Mamusie lipcowe 2018 cz.III - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-03-04, 22:24   #1411
pola25
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.III

Na nastepnej wizycie cos nagadam.o skurczach,aby baczniej przyjrzal się szyjce,ja podbrzusze mam twardsze,jakies kłucia
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-04, 22:26   #1412
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pola25 Pokaż wiadomość
Na nastepnej wizycie cos nagadam.o skurczach,aby baczniej przyjrzal się szyjce,ja podbrzusze mam twardsze,jakies kłucia
A nie sprawdza ci regularnie po tym jak miałaś w ostatniej ciąży?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
xxxbursztynekxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-04, 22:27   #1413
ovejita
Wtajemniczenie

dziękuję dziewczyny za ciepłe słowa wsparcia
przyznaję, że spanikowałam totalnie i dziś już kilka razy się rozpłakałam tż. Wydawało się, że wszystko idzie idealnie - ciąża bezproblemowa.

W 17 i 20 tc miałam mierzoną szyjkę - 32/35mm - twarda jak skała i lekarz powiedział, że skoro się nie zmienia to taka moja uroda i można martwić się szyjką poniżej 25mm.

Dopiero na UP w 22 tc wyszła szyjka 25mm. UP miałam robione przez brzuch i pochwę. Babeczka od UP nie chciała mi udzielić żadnych informacji i skierowała do lekarza prowadzącego. Objawów nie miałam żadnych - zero skurczów, twardnienia brzucha, bóli etc.

Od razu jak od niej wyszłam zadzwoniłam do swoich lekarzy (tak, tak - liczba mnoga, bo chodzę do dwóch). Pierwszy (do którego miałam mniejsze zaufanie) powiedział, żebym przyjechała następnego dnia i przyjmie mnie nawet jak nie będzie numerków. Pojechałam to zrobił wymaz żebyśmy mieli pewność że nie mam infekcji i zbadał na fotelu. Powiedział, że gdyby nie USG - nie miałby do szyjki zastrzeżeń. Dostałam luteinę, nakaz leżenia i kazał przyjśc w poniedziałek do szpitala.

Ten drugi lekarz powiedział, bym przyjechała we wtorek.. Telefonicznie zalecił luteinę, dha i odpoczynek. W weekend też pisał mi sms, czy wszystko jest OK, ale ciężko odpowiedzieć na takie pytanie, jak wcześniej wydawało się, że też jest OK.
Generalnie zdecydowaliśmy z mężem że idziemy do szpitala jutro i zobaczymy co tam nam powiedzą - czy będą chcieli mnie zatrzymać, założyć szew/pessar czy tylko luteina i leżenie.
Trochę sie boję szwu/pessara, bo podobno sprzyja to infekcjom co też powoduje skracanie się szyjki. Ale chyba z dwojga złego pessar lepszy niż szew...choc ile ludzi tyle opinii.
ovejita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-04, 22:44   #1414
norka93
Wtajemniczenie

Dziewczyny i chociażby na podstawie historii Ovejity, jak tu nie zwariować, kiedy lekarz nam nie sprawdzi szyjki? Mam o to prosić? Prywatnie w ogóle nie sprawdza, a na NFZ sprawdził ostatnio palpacyjnie.

norka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-04, 22:44   #1415
pola25
Zakorzenienie

[QUOTE=xxxbursztynekxxx;81 896711]A nie sprawdza ci regularnie po tym jak miałaś w ostatniej ciąży?

Wysłane z aplikacji Forum Wizazch

Chodzilam.do.innego.lekar za.Ostatnio mu mowilam o.rozwarciu,ale si tym nie przejął.

Co wizyta,bada na fotelu i.usg przez brzuch.
Stary 2018-03-04, 22:45   #1416
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Ja sobie nie wyobrażam, aby lekarz mi szyjki nie badał...przecież to podstawa podstaw.
Norka ja bym lekarzowi kazała sprawdzić.

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-04, 22:52   #1417
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka93 Pokaż wiadomość
Dziewczyny i chociażby na podstawie historii Ovejity, jak tu nie zwariować, kiedy lekarz nam nie sprawdzi szyjki? Mam o to prosić? Prywatnie w ogóle nie sprawdza, a na NFZ sprawdził ostatnio palpacyjnie.
Dlatego ja na nastepnej wizycie,chyba pohisteryzuje trochę,może zrobi usg.dopochwowo

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

Cytat:
Napisane przez ovejita Pokaż wiadomość
dziękuję dziewczyny za ciepłe słowa wsparcia
przyznaję, że spanikowałam totalnie i dziś już kilka razy się rozpłakałam tż. Wydawało się, że wszystko idzie idealnie - ciąża bezproblemowa.

W 17 i 20 tc miałam mierzoną szyjkę - 32/35mm - twarda jak skała i lekarz powiedział, że skoro się nie zmienia to taka moja uroda i można martwić się szyjką poniżej 25mm.

Dopiero na UP w 22 tc wyszła szyjka 25mm. UP miałam robione przez brzuch i pochwę. Babeczka od UP nie chciała mi udzielić żadnych informacji i skierowała do lekarza prowadzącego. Objawów nie miałam żadnych - zero skurczów, twardnienia brzucha, bóli etc.

Od razu jak od niej wyszłam zadzwoniłam do swoich lekarzy (tak, tak - liczba mnoga, bo chodzę do dwóch). Pierwszy (do którego miałam mniejsze zaufanie) powiedział, żebym przyjechała następnego dnia i przyjmie mnie nawet jak nie będzie numerków. Pojechałam to zrobił wymaz żebyśmy mieli pewność że nie mam infekcji i zbadał na fotelu. Powiedział, że gdyby nie USG - nie miałby do szyjki zastrzeżeń. Dostałam luteinę, nakaz leżenia i kazał przyjśc w poniedziałek do szpitala.

Ten drugi lekarz powiedział, bym przyjechała we wtorek.. Telefonicznie zalecił luteinę, dha i odpoczynek. W weekend też pisał mi sms, czy wszystko jest OK, ale ciężko odpowiedzieć na takie pytanie, jak wcześniej wydawało się, że też jest OK.
Generalnie zdecydowaliśmy z mężem że idziemy do szpitala jutro i zobaczymy co tam nam powiedzą - czy będą chcieli mnie zatrzymać, założyć szew/pessar czy tylko luteina i leżenie.
Trochę sie boję szwu/pessara, bo podobno sprzyja to infekcjom co też powoduje skracanie się szyjki. Ale chyba z dwojga złego pessar lepszy niż szew...choc ile ludzi tyle opinii.

W 1 szej ciąży nie.mialam.dopochwowego,t ylko na fotelu stwierdził rozwarcie.Także spokojnie,u Ciebie.sytuacja pod kontrolą.Może.wystarczy luteina i rezim.lezenia.

Edytowane przez pola25
Czas edycji: 2018-03-04 o 22:46
Stary 2018-03-04, 23:19   #1418
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Porannarosa, gratulacje córeczki !!
Mi na kazdej wizycie bada szyjke i zawsze wychodzi ładnie - poki co
Przewijak chcemy na komode, ale w sumiw jeszcze sie nad tym jakos super mocno nie zastanawiałam. Usiade moze w tygodniu cos popatrze.
Zjadlam dzisiaj maka po kinie, na relaks i moj cukier poszalal - 154 :/ wiec juz wiecej maka nie zjem w ciąży, a mąż solidarnie ze mną

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-04, 23:59   #1419
norka93
Wtajemniczenie

A jak bada Wam szyjkę? Palpacyjnie czy przez USG dopochwowe?

Justynka, taki mąż to skarb.

norka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-05, 00:08   #1420
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
A jak bada Wam szyjkę? Palpacyjnie czy przez USG dopochwowe?

Justynka, taki mąż to skarb.
Najpierw na fotelu, sprawdza a potem mierzy przez usg dopochwowo.

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-05, 00:23   #1421
folinka
Zadomowienie

Ela, norka, cieszę się, że podrzuciłam jakieś natchnienie Ja ciągle gdzieś mam zapisany post o moich wszystkich wózkach, który kiedyś zaczęłam tworzyć, jak był dzień pisania o wózkach Może kiedyś dokończę i wrzucę
norciu, chyba któraś z mam już coś wspomniała o Valco, ale może wtedy jeszcze byłaś zajęta szukaniem dłuuugiej gondoli (Bo to Ty byłaś? Nic nie pomieszałam? )

Cytat:
Cześć dziewczyny, przepraszam ze nic nie napisałam po czwartkowym UP i nie odnosze sie do Waszych wiadomosci.

Z Maluchem wszystko Ok - potwierdzony chłopak, 500g żywej wagi ze stopka 4cm Niestety czwartek to tez dzień złych wiadomości. Wylądowałam na L4 z podejrzeniem niewydolności szyjki macicy. Szyjka ma 2.5cm. Póki co dostałam luteinę, zwiększona dawkę DHA i magnez. W poniedziałek nam się zgłosić na IP o 8.00 - zbadaja mnie w szpitalu i podejmą decyzję co dalej - być może założą szew albo pessar. Jestem przerażona bo czytam ze żadne z tych rozwiązań nie jest w 100% skuteczne i niesie ze sobą pewne ryzyka. Najpewniej czeka mnie też leżenie juz do końca ciazy a ja już po 3 dniach się czuje jakby mnie pociąg przejechał
Ech, to już Ci się rozwiązał problem z L4... Przykro mi, że w ten sposób. Dobrze, że zostało to wcześnie wyłapane, więc mam nadzieję, że Wasze szanse na bycie długo w dwupaku są ciągle duże!

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Dzirwczyny dziękuję za wsparcie w zwiazku z jutrzejszym sądem. Poki co jednak nie chodzi o moją sprawę, ale teściowej, ktora tez temu czlowiekowi pozyczyla kase. Bede zeznawac, bo wiem najwięcej a boje sie, ze koles będzie kłamał... az mi sie nóż w kieszeni otwiera, nie wiem jak dam rade stanąć tam i odpowiadac na pytania jego pelnomocnika czy tez jego samego, boje sie strasznie

Trzymaj się jutro! Moc kciuków, żeby na spokojnie się wszystko odbyło Skoro wiesz jakie były fakty i o tym będziesz mówić, to nie bój się i nie myśl o tym, co gość zrobi. To on będzie miał problem, jeśli będzie kłamać. Powodzenia!

Cytat:
Napisane przez porannarosa Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny! Witam się po dłuższej przerwie. Starałam się Was podczytywać na bieżąco, ale pędzicie jak szalone U mnie i u dzidzi OK - w czwartek byłam na UP i dzieć pomierzony i posprawdzany. Jest tydzień mniejszy niż to wynika z OM i UG - ma 300 g, ale lekarz kazał się nie przejmować. A no i będziemy mieli małą Marysię
Gratuluję zdrowej córci

Cytat:
Dziewczyny, która kupuje przewijak i jaki?
Masz na myśli osobny mebel czy nakładkę?
A tam, już piszę o moich
Dla Kaja nakładka na komodę (zdj w załączniku), którą później można było zdjąć i zostaje sama elegancka komoda. Na to miałam taki miękki przewijak zwany też tapicerką, np coś takiego: http://allegro.pl/ceba-przewijak-50-...341969730.html
Teraz mam osobny mebel, dokładnie ten: http://allegro.pl/klups-polko-przewi...049874497.html
(Ale podrożał, 1,5 roku temu 137 zł zapłaciłam.)
Taki na kółeczkach chciałam specjalnie, bo przez pierwsze miesiące do kąpieli wjeżdżałam sobie nim do łazienki, żeby Lidusię w ciepełku wycierać i ubierać. Dawniej zawsze do tego używałam pralki ale w uk to w łazienkach nawet kontaktu nie ma - pralka zwykle jest w kuchni...
Co do tego przewijaka, to ogólnie jest ok, choć teraz irytuje mnie, że się kiwa mocno, jak Lidka mi na nim wierzga... Na długość do zmontowania były wkręty, ale na szerokość tylko drewniane kołki. Muszę poprosić tż, żeby może to skleił jakoś...
Cytat:
Czyli przewijak usztywniany? Powlekany ceratką? Czy trzeba pokrowiec z frotty czy wystarczy pielucha z tetry? Czy to już wedle upodobań mamy?
Raczej zależy od mamy Ale te pokrowce frotte to mało praktyczne mi się wydają i chyba droższe, a czasem jak dzieć ma dobry dzień, to potrafi kilka na dzień ubrudzić Taką pieluchę wrzucisz na 90 st i wiesz, że jest czyściutka.

Cytat:
Napisane przez MalaGosia88 Pokaż wiadomość
Ja tylko macham łapką, że jestem, czasem podczytuję . Walczę trochę z katarem i gardłem, odpoczywam ile mogę i czekam niecierpliwie na wiosnę
Zdrowiej!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03677.jpg (65,0 KB, 55 załadowań)
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-05, 06:23   #1422
aaska92
Zadomowienie

Dziewczyny, czy zdarza sie Wam jeszcze wymiotować ze względu na nadwrażliwość na zapach? W pt przed praca mnie wzięło, dzis znowu taki poranek bo mi cos zaleciło znowu sie zapowiada ciężki dzien w pracy jeszcze troche i l4 biorę
aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-05, 06:28   #1423
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy zdarza sie Wam jeszcze wymiotować ze względu na nadwrażliwość na zapach? W pt przed praca mnie wzięło, dzis znowu taki poranek bo mi cos zaleciło znowu sie zapowiada ciężki dzien w pracy jeszcze troche i l4 biorę
nie

Norka palpacyjnie i na usg przez powloki brzuszne też wychodzi,chyba: confused:

Mój Syn wstał o 5 , przed chwilą stwierdziłam,że też wstaje wyszykuje go do szkoły,pójdzie wcześniej. Ciekawe czy Malwinka też będzie rannym ptaszkiem?
Stary 2018-03-05, 06:28   #1424
nesska89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xxxbursztynekxxx Pokaż wiadomość
A u mnie dla odmiany jak młoda nie chce kopać to polski rock ją ożywia a zwłaszcza "Dżem". Mężulek jej włącza jej włącza ostatnio jak chce żeby go pokopała.😃

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

Super gratuluję w takim razie dziewczynki 😘

Mój mąż synkowi jak byl jeszcze w brzuchu puszczał dżem młody jak miał kolki to uspokajał się przy ich piosenkach przez 2 miesiące po nocach ich słuchaliśmy

K
nesska89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-05, 06:33   #1425
pola25
Zakorzenienie

Zua co do cukrów,to mam dobry po wszystkim,aż myślę,czy nie zepsuty.
Baciki dostaniesz,miałaś napisać o diabetologu

---------- Dopisano o 06:33 ---------- Poprzedni post napisano o 06:31 ----------

Cytat:
Napisane przez nesska89 Pokaż wiadomość
Mój mąż synkowi jak byl jeszcze w brzuchu puszczał dżem młody jak miał kolki to uspokajał się przy ich piosenkach przez 2 miesiące po nocach ich słuchaliśmy

Ja proszę syna,aby mówił do malutkiej. Jemu buzia się nie zamyka, czasami jest to dobijajające,ale w końcu dziecko może się wygada,jak będzie tak oplatał małej ,jak się urodzi.Przyda się do czegoś , może to jego gadulstwo.
Stary 2018-03-05, 08:04   #1426
asiaczek
Zakorzenienie

folinka mam ten sam przewijają Klupś co Ty i też go targałam codziennie do łazienki bo.wiosną wszędzie było zimno u mnie wszytko stoi stabilnie,tylko farba trochę odeszła( od ponad roku stoi w łazience na stałe to może od wilgoci). Ale już go odmalowałam i nie jest złe.

Pola Twój syn pewnie bedzie już dużo pomagał przy siostrze, a przynajmniej trochę ją zabawi. Fajnie tak Ja u siebie będę musiała pilnować żeby syn nic złego nie wymyślił, chociaż dwulatek to też już trochę roztropne dziecko

---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ----------

Nie wiem jak to robimy,ale mam codziennie praktycznie pełną pralkę do prania:/

Stary 2018-03-05, 08:11   #1427
Camelitos
Wtajemniczenie

Cześć wszystkim

Apropo badania szyjki, ja też mam sprawdzana i mierzona co wizytę, zarówno plapacyjnie jak i poprzez usg. Ostatnio miałam 4,65 cm. Od tego czasu minęło już 4 tygodnie, czekam bo za tydzień wizyta

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Camelitos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-05, 08:24   #1428
pola25
Zakorzenienie

Asiaczku mam nadzieję.

Camelitos super szyjka.
Stary 2018-03-05, 08:30   #1429
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Camelitos Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim

Apropo badania szyjki, ja też mam sprawdzana i mierzona co wizytę, zarówno plapacyjnie jak i poprzez usg. Ostatnio miałam 4,65 cm. Od tego czasu minęło już 4 tygodnie, czekam bo za tydzień wizyta

Ależ ty masz dlugą tą szyjkę 😃

---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ----------

Cytat:
Zua co do cukrów,to mam dobry po wszystkim,aż myślę,czy nie zepsuty.
Baciki dostaniesz,miałaś napisać o diabetologu

---------- Dopisano o 06:33 ---------- Poprzedni post napisano o 06:31 ----------

Ja proszę syna,aby mówił do malutkiej. Jemu buzia się nie zamyka, czasami jest to dobijajające,ale w końcu dziecko może się wygada,jak będzie tak oplatał małej ,jak się urodzi.Przyda się do czegoś , może to jego gadulstwo.
Polu u mnie podobnie córka non stop gada do brzucha zresztą też. I też niestety bokiem czasami to wychodzi. Niestety musimy mieć trochę tej cierpliwości 😃

xxxbursztynekxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-05, 08:37   #1430
pola25
Zakorzenienie

Bursztynku mój generalnie jest wielką pleciugą, czasami jest to bardzo irytujące. Twoja córcia ma 10 lat?
Stary 2018-03-05, 08:42   #1431
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xxxbursztynekxxx Pokaż wiadomość
Ależ ty masz dlugą tą szyjkę

---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ----------

Polu u mnie podobnie córka non stop gada do brzucha zresztą też. I też niestety bokiem czasami to wychodzi. Niestety musimy mieć trochę tej cierpliwości

Kochana to wynik sprzed miesiąca zobaczymy jak teraz będzie

Stary 2018-03-05, 08:44   #1432
pola25
Zakorzenienie

Oveijta powodzenia!!! Daj znać,co lekarze doradzili.
Stary 2018-03-05, 08:44   #1433
Radena
Zadomowienie

Ja mam zawsze badanie na fotelu, a potem usg dopochwowe. Jak na razie takie usg przez brzuch to miałam chyba raz
Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-05, 08:54   #1434
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Najpierw na fotelu, sprawdza a potem mierzy przez usg dopochwowo.

u mnie tak samo
emma90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-05, 08:55   #1435
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Summer witaj!!
Widzę,że pyszności u Ciebie.
Ja Dawidowi już jak był w brzuszku to czytałam mu. Sporo czytałam ,jak był mały .Późno zaczął mówic,ale miesiąc przed 3 urodzinami zaczął mówić pełnymi zdaniami, bez błędów gramatycznych ,czy leksykalnych. Teraz jest bardzo wygadany, ma bogate słownictwo. Reasumując, warto czytać dziecku!

No pewnie, że warto

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Jak robisz indyka?
Szukam jakiegoś dobrego przepisu

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Mam już obiad na jutro dla męża (kasza+grzyby), dzięki

Cytat:
Cześć dziewczyny, przepraszam ze nic nie napisałam po czwartkowym UP i nie odnosze sie do Waszych wiadomosci.

Z Maluchem wszystko Ok - potwierdzony chłopak, 500g żywej wagi ze stopka 4cm Niestety czwartek to tez dzień złych wiadomości. Wylądowałam na L4 z podejrzeniem niewydolności szyjki macicy. Szyjka ma 2.5cm. Póki co dostałam luteinę, zwiększona dawkę DHA i magnez. W poniedziałek nam się zgłosić na IP o 8.00 - zbadaja mnie w szpitalu i podejmą decyzję co dalej - być może założą szew albo pessar. Jestem przerażona bo czytam ze żadne z tych rozwiązań nie jest w 100% skuteczne i niesie ze sobą pewne ryzyka. Najpewniej czeka mnie też leżenie juz do końca ciazy a ja już po 3 dniach się czuje jakby mnie pociąg przejechał
Ovejita, będzie dobrze, trzymaj się. Wiem, że to tylko takie słowa, ale dobrze, że lekarz wcześnie zdiagnozował problem, jak widzę po ostatnich postach, to nie wszystkie mają badanie szyjki w standardzie, więc możesz się uznać za farciarę. A póki co nie ma co czytać opinii i różnych dziwnych historii w necie tylko zaufać lekarzowi i spróbować znaleźć jakieś pozytywy. Po pierwsze: dziecko zdrowie, po drugie: odpoczniesz i to tak w każdym calu. Trzymam kciuki za was!

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Ja teraz kupiłam, mandarynki, śliwki i nektarynki.
Ale to zjem jutro teraz pochłaniam bagietke z pasztetem.

Ja kupuje, taki zwykły na komode. Załącznik 7458526

Blanko, ja też właśnie chciałam taki na komodę, bo jednak nie podobają mi się te komody dziecięce, ale z tego, co patrzę, to przeważnie te komody mają za wąski blat albo są za niskie, żeby służyły za wygodne miejsce do przewijania. Masz już jakąś komodę na oku?

Dziewczyny, zobaczcie co można na alli kupić:

https://pl.aliexpress.com/item/Helen...ddresstype=600

Mam nadzieję, że nie wytnie linka, kurteczka jest przepiękna i podobno dobrej jakości (ktoś na grupie fb pisał), ale oczywiście jest mocno DZIEWCZYŃSKA, więc tylko dla tych, które spodziewają się małych księżniczek

I jeszcze na chwilę wrócę do książeczek: ja miałam całe mnóstwo książeczek i babcia cały czas czytała najpierw mi, a potem ze mną i uważam, że to zdecydowanie wpłynęło na mnie, moją wyobraźnię i osobowość. Przeglądałam ostatnio książeczki w sklepie i w księgarni i widziałam dużo takich z samymi obrazkami. Pewnie są świetne, żeby zainteresować takie maleństwo, ale ja najbardziej mięknę na widok klasycznych baśni, na których mnie chowano, polskich bajek i legend oraz wierszyków. I myślę, że zwłaszcza te ostatnie mogą być interesujące na początek, ze względu na rytmiczność - to może przyciągnąć uwagę dziecka. Myślałam też (a właściwie tż podrzucił mi ten pomysł) o audiobookach z jakimiś fajnymi głosami lektorów

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-05, 09:00   #1436
Elaaaa
Wtajemniczenie

Witajcie!

U mnie zawsze gin zawsze sprawdza szyjke na fotelu palpacyjnie, ostatnio też USG dopochwowo i przez brzuch już oglądaliśmy dziecia. Moja miała tydzień temu jakoś 4cm

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
Mi się zdarza prawie co dzień przy połykaniu tabletek.. jak czuje zapach takich ziołowych, co biorę na pęcherz to mnie tak naciąga, z dniem mogę połknąć kolejnych..

Ovejita trzymam kciuki i daj znać co powiedzą w szpitalu!

Zua kciuki

Stary 2018-03-05, 09:03   #1437
pola25
Zakorzenienie

Zua kciuki za dzisiaj!!!!

xXBlankaXx, Odowska , Zgrusia powodzenia na wizytach.

Miłego przedpołudnia ,zmykam do koleżanki!

Edytowane przez pola25
Czas edycji: 2018-03-05 o 09:41
Stary 2018-03-05, 09:51   #1438
ovejita
Wtajemniczenie

Hej,
Wróciłam z IP. Mamy dobrą tendencję bo szyjka nieznacznie się wydłuża. Dziś miała 27mm ale podobno to najkrótszy możliwy pomiar i chyba można byłoby coś jeszcze wyciągnąć. W badaniu na fotelu dalej bez zmian - szyjka twarda, zamknięta.
Dalej mam leżeć, zakaz współżycia + luteina. Na razie bez szwu ani pessara. Kontrola na IP w czwartek.

Jutro pójdę jeszcze do tego drugiego lekarza. Zobaczymy co on powie. Wówczas podejmiemy też decyzje który będzie tym prowadzącym i w którym szpitalu będę rodzić.

ovejita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-05, 09:54   #1439
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej,
Wróciłam z IP. Mamy dobrą tendencję bo szyjka nieznacznie się wydłuża. Dziś miała 27mm ale podobno to najkrótszy możliwy pomiar i chyba można byłoby coś jeszcze wyciągnąć. W badaniu na fotelu dalej bez zmian - szyjka twarda, zamknięta.
Dalej mam leżeć, zakaz współżycia + luteina. Na razie bez szwu ani pessara. Kontrola na IP w czwartek.

Jutro pójdę jeszcze do tego drugiego lekarza. Zobaczymy co on powie. Wówczas podejmiemy też decyzje który będzie tym prowadzącym i w którym szpitalu będę rodzić.

Super to dobre wiadomości

Stary 2018-03-05, 10:02   #1440
MalaGosia88
Zakorzenienie

Cytat:
Hej,

Uff, wiadomość, że nie jest gorzej to bardzo dobra wiadomość. Oby tak dalej!

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości