|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
![]() Koleżanka opowiadała jak jej szwagier nie chcial być przy porodzie piewszego syna, a jak później jej mąż był przy porodzie tak szwagier przy kolejnym dziecku nagle nie chciał być gorszy i stwierdził, że bedzie przy porodzie bo jakby inaczej Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Dzień dobry niedzielne ![]() Ja dziś do chrześniaczki z Mikołajem jadę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
|
|
|
#2972 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c
Cytat:
nie wszystkie mi smakuja ale maja duzo opcji do wyboru i jak ide na stoisko to kompletuje sobie sama zestaw ![]() Ile lat ma chrzesniaczka? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?My w Krakowie mamy multum stoisk, kawiarni, uwielbiam mleczną czekoladę z mięta do picia a mój tż czekoladę truskawkową z liofilizowaną truskawką. Chrześniaczka ma 9 miesięcy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2974 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
my wczoraj o 2 dopiero w domu byliśmy oczywiście ja i mój brzuch byliśmy atrakcją wieczoru ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
|
#2975 |
|
Zadomowienie
|
Karmello chyba wygrywa, jak zamówię dziś to powinno w tygodniu dojść, dzięki dziewczyny. Aż otwozyłam ptasie mleczko z wrażenia
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2976 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz jak zapytalam czy chce byc to sie denerwuje ze glupie pytania zadaje. Mówi ze nic przyjemnego patrzec jak cierpiałam ale czuje ze jest tam potrzebny i chce być przy porodzie. A powiem wam, że my to mam na wstępie [przerąbane. Nas nikt nie pyta czy chcemy być przy porodzie ![]() ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2977 |
|
Wtajemniczenie
|
Listopadowa bardzo dobrze to napisałaś
ja akurat spedzilam na porodowce 1 dzien z balonikiem i moj maz byl ze mna i liczylismy że urodze ale nie wyszlo i mialam cc wiec byl w sali obok gdzie ważyli, mierzyli corke ja bym czula sie zle gdyby moj nie chciał uczestniczyc w porodzie i zostawił by mnie tam sama. Rozumiem, że na parte wychodzi - to jak najbardziej ale wczesniej to chyba mogly poczuc sie do pomocy żonie. On ma byc obok po to by pomasowal plecy, podal wode, pomogl wstac czy wziac prysznic. Uwazam również że taki wspolny porod barrrdzo zbliża ludzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2978 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
CC to jednak inna sprawa i mysle, ze tu by sie w ogole nie zastanawial.Ja jestem inna bo w takich sytuacjach wole byc sama, przepracowac ze soba jakakolwiek trudnosc, co sie tam dzieje to zostaje tylko dla mnie i nie mam pretensji o to, ze go nie ma. tak samo jak Igor mial zabieg wyciecia migdala to zmusilam go, zeby szedl do pracy. Byl caly czas pod tel. Nie wiem dlaczego ale bardziej panuje nad sytuacja jak jestem sama. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#2979 |
|
Wtajemniczenie
|
Znaczy ja zdecydowanie uważam ze nie mozna go zmusić groźbą
jeśli mówi że nie chce to warto o tym porozmawiać, wytłumaczyć jak to wygląda, do czego byłby pomocny... Sporo facetów boi się bo nie wiedzą, ze pierwsza faza to nic strasznego oprócz cierpienia kobiety.Mamaszkrabka rozumiem takie podejscie bo są takie kobiety ktore wolą same potraktować to jako zadanie do wykonania i wspolczujacy mężczyzna będzie tylko rozpraszal takze to jednak indywidualna sprawa Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2980 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze mozecie na youtubie puscic facetowi porod i jak bedzie w stanie ogladnac to przy waszym nie powinno byc problemu, a przynajmniej bedzie wiedzial jak to wyglada
taka metode zastosowala kolezanka bo jej maz byl przerazony, a po ogladnieciu stwierdzil, ze go w sumie fajne ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2981 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej, witam się po dłuższej przerwie, mam nadzieję, że mnie jeszcze pamiętacie
Na wakacjach zepsułam swój telefon i na tym co mam obecnie nie mam appki, więc trudno mi było korzystać z wizażu, ale już postaram się być.Jestem po połówkowych, wszystko dobrze, potwierdziły się przypuszczenia mojego lekarza i będzie syn
|
|
|
#2982 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ujastek Stopień referencyjności oddziału położniczego – II. Stopień referencyjności oddziału neonatologicznego – III. Kopernika Stopień referencyjności oddziału położniczego i neonatologicznego: III To już nie wiem jak to jest. Ja zrozumiałam że na Kopernika mają lepszy położniczy, a w Ujastku neonatologiczny. Może w Ujastku mają lepszy sprzęt ![]() Na Kopernika mój mąż nie chce bo tam nie będzie mógł ze mną zostać na noc i jednoosobowa sala poporodowa jest tylko jedna więc zakładam, że ciężko na nią trafić. I z tego co zrozumiałam to tam chyba nie można wykupić położnej bo mają jakiś odgórny zakaz chyba położne ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to wszystko jest do uzgodnienia miedzy sobą. Każdy jest inny. Ja po prostu nie przyjęłabym do świadomości ze TŻ odmawia obecności. Na pewno bym z pokora tego nie zaakceptowała. Zrobił, niech chociaż wspiera i buzie ręcznikiem wyciera od potu Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2984 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pewnie, że pamiętamy gratuluję synusia
|
|
|
#2985 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamietamy! Siusiaki rosna w siłe ![]() Cytat:
Tez nie wiem jak to wyglada cenowo ani z dostepnoscia takiej osoby ale to moze byc fajna opcja dla poloznej lub neza, ktory nie chce byc przy porodzie ![]() Cytat:
|||
|
|
|
#2986 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znam nikogo kto by z takiej douli korzystal wiec do konca nie wiem jak to wyglada. A tak w ogole to jak jest polozna to mąż moze byc? Pytam, bo tez nie jestem w temacie ale jedno wyklucza drugie, chyba ze sa jakies inne przyczyny, dla ktorych moze byc albo doula albo mąż. Jak kuzunki rodzily i mialy wykupiona polozna to maz byl u jednej, a u drugiej siostra + ta wlasnie polozna. Chodzi o ilosc osob na sali porodowej? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2988 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2989 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ilość osób na sali poporodowej. W tym szpitalu gdzie można wykupić położną można też opłacić sobie salę poporodową jednoosobową i w nich są sofy na których może spać osoba towarzysząca (mąż, mama, siostra, itp.) i to według mnie jest świetne bo nie mam pojęcia jak się będę czuła i bardzo bym chciała mieć przy sobie cały czas męża. Minusem tego drugiego szpitala są właśnie te sale poporodowe 2 i 3 osobowe, a jeszcze czytałam opinie że na 2 osobowe wrzucają trzecie łóżko i nawet jak ktoś chce odwiedzić to nie bardzo jest gdzie stanąć, a na obchody przychodzą studenci medycyny z lekarzami. Ja ogólnie lubię spokój i prywatność i jak będę wymęczona po porodzie to nie mam ochoty oglądać obcych osób odwiedzających inne pacjentki bo się będę po prostu krępować. I to wiem już dzisiaj mimo że jeszcze nigdy nie rodziłam
|
|
#2990 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratulacje synka!Cytat:
Właśnie z tymi położnymi to nie wiem jak to jest, masz swoją opłaconą a wybierasz obecność męża albo jej? I co właśnie w takiej sytuacji jak zaczynasz rodzić po jej dyżurze... ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2991 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a myślałam, że w grudniu już to ogarniemy. Chyba przedzwonię tam i zapytam czy się można umówić osobiście jak się chce jakieś tam pakiety u nich wykupić. Bo mi np. zależy na położnej i sali jednoosobowej poporodowej. Najbardziej mnie w tym zastanawia jak realizują wtedy taką umowę w przypadku porodu naturalnego - bo to przecież z Małym się na termin i godzinę nie umówię na wyjście
|
|
#2992 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle mojemu tżtowi się bardzo podejście do wszystkiego zmieniło po tym co przeszliśmy zanim dotarliśmy do tego etapu, stał się taki bardziej otwarty na sprawy rodzinne i bardziej zaangażowany. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2993 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie położna jest niezależna raczej od męża jeśli pracuje w szpitalu. Nawet nie wiem czy można mieć położną spoza szpitala. Sprawa położnej po dyżurze właśnie mnie zastanawia. Albo jak będzie chora albo będzie akurat na urlopie np. ![]() ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- Cytat:
już kompletnie pomijam że nie każdy jest odpowiedzialny i przyjdzie w takie odwiedziny zdrowy
|
|
#2994 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sala jednoosobowa jest na pewno wygodniejsza i daje wiekszy komfort. nie dziwi mnie, ze taka chcesz. Ja sie nie decyduje bo maz bedzie musial z Igorem w domu zostac wiec jestem nastawiona na dwuosobowe, bo takie sa u nas.Cytat:
||
|
|
|
#2995 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z tymi zastępstwami brzmi logicznie. Chcę mieć położną cały czas w pobliżu. I chciałam żeby jakaś ogarnięta była i kulturalna (za dużo się już internetów naczytałam o chamskich tekstach położnych) i żeby w miarę możliwości pilnowała mojego planu porodu
|
|
#2996 |
|
Zadomowienie
|
Zapytałam się tż czy chce być przy porodzie, to powiedział że "jeszcze nie ma zdania".
Poczytałam o fazach porodu i mi się słabo zrobiło ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2997 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie mialam robionego planu porodu. Mam nadzieje, ze tymnrazem moj lekarz nie bedzie na urlopie ![]() Cytat:
||
|
|
|
#2998 |
|
Zadomowienie
|
Ja przy pierwszym porodzie miałam wykupiona położną i teraz mimo prawdopodobnie cc też planuje ja mieć. Bardzo dużo mi pomogła. Już miesiąc przed zapraszala co tydzien na darmowe ktg, jak przyjęli mnie na oddział po terminie to cały czas koło mnie chodziła, sprawdzała maluszkowi tętno, mi ciśnienie, jak się zaczęło była akurat po dyżurze i siedziała ze mną od 18 do 4 nad ranem. Gdyby mnie złapałoby w domu np w nocy to jeden telefon i do pół godziny byłaby w szpitalu. Podczas porodu masowala mi plecy, podawała wodę, monitorowala parametry maluszka a po cc pomogla mi przystawić małego, umyla mnie itp. Mąż cały czas był też obecny, jedynie podczas zabiegu czekal na zewnątrz ale teraz zapytam czy może być przy zabiegu no czesro podobno można. I po porodzie cały czas mnie odwiedzala, przyjezdzala do domu jako położną środowiskową i zawsze mogłam do niej zadzwonić więc rewelacja
|
|
|
#2999 | |
|
Zakorzenienie
|
Jesteśmy po drugiej imprezce urodzinowej córki i jestem happy, w końcu
następne urodziny na szczęście za rok dzisiaj było malo gości ale były dzieci także było wesoło, był sajgon. Goście spóźnienie 2 godziny, także ten tego nie pytajcie co myślę ale wybaczam bo córka szczęśliwa była i tak. Nasza córka jak zwykle bila chłopaków i wszystkim rzucała ale zdążyliśmy posprzatac, nawet odkurzyc. Wiec od jutra laba. Mozemy skupic sie na świętach i na wyprawie. Tort wyszedl mega, ale sie pozbylismy wszystkiego, rozdalismy. Teraz tylko łobuza usypać...powiem wam ze szkoda ze to latem nie wypada. Łatwiej byłoby zrobić jedna wielką imprezę, w ogródku. Może nasze kwietniowe dzieciaczki jak się uda będą mogły mieć imprezy urodzinowe na zewnątrz. No i się okazało ze z naszej paczki prawie wszystkie jesteśmy w ciąży 3 dziewczyny. Później was nadrobie. Cos mnie głową dzisiaj boli. Wzięłam nawet paracetamol. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#3000 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.

W dodatku opowiada to na takim lajcie, że w sumie gdybym nie wiedziała jak przebiega poród, to bym pomyślała, że to buła z masłem. I pewnie mój tż będzie chciał bohatersko dorównać swojemu bratu
Ale jeśli nie, to nie będę zła.

otóż najpierw obudziłam się przed 4 i do 7 nie spałam, po 7 usunęłam i śniło mi się, że.... Uwaga sen śmieszny i glupawy 

a mój tż czekoladę truskawkową z liofilizowaną truskawką.
my wczoraj o 2 dopiero w domu byliśmy
26.08.2017
ja akurat spedzilam na porodowce 1 dzien z balonikiem i moj maz byl ze mna i liczylismy że urodze ale nie wyszlo i mialam cc wiec byl w sali obok gdzie ważyli, mierzyli corke 

tak samo jak Igor mial zabieg wyciecia migdala to zmusilam go, zeby szedl do pracy. Byl caly czas pod tel. Nie wiem dlaczego ale bardziej panuje nad sytuacja jak jestem sama.
jeśli mówi że nie chce to warto o tym porozmawiać, wytłumaczyć jak to wygląda, do czego byłby pomocny... Sporo facetów boi się bo nie wiedzą, ze pierwsza faza to nic strasznego oprócz cierpienia kobiety.

tylko rozważam wykupienie położnej a to ponoć jest tak ze albo położna albo partner, nie można mieć dwóch osób przy sobie.. i trochę się z tym gryzę. Jest tez szpital dalej, około 40km i tam można wykupić położna i tez jak są wolne miejsca to skorzystać z pokojów do porodu rodzinnego. I tam ogólnie jest mniejsze obłożenie a nawet jak się rodzi w boksach to one zapewniają dużo więcej intymności niż w standardowym szpitalu.. ale kto mi zagwarantuje ze zacznę rodzic w takich godzinach że nie będzie korków? :p

ale zdążyliśmy posprzatac, nawet odkurzyc. Wiec od jutra laba. Mozemy skupic sie na świętach i na wyprawie. Tort wyszedl mega, ale sie pozbylismy wszystkiego, rozdalismy. Teraz tylko łobuza usypać...powiem wam ze szkoda ze to latem nie wypada. Łatwiej byłoby zrobić jedna wielką imprezę, w ogródku. Może nasze kwietniowe dzieciaczki jak się uda będą mogły mieć imprezy urodzinowe na zewnątrz. No i się okazało ze z naszej paczki prawie wszystkie jesteśmy w ciąży