Błędy rodziców i pedagogów - historie z Waszego dzieciństwa - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-11-05, 18:11   #181
ruda_beksa
Zakorzenienie

Dot.: Błędy rodziców i pedagogów - historie z Waszego dzieciństwa

Też mam cholerną traumę po wf. Miałam dość słabą koordynację wzrokowo-ruchową, byłam najniższym, najmniejszym dzieckiem w klasie. Siatkówka i koszykówka były koszmarem, zawsze dostawałam piłką w głowę, w nos. Jak trzeba było podzielić się na dwie drużyny, zawsze zostawałam ostatnia. Wyścigi też potwornie mnie stresowały, robiło mi się niedobrze z lęku.

I przejścia na basenie - pani kazała nam nurkować bez maski w żółtawej, śmierdzącej chlorem wodzie, w której pływały kłaki. Odmówiłam. Pani postraszyła, że dostanę pałę. Powiedziałam "trudno", pałę dostałam. Na szczęście rodzice zrozumieli. Dostałam w końcu lewe zwolnienie i skończyły się męki. Ale dorastając myślałam, że jestem ostatnią ofermą i ofiarą losu pod względem fizycznym. Lata później jak usłyszałam od trenera że jestem "naturalnie atletyczna" to mało mi szczęka nie opadła.

Pani od biologii (!!!), mówiąca dziewczynkom w ramach edukacji seksualnej że kobieta, która uprawia seks przed ślubem, jest jak znoszone buty. A kto chce stare buty? Nikt. Każdy woli świeże, nowiutkie prosto ze sklepu. I że uprawianie seksu przed ślubem to "robienie dziadostwa" przyszłemu mężowi.

Dzikie parcie na pismo techniczne. Nienawidziłam tego i uważam to do dziś za stracony czas.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 18:11   #182
mariamalaria
BAN stały

U mnie na szczęście dzieci lubią wf a on jest bardzo fajny. Basen, łyżwy, narty, gry.
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 18:20   #183
narcyzowa
Zakorzenienie

Właśnie, o co chodzi z tym pismem technicznym, wtf
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 18:20   #184
invisible_01
Zakorzeniona

Pamiętam jak bodajże w gimnazjum przyszła do nas na pogadankę pani pielęgniarka i mówiła, że jak dziewczyna bierze tabletki antykoncepcyjne, to znaczy, że jej chłopak jej nie kocha i chce, żeby miała raka piersi.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 18:21   #185
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Każdy woli świeże, nowiutkie prosto ze sklepu.
No nie wiem. Każdy lubi buty już takie bardziej rozchodzone Nowiutkie lubią być sztywne i obcierać
Ta pani chyba nie była koneserką obuwia.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 18:24   #186
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez mariamalaria Pokaż wiadomość
W szkole mogą na przerwie. Nikt nie umrze z pragnienia po 45 minutach.
Moje dziecko musi mieć dostęp do wody non stop. Bezwzględnie.

Generalnie argument, że ktoś nie umrze mnie nie przekonuje. Picie wody stawiam na równi z możliwością korzystania z toalety.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Edytowane przez ajah
Czas edycji: 2017-11-05 o 18:49
ajah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 18:29   #187
zakonna
Naczelna Nastolatka

Pisma technicznego nie lubiłam, ale z perspektywy lat doceniam.
Ja dzieciom pić pozwalam, ale zasady są takie, że pijemy i chowamy butelkę. sama piję na lekcji i to dość dużo. Co więcej ja dzieciom pozwalam jeść jeśli któreś się źle czuje albo brzuch boli. Jak zostanie kilka minut do dzwonka i dzieci są w trakcie jakiegoś ostatniego zadania, to też pozwalam jeść.
sama nie lubię mieć sucho w ustach i nie znoszę ssania z głodu. Dziecko też człowiek
Stary 2017-11-05, 19:10   #188
invisible_01
Zakorzeniona

W jakich sytuacjach doceniasz pismo techiczne? Mnie się ono jeszcze niestety nigdy nie przydało
Stary 2017-11-05, 19:13   #189
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
W jakich sytuacjach doceniasz pismo techiczne? Mnie się ono jeszcze niestety nigdy nie przydało
ja: praktyki w firmie projektującej instalacje sanitarne - codziennie miałam doczynienia z pismem technicznym.
mój były: praca w firmie zajmującej się projektowaniem systemów oświetleń (od strony elektrycznej) - też codziennie

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2017-11-05 o 19:14
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 19:19   #190
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 19:22   #191
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
nanosiło się poprawki ręcznie na wydrukowanym (wstępnie) planie. też mnie dziwił ten system, ale tak pracowali
Stary 2017-11-05, 19:24   #192
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2017-11-05, 19:30   #193
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
ja: praktyki w firmie projektującej instalacje sanitarne - codziennie miałam doczynienia z pismem technicznym.
mój były: praca w firmie zajmującej się projektowaniem systemów oświetleń (od strony elektrycznej) - też codziennie
i pomogło Ci pismo techniczne z podstawówki czy tam gimnazjum? xD
na studiach mieliśmy geometrię wykreślną i projekty opisywaliśmy pismem technicznym, ale raczej to nie była nadzwyczajna umiejętność wyniesiona ze szkoły

wf w szkole też nienawidzilam, a najbardziej przewrotów i skoków przez kozła. Czy ktoś podobnie jak ja miał blokadę przed wykonywaniem przewrotów? zawsze przed oczami miałam łamiący się kark. Przed każdą lekcją tylko patrzyłam czy przypadkiem nauczyciel nie rozstawia materaców, bo wiedziałam z czym to się wiąże.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2017-11-05 o 19:33
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 19:33   #194
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Treść usunięta
z gimnazjum. pismo techniczne to nie jest jakaś wielka sztuka, prawdę mówiąc nawet nie rozumiem tego poruszenia
geometrię wykreślną również miałam na studiach i opisywaliśmy pismem technicznym. projekty na podstawach budownictwa też.
Stary 2017-11-05, 19:47   #195
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2017-11-05, 20:04   #196
narcyzowa
Zakorzenienie

Ale w sumie, nie kojarzycie tej sprawy sprzed jakiegoś roku, gdy okazało się, że nauczycielka i ekspert MENu lata temu odsiedziała wyrok za skatowanie na śmierć swojego pasierba? Taki wyrok się zatarł i pani sobie pracowała... Widać, jaka ta selekcja na nauczycieli jest, że nawet kryminalistów nie odsiewa

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
Czy ktoś podobnie jak ja miał blokadę przed wykonywaniem przewrotów? zawsze przed oczami miałam łamiący się kark. Przed każdą lekcją tylko patrzyłam czy przypadkiem nauczyciel nie rozstawia materaców, bo wiedziałam z czym to się wiąże.
Przez całe życie robiłam przewroty bez większego problemu, trenowałam siatkówkę i pojawiały się też często na treningach... A prawie skręciłam kark robiąc przewrót w klasie maturalnej Spadłam z materaca, myślałam, że umarłam
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 20:05   #197
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
W szkole mogą na przerwie. Nikt nie umrze z pragnienia po 45 minutach.
Co to za argument?
Moja klasa jest ciepła, zimą, gdy świeci słońce, jest upał
Pić się chce po 10 minutach od przerwy.

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
T

Pani od biologii (!!!), mówiąca dziewczynkom w ramach edukacji seksualnej że kobieta, która uprawia seks przed ślubem, jest jak znoszone buty. A kto chce stare buty? Nikt. Każdy woli świeże, nowiutkie prosto ze sklepu. I że uprawianie seksu przed ślubem to "robienie dziadostwa" przyszłemu mężowi.

Dzikie parcie na pismo techniczne. Nienawidziłam tego i uważam to do dziś za stracony czas.
Pismo techniczne - jedna z licznych umiejętności/pierdół, jakich polska szkoła NADAL uczy.

SP kończyłam w 94 roku. Słowo daję, do dzisiaj nic się nie zmieniło pod tym względem. Za to wywalono jedyny sensowny pod względem konkretnych umiejętności przedmiot - ZPT przynajmniej człowiek nauczył się guziki przyszywać czy naleśniki smażyć

Cytat:
U mnie na szczęście dzieci lubią wf a on jest bardzo fajny. Basen, łyżwy, narty, gry.
Moje też.

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Pamiętam jak bodajże w gimnazjum przyszła do nas na pogadankę pani pielęgniarka i mówiła, że jak dziewczyna bierze tabletki antykoncepcyjne, to znaczy, że jej chłopak jej nie kocha i chce, żeby miała raka piersi.
Klasa 5 (już w mojej pracy, jako wych byłam), przychodzą do mnie dziewczynki załamane, bo co one mają zrobić. Pani z wdż powiedziała im, że tampony są złe i nie wolno ich używać.
Pani z dziwnym wykształceniem - trafiła do szkoły po zakończeniu pracy jako... położna.

powinnam zrypać kobietę za sianie bzdur, ale w końcu stwierdziłam, że nie warto, i tak się nie nauczy - odkręciłam sytuację i tyle. Aczkolwiek dodałam, że tampony w szkole to nie zawsze najlepszy pomysł, z racji konieczności zachowania jednak większej higieny. A wtedy jeszcze nie było ani ciepłej wody, ani mydła, ani ręczników...

Cytat:
No to akurat tobie się pismo przydało.
Teraz pomyśl - ile osób wybierze zawód, w którym takie pismo jest potrzebne? Garstka.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 20:07   #198
invisible_01
Zakorzeniona

Brak ZPT to wielka szkoda moim zdaniem, żałuję, że nie ma tego przedmiotu już.
Stary 2017-11-05, 20:14   #199
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
Tak, przez cały semestr byłoby "policzcie se te ułamki", a pod koniec sprawdziany z geometrii, funkcji i innych wyrażeń algebraicznych

A przewrotów też się bałam i nie robiłam.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 20:40   #200
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Treść usunięta
serio? mnóstwo ściśle technicznych zawodów wymaga umiejętności czytania i sporządzania rysunków technicznych. a pismo techniczne jest jego częścią.

a ilu osobom przyda się obliczanie czasu jaki zajmie piłeczce tenisowej spadnięcie z sufitu windy na podłogę, podczas gdy winda porusza się do góry? a ilu osobom przyda się ręczne liczenie całek czy wzorów skróconego mnożenia? w ilu zawodach konieczna jest wiedza jak dzielić pisemnie? albo jakie jest PKB Mongolii. umiejętności nabych w szkole które przydadzą się nikomu są setki

tak z ciekawości. w jakiej branży pracujesz?
Stary 2017-11-05, 20:42   #201
Adrianna_8
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7856242 1]Tak, przez cały semestr byłoby "policzcie se te ułamki", a pod koniec sprawdziany z geometrii, funkcji i innych wyrażeń algebraicznych

A przewrotów też się bałam i nie robiłam.[/QUOTE]PRZEWROTY... Przypomniałaś mi mój koszmar. Ja zawsze uginałam jedną rękę przy przewrotach, więc krzywo się turlałam i NIGDY żadna nauczycielka, w żadnej szkole mi nie odpuściła, widząc jaki mam z tym problem... Porażka.

Ja nauczycielkę w gimbazie z wf miałam fajną, zaangażowana, ale czasem zbyt ambitna. Najpierw bieganie po schodach w górę i w dół 10 razy, a potem stawanie na głowie i skakanie. Ja jakąś delikatna nie jestem, ale wtedy wylądowałam na ławce z zawrotami głowy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
ja pisałam i nadal się tego trzymam, mimo że nikt nie mnie nie popiera większa ilość prezentacji i projektów właśnie wprowadziłaby różnorodność.
nie wiem czy masz styczność z tym jak obecnie wyglądają typowe lekcje. moja siostra, będąca obecnie w 7 klasie, zrobiła dotąd przez całą swoją edukację AŻ jeden projekt. żadnej pracy w grupach nie mają, żadnych ciekawszych zadań domowych niż uzupełnianie ćwiczeń też nie. suche klepanie materiału.
demonizujesz prezentacje, bo masz złe doświadczenia. ale chyba zdajesz sobie sprawę, że problemem nie była forma a zaangażowanie i kompetencje Twojego nauczyciela.

serio? mnóstwo ściśle technicznych zawodów wymaga umiejętności czytania i sporządzania rysunków technicznych. a pismo techniczne jest jego częścią.

a ilu osobom przyda się obliczanie czasu jaki zajmie piłeczce tenisowej spadnięcie z sufitu windy na podłogę, podczas gdy winda porusza się do góry? a ilu osobom przyda się ręczne liczenie całek czy wzorów skróconego mnożenia? w ilu zawodach konieczna jest wiedza jak dzielić pisemnie? albo jakie jest PKB Mongolii. umiejętności nabych w szkole które przydadzą się nikomu są setki

Zgadzam się. Odpowiednio przeprowadzone projekty to super sprawa, ale trzeba wiedzieć jak, z kim, kiedy, na jaki temat itd. No i musi być ten cały feedback i podsumowanie, a o tym nauczyciele często zapominają.

Oczywiscie nie mam tutaj na myśli nudnej Prezentacji PP i czytanie z kartki.

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 20:47   #202
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
PRZEWROTY... Przypomniałaś mi mój koszmar. Ja zawsze uginałam jedną rękę przy przewrotach, więc krzywo się turlałam i NIGDY żadna nauczycielka, w żadnej szkole mi nie odpuściła, widząc jaki mam z tym problem... Porażka.

Ja nauczycielkę w gimbazie z wf miałam fajną, zaangażowana, ale czasem zbyt ambitna. Najpierw bieganie po schodach w górę i w dół 10 razy, a potem stawanie na głowie i skakanie. Ja jakąś delikatna nie jestem, ale wtedy wylądowałam na ławce z zawrotami głowy.

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Zgadzam się. Odpowiednio przeprowadzone projekty to super sprawa, ale trzeba wiedzieć jak, z kim, kiedy, na jaki temat itd. No i musi być ten cały feedback i podsumowanie, a o tym nauczyciele często zapominają.

Oczywiscie nie mam tutaj na myśli nudnej Prezentacji PP i czytanie z kartki.

dziękuję w końcu ktoś zrozumiał o czym mówię

przewroty przypomniały mi o mojej traumie z podstawówki. stanie na rękach i gwiazda. jako chuderlawe dziecko miałam strasznie słabe ręce i nie mogłam się utrzymać. a nauczycielka (o dziwo geenralnie nie była wredna ani nic) stwierdziła, że każdy będzie to ćwiczył, aż ustoi 10 sekund. pamietam doskonale jak po kilku tygodniach cała klasa już od dawna grała sobie w siatkówkę, a ja jedna przez prawie cały semestr "ćwiczyłam" stanie na rękach.
Stary 2017-11-05, 20:52   #203
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Napisane przez narcyzowa Pokaż wiadomość
Nie taki błąd, co absurd - co nauczycielom liceów i techników przeszkadza, że pełnoletni uczeń sam usprawiedliwi swoją nieobecność w szkole? Czemu rodzic może, a uczeń nie? Naprawdę sądzą, że jak uczniowie mogliby sami pisać sobie usprawiedliwienia, to przestaną chodzić?
Idiotyczne tym bardziej w mojej szkole, gdzie już na koniec funkcjonowało pisanie usprawiedliwień przez dziennik elektroniczny, już nawet ojcu nie zawracałam głowy, bo i po co
Oo tak

Ja kończąc technikum miałam 20 lat, byłam w ciąży z narzeczonym, ślub i co usprawiedliwienie od rodziców?

Po skończeniu 18 rż powiedziałam stanowczo wychowawczyni że moi rodzice już za mnie prawnie nie odpowiadają, jestem pełnoletnia i zwolnienia czy to z WF czy z lekcji będę sobie pisać sama.

I potem brzmiało : "Ja xyz usprawiedliwiam swoją nieobezność w dniu takim i siakim z powodu choroby" podpis: R.S

Wszyscy się bali z klasy tak postąpic więc tylko ja sobie pisałam takie coś. I doczepić się nie mogli do mnie.
Stary 2017-11-05, 20:53   #204
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
ja pisałam i nadal się tego trzymam, mimo że nikt nie mnie nie popiera większa ilość prezentacji i projektów właśnie wprowadziłaby różnorodność.
nie wiem czy masz styczność z tym jak obecnie wyglądają typowe lekcje. moja siostra, będąca obecnie w 7 klasie, zrobiła dotąd przez całą swoją edukację AŻ jeden projekt. żadnej pracy w grupach nie mają, żadnych ciekawszych zadań domowych niż uzupełnianie ćwiczeń też nie. suche klepanie materiału.
Nie wiem jak sobie wyobrażasz prace grupowe i projekty na przedmiocie, który jest raz w tygodniu. Albo na matematyce.

Poza tym większość dzieci, a im mniej zdolne tym bardziej, potrzebuje również takiego uzupełniania schematycznych zadań, żeby wyćwiczyć jakąś umiejętność.

Kreatywność, projekty i inne kompetencje miękkie to bardzo fajne pojęcia, ale nie zastąpią hard skills.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 20:57   #205
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2017-11-05, 21:02   #206
Adrianna_8
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7856356 1]Nie wiem jak sobie wyobrażasz prace grupowe i projekty na przedmiocie, który jest raz w tygodniu. Albo na matematyce.

Poza tym większość dzieci, a im mniej zdolne tym bardziej, potrzebuje również takiego uzupełniania schematycznych zadań, żeby wyćwiczyć jakąś umiejętność.

Kreatywność, projekty i inne kompetencje miękkie to bardzo fajne pojęcia, ale nie zastąpią hard skills.[/QUOTE]Prace w grupach to świetne rozwiązanie jako powtórzenie materiału przed sprawdzianem. Świetnym przykładem jest np. ćwiczenia na stacjach (niem. Stationenlernen). Uczniowie dobierani są w grupy i grupowo rozwiazują ćwiczenia z każdej stacji. Uczniów można podzielić na grupy w taki sposób, że w każdej jest uczeń dobry, uczeń słabszy i w ten sposób tworzy się strefa najbliższego rozwoju (uczeń lepszy pomaga uczniowi słabszemu lub daje przykład jak rozwiązać dane ćwiczenie).

Możliwości jest mnóstwo. Trzeba tylko chcieć. Zgadzam się jednak, że projekty nie mogą zastąpić zwykłych ćwiczeń.

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 21:03   #207
nelciak
Zadomowienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7856356 1]Nie wiem jak sobie wyobrażasz prace grupowe i projekty na przedmiocie, który jest raz w tygodniu. Albo na matematyce.

Kreatywność, projekty i inne kompetencje miękkie to bardzo fajne pojęcia, ale nie zastąpią hard skills.[/QUOTE]

Projekty się właśnie super nadają na matmę! Jako przykład użycia w praktyce. Obok schematycznego liczenia przysłowiowych słupków.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 21:05   #208
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Wf....
Mimo że nie byłam gruba, byłam jakąś taką niezdarna, ociezala.
Piłka lekarska lądowala mi zaraz za plecami, w grach zespołowych piłka leciała obok moich rąk, przewroty zawsze przez bark, a kozła nie byłam w stanie pokonać.
Mimo wysiłków ocena z wf bardzo zanizala mi średnia.

Przypadkowo miałam dostęp do kozła. PoćwiczyłaM kilka godzin i kozła pokonałam.
Potem na forum klasy nauczycielka kazała mi się tłumaczyć dlaczego wcześniej olewalam skoki, a nagle po pół roku przylozylam się i skoczylam.

Potem zmieniłam podstawówke i znalazłam swoją dyscyplinę. Biegi długo dystansowe. Ćwiczyła codziennie, technika może średnia, ale wytrzymała byłam. Na tyle dobrze mi szło że byłam w reprezentacji szkoły. Na zawodach mina nauczycielki wf z poprzedniej szkoły jak mnie zobaczyła - bezcenna.

Miałam też nauczycielkę (wychowawczynie) od matematyki w liceum bardzo wymagającą, gnojaca uczniów. Zanim kogoś wzięła do odpowiedzi, lubiła jechać paluchem po liście w dzienniku w dół i w górę, bo wiedziała, że uczniowie się wtedy denerwują. Przedłużala ten moment.
Podejscie do tablicy to była masakra. Dobijala pod tą Tablica nawet najlepszych uczniów. Zdarzylo się, że dziewczyna w stresie straciła przytomność pod tablica, z nim usłyszała treść zadania. Nauczycielka powiedziała "zabrać mi stąd to cialo" i wywołała do odpowiedzi następna osobę.
Nauczycielka ta wskazywała uczniów którzy mogą brać udział w konkursach i olimpiadzie i oczywiście tych którzy maturę z matematyki mogą zdawać.
Oceny były slabiutkie w klasie, chłopaka który wygrał olimpiade, miał 4.

Dzięki niej skończyłam LO z trojczyna z matematyki, nie zdawała matury z matematyki, bez problemu dostałam się na studia matematyczne. Specjalnie przyjechałam do szkoły poinformować ja o tym. Zaniemowila.
Lekcje z nią z pewnością wpłynęły na moją psychikę.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-05, 21:10   #209
Pani_Mada
BAN stały

Kreatywność, projekty i inne kompetencje miękkie to bardzo fajne pojęcia, ale nie zastąpią hard skills.[/QUOTE]

wszystko w zależności od poziomu edukacji oczywiście.
1. zajęcia raz w tygodniu więc weźmy np historię. pierwszy lepszy pomysł. historia starożytna. najpierw wprowadzenie do wszystkiego i któtkie omówienie poszczególnych działów (Starożytne państwo mezopotamskie, Starożytne Chiny i Indie, Egipt, Grecja w starożytności, Dzieje starożytnego Rzymu), dzieli się dzieci na grupy, każda dostaje temat i w ramach podsumowania i uzupełnienia robi plakat i przedstawia przed klasą. ewentualnie jeśli program przewiduje osobną lekcję (lub więcej) na każdy dział może na lekcji może wystąpić jedna grupa z danym tematem (krótkie 10 min), a nauczyciel po wystąpieniu uzupełnia co nie zostało powiedziane. nauczyciel może oczywiście kilka dni wcześniej sprawdzić projekt grupy żeby zapobiec ewentialnym błędom. można też, jeśli program przewiduje np 2 lekcje na dany dział, na pierwszej zrobić normalną lekcję, a na drugiej grupa wszystko ładnie podsumowuje. można to też na kilka innych sposóbów podejść
2. wiadomo oczywiście, że nie każde zajęcia nadają się do tego żeby wprowadzać formę projektów.
3. schematyczne zadania występują w matematyce, fizyce, trochę chemii. jak już wspomniałam - nie w każde zajęcia da się wprowadzić typowe elementy projektów. i nikt nigdzie nie powiedział, że mają to być tylko projekty
4 nie zastąpią hard skills ale z powodzeniem mogą je wspomagać.
Stary 2017-11-05, 21:10   #210
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

No właśnie w edukacji dlatego cały czas widzę, jakimi śmieciami dzieci muszą sobie zawracać głowę.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości