|
|
#811 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka :)
Cytat:
Cytat:
a już pierwsza noc w domu pokazała, co robią hormony z matkami po porodzie - nie było mowy, żebym Prezesa ulokowała w łóżeczku, bo całą noc mogę na niego patrzeć i tulić ![]() Cytat:
![]() Ovejita, ja mam taki rogal, wypełniony kulkami - jest twardy i dość sprężysty a mimo to źle mi się na nim karmi. Brakuje mu tego, co twoja kura ma za wiele - miękkości. Przez to dzieć mi się zsuwa na brzuch. Za to genialnym odkryciem jest dla mnie poducha dla ciężarnych - ta wielka w kształcie litery c. Zawijam ją na sobie, wokół pasa, jak węża boa, starając się, żeby jeden koniec układał się na mnie tam, gdzie ma leżeć główka dziecka. No i jest mega! Cytat:
Norko, miłego wypoczynku! Ależ ci zazdrościmy! odpoczywajcie sobie we trójeczkę i zróbcie dużo zdjęć na pamiątkę NAPRAWDĘ ostatniego wypadu we dwoje ![]() Co do kosmetyków - ja nie polecam z kolei Musteli. Mam zestaw - mleczko, żel, chusteczki i krem do pupy. I wiecie co? Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że każdy produkt intensywnie pachnie. W założeniu ma to być taki delikatny, dzieciowo-kwiatowy zapach, ale jednak dla mnie to jest zupełnie zbędne. Z maminych kosmetyków - nadal jadę na BioOil i to jedyny produkt do pielęgnacji ciała, który wciąż jest u mnie na tapecie, zakochałam się też w lano-maści z Ziai, zostało mi już mnie niż pół tubki! P.s. dziewczyny, jak tam z pielęgnacją małych pupek?? Za każdym razem czymś smarujecie, okazjonalnie-profilaktycznie czy w ogóle?? Bo mam tych kremów od groma (łącznie z próbkami), ale używam co którąś pieluchę odrobinę Linomagu zielonego. I nie wie czy to dobrze czy nie.... Z Prezesowych niusów: od kilku dni karmimy się bez kapturków. Jednego dnia po prostu nie chciało mi się podnosić z małym i iść do kuchni po nie i pufff! Załapał od razu cyca. Niestety nadal nie opanowaliśmy do końca sztuki karmienia na leżąco - zazdroszczę tym, które robią to bez przerwy ![]() Prezes pokazał wczoraj co myśli o kolejkach w sklepie - w Rossmanie był ciuchutko jak myszka dopóki mama wybierała kosmetyki dla siebie, ale na widok ogromnego korka przy kasie, wydał z siebie serię piskliwo-wrzaskliwych protestów. Oczywiście poskutkowało natychmiast - pani nas zawołała bez kolejki. Zanim zdążyłam schować do portfela kartę, nasz mały Ponurak znów zamienił się w słodką, pochrapującą istotkę. jego prawdziwą naturę zdradzaly tylko wydobywające się z czeluści jego układu trawiennego soczyste popierdywania. Rany, jak to dziecko daje czadu! Czasem boję się, że pieluchę rozerwie! P.s. czy tylko ja mam wrażenie, że od wieków żadna nie urodziła?? |
||||
|
|
|
|
#812 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do Mlodej to niestety jest juz calkiem kumata... Byliśmy z mężem i teściowa,mi kazali wyjść,a potem juz tylko krzyki słyszałam. Caly dzień jej sie pozniej przypominało i pokazywala na pieluszke z żałosna miną :-( przy kąpieli nie dala sie tam dotknąć. Ogólnie przy zmianie pieluszki mamy jej tam rozklejać,a to jest na serio trudne,bo ucieka. Dobrze by było zeby juz sikala na nocnik,ale przeciez jej nie zmusze :-( Cytat:
Baaardzo sie ciesze razem z Tobą z zejścia z kapturkow!!! :brawo: na dluzsza mete jest to mega męczące i przez nie kilka razy chcialam konczyc kp Haha, Prezes już widać zna te sztuczki kolejkowe Też mam takie wrażenie,ze juz dawno żadna nie rodziła. Ja jeszcze pare dni i moge rodzić Myślę,ze na dniach znów sie rozkręci wątek w tym temacie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#813 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam sie w niedzielę
![]() Co do rad o kp to robi sie tutaj skarbnica wiedzy ! Pewnie bede do tego wracać jak juz urodze... Summer Twoj Prezesik jest ekstra, z usmiechem czytam co tam u Was ![]() Norcia, korzystaj z wyjazdu ! U mnie cisza, ale niczego innego sie nie spodziewałam :/ Wstaję na jakieś śniadanko, a potem obiadek u teściów ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#814 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() P.s. odnośnie spania w łóżku z rodzicami: http://mumme.pl/2018/07/07/1573/
|
|
|
|
|
|
#815 |
|
Zadomowienie
|
Summer,jeszcze co do smarowania pupki to ja mam taka rozpiske ze szpitala,jak chcesz to Ci zrobie zdjecie i tam jest napisane,zeby przy kazdej zmianie pieluszki nakładać gruba warstwe czegoś. Nie chce Cie wprowadziv w błąd wiec może zrobie to zdjecie ;-)
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#816 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co do niewyspania ja większość ciąży zrywalam noce, nie spałam tygodniami. Wydawało się, że teraz też będę mieć problem żeby po przebudzeniu zasnąć, a jednak zasypiam w sekundę! Mi pomaga zdrzemniecie sie choć na pół godziny w dzień i jestem w stanie się zregenerować jak już naprawdę czuje zmęczenie. A z czasem myślę przywykniemy do takiej ilości snu, nie martw się na zapas ![]() Cytat:
![]() My dziś wyspani, jedna pobudka nam dziś wyszła w nocy, bo też późno poszliśmy spać, ostatnie karmienie wypadło o północy, potem o 3, a rano już o 7 ale jest dobrze! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#817 |
|
Zadomowienie
|
Dobra,wrzucę na fejsa,bo tu cos sie nie da.
Jeszcze do Norki - na stronie szpitala u mnie tez nie widzialam żadnej rozpiski,ale jak poszukalam na "Mama w mieście..." to ze 3 rozpiski miały dziewczyny. Może u Ciebie też takie coś jest? Ja sobie bardzo te grupy chwalę, zawsze sie znajdzie ktoś kto wie coś wiecej ;-) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#818 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynyyyy, brodawka czy tam kurzajka wyskoczyła mi na kosteczce palca wsazującego lewej ręki...
![]()
|
|
#819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() cześć dziewczyny, witam się w upalną niedziele mam mały problem i mąż już nie ma do mnie siły a ja nie wiem co mam zrobić, otóż od czwartku notorycznie leci mi krew z nosa
|
|
|
|
#820 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Elu, u mnie noc podobnie - zmęczyliśmy Prezesa na wieczorno-nocnym spacerze i dzięki temu tylko jedna pobudka w ciągu nocy, a potem sen aż do 6 czy 7. To było mega! ![]() Norko - a kurzajkę chyba najlepiej potraktować czymś zamrażającym - nie powinno zaszkodzić i dostępne w aptece bez recepty. Na wszelki wypad można poczytać w necie i dopytać farmaceuty, ale nie sądzę, żeby dziecku zaszkodziło. |
||
|
|
|
|
#821 |
|
Zadomowienie
|
Witam w niedziele. To jak ja teraz śpię to jakiś szok. 6.30 do toalety a potem jeszcze do 9. To jest dobra strona ze jeszcze nie urodziłam
dziś u mnie pada, fajnie, chłodno, świeżo tylko brak pomysłów jak spędzić dzień. Muszę coś fajnego wymyślić Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#822 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wczoraj na działce zrobiliśmy z moim rodzicami grilla, wpadło kilka gości i zaczynają mnie irytować komentarze 'to Ty jeszcze chodzisz'.. Kiedyś kobiety rodziły podczas pracy w polu a teraz mam wrażenie, że panuje stwierdzenie że kobieta w ostatnim miesiącu to powinna leżeć i czekać aż nadejdzie ten dzień.. ![]() Jakoś zatrzymały nam się porody na wątku, zaryzykowała bym stwierdzeniem, że zawiało nudą. Młode mamuśki nie mają teraz zbyt wiele czasu do rozpisywania się co jest logiczne a te w dwupaku czyżby korzystały z ostatnich dni wolności? ![]() Ja zaproponowałam wczoraj mężowi że możemy zacząć wypraszać małego z brzucha, bo nawet jakaś ochota się u mnie pojawiła, to dostałam kosza bo on małego nie będzie pukał w głowę. Także nie zdziwię się jak przenoszę do sierpnia. ![]() Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Sandam13 Czas edycji: 2018-07-08 o 10:52 |
|
|
|
|
|
#823 |
|
Wtajemniczenie
|
Mały jakiś zażółcony, więc wystawiamy go na światło dzienne Norko niestety nikt mu tego nie sprawdził :/ masakra, ale już trudno, do wtorku musimy się jakoś przemęczyć Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#824 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry! Ja ostatnio na tygodniu się budzę często jak tż wstaje koło 6 idę coś zjem do 7 coś przeglądane internety a potem do 8-9 jeszcze drzemie
![]() Ja dziś mam kolejną imprezę rodzinna o 16 to do wieczora mi zleci. Czekam na wizytę w środę i gin jestem ciekawa jak tam mały i może coś się dowiem więcej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#825 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Ja od dziś mam ciążę donoszoną
![]() Iga coś od rana senna, nie czuję by się ruszała, ale może to dlatego, że cały czas ją bujam coś robiąc. Mój syncio standardowo ma huśtawki nastrojów, więc biegam i go zabawiam. Folinko, jak Wasze zdrowie? U nas niestety mimo kp syn zawsze chorował gdy ja byłam chora, także już w te przeciwciała słabo wierzę ![]() Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
|
|
#826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie już pojutrze pyknie 37+0, hip hip hurra ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#827 |
|
Zadomowienie
|
Gratuluję kolojennych donoszonych ciąż! Teraz tylko czekać, aż kolejne maluszki będą z nami. Pomyśleć, że za Mc to już chyba wszystkie będziemy rozpakowane.. Z jednej strony zleciało, a z drugiej końcówka się ciągnie strasznie.
|
|
|
|
#828 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do listy wyprawkowej, to wrzucę co jest wymagane w szpitalu, w którym ja rodziłam. Nie ma tam kosmetyków dla dzieci, ale ostatecznie tż dowiózł mi maść, bo jak przewijałam, to nie miałam czym posmarować. Pytanie do dziewczyn, któe rodziły- używałyście pomadki do ust podczas porodu? Ja w ogóle nie miałam głowy do tego! Pić mi się chciało jak cholera, co chwile po małym łyczku piłam, podobno miałam strasznie suche usta ale nie czułam dyskomfortu i potrzebu smarowania... Norko- udanego wyjazdu. Odpocznijcie, wróćcie i możesz rodzić ![]() Cytat:
Ja co jakiś czas smaruję cienką warstwą alantanu pupkę, pachwinki i klejnoty Małego. W takie upały trzeba pilnować, bo klejnoty mają tendencję do odparzeń... Linomag też się sprawdza, bo testowałam na początku, al epotem gdzieś mi zaginął w domu to przeszłam na alantan. Jak jedno się skończy to dokończę drugie. Lano-maść jest super ale miałam próbki lanoliny z lansinoh i jest jednak ciut lepsza... Nie jest taka żółta i zbita, jest bardziej miekka, podatna do smarowania. Jak się Ziaja skończy, kupię lansinoh. Summer a Ty już smarujesz bliznę biooilem? Właśnie zastanawiałam się, kiedy mogę zacząć smarować brzuch... Co do dźwięków wydalanych przez Kropeczka, to widać ewidentnie, że to synek tatusia ![]() Cytat:
Cytat:
Dziewczyny czy Wasze maluszki też mają często zatkany nos? Położna powiedziała, że jest to ulewające się mleko, przez to że tam wszystko jest takie małe i krótkie, ulewające mleko dostaje się do nosa i tak siedzi. Nie raz świszczy Małemu w nosie, albo wyciągam mu takie glutki... Zdecydowałam się, że zamawiam silikonowe wkłądki laktacyjne z medeli. Położna je chwaliła, że dają przewiew brodawkom i nie podrażniają je tak jak klasyczne wkłądki laktacyjne. Przez to podrażnienia szybicej goją się. Tylko najlepiej gdybym je już teraz miała
|
|
|
#829 |
|
Zadomowienie
|
Dobry!
U mnie dziś dzień z nawałem... Wszystko byłoby spoko tylko martwię się bardzo o zastój i ból w miejscu guzka Ale coś tam mam już doświadczenie z gadem i nie pozwalam mu urosnąć. Od rana gorący prysznic na pierś, masaż (niby już się nie zaleca, ale wiem, że nic innego mi tak nie pomaga) i karmienie spod pachy, bo guzek prawie pod pachą, choć tak nie lubię tej pozycji, choćbym nie wiem ilu poduch użyła. Cóż, mam nadzieję, że to dzień lub dwa i będzie po sprawie.Beni pół nocy nie spał znowu, a od 7 nie ma dziecka, teraz go musiałam obudzić na karmienie, żeby mi pomógł ![]() norko, służę moją listą Blanka chyba faktycznie wrzucała trochę obszerniejszą (tam na końcu posta jest)https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post84113021 Będziemy tu czekać cierpliwie na Ciebie ![]() summer, ja dokładnie tak samo - zielony Linomag co którąś zmianę
2006.03.28 ur. Maksymilian 2012.05.15 ur. Kajetan 2017.01.02 ur. Lidia 2018.07.05 ur. Beniamin Edytowane przez folinka Czas edycji: 2018-07-08 o 13:57 |
|
|
|
|
#830 |
|
Zadomowienie
|
Kropko a macie już dostawkę? Ciekawi mi jak się sprawdza. Bo my jak narazie tylko dostawkę mamy. Musimy cis kupić jeszcze tu na wieś. Narazie myślimy o łóżeczku turystycznym z porządnym materacem- najwyżej w nocy będzie spał z Nami. A jeszcze takie pytanie co do kąpieli- kapiecie codziennie? Bo zalecenia niby 2x w tyg ale wiadomo życie sobie. No chyba trochę cisza z porodami i nierozpakowane mamy chyba trochę zamilkły bo ileż można pisać co się codziennie robi? Przynajmniej ja tak mam, porodowo nic się nie dzieje. A ja cały czas jakieś wielkie ilości przetworów robię i działam w kuchni- nigdy tak nie miałam haha. Ale ja nigdy w domu dłużej niż 1 dzień poza weekendem nie miałam.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#831 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się i ja.
U nas leniwa niedziela, mąż od rana był z Ewką na placu zabaw, później wszyscy razem siedzieliśmy przed domem. Teraz smok śpi, Ewka głupczy i czekamy na moją siostrę, bo ma przyjechać do mamy na obiad. Ja się pytam, co to za cisza z porodami? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#832 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mam te nakładki silikonowe z medeli, użyłam raz w szpitalu jak brodawki mega bolały i z mojego doświadczenia powiem Ci, że bolało tak samo jak mały się przyssał ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#833 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas sytuacja póki co bez zmian - ani lepiej, ani gorzej ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- My będziemy kąpać właśnie ze 3 razy w tyg czy co drugi dzień, póki taki malutek jest i się nie brudzi ani nie poci. Dziś u nas pierwsza kąpiel będzie A w dni bez kąpieli przetarcie buzi i podwozia mokrymi wacikami na przewijaku dla czystości i jakiejś tam rutyny, że się myjemy, ubieramy, karmienie i spanie
|
|
|
#834 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja tez nie lubie spod pachy bo nie do konca potrafie tak karmic. Raz wychodzi a raz nie... Z tym masowaniem to tez wiem, ze niby nie wolno ale czasem tak leciutko paluszkami poklepie i juz jest lepiej... tylko nie mowcie nikomu ![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#835 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
a 11 lipca mamy z mężem 3 rocznice ślubu ale nie wiem,czy jestem gotowa psychicznie juz tak teraz rodzić ![]() Cytat:
Cytat:
W te ostatnie dni jestem crazy i jeszcze sobie zamówiłam rożek dla Dzidzia i mniejszą pieluszkę bambusową. I nie chwalilam sie,ale przyszedl mi natalis. Tylko mam teraz jakies obawy,bo wczytalam sie w ulotke i tam jest napisane,ze jak sie glowka pojawi na zewnatrz to trzeba dziecku przetrzec buzie,nosek i oczy i ogólnie też przyjąć poród w jakas pieluszke czy coś,bo dziecko jest po tym bardzo śliskie. Zaczelam wiec schizować,ze mi Młodego upuszczą... Co o tym myslicie,powinnam sie martwić? 80 zl mnie to kosztowalo,bo odkupilam od kogos na allegro. Ale i tak troche kasy szkoda jakbym miala nie użyć Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
|
|
|
|
#836 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
BioOil jeszcze nie na bliznę - jest za wcześnie, ale wszystko inne smaruję cały czas nim ![]() Wkładki miałam z Babyono, podobno są najbardziej miękkie i ja byłam zadowolona. Cytat:
To jak tam te porody? Co tu taka cisza? My dziś na wsi, rwaliśmy wiśnie, co ja mam zrobić z łubianką wiśni?!
|
||
|
|
|
|
#837 |
|
Zadomowienie
|
Ja wracam z big lodów. Chyba zwariowałam z taką porcją
![]() Też mam od wtorku donoszoną. Ale pewnie będę się kulać do terminu ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#838 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Norka co do mojej listy wyprawkowej do szpitala. Napisze ci co ja mam spakowane. Dowód osobisty Karta NFZ Karta ciąży + wynik grypy krwi i gbs Wyniki morfologii, moczu i hbs (nie starsze niż 6tyg u mnie maja lekko ponad 2tyg) Planu porodu nie pisze. Moja torba : 2 x koszula nocna w tym jedna do porodu 2 x spodenki + bluzka na ramiączkach (to moja pizama ogólnie na pobyt w szpitalu) 2 x stanik miękki Mydło że srebrem Tamtum Rose w dozowniku 10 szt. Podkładów do majtek wielorazowych siateczkowych 10 szt. Podpasek bella maxi 4 szt. Majtek siateczkowych 10 par wkładek laktacyjnych 5 x podkłady te duże pod pupe 3 szt. zwykłych majtek 2 x skarpetki 2 x ręcznik kąpielowy 1 x mały ręcznik do rąk Maść na brodawki Klapki gumowe pod prysznic Zel pod prysznic, szampon, pasta do zębów, szczoteczka do zębów, gąbka Szczotka do włosów, krem do twarzy, tusz do rzęs i puder. Ładowarka Talerz, kubek, sztucce Książka w razie gdybym była tam dłuższy czas przed porodem. Dla małej : 3 x body długi rękaw + polspiochy 3 x cienkie śpioszki z długim rękawem 2 x body krótki rękaw 2 x skarpetki i niedrapki Paczka pampersow Paczka chusteczek Linomag zielony bo będę używać profilaktycznie co któraś zmianę pieluchy Rożek 3x pielucha tetrowa 1x pielucha flanelowa Smoczek Waciki duże Sól fizjologiczna 5 ampułek Octanisept. Na samą porodówke mam małą torebkę materiałowa gdzie mam spakowane Koszule do porodu, klapki, klapki, koszulkę i spodnie dresowe dla M. 2 x podkład duzy, 1 x majtki siateczkowe, mały ręcznik, podkład poporodowy do majtek. 3 małe wody niegazowane z dziubkiem. Dla małej w woreczku strunowym śpioszki, jeden pampers, pieluche tetrowa, czapeczke. Jak mi czegoś zabraknie to M. Dowiezie... Ubranka na wyjście mam przygotowane w domu w foteliku małej leża. U nas dziś leniwa niedziela właśnie skończyliśmy obiad robić, zapiekanke z szynka, pieczarkami, sosem, makaronem i serem z żaroodpornego haha A potem nie wiem, może jakiś spacer... Albo zaszaleje i wypije "piwko" z sokiem haha dobrze... Mamuśki fajnie się czyta wasze opisy życia z maluchami U mnie już M. Jest mega zniecierpliwiony haha Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2018-07-08 o 16:07 |
|
|
|
|
#839 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Samo życie... ![]() Blanka, wpiszesz nas na pierwszą stronę, proszę? Beniamin, ur. 5.07, 3185 g, 56 cm, sn
|
|
|
#840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.

Położna była i tak pod wrażeniem jak sobie w takiej sytuacji radzi ( nie może nawet wysunąć języka), nie spadł na razie nawet tych 10%, ale tendencja jest spadkowa. Stąd u mnie te poranione brodawki i pełne, bolesne i nabrzmiałe piersi. On nie umie mi ich ładnie opróżnić przy karmieniu bo ssie za płytko, stąd mam do wtorku masować je i odciągać nadmiar laktatorem, ale tylko trochę.
i to nic przy bólu po cc, połóg to dla mnie większe zło niż poród

a już pierwsza noc w domu pokazała, co robią hormony z matkami po porodzie - nie było mowy, żebym Prezesa ulokowała w łóżeczku, bo całą noc mogę na niego patrzeć i tulić 
Nie pogardziłabym takimi wypadami 

Emma, jak na skrócone węzidełko, to Staś i tak z tego co piszesz, coś tam ciumka, więc brawa dla niego! I dla Ciebie ofc!
To coś zostawia taką dziwną powłoczkę na skórze, która sprawia, iż mam wrażenie, że moje ręce są niedomyte, oblepione, tępe. Zużyję to też do nóg, byle szybciej.
Za to niesamowicie fajne było smarowanie brzuszka kremem od Dermedic baby - linum emolient, masło intensywnie natłuszczające. Używałam na brzuszek, dłonie, nogi. To takie puszyste masełko, które nie dość, że bardzo przyjemnie się rozsmarowuje, ma fajniutką konsystencję, to pomimo tej domniemanej "lekkości" w dotyku, pozostawia bardzo przyjemną, ale nie tłustą powłoczkę. Chyba kupię sobie jako krem do twarzy dla siebie na zimę
odpoczywajcie sobie we trójeczkę i zróbcie dużo zdjęć na pamiątkę NAPRAWDĘ ostatniego wypadu we dwoje 

A ja zerknę na żel, koniecznie!
Niefajna sprawa
Jak Młoda to zniosła?

u mnie już pojutrze pyknie 37+0, hip hip hurra