|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 | |
|
lise-kotta
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V
Cytat:
Jestem dokładnie tego samego zdania i podobna dyskusja toczy się teraz na BzW, osłabia mnie to. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#782 |
|
Konto usunięte
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;74090986]A matka na wizażu NAJlepiej
[/QUOTE]To swoja drogą. Ale jest jakieś takie dziwne przekonanie w narodzie że matka wie lepiej od ojca jak zająć się dzieckiem. No chyba w momencie zapłodnienia na nią cudownie z nieba spływa ta wiedza. Akurat ja miałam możliwość pogadania z bezdzietnymi mężczyznami na ten temat. I oni byli przekonani że MATKI dysponują cudowną, niedostępną ojcom wiedzą o dziecku A znajome matki mówiły ze się tego nauczyły opiekując się dziećmi dzień za dniem. |
|
|
|
#783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak na serio,jak ja przeżyłam ten czas ciąży, jak przeżyły moje koleżanki tutaj,bez rozpychania się łokciami i terroryzowania społeczeństwa w marketach,u lekarza badz w komunikacji miejskiej |
|
|
|
|
#784 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Mieszkasz w kraju, gdzie obsługa klienta jest na wyższym poziomie niż w Polsce i o wile rzeczy nie trzeba się kłócić. Wystarczy spojrzeć na prawo pracy, które bardzo chroni kobiety w ciąży.
|
|
|
#785 |
|
Konto usunięte
|
Robię zakupy codziennie, najczęściej w Biedronce (od kilku dobrych lat) lub Lidlu. Jeszcze nigdy nie spotkałam się z awanturującą się ciężarną.
Może jednak nie mieszkam w Polsce?
|
|
|
|
#786 |
|
BAN stały
|
pytałam już kilka razy, ale nie doczekałam się odpowiedzi...
piszecie, że wszystkim (wam) się marzy, żeby kobiety w ciąży były wszędzie przepuszczane bez proszenia. więc pytanie brzmi... jak rozróżniacie kobietę w ciąży od kobiety z oponą na brzuchu? pytam serio, bo zdarzyło mi się mieć nieprzyjemności z tego powodu.
|
|
|
|
#787 |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;74128106]Robię zakupy codziennie, najczęściej w Biedronce (od kilku dobrych lat) lub Lidlu. Jeszcze nigdy nie spotkałam się z awanturującą się ciężarną.
Może jednak nie mieszkam w Polsce? [/QUOTE]To pewnie dlatego, że wszystkie awanturujące się egzemplarze okupują te kilka miejscowości, w których mieszkają pewne Wizażanki ![]() Swoją drogą nie wiem, który wątek bardziej wybuchł mi dzisiaj mózg - ten/bzw czy miliard dziwnych rzeczy na januszach (gdzie o dziwo -po nocnej czystce w wątku offtopowym - zero ostrzeżeń )
|
|
|
|
#788 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I gapilam sie kobietom na brzuchy (w celach naukowo-wizazowych) i widzialam tylko 2 stuprocentowe ciąże. Co do kilku przypadkow mialam watpliwosci. Ale ja jestem za tym, zeby kazdy kto potrzebuje uprzywilejowania bo ma prawo czy chwilowo musi ze wzgledu na samopoczucie po prostu to wyartykulowal. I tez nie spotykam awanturujacych sie ciezarnych ani ludzi awanturujacych sie z ich powodu. W kolejkach i tak najbardziej upierdliwi sa sapiący napieracze. |
|
|
|
|
#789 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Przykładu ze zlikwidowaniem szpitali, bo ktoś nigdy w żadnym się nie leczył już nie chce mi się ponownie wklejać. Ty nie potrzebowałaś pomocy i zyczliwosci w czasie ciąży ale to nie oznacza, że żadna ciężarna tego nie potrzebuje.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#790 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Program tlc pokazuje calkiem spora ilosc Amerykanek, ktore przezyly cala ciaze nie wiedzac o niej. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te epitety, ktorych tu uzywasz "swiete krowy", "zaplodnione", "pada na mozg"... Masz w sobie wiele negatywnych emocji.
|
|
#792 |
|
Zakorzeniona
|
Pisanie o kobietach w ciąży "zapłodnione" jest naprawdę obrzydliwe.
|
|
|
|
#793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#794 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dziewczyny, dajmy już spokój bo z chwilą, gdy padł "argument" o terroryzowaniu reszty społeczeństwa przez ciężarne dyskusja straciła już swój merytoryczny sens, zaczęło zalatywać oparami absurdu a za chwilę rozpęta się kolejny wizażowy "flejm". Jeśli ktoś dorosły nie jest w stanie zrozumieć, że w ciąży może być ciężko stać, można się źle czuć i z tego powodu można liczyć na pewne względy i na zwyczajną ludzką życzliwość to już tego nie zrozumie i nie jest chyba naszą rolą by taką osobę uczyć wrażliwości, empatii i otwartości na czyjeś potrzeby.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#795 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zdrowa jestem, w ciąży nie jestem to mogę przepuszczać. Ale czasem wychodzę z pracy w takim stanie, że sama bym poprosiła o przepuszczenie. Cytat:
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;74127286]To swoja drogą. Ale jest jakieś takie dziwne przekonanie w narodzie że matka wie lepiej od ojca jak zająć się dzieckiem. No chyba w momencie zapłodnienia na nią cudownie z nieba spływa ta wiedza. Akurat ja miałam możliwość pogadania z bezdzietnymi mężczyznami na ten temat. I oni byli przekonani że MATKI dysponują cudowną, niedostępną ojcom wiedzą o dziecku A znajome matki mówiły ze się tego nauczyły opiekując się dziećmi dzień za dniem.[/QUOTE] Gdy moim dziadkowie wrócili do domu ze szpitala ze swoim pierwszym dzieckiem i przyszło do pierwszej kąpieli to babcia siadła do książek/czasopism o pielęgnacji niemowląt, bo nie wiedziała co i jak, a dziadek w tym czasie dziecko umył i ogarnął
|
||
|
|
|
#796 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem szczęśliwa dwukrotna posiadaczka szwu na szyjce macicy i mogę powiedzieć, ze w prawdziwie zagrożonej ciazy normalne kobiety po piwerko w kolejce nie stoją. A przeważnie w szpitalu leżą.
|
|
|
|
#797 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Też mieszkam za granicą i obsługa klienta mówiąc wprost W porównaniu z Polską widzę natomiast w marketach dwie spore różnice. Po pierwsze, naprawdę mało kto robi sobie małe zakupy codziennie, widać prawie wyłącznie koszyki wypchane po brzegi. W samoobsługowych kasach do 10/20 produktów (zdarza się, że nawet w jednym sklepie do 10 i do 20 produktów do osobne kasy) kolejki są naprawdę minimalne, nawet nie bardzo byłoby jak te ciężarne przepuszczać. Chociaż w normalnych kasach z dużymi zakupami i owszem, trzeba swoje odstać. Druga sprawa - jak już ktoś stanie z małymi zakupami do normalnej kasy, to praktycznie zawsze ludzie przepuszczą, i to niezależnie od tego, czy to ciężarna z bułkami, czy Sebix kupuje zgrzewkę piwa. Wyguglałam za to fora intenetowe, żeby zobaczyć, co tutejsze ciężarne mówią o przepuszczaniu w kasach. Ogólnie - masy opowieści, jak to ich nie przepuszczono, opieprzono (w kasie pierwszeństwa), zrobiono wykład, że ciąża to nie choroba, jak inni klienci zrobili najazd na kasjerkę, że kasuje ciężarne bez kolejki itp. Na pierwszy rzut oka - dużo gorzej niż w Polsce. A swoją drogą, w temacie "ciąża to nie choroba" - czy gdziekolwiek poza Polską zdarza się systematycznie, że dziunia widzi dwie kreski na teście i odpływa na L4? Pytam zupełnie poważnie, bo tutaj gdzie mieszkam, to jest nie do pomyślenia. Raz w ogóle miałam taką sytuację, że powiedziałam, że spotkałam się w Polsce z jakąś koleżanką, bo ona jest ciąży, więc miała czas w poniedziałek - posypały się pytania, co jej jest, omujborze mamy nadzieję, że wszytsko będzie dobrze, i JAK TO ona jest na zwolnieniu i nie leży na ptaologii ciąży? ![]() Moim osobistym hitem jest mail, jaki kiedyś dostałam od koleżanki w pracy: "zrobiłam to i to, ale będziesz miała skończyć, bo odeszły mi wody i jadę na porodówkę" ![]() Nie wiem, czy to prawo pracy chroni ciężarne w jakiś szczególny sposób, czy po prostu postrzeganie ciąży i macierzyństwa jest inne - bo dziewczyna znika na sześć miesięcy macierzyńskiego, a nie dziewięć miesięcy zwolnienia i dwanaście macierzyńskiego. |
|
|
|
|
#798 |
|
BAN stały
|
Wśród wielu kobiet panuje przekonanie że l4 w ciąży należy się od samego początku bo ciążą trzeba się nacieszyć i przygotować się na przywitanie dziecka 😎
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#799 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
#800 |
|
BAN stały
|
Dokładnie tak.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#801 |
|
Zadomowienie
|
Plus ginekolodzy temu łatwo ulegają. Powinno być twardo - wskazania medyczne i tyle, czyli ciąże zagrożone, choroby im towarzyszące czy warunki pracy. Ale boją się, że jak cokolwiek się zadzieje, to będzie oskarżenie, że nie dali L4.
|
|
|
|
#802 |
|
Rozeznanie
|
Mam znajomą, która pracowała jako barmanka.
Zaszła w ciąże i twierdziła, że może normalnie pracować, zresztą pracodawca od niej tego wymagał - przecież to tylko stanie za barem i robienie kawy. Cięższe rzeczy je przynosiliśmy - chłopaki przynosili kegi z piwem czy wodą. Poroniła w pracy. Jak zaszła w kolejną ciąże wzięła od razu wolne. |
|
|
|
#803 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A ja się nie dziwię że tak łatwo u ginekologów o L4, bo w ciąży naprawdę łatwo o komplikacje - wystarczy że dzieciak owinie się pępowiną a już istnieje zagrożenie życia. Mało takich przypadków że kobiety rodziły martwe dzieci? |
|
|
|
|
#804 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#805 |
|
Rozeznanie
|
Tak wynikało z przemęczenia - lekarz stwierdził, że po prostu za dużo pracowała i powinna była leżeć tym brzuchem do góry (nie, ciąża nie była zagrożona).
Czego dowodzi - że nawet stanie za barem dla kobiety w ciązy może być męczące (to w kontekście stania w kolejkach). Że często pracodawcy nie dostosowują stanowiska pracy do ciężarnej i wymagają od niej pracy wykonywanej tak jak dotychczas (no bo przecież kobiety pracują aż do rozwiązania a nie jak zobaczą dwie kreski to od razu na mózg im pada). I czasami to, że ktoś od razu bierze L4 może wynikać też z tego, że kobieta po prostu obawia się o zdrowie dziecka. |
|
|
|
#806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koleżanka z zespołu pierwszą ciążę poroniła w podobnych okolicznościach, przy drugiej już się nie zastanawiała co robić (przy aprobacie pracodawcy).
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to niestety częste myślenie jest że "tylko przy kompie siedzi, nie nameczy się", ale stres w takiej pracy często jest ogromny... Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka
|
|
#808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To się nazywa "zadaniowy czas pracy". Oficjalnie pracujemy 8 godzin, jednak aby możliwe było wyrobienie się w tym czasie z robotą, zespół musiałby liczyć min. 3 osoby więcej. Dlatego pracodawca nie jest niechętny L4 ciężarnych bo wie, że może się to skończyć pozwami.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#809 |
|
ctrl alt delete
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;7414882 1]A ja się nie dziwię że tak łatwo u ginekologów o L4, bo w ciąży naprawdę łatwo o komplikacje - wystarczy że dzieciak owinie się pępowiną a już istnieje zagrożenie życia. Mało takich przypadków że kobiety rodziły martwe dzieci?[/QUOTE]
Ale czy praca w normalnych (nie w trudnych) warunkach zwiększa ryzyko tych komplikacji bardziej niż spacery po Ikei? Stanie za barem to jest akurat ciężka fizyczna praca, jeszcze chyba do tego głownie w godzinach nocnych? Nie widzę nic dziwnego w L4 akurat w tym przypadku? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#810 | |||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Zwroty, reklamacje bez żadnego szumu. Ostatnio zamówiłam zakupy, spóźniły sie pół godziny, sklep w ramach przeprosin wysłał mi zniżkę na przyszłe zakupy. Innym razem okazało się, że dostarczyli opakowanie jaj, jedno było stłuczone. Odliczyli jaja od rachunku i mi je zostawili (miałam opcję taka, by je zabrali, ale poszłyby prosto do kosza).; innym razem odbierałam zakupy sama, spóżnili się i musiałam czekać, znowu zwrot części kosztów i butelka wina. To z takich zakupowych przykładów. ![]() U nas kobiety w ciązy zwolnić nie można, trzeba jej umożliwic pracę w odpowiednich warunkach (nie szkodliwych), odpowednia ilośc przerw,. ustala się z kobietą co może w danej pracy wykonywać, ile dźwigać itd. Wszelkie około ciążowe wizyty mogą się odbywać w czasie pracy i pracodawca powinien to uszanować. Cytat:
Cytat:
Nie rozumiem takich kobiet tak samo jak nie rozumiem tych idących na L4 po zobaczeniu 2 kresek.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.

[/QUOTE]

)