|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.III
Hej, od wizyty mnie tu nie było :P
Póki pamiętam, Aandra, Ty robiłaś pompony? Super są, aż myślę, czy córce na urodziny zrobić ![]() Dorka gratki mieszkania, 2 razy większy metraż na pewno robi różnicę! Folinka, najlepszego dla Synka, 12 lat, jejuuuuu, moja pierworodna będzie mieć 2 lata za 2 miesiące :P Blanka, odpoczywaj, leż, ja nie wzięłam do siebie tego leżenia w 1 ciąży to potem leżałam w szpitalu miesiąc z wcześniakiem A była piękna pogoda, kuzynki chodziły na spacery zaraz po powrocie do domu, a ja ryczałam w szpitalu, bo nawet nie wiedziałam kiedy wyjdę. A Młoda w inkubatorze Regularkate, ja nawet jeszcze nie mam skierowania na krzywą. Niby będę robić prywatnie, bo wole w mojej przychodni blisko domu siedzieć te 2 godziny, ale domyślam się, że nawet tam jak jestem w ciąży bez skierowania mi nie będą chciały zrobić, bo to jednak duże obciążenie i musza wiedzieć, że nie ma przeciwskazań. Swoją drogą zastanawiam się czy nie przejść na dietę cukrzycową. Od wizyty do wizyty przytyłam 3 kilo, już widzę jak moja ![]() Laski, dziś na c&a -20% na artykuły dziecięce, ja już wydałam 200 zł, no masakra. Po tych zakupach już tylko lump, na serio |
|
|
|
#4112 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4113 | |
|
Zadomowienie
|
Gratuluję studniówek
![]() A jeszcze termometr. Ja mam taką żyrafkę co się wrzuca normalnie do wanienki i bardzo jestem z niej zadowolona, bo jestem z tych ciepłolubnych i na siebie to leję wodę 40 stopni, więc nie wierzę swojemu łokciowi :P Teraz już się trochę starła, więc sobie kupię jakiś inny, 5 zł to nie żal kupić ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Cytat:
Teraz muszę się tylko umówić do mojego gina, bo ten ostatnio na zastępstwie był słaby
|
|
|
|
|
#4114 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
byłam kilka lat pod rząd, ostatnio ze względu na pracę 3 lata przerwy i w tym roku znów miałam jechać, a wyszło jak wyszło---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
tyle mam na swoje usprawiedliwienie, że są to już rozmiary 68 ( a tak są trochę większe). No wychodzi taniej niż w Lidlu
Edytowane przez emma90 Czas edycji: 2018-03-28 o 12:17 |
||
|
|
|
#4115 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nigdy nie bylam na festiwalu takim duzym muzycznym. Za czasów studenckich chodzilam na koncerty lokalne, i dwa razy bylam na koncertach - raz na Serju Tankianie i raz na wyczekanym przeze mnie koncercie System Of A Down - moj ukochany zespół
pamietam jak w styczniu 2013 roku ruszyla sprzedaz biletów, to w empiku bylam pierwsza w kolejce żeby je kupić, a i tak nie bylo gwarancji, że uda sie kupic haha. Zespół nie koncerowal w Polsce chyba 12 czy 13 lat, bo mieli nieprzyjemna sytuacje gdy grali jako support dla Slayera na poczatku swojej kariery. Fani Slayera ich wygwizdali i obrzucili różnymi rzeczami, także ten koncert w 2013 roku to bylo wydarzenie dla fanów.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4116 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4117 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4118 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam na kilku koncertach, ale jakoś nie pałam miłością do takich wyjść
![]() Za to w połowie sierpnia jedziemy w końcu do Energylandi już się nie mogę doczekać jeszcze będzie fajna pogoda to i atrakcje wodne można wypróbować, mama dostanie wózek z Nina i przynajmniej jej się nudzić nie będzie, bo ona za takimi miejscami nie przepada. Jedziemy z moimi rodzicami, kuzynka, jej narzeczonym i ciotka z wujkiem. Może zostaniemy na weekend tam ![]() Zajdlam w końcu ta moja wyczekana jajecznice z pomidorkiem, wzięłam długa kąpiel, od razu lepiej się czuje teraz kawka i chyba już wybrałam ciasto jakie zrobię na święta. Sernik z marcepanem Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4119 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardziej to ona się odstawiła niż ja ją Od czasu jak o tym pisałam to już jej nie karmiłam ani razu. Myślę, że ciąża odegrała tu klasyczną rolę czy to była zmiana smaku mleka, czy spadek ilości mleka (z czym i tak się borykałam z różnych powodów), tak czy siak Lidusia nie chce już piersi. Na szczęście mleko z kubka uwielbia. Jakoś w ogóle nie spodziewam się, żeby jeszcze chciała jak Benio będzie jadł. Ona jeszcze jest na tyle mała, że szybko zapomina. Jak widziała smoczka u kolegi dwulatka (niestety chodzi z nim cały czas...), to nie reagowała, a jeśli już to lekko zdziwiona patrzyła (żeby nie powiedzieć zdegustowana ), jak przy stole wyjął go z buzi i położył obok siebie.A jak u Ciebie sytuacja z kp? Cytat:
No jest to już kawałek życia A jaka duma mamusi! Sporadycznie tylko łobuz Cytat:
![]() DSC_0046.JPG
2006.03.28 ur. Maksymilian 2012.05.15 ur. Kajetan 2017.01.02 ur. Lidia 2018.07.05 ur. Beniamin Edytowane przez folinka Czas edycji: 2018-03-28 o 12:46 |
|||
|
|
|
#4120 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4121 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeden dzień to mało! W pierwsze używał bardziej mąż z Maksem, a ja z Kajem i Lidką w brzuchu na spokojnie. W drugie on bardziej z dziećmi, a ja znowu z Maksem szalałam! Pewnie jak Kaj podrośnie za 2-3 lata, jak będziemy w Pl to sobie znowu nie odmówimy.
|
|
#4122 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szkoda, że mój mąż ma w ogole odmienny gust muzyczny, i raczej na taki komcert ze mna nie pojedzie, chociaz kto wie, moze jeszcze kiedyś. Jak ja szalalam za młodu na rockowych koncertach, nosilam glany i kostke na plecach, to mój mąż byl techno boyem z żelikiem ma wlosach hahahah Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4123 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że damy radę to tylko niecałe dwa dni, a jej będzie chyba obojętne czy śpi w wózku jeżdżąc po naszych ulicach, czy jeżdżąc po Zatorze, domki też są blisko, więc jak coś zawsze można zrobić przerwę i wrócić do domku,odpocząć, wyciszyć się, no i nie planujemy całych dni spędzać w Energylandii wszystko z głową. Moj brat miał 3 tyg i jechaliśmy na Słowację na tydzień ![]() Więc taka Energylandia to nic ![]() No ale gdyby było coś nie tak, to tylko 2,5h drogi, wsiadamy w auto i wracamy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2018-03-28 o 12:55 |
|
|
|
|
#4125 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale tak sobie przypominam, że to normalne w ciąży, może nawet od siary bardziej i nie należy tego jakoś usilnie wymywać.Ja też sobie tak myślę, że po prostu przyszła na to pora i fajnie, że odbyło się to naturalnie i bez przykrości. Widzisz, a u mnie właśnie piersi zupełnie lekkie. Może trzy dni jakiś minimalny ucisk miałam.
|
|
#4126 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Cytat:
i koniecznie pochwal się sernikiem |
||
|
|
|
#4127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zawsze coś wypadało.Ale byli znajomi, moi rodzice i bardzo zadowoleni, mega zabawa więc już się nie mogę doczekać ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4128 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Polu, brałam Ascofer przez m-c w dawce 2 tabl. 3xdziennie, teraz biorę Ferrum 1xdziennie i zobaczymy jak wyniki. Od początku ciąży parametry ani drgną, mimo że nie jem w ogóle mięsa i myślę, że choć wyniki nie powalają, to hemoglobina nie spada dzięki chlorelli, którą biorę od początku ciąży niemalże.
Cytat:
Mój ostatnio zapytał, czy może pojechać na zlot na rozpoczęcie sezonu motocyklowego, to prawie się zaplułam po pas. I jeszcze mówi, że mogę dołączyć, ale samochodem. Pfff..... Ale pozwoliłam, pozwoliłam... co dobra żona, to dobra żona ![]() P.s. czemuż twe koty bezzębne?? Bo ja bym chętnie jednego zębów pozbawiła - kilka dni temu odrobaczałam gnidę, to tak mnie dziabnęła, że sama z wrażenia ugryzłam się w język ![]() Cytat:
Odowska, grafika z kotem mnie urzekła A co do listy imion od mamusi - ja bym powiedziała, że nie brała udziału w procesie tworzenia, to niech na ostatnim etapie też się nie wcina. No jak tak można.... Już rozumiem jakaś delikatna sugestia, ale LISTA?! Cytat:
Sandam, trzymaj się, to już ostatnia prosta. Ciesz się, że masz przynajmniej takich cudownych rodziców, bo teściowe to tam druga liga lepiej tak niż odwrotnie!Cytat:
Patrycja, właśnie wczoraj położna mówiła, że w ciązy nie można moczyć nóg w gorącej wodzie. Nie zapytałam dlaczego, ale dziś tak dumam i dumam i pewnie chodzi o to, żeby nadmiernie nie podnosić temperatury ciała, bo może to doprowadzić do poronienia. Ale muszę o to jeszcze dopytać lekarza... Cytat:
Cytat:
SOAD Tak w ogóle to byłam wczoraj na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia i w załączniku wrzucam wam skan z mini-informatora z wczorajszych zajęć. Myślę, że może to którąś z was zainteresować. Dużo ciekawych rzeczy mówiła położna, dodatkowo pewne rzeczy zaczęły mi się układać w głowie - odnośnie porodu zwłaszcza, bo to był wczorajszy temat. Generalnie to, co najważniejsze, jest na liście, jakby któraś z was była ciekawa szczegółów, to pytajcie. Napiszę tylko o aktywności dzieci, bo wielokrotnie pojawia się tutaj ten temat. Zatem położna powiedziała, że oczywiście trzeba liczyć i pilnować ruchów dziecka, ale ważny jest zdrowy rozsądek. Każda z nas na tym etapie powinna już znać mniej więcej nasze dziecko, tj. zwłaszcza jego pory aktywności i tym się kierować. Jeśli w ciągu dnia jesteśmy zabiegane i nie słyszymy maleństwa, to warto wieczorem wciągnąć coś słodkiego, położyć się i poczekać na reakcję. Jeśli nasze dziecko jest zazwyczaj dość spokojne i nagle zaczyna się gwałtownie poruszać, to: poczekać 3h, jeśli w tym czasie się nie uspokoi - jechać na izbę. Wspominała, że zdarza się, że dziecko bawiąc się pępowiną, ściśnie ją za mocno. W efekcie - lekkie podduszenie, stąd zdarzają się gwałtowne ruchy. Zazwyczaj nie jest to nic groźnego. No i to chyba tyle w temacie. Podsumowując: jeśli wasze dziecko cały czas jest mały diabełkiem - to takie jest, jeśli jest spokojne i nieczęsto serwuje kopniaki - to też nic złego. Jeśli pojawiają się zachowania odbiegające od normy - obserwować, ale nie panikować. |
||||||
|
|
|
#4129 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas było trochę podobnie - bo ja też taka mroczna, a on bardzo neutralny, ale z mrocznymi inklinacjami. Choć preferował pocinać po mieście w najaczach itp.
|
|
|
|
|
#4130 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z 2-3 mies dzieckiem znacznie łatwiej jeździ się na wakacje (zwłaszcza z piersiowym dzieckiem, o tym przynajmniej mogę powiedzieć z doświadczenia) niż np z 8-10 mies. Żeby tylko nie było upału i słońce nie prażyło, to luz.
|
|
#4131 | |
|
Zakorzenienie
|
A to ja jestem wierna kulturze rapu, hip-hopu
![]() Moj M. Też ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- Cytat:
![]() Jak będzie upał to wiadomo, że inaczej ogarniemy temat, mała zostanie z mama w domku, ja będę dobiegac na karmienie, z resztą to nie jest tak że mała zostawię mamie na całe dwa dni i pójdę w tany haha .. Ale myślę, że wszystko się da ogarnąć ![]() A jak mała będzie pokroju mojego brata, albo mnie i będzie ogólnie grzeczna to myślimy, aby odwiedzić jeszcze Kraków na 2-3dni, ale to narazie takie luźne rozmowy.. Zobaczymy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4132 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
on uwielbia łowić ryby, ja szczerze mówiąc też 😂 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- A te ciasto mam w planach zrobić ![]() https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-marcepanowy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4134 |
|
Wtajemniczenie
|
Summer no mój mąż teraz zrobil sie taki neutralny, wcześniej to sie bawił na dyskotekach, laski obracal haha, ale usidlilam go
zycie pisze dziwne historie. Patrze na dawną siebie, i predzej bym mu za mlodu z piąchy za dresy przydzwonila, niż sie z Nim zeszła ale jeżeli chodzi o gust muzyczny, to On teraz nie ma nic ulubionego, u mnie tez juz sie trochę zatarlo - dlatego ze nie mamy tego wspólnego. Dla przykladu ja jak jade autem, to muza musi byc moja i na prawde głośno, tak lubię. Za to mój mąż włącza radio i cicho, bo lubi słyszeć co sie dzieje wokół niego swoją drogą czesto mowi o tym, że z chęcią wybralby sie ze mna na koncert, żeby zobaczyc jak to jest pójść w pogo, ale ja to sie o niego boje haha ! Po takim koncercie nic juz by nie było takie samo ![]() A co myslicie o podróżowaniu z takim Maluszkiem w okresie np wrzesien - październik ? Ja myslalam o tym, ale nie wiem czy to juz nie za zimno i troche sie obawiam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
8.10 więc ja jestem jak najbardziej za,przecież wtedy wcale nie jest jakoś strasznie zimno.. Z resztą ja wychodzę z założenia, że dobrze ubrane dziecko, porządny śpiworek na zimę i nie ma zmiłuj ![]() No chyba że będzie dużo na minusie.. Ogólnie jest za podróżowaniem, ale ja tylko po Polsce z tak małym dzieckiem nie mówię bardzo dobrze w obcych językach i ta bariera językowa mnie odstrasza. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2018-03-28 o 13:27 |
|
|
|
|
#4136 |
|
Zakorzenienie
|
Summer dzisiaj leżę,tylko zeszlam.zrobic śniadanie,teraz obiad-bedzie trochę fit,kasza jęczmienna,filet z indyka i brokuły na parze+obowiazkowo natka.
Jest poprawa,będę brala te leki i zobaczymy....Jeśli się pogorszy,to zadzwonię. Moje dziecko,jakie aktywne w brzuchu. Folinka sto.lat dla Synka. Edytowane przez pola25 Czas edycji: 2018-03-28 o 13:30 |
|
|
|
#4137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odpoczywaj!U mnie ten magnez powiem szczerze, że chyba działa. Nospe biorę tylko raz dziennie ok. 15.00 Obserwując swój organizm wydaje mi się, że jednak ten magnez wystarczy i ta nospa 1tabl. Jak coś to zawsze mogę wziąć druga. Moja też aktywna, czkawke ma biedna... Tak mi jej szkoda 😂 a wiem, że dla niej to nie jest strasznie uciążliwe i ja nie boli. A mi jej żal ![]() Właśnie Folinko, najlepsze życzenia dla synka Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4138 | ||
|
Zadomowienie
|
Dobra! Teraz co tam pamiętam jeszcze z ważniejszych...
Blanka, pola, trzymajcie się, żadnych mi tam akcji skurczowych! Jak tak się robi Wam sporo skurczy, to już nie ma żartów. Proszę słuchać lekarzy! Ale być dobrej myśli ![]() Blanka, gratki studniówki ![]() Cami, moim zdaniem u większości kobiet ciężko te skurcze przegapić. To nie jest taki twardy brzuch jak byś się obżarła czy po prostu tak ciążowo ciężki i napięty. To jest naprawdę twardy jak kamień i jakby Ci obręcz brzuch ściskała. Jeśli masz takich skurczów 5 w ciągu godziny czy dnia to luz, to nawet dobrze, że są. Ale jeśli masz 5 rano, 5 w południe i 5 wieczorem i tak przez kilka dni, to już trochę gorzej. Warto zapytać o opinię lekarza.Ciekawe, że przy kwestii kosztów ślubu żadna z Was nie wspomina, że to bardziej zwyczaj, że rodzice panny młodej wyprawiają wesele - wydają córkę Moja rodzina to czasem taka bardzo tradycyjna jest (choć ja już zupełnie inaczej), nie zawsze w dobrym tego słowa znaczeniu, ale moja mama bardzo chciała mi zrobić w miarę normalne wesele (ja i tż po części z powodów finansowych chcieliśmy tylko skromny ślub i obiad). Mówiła, że jej rodzice wyprawili wesele i teraz ona chce swojej córce. U teściowej było bardzo krucho z kasą i nikt poza nią nie widział w tym problemu, że się nie dokłada. Coś tam organizacyjnie za to starała się pomóc. I wyszło takie nieduże miłe wesele na koniec ![]() Sandam, tak czy siak, skoro teściowie się nie angażują, to ten tekst, że nie ma pieniędzy, bo wyprawiają wesele był masakrycznie niesmaczny! Przy takiej dużej imprezie zawsze jakieś nerwy i smuteczki sie znajdą, ale mam nadzieję, że powoli do przodu wszystko dobrze pójdzie i najważniejsze - efekt końcowy będzie udany i Wasz wymarzony ![]() Co do książek ja właśnie zaczęłam czytać Tolkiena po latach odkładania ![]() Ja dalej ciągle w biegu. Wczoraj zakupy, wieczorem nie odpuściłam już basenu, dlatego tort późnym wieczorem czy już można powiedzieć prawie w nocy robiłam. Dziś zaliczyliśmy nasze tradycyjne urodzinowe śniadanie w restauracji. Wszyscy pojedli po kokardki tak, że nawet odmówili ceremonii z tortem po powrocie. Przed moim wyjściem do pracy musimy, szkoda że mi urlopu nie dali ![]() A ja się nie mogę doczekać tortu, bo od lat tej masy jabłkowej nie robiłam, a od dziecka była to moja ulubiona ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Cytat:
Ogólnie zgadzam się z Blanką co do wyjazdów z głową w każdej porze roku Cytat:
|
|
#4139 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chyba nie mam czegoś takiego jednak o czym piszesz a wizyta we wtorek to popytam ginke Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4140 |
|
Zadomowienie
|
Torcik dziś taki zwykły mamy. Taki Maksiu zamówił.
DSC_0047.JPG Jakbym już miała się chwalić, to raczej tym np z 1ych urodzin Lidki. Zresztą Kajowi też go robiłam na 1sze urodziny, bo jest pyszny i delikatny, a Maksowi na komunię tylko z innym przystrojeniem. Przepis jest z neta jakby ktoś chciał. I biszkopt z tego przepisu jest super, rośnie piękny bez proszku do pieczenia. Jest trochę zabawy, ale warto._20180328_123927.JPG Ja nie przepadam specjalnie za gotowaniem, to tylko z obowiązku robię, a z pieczenia to lubię tylko zjeść efekt końcowy
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:04.

A była piękna pogoda, kuzynki chodziły na spacery zaraz po powrocie do domu, a ja ryczałam w szpitalu, bo nawet nie wiedziałam kiedy wyjdę. A Młoda w inkubatorze

A poza tym jeszcze jedna kapela, którą strasznie bym chciała zobaczyć. Śmiałam się, że i tak pojedziemy, urodzę pod sceną najwyżej, to Bruno będzie chrzestnym 

Też chyba poczekam do po świętach.
tyle mam na swoje usprawiedliwienie, że są to już rozmiary 68 ( a tak są trochę większe). No wychodzi taniej niż w Lidlu