|
|
#4351 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jesienne Mamy 2007 cz. II
Cytat:
mój brat cały czas Weronikę nazywa pieskiem preriowy właśnie!
|
|
|
|
|
#4352 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#4353 |
|
Rozeznanie
|
[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;7723652]
Joli: czy Ty wiesz, ze dla Pucki szykuje sie konkurencja Jedna taka co to nie lubi pilki noznej chce zrobic z corki Pulpencje [/quote]Natomiast jedna taka entuzjastka kopania nie czytała chyba Jeżycjady |
|
|
|
#4354 |
|
Rozeznanie
|
[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;7723871]
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() czytala i wstydzi sie za swoj blad ![]() ide za kare naczynia myc i cos tam na obiad przyrzadzic [/quote]To przyślij mi trochę pysznego obiadku i zapomnimy o sprawie .Demoniku, jak kurs? |
|
|
|
#4355 | ||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
![]() U nas noc ok. z drobnym potknięciem . O 3 Jaś obudził nas kaszlem, kaszlał i kaszlał, aż w końcu okazało się, że pielucha bokiem przemiękła. Po zmianie pieluchy i piżamki wtulił się w cycusia i zasnął. Wylegiwaliśmy się do 8, mąż dziś rano wymknął się z domu.Cytat:
Cytat:
. Na widok kot podskakuje i krzyczy "Aaaa", na widok psa robi zdziwione oczy i przeciągłe "Oooo", a najbardziej ekscytuje się na widok (i dźwięk) przejeżdżającego pociągu i rybki z Minimini (czasem włączam mu na kilka minut przed obiadkiem i napełniam w tym czasie Jasiową miseczkę).Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
.Cytat:
Cytat:
.Rodzice wymyślali mi mnóstwo różnych zajęć na wakacje. Podczas, gdy moi rówieśnicy bawili się albo wyjeżdżali na kolonie, ja zbierałam stonkę (tak, tak!), pieliłam, zrywałam wiśnie, czereśnie, truskawki, porzeczki, agrest... Nienawidziłam tego i niechęć do dziś pozostała. Na koloniach byłam raz, gdy zdawałam do 4 klasy szkoły podstawowej. Pojechałam do Berlina. 3 tygodnie bez żadnego kontaktu z rodzicami, kartka pocztowa doszła po moim przyjeździe. Bawiłam się jednak świetnie .Później wyjeżdżałam na obozy harcerskie, w tym dwa razy do Moskwy. Spędziłam tam w sumie 6 wspaniałych tygodni + 4 x 25 godzin w pociągu. Marzę o tym, by pojechać tam kiedyś z mężem, jeszcze intensywniej marzę o Petersburgu .Cytat:
Poproszę Cię jednak o dokładny przepis na tę roladę, o której pisałaś. Zabłysnę w węższym gronie .Cytat:
Cytat:
.Pomidorowa z papryką 2 puszki pomidorów (lub 2-3 szklanki przecieru ze świeżo uduszonych pomidorów) 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (ja daję kostkę Oliwkową Knorr) 1 duża czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku kilka listków bazylii kilka gałązek koperku mielona papryka (ostra lub słodka, w zależności od upodobań) oliwa cukier pieprz sól Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać (czosnek przeciskam przez praskę), udusić na oliwie, po czym zalać bulionem i gotować 5 min. Dodać pomidory, bazylię i wszystko dokładnie zmiksować. Przyprawić do smaku cukrem, mieloną papryką, pieprzem i solą. Ja dodaję jeszcze mały koncentrat pomidorowy i parę łyżek śmietany, bo mój mąż lubi wyrazisty smak i kremową konsystencję, mnie też to odpowiada. Na talerzach udekorować koperkiem. Smakuje zarówno z makaronem, ryżem, jak i groszkiem ptysiowym .Na początku karmienia robiłam wersję bez cebuli i też była pyszna. Cytat:
![]() Cytat:
. Wczoraj również zjadł ze smakiem cały słoiczek brzoskwiń. Najpierw mu smakowały (podobnie morele, śliwki i banany), później akceptował je wyłącznie w kaszce.
|
|
#4356 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
cd.
Cytat:
Cytat:
.Cytat:
Mnie ubranka z Zary również ogromnie się podobają, choć ceny mają dość wygórowane. Ale są piękne, zwłaszcza dziewczęce Cytat:
[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;7722264] ![]() ![]() ![]() ![]() Tyle treści w kilku zaledwie obrazkach .Cytat:
Cytat:
.Cytat:
Szczepienie zniósł lepiej niż wszystkie dotychczasowe, zazwyczaj był przez cały dzień senny, tym razem tylko przez kilka godzin utrzymywało się zaczerwienienie wokół wkłucia, a dziecko było pełne energii . W wieku 13-14 miesięcy czeka nas kolejne obowiązkowe szczepienie Odra-Świnka-Różyczka (MMR) i tego się trochę boję, bo czytałam na temat tej szczepionki dość przerażające rzeczy: - http://sonia.low.pl/sonia/art2/szczep_a_autyzm.htm - http://www.babyboom.pl/forum/dzieci-...onka-mmr-8856/ Ten artykuł niby rozwiewa wątpliwości: http://www.autyzm24.pl/2008/02/szcze...e-reakcji.html, ale nie wiem, czy nie rozważę pojedynczych szczepień, zamiast szczepionki skojarzonej MMR. Szczepienie przeciw ospie wietrznej też brałam pod uwagę. Cytat:
.Cytat:
.[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;7723652]Tak Juz sie nie moge doczekac Euro I tradycyjnie kibicuje Wlochom [/quote]Nie jestem wielką fanką piłki nożnej, ale jestem fanką Włochów . Gdy miałam lat naście kochałam się namiętnie w... Roberto Baggio .[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;7723652]Demoniku: pozniej wpisze przepis, bo nie mam czasu teraz [/QUOTE]OK, poczekam .Byłam najaktywniejszą kursantką . I chyba jednak najstarszą .Instruktor zabał mnie do sąsiedniego miasteczka, pędził jak szalony, a na dodatek nie mogłam zapiąć w tym jego aucie pasów i cały czas dostawałam pedałami po kopytkach. Na razie była teoria, gdybym nie gadała o jakże pasjonujących znakach drogowych z instruktorem, to chyba bym zasnęła .Aha, okazało się, że instruktor-właściciel szkoły jest mężem mojej koleżanki z podstawówki .
|
|
#4357 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4358 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dla Oleńki. Trochę cieplej sie zrobiło i jakie postepy Cytat:
![]() Agatka śpi z nami w pokoju, bo w drugim trzeba zrobić remont Prosimy fotki zakupowe z Darunia w roli modelki Cytat:
![]() Cytat:
Mam nadzieje, że nastepne będą lepsze Cytat:
Uf jesteśmy po szczepieniu. Było najmniej płaczu, w porównaniu do poprzednich Królewna waży 9200, w ciagu miesiaca przybrała ok pół kilograma ![]() Był nawet kiedyś film fabularny o przypadkach powikłań po tych szczepionkach. Jest to dla mnie przerażajace, ale staram się nie mysleć o najgorszym. nareszcie dziecko zasnęło. W międzyczasie zgłodniała, zjadła, zrobiła kupę gdy jadłam obiad , nasikała do nocnika, pogadała, popłakała.Dzis rano baraszkując w łóżku powiedziała dwa razy głośno i wyraźnie TATA. Tomek wstał w doskonałym humorze, nawet śmieci wyniósł bez przypominania Poszedł do pracy, zajrzałam do lodówki, a tam na najwyższej półce chleb i majonez . do południa zastanawiałam się dlaczego to sie tam znalazło, tym bardziej, że jestem pedantką i raczej określone przedmioty mają swoje miejsca.Okazało się, że mój małżonek jest bardziej zakręcony, bo on to tam położył i nie wie dlaczego ![]() Edit Sylwia o co chodzi, bo ja tak długo pisała, że się pogubiłam
|
|||||
|
|
|
#4359 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4361 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4362 |
|
Zakorzenienie
|
joli , to dluga historia. Glownie chodzi o wmawianie kobieta, ktore nie mogly karmic piersia,ze sa bee. Ten artykul pokazuje,ze nie mozna karmic za kazda cene(glownie wlasnego zdrowia)
|
#4363 |
|
Wtajemniczenie
|
witam
no i czas dla nas- weekend wolny po parcy dołączyłam trochę do mojej córci bo były w parku.troszke jeszcze posiedziałyśmy bo mała spała takze dzionek i tak udany. jutro mamy plany tez dzień na świezym powietrzu - na stawy. moze woda tam nie jest super ale są dzrzewka - i tam bedzie dziadek z małą a ja troszke się poopalam i w cienu też sie pobawię z małą a jedzie z nami - dziadek, bratanica z chłopakiem i siostrzenica . a kostium widac w avatarku a sukieneczki juz zarzucam no i 2 fotki z dzisiaj esz- zdrowiej szybciej bo szkoda tej ładnej pogody sylwia-zuza- to ja nie czytam- chociaz mnie jest z tym dobrze ze nie karmiłam i pewnie nic mnie nie zdołuje iza251- gratuluje zakupów, pochwal się trochę- mnie niestety ceny w zarze zabijają. moze jak tz wróci i będzie zarabiał
|
#4364 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zaskoczę mężusia i zrobię w tygodniu...lubimy takie jedzonko "gruby plaster sera z niebieską pleśnią" a w przygotowaniu nic o nim nie wspomnialaś ? Albo ja jakaś ograniczona jestem ???? dodaje sięgo do sosu maslano śmietanowo brokułowego ? Specjalnie dla Ciebie wyszperałam przepis, który już podawałam na kotleciki kurczakowe...skosztuj w wolnej chwili warto ![]() przepis na SUPER KOTLECIKI Pierś z kurczaka pokroić na malą kosteczkę, przyprawić (vegetta, delikat)![]() ![]() ![]() Na patelni podsmażyć 2 cebulki i paprykę pokrojoną w małą kosteczkę Zetrzeć ser żółty na tarce (ja miksuje ser w blenderze aż sa takie małe grudki") leniwa jestem hihi Do kurczaka dodać tą cebulę z papryką, dodać 4 łyżki mąki i 3 jajka i sporą garść sera żółtego. Całość dobrze wymieszać, można wyrobić rękami (wrrr nie lubię tego) I smażyć jak placki ziemniaczane. KOTLETY SĄ PRZEPYSZNE, MAJĄ PIĘKNY ZŁOTY KOLOR I SĄ CHRUPIĄCE. Naprawdę polecam Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() I podobnie jak ty troszkę z niepokojem spoglądam w kalendarz szczepien widząc koleją serję Odra-Świnka-Różyczka... No nic jestem dobrej myśli i chyba Kubę zaszczepimy też na Ospę ![]() Dorka Klaudunia uroczo wygląda w tym kapelusiku... A sukieneczki słodziutkie zwłaszcza ta pierwsza...szkoda że faceci nie chodza w sukieneczkach bo Kuba na pewno fajnie by sięw nich prezentował ![]() ![]() ![]() _________________________ ____ Nie bardzo od wczoraj mam czas na wizaż bo Kuba od wczoraj ma gorączkę ok 37.8 Na razie nie ma innych objawów poza goraczkowaniem (dostaje syropek)...mam nadzieję że to ząbki ![]() U nas na obiad szaszłyki dziecięce (dziecięce, bo mąż wylukał czekajac u fryzjera przepis w gazetce mam dziecko, czy jakoś tak? Kategoria jak urozmaicić dziecku rybę? )Szybko i latwo je się robi. Składniki: opakowanie paluszków rybnych Frosta (trzeba przed robieniem wyjąć troszkę wcześniej by sięlekko rozmroziły) banany brzoskwinie w puszcze składniki kroimy i nakłwamy kolejno na patyczek do szaszłyków
Zapiekamy15-20 min i gotoweeeeeee Bardzo smaczne szybkie i mega proste. Polecam Przy okazji Kuba poraz pierwszy skosztował rybki oczywiście bez panierki ![]()
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2008-05-30 o 18:30 |
|||||
|
|
|
#4365 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;7727648]Heeej
![]() Je jestem na etapie wybierania fotelika samochodowego. I nadal nic nie wiem A z doskoku na technicznym siedze, jak zwykle, gdy jest jakas afera na wizazu [/quote]Nas też czeka kupno fotelika Jak na razie my mamy 2 typy Recaro http://www.allegro.pl/item369492794_...ta_rogal_.html Britax http://www.allegro.pl/item353070347_...atis_2008.html i jak na razie im dłużej jestem na allegro tym
|
#4366 | ||
|
Zakorzenienie
|
![]() Ojej to masz co nosić, wielkie za wynikCytat:
![]() Cytat:
Ja posunę się o krok dalej. Kobieta, według mnie, powinna mieć wybór, jak karmić swoje dziecko. Nawet jeżeli ma pokarm, dziecko chce ssać, ale nie może się przemóc psychicznie, to lepszym wyjściem jest podanie mleka modyfikowanego. O widzę, że zakupy się udały No właśnie kiedy idziecie szczepić na ospę? Ja mam wpisane do książeczki szczepień, że po 9 miesiącu. Wybieram się z Olą w czerwcu. |
||
|
|
|
#4367 |
|
Rozeznanie
|
Malwinka śpi
.Już rozpaczałam, że znów nie uda nam się wyjść na spacer, na szczęście jednak chmury się trochę przetarły i nie dogonił nas deszcz. Moja psinka preriowa przepełzła dziś z kuchni do łazienki, bo zobaczyła tam rolkę ręcznika papierowego na podłodze. Dostała takiego przyspieszenia, że ledwo złapałam. Jej ulubione miejsce zabaw jest pod stołem, oczywiście na tej piekielnie zimnej terakocie. Po drodze był też bunt i drzemka o 12 wypadła z planu dnia. Demoniku, nie tylko Ty zbierałaś stonkę, dołączam do bractwa Ale już najgorszą traumą była nie działka rodziców, a zbieranie ziemniaków u babci na wsi, tzw. wykopki. To już był koszmar pierwszej wody. Trzeba było nadążyć za wprawionymi i doświadczonymi zbieraczami – tempo było nieludzkie – do tego ból pleców i inne atrakcje. ![]() Czy mieszkańcy Polski centralnej zawsze mówią na makaron kluski? Przyznam, że bawi mnie to, bo dla mnie kluski to kluski (kluska musi być kształtem zbliżona do kuli), a makaron to makaron. Hihi, jak pierwszy raz to usłyszałam, to prawdę mówiąc, nie wiedziałam o co chodzi? ![]() Przepis ![]() Kurczakowe piersi robię po swojemu i nie jest to typowa rolada, bo inny sposób mi bardziej odpowiada. Biorę jedną pojedynczą pierś na osobę – posypuję przyprawami (tu dowolność, moje to sól, pieprz i curry) i zalewam piwem na noc. Wkładam do lodówki. Na drugi dzień wyciągam z zalewy i w każdej piersi robię kieszonkę ostrym nożem. Do tej kieszonki wkładam farsz ze szpinaku i sera (szpinak poddusić na patelni z rodrobnionym ząbkiem czosnku i na koniec dodać ser jaki lubimy i ile lubimy). Kieszonki zapinam wykałaczką. Każdą pierś obtaczam w mące i krótko obsmażam na patelni z obu stron, żeby uzyskać złoty kolor. Potem wszystko idzie do garnuszka z wodą i dusi się ok. 50 minut – 1 godz. Do sosu można dodać cebulę podsmażoną wcześniej na patelni i na końcu śmietanę (jeśli ktoś lubi gęstszy sos). Ten przepis mozna też robić z innymi nadzieniami, np grzybowym i piec również w piekarniku, ale ja wolę dusić, bo białe mięso często jest zbyt suche. Joli, brawa dla Pucki! Tata to juz coś! ![]() Dorka- miłego weekendu Wam życzę, Wy już takie letnie dziewczyny, wszystko gotowe do sezonu. Pysiu, mam nadzieję, że to tylko Puchatkowe zęby tak się we znaki dają. Jestem trochę przybita i zmęczona po całym tygodniu. Dziś sobie popłakałam troszkę. Taki dzień, czuję się nikim. A czerwień mojej krwi to tylko jakiś żart... |
|
|
|
#4368 |
|
Wtajemniczenie
|
Murmelius- no my już przygotowane do lata
a mój potworek tez ma ciekawe zabawy i śmiga juz wszędzie i zwykle nie tam gdzie powinna. ja jej kocyk a ona po tej zimnej podłodze- no cóż jak lubi ja mieszkam w centrum i zdecydowanie mówię - makaron poissonivy- oj udały się zakupy , jutro może założymy sukieneczkę jak będzie tak ładnie jak dzisiaj.no i może ja inna jestem ale jakos dobrze mi z tym że ona tylko butelkę. dobrej nocki i przespanej
|
#4369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() _______________________ Uroczyście oświadczam, że w weekend pyśki niet ![]() Jedziemy do dziadków....mam nadzieję, że Kuba dobrze zniesie ponad 3 godzinną jazdę ![]() Buziaczki dla Was i maluchów na cały weekend: dobra starczy
|
|
#4370 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Tak, teraz wieczorem sie przyznał, że bardzo go to wzruszyło. Chleb w lodówce to wczorajsza sprawka. Wieczorem podjadał i pomyliły mu sie schowki . Dobrze, że kupiłam chleb...Najstraszniejsze jest to, że pietnuje sie nie karmiace piersia matki, a pomocy w karmieniu nie dają żadnej. Ja zostałam dzień dłużej w szpitalu, cały przepłakałam, bo Pucce spadła waga ponizej 10 %. Przez 3 dni sama męczyłam się jak nauczyc dziecko ssać. Ciezko było, udało się, ale nie potępiam żadnej butelkowej mamusi. I co wiecej podpisuję sie pod zadaniem Poissy nasze dziecko nasz wybór Murmelius
|
|||
|
|
|
#4371 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4372 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry. U was tez tak cieplutko jak u nas? my dziś z Piotrusiem tylko na chwilke wpadliśmy pochwalić sie nowymi prezentami :-D już od wczoraj zaczął zbierać hehe. A własnie, bo zapomne później, wcześniej Pysia wklejała jakąś tam promocje basenu dziecięcego tylko nie wiem w ktorym sklepie, a ja wczoraj bylam w Intermarcher i sa takie malutkie baseniki bardzo fajne za 5 zł
a to nasze perezenty 1. rampersik ![]() 2. komplecik tez z intermarcher za 14 zl 3. komplecik od babci 4. basen jeszcze nie nadmuchany, chciałam wam pokazac tylko jakiej wielkosci jest
|
|
|
|
#4373 |
|
Raczkowanie
|
a jeszcze wkleje wam zdjecie z woczorajszego spacerku i Piotrusia a co
![]() 1. spacerek z mamą 2. moja kolacja jakie smakowitosci
|
|
|
|
#4374 |
|
Wtajemniczenie
|
witam
my tez tylko na chwilke. zaraz nad wode spadamy. jemy jeszcze deserek i juz nas nie ma.
|
#4375 |
|
Rozeznanie
|
Lepiej Murmelius?
U mnie piękna pogoda ale strasznie wieje i nie pojdę dzis nigdzie bo Weronika kaszle troszkę (i nie wiem czy to nadmiar śliny przez te zęby czy podrażnione gadrło?) i nie chcę ryzykoawać! gotuję jej warzywkową na króliku i zapewne jeść nie będzie chciała ale.... |
|
|
|
#4376 |
|
Rozeznanie
|
Kochane jesteście dziewczyny. Dobrze być tu z Wami.
|
|
|
|
#4377 |
|
Rozeznanie
|
Wiadomo takie jak my to kochane!
o co u Ciebie Esz? jak mi rozjaśniacz kladł wybranek w grudniu to za dwa dni potem okazało się ze czarne placki z tyłu głowy są! także nie wiem która ma (miała)gorzej? |
|
|
|
#4378 | |
|
Raczkowanie
|
[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;7733036]A moze zje, zobaczymy
![]() Ja tez nigdzie dzis nie ide, bo pewien osobnik mi wczoraj farbowal wlosy i przy okazj dostalo sie tez i uszom, czolu, szyji... A, ze farba czarna byla to sobie to wtobrazcie Ale ich wygnam, a co.... [/QUOTE] napenwo uroczo wygladasz, wiem wiem złośliwa jestem, ale chyba wybaczysz ![]() Cytat:
a my sie chwwalimy kolejnym prezentem. trafiony w 10 pare patyczków i sznurek a tyle radości dziecku sprawić moze
|
|
|
|
|
#4379 |
|
Wtajemniczenie
|
oj cisza straszna tutaj
my już po spacerkach itp. Piotruś widać że zadowolony. super wygląda,świetny prezent lea29- rozumiem cie doskonale. tez miałam czarne włosy i czasami uszy a to nasze fotki 1 jeszcze z wczoraj reszta z dzisiaj
|
#4380 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale Lipinko ładna z Ciebie kobieta Cytat:
Moja kocha królika, ostatnio była cielęcina i jej nie szła za bardzo, a od 2 dni królik i zjada znów wszystko ładnie z miseczki Cytat:
Cytat:
![]() O pięknie Klauduni w tej sukience -------------------- Odebrałam kubek i podkładkę z Rossmanna. Kubek wyszedł rewelacyjnie, podkładka gorzej niż kubek, ale z obu jestem zadowolona. Teraz tylko muszę być twarda, żeby do 23 czerwca wytrzymać i nie wygadać się.My dzisiaj zrobiłyśmy sobie spacerek do parku Branickich, było super. No i jeszcze zdjęcia Oli w nowych nakryciach głowy i seria z zasypiania .
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.

.
. Jestem trochę zmęczona.
mój brat cały czas Weronikę nazywa pieskiem preriowy właśnie!

.
Jedna taka co to nie lubi pilki noznej chce zrobic z corki Pulpencje
[/quote]
i zapomnimy o sprawie 

.

.

[/quote]
Ale już najgorszą traumą była nie działka rodziców, a zbieranie ziemniaków u babci na wsi, tzw. wykopki. To już był koszmar pierwszej wody. Trzeba było nadążyć za wprawionymi i doświadczonymi zbieraczami – tempo było nieludzkie – do tego ból pleców i inne atrakcje.