|
|
#1321 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. IV
Dzień dobry!
Witam się z 3 z przodu świętujemy 30+0 ![]() Ja juz się obudziłam, ale jeszcze poleguję w łóżku dziś s planach spotkanie z koleżanką która ma termin na początek czerwca, krótki spacer i prasowanie ![]() Emma, za wizytę!Kropka gratuluję odbioru wózka i super gratisów!KarolinaK , współczuję mdlosci- niestety czytałam ze s III trym. lubią wracać Co do pieluch wielorazowych, to ja nie będę praktykować |
|
|
|
|
#1322 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny!
![]() Emma, Bursztynek kciuki za wizyty! Czekamy na wieści ![]() Dorka słyszałam coś o tych witaminach, ale nie weryfikowałam tego, nie wiem czy to czasem nie powielany mit jakich wiele ja mam marną dietę, więc wolę te witaminy jeść ![]() Norciu, ja nie kupuję na razie nic z tych leków na kolki. Jak się będzie działo, to będziemy szukać sposobu ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1323 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za kciuki
![]() w temacie chusteczek do pupy będziemy używać tylko waterwipes, na pewno na początku i poza domem. Jeśli uda mi się to chciałabym używać samych wacików i wody już mam 4pak ich w koszyku Gemini
|
|
|
|
|
#1324 |
|
Zakorzenienie
|
Norciu ja kupiłam biogaia protectis baby (w gemini)
Monya co u Ciebie? Emma też kupiłam waterwipes
|
|
|
|
|
#1325 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny niestety nie daje rady czytać z telefonu wzrok coraz gorszy w ciąży mnie to męczy więc bez odnoszenia się do postów jest ogólnie ok czekam na obchód i czy i kiedy mnie wypisza. Mam zdiagnozowana cukrzycę no i dostałam sterydy na rozwój płuc maluszka bo jest ryzyko porodu przedwczesnego A mały waży ok 900 gram. Trzymajcie kciuki buziaki
|
|
|
|
|
#1326 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pola, to rzut beretem, zapraszam w odwiedziny Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
P.s. wiem, gdzie leży Warmia, ale że to już Rosja, to nie wiedziałam Emma, powodzenia dziś, ależ ci zazdroszczę!!! Bursztynku - dla ciebie również, bo widziałam, że tj. Emma masz dziś USG III trym. A ja muszę do jutra czekać ![]() Odnośnie pieluch wielorazowych - to jest fajna alternatywa dla pampersów, niezależnie od tego, czy dbamy o pupę malucha, czy o naszą Matkę Ziemię i ja bym chciałam spróbować. Obawiam się jednak, że przy 3 srajdach czworonożnych, czwartego mogę już nie ogarnąć. A chusteczki - tylko na wyjścia, chyba będę kupować Rossmannowe, sugerowałam się sroką, a w domu to tylko waciki nasączane wodą albo jakimiś ziołami (rumiankiem??). Dziewczyny, mam taki problem... I gnębi mnie to od kilku miesięcy. Bo w ciąży nie powinno się leżeć na plecach, a ja za każdą pobudką w nocy leżę na plecach. No, zasypiam na boku, a budzę się na plecach i czasami nawet w takim półśnie czuję, że leżę na plecach. Mam wyrzuty sumienia i zastanawiam się, czy to może wpłynąć negatywnie na małego? Bo zdarza się to noc w noc, przypuszczam więc, że przesypiam co najmniej kilka godzin w tej pozycji :/ ---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- Cytat:
|
||||||
|
|
|
|
#1327 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#1328 |
|
Wtajemniczenie
|
Norcia ja w koszyku mam espumissan
Emma powodzenia ma wizycie ! Kciuki ! Ovejita witamy z trojeczka z przodu ! ![]() Monya caly czas kciuki zaciśnięte ! Summer a co zlego jest w spaniu na plecach ? Ja dzis bede robic segregacje ubranek czeka mnie armagedon, ale musze wiedzieć ile czego mam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1329 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1330 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pola a jak az sie czuje z obojczykiem? Wraca sił? Macie juz kogos do pomocy?jak dajecie sobie radę? Cytat:
A Wy mówicie tych chusteczkach tej firmy waterwipes??? Tez chciałam je ostatnio kupic tylko ze w pokoiku nie mam jeszcze mebli a jest słoneczny wiec wstrzymam sie. Pamiętajcie zeby je trzymać w cieniu i lepiej w zimnym bo wysychają. A została na, jeszcze chwila. Cytat:
Norka ja nie umiem inaczej niz na plecach zasypiać. I tak zasypiam tak sie budzę. Chyba calutką noc tak śpię... wiem ze nie powinnam ale nie umiem inaczej. Ta poduszka co kupiłam jest mega fajna codziennie z nia śpię ale mało uzywam do spania na boku wlasnie, tylko na plecach. I dlatego tez zdecydowałam sie na te materacyki dla maluszka. Cos takiego... widziałam to w sklepie ostatnio i czytam opinie z amazon ze jest bardzo fajny. ImageUploadedByWizaz Forum1524726465.020512.jpg |
|||
|
|
|
|
#1331 |
|
Zakorzenienie
|
Karolina współczuję tych mdłości, jakiś koszmar. Dla mnie to był najgorszy etap ciąży:/
Zua gratuluję udanej wizyty ![]() Ovejita brawo, jak już tu się roi od 30tek Dorka też słyszałam taką opinię, ile w tym prawdy nie wiem. W każdej ciąży brałam witaminy i najcięższe dziecię miało 3400 , tylko też kwestia, że ani razu nie donosiłam do terminu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1332 |
|
Wtajemniczenie
|
Dorka super, że wszystko ok z Maleństwem!
Karolina przykro mi, że nadal trzymają Cię mdłości... Jesteś chyba tym rzadkim przypadkiem, gdzie mdłości nie mijają po pierwszym trymestrze... A gadałaś o tym z położną/ lekarzem? Może to ma inne podłoże? Pola ja też chodzę ciągle głodna. Budzę się rano z takim strasznym głodem, że muszę przynajmniej jogurt zjeść, bo czuję że nie wytrzymam do momentu, aż zrobię sobie porządne śniadanie... Pozytywna Ściskam Cię! Przyjdzie znów fajny okres! Chcesz pogadać o tym, co się aktualnie dzieje? Cambria kciuki są już w gotowości na piątek! U mnie teżMały rozpycha się i jak już myślę, że wiem co gdzie ma, to nagle zaczyna się wiercić z jakiejś dziwnej strony Taka dosłownie wiercipięta- wierci pewnie swoją piętą gdzie popdanie ![]() Odowska ja wiem, że każdy dzień w brzuszku liczy się dla naszych dzieci. I pewnie większość z nas urodzi w terminie albo po- tak zazwyczaj jest z pierworódkami! Ja tam nie zamierzam wyganiać Małego, bo jakoś mam wizję, że sam powinien zdecydować, kiedy wyjść! Byle naturalnie, bez wywoływania i cesarki. I najlepiej w 2godziny ![]() Co do pieluch wielorazowych to mam Twoje wywody zapisane ![]() Zua gratki za udaną wizytę! Zdecydowaliśmy się na Espiro Next Avenue w kolorze Grey Dove. Jest cudowny Pewnie za chwilę złożymy go, żeby się nie kurzył, ale jakoś nie mogę się na niego napatrzeć!Dziewczyny a macie jakieś wiarygodne źródło co do tej suplementacji i wagi urodzeniowej? Bo jak dla mnie na chłopski rozum to taka sytuacja może mieć miejsce, jeżeli coś jest przedawkowane. A z drugiej strony nasi rodzice nie brali witamin i my też urodziliśmy się w większości zdrowi i z odpowiednią wagą... Monya Summer ale robisz smaki z tymi szparagami Może znajdę dzisiaj na prmo i zrobię sobie na kolację ![]() Co do spania na brzuchu to teoretycznie nie powinno się spać, ponieważ ciężar macicy może uciskać naczynia/ aortę przez co Dzidzi może być niedotleniony. Ale nie wiem jak długo trzeba byłoby leżeć tak, żeby doszło do tego niedotlenienia. Może spróbuj zablokować się poduszkami? Ja mam tę poduszkę U i czasami jak już nie mogę spać na boku, to opieram się plecami o drugą stronę poduszki i niby leżę na plecach, ale jestem wsparta i nic mnie tam teoretycznie nie uciska. Nie wiem, czy dobrze to wytłumaczyłam Zrób sobie może taki wałek z koca albo poduszek, i połóż wzdłuż ciała za plecami- może to coś da?Kurczaki a ja za to dzisiaj budziłąm sięco chwilę przez polące biodra. Leżę na boku, co powoduje że biodra robią się obolałe i rano mam wręcz problemy z chodzeniem... Materac mam dość dobry i nigdy nie narzekałąm na niego... Może to już kwestia ciężaru i ucisku?
|
|
#1333 |
|
Zakorzenienie
|
Kropka ale bryka
️.No jak pytam położnej to mi mowia ze mina a to po 15 tygodniu, pozniej po 18 pozniej po 20... juz przestałam pytać bo mi nie mijają jakos wcale 🙁. U mnie jak zacznę dzien z owsianka to od razu mam lepszy humor, kocham owsiankę z owocami ️ ️ ️. A teraz w ciazy to juz w ogole mam wrażenie ze maluszek codziennie rano wola „owsianke!!! Owsianke!!!” ![]() ![]() ![]() ImageUploadedByWizaz Forum1524727850.610490.jpg |
|
|
|
|
#1334 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Mamusie! Chciałam grzecznie się przywitać, a popiszę z Wami później, bo trochę spraw jest do zrobienia.
U mnie na obiad dzisiaj papryka faszerowana kaszą (jeszcze nie wiem jaką) i indykiem. Po prostu ciekawi mnie jak mi wyjdzie i temu robię. A że będę robiła pierwszy raz, to...
|
|
#1335 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja robię często ale z ryżem i mięsem też z indyka Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#1336 |
|
Zadomowienie
|
Za mną okropna noc chyba najgorsza w tej ciąży. Było mi za gorąco, jakoś tak ciężko brzuch kłuł - ale to bardziej od przejedzenia. 2x zmieniałam miejsce do spania. Ale w końcu chyba ok 3 zasnęłam- i tu doceniam ze nie muszę wstać do pracy, poza tym poczytałam książkę w nocy- to tez niezłe. Dziś postanawiam mniej jeść, więcej chodzic. Co do pieluch to ja zamierzam tak pół na pół używać jedno i wielorazowych. Nawet nie tyle ze względu na skore dziecka a ze względu na produkcje śmieci i ekologię. Poczytałam na tych wszystkich stronach i mniej więcej mam pojęcie co kupić, ale dziewczyny jak będziecie kupować to wklejcie chociaz zdjęcie albo w skrócie napiszcie jakie ilości kupujecie. Natomiast uważam i widzę z własnego doświadczenia ze nawilżane chusteczki robią dużo złego. Może jak skóra jest zdrowa to nic się nie dzieje. Ale jakieś małe zaczerwienienia, zadrażnienia są częste i wtedy użycie chusteczek nawilzanych to wszystko nasila. Wiec ja kupuje tylko waterwipes a tak to czysta woda. W ogóle teraz zalecenia do pielęgnacji są takie bardzo minimalistyczne- jak najmniej chemi. Mam nawet taki artykuł medyczny z zaleceniami, jak chcecie to wam wrzucę zdjęcia. Generalnie kąpiel dopóki dziecko nie raczkuje to 2x w tygodniu, chyba ze dla wyrobienia rytuałów wtedy codziennie ale szybciutko, żadnych emolientow jeśli skóra nie jest atopowa, do mycia płyn jak najmniej chemii albo kostka myjąca takie mydło bez mydła i w zasadzie tyle. I w praktyce to się bardzo sprawdza- ile ja zawodowo widziałam trądzikowej niemowlęcych, łojotokow zaostrzonych emolientami lub co gorsza traktowanych jak alergia wiec jeszcze natluszczanych . Wiec ja kupuje tylko płyn z rosmana do mycia ewentualnie linomag do pupy ale tez nie na stałe używany i tyle. Reszta wyjdzie w praniu. Na tematy już po urodzeniu mogę Wam coś poradzić bo to moja praca
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1337 |
|
Zadomowienie
|
Witam się po ciężkiej nocy
![]() Praktycznie wogole nie spalam, tak bardzo mnie bolaly kości w całych nogach a od 4 ból głowy. Musiałam wsiąść tabletkę. Wstałam 6.30 żeby ogarnąć młodą do szkoły i potem jeszcze na godzinkę się położyłam. Ale czuję że dzień będzie ciężki. Kropka śliczny wózek co to za model?Karolina bardzo mi przykro z powodu twoich mdłości ale na pocieszenie już niedługo się skończą ![]() Monyaa życzę szybkiego powrotu do domu i do zdrowia oczywiście ![]() Pozytywnaj głowa do góry, będzie lepiej (i tak jak twój nick) pozytywnie podchodź do wszystkiego. Summer, Elaaaa dziękuję oczywiście się odezwę po wizycie.Emma powodzenia na wizycie ![]() Ovejita już 3 z przodu, ale ten czas leci. U mnie jutro się zacznie. Zua Rozalka rośnie super ![]() Miłego dnia wam życzę mamusie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1338 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
będę się stosować i co do kosmetyków i co do kąpieli, pediatrzy potwierdzają My już po u maluszka wszystko ok i mamy uwiecznioną pupę w 3D ![]() ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- ![]()
|
|
|
|
|
|
#1339 |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
brawo za wyniki
|
|
|
#1340 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wolę mieć, niż nie mieć. No i oczywiście profilaktycznie będę podawać dicoflor od poczatku Cytat:
Nie wiem czy śpię na nich cala noc, czy nie bo przecież się nie kontroluje podczas snu ogólnie podchodzę do tego bez wyrzutów sumienia. Jakoś spać muszę ![]() Kropka_nad_i super wózek ![]() Emma, super, że po usg III trym wszystko dobrze! Piękna fotka na pamiątkę ![]() Ja znów w nocy miałam skurcze przepowiadajace, ale tylko chwile. Czemu ta macica ćwiczy w nocy? Nie może w ciągu dnia... Czy to znak, że będę rodzic w nocy? ![]() Oczywiście żartuję. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#1341 |
|
Wtajemniczenie
|
Też w nocy śpię częściowo na plecach, w ciągu dnia często tak leżę, bo jest mi wygodnie
A od ostatniej wizyty maluch przybrał 294g w 2tyg! Wydaje mi się to całkiem sporo jedyne co to dzisiaj nie miałam badanej szyjki i teraz żałuje, że nie poprosiłam go o to dodatkowo. Następna wizyta dopiero 10 maja
|
|
|
|
|
#1342 |
|
Zadomowienie
|
Emma Świetne fotki masz na pamiątkę i super, że wszystko ok.
Kropka Pięknym wózkiem będzie się Twoje maleństwo woziło, moje ulubione kolory. Ja dziś po spotkaniu z położną na szkole rodzenia. Ogólnie 10 spotkań raz w tygodniu, oprócz przyszłego ze względu na weekend majowy, więc możliwe, że do końca nie pochodzę. Przy szkole rodzenia jest też fizjoterapeutka i prowadzi zajęcia przygotowujące do porodu i myślę się wybrać. Dziś ogólnie temat pielęgnacji noworodka wynotowałam sobie parę rzeczy może Was zaciekawią: - Do kąpieli najlepiej używać mydło szare (polecane aleppo do 20%)/ lub mydełko Bobas - Jeśli skóra wymaga nawilżenia polecane: kremy Allantan, olwika Hipp/ Baby dream (najlepiej jakby była sprowadzana z Niemiec lub Austrii podobno czym się u nas różni skład) - Do smarowania pupy maść Bepanthen - którą można też stosować na podrażnione brodawki -Sudocrem tylko na odparzenia, zaczerwienione miejsca, nie na zdrową skórę (odpowiednik sudocremu Polski: flodomax) -Ubranka i kocyki najlepiej naturalne: bawełna, len , bambus -Kikut pępowiny- sucha pielęgnacja, w przypadku objawów zapalenia (zaczerwienienie/obrzęk/brzydki zapach) użyć octenisept (można go też zastosować po porodzie na krocze jeśli było pęknięcie lub nacięcie, ranę po cesarskim cięciu), przy kąpieli uważać, żeby pępek był nad powierzchnią wody, -chusteczki nawilżane- tylko w trakcie podróży, spacerów i z jak najmniejszą ilością składników typu Waterwpies, a tak to używać ciepłej wody i płatków kosmetycznych do przecierania. -kąpiel niemowląt zaleca się do 2 x w tygodniu, w upały oczywiście można dla odświeżenia codziennie włożyć do wody, ale nie myć - do twarzy używać przegotowanej wody, reszta może być normalną -do prania polecane: płatki mydlane, płyn Dzidziuś -nowe ręczniki dla dziecka najlepiej wyprać przed użyciem min. 2-3 razy, żeby były bardziej chłonne, -na popękaną skórę w okolicach pachwin , czy szyi stosować posypkę allantan To taki skrót ![]() ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- A jeszcze odnośnie pampersów najbardziej poleca oczywiście wielorazowe naturalne. A z jednorazowych to ogólnie trzeba testować, ale jeśli chodzi o obserwacje uczuleń, podrażnień , chłonności to najlepiej wypadają Pampersy ,ale biała seria chyba to ta premium care.
Edytowane przez aaska92 Czas edycji: 2018-04-26 o 12:20 |
|
|
|
|
#1343 |
|
Zakorzenienie
|
Witam po długiej nieobecności, mam nadzieję, że już nie zniknę. Niestety nie dam rady wszystkiego nadrobić, za mało mam czasu w ciągu dnia.
Gratuluję wszystkich udanych wizyt, zdrowych maluszków i rosnących brzuszków. Ja sobie tak wkręciłam, że mały na pewno będzie chory po tej sytuacji z czadem, że nie dawałam rady was czytać, nie potrafiłam też się cieszyć z ciąży. We wtorek miałam usg III trym, młody waży około 1600 w 32 tc. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1344 |
|
Wtajemniczenie
|
Kropka, wozek jest przesliczny!!
Karolcia te Twoje owsianki to zawsze zrobią takiego smaka, mmmm. Anima, dziekujemy za cenne wskazówki odnosnie skóry. Wychodzi na to, że im mniej tym lepiej w przypadku dziecka. Emma, super że wszystko ok ! Rośnie mały łobuz a ta pupa to hmmmm, kawał jajek ![]() Asska, ważne informacje odnosnie pielegnacji ! Kurde patrze na wagi Waszych dzieciaków, to Rozalka na prawde hmmm trochę waży ale lekarz nic nie mowil, że za duzo czy coś.... mam mniej jeść czy co ? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1345 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
diety nie zmieniałam,ani nic po prostu teraz różnie te nasze dzieciaczki rosną. Jak lekarz nie mówił Ci nic, że jest za duża to się nie masz czym przejmować .
|
|
|
|
|
|
#1346 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Chłop jak nic ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
|
#1347 |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1348 |
|
Zakorzenienie
|
Kropka świetny wózek 😍
Karolnka, współczuję tak długich mdłości, ja miałam dosyć po kilku dniach. Emma mamy bardzo podobne zdjęcie klejnotów Szymka. Lekarz stwierdził, że chwali się nimi jak tylko może, bo co przesuwał aparat to ten się przekręcał i dupsko pokazywał. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1349 |
|
Raczkowanie
|
Dostanę dziś wypis 😊 leki do domu i za 2 tygodnie mam wracać do matki Polki. Dostałam też glukomenrr i muszę mieć dietę cukrzycowa Ale nie mam pojęcia co jeść jak macie jakieś przepisy zalecenie doświadczenia w cukrzycy ciążowej to chętnie poczytam bo powinnam wdrożyć to już A ja ani gotować nie umiem ani nie wiem co jeść. Będę wdzięczna za jakieś porady na maila monyaa@interia.pl. Na razie czekam na transport z łodzi więc wieczorem jest szansa że coś ogarnę poczytam A potem wybaczcie moje bycie off-line bo Marek będzie im mnie do 2 maja 😊 całuje Was i ściskam i dziękuję za Wasze wsparcie kciuki i ciepłe słowa 😙
|
|
|
|
|
#1350 |
|
Wtajemniczenie
|
Emma jakie foto!! Aaaaj super
rośnie synuś mamusi Kropka fura już jest! Elegancka! Madziara gratki i dla Ciebie! Odzywaj się Kurcze na boku nie, na plecach nie, na brzuchu tymbardziej czyli zostaje nam tylko prawy? A w życiu Synuś się buntuje jak coś nie tak i wtedy zmieniam pozycję, ale oprócz tego nie myślę o tym kompletne. Z moim spaniem, to wiecej siedzę w nocy niż śpię Monia super, że już do domku! : przytulam: Dziewczyny na pewno podpowiedza co jeść, dasz radę o tak tylko kawałek ciąży przed Tobą Marek czyli tata Twojego Mareczka? Oo to super, wybaczymy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Elaaaa Czas edycji: 2018-04-26 o 14:17 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.

świętujemy 30+0
za wizytę!
gratuluję odbioru wózka i super gratisów!

Z bulionem to nie, nigdy tak się nie bawiłam, ale chociaż.. Pamięć niesamowicie szwankuje. 
dziś 30+0dni, malutka zdrowa, waga 1563 g i wg wykresu który mam na wydruku jest to środkowy pułap czyli w normie
. Może za miesiąc pomęczę mojego gina żeby spróbował coś zrobić na pamiątkę. 

i ja bym chciałam spróbować. Obawiam się jednak, że przy 3 srajdach czworonożnych, czwartego mogę już nie ogarnąć. A chusteczki - tylko na wyjścia, chyba będę kupować Rossmannowe, sugerowałam się sroką, a w domu to tylko waciki nasączane wodą albo jakimiś ziołami (rumiankiem??).

Taka dosłownie wiercipięta- wierci pewnie swoją piętą gdzie popdanie 
Może znajdę dzisiaj na prmo i zrobię sobie na kolację 
A że będę robiła pierwszy raz, to...
.
co to za model?

Może pomyśl o jakimś leku na mdłości? Ja tym się ratowałam jak miałam serdecznie dość i pomagało. Lekarz mi przepisał.
ale lekarz nic nie mowil, że za duzo czy coś.... mam mniej jeść czy co ? 
Chłop jak nic
Odzywaj się