|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | |||
|
BAN stały
|
Dot.: Egzamin na prawo jazdy - pytania, relacje, trzymanie kciuków ;) cz. II
Cytat:
![]() jak z tatą jeżdżę to to samo.. obroty za wysokie, za blisko, za daleko, szybciej, wolniej, uważaj.. ale już się przyzwyczaiłam i nawet nie zwracam na to uwagi ![]() rozumiem że to jego autko.. no i dba jak o swoje dziecko.. a ja się ucze i jak mu nie pasuje to niech nie pozwala mi prowadzić.. no i kupi mi własne autko.. bo czymś jeżdzić muszę ![]() takie jest moje podejście ![]() Cytat:
zgadzam się w pełni..chociaż podczas swojej kadencji to tylko trafiam na tych co poza pasami wbiegają na ulicę.. i zwalniają ![]() a reszta jest spoko... oo jak miło ze strony tego pana.. ale Ty tez miałaś fajną riposte no u mnie chya też tyle się płaci.. było 40 a teraz 45.. bo kurs z 1200 do 1400 zdrożał... na szczęście załapałam się na 1200 ![]() Cytat:
i na pewno się uda!!! nie poddawaj się!!! szybko zapisuj się na nowy termin.. bo przecież później jak będziesz musiała czejkać to pozapoinasz i wyjdziesz z wprawy... będzie dobrze ładne to
|
|||
|
|
|
#4622 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję wszystkim za słowa otuchy, wiedziałam,że zawsze można na Was polegać
Mój problem polega na tym,że tak do końca nie jestem przekona, czy chcę w przyszłości siadać za kierownicą i prowadzić samochód. Wszystko, co ma z tym związek, strasznie mnie stresuje. Natomiast odpowiedzialność za bezpieczeństwo własne i innych- wręcz mnie paraliżuje. Prawdopodobnie ma to związek z wypadkiem samochodowym, który miałam 10 lat temu. Mam wręcz fobię na tym tle .W tej chwili czuję wewnętrzna blokadę. Czwartkowy egzamin w zasadzie był jednym wielkim nieporozumieniem. Bardzo się zdenerwowałam, ponieważ egzaminator zahamował za mnie w momencie, kiedy ja to już robiłam i doskonale wiedziałam,że muszę ustąpić pierwszeństawa samochodowi nadjeżdżającemu z drogi z pierwszeństwem przejazdu. Pomimo tego,iż mało znam Gdańsk, w tym miejscu z instruktorem byłam kilka razy. No cóż....zahamował przede mną, a interwencja równa się z przerwaniem egzaminu. Moje słowa w tym momencie brzmiały: "Dlaczego pan zahamował?! Przecież już hamowałam! Wiedziałam,że mam ustąpić". On na to: "Pani Anno, to ja zahamowałam pierwszy." No i po sprawie .Wiecie, co jest najgorsze? Oni mogą podobnie zachować się w każdej sytuacji na drodze. Zahamuje tam, gdzie wiesz,że trzeba to zrobić i ..........do widzenia ![]() Kaka, sentencje, które przytoczyłaś, dają wiele do myślenia. Szkoda,że na co dzień zapominamy o tym wszystkim.
|
#4623 | ||
|
Zakorzenienie
|
no niestety drogo, ale wiem, że bywa i drożej w innych szkołach
![]() Cytat:
![]() podejście masz baaaaardzo dobre ![]() piesi to plaga ![]() dziadek sympatyczny, ale nie zasłużyłam na taką pochwałę-nie zrobiłam tego parkowania sama ![]() a riposta...potem stwierdziłam, że mogłam powiedzieć "to proszę trzymać kciuki wieczorem 29 sierpnia, bo każde będą na wagę złota " no ale byłam zniesmaczona swoją nieporadnością i musiałam dać temu jakiś wyraz![]() Cytat:
myślę, że jesteś w stanie go przezwyciężyć-musisz tylko próbować. Ja też będę się bała sama pojechać autem jak już zrobię prawo jazdy. Teraz czuję się w miarę bezpiecznie, bo jeżdżę z instr u boku, który za mnie odpowiada i w razie czego zareaguje, ale jak zdam, to już sama będę odpowiadać za to, co zrobię ![]() strach na początku zawsze jest, ale na pewno sobie z nim poradzisz moja kuzynka lata temu też miała wypadek, długo nie prowadziła, ale w końcu wsiadła z kolegą do samochodu i...załamała się, że nie potrafi nawet ruszyć ![]() po prostu wsiadała-auto gasło i koniec! nie była w stanie nad tym zapanować no ale nie poddała się-była wściekła i mówiła sobie "ale co to znaczy, że ja nie potrafię?! " i próbowała dalej. Trochę nerwów, ale udało się-przełamała się, nauczyła od nowa i jeździ.napiszę Ci coś, co mnie(i nie tylko mnie) zawsze pomaga w chwilach zwątpienia(P.Coelho "Alchemik") "Zanim marzenie się spełni, Dusza Świata pragnie poddać próbie to wszystko, czego nauczyłeś się w drodze. Jeśli tak czyni, to nie powoduje nią złośliwość, ale chęć, byś zgłębił nauki, których doświadczyłeś idąc tropem marzeń. I wtedy właśnie większość ludzi wycofuje się. W języku pustyni to tak, jak umrzeć z pragnienia w chwili, gdy na widnokręgu widać już palmy oazy. Podróż zaczyna się nieodmiennie szczęściem początkującego, a kończy próbą zdobywcy." myślę, że nie warto teraz się wycofywać ![]() Dusia a gdzież ty się podziałaś?
|
|
#4624 |
|
Zakorzenienie
|
Co do pieszych... kiedy chodzę na piechotę, to przeszkadzają mi samochody. A jak jadę samochodem, to mam ochotę poroztrącać pieszych
Chociaż teraz, jak jeżdżę sama, to nie muszę dawać po hamulcach jak widzę że pieszy postawił nogę na pasach. W ogóle samodzielna jazda, a jazda na kursie, to niebo a ziemia. Zgadnijcie, co fajniejsze
|
#4625 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Fajniejsza jest samodzielna jazda ![]() Cytat:
ooo zostalas mod czy mi sie wydaje?![]() Cytat:
![]() Cytat:
tak jak piszesz to byla Twoja piersza jazda z Nim. Musi sie przyzwyczaic do tego, ze masz juz to prawko i teraz czesto bedziesz jezdzila. No i pamietaj, ze Twoj tata jak pierwszy raz wsiadl w auto to napewno perfekcyjeni nie jezdzil. I tak jak wczesniej wspominano duzo z Nas przezywalo to samo z wlasnymi ojcami, ale po czasie im to przechodzi
|
||||
|
|
|
#4626 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję papryka
W tej chwili jeszcze nie wiem , co zrobię. Muszę nieco ochłonąć, zdystansować się i podjąć odpowiednią decyzję.
|
#4627 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie ma drugiej bardziej optymistycznej ![]() jasne, że daj sobie troszkę czasu-czasem trzeba nic na siłę, bo nie będzie efektów a decyzja na pewno będzie dobra
|
|
#4628 |
|
Zakorzenienie
|
[quote=izkaaa_;8440539]widzę że zdałaś w tym samym dniu co ja
i chciałąbym spytac czy u ciebie na tamtej stronie pisze już że "sprawa w toku"? u mnie nadal nic![]() pisze,że przyjęto wniosek i trwa postępowanie administracyjne. mam je odebrac 13.08 ale pewnie bedzie wczesniej
|
|
#4629 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
ale jeśli teraz się poddasz to później nie będzie Ci się znowu chciało próbować.. a nigdy nie wiesz kiedy prawko Ci się przyda.. przecież nie jest przymusem, żeby co dziennie jkeździć.,. będziesz jeździła kiedy wyda Ci się to odpowiednie... Cytat:
to Ty prowadziłaś... i to Twoja zasługa.. a że sam coś tam dodał... yto nic nie znaczy... ![]() coelho uwielbiam , jest to w pełni zasłużenie uwielbiamy powszechnie pisarz... jego książki to istne dzieła [1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;8446237]Dokladnie, jescze troche i nowy watek bedzie tak sie rozpisuja [/quote]no już pod 5000 podbijamy ale przed otworzeniem nowego.. musimy wszyscy zdać ![]()
|
||
|
|
|
#4630 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;8446237]O matko dobrez, ze nie mieszkam w tej samej miejscowosci co Ty
![]() Fajniejsza jest samodzielna jazda ![]() [/quote] Nie no taka straszna nie jestem, denerwują mnie tylko ci, którzy włażą pod koła albo przechodzą w niedozwolonym miejscu (sytuacja dzisiejsza: kobieta z dzieckiem, mają 2 metry do pasów, ale dla nich to za daleko - matka daje świetny przykład ). Też czasem przechodzę tam, gdzie mi nie wolno, ale kiedy nie przeszkadzam samochodom.
|
#4631 |
|
BAN stały
|
-
Edytowane przez dahufka Czas edycji: 2008-08-07 o 00:21 |
|
|
|
#4632 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Coelho jest super ![]() ojjj z tym, że "musimy wszyscy zdać" przed nowym wątkiem, to wiadomo, że nie wyjdzie, bo ciągle ktoś nowy nam dochodzi ![]() Cytat:
ta też dobrze prawi-polać jej ![]() Cytat:
malowanie prababci...kurcze to miałaś przejścia ![]() dobrze, że masz to już za sobą
|
|
#4633 |
|
BAN stały
|
-
Edytowane przez dahufka Czas edycji: 2008-08-07 o 00:21 |
|
|
|
#4634 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dahufka
|
|
#4635 |
|
Zakorzenienie
|
Papryka, musisz pogadać z tym instruktorem.
Nie nauczysz się parkować, jeśli nie będziesz tego ćwiczyć w 100% sama! Mój pierwszy instruktor, po 30h nauczył mnie mniej, niż drugi po powiedzmy... 4h. Bo ten drugi wrzucił mnie na głęboką wodę. I przy parkowaniu: dał mi wskazówki, ale nie pomagał. Musiałam wjeżdżać w różne miejsca, tam i z powrotem tyle razy, aż sama stwierdziłam, że jest okej, a on potwierdził. I według mnie to jest najlepsze Każ mu się odwalić od pedałów, kierownicy, i pozwolić Ci zapanować nad sytuacją samodzielnie ![]() 3mam kciuki za postępy |
|
|
|
#4636 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4637 |
|
Zakorzenienie
|
Exactly. Niech reaguje tylko wtedy, gdy widzi, że jest to konieczne. Jak staniesz krzywo - trudno, musisz to poprawić. I wypracujesz wtedy swoją metodę, a nie będziesz powielać metody instruktora, która najwyraźniej Ci nie leży.
|
#4638 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was jeszcze raz po urlopowej przerwie. W pierwszej kolejności chciałam pogratulować wszystkim, którzy zdali
Mój egzamin zbliża się wielkimi krokami, to już 08.08.2008 o godz. 9.00 Ir - mogę prosić o dopisanie mnie do listy ? (pierwszy raz). Dzisiaj mam pierwszą jazdę po 1,5 miesięcznej przerwie, nie wiem jak to będzie, mam nadzieję, że nie zapomniałam wszystkiego... Zostało mi jeszcze 7 godz. do wyjeżdżenia, oby starczyło ! Jazdę mam o 12.00, nie powiem żebym się nie denerwowała Jakby było mało zanosi się na deszcz, ale pech... Pozdrawiam Was serdecznie i trzymajcie za mnie kciuki
Edytowane przez annbo Czas edycji: 2008-08-03 o 10:18 |
|
|
|
#4639 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() a co do deszczu to lepiej sobie poćwiczyć na kursie taką jazdę niż później by miała pogoda zaskoczyć Cię na egzaminie ![]() o w imieniny miesiąca masz egzamin 08.08.08 ta data zapewni Ci ze zdasz
|
|
|
|
|
#4640 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4641 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ani jeden ani drugi instruktor nie tykają nawet kierownicy ani pedałów jak parkuję ja mam tylko jeden problem z tym parkowaniem, ale wystarczy, by tego na egzaminie nie zaliczyć ![]() jak wjeżdżam tyłem, to za fixa sama nie mogę wyczuć tej odległości od krawężnika, jadę jadę jadę i nagle zaczynają się schody, bo mnie się wydaje, że jak podjadę jeszcze, to dotknę już krawężnika, a okazuje się, że mam do niego jeszcze ponad pół metra ![]() "pomoc" instruktorów to właśnie to powiedzenie mi jak jestem jeszcze daleko od krawężnika "no ale podjedź jeszcze" albo jak blisko krawężnika "no ale teraz już musisz kręcić w lewo" i próby wytłumaczenia mi jak wyczuć to, czy jestem już w dobrej odległości czy nie ![]() sami nie palą się do tego, by mi pomagać, no ale jak widzą, że się miotam i z rozpaczą mówię, że "NIE WIEM, NIE ZROBIĘ I DO DUPY!", no to muszą się w końcu odezwać ![]() tak że niesłusznie na nich "naskoczyłyście" ![]() będę miała jeszcze trochę jazd i jestem jednak dobrej myśli w końcu mnie nauczą, bo uczą dobrze
|
|
#4642 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4643 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tez tak macie że akurat zdarza wam sie zrobic to idealnie chociaz czujecie że to nie jest to na co mnie stac ?
|
|
|
|
|
#4644 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() to co "wyjeżdżam" teraz to już jazdy dodatkowe ![]() na razie 32 godziny za mną, ale do egzaminu planuję wziąć jeszcze 5-6 jazd dwugodzinnych, czyli jakieś 10-12 godzin, co w sumie da jakieś 42-44 godziny przed tym egzaminem...sporo, wiem, że wcale nie gwarantuje mi to zdania, ale chcę jeszcze pojeździć, żeby czuć się pewniej i spokojnie poćwiczyć to, w czym czuję się nie najlepiej czyli chociażby sławetną kopertę ![]() no a w ogóle to dziś śnił mi się egzamin teoretyczny ![]() a potem, że za nic nie mogłam tej diabelnej koperty zrobić ![]() Kurde zaczyna się!!! syndrom zbliżającego się egzaminu
|
|
#4645 |
|
Zakorzenienie
|
Papryczko, w takim razie ok, źle zrozumiałam - przepraszam
![]() Co do trudności z wyczuciem odległości... no to oczywiście pomagasz sobie bocznym lusterkiem? Tak to naprawdę wszystko widać Miałam problem z wjeżdżaniem, i też nie wiedziałam jak wyczuć moment kręcenia drugą stronę, aż instruktor mnie oświecił (bo patrzyłam tylko w tylną i boczną szybę).I macie też tak... jak już Wam się wydaje, że zaraz w coś rąbniecie, bo jesteście na styk... to zostaje jeszcze z pół metra albo więcej miejsca? ![]() Papryczko, jestem przekonana, że po prostu na koniec jazd będziesz rewelacyjna, i udowodnisz to wszystkim |
|
|
|
#4646 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Parkowanie równoległe tyłem, to już pikuś.. Lusterko Twoje prawe i tył samochodu za którym zamierzasz zaparkować są na tej samej wysokości, czyli,że stoisz obok tego samochodu blisko , równolegle a lusterko prawe jest na wysokości końca samochodu-tylnego światła. Skręcasz na max, kierownicę w prawo i w tym lusterku prwawym patrzysz jak Twój samochód zbliża się do krawężnika ustawiając się pod kątem, najpierw jest to kąt zbliżony do 90 stopni, aż osiągnie kąt 45 stopni----nachylenia do krawężnika, w lusterku prawym cały czas... Gdy już będzie do tego krawęznika tak właśnie ustawiony pod tym kątem 45 stopni, prostujesz koła samochodu i wolniutko sie toczysz aż tył samochodu za którym masz zamiar zaparkować, schowa sie za przednia belkę Twojego samochodu, to jest jak pokaże się na twojej szybie, w twojej szybie z prawej strony tuż za ta belką. Wtedy skęcasz kierownicę max w lewo i juz wolniutko się toczysz aż nagle zorientujesz się że juz stoisz za tym samochodem i właśnie zaparkowałaś za nim... Nie wiem co zrozumiałaś, ale powiem,żę ja tak właśnie parkuję i dopóki nie nabiorę automatyzmu i nie będę się skupiac na manewrach, to tak będę robić
|
|
#4647 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
?
|
|
#4648 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4649 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wiec sam widzisz, ze kwestia szczescia
|
||
|
|
|
#4650 |
|
BAN stały
|
-
Edytowane przez dahufka Czas edycji: 2008-08-07 o 00:19 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.

kurs też podrożał

ooo zostalas mod czy mi sie wydaje?

Mój egzamin zbliża się wielkimi krokami, to już 08.08.2008 o godz. 9.00
Jakby było mało zanosi się na deszcz, ale pech... Pozdrawiam Was serdecznie i trzymajcie za mnie kciuki
Miałam problem z wjeżdżaniem, i też nie wiedziałam jak wyczuć moment kręcenia drugą stronę, aż instruktor mnie oświecił (bo patrzyłam tylko w tylną i boczną szybę).