywanie tego ile człowiek jest w stanie znieść doprowadzony do ekstremum. Od tego jest 'Fear Factor' i jemu podobne
Stary 2008-04-30, 23:03   #2990
Ondine
Rozeznanie

Ana,świetny tytuł czwartej cześci "Kota..." Mam tylko pierwszą.Jeszcze nie czytałam , ale ten tomik , o ktorym piszesz kupię ( ze wzgledu na czerwień).
Stary 2008-04-30, 23:06   #2991
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Ohh, dziewczyny. Mam duże stłuczenie prawej ręki, a jutro wyyjeżdżam. Ledwo piszę na klawiaturze.
Jechałam z psem jak zwykle na rowerze i widzę psa. Scooby luzik, biegnie dalej, ale nagle pies wyskakuje do nas. Więc Scooby to samo i pociągnął rower za sobą, a ja odruchowo spadając chciałam oprzeć się na rękach. Prawa mi się jakoś podwinęła i myślałam, że umrę z bólu.
Od razu do szpitala na rentgen (czekałam na niego ponad godzinę), a tam jeszcze taka okropna pielęgniarka, z którą się pokłóciłam, bo wywijała mi ręką we wszystkie strony, a ja z bólu umierałam. Potem czekanie 2,5h na chirurga.
Na szczęście, to tylko stłuczenie, bałam się złamania, więc w sumie odetchnęłam z ulgą. Ale i tak mam opatrunek z okładem i rękę na temblaku.
Musiałam się wyżalić, wybaczcie.

Ja również się żegnam, wracam w niedzielę pod wieczór.
Miłej majówki!
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-30, 23:07   #2992
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
Ana,świetny tytuł czwartej cześci "Kota..." Mam tylko pierwszą.Jeszcze nie czytałam , ale ten tomik , o ktorym piszesz kupię ( ze wzgledu na czerwień).
O, a skąd taki sentyment do tego koloru?
Z całego serca polecam tę serię, przynajmniej na razie bardzo mi się te książki podobają

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Był u mnie kurier z Melina i przyniósł mi 1/6 zamówienia do tego powinno być płatne przy odbiorze a na paczce była informacja, że jednak przelewem. Myślałam że to pierwsza cześć i kurier zaraz wróci z resztą, a on wsiadł do auta i odjechał. W paczce brak faktury, zero informacji co z resztą zamówienie. Miało status przygotowanego do wysyłki a nie jak powinno zrealizowanego. Dwie godziny po wizycie kuriera dostałam maila ze wszystko do mnie wysłali, nie ma to jak refleks.

Jestem na nich zła bo nie pytali sie mnie czy chce dostawać przesyłki w częściach. Do tego to jest bardzo duże zamówienie, na sporą kwotę i większość tytułów nie jest dla mnie. Rozmowa na skypie nic nie dała, napisze maila do działu reklamacje. Boję sie że wszystkie paczki mają jeden numer nadania i pokwitowanie odbioru jednej potraktują to jakbym odebrała całość.

Czy miałyście kiedyś taką sytuację? Co radzicie mi zrobić?

Dziś mam beznadziejny dzień od rana aż po wieczór.
To faktycznie mocno nieprzyjemna sytuacja...
Parę razy miałam duże zamówienie, które zapakowano mi w kilka paczek, ale wszystkie te paczki dostałam w tym samym momencie, a na naklejce z adresem był napis 'Paczka 1 z 2, Paczka 1 z 3 etc.'.
Pokwitowanie jest nie tylko potwierdzeniem otrzymania przesyłki, ale też stwierdzeniem, ze wszystko było w porządku. (Wiem to, bo kiedyś mama pokwitowała mi przyjęcie paczki z Oriflame, która była poklejona taśmą DHL, bo ktoś ukradł dwie wody. Niestety, nic nie wyegzekwowałam, właśnie w związku z tym przepisem).
Dlatego ja na Twoim miejscu nie dokonywałabym przelewu i porozmawiała z Biurem Obługi Klienta, mówiąc, że odsyłasz to co otrzymałaś (masz prawo do 7 czy 10 dni) i domagasz się wysłania całości w jednej paczce, z fakturą, za pobraniem. Bo naprawdę... Rozumiem, że można się spieszyć przed weekendem majowym, ale bez jaj

(Btw Amber, to Ty na avie?

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7405896]Ohh, dziewczyny. Mam duże stłuczenie prawej ręki, a jutro wyyjeżdżam. Ledwo piszę na klawiaturze. (...)

Ja również się żegnam, wracam w niedzielę pod wieczór.
Miłej majówki![/quote]

Aniu Najważniejsze, że to nic poważnego, bo gdyby było złamanie to dopiero amen w pacierzu. Mam nadzieję, że ręka szybko przestanie Cię boleć i szybciutko się zagoi! Pomimo tego urazu, ciesz się długim weekendem i odpoczywaj Trzymaj się cieplutko!
Stary 2008-04-30, 23:17   #2993
emememsik

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Odebrałam dzisiaj z kiosku trzeci tom kocich kryminałów. Skonfundowała mnie informacja z tyłu okładki: Tom 4. Kot, który nie polubił czerwieni już od czwartku 30 kwietnia w kioskach! A ja się pytam, jakim cudem?
Hihihi, nieźle.
BTW, strasznie drażni mnie zaczynanie zdania od "a ja się pytam..". Kojarzy mi się z moją polonistką, która w kółko powtarzała te same żarty i żarciki.
Stary 2008-04-30, 23:20   #2994
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Hihihi, nieźle.
BTW, strasznie drażni mnie zaczynanie zdania od "a ja się pytam..". Kojarzy mi się z moją polonistką, która w kółko powtarzała te same żarty i żarciki.
Przepraszam, że obudziłam szkolną traumę
Ale fakt faktem, Elipsa popełniła piękny kwiatek. Mam nadzieję, że błędy, tak jak wszystkie dotychczasowe, będą dotyczyły wyłącznie okładek, a nie tekstu samej powieści
Stary 2008-04-30, 23:22   #2995
emememsik

Cytat:
Przepraszam, że obudziłam szkolną traumę
Ale fakt faktem, Elipsa popełniła piękny kwiatek. Mam nadzieję, że błędy, tak jak wszystkie dotychczasowe, będą dotyczyły wyłącznie okładek, a nie tekstu samej powieści
Właśnie właśnie, jaki jest błąd na okładce pierwszej części? Bo ja się go nie mogę doszukać, a jestem ciekawa.
Stary 2008-04-30, 23:24   #2996
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie właśnie, jaki jest błąd na okładce pierwszej części? Bo ja się go nie mogę doszukać, a jestem ciekawa.
Na grzbiecie: Kot który, czytał wspak.
I bez zmian, w pasku na samej górze - od czasu Agathy Christie
Stary 2008-04-30, 23:27   #2997
Ondine
Rozeznanie

Widzisz Ana z tym czerwonym kolorem to troche dziwna sprawa. Nie mam do niego żadnego sentymentu, wrecz nie lubie go.A jednocześnie wiem,że w ciuchach tego koloru bardzo mi dobrze. (wiesz- ciemne włosy +czerwień bluzek to dobre połączenie ).
Sunprice współczuje. Fatalny wypadek. Dobrze jednak ,ze nic gorszego sie nie stalo. Takie stłuczenia okropnie bolą.Znam z autopsji.
Ciesz sie majówka!! miłego wypoczynku.
Stary 2008-04-30, 23:42   #2998
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
Widzisz Ana z tym czerwonym kolorem to troche dziwna sprawa. Nie mam do niego żadnego sentymentu, wrecz nie lubie go.A jednocześnie wiem,że w ciuchach tego koloru bardzo mi dobrze. (wiesz- ciemne włosy +czerwień bluzek to dobre połączenie ).
O, w ten sposób
Właśnie to lubię u brunetek, że fantastycznie ich ciemna oprawa kontrastuje z mocnymi, intensywnymi barwami. Ja czerwień lubię (ale taką winną, bordo), ale tylko w dodatkach. Gdy ubiorę coś takiego, nie jest mi najlepiej Jeszcze pal sześć ubrania, zawsze marzyło mi się, żeby móc na czerwono pociągać szminką usta tuszując jedynie przy tym rzęsy, ale... zupełnie mi nie do twarzy w tego typu makijażu I nie mogę być taką elegancką panią, jakie mi się podobały zawsze od dzieciństwa
Stary 2008-04-30, 23:42   #2999
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:
Zabrzmiało to dość perwersyjnie, bo człowiek w sytuacji ekstremalnej to Robinson Crusoe sam na wyspie, a nie ludzie, których okoliczności zmusiły do prowadzenia takiego a nie innego życia, i którzy nie są postaciami fikcyjnymi, a rzeczywistymi osobami. Podstawowym wymiarem literatury obozowej jest zobrazowanie ich cierpienia, zdefiniowanie zła i zaprzeczenie rousseau'owskiej wizji dobrego z natury człowieka; a nie ukazywanie tego ile człowiek jest w stanie znieść doprowadzony do ekstremum. Od tego jest 'Fear Factor' i jemu podobne
Eee tam perwersyjnie. Po prostu nie kazdy lubi romansidla i slodkie ksiazeczki.
Nie powiesz mi ze oboz czy lagry nie sa sytuacja ekstremalna. Oczywiscie, ze sa.
Nie porownuj tego do Fear Factor, bo to jest zabawa kontrolowana a nie prawdziwe zycie. Ludzie do takich programow pchaja sie dobrowolnie i dla kasy sa w stanie zrobic wszystko.
A ci do obozow sie nie pchali. Ich tam wsadzono wbrew swojej woli. I nie sadze aby ludzie piszacy pamietniki mysleli o Rousseau. Chcieli dac swiadectwo, napisac jak bylo, wyrzucic to z siebie, przestrzec przy okazji pokolenia...
A Robinson Cruzoe to przyjemna, wciagajaca lektura, fikcja.
Stary 2008-04-30, 23:48   #3000
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Eee tam perwersyjnie. Po prostu nie kazdy lubi romansidla i slodkie ksiazeczki.
Nie powiesz mi ze oboz czy lagry nie sa sytuacja ekstremalna. Oczywiscie, ze sa.
Nie porownuj tego do Fear Factor, bo to jest zabawa kontrolowana a nie prawdziwe zycie. Ludzie do takich programow pchaja sie dobrowolnie i dla kasy sa w stanie zrobic wszystko.
A ci do obozow sie nie pchali. Ich tam wsadzono wbrew swojej woli. I nie sadze aby ludzie piszacy pamietniki mysleli o Rousseau. Chcieli dac swiadectwo, napisac jak bylo, wyrzucic to z siebie, przestrzec przy okazji pokolenia...
A Robinson Cruzoe to przyjemna, wciagajaca lektura, fikcja.
Do tego właśnie zmierzam. Kiedy piszesz, że interesujesz się człowiekiem w sytuacji ekstremalnej, traktujesz go przedmiotowo. A Ci ludzie pisali wszystkie te teksty dlatego, że właśnie wtedy traktowano ich jako przedmiot, a chcieli być podmiotem. Elementarny szacunek dla nich wymaga nie traktowania ich jako obiektów doświadczalnych, którym można się przypatrywać jak sobie oni radzą.

Nie powiedziałam, że obozy koncentracyjne/pracy nie są sytuacją ekstremalną, bo są. Ale równocześnie są tematem, którego nie należy postrzegać w prymitywny i zezwierzęcony sposób, na zasadzie 'ile człowiek może'. Dlatego zgodzę się z Tobą, że Ci ludzie 'chcieli dac swiadectwo, napisac jak bylo, wyrzucic to z siebie, przestrzec przy okazji pokolenia', ale właśnie po to, żeby pokazać jak było, a nie ile byli w stanie znieść.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości