Dziwne sytuacje podczas spowiedzi - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-08, 09:20   #61
Tereskaa
Zakorzenienie

Dot.: Dziwne sytuacje podczas spowiedzi

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Księza w obu przypadkach mieli 100% racji. Jesli jsteś katoliczką - chodzisz do katolickiego kosciola, przestrzegasz katolickich nakazow i chcodzisz do katolickiego ksiedza do spowiedzi.
Jesli nie - wyznajesz wiarę w boga w sposob jaki ci jest wygodnie, ale nie łaź do katolickiej spowiedzi, bo po co? Czego sie spodziewałaś?
Twoje zachowanie było równie sensowne co protestanta, który chce sie wyspowiadać u katolickiego księdza. Pomieszanie z poplataniem.

No tak, ale najłatwiej się obrazić, kiedy usłyszy sie prawdę...
Nie, nie, nie obrazić

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że albo być mistrzem albo sobie odpuścić. Jak na moje to za dużo czasu i kasy wciąga takie bycie 100% katolikiem. Więc księża sami tracą "wiernych", którzy zajrzą do kościoła jak im czas pozwoli.

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 10:21   #62
ana2239
Raczkowanie

Ehh dziwny jest ten świat i już różni są księża a ja Wam powiem, że mieszkam w małej miejscowości i ksiądz jest naprawdę ok, taki prawdziwy, "z powołania" i normalnie go za to uwielbiam hehe. Spowiadam się ok.3 razy w roku, ale rzadko u "swojego" księdza, zazwyczaj w mieście, w którym studiuję ale nigdy, przenigdy nie mialam takich "przygód" ze spowiedzią jak niektóre z Was heh i szczerze to mnie trochę nastraszyłyście . Strach się bać mam nadzieję, że nie natrafię na takiego.... a własnie przypomniało mi się coś (chociaz nie dotyczy to spowiedzi ale ogolnie mszy i kosciola). Mama mi opowiadała jak była kiedys na pogrzebie w innej miejscowości i tam był taki "organista", który na organistę się raczej nie nadawał, ale to nie z tego powodu, że nie miał poczucia rytmu czy słuchu muzycznego, tylko miał takie... hmm... "odchyły"... mianowicie: na pogrzebie jak gdyby nigdy nic zaczą grać i śpiewać "Głęboką studzienkę" Po tym pogrzebie "wyleciał" z roboty wcale się nie dziwię...
ana2239 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 10:37   #63
ana2239
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
Nie, nie, nie obrazić

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że albo być mistrzem albo sobie odpuścić. Jak na moje to za dużo czasu i kasy wciąga takie bycie 100% katolikiem. Więc księża sami tracą "wiernych", którzy zajrzą do kościoła jak im czas pozwoli.
Ja uważam, że zawsze jest dobry czas, żeby pójść do kościoła i się nawrócić. Każdemu należy dac szansę! Mi kiedyś katechetka powidziala na religii (w podstawowce jeszcze) że to bardzo dobrze, że jeśli się czegos boimy, obawiamy to bardzo dobrze, ze idziemy z tym do Boga. I wcale powiedzenie "Gdy trwoga to do Boga" nie powinno byc rozumiane w negatywny sposob Przynajmniej tak nam wytłumaczyła katechetka ( z resztą bardzo mądra kobietka według mnie)
Nie powinnaś zostac tak potraktowana przez ksiedza podczas spowiedzi (zwlaszcza, ze widzial, ze dlugo nie chodzilas do kosciola, wiec powinien Cie zachecic i utwierdzic w przekonaniu, ze dobrze zrobilas, przychodzac tam ) Moze ksieza powinni miec chociaz podstawowa wiedze psychologiczną? Bo przeciez ksiądz to musi byc troche takim psychologiem nieprawdaż?
ana2239 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 11:37   #64
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ana2239 Pokaż wiadomość
Ja uważam, że zawsze jest dobry czas, żeby pójść do kościoła i się nawrócić. Każdemu należy dac szansę! Mi kiedyś katechetka powidziala na religii (w podstawowce jeszcze) że to bardzo dobrze, że jeśli się czegos boimy, obawiamy to bardzo dobrze, ze idziemy z tym do Boga. I wcale powiedzenie "Gdy trwoga to do Boga" nie powinno byc rozumiane w negatywny sposob Przynajmniej tak nam wytłumaczyła katechetka ( z resztą bardzo mądra kobietka według mnie)
Nie powinnaś zostac tak potraktowana przez ksiedza podczas spowiedzi (zwlaszcza, ze widzial, ze dlugo nie chodzilas do kosciola, wiec powinien Cie zachecic i utwierdzic w przekonaniu, ze dobrze zrobilas, przychodzac tam ) Moze ksieza powinni miec chociaz podstawowa wiedze psychologiczną? Bo przeciez ksiądz to musi byc troche takim psychologiem nieprawdaż?
Dokładnie właśnie to miałam na myśli zakładając wątek. Nie mam zamiaru się nad sobą użalać, bo to sprawy sprzed 1,5 roku a druga z sprzed 3 miesięcy, więc nie jest to wylewanie swoich złości lecz chęć podzielenia się z Wami jak potrafią zachować się księża podczas spowiedzi
Wiesz ana2239 powiedzenie "jak trwoga to do Boga" niekoniecznie musi mieć złe odzwierciedlenie, podobnie jak wiele innych podobnych stwierdzeń, jednak wszystko zależy w jakim czasie się to powie, jaki tonem głosu itp. Ja osobiście usłyszałam to w tonie złośliwym, bo ksiądz zaśmiał się przy tym rubasznie. Takie zachowanie samo w sobie jest dalece odpychające od instytucji kościoła. W żadnym razie nie spodziewałam się miodziku przy konfesjonale, ale myślałam, że będą to gorzkie słowa powiedziane w tonie dobrej rady, zwrócenia uwagi na błędy, a w żadnym razie złośliwe, prześmiewcze i chamskie.

Stary 2008-09-08, 12:25   #65
effcia82
Zakorzenienie

nie pojmuję dlaczego z własnej woli dajecie sie tak poniżać

a swoją drogą skoro nie żyjecie zgodnie z nauką kościoła, nie dziwcie się, że ksiądz się czepia.
może lepiej po prostu odrzucić instytucję, której nauki się nie akceptuje i zacząć żyć w zgodzie z własnym samodzielnie obranym światopoglądem. takiego "nawrócenia" wszystkim zyczę
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 12:28   #66
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
nie pojmuję dlaczego z własnej woli dajecie sie tak poniżać

a swoją drogą skoro nie żyjecie zgodnie z nauką kościoła, nie dziwcie się, że ksiądz się czepia.
może lepiej po prostu odrzucić instytucję, której nauki się nie akceptuje i zacząć żyć w zgodzie z własnym samodzielnie obranym światopoglądem. takiego "nawrócenia" wszystkim zyczę
I tak chyba będzie najlepiej A jak umrę to zawsze znajdzie się ksiądz, który za odpowiednią sumkę pochowa

Stary 2008-09-08, 13:53   #67
Miśka84
BAN stały

Raz kumpela jak była u spowiedzi powiedziała, że raz nie poszła w niedzielę do kościoła, bo była na wakacjach nad jeziorem na jakimś zadupiu. Ksiądz nie dał jej rozgrzeszenia i wygonił z kościoła. A że była wtedy dzieckiem i miała z 10 lat - trauma pozostała...

Ja w ogóle nie chodzę do spowiedzi, też mam uraz Ksiądz w podstawówce na religii mówił nam byśmy nie opowiadali przy spowiedzi za dużo o tym jak się masturbujemy, bo ksiądz się sam podnieci i będzie musiał sobie strzepać w konfesjonale.
Miśka84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 13:59   #68
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miśka84 Pokaż wiadomość
Ja w ogóle nie chodzę do spowiedzi, też mam uraz Ksiądz w podstawówce na religii mówił nam byśmy nie opowiadali przy spowiedzi za dużo o tym jak się masturbujemy, bo ksiądz się sam podnieci i będzie musiał sobie strzepać w konfesjonale.

naprawde niektorzy nie nadaja sie do tego ani zeby uczyc dzieci ani tym bardziej byc "sługa bożym"
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 14:05   #69
Miśka84
BAN stały

Cytat:
Napisane przez euforia112 Pokaż wiadomość
Hmm dziwią mnie wszystko tu opisane postawy z Twoją włącznie, bo skoro nie chodzisz do Kościoła, jak sama powiedziałaś ,to po co idziesz do spowiedzi???????Sk0oro KOści,ól nie jest Ci do niczego potrzebny?A księza wiadomo są zbyt staroświeccy jak na dzisiejsze czasy, ale nie dziwi mnie fakt, że się zdenerwował, że przychodzisz do spowiedzi, pomimo że nie uczęszczasz w niedziele na mszę. Dla mnie to zupełnie bez sensu, nie można być w połowie katolikiem albo się nim jest albo nie i tyle...pomyśl o tym
Ale to chyba naturalne, że ludzie szukają Boga przez całe swoje życie i nawracają się. Nikt sie świętym nie rodzi, do wiary też trzea dojrzeć. Dlatego nie rozumiem tego krytycyzmu w stosunku do osób chodzących do spowiedzi po latach. Księża są chyba od POMAGANIA ludziom ogólnie, bez dzielenia ich na "lepszych" i "gorszych". Tak jak jest w testamencie - lepszy 1 nawrócony grzesznik niż 100 świętych(jakoś podobnie to brzmiało, zamysł chyba jest jasny) No i co z tego, że nie chodzę do kościoła, mam problem i chcę iść się poradzić do osoby, której celem życia jest pomoc innym (a tak przynajmniej powino być)/.
Stary 2008-09-08, 14:07   #70
Miśka84
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość

naprawde niektorzy nie nadaja sie do tego ani zeby uczyc dzieci ani tym bardziej byc "sługa bożym"
W ogóle to, co on opowiadał ... bleee... np. jak się masturbował jak był młody - wkładał butelkę w drzwi i "jechał" do butelki... Tacy ludzie nie powinni mieć dostępu do dzieci
Stary 2008-09-08, 14:07   #71
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Nie, nie, nie obrazić

Trochę śmieszy mnie takie stawianie sprawy, że trzeba być mistrzem albo sobie odpuścić. W czym chcesz być mistrzem? W wyznawaniu wiary? Niekoniecznie, bo do tego trzeba dojrzeć, dorosnąć że tak powiem. Niektórzy łapią bakcyla wcześnie, inni długo do tego dochodzą, szukają swej drogi, swojego powołania, a jeszcze inni nic nie znajdują.
Wg ciebie czas i kasa są głownymi czynnikami osiągnięcia pełnego katolicyzmu. Co za bzdura, słowo daję. Czas? Dlaczego? Bo co niedzielę trzeba poświęcić "aż" godzine czasu na mszę? Tę jedną godzinę na cały tydzień? Tę jedną spośród 168 godzin? No faktycznie, ogromna strata czasu. I do tego trzeba pewnie doliczyć czas poświęcony na codzienną modlitwę (bo praktykujący katolik tak własnie czyni - modli się co wieczór).
To brzmi mniej więcej tak: Panie Boże, sorki, ale ta godzina mszy poświęconej Tobie, Twojej uwadze jest dla mnie bez sensu. Nie da się oddzielić Mszy od Boga, to tak jakbyś chciała odzielić ogon od kota, wiem, głupi przykład, ale to najszybciej przyszło mi do głowy.
Pozdrawiam.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 14:12   #72
bess
Zakorzenienie

Cytat:
W ogóle to, co on opowiadał ... bleee... np. jak się masturbował jak był młody - wkładał butelkę w drzwi i "jechał" do butelki... Tacy ludzie nie powinni mieć dostępu do dzieci
to jakis zboczeniec
Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
(bo praktykujący katolik tak własnie czyni - modli się co wieczór).
.
niektorzy niepraktykujacy tez -podobno nie ma takich
No ale ja istnieje
No chyba ze mozna sie nazwac po prostu osoba wierzaca i to jest jakies wyjscie

ale to juz temat do innego watku
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 15:06   #73
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
I tak chyba będzie najlepiej A jak umrę to zawsze znajdzie się ksiądz, który za odpowiednią sumkę pochowa
w to nie wątpię
tylko po co im kase nabijać
Stary 2008-09-08, 17:51   #74
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
w to nie wątpię
tylko po co im kase nabijać
Przez lata zaoszczędzone na kolędach i ofiarach uzbiera się sumka wystarczająca na kilka extra pogrzebów

Stary 2008-09-08, 18:40   #75
Martita222
Przyczajenie

Odnoszę wrażenie, że najwygodniej jest skrytykować Kościół, bo generalnie nikt Go bronić nie będzie.
Teresko, zupełnie nie rozumiem dlaczego jak to sama nazwałaś "doznałaś szoku', gdy : "później to się dopiero zaczęło... zaczął mnie wypytywać czy uprawiam seks, jaki to seks, czy oglądam filmy erotyczne, co po nich robię, czy się masturbuję, jak, czy przeżywam rozkosz itp." Jeżeli choć trochę zbliżyłabyś się do Kościoła, a co za tym idzie do Boga, to wiedziałabyś, że jeżeli popełniasz grzech śmiertelny to trzeba powiedzieć ile razy daną rzecz się popełniło.

Poza tym, jesteś wierząca, czyli przyjmujesz do wiadomości, że tak naprawdę spowiednik jest tylko "ustami" Boga? I skoro coś takiego usłyszałaś, to może warto się za siebie zabrać, a nie narzekać jacy to księża są beznadziejni.
Martita222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 18:47   #76
Martita222
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Ale takie pytanie jeszcze mi się nasuwa..czy księża nie powinni stronić od luksusów, czy nie powinni żyć w skromności? Przecież to wszystko jest doczesne i niemiłe Bogu...
Zaznaczę, że jestem zdeklarowaną ateistką
Księża NIGDZIE nie ślubowali życia w ubóstwie. Co innego zakonnicy.
I to się nazywa robienie dziury w całym.
Martita222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 19:03   #77
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Mnie sie zdarzyło,że ksiądz senior(taki miły dziadek,jakby się mogło wydawać)zaczął mnie wręcz przesłuchiwać i żalił się:"wy seks uprawiacie a nie spowiadacie się z tego"Mój dziadek kiedyś powiedział księdzum,że ma 3dzieci i jest mu ciężko,bo trudno z pieniędzmi...na co ksiądz,że 3to za małoA mój brat nie dostał rozgrzeszenia za seks przedmałżeński
WWedług mnie z księżmi jest tak,jak z przedstawicielami innych zawodów-są ludzie naprawdę wspaniali i są ludzie z przypadku...jak się trafi na takiego księdza z przypadku,to może być naprawdę nieprzyjemnie...
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 19:18   #78
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Patrząc na większość Waszych wypowiedzi można wywnioskować, że traktujecie kościół jak supermarket (wiem, że ostatnio to popularne porównanie). Wybieracie sobie te doktryny, które są dla Was "na rękę". Cała reszta jest nieważna a poglądy kościoła są już nieaktualne. Jeżeli chcemy wyznawać daną religię (wyznanie), to powinniśmy ją przyjmować ze wszystkim plusami i minusami.
Wiadomo też, że różni są ludzie i różni księża. Trzeba też pamiętać, że spowiadamy się Bogu za pośrednictwem księdza i czasami warto przełknąć te słowa gorzkiej prawdy.
Na kłamstwo, zatajanie grzechów (zwłaszcza seksu przedmałżeńskiego, antykoncepcji i masturbacji) i brak wiedzy na temat 5 warunków dobrej spowiedzi świętej mówię proste... no comment
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 20:07   #79
samanta00
Wtajemniczenie

Aniołku jeżeli spowiadamy się Bogu za pośrednictwem księdza to dlaczego on decyduje o tym czy da nam rozgrzeszenie czy nie?To przed Bogiem będziemy rozliczani z naszych grzechów.Jednen ksiądz mi nie da rozgrzeszenia ale pójde do parafii obok i dostane rozgrzeszenie z tych samych grzechów bez problemu.To wszystko zależy od księdza.A swoją drogą to jest wątek pt. "Dziwne sytuacje podczas spowiedzi"a nie "Problemy wiary" także może pora skończyć tego OT.

"Nigdy Nie Jest Za Późno...Zacząć Tak Jak Chce Się Żyć..."
samanta00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 20:32   #80
euforia112
Raczkowanie

Po raz kolejny napiszę, że nie wiem dlaczego coraz więcej ludzi stara się być na siłę katolikami. Zapewne ma to swoje korzenie w tradycyjnym wychowaniu przez rodziców, dziadków itd, najlepiej caly czas mówić, ze się jest katolikiem, bo w być może w przyszłości zachce nam się wyskoczyć w białej sukni do ślubu albo ochrzcić dziecko, które potem i tak nie będzie chodziło do KOścioła bo jego rodzice sami nie chodzą. Po co te szopki?????????????Ktoś wcześniej napisał, że choć nie chodzi do KOściola, chcaiałby się od czasu do czasu poradzić księdza w jakiejś sprawie, bo jest wierzący, no i kto mu w tym przeszkadza. Ja nie jestem katoliczką a jakiś czas temu jak byłam w Częstochowie to 3,5 godz siedziałam na trawce i rozmawiałam z zakonnikiem, i pomimo ze katoliczą nie jestem fajnie nam się gadalo i wcale mnie nie zbeształ. A i wiele mądrych rad udzielil. Jedank do zmainy zdania nie przekonał. Dziwicie się, że księża tacy prości o glupie rzeczy pytają, ale często to jest zwyczajnie inne pokolenie, wielu z nas się nie może dogadać z własnymi rodzicami a co dopiero z obcym starym księżulkiem, to nie tylko kwestia samych poglądów ale i jeszcze pokoleń. Dlaczego nikt nie szuka księzy mlodych, ktrorzy rozumieją mlodzież i mają z nią inny kontakt???NO i wybaczcie ale chodzenie do spowiedzi do gluchego księdza jest dla mnie szczytem bezsensu bo to nie taki cel ma być i szczerze powiedziawwszy jestem skłonna pomyśleć, że 70% procent osób nie zna celu spowiedzi św. I jeszcze jedno pomimo, że katoliczką nie jestem to na wykladach z filozofii chrzęścijaństwa zaliczyłam egz ze znajmości pisma św, bo ono jest podstawą wiary (nie religii) jestem ciekawa ile osób wierzących ale niepraktykujących przeczytało całą biblię??? NIe tylko fragmenty? bo to jest podstawa, aby moc nazywać się wierzacymi... Jedno wiem katoliczką nie jestem a jak się kiedyś zdecydyją to przyjmę wszystkie zadady.
euforia112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 20:42   #81
euforia112
Raczkowanie

Cytat:
Ale to chyba naturalne, że ludzie szukają Boga przez całe swoje życie i nawracają się. Nikt sie świętym nie rodzi, do wiary też trzea dojrzeć. Dlatego nie rozumiem tego krytycyzmu w stosunku do osób chodzących do spowiedzi po latach. Księża są chyba od POMAGANIA ludziom ogólnie, bez dzielenia ich na "lepszych" i "gorszych". Tak jak jest w testamencie - lepszy 1 nawrócony grzesznik niż 100 świętych(jakoś podobnie to brzmiało, zamysł chyba jest jasny) No i co z tego, że nie chodzę do kościoła, mam problem i chcę iść się poradzić do osoby, której celem życia jest pomoc innym (a tak przynajmniej powino być)/.
Z pierwszą częścią twojej wypowiedzi się zgodzę w 100% ale,

Wiesz to nie do końca jest tak jak myślisz ksiadz nie jest od rozwiązywania konkretnych problemów , czy pomagania a jedynie ma Ci wskazać dobrą drogę do tego jak stać się dobrym człowiekiem, a drogą do tego ma być Chrystus, ja chcesz żeby ktoś Ci pomagał rozwiązywać problemy to od tego jest psycholog tak myślę
euforia112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 21:51   #82
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
Napisane przez samanta00 Pokaż wiadomość
Aniołku jeżeli spowiadamy się Bogu za pośrednictwem księdza to dlaczego on decyduje o tym czy da nam rozgrzeszenie czy nie?To przed Bogiem będziemy rozliczani z naszych grzechów.Jednen ksiądz mi nie da rozgrzeszenia ale pójde do parafii obok i dostane rozgrzeszenie z tych samych grzechów bez problemu.To wszystko zależy od księdza.A swoją drogą to jest wątek pt. "Dziwne sytuacje podczas spowiedzi"a nie "Problemy wiary" także może pora skończyć tego OT.
Moim zdaniem każde nasze doświadczenie jest kierowane od Boga. Jeżeli ktoś nie dostał rozgrzeszenia, to jest znak, że należy zastanowić się nad swoim życiem i postępowaniem i zmienić je. Pan Bóg stawia na drodze naszego życia różne osoby (dobre i złe). Czasami te z pozoru złe osoby stają się naszymi "motywatorami" do dalszej pracy nad sobą i swoim życiem
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 23:47   #83
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Nie rozumiem dlaczego jesteś złośliwa i mnie atakujesz (czytaj swoje ostatnie zdanie).

Przeczytaj jeszcze raz wszystkie swoje posty a zobaczysz, że rządzi nimi jedna zasada: SPRZECZNOŚĆ. Aż szkoda cokolwiek tutaj dalej komentować.

Napisałam jak ja to widzę z boku, a ty przesadnie się emocjonujesz.
Poza tym jak ktoś usilnie doszukuje się u innych chęci wywołania sprzeczki i dokuczenia (a zarzuciłaś to nie tylko mi), to ewidentnie sam jej szuka i do niej dąży
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 23:57   #84
n-karlik
Raczkowanie

Wink Dot.: Dziwne sytuacje podczas spowiedzi

Cytat:
Ja miałam dwie takie dziwne sytuacje podczas spowiedzi. Niestety obie miały miejsce w tym samym kościele, ale ze strony dwóch różnych księży. Ale po kolei:

Pierwsza z nich miała miejsce 1,5 roku temu na pogrzebie mojej babci. Chciałam się wyspowiadać z tego, że kiedyś zdarzyło mi się źle babcię potraktować. Ksiądz wypytał ze szczegółami co i jak z tym złym traktowaniem, było to dla mnie niezwykle bolesne, bo tuż obok w trumnie leżała moja babcia. Ale nic, powiedziałam mu. Później zrugał mnie, że nie chodzę do kościoła, a na moje stwierdzenie, że kocham Boga i codziennie się modlę ale z pominięciem kościoła i, że ważniejsze dla mnie jest to jakim się jest względem drugiego człowieka niż chodzenie do kościoła, to dostał białej gorączki i powiedział dosłownie, że mam wypaczone sumienie A to wszystko na pogrzebie ukochanej mi osoby

Druga sytuacja miała miejsce niedawno, kiedy poszłam do kościoła dzień przed obroną pracy magisterskiej. Przemogłam się, poszłam do spowiedzi. A tam od razu pytanie: po co przyszłaś mówię, że mam ważny egzamin i chciałam go powierzyć Bogu, a ksiądz jak się dowiedział, że nie chodzę co niedzielę do kościoła powiedział: "jak trwoga to do Boga" W pewnym sensie miał rację, ale nie interesowało go, że Bóg jest w moim życiu, ale nie w postaci coniedzielnej mszy. A później to się dopiero zaczęło... zaczął mnie wypytywać czy uprawiam seks, jaki to seks, czy oglądam filmy erotyczne, co po nich robię, czy się masturbuję, jak, czy przeżywam rozkosz itp. Doznałam szoku. Nie wiem czy on chciał się w ten sposób podniecić czy co, ale to przesłuchanie trwało ok 30 minut i z konfesjonału wyszłam nie tylko z obolałymi kolanami ale także ze spływającym po plecach potem. Stres ogromny, niestety większy niż na samej obronie

No cóż tu dużo mówić, ja już nigdy nie pójdę do spowiedzi Chyba mam już dość Jak mam być tak traktowana to wolę sobie zaoszczędzić tego wszystkiego i wierzyć w Boga na swój sposób

A co Wy myślicie o tych dwóch sytuacjach? A może też przeżyłyście coś podobnego?

Ja wyszłabym z konfesjonału po pierwszym takim pytaniu - sorry- ale to było zboczone co ten facet w sutannie wygadywał-bo księdzem go nazwać nie można. Wszyscy mamy prawo wierzyć w takiego Boga w jakiego chcemy. W Biblii nie ma ani jednej wzmianki o spowiedzi. Spowiedź wymyślili sami księża- bodajże już w Średniowieczu - a dlaczego? aby wiedzieć co dzieje się na danym terenie i nie tracić kontroli i swych wpływów. Sprytne co? Zobaczycie, jeszcze kilkanaście lat a kościoły będą świecić pustkami. Pochodze z katolickiej rodziny- ale sytuacje, których doświadczyłam - każą mi omijać Kościół i jego zakłamanie szerokim łukiem. Pozdrawiam i współczuję szczerze doświadczeń
n-karlik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-09, 02:06   #85
wsiowy_gupek
Zakorzenienie

GG do wsiowy_gupek

Cytat:

Boże co za ksiądz...

Ja ogólnie miałam taka sytuacje jak poszłam w drugiej klasie do spowiedzi. Wtedy byłam jeszcze niewinna i czysta jak łza Przyszłam do kościoła z kumplem akurat no i podchodze do konfesjonału i mówie swoje "dziecięce" grzechy w połowie ksiądz mi przerywa i "skoncz z tymi głupotami dziecko masz chłopaka?" ja powiedziałam że nie to mnie zbeształ że kłamie i że widzi że z nim przyszłam do kościoła, a jak powiedziałam że to tlyko kolega to zaczął pytać"No dobra nazwijmy go kolegą. Całowałaś się z nim? Siedziałaś mu na kolanach? Na pewno siedziałaś a on się tym podniecał" Mi szczena opadła. W 2 klasie gimnazjum nawet nie myślałam jeszcze w ten sposób o facetach, zresztą co ja mówie kolega który wtedy ze mną był to nawet jeszcze nie facet! Jeszcze ksiądz był jakiś głuchy i gadał to tak że pół kościoła słyszało. Następnie zacząl pytać a raczej stwierdzać:Oglądasz pornole? Przecież wiem że tak! wszystkie nastolatki to robią". W koncu nie wytrzymałam i po prostu odeszłam od konfesjonału.
Następne kilka lat nie byłam u spowiedzi wogóle. Dopiero poszłam z okazji swoich 18 urodzin.
Tym razem było troche lepiej.
Usłyszałam tylko że jestem "alkoholiczka, kleptomanka, nimfomanką niewyżytą seksualnie i nie mam sumienia i moralności i tacy ludzie jak ja tworza patologiczne rodziny w przyszłości"
A to dlatego że wyspowiadałam się z tego że jako nastolatka kilka razy zawinęlam 5 zł mamie(w koncu spowiadałam się z jakiś 4 lat swojego życia), pije alkohol(nie powiedziałam że często tylko że ogóle!) i że uprawiam seks z moim TŻ!!
I jakoś średnio mam ochote po tych 2 przypadkach chodzic do spowiedzi...

Zapuszczam:
włosy, paznokcie i biust.

Po prostu od urodzenia jestem chora na lenia
Wszystko co robię - robię tak od niechcenia...

Bo wolny czas to jest coś co lubie,
tych co pracują i się uczą nie rozumiem!

Edytowane przez wsiowy_gupek
Czas edycji: 2008-09-09 o 02:09 Powód: .
wsiowy_gupek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-09, 08:18   #86
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Przez lata zaoszczędzone na kolędach i ofiarach uzbiera się sumka wystarczająca na kilka extra pogrzebów
zaoszczędzoną kasę wolę zostawić w spadku mojemu kotu na kotlety
Stary 2008-09-09, 10:31   #87
Miśka84
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wsiowy_gupek Pokaż wiadomość

Usłyszałam tylko że jestem "alkoholiczka, kleptomanka, nimfomanką niewyżytą seksualnie i nie mam sumienia i moralności i tacy ludzie jak ja tworza patologiczne rodziny w przyszłości"
A to dlatego że wyspowiadałam się z tego że jako nastolatka kilka razy zawinęlam 5 zł mamie(w koncu spowiadałam się z jakiś 4 lat swojego życia), pije alkohol(nie powiedziałam że często tylko że ogóle!) i że uprawiam seks z moim TŻ!!
I jakoś średnio mam ochote po tych 2 przypadkach chodzic do spowiedzi...
Szok, ja nie rozumiem jak można coś takiego powiedzieć, a potem wielkie zdziwienie - czemu młodzi nie chodzą do kościoła? Coś im ta selekcja wprzyjmowaniu do seminarium nie wychodzi, bo jak nie pedeofil, to zboczeniec, albo ostatni cham.

I moim zdaniem ksiądz POWNIEN pomagać wiernym, tu nie chodzi o porady psychologiczne - typu "jestem chora psychicznie", ale o wsparcie psychiczne i rozmowę, kiedy wierny ma jakiś problem.
Stary 2008-09-09, 10:53   #88
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez n-karlik Pokaż wiadomość
Wszyscy mamy prawo wierzyć w takiego Boga w jakiego chcemy. W Biblii nie ma ani jednej wzmianki o spowiedzi.
Mamy prawo. Oczywiście. Ale czy to oznacza, że idziesz do meczetu i oczekujesz katolickiej mszy? Nie!
Dlatego nie bedac katolikiem nie chodzi się do katolickiej spowiedzi.
A bycie katolkiem oznacza przestrzeganie doktryny katolickiej - w tym jej nakazów i zakazów: od zakazu masturbacji, po nakaz chodzenia co niedziele na msze.

Tereska NIE JEST katoliczką. Została tylko tak wychowana, ale wyrobiła swój własny swiatopogląd religijny, który jest tylko na katolicyźmie oparty. W jej mniemaniu obchodzi się w Kosciele tylko wielkie uroczystości (jak pogrzeb czy slub), do spowiedzi chodzi sie od czasu do czasu, jak ma ochotę, a nie po to by miec zawsze czyste sumienie i co niedziele przyjmowac komunię.
To nic złego, powiedziałaby, że wrecz przeciwnie, ale niezaleznie od tego czy ksiądz by ja przegonił od konfesjonału czy nie - jej spowiedz byłaby nieważna, bo nie wykazała skruchy i checi poprawy (czy nie zamierzała zmienic swoich przekonań na temat religii)

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-09, 13:38   #89
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
A może też przeżyłyście coś podobnego?
Przezylam, niekoniecznie. Ale znam jeden taki przyklad, bardzo dziwnego zachowania ksiedza w konfesjonale:
dziewczyna wierzaca, zyjaca zgodnie z dekalogiem, chodzaca do kosciola kiedy moze (w szpitalu bywalo to niemozliwe, badac w rozjazdach miedzy domem matki a ojca rowniez) mloda, nastolatka, lat 15.
Gdy miala 14 lat spotkala ja swego rodzaju tragedia, zostala zgwalcona.
Bedac na "przepustce" ze szpitala (pielegniarka zabrala pol oddzialu na spacer, pogoda piekna, dzieciaki mogly wyjsc, byla to niedziela) poszla do kosciola. W sumie cala grupa chciala pojsc, wiec poszli.
Poszla do konfesjonalu. Wyspowiadala sie z tego co ja spotkalo, czula sie z tym zle.
Z pozniejszego jej placzu i histerii po spowiedzi dalo sie wylapac niektore cytowane przez nia slowa, jakie uslyszala od ksiedza:
dziwka, spalisz sie w piekle, nie dostaniesz rozgrzeszenia, odejdz stad, my takich niechcemy.
Nie dostala rozgrzeszenia, z kosciola wyszla zaplakana, zaraz za nia grupka dziewczyn probujac ja pocieszyc, jeszcze ktos krzyczal ze jak moga w trakcie mszy wychodzic.
Od tamtej pory nie byla ani u spowiedzi, ani w kosciele. Oplatek na wigilie kupuje w supermarkecie, aby miec pewnosc ze nie jest poswiecony.

Ja podziekuje za takich ksiezy, za taki kosciol.
Ten ksiadz powinien sie w piekle smazyc.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-09, 14:34   #90
Elfir
Zakorzenienie

Dlatego po prostu lepiej dać sobie spokój z cała ta instytucja i miec spokój. Żadnych wytrzutów sumienia, żadnych nerwów, zadnego płaczu.
Same korzysci.
A boga, jak ktoś chce, niech sobie wychwala w domu, w bliskim, intymnym, osobistym kontakcie.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości