|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3632 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lipcówki 2017 ❤️ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami
Dziewczyny nie wiem czy to Was pocieszy, ale moje dziecię też nie śpi, tż ją nosi od 21, każde odłożenie to ryk.
Jon, Carolles dzięki za odp. Brat nie ma kościelnego, bo bratowa jest niewierząca, więc on ma przez to komunii nie przyjmować...nie czaję, chyba jutro pójdę do proboszcza porozmawiać o tym... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3633 |
|
MerDer 4ever
|
Lipcówki 2017 ❤️ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami
Mąż jedzie jutro do Warszawy i poznania, cały dzień go nie bedzie. Już się stresuję trasą
|
|
|
|
#3634 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki za artykuł. Jest tam napisane coś o mnie. Nie potrafię gotować i mam pustkę w głowie co podać Wiki do jedzenia. W tym artykule jest że powinno się podawać dwa posiłki a ja daje tylko raz. Wiki zje kilka łyżeczek i już nie jest zainteresowana więc daje jej pierś na popitke. To chyba też niedobrze? ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
Nie wiem czy zęby jej idą ale od grudnia jest placzliwa i musi spać ze mną. A teraz to już nawet w łóżeczku do pierwszego kp niedospi dziś zasneła o 20:45 a już o 21:10 płakała. Piersi nie dałam tylko wziełam na ręce to sie przytuliła i spała i żeby się nie obudziła śpi u mnie w łóżku. |
||
|
|
|
#3635 |
|
Zadomowienie
|
Pestycyda współczuję, biedny Wojtuś
![]() Taedio to będzie miała co sprzątać Vadi udanej wyprawy! Emmos jest coś takiego chyba jak ślub jednostronny z osobą niewierzącą, może w takiej sytuacji tego wymagają ![]() Hej, nie było mnie bo mieliśmy objazd po babciach i dziadkach na ich święto. Młody śpi w nocy trochę dłużej, ale mamy za to problem z zasypianiem - bite 2 godziny A już było tak dobrze z wieczorami i rano w miarę długo spał. Teraz zasypia 22 i budzi się po 6. W trakcie oczywiście przerwy na jedzenie. Potem jest mega niewyspany i marudny, w dzień zasypia tylko przy cycu, na 20-30 minut i znowu chce mu się spać...Jeszcze jutro mamy szczepienie i się boję bo ostatnio była gorączka. AnnaPaula czemu Misia miała po pneumo kwarantannę? |
|
|
|
#3636 |
|
Zakorzenienie
|
Bylam dzis z siostrą w kinie a Maz został z małą w domu. Fajnie tak wyjść bez dziecka, brakuje mi tego.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3637 | ||||||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej! Jutro u nas te jasełka w przedszkolu... Strasznie się boję, no ale nie mogę Lili nie puścić, tyle się przygotowywała, czekała... Oby nie dopadł nas ten wirus
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Łucja z okazji pół roku usiadła dziś popołudniu kilka razy z pozycji na czworakach Najpierw robiła jakąś jogę w pozycji konika z nogą wyciągniętą do przodu, potem siadła i później powtórzyła to ze 2-3 razy. To jeszcze takie niepewne i niezbyt opanowane było. A rano rozmawiałam z moją ciocią przez telefon i kłóciłam się z nią o to siadanie, ona twierdziła że już powinna Łucja siedzieć itd. a ja mówiłam same wiecie co Chyba weszła Łucji na ambicje Jak potem Lu próbowała siadać, to też trochę momentami przemieszczała się do przodu na czworaka - ogólnie niezdecydowana była czy w tą czy w tą ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ząbki dopiero przed nami ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mąż kupił kulę-hulę i taką książeczkę: https://www.smyk.com/catalog/product...category/3019/ W sumie fajna sprawa, nawet Lila była zachwycona (Łucja jeszcze oniesmielona trochę). Chyba zrobię im coś podobnego też sama.Cytat:
![]() Cytat:
Ale jak Was nadrobilam to widzę, że sporo osób potrzebowalo przerwy teraz - to też mobilizujące. Ja też miałam przerwę od wszystkich ćwiczeń. Dobrze wiedzieć, że nie tylko mi było ciężko w tej materii.Cytat:
![]() Cytat:
Brawo za ćwiczenia!!! Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Brawo! Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Dziewczyny wracamy do ćwiczeń!!! ![]() I mam pytanie a propos diety: w jakich godzinach jecie posiłki? Jeśli macie w miarę stałe pory? I o której wtedy ostatni posiłek? |
||||||||||||||
|
|
|
#3638 |
|
Zakorzenienie
|
Calineczka u nas dokładnie te same godziny snu, ok 22 zasypianie, a o 6 pobudka.
Dzięki za info, brat raczej nie będzie brał ślubu jednostronnego do chrzcin ![]() Darietta ja nie kupowałam tego talerzyka. Tez podaję na razie jeden posiłek, jak dojedzie kaszka beda dwa. Spokojnie, zawsze możesz od jutra coś dorzucić ![]() Taedio, szerokości dla Tż ✊️ Karolinusia, fajnie, że wyjście udane ![]() Od jutra wracam do ćwiczeń ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3639 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Acha i jeszcze mam jedno pytanie: czym teraz smarujecie buzie maluchów na dwór? Wtedy kiedy bywa u Was temperatura poniżej zera? Ten krem nivea macie wszystkie? Jak buzie maluchów reagują? Ja mam Momme Zimowy krem do zadań specjalnych i niby jest fajny, ale mam wrażenie, że Łucji "przemarzają" trochę policzki, takie rumieńce jej się robią i potem w ciągu dnia też ma, po spaniu na przykład... Nie wiem czy to od zimna, czy od spania po prostu... Nie chodzimy po dworze zbyt długo, zwykle 1-2h. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3640 |
|
Zakorzenienie
|
Siil, brawo dla Łucji za nowe umiejętności
![]() ![]() i oczywiście wszystkiego najlepszego z okazji pół roczku ![]() ![]() ![]() Ja śniadanie jem około 8 i potem staram się co 3 godziny jeść kolejne posiłki, z reguły mi wychodzi. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3641 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czyli ostatni posiłek ok 20? I potem już totalnie nic? U mnie jest masakra z tym, bardzo późno jemy z mężem. Też przez to, że zwykle bardzo późno się kładziemy. Ja śniadania też jem późno. Ale muszę to zmienić, bo czuję że ćwiczenia na nic się zdadzą, jak tak dalej będzie. Kolację często jem o 22-23 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3642 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do ilości posiłków to tak jak Emmos pisze ze jutro np czy dziś wprowadz jej np kaszkę albo owoc i tez kilka łyżeczek na początek. Za jakiś czas wprowadzisz trzeci posilek. Na spokojnie. Wazne jest ze zaczelas rd i nie cofaj tego juz. A Wiki przywyknie. Silli dziękujemy! 😘 Ja jem nieregularnie wiec nawet się nie wypowiadam 🙈 Brawo dla Lusi za siadanie! A to zdolns bestia 😂 Ja kam krem Nivea dla N i jeszcze nie wróciła ze zmarznietymi policzkami z dworu a bylismy kiedyś na spacerze przy -8 chyba 1,5 godziny 😉 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3643 |
|
Zakorzenienie
|
Pestycyda - współczuje płaczu Wojtusia.
Darietta, ja nie mam takiego talerza. Taedio - akurat teściowa zajmie sie wnukiem a ty ogarniesz Karolinuusia - potwierdzam, ze fajnie wyjsc bez dziecka Siilmariien - myśle, ze kogo wirus miał dopaść to juz dopadł. Kciuki za jasełka! Wow, ale zdolniacha z Łucji. Szybko zaczęła siadać, fajnie. Fakt, jak jedno dziecko dostało prezent to szkoda drugiemu nie dać. Odnośnie godzin posiłków to u mnie jest w miarę co 3h zaczynajac od ok. 9.00. Ostatni posiłek 19.00-20.00. A jak wracam z pole dance to jem po zajęciach. Ty jak pozno chodzisz spac to normalne ze tez pozno jesz kolacje. Staraj sie jeść 2h przed snem i nie patrz czy to 23 czy północ ![]() Ja nie używam kremu na wyjście Klaudii. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam cały czas krem nivea i jako weteranki spacerowania muszę powiedzieć że działa. Wiki nawet nie ma zaczerwienionych policzków. A czasami mamy 2-3 spacery bo ona śpi tylko na dworze. Ja za to tyłek mam tak zmarzniety że masakra. Wczoraj to myślałam że spodni nie założyłam tak zmarzłam Co do pór jedzenia nie mam reguły wszystko zależy od czasu i Wiki. Teraz np zasneła mi przy piersi a ja nie wiem czy wstać z łóżka i jeść czy poleniuchowac. Bo myślę że spacer się przesunie na pozniejszą godzinę |
|
|
|
|
#3645 |
|
Zakorzenienie
|
Sill
No właśnie, bo chyba zapomniałam o życzeniach dla Łucji. Wszystkiego najlepszego z okazji pół roczku! Ale ten czas leci. No i te jej postępy ![]() Co do posiłków to ja śniadanie jem w około 30 min po wstaniu. Zazwyczaj ok 8:00 i staram się co 3h coś zjeść czyli ok 12:00- 2 SN, potem obiad ok 15:00 czasami później i wtedy kolacja jest ok 19:00 jakąś lekka. Ostatni posiłek jem też ok 2g przed snem hak Xzora, ale gdy mnie ssie np to na 30 min też czasami coś przekąsze. ( niby najlepiej białko) ale u mnie to często wadę ryżowy np lub kefir. Ale ja już o 22 śpię. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3646 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi o posiłkach i kremach
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Ale miałam kałmagedon przed chwilą Śpiwór załatwiony na maksa, nie wiem czy uda się go odzyskać ![]() Xzora dzięki, to pocieszające, że mogę coś zjeść o 22 jak idę spać po północy Muszę w ogóle poczytać więcej o odżywieniu... Jelitówka nadal grasuje w przedszkolu tylko teraz piętro wyżej, u 5 i 6-latków... Maluchy zaraziły starsze rodzeństwo i rozniosło się...Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3647 |
|
Zakorzenienie
|
Emmos, mam nadzieję że jednak udało się Ami odłożyć.
Taedio, kciuki za Tża żeby szczęśliwie dojechał wszędzie. No i nie daj się teściowej ![]() Darietta, ale co jest niedobrze? No dobrze ładnie że dajesz pierś na popitke niepotrzebnie swirujesz mój też tak ma czasami że nie chce tknąć jednego z posiłków. Rzadko jest tak że zjada dwa ze smakiem a i tak więcej z tego ląduje na podłodze także chillout![]() Ja mam ten talerz ![]() Calineczka, kciuki za szczepienie. Współczuję zasypia ja. Może ma gorszy dzień? Karolina, super! Na czym byłyście? Silli, brawo dla Lu! To już mamy dwie dziewczynki siadające Twoja Łucja i Olga myszowatej zdrówka dla Lili oby nie załapała żadnego wirusa i jasełka odbyły się w spokoju![]() Ja używam kremu Nivea. Na mrozie lekko zaróżowione policzki ale było schodzi. W domu jak się zagrzeje to czasami też ma albo od spania na jednym boczku. Jak W. dostał taki rumień na jednym policzku to po dwóch dniach mu się ząbki wyrżnęły. Współczuję kałmagedonu ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3648 |
|
Wtajemniczenie
|
Siil ogromne brawa dla Lu
ale sobie uczciła pół roczku 😍 zdolniacha z niej straszna!My używamy kremu z hipp, ale zawsze zapominam nim smarować, więc słowo "używamy" zostało użyte chyba trochę nad wyraz ![]() N zaliczył jakąś poranną histerię, nie mam pojęcia czy to ząbki czy jakiś inny powód. Trwało to 1,5h. Uspokajałam go i usypiał a po chwili się budził i zaczynał płakać. Potem nagle mu przeszło i zaczął sobie gadać Ale za to noc w porządku Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3649 |
|
Zakorzenienie
|
Siilmariien - współczuje kalmakedonu. Moze jak od razu ubierzesz spiworek to się dobierze? Mi Klaudia załatwiła przewijak kupą marchewkową, nie chce się ta cerata odplamić. W ogole to juz nie bede kupować jednorazowych podkładów - do tej pory zawsze nakrywalam nimi przewijak - bo tak sie wierci, ze i tak tego podkładu nie ma pod pupą. Ostatnio mi spodnie obsikała.
Oby wirus was juz nie dopadł w przedszkolu. JonSnow - dobrze, ze noc w porządku. Ciekawe czy ta histeria przez zeby. Klaudia tez marudna. Poki co jestem zadowolona ze zmiany łóżeczka. Wczoraj bez problemu odłożyłam Klaudię, rano wzięłam ją do naszego łóżka na KP. Dzisiaj tez zaliczyła drzemkę w sypialni. Jak sie obudziła mogła spokojnie trochę polezec w łóżeczku, a ja nie bałam sie ze przejdzie na nasze łóżko i spadnie. Zamówiłam sobie botki na eobuwie - trzy pary, mam nadzieje, ze któreś bedą dobre. Brakuje mi takich bardziej eleganckich. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- A i dzisiejsze ćwiczenia zaliczone. Za to wczoraj w koncu nie ćwiczyłam - wstyd, bo to ja wywołałam temat ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3650 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rak max do 21 jem kolację, bo czasem przerwy mam, np. 3h15min i troszkę się przesunie. Po 21 staram sir nie jeśc. Spać chodzę po 23. Cytat:
U mnie rozszerzanie diety również powoduje straty ![]() Cytat:
Dobrze, że wywołałaś, bo ja ćwiczyłam. Nie z apki, bo kom mi padł, ale jadnak ![]() Pochwal się butami ![]() Cytat:
Kremem Oilatum tym co na codzień ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
|
#3651 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieje, ze któreś bedą dobre. Takie najzwyklejsze czarne botki chce na obcasie. IMG_1516797805.328139.jpgIMG_1516797815.343301.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3652 |
|
Zakorzenienie
|
Jon, brawo za noc. Współczuję poranka. Ja też czasem nie łapie o co tym naszym dzieciom chodzi
![]() Xzora, fajnie że łóżeczko się sprawdza jak przyjdą buty to zrób focie najbardziej mi się chyba te Gino Rossi podobaja.Ja chyba muszę się przyłożyć do drugiego śniadania bardziej bo zazwyczaj szykuje się koło 10-11 z małym na spacer i on jojczy już strasznie. Wychodzę i za chwilę mega głodna jestem to kupuje coś słodkiego... Albo tak jak dziś wpadłam do domu ledwo żywa bo cukier mi tak spadł i dopadłam się do ciastek owsianych i banana, potem kawa i tak do 16 do obiadu ehhh. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3653 |
|
Zakorzenienie
|
Xzora, masz rację, muszę kupić coś konkretnego, z tym, że z nivea miałam próbkę i skóra Ami niezbyt dobrze zareagowała na ten krem. W sumie najniższa temp., w jakiej do tej pory spacerowałyśmy to -2, ale dobry krem bez wody na pewno jeszcze się przyda.
Dziewczyny, karmicie już dzieci w krzesełkach?
|
|
#3654 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś np dałam jej brokuła z marchewką i dodałam ziemniaka. Bo samego ziemniaka nie chciała. I coś jej nie pasowało. Zjadła 3 łyżeczki i koniec. ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3655 | |||
|
Zakorzenienie
|
Lipcówki 2017 ❤️ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami
Cytat:
Dlatego my na spacer wychodzimy po moim drugim śniadaniu Klaudia tez nie moze byc głodna. Dzisiaj wyjątkowo nie wyszłyśmy, bo Klaudia zasnęła, dała sie odłożyć do łóżeczka i jeszcze długo w nim spała, a ja miałam czas dla siebie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
Cytat:
Pierś dobra na wszystko wczoraj Klaudia jadła kaszkę z owocami az jej sie uszy trzęsły. Dzisiaj dałam samą kaszkę i bez większego entuzjazmu. Zjadła pol porcji.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#3656 |
|
Zakorzenienie
|
Zamawiała któraś z was może portfele na ali. Myślę nad tym ale miejsce gdzie są karty je ma zapiecia i może być niepraktyczne.
WEICHEN Nowy Geometrycznej Koperty Sprzęgła Portfel Dla Kobiet, PU Leather Hasp Projektowania Mody Portfel Dla Telefonu Worków na Pieniądze Monety Kiesy http://s.aliexpress.com/aayQ7VzQ?fromSns=Copy to Clipboard (from AliExpress Android) Albo możecie polecić inne źródło. Zawsze kupowałam firmy andrus ale nic nowego nie mają. Nie umiem udostępnić wam linku z aplikacji. Edytowane przez darietta Czas edycji: 2018-01-24 o 16:06 |
|
|
|
#3657 |
|
Zakorzenienie
|
Xzora
Fajne botki Mi się te 2 podobają. Świetne! Darietta. Portfele też fajne! Róż śliczny. Emmos Ja karmię w krzesełku. My z Hugo spacer mamy 10-12 w tym tygodniu. Jak wracam to coś przekasze i robię trening. Potem obiad. Pestycyda zabierasz że sobą kanapkę lub omleta w kawałkach. Hugo wszystko smakuje na razie. Dziś były brokuły, ziemniak i ryba. Brokuł najpierw w kawałkach ( sprzątania masa) potem dostał mix. 1516806985187.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3658 |
|
Zakorzenienie
|
Darietta, ale piękny ten portfel... Chyba mnie namowilas
![]() Ja chyba jestem złą matką. Nie mam już cierpliwości do Wojtka. Normalnie takie myśli mi przechodzą przez głowę jak on tak ryczy że aż wstyd się przyznać ciągle jestem zdenerwowana i zła ostatnio. Nie rozumiem czemu większość moich koleżanek nie ma takich cyrków i cieszą się macierzyństwem a u nas nawet jak jest tydzień względnego spokoju to za chwilę znowu coś Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3659 |
|
Zakorzenienie
|
Pestycyda
Weź! Jaką zła matką, bo w .upe dostsniesz! Chciałbym znać odpowiedź na te Twoje wszystkie pytania, antidotum na Wojtka i na Hugo też... Ja wieczorami i nocą też mam dość i też czasami do głowy przychodzą różne myśli, na szczęście tak szybko jak przychodza to odchodzą. Musi im to kiedyś minąć i w jakiś sposób może nas wzmocnić, więź czy coś! Ale na pewno skończy się to dobrze! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.

Dzisiaj tak późno wstał, że i tak wyjdą nam tylko 3 drzemki (a normalnie ma 4), ale nie będę go już więcej trzymać przed nocnym spaniem 3h, bo on tyle nie wytrzymuje. Jakbym go położyła o 20 na drzemkę to też by nam to nie zakłóciło nocnego spania, ale wolę żeby szedł spać na noc o tej 21, a nie o 22, bo ja potem sobie czytam jeszcze książkę z godzinkę.

Najpierw robiła jakąś jogę w pozycji konika z nogą wyciągniętą do przodu, potem siadła i później powtórzyła to ze 2-3 razy. To jeszcze takie niepewne i niezbyt opanowane było. A rano rozmawiałam z moją ciocią przez telefon i kłóciłam się z nią o to siadanie, ona twierdziła że już powinna Łucja siedzieć itd. a ja mówiłam same wiecie co
Chyba weszła Łucji na ambicje
Jak potem Lu próbowała siadać, to też trochę momentami przemieszczała się do przodu na czworaka - ogólnie niezdecydowana była czy w tą czy w tą 

niech rośnie zdrowo!
Ząbki dopiero przed nami 

️
Mąż kupił kulę-hulę i taką książeczkę: 
N też taka mobilna się juz robi że sie nie mogę napatrzec jak Ona szybko mi wyrosla!
my czasami sie kladziemu o 18.30 nawet i dosypia do6.30-7 rano.
Byliśmy od piątku do wczoraj trochę u mojej mamy, trochę u teściowej. Amelka jest strasznie marudna od pewnego czasu, wciąż potrzebuje mojej uwagi, potrafi zabawić się przez chwilę, a potem jest ryk przy zamkniętych oczach i tylko rączki ten płacz ratują. Mam nadzieję, że to drugi ząb jest tego przyczyną i za chwilę wrócimy na dawne tory.

Ćwiczyć też nie ćwiczyłam, ale dziś mam w planach

Śpiwór załatwiony na maksa, nie wiem czy uda się go odzyskać